Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.900 μηνύματα σε 12.394 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τετάρτη, 5 Αυγ 2026, 12:20:20

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τετάρτη, 5 Αυγ 2026, 12:20:20

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από Markhelis
    [Χθες στις 16:24]

[Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 22:09:24]

[Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 18:59:42]

από dominicm
    [Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 17:14:50]

από Stargazer
    [Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 11:39:19]

από UH-1H
    [Κυριακή, 2 Αυγ 2026, 19:09:57]

από Stargazer
    [Κυριακή, 2 Αυγ 2026, 14:58:46]

από dominicm
    [Πέμπτη, 30 Ιουλ 2026, 19:33:58]

από topg
    [Τρίτη, 28 Ιουλ 2026, 23:44:11]

[Τρίτη, 28 Ιουλ 2026, 13:05:46]

[Δευτέρα, 27 Ιουλ 2026, 00:40:02]

από CMarkop
    [Κυριακή, 26 Ιουλ 2026, 19:35:11]

από dominicm
    [Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 18:55:09]

[Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 12:40:03]

[Παρασκευή, 24 Ιουλ 2026, 03:41:03]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309900
    Σύνολο θεμάτων: 12394
    Online σήμερα: 121
    Online έως τώρα: 1547
    (Πέμπτη, 25 Ιουν 2026, 09:39:30)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 3
    Επισκέπτες: 58
    Συνολικά: 61
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: 1 2 3 [4] 5 6 7 ... 10     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: Βελτιώνοντας το 130Χ  (Αναγνώστηκε 28718 φορές)
    thomasprevere
    Aeromodeller Full Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« Απάντηση #45 στις: Κυριακή, 7 Απρ 2013, 11:39:47 »

Υπαρχει  ενα καταταστημα- site που ασχολειται μονο με επισκευες πλακετων e-flite και αποτι θυμαμαι το κοστος ειναι 25δολλαρια με δωρεαν μεταφορικα επιστροφης  Thumbs up

ποιο είναι αυτό το site ?
    Δεν μπορω να το βρω τωρα αλλα σιγουρα το ειδα  προσφατα ,ψαξε λιγο εξω στο rc groups η helifreak και θα το βρεις  Thumbs up
    Καταγράφηκε
    newbie
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #46 στις: Κυριακή, 7 Απρ 2013, 21:59:49 »

Υπαρχει  ενα καταταστημα- site που ασχολειται μονο με επισκευες πλακετων e-flite και αποτι θυμαμαι το κοστος ειναι 25δολλαρια με δωρεαν μεταφορικα επιστροφης  Thumbs up

www.megasmicros.com
    Καταγράφηκε
    thomasprevere
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #47 στις: Κυριακή, 7 Απρ 2013, 22:45:36 »

www.megasmicros.com
    Σωστος ο Γιωργος !Αυτο ειναι  Wink
    Καταγράφηκε
    kdrak
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #48 στις: Δευτέρα, 8 Απρ 2013, 09:11:54 »

Ok, ευχαριστώ

Τους έστειλα ένα email για να μου που εάν το πρόβλημα που έχω σχετίζετε με την πλακέτα ή μήπως το μοτέρ μου είναι για να παραδώσει
    Καταγράφηκε
    ant1971
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #49 στις: Δευτέρα, 8 Απρ 2013, 09:52:24 »

καλημερα
    εχει στειλει κανενας πλακετα να μας πει λιγο την διαδικασια?

με ποια μεταφορικη ? χρονος επισκευης και επιστροφης?  τροπο συνενωησης (με email ή και στο δεμα καποια πληροφορία)?  τροπο πληρωμης και ποτε πληρωνουμε?
    και γενικα οτι πληροφορια εχει την καλη διαθεση καποιος να ποσταρει

θα με ενδιεφερε για  nano και mcpx bl

ευχαριστω πολυ

υ.γ. (ενα συγνωμη ανδρεα τωρα που το σκεφτομαι ειμαστε εκτος θεματος και μαλιστα σε ενα τοσο εκπληκτικο απο αποψη πληροφοριας θεμα)
    « Τελευταία τροποποίηση: Δευτέρα, 8 Απρ 2013, 12:37:30 από ant1971 » Καταγράφηκε

η ασχολία με το ε/π συχνά είναι παράδεισος & κόλαση μαζί
    Skynet
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #50 στις: Δευτέρα, 8 Απρ 2013, 12:48:47 »

...

υ.γ. (ενα συγνωμη ανδρεα τωρα που το σκεφτομαι ειμαστε εκτος θεματος και μαλιστα σε ενα τοσο εκπληκτικο απο αποψη πληροφοριας θεμα)

Αντιθέτως απολαμβάνω κάθε post που έχει γραφτεί σε αυτό το θέμα. Βασικά νομίζω πως οτιδήποτε έχει γραφεί ή πρόκειται να γραφτεί για το το 130Χ σχετίζεται με κάποιο τρόπο, με τη βελτίωσή του.
    Καταγράφηκε

Τα ελικόπτερα είναι σαν τις ταινίες τρόμου. Ξέρεις ότι κάτι κακό θα συμβεί, απλά δεν ξέρεις το πότε.

Skype --> mastroxalastis   (Συνήθως όταν είμαι στο Skype, μαστορεύω στον πάγκο)
    markosgt
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #51 στις: Τρίτη, 9 Απρ 2013, 20:21:32 »

Εφτασε χθες το 130χ και του εκανα καποια hover. Εχει τον κραδασμο στο spool up αλλα οταν πεταει δεν κουναει καθολου.

Ειχα παρει καποια πραγματα απο το site που πηρα το 130 αλλα τα υπολοιπα ερχονται απο αλλου και θα αργησουν.

Εβαλα το extra guide της ντιζας της ουρας και εβαλα σε αυτο τα carbon support αφου πρωτα εκοψα μεγαλυτερη καρμπονοντιζα.
    Επισης διαβασα οτι ειναι καλο να αλλαξεις τα λαστιχακια στα ball links της κεφαλης και του swashplate με τα  canopy grommets που
    εχει στο σακουλακι στο κουτι. Το προβλημα ειναι οτι οταν τα βαζω στα ball links του swashplate μου ξεκουμπωνει τα ντιζακια
    οταν το δοκιμαζω πριν την πτηση εννοειται. Ξερει κανεις πως τα βαζουν ολοι? Κανω κατι λαθος?

Και μια αλλη ερωτηση. Το tracking πως το ρυθμιζω στο 130 γιατι οι ελικες του εχουν λιγο.

Να και φωτογραφιες. Μονο hover εχω κανει οποτε θα γραψω εντυπωσεις οταν το πεταξω εξω. Με τα μακρυτερα support rod
    μου δινει την εντυπωση οτι η ουρα ειναι πιο "συμπαγης" η μπορει να ειναι η ιδεα μου.

Περισσοτερες φωτο οταν ερθουν και τα υπολοιπα πραγματα.

(Εβαψα και το fin μαυρο  Thumbs up τρελη βελτιωση  idiot2 )

* b130as.jpg (88.21 KB, 800x451 - εμφανίστηκε 315 φορές.)

* b130bs.jpg (98.97 KB, 800x451 - εμφανίστηκε 308 φορές.)
    Καταγράφηκε
    kdrak
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #52 στις: Τετάρτη, 10 Απρ 2013, 09:54:20 »

Για τον κραδασμό στο spool up θα κάνεις το εξής:

1.   Θα κολλήσεις πολύ μικρό κομμάτι από μονωτική ταινία σε ένα από τα tail blades. To μέγεθος για να καταλάβεις θα είναι περίπου το 1/10 του tail blade.
    2.   Θα ξεκινήσεις spool up κρατώντας το ελικόπτερο στα χέρια σου.
    3.   Εάν ο κραδασμός γίνει χειρότερος θα ξεκολλήσεις την ταινία και θα την βάλεις στο άλλο tail blade.
    4.   Ξανά το 2 και θα κόβεις όλο και μικρότερο το κομμάτι για να εξαλείψεις τον κραδασμό.
    5.   Εάν φτάσεις σε ένα σημείο και δεν παίρνει βελτίωση βάλει την ταινία από την πίσω μεριά του tail blade.

Δηλαδή είναι θέμα balancing των tail blades.

Τα canopy grommets τα έχω βάλει μόνο στα σημεία του swash plate που κομπώνουν τα servo links.  Εάν δεν κουμπώνουν τα servo links τραβάς προς τα μέσα (μεριά του άξονα) τα canopy gromets για να δώσεις χώρο στα servo links.

Τώρα για το tracking δεν νομίζω πως χρειάζεται να κάνεις κάτι. Εάν είχες πρόβλημα θα είχες κραδασμό. Νομίζω το FBL διορθώνει όποιο πρόβλημα έχεις. Τώρα εάν θέλεις οπωσδήποτε να το πειράξεις μπορείς από τα πλαστικά κουμπώματα των servo links να αλλάξεις το Pitch σε κάθε blade αλλά έτσι μπορεί να χαλάσεις και το leveling του swash plate.
    Καταγράφηκε
    Skynet
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #53 στις: Τετάρτη, 10 Απρ 2013, 10:15:35 »

Είμαστε όλοι καλοί φίλοι, ειδικά σε αυτό το θέμα, οπότε μπορούμε πιστεύω να έχουμε και έντονες διαφωνίες που θα κάνουν την ανάγνωση διασκεδαστική και εποικοδομητική για όλους μας   ,λοιπόν!

1.   Θα κολλήσεις πολύ μικρό κομμάτι από μονωτική ταινία σε ένα από τα tail blades. To μέγεθος για να καταλάβεις θα είναι περίπου το 1/10 του tail blade.
    ....

Ποτέ δεν συμπάθησα αυτόν τον τρόπο επέμβασης σε ένα heli. Παιδεύεσαι στην τύχη μέχρι να πετύχεις. Αυτό τι επαναληψιμότητα μπορεί να έχει? Και αν μετά βρεί η ουρά σε ένα πετραδάκι και χάσει 0,01 gr θα ξανακάνουμε τα ίδια? Η λύση είναι να αλλάξεις τα ρουλεμάν της ουράς με σωστά ρουλεμάν. (Δες την αρχή του θέματος). Προκαλώ να σπάσετε ένα τμήμα από ένα blade ουράς στο δικό μου 130X. Επειδή έχει σωστά ρουλεμάν θα πετά χωρίς κραδασμό στο spool up. Σιγἀ μην έχει σημασία όταν δουλεύει σωστά ο άξονας μια ελάχιστη διαφορά βάρους.

Τώρα για το tracking δεν νομίζω πως χρειάζεται να κάνεις κάτι. Εάν είχες πρόβλημα θα είχες κραδασμό. Νομίζω το FBL διορθώνει όποιο πρόβλημα έχεις.
    Συμφωνώ απολύτως!

Τώρα εάν θέλεις οπωσδήποτε να το πειράξεις μπορείς από τα πλαστικά κουμπώματα των servo links να αλλάξεις το Pitch σε κάθε blade αλλά έτσι μπορεί να χαλάσεις και το leveling του swash plate.
    Το tracking δεν μπορεί να ρυθμιστεί στο 130Χ. Θα ήθελε μεταβλητό μήκος στα ντιζάκια πάνω από το swash plate. Αυτά που είναι κάτω από το swash plate δεν μπορούν να ρυθμίσουν tracking.

Καλές πτήσεις σε όλους εμάς που παλεύουμε με το 130Χ!
    Καταγράφηκε

Τα ελικόπτερα είναι σαν τις ταινίες τρόμου. Ξέρεις ότι κάτι κακό θα συμβεί, απλά δεν ξέρεις το πότε.

Skype --> mastroxalastis   (Συνήθως όταν είμαι στο Skype, μαστορεύω στον πάγκο)
    markosgt
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #54 στις: Τετάρτη, 10 Απρ 2013, 15:01:44 »

Ευχαριστω πολυ και τους δυο. Ο καθενας εχει κατι να προσφερει.

Φιλε skynet οτι εχεις ποσταρει εδω το εχω παραγγειλει και ερχεται. Απλα το ε/π εφτασε πολυ πιο γρηγορα απο τα ανταλλακτικα.
    Ουτε μπαταριες δεν εχω ακομη.

Το θεμα του tracking αφου εψαξα πολυ σε φορουμ βρηκα οτι αν ειναι λιγο οπως σε εμενα "λυγιζεις" με
    προσοχη τα blades που ειναι πλαστικα και φτιαχνει. Το δοκιμασα και ολα  Thumbs up
     Αν ειναι πολυ το tracking τοτε λενε οτι δεν ειναι καλοι οι ελικες.

Καταγράφηκε
    kdrak
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #55 στις: Τετάρτη, 10 Απρ 2013, 15:03:00 »

.
    Καταγράφηκε
    kdrak
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #56 στις: Τετάρτη, 10 Απρ 2013, 15:03:09 »

....

Ποτέ δεν συμπάθησα αυτόν τον τρόπο επέμβασης σε ένα heli. Παιδεύεσαι στην τύχη μέχρι να πετύχεις. Αυτό τι επαναληψιμότητα μπορεί να έχει? Και αν μετά βρεί η ουρά σε ένα πετραδάκι και χάσει 0,01 gr θα ξανακάνουμε τα ίδια? Η λύση είναι να αλλάξεις τα ρουλεμάν της ουράς με σωστά ρουλεμάν. (Δες την αρχή του θέματος). Προκαλώ να σπάσετε ένα τμήμα από ένα blade ουράς στο δικό μου 130X. Επειδή έχει σωστά ρουλεμάν θα πετά χωρίς κραδασμό στο spool up. Σιγἀ μην έχει σημασία όταν δουλεύει σωστά ο άξονας μια ελάχιστη διαφορά βάρους.

Υπάρχουν 2 είδη κραδασμού
    1.   Από συντονισμό λόγω unbalanced blades που γίνεται αισθητός σε χαμηλές στροφές κατά το spool up και μετά εξαφανίζεται.
    2.   Από προβληματικά ρουλεμάν που προκαλούν τζόγο στον άξονα και είναι αισθητός σχεδόν πάντοτε όταν πετάς.

Το 1 το λύνεις κάνοντας balance τα blades. Όταν τα χτυπήσεις ενδέχεται να έχεις και άλλα προβλήματα πχ να κουρέψεις τα γρανάζια της ουράς οπότε δεν σε απασχολεί ότι θα ξανακάνεις την ίδια διαδικασία του balancing. Εγώ προσωπικά όσες φορές έχω ρίξει το ελικόπτερο χωρίς ζημιά παρόλο που έχω χτυπήσει τα tail blades , το balancing δεν έχει χαλάσει.
    Το 2 το λύνεις είτε βάζοντας καλά aftermarket ρουλεμάν είτε κάνοντας διάφορες πατέντες που θα σου εξασφαλίσουν μηδενικό τζόγο στον άξοδα. Πχ ένα aftermarket tail slider θα κρατάει σταθερό τον άξονα ή εάν βάλεις μισό MCPx grommet στην μπίλια του μαμά tail slider και λίγο CA κόλλα στην ακίδα του tail slider έτσι ώστε να είναι ποιο χοντρή και να μην έχει τζόγο κρατώντας πάλι σταθερό τον άξονα.

Πάντως γενικά όλα τα παραπάνω δεν θα θεωρώ σοβαρά προβλήματα. Τα λύνεις και χωρίς έξοδα με κάποιον τρόπο.
    Αυτό όμως που έχω εγώ και μάλλον φταίει η πλακέτα θεωρείται σοβαρό. Άντε τώρα να καταλάβεις εάν φταίει το speed controller της πλακέτας ή τα battery leads επειδή καμιά φορά το ελικόπτερο μένει από δύναμη στον αέρα και πέφτει. Το θέμα είναι ότι δεν το κάνει πάντα αλλά μετά από 10 πτήσεις να το κάνει μία φορά.

Καταγράφηκε
    markosgt
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #57 στις: Τετάρτη, 10 Απρ 2013, 15:36:21 »

Ουτε εγω θεωρω οτι αυτα τα προβληματα που εχει το 130 ειναι τοσο σοβαρα ωστε να μην το αγορασεις.
    Ειδικα με τετοια πτηση που εχω δει να κανει. Αλλωστε φτιαχνονται με πολυ μικρο κοστος.

Μια αλλη ερωτηση... με ποσο % throtlle το πετατε και ποση ωρα σας βγαζει η μπαταρια του?
    Καταγράφηκε
    kdrak
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #58 στις: Τετάρτη, 10 Απρ 2013, 16:00:14 »

Την μαμά μπαταρία θα την κρατάς μέχρι 4 λεπτά σε Normal mode .  Την 450αρα θα την κρατάς 5 λεπτά σε normal mode.   

Εάν τις κρατάς παραπάνω θα τις χαλάσεις.
    Καταγράφηκε
    markosgt
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #59 στις: Τετάρτη, 10 Απρ 2013, 16:19:00 »

Οκ, ευχαριστω.
    Καταγράφηκε
    Σελίδες: 1 2 3 [4] 5 6 7 ... 10     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Ελικόπτερα R/C  |  Μικρά ηλεκτρικά εκπαιδευτικά ΕΠ - Το πρώτο ξεκίνημα (Συντονιστής: Γκούσκος Διονύσιος)  |  Θέμα: Βελτιώνοντας το 130Χ
    Μεταπήδηση σε: