Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.900 μηνύματα σε 12.394 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τετάρτη, 5 Αυγ 2026, 13:12:53

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τετάρτη, 5 Αυγ 2026, 13:12:53

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από Markhelis
    [Χθες στις 16:24]

[Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 22:09:24]

[Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 18:59:42]

από dominicm
    [Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 17:14:50]

από Stargazer
    [Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 11:39:19]

από UH-1H
    [Κυριακή, 2 Αυγ 2026, 19:09:57]

από Stargazer
    [Κυριακή, 2 Αυγ 2026, 14:58:46]

από dominicm
    [Πέμπτη, 30 Ιουλ 2026, 19:33:58]

από topg
    [Τρίτη, 28 Ιουλ 2026, 23:44:11]

[Τρίτη, 28 Ιουλ 2026, 13:05:46]

[Δευτέρα, 27 Ιουλ 2026, 00:40:02]

από CMarkop
    [Κυριακή, 26 Ιουλ 2026, 19:35:11]

από dominicm
    [Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 18:55:09]

[Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 12:40:03]

[Παρασκευή, 24 Ιουλ 2026, 03:41:03]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309900
    Σύνολο θεμάτων: 12394
    Online σήμερα: 121
    Online έως τώρα: 1547
    (Πέμπτη, 25 Ιουν 2026, 09:39:30)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 3
    Επισκέπτες: 79
    Συνολικά: 82
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 ... 10     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: Βελτιώνοντας το 130Χ  (Αναγνώστηκε 28726 φορές)
    kdrak
    Aeromodeller Full Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« Απάντηση #60 στις: Πέμπτη, 11 Απρ 2013, 08:59:08 »

Νομίζω πως είμαι κοντά να βρω το δικό μου πρόβλημα που το παρατήρησα όταν το ελικόπτερο έπεφτε όταν ήταν στον αέρα (κοβόταν η ισχύς).
    Παρατήρησα ότι στην πρώτη μπαταρία όλα καλά. Από την δεύτερη και μετά υπάρχουν προβλήματα δύναμης δηλαδή το ελικόπτερο δουλέψει πχ με 60% δύναμη και ίσως και λιγότερο. Επίσης , το μοτέρ έπιασε 100+  βαθμούς  C παίζοντας την δεύτερη μπαταρία.

Οπότε είτε το μοτέρ θέλει αλλαγή είτε κάτι ζορίζει το μοτέρ και το μοτέρ τραβάει πολύ ρεύμα και φυσικά δεν έχει την απόδοση που θα έπρεπε μέχρι που η πλακέτα σταματάει την πτήση επειδή ανιχνεύει λίγο ρεύμα.

Τέλος το κολάρο στον άξονα του tail είδα πως έχει δημιουργήσει κάποιες γραμμές πάνω στο tail case προφανώς από τις βίδες που βρίσκονται πάνω του. Οπότε υπάρχουν τριβές σε αυτό το σημείο. Άλλαξα tail case και κολάρο και θα επαναλάβω την δοκιμή να δω εάν το μοτέρ θα πιάσει πάλι 100+ βαθμούς.
    Καταγράφηκε
    thomasprevere
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #61 στις: Πέμπτη, 11 Απρ 2013, 09:41:57 »

Αυτα τα μικρα  πρεπει να δουλευουν τελειως ελευθερα,λυσε το μοτερ κ γυρισε το στροφειο να δεις αν δουλευει ελευθερα,ισως καπου να ειναι σφιχτες οι σχεσεις γραναζιων κ να ζοριζεται το μοτερ με αποτελεσμα να κοβει το esc .
    Καταγράφηκε
    Fer De Lance
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #62 στις: Παρασκευή, 12 Απρ 2013, 01:08:18 »

Νομίζω πως είμαι κοντά να βρω το δικό μου πρόβλημα που το παρατήρησα όταν το ελικόπτερο έπεφτε όταν ήταν στον αέρα (κοβόταν η ισχύς).
    Παρατήρησα ότι στην πρώτη μπαταρία όλα καλά. Από την δεύτερη και μετά υπάρχουν προβλήματα δύναμης δηλαδή το ελικόπτερο δουλέψει πχ με 60% δύναμη και ίσως και λιγότερο. Επίσης , το μοτέρ έπιασε 100+  βαθμούς  C παίζοντας την δεύτερη μπαταρία.

Οπότε είτε το μοτέρ θέλει αλλαγή είτε κάτι ζορίζει το μοτέρ και το μοτέρ τραβάει πολύ ρεύμα και φυσικά δεν έχει την απόδοση που θα έπρεπε μέχρι που η πλακέτα σταματάει την πτήση επειδή ανιχνεύει λίγο ρεύμα.

Τέλος το κολάρο στον άξονα του tail είδα πως έχει δημιουργήσει κάποιες γραμμές πάνω στο tail case προφανώς από τις βίδες που βρίσκονται πάνω του. Οπότε υπάρχουν τριβές σε αυτό το σημείο. Άλλαξα tail case και κολάρο και θα επαναλάβω την δοκιμή να δω εάν το μοτέρ θα πιάσει πάλι 100+ βαθμούς.

Αυτό με τις γραμμές πάνω στο tail case, μου θυμίζει το λάθος που έκανα εγώ όταν έβγαλα και ξαναέβαλα για πρώτη φορά το κολλάρο. Για κάποιον λόγο που ήθρε οπτικά καλύτερα να βάλω προς τα μέσα την πλακέ πλευρά του, και όχι την κωνική, όπως πρέπει κανονικά. Όμως οι βίδες τότε έρχονται πολύ κοντά στο tail case. Έλεγξε μήπως είναι αυτή η περίπτωση... Μπορεί από αφηρημάδα να το έβαλες ανάποδα.

Για το άλλο πρόβλημα, δεν έχω κάτι διαφορετικό κατά νου από όσα λές...
    Καταγράφηκε
    markosgt
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #63 στις: Παρασκευή, 12 Απρ 2013, 12:38:01 »

Αυτό με τις γραμμές πάνω στο tail case, μου θυμίζει το λάθος που έκανα εγώ όταν έβγαλα και ξαναέβαλα για πρώτη φορά το κολλάρο. Για κάποιον λόγο που ήθρε οπτικά καλύτερα να βάλω προς τα μέσα την πλακέ πλευρά του, και όχι την κωνική, όπως πρέπει κανονικά. Όμως οι βίδες τότε έρχονται πολύ κοντά στο tail case. Έλεγξε μήπως είναι αυτή η περίπτωση... Μπορεί από αφηρημάδα να το έβαλες ανάποδα.

Ενταξει, με εσωσες, ειχα βιδωσει κι εγω αναποδα το κολλαρο στην ουρα γιατι ετσι μου κολλαγε στο ματι οταν το εβγαλα για πρωτη φορα.
    Μετα οταν το βιδωνα πολυ "φρεναρε" τον αξονα και το εβαζα σχεδον ξεσφιγμενο. Αν δεν το εγραφες εδω δεν θα το επαιρνα χαμπαρι ποτε.

Τωρα εχει ακομη λιγοτερο κραδασμο στο spool up.   Thumbs up
    Καταγράφηκε
    Fer De Lance
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #64 στις: Παρασκευή, 12 Απρ 2013, 13:07:16 »

Ενταξει, με εσωσες, ειχα βιδωσει κι εγω αναποδα το κολλαρο στην ουρα γιατι ετσι μου κολλαγε στο ματι οταν το εβγαλα για πρωτη φορα.
    Μετα οταν το βιδωνα πολυ "φρεναρε" τον αξονα και το εβαζα σχεδον ξεσφιγμενο. Αν δεν το εγραφες εδω δεν θα το επαιρνα χαμπαρι ποτε.

Χαίρομαι που έστω το μικρότερο από τα προβλήματα λύθηκε. Τώρα ίσως να δουλεύει πιο άνετα και το μοτέρ, διότι το φρακάρισμα σε εκείνο το σημείο του πίσω άξονα μεταφέρεται μέσω του ΤΤ και μπροστά μέχρι και το μοτέρ. Ωστόσο μάλλον συντρέχει και άλλος λόγος. Καλές πτήσεις...
    Καταγράφηκε
    markosgt
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #65 στις: Παρασκευή, 12 Απρ 2013, 23:55:49 »

Παιδια το ε/π το πεταξα σημερα εξω. Πεταει πολυ ωραια αν και με τον τροπο που πεταω εγω
    μπογγαρω το μοτερ συνεχεια. Δεν με πειραζει βεβαια γιατι πεταω με πολυ pitch και περιμενω να ερθει το hp10s
    που λενε δεν μπογγαρει με τιποτα.

Το προβλημα που εχω αν και δεν ειναι σπουδαιο ειναι οτι εχω ενα μικρο και ενοχλητικο tail wag.
    Κατεβασα το gain της ουρας 4κλικ και του κυκλικου απο 2κλικ. Δεν κανει vibration πλεον στο spool up και
    πεταει πολυ σταθερα. Ουτε tail drift εχω. Εχω μονο ενα μικρο tail wag που με εκνευριζει.

Εχει κανεις καμια ιδεα πως να το ξεφορτωθω? Εχω παραγγειλει και το σερβο ουρας DS35 πιστευετε θα βοηθησει αυτο?
    Καταγράφηκε
    Heli.Maniac
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #66 στις: Σάββατο, 13 Απρ 2013, 00:02:15 »

Ειχα ακριβως το ίδιο wag μεχρι που αλλαξα το πλαστικο Α gear με το μεταλλικο. Επίσης το gain μου το έχω 2 κλιπ πριν το χαμηλό τέρμα και ακόμα πεταει σχετικά καλά (μονο οταν κανεις piroflip και κάνεις απότομα αντίθετη πιρουέτα το χάνει τελείως αλλά μάλλον φταίει το μαμά servo). Για το μπογκάρισμα 90% φταίει η μαμά μπαταρία της eflite η οποία είναι ψόφια. Με την νανοτεκ οι στροφές είναι αισθητά περισσοτερες και το ελικόπτερο ξυπνάει στην κυριολεξία.
    Καταγράφηκε

Andreas
    COMPASS 7HV
    TREX 600EFL Pro
    Fer De Lance
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #67 στις: Σάββατο, 13 Απρ 2013, 00:03:30 »

Εγώ έχω βάλει από πολύ καιρό το DS35, και αν και δεν μπορώ να σου πω ότι είναι καλύτερο από το γραμμικό, διότι δεν θυμάμαι πως ήταν το γραμμικό, μπορώ να σου πω ότι είναι πιο αντοχής, διότι τουλάχιστον δεν χάλασε μέχρι σήμερα.

Ούτε και εγώ περίμενα ότι θα έρθει η στιγμή που το μοτέρ του 130X θα μου φαίνεται "αναιμικό", αλλά πράματι, άμα το συνηθήσεις λίγο πως πετάει, και άμα το παρακάνεις λιγάκι στις πιτσιές, σε αφήνει με την επιθυμία να είχε λίγη παραπάνω δύναμη... Μπογκάρει, και ακούγεται κιόλας ότι μπογκάρει...
    Καταγράφηκε
    Fer De Lance
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #68 στις: Σάββατο, 13 Απρ 2013, 00:16:19 »

Αααααα.... ξέχασα όμως και αυτό εδώ: http://www.helifreak.com/showthread.php?t=519939   καθώς και αυτό εδώ: http://www.helifreak.com/showthread.php?t=516545

Όλα είναι και θέμα τύχης, παρτίδας, σεληνιακής έκλειψης κλπ κλπ... Οι συζητήσεις είναι πολύ πρόσφατες, και προφανώς αναφέρονται σε νέα παρτίδα DS35. Στην Ελλάδα εκτιμώ ότι πρέπει να έχουμε ακόμα από τα καλά...

Δεν τα φτιάχνουν πια τα πράγματα όπως παλιά...  laugh
    Καταγράφηκε
    thomasprevere
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #69 στις: Σάββατο, 13 Απρ 2013, 00:29:55 »

Ρε τι γινεται μ αυτους! να πληρωνεις κ να σου δινουν προβληματικα σερβο κ οχι ενα, αλλα ολοκληρη παρτιδα  idiot2  Εχω παραγγειλει  ενα ds 35 απεξω ας ελπισω ο φιλος μου ο κινεζος να ειχε παλια παρτιδα  Thumbs up
    Καταγράφηκε
    kdrak
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #70 στις: Δευτέρα, 15 Απρ 2013, 15:20:48 »

Μία από τα ίδια και εγώ.  Ευχαριστώ
    Καταγράφηκε
    kdrak
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #71 στις: Δευτέρα, 15 Απρ 2013, 15:27:40 »

Μάλλον τον δικό μου πρόβλημα που έπεφτε το ελικόπτερο σε πτήση είχε να κάνει με μία κακή μπαταρία αλλά και το φρενάρισμα του πίσω άξονα λόγο ενός φλατζοτού ρουλεμάν .   Παρόλο που το κολάρο στον πίσω άξονα το είχα βάλει ανάποδα δεν φρέναρε καθόλου στο δεύτερο tail case επειδή το είχα τραβήξει αρκετά έξω και το είχα χαλαρό. Το φρενάρισμα το έκανα ένα χαλασμένο φλατζοτό ρουλεμάν από την μεριά του tail slider.

Αφήνετε να κρυώσει το μοτέρ μετά από κάθε πτήση? Εάν ναι πόσο ?
    Καταγράφηκε
    Fer De Lance
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #72 στις: Δευτέρα, 15 Απρ 2013, 16:46:04 »

Μάλλον τον δικό μου πρόβλημα που έπεφτε το ελικόπτερο σε πτήση είχε να κάνει με μία κακή μπαταρία αλλά και το φρενάρισμα του πίσω άξονα λόγο ενός φλατζοτού ρουλεμάν .   Παρόλο που το κολάρο στον πίσω άξονα το είχα βάλει ανάποδα δεν φρέναρε καθόλου στο δεύτερο tail case επειδή το είχα τραβήξει αρκετά έξω και το είχα χαλαρό. Το φρενάρισμα το έκανα ένα χαλασμένο φλατζοτό ρουλεμάν από την μεριά του tail slider.

Και χαλαρό να είναι το κολάρο, άμα είναι ανάποδα, το ίδιο κάνει, γιατί πηγαίνει μέσα - έξω, εξαιτίας της κίνησης του pitch lever και έτσι πάλι μαγκώνει. Άμα είχες και χαλασμένο φλατζωτό ρουλεμάν, ήρθε και έδεσε...

Εγώ πετάω δύο μπαταρίες, και μετά κάνω μια παύση, πετώντας το mcpx δύο μπαταρίες, και μετά πετάω άλλες δύο και πάει λέγοντας. Πιθανότατα είναι λάθος... Πάντως στην δεύτερη μπαταρία ήδη είναι είναι πολύ ζεστό το μοτέρ. Το μάξιμουμ που το έχω πετάξει (αρκετές φορές) είναι τέσσερις στο καπάκι, αλλά ζεματάει μετά... Η e-flight λέει ότι είναι απολύτως λογικό ένα υψηλής απόδοσης inrunner μοτέρ να είναι ζεστό, αλλά δεν λέει ακριβώς τι εννοεί... Στην μία μπαταρία; Στις δύο μπαταρίες; Η μόνιμη οδηγία πάντως είναι να το αφήνεις να κρυώνει ανάμεσα στις μπαταρίες.
    Καταγράφηκε
    kdrak
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #73 στις: Δευτέρα, 15 Απρ 2013, 17:00:57 »

Και χαλαρό να είναι το κολάρο, άμα είναι ανάποδα, το ίδιο κάνει, γιατί πηγαίνει μέσα - έξω, εξαιτίας της κίνησης του pitch lever και έτσι πάλι μαγκώνει. Άμα είχες και χαλασμένο φλατζωτό ρουλεμάν, ήρθε και έδεσε...

Εγώ πετάω δύο μπαταρίες, και μετά κάνω μια παύση, πετώντας το mcpx δύο μπαταρίες, και μετά πετάω άλλες δύο και πάει λέγοντας. Πιθανότατα είναι λάθος... Πάντως στην δεύτερη μπαταρία ήδη είναι είναι πολύ ζεστό το μοτέρ. Το μάξιμουμ που το έχω πετάξει (αρκετές φορές) είναι τέσσερις στο καπάκι, αλλά ζεματάει μετά... Η e-flight λέει ότι είναι απολύτως λογικό ένα υψηλής απόδοσης inrunner μοτέρ να είναι ζεστό, αλλά δεν λέει ακριβώς τι εννοεί... Στην μία μπαταρία; Στις δύο μπαταρίες; Η μόνιμη οδηγία πάντως είναι να το αφήνεις να κρυώνει ανάμεσα στις μπαταρίες.

Πάντως αυτήν την εποχή σε 5 λεπτα.που το πετάω με.την 450ara το μοτέρ φτανει 85 βαθμούς , η δεύτερη μπαταρία στο καπακι φτανει το μοτέρ στούς 95+ οποτε νομιζω πως είναι καλό να περιμένουμε μερικά λεπταετα απο κάθε μπαταρία
    Καταγράφηκε
    markosgt
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #74 στις: Τρίτη, 16 Απρ 2013, 14:28:34 »

Και πάμε στον κυρίως άξονα (main shaft). Οπωσδήποτε βάζουμε το μεταλικό Α γρανάζι.
    Προσέξτε επίσης το κολάρο που έχω προσθέσει στον άξονα, ανάμεσα σε frame και swash plate. Επίσης έχω λιμάρει και το πάνω μέρος του γραναζιού Α. Αυτό μου έδωσε τη δυνατότηα να ρυθμίζω το mesh ανάμεσα σε Α και Β γρανάζι, αφού μπορώ να ανεβοκατεβάζω το Α γρανάζι όσο θέλω για να έχω σωστό mesh.  Η μαμά blade δεν μας έδωσε αυτή τη δυνατότητα. μάλλον μας περνά για αρχάριους. Όταν το φέρω εκεί που θέλω, κοντράρω στο άλλο άκρο με το main gear και ο άξονας πλέον μένει στη θέση του.

Φιλε Skynet αυτο το κολλαρο που εχεις βαλει ειναι της xtreme και απλα εβαλες δυο αλλες βιδες για να το σφηνωσεις στο main shaft η ειναι ετσι ετοιμο?

Δεν μπορω να βρω τετοιο κολλαρο και η αλλη λυση για το mesh ειναι να παραγγειλω shims για να βαλω κατω απο το κολλαρο.
    Μου εχει ενα ελαχιστο κενο αλλα οταν τραβαω την κεφαλη πανω και την γυρναω με το χερι μου φαινεται γυριζει πιο ανετα. Εχω βαλει το μεταλλικο γραναζι Α.

Να προσθεσω οτι τοποθετησα το DS35 σερβο ουρας και κανοντας μια πτηση ειδα πολυ μικρη διαφορα απο το στοκ. Εκει που ειδα μεγαλη διαφορα ειναι οταν
    εβαλα τα main και tail blades της xtreme. Εφυγε εντελως ο κραδασμος στο spool up και το tail wag και ανεβασα το gain της ουρας. Επρεπε να ειχα ζυγισει και τα μαμα
    tail blades, πρεπει να ηταν εντελως αζυγιστα.

Τωρα πεταει πολυ στρωτα.  

Φωτο συντομα.
    « Τελευταία τροποποίηση: Τρίτη, 16 Απρ 2013, 17:05:03 από markosgt » Καταγράφηκε
    Σελίδες: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 ... 10     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Ελικόπτερα R/C  |  Μικρά ηλεκτρικά εκπαιδευτικά ΕΠ - Το πρώτο ξεκίνημα (Συντονιστής: Γκούσκος Διονύσιος)  |  Θέμα: Βελτιώνοντας το 130Χ
    Μεταπήδηση σε: