Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.900 μηνύματα σε 12.394 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τετάρτη, 5 Αυγ 2026, 06:25:07

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τετάρτη, 5 Αυγ 2026, 06:25:07

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από Markhelis
    [Χθες στις 16:24]

[Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 22:09:24]

[Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 18:59:42]

από dominicm
    [Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 17:14:50]

από Stargazer
    [Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 11:39:19]

από UH-1H
    [Κυριακή, 2 Αυγ 2026, 19:09:57]

από Stargazer
    [Κυριακή, 2 Αυγ 2026, 14:58:46]

από dominicm
    [Πέμπτη, 30 Ιουλ 2026, 19:33:58]

από topg
    [Τρίτη, 28 Ιουλ 2026, 23:44:11]

[Τρίτη, 28 Ιουλ 2026, 13:05:46]

[Δευτέρα, 27 Ιουλ 2026, 00:40:02]

από CMarkop
    [Κυριακή, 26 Ιουλ 2026, 19:35:11]

από dominicm
    [Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 18:55:09]

[Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 12:40:03]

[Παρασκευή, 24 Ιουλ 2026, 03:41:03]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309900
    Σύνολο θεμάτων: 12394
    Online σήμερα: 121
    Online έως τώρα: 1547
    (Πέμπτη, 25 Ιουν 2026, 09:39:30)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 0
    Επισκέπτες: 90
    Συνολικά: 90
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: 1 ... 3 4 5 [6] 7 8 9 10     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: Βελτιώνοντας το 130Χ  (Αναγνώστηκε 28696 φορές)
    markosgt
    Aeromodeller Jr. member
    **
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« Απάντηση #75 στις: Τρίτη, 16 Απρ 2013, 20:44:17 »

Δεν το χορταινω...  

* 130x 1a.jpg (84.61 KB, 800x451 - εμφανίστηκε 304 φορές.)

* 130x 1b.jpg (98.92 KB, 800x451 - εμφανίστηκε 305 φορές.)
    Καταγράφηκε
    markosgt
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #76 στις: Τρίτη, 16 Απρ 2013, 21:15:32 »

Ξεχασα να σας πω οτι εφαγε μια καλη "σουπα" την κυριακη.
    Προσπαθουσα να κανω funnel που το μαθαινω τωρα με 5 περιπου μποφορ και εσκασε στην ασφαλτο με το πλαι
    με δυναμη. Ειχα τραβηξει βεβαια το hold.

Ζημια μονο το ενα μπαλακι απο το blade grip. Αλλαξα ενα blade grip και ξαναπεταξα.  Thumbs up

Θα συμφωνησω πλεον κι εγω οτι το 130 χωρις ιδιαιτερο κοστος μπορει να πεταξει καλα. Απλα θελει λιγο να ασχοληθεις (χωρις να εισαι μαγκαιβερ...απλα μοντελιστης).
    Δεν χρειαζεται ολες αυτες τις μεταλλικες αναβαθμισεις εκτος και αν καποιος θελει να τις βαλει γιατι ετσι του αρεσει.
    Βεβαια απαραδεκτι η e-flite που δεν καταφερε να το βγαλει να πετα καλα απο το κουτι του ενω οι λυσεις
    των προβληματων του ειναι τοσο απλες.

(Περιττο να πω οτι με 5 περιπου μποφορ εκανα βολτες, φλιπακια, λουπες, ρολ και invert πτηση με ανεση. Πτητικα δεν παιζεται το 130 για το μεγεθος του.)
    « Τελευταία τροποποίηση: Τρίτη, 16 Απρ 2013, 21:35:48 από markosgt » Καταγράφηκε
    Fer De Lance
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #77 στις: Τρίτη, 16 Απρ 2013, 21:26:47 »

Προσπαθουσα να κανω funnel που το μαθαινω τωρα με 5 περιπου μποφορ και εσκασε στην ασφαλτο με το πλαι

Ζημια μονο το ενα μπαλακι απο το blade grip. Αλλαξα ενα blade grip και ξαναπεταξα.  Thumbs up

(Περιττο να πω οτι με 5 περιπου μποφορ εκανα βολτες, φλιπακια, λουπες, ρολ και invert πτηση με ανεση. Πτητικα δεν παιζεται το 130 για το μεγεθος του.)

Το άτιμο... δεν το χορταίνουμε, αλλά και αυτό δεν χορταίνει...  Grin

Το DS35 πως το έβαλες; Δεν φαίνεται καλά στην φωτό, αλλά μου φαίνεται ότι έχεις κάνει κάποια ωραία πατέντα. Εγώ το έχω πιάσει με δεματικά και κόλλα, δεν έχω παράπονο καλά κρατάει, αλλά από αισθητικής άποψης χάνει. Άμα μπορείς να βάλεις μια πιο κοντινή φωτογραφία του DS35...
    Καταγράφηκε
    markosgt
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #78 στις: Τρίτη, 16 Απρ 2013, 21:47:22 »

Εκοψα τη στοκ βαση του σερβο στη μεση με dremel. Εφτιαξα την αποσταση ωστε να ταιριαζει η βαση του ds35 στις βιδες της στοκ βασης. Την ασπρη βαση την ειχε μεσα το σερβο.
    Η πατεντα δεν ειναι δικη μου, καπου την διαβασα σε ξενο φορουμ.

Κεντραρα το σερβο horn και μετα μετρησα που πρεπει να λυγισω το linkage rod ωστε να εχω παλι μηδεν μοιρες στην ουρα.

* ds a1.jpg (54.75 KB, 800x451 - εμφανίστηκε 272 φορές.)

* ds a2.jpg (46.97 KB, 800x451 - εμφανίστηκε 253 φορές.)

* ds a3.jpg (50.61 KB, 800x451 - εμφανίστηκε 278 φορές.)
    Καταγράφηκε
    Fer De Lance
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #79 στις: Τρίτη, 16 Απρ 2013, 22:18:20 »

Εεεεε.... μα, καλά το είδα εγώ ότι έχεις κάνει επιστημονική δουλειά. Από την προηγούμενη φωτό βέβαια δεν φαινόταν ακριβώς, αλλά με τις νέες φαίνεται μια χαρά. Πολύ έξυπνο και πολύ ωραία το έχεις πετύχει. Μπράβο.

Εγώ όπως βλέπεις, το έχω κολλήσει στην μπούμα, και το έχω δέσει και με δύο πλαστικά. Προχειροδουλειά, αλλά αποδείχθηκε αποτελεσματικό και λειτουργικό. Τώρα βέβαια δεν βγαίνει (ή δεν βγαίνει εύκολα για να ακριβολογώ), αλλά όταν σπάσει  λέω να το αλλάξω και εγώ το σύστημα και να να το κάνω όπως εσύ.
    Καταγράφηκε
    markosgt
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #80 στις: Τρίτη, 16 Απρ 2013, 22:34:19 »

Αμα δουλευει μην το πειραζεις.  Thumbs up

Στην εξω τρυπα το εχεις το ντιζακι? Εκει ειναι καλυτερα? Εγω το εχω στην μεσαια.
    Καταγράφηκε
    Skynet
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #81 στις: Τετάρτη, 17 Απρ 2013, 00:41:51 »

Φιλε Skynet αυτο το κολλαρο που εχεις βαλει ειναι της xtreme και απλα εβαλες δυο αλλες βιδες για να το σφηνωσεις στο main shaft η ειναι ετσι ετοιμο?
    Δεν μπορω να βρω τετοιο κολλαρο και η αλλη λυση για το mesh ειναι να παραγγειλω shims για να βαλω κατω απο το κολλαρο.
    Μου εχει ενα ελαχιστο κενο αλλα οταν τραβαω την κεφαλη πανω και την γυρναω με το χερι μου φαινεται γυριζει πιο ανετα. Εχω βαλει το μεταλλικο γραναζι Α.
    Φίλε markosgt, πρόκειται για το κολάρο που φοράει το 300Χ στο main shaft.

* p0small.JPG (102.27 KB, 518x389 - εμφανίστηκε 207 φορές.)
    Καταγράφηκε

Τα ελικόπτερα είναι σαν τις ταινίες τρόμου. Ξέρεις ότι κάτι κακό θα συμβεί, απλά δεν ξέρεις το πότε.

Skype --> mastroxalastis   (Συνήθως όταν είμαι στο Skype, μαστορεύω στον πάγκο)
    Skynet
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #82 στις: Τετάρτη, 17 Απρ 2013, 00:43:24 »

Πήρα ένα τέτοιο κολάρο και έκοψα επίσης ένα δαχτυλίδι από το κολάρο που είχε αρχικά το 130Χ

* p1small.JPG (73.76 KB, 778x583 - εμφανίστηκε 206 φορές.)
    Καταγράφηκε

Τα ελικόπτερα είναι σαν τις ταινίες τρόμου. Ξέρεις ότι κάτι κακό θα συμβεί, απλά δεν ξέρεις το πότε.

Skynet
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #83 στις: Τετάρτη, 17 Απρ 2013, 00:46:57 »

Στην επόμενη φωτό, φαίνεται η τελική τοποθέτηση. Με το κολάρο πάνω και το main gear κάτω, ο άξονας σταθεροποιείται στο heli. Ο λόγος που έβαλα το δαχτυλίδι είναι για να πιάνει τον εσωτερικό άξονα στο πάνω ρουλεμάν. Έτσι είναι όμοιο με το κάτο δαχτυλίδι που έχει από κατασκευή το main gear. Όπως γνωρίζουμε πρέπει να είναι έτσι η κατασκευή για να δουλεύουν σωστά τα ρουλεμάν. (Είναι ο ίδιος λόγος που θέλει το κωνικό μέρος της πατούρας του άξονα της ουράς, προς τη μεριά του ρουλεμάν).

* p2small.JPG (81.61 KB, 778x583 - εμφανίστηκε 227 φορές.)
    « Τελευταία τροποποίηση: Τετάρτη, 17 Απρ 2013, 01:26:28 από Skynet » Καταγράφηκε

Skynet
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #84 στις: Τετάρτη, 17 Απρ 2013, 00:51:20 »

Με τις πατούρες που έκανα στο main shaft, πλέον μπορώ να ρυθμίζω το mesh στα γρανάζια Α και Β κατά βούληση -ανεβοκαταβάζοντας τη θέση του Α. Δες πόσο χαλαρό είναι το mesh στην πάνω φωτό και πόσο σφιχτό είναι στην κάτω. Για να το πετύχω αυτό χρειάστηκε επίσης να λιμάρω 1mm από το πάνω μέρος του γραναζιού Α.

* zoom5small.jpg (124.39 KB, 403x565 - εμφανίστηκε 197 φορές.)
    Καταγράφηκε

Skynet
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #85 στις: Τετάρτη, 17 Απρ 2013, 01:11:32 »

Πραγματικά το θεωρώ και εγώ πολύ ανθεκτικό στις πτώσεις. Το έχω ρίξει περίπου 10 φορές, χωρίς να χρειαστεί πάγκο. Πλέον το δανείζω και σε φίλους που μαθαίνουν hover.  Ο Τίμος στο ΣΕΦ το έριξε και λίγο πριν την πτώση από τον πανικό του γύρισε τον διακόπτη idle up! Το σήκωσα από το χώμα και άρχισε να στροφάρει. Μοναδική απώλεια να φαγωθεί η πατούρα του C gear. Που άλλαξα. Προχτές ένα άλλος το έριξε και έσπασε main grip. Αλλαγή του grip και πάλι στον αέρα.

Θα συμφωνησω πλεον κι εγω οτι το 130 χωρις ιδιαιτερο κοστος μπορει να πεταξει καλα. Απλα θελει λιγο να ασχοληθεις (χωρις να εισαι μαγκαιβερ...απλα μοντελιστης).

Εξακολουθώ να πιστεύω ότι πρέπει να έχεις την τρέλα του μαγκαιβερ για να το μαζέψεις -ειδικά αν σου έχει τύχει κομάτι με πολλά κατασκευαστικά ελατώματα.

Δεν χρειαζεται ολες αυτες τις μεταλλικες αναβαθμισεις εκτος και αν καποιος θελει να τις βαλει γιατι ετσι του αρεσει.
    Νομίζω ότι πλέον θα ήθελα μεταλλική ουρά. Μετά την τοποθέτηση του servo του 300Χ βρίσκω τις ανοχές του slider σαν τον αδύναμο κρίκο. Ακόμη και αν τις μαζευώ με gromets και CA, ύστερα από μερικές 10άδες πτήσεις τα πλαστικά ξανατρίβονται και λασκάρουν.

Καλές μας πτήσεις!
    Καταγράφηκε

kdrak
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #86 στις: Τετάρτη, 17 Απρ 2013, 09:35:08 »

Με τις πατούρες που έκανα στο main shaft, πλέον μπορώ να ρυθμίζω το mesh στα γρανάζια Α και Β κατά βούληση -ανεβοκαταβάζοντας τη θέση του Α. Δες πόσο χαλαρό είναι το mesh στην πάνω φωτό και πόσο σφιχτό είναι στην κάτω. Για να το πετύχω αυτό χρειάστηκε επίσης να λιμάρω 1mm από το πάνω μέρος του γραναζιού Α.

Όπως βλέπω το Α γρανάζι παρόλο που έχει βίδα η συγκεκριμένη βίδα δεν μπαίνει σε τρύπα στον κεντρικό άξονα παρά μόνο σφηνώνει το γρανάζι Α για να μην περιστρέφεται μόνο του χωρίς τον άξονα.
    Σωστά ?
    Εάν είναι έτσι ,,,σε μεγάλο ζόρισμα δεν υπάρχει περίπτωση να γυρίσει ο άξονας χωρίς να γυρίσει το Α γρανάζι ?
    Καταγράφηκε
    Skynet
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #87 στις: Τετάρτη, 17 Απρ 2013, 09:40:23 »

Όπως βλέπω το Α γρανάζι παρόλο που έχει βίδα η συγκεκριμένη βίδα δεν μπαίνει σε τρύπα στον κεντρικό άξονα παρά μόνο σφηνώνει το γρανάζι Α για να μην περιστρέφεται μόνο του χωρίς τον άξονα.
    Σωστά ?
    Εάν είναι έτσι ,,,σε μεγάλο ζόρισμα δεν υπάρχει περίπτωση να γυρίσει ο άξονας χωρίς να γυρίσει το Α γρανάζι ?

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο έχω κάνει τις πατούρες στον άξονα. Οι βίδες σφήγουν στις πατούρες (Δεν μπαίνουν σε τρύπες). Ουσιαστικά δημιουργείται ένα καρέ που δεν αφήνει το γρανάζι Α να γυρίσει τρελά. Είναι το ίδιο που κάνουμε και στους άξονες των μοτέρ όταν δεν έχουν πατούρα και την δημιουργούμε εμείς για να μην υπάρχει περίπτωση να γλυστρίσει το pinion.
    Καταγράφηκε

kdrak
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #88 στις: Τετάρτη, 17 Απρ 2013, 11:34:57 »

Σωστά ?

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο έχω κάνει τις πατούρες στον άξονα. Οι βίδες σφήγουν στις πατούρες (Δεν μπαίνουν σε τρύπες). Ουσιαστικά δημιουργείται ένα καρέ που δεν αφήνει το γρανάζι Α να γυρίσει τρελά. Είναι το ίδιο που κάνουμε και στους άξονες των μοτέρ όταν δεν έχουν πατούρα και την δημιουργούμε εμείς για να μην υπάρχει περίπτωση να γλυστρίσει το pinion.

Την πατούρα με dremel την κάνεις ?
    Καταγράφηκε
    thomasprevere
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #89 στις: Τετάρτη, 17 Απρ 2013, 14:48:31 »

Δεν το χορταινω...  

Πολυ ωραιο το χεις φτιαξει  Μαρκο    Thumbs up
    Καταγράφηκε
    Σελίδες: 1 ... 3 4 5 [6] 7 8 9 10     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Ελικόπτερα R/C  |  Μικρά ηλεκτρικά εκπαιδευτικά ΕΠ - Το πρώτο ξεκίνημα (Συντονιστής: Γκούσκος Διονύσιος)  |  Θέμα: Βελτιώνοντας το 130Χ
    Μεταπήδηση σε: