Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.900 μηνύματα σε 12.394 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τετάρτη, 5 Αυγ 2026, 02:05:24

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τετάρτη, 5 Αυγ 2026, 02:05:24

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από Markhelis
    [Χθες στις 16:24]

[Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 22:09:24]

[Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 18:59:42]

από dominicm
    [Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 17:14:50]

από Stargazer
    [Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 11:39:19]

από UH-1H
    [Κυριακή, 2 Αυγ 2026, 19:09:57]

από Stargazer
    [Κυριακή, 2 Αυγ 2026, 14:58:46]

από dominicm
    [Πέμπτη, 30 Ιουλ 2026, 19:33:58]

από topg
    [Τρίτη, 28 Ιουλ 2026, 23:44:11]

[Τρίτη, 28 Ιουλ 2026, 13:05:46]

[Δευτέρα, 27 Ιουλ 2026, 00:40:02]

από CMarkop
    [Κυριακή, 26 Ιουλ 2026, 19:35:11]

από dominicm
    [Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 18:55:09]

[Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 12:40:03]

[Παρασκευή, 24 Ιουλ 2026, 03:41:03]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309900
    Σύνολο θεμάτων: 12394
    Online σήμερα: 121
    Online έως τώρα: 1547
    (Πέμπτη, 25 Ιουν 2026, 09:39:30)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 0
    Επισκέπτες: 88
    Συνολικά: 88
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: [1] 2 3 4 ... 10     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: Βελτιώνοντας το 130Χ  (Αναγνώστηκε 28686 φορές)
    Skynet
    Aeromodeller Hero Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« στις: Σάββατο, 5 Ιαν 2013, 20:47:04 »

Πλέον πετάει με άνεση. Μου πήρε καιρό να καταλάβω τις αδυναμίες του. Τελικά όμως μπορεί να πετάξει σωστά.
    Να το:
    Θα κάνω σύντομη περιγραφή

* 1small.JPG (18.96 KB, 448x160 - εμφανίστηκε 807 φορές.)
    Καταγράφηκε

Τα ελικόπτερα είναι σαν τις ταινίες τρόμου. Ξέρεις ότι κάτι κακό θα συμβεί, απλά δεν ξέρεις το πότε.

Skype --> mastroxalastis   (Συνήθως όταν είμαι στο Skype, μαστορεύω στον πάγκο)
    Skynet
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #1 στις: Σάββατο, 5 Ιαν 2013, 20:54:23 »

Κατά τη γνώμη μου το σημαντικότερο: Προσθέτουμε ρουλεμάν στον άξονα της ουράς γιατί τα μαμίσια είναι για κλάματα. Στο δεξί μέρος του tail case βάζουμε επιπλέον του δικού του φλαντζοτού και ένα ρουλεμάν από blade grip της ουράς του 130Χ και το στερεώνουμε με λίγη εποξική. Στο αριστερό βάζουμε ρουλεμάν από main blade grip από mcpx. Προσέξτε την καινοτομία: Δεξιά βάζουμε το φαρδύτερο απο 130Χ. (δεν έχω δει κανένα να το έχει σκεφτεί!   )

* 2small.JPG (20.51 KB, 448x237 - εμφανίστηκε 794 φορές.)
    Καταγράφηκε

Τα ελικόπτερα είναι σαν τις ταινίες τρόμου. Ξέρεις ότι κάτι κακό θα συμβεί, απλά δεν ξέρεις το πότε.

Skynet
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #2 στις: Σάββατο, 5 Ιαν 2013, 20:59:24 »

Καταργούμε το δικό του γραμμικό σέρβο ουράς και βάζουμε το σέρβο ουράς του 300Χ. Είναι μόλις 3.5 gr βαρύτερο από το δικό του , αλλά αξίζει έξτρα βάρος του. Με αυτό έχω θέσει το gain της ουράς τέρμα (+10 βήματα) όταν οι άλλοι το κατεβάζουν για να γλυτώσουν από τους συντονισμούς  

Έχω δοκιμάσει και το ds35 που βάζουν συνήθως αλλά είναι πολύ ψευτικο και τα γρανάζια του την ακούνε πολύ εύκολα. Δεν το συνιστώ.

-Μην παρεξηγηθεί το ύφος μου: δεν είναι αλαζονικό αλλά ενθουσιώδες.

* 3small.JPG (31.03 KB, 448x336 - εμφανίστηκε 772 φορές.)
    Καταγράφηκε

Skynet
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #3 στις: Σάββατο, 5 Ιαν 2013, 21:05:57 »

Οπότε μετά μπορούμε να βάλουμε και μία κανονική ντίζα στην ουρά αντί για το μεταλικό Ζ που έχει.

* 4small.JPG (23.64 KB, 448x208 - εμφανίστηκε 754 φορές.)
    Καταγράφηκε

Skynet
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #4 στις: Σάββατο, 5 Ιαν 2013, 21:17:28 »

Και πάμε στον κυρίως άξονα (main shaft). Οπωσδήποτε βάζουμε το μεταλικό Α γρανάζι.
    Προσέξτε επίσης το κολάρο που έχω προσθέσει στον άξονα, ανάμεσα σε frame και swash plate. Επίσης έχω λιμάρει και το πάνω μέρος του γραναζιού Α. Αυτό μου έδωσε τη δυνατότηα να ρυθμίζω το mesh ανάμεσα σε Α και Β γρανάζι, αφού μπορώ να ανεβοκατεβάζω το Α γρανάζι όσο θέλω για να έχω σωστό mesh.  Η μαμά blade δεν μας έδωσε αυτή τη δυνατότητα. μάλλον μας περνά για αρχάριους. Όταν το φέρω εκεί που θέλω, κοντράρω στο άλλο άκρο με το main gear και ο άξονας πλέον μένει στη θέση του.

* 5small.JPG (78.99 KB, 312x340 - εμφανίστηκε 769 φορές.)
    Καταγράφηκε

Skynet
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #5 στις: Σάββατο, 5 Ιαν 2013, 21:24:02 »

Και μία λεπτομέρεια:

Το ΤΤ δεν έχει ρουλεμάν μέσα στη μπούμα, παρά μόνο στα άκρα. Φαντάζεστε τι γίνεται από τριβές: Δείτε τη φωτογραφία παρμένη με θερμογράφο (όχι δεν είναι δική μου -δεν είμαι τόσο υποχόνδριος).
    Είναι παρμένη από εδώ:
    http://www.helifreak.com/showpost.php?p=4560164&postcount=23

Λοιπόν μία μικρή τρύπα στη μπούμα και ρίχνουμε περιοδικά από μία σύριγγα λεπτό λαδάκι  που δακρύζει στα 2 άκρα. Οι τριβές ελαχιστοποιοόυνται - η δύναμη στο στροφείο αυξάνεται.

* IR_0421-vi.jpg (36.28 KB, 240x240 - εμφανίστηκε 743 φορές.)

* 66small.JPG (23.12 KB, 448x168 - εμφανίστηκε 712 φορές.)
    « Τελευταία τροποποίηση: Σάββατο, 5 Ιαν 2013, 22:54:24 από Skynet » Καταγράφηκε

SOP
    Aeromodeller Sr. Member

agios nikolaos aeromodeling club

« Απάντηση #6 στις: Σάββατο, 5 Ιαν 2013, 21:40:26 »

βγαζουνε και ενα καλυτερο μοτερ  και μεταλλικα γραναζια πισο στο ταιλ τ
    Καταγράφηκε
    Skynet
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #7 στις: Σάββατο, 5 Ιαν 2013, 21:53:08 »

βγαζουνε και ενα καλυτερο μοτερ  και μεταλλικα γραναζια πισο στο ταιλ τ

Στην προηγούμενη παρουσίαση έβαλα ότι θεωρώ απαραίτητο. Τις επιπλέον αντιρίδες π.χ. δεν τις σχολίασα γιατί δεν τις θεωρώ απαραίτητες. Επίσης δεν θεωρώ απαραίτητα τα πίσω μεταλλικά γρανάζια. Ότι και αν έχουν τραβήξει τα δικά μου παραμένουν άθικτα. Πρέπει όμως να προσθέσω ότι κολλάω το γρανάζι C στο ΤΤ με λίγη κυανοακριλική.
    Καταγράφηκε

Skynet
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #8 στις: Σάββατο, 5 Ιαν 2013, 21:57:30 »

Και τέλος ένα μικρό δωράκι για όσους διάβασαν μέχρι εδώ.
    Θα μπορούσε να είναι νέο θέμα:  
    Πώς μαζεύουμε τα μπόσικα στα φτηνιάρικα pitch sliders.

Το 130Χ και αν έχει pitch slider με μπόσικα.
    Παίρνουμε λοιπόν ένα τρυπανάκι διαμέτρου ίση με τον άξονα της ουράς και βάζουμε το κολάρο στο ένα άκρο. Μετά φοράμε και το pitch slider.

* y1small.jpg (29.42 KB, 448x197 - εμφανίστηκε 749 φορές.)

* y2small.jpg (30.4 KB, 448x206 - εμφανίστηκε 721 φορές.)
    « Τελευταία τροποποίηση: Κυριακή, 6 Ιαν 2013, 11:21:57 από Skynet » Καταγράφηκε

Skynet
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #9 στις: Σάββατο, 5 Ιαν 2013, 21:59:34 »

Φοράμε κα ένα δεύτερο κολάρο ώστε να εξέχει 1mm πάνω από το τρυπανάκι και το στερεώνουμε στη μέγγενη.

2 χτυπηματάκια με ένα σφυράκι και το μπρούτζινο κουζινέτο περτσινώθηκε επιτέλους σωστά!

Καλές πτήσεις!!

* y3small.jpg (28.92 KB, 448x189 - εμφανίστηκε 760 φορές.)

* y4small.jpg (29.35 KB, 336x415 - εμφανίστηκε 747 φορές.)
    « Τελευταία τροποποίηση: Σάββατο, 5 Ιαν 2013, 22:17:52 από Skynet » Καταγράφηκε

pagani
    Aeromodeller Sr. Member

Kostas Laliotis

« Απάντηση #10 στις: Σάββατο, 5 Ιαν 2013, 22:19:15 »

δηλαδη μολις το βγαλεις απο το κουτι πεταει το εργαλειο, αυτο για να το πεταξεις πρεπει να εισαι ο μαγκαιβερ.
    ωραιος ο φιλος παντως για την δουλεια που εχω κανει, παλι καλα που δεν το πηρα το ειχανε στους helimasters σε τρελη προσφορα
    Καταγράφηκε
    kdrak
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #11 στις: Δευτέρα, 7 Ιαν 2013, 09:48:05 »

Πέρα από το κούνημα της ουράς σε συγκεκριμένες στροφές όπου λύνεται με διάφορους τρόπους δεν έχω διαβάσει για άλλα παράπονα όσο αφορά το 130Χ.   Δηλαδή , κρατάς μαμά το 130Χ και απλά διορθώνεις το θέμα της ουράς με διάφορους τρόπους πχ κάποιος έκανε και tail blades balancing ή κάποιος κόλλησε ένα κομμάτι κάρμπον στο tail fin κτλ . Ποτέ δεν διάβασα ή είδα τόσες εκτεταμένες αλλαγές για να πετάξει σωστά.

Anyway ο καθένας αναλόγως την εμπειρία του αλλά και την συμπεριφορά που θέλει στο ελικόπτερο μπορεί να κάνει ότι αλλαγές θέλει
    Καταγράφηκε
    Skynet
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #12 στις: Δευτέρα, 7 Ιαν 2013, 11:26:00 »

Πέρα από το κούνημα της ουράς σε συγκεκριμένες στροφές όπου λύνεται με διάφορους τρόπους δεν έχω διαβάσει για άλλα παράπονα όσο αφορά το 130Χ.   Δηλαδή , κρατάς μαμά το 130Χ και απλά διορθώνεις το θέμα της ουράς με διάφορους τρόπους πχ κάποιος έκανε και tail blades balancing ή κάποιος κόλλησε ένα κομμάτι κάρμπον στο tail fin κτλ . Ποτέ δεν διάβασα ή είδα τόσες εκτεταμένες αλλαγές για να πετάξει σωστά.

Anyway ο καθένας αναλόγως την εμπειρία του αλλά και την συμπεριφορά που θέλει στο ελικόπτερο μπορεί να κάνει ότι αλλαγές θέλει

Δες το φόρουμ του helli freak για το 130Χ
    http://www.helifreak.com/forumdisplay.php?f=299
    Tο 90% όσων γράφονται είναι για τα προβλήματα του και ιδέες για διόρθωσή τους. Μιλάμε για δεκάδες χιλιάδες post.
    Το αστείο είναι ότι πήρα το 130Χ γιατί δεν είχα χρόνο για μαστορέματα. Μακάρι να μην τα χρειαζόταν όλα αυτά. Επίσης (δυστυχώς) ποτέ δεν είναι όμοια δύα 130Χ βγαλμένα από το κουτί. Οι κατασκευαστικές ανοχές είναι τεράστιες με αποτέλεσμα -ότι σου τύχει. Μακάρι να πέσει κάποιος σε 130Χ που δουλεύει σωστά. Για τον υπόλιοιπο κόσμο όμως (δυστυχώς) μόνο αν το γνωρίσεις καλά μπορείς να το πετάς σωστά...
    Καταγράφηκε

kdrak
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #13 στις: Δευτέρα, 7 Ιαν 2013, 11:40:04 »

Το θέμα είναι πόσοι έχουν προβλήματα με το 130Χ όταν το πετάξεις από το κουτί του και όχι όταν το ρίξεις κάτω.  Έχει μεγάλη διαφορά γιατί οι περισσότεροι δεν γράφουν πως έχουν πετάξει χ ώρες χωρίς πρόβλημα αλλά γράφουν όταν το ρίξουν κάτω τι προβλήματα έχουν.
    Καταγράφηκε
    Skynet
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #14 στις: Δευτέρα, 7 Ιαν 2013, 12:36:18 »

Το θέμα είναι πόσοι έχουν προβλήματα με το 130Χ όταν το πετάξεις από το κουτί του και όχι όταν το ρίξεις κάτω.  Έχει μεγάλη διαφορά γιατί οι περισσότεροι δεν γράφουν πως έχουν πετάξει χ ώρες χωρίς πρόβλημα αλλά γράφουν όταν το ρίξουν κάτω τι προβλήματα έχουν.

Χαίρομαι που δείχνεις ενδιαφέρον για το 130Χ. Παρά τα παιδικά του προβλήματά, μετά τις επεμβάσεις μου, ειναι αυτή τη στιγμή το αγαπημένο μου και αρχίζει να είναι αξιόπιστο -ο καιρός θα δείξει. Επίσης χαίρομαι που αν καταλαβαίνω σωστά το δικό αου πέταξε καλά μόλις το έβγαλες από το κουτί. Όμως αν κάνω μία εκτίμηση όσων διαβάζω στα φόρουμ το 20% περίππου όσων βγαίνουν από το κουτί, μετά την 4-5 πτήση βγαίνουν εκτός. Και οι ιδιοκτήτες τους απορούν με το "κακό" που τους βρήκε. Αυτή ήταν και η δική μου περίπτωση. Μόλις το έβγαλα από το κουτί, ήμουν έτοιμος να το πάω πίσω. Ταξίδευα όμως την επομένη για Γερμανία και το πήρα μαζί μου όπως ήταν. Φαντάσου το σκηνικό: απέραντα λιβάδια, άπνοια και το 130Χ καθηλωμένο ΧΩΡΙΣ ΠΤΩΣΗ.

Νομίζω όμως ότι και μετά από πτώση, όταν αλλάξεις τα σπασμένα-στραβωμένα οφείλει να πετά καλά. Όμως τα ανταλλακτικά διαφέρουν από σακουλάκι σε σακουλάκι στις ανοχές. Και κάπου εκεί η τύχη σου εξαντλείται -δεν πέφτεις στο σωστό ανταλλακτικο και την πάτησες. Θα ήθελα να ακούσω τη γνώμη σου ύστερα από μερικές πτώσεις με το 130Χ και τις ανάλογες επισκευές. Μακάρι να είσαι το ίδιο ικανοποιημένος. Και σίγουρα ισχύει το γνωμικό. Αν πετάει καλά δεν το σκαλίζουμε  
    Καταγράφηκε

Σελίδες: [1] 2 3 4 ... 10     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Ελικόπτερα R/C  |  Μικρά ηλεκτρικά εκπαιδευτικά ΕΠ - Το πρώτο ξεκίνημα (Συντονιστής: Γκούσκος Διονύσιος)  |  Θέμα: Βελτιώνοντας το 130Χ
    Μεταπήδηση σε: