Για τον κραδασμό στο spool up θα κάνεις το εξής:
1. Θα κολλήσεις πολύ μικρό κομμάτι από μονωτική ταινία σε ένα από τα tail blades. To μέγεθος για να καταλάβεις θα είναι περίπου το 1/10 του tail blade.
....
Ποτέ δεν συμπάθησα αυτόν τον τρόπο επέμβασης σε ένα heli. Παιδεύεσαι στην τύχη μέχρι να πετύχεις. Αυτό τι επαναληψιμότητα μπορεί να έχει? Και αν μετά βρεί η ουρά σε ένα πετραδάκι και χάσει 0,01 gr θα ξανακάνουμε τα ίδια? Η λύση είναι να αλλάξεις τα ρουλεμάν της ουράς με σωστά ρουλεμάν. (Δες την αρχή του θέματος). Προκαλώ να σπάσετε ένα τμήμα από ένα blade ουράς στο δικό μου 130X. Επειδή έχει σωστά ρουλεμάν θα πετά χωρίς κραδασμό στο spool up. Σιγἀ μην έχει σημασία όταν δουλεύει σωστά ο άξονας μια ελάχιστη διαφορά βάρους.
Υπάρχουν 2 είδη κραδασμού
1. Από συντονισμό λόγω unbalanced blades που γίνεται αισθητός σε χαμηλές στροφές κατά το spool up και μετά εξαφανίζεται.
2. Από προβληματικά ρουλεμάν που προκαλούν τζόγο στον άξονα και είναι αισθητός σχεδόν πάντοτε όταν πετάς.
Το 1 το λύνεις κάνοντας balance τα blades. Όταν τα χτυπήσεις ενδέχεται να έχεις και άλλα προβλήματα πχ να κουρέψεις τα γρανάζια της ουράς οπότε δεν σε απασχολεί ότι θα ξανακάνεις την ίδια διαδικασία του balancing. Εγώ προσωπικά όσες φορές έχω ρίξει το ελικόπτερο χωρίς ζημιά παρόλο που έχω χτυπήσει τα tail blades , το balancing δεν έχει χαλάσει.
Το 2 το λύνεις είτε βάζοντας καλά aftermarket ρουλεμάν είτε κάνοντας διάφορες πατέντες που θα σου εξασφαλίσουν μηδενικό τζόγο στον άξοδα. Πχ ένα aftermarket tail slider θα κρατάει σταθερό τον άξονα ή εάν βάλεις μισό MCPx grommet στην μπίλια του μαμά tail slider και λίγο CA κόλλα στην ακίδα του tail slider έτσι ώστε να είναι ποιο χοντρή και να μην έχει τζόγο κρατώντας πάλι σταθερό τον άξονα.
Πάντως γενικά όλα τα παραπάνω δεν θα θεωρώ σοβαρά προβλήματα. Τα λύνεις και χωρίς έξοδα με κάποιον τρόπο.
Αυτό όμως που έχω εγώ και μάλλον φταίει η πλακέτα θεωρείται σοβαρό. Άντε τώρα να καταλάβεις εάν φταίει το speed controller της πλακέτας ή τα battery leads επειδή καμιά φορά το ελικόπτερο μένει από δύναμη στον αέρα και πέφτει. Το θέμα είναι ότι δεν το κάνει πάντα αλλά μετά από 10 πτήσεις να το κάνει μία φορά.