Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.943 μηνύματα σε 12.395 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Δευτέρα, 31 Αυγ 2026, 21:41:55

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Δευτέρα, 31 Αυγ 2026, 21:41:55

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    [Σήμερα στις 20:15]

από Yiannis_S
    [Χθες στις 16:28]

από Markhelis
    [Σάββατο, 29 Αυγ 2026, 23:59:05]

[Κυριακή, 23 Αυγ 2026, 12:13:06]

από carapis
    [Σάββατο, 22 Αυγ 2026, 10:15:19]

[Παρασκευή, 21 Αυγ 2026, 15:32:58]

από coach
    [Παρασκευή, 21 Αυγ 2026, 14:40:09]

από TheLurker
    [Κυριακή, 9 Αυγ 2026, 12:27:54]

από Stargazer
    [Πέμπτη, 6 Αυγ 2026, 16:11:02]

[Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 22:09:24]

από dominicm
    [Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 17:14:50]

από Stargazer
    [Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 11:39:19]

από UH-1H
    [Κυριακή, 2 Αυγ 2026, 19:09:57]

από Stargazer
    [Κυριακή, 2 Αυγ 2026, 14:58:46]

από dominicm
    [Πέμπτη, 30 Ιουλ 2026, 19:33:58]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309943
    Σύνολο θεμάτων: 12395
    Online σήμερα: 81
    Online έως τώρα: 1547
    (Πέμπτη, 25 Ιουν 2026, 09:39:30)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 1
    Επισκέπτες: 30
    Συνολικά: 31
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: Top Model Albatros 2,4S/E  (Αναγνώστηκε 32287 φορές)
    Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

AKA "jkon" ή "θείος Γιάννης"

« Απάντηση #60 στις: Παρασκευή, 1 Ιουν 2012, 08:32:33 »

Φίλε Friday,
    σε προηγούμενο μηνυμά σου είπες ότι σκευρωμένο είναι το αριστερό aileron, ενώ τώρα με τις φωτογραφίες φαίνεται ότι είναι το δεξί. Ανάλογες ήταν και είναι οι απαντήσεις μου.

Τώρα υπάρχει άλλη λογική γιατί συμβαίνει αυτό που συμβαίνει.   Το δεξί aileron όπως είναι παράγει άντωση και στρέφει το αεροπλάνο αριστερά.

Αυτό που θα κάνεις είναι να ρυθμίσεις από την ντίζα το δεξί aileron να έρθει πρόσωπο με το εξωτερικό ακίνητο κομμάτι του ακροπτερύγιου, και να αφήσεις το εσωτερικό υπερηψωμένο .

Το ότι χρειάζεσαι τόσο πολύ τριμ για να πετάξεις με τα φτερά οριζόντια, μάλλον οφείλεται στο ότι δεν είχες ρυθμίσει από την αρχή τις ντίζες ώστε τα δυο aileron να ξεκινήσουν από το αεροδυναμικό "0".

Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    Friday
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #61 στις: Παρασκευή, 1 Ιουν 2012, 09:41:35 »

Ειχα ρυθμισει τις ντιζες ωστε τα aileron να ειναι "προσωπο" με τα εσωτερικα φτερα. Αν τωρα το κανω οπως λες, δεν θα βυθιζεται λογω του οτι η μια μερια ειναι ελαφρως σηκωμενη ; Καταλαβαινω επισης πως θα πειραξω μονο το aileron που εχει προβλημα σωστα ;

Υπαρχει η πιθανοτητα επειδη το φτερο το ειχα αναποδα να μπερδευτηκα. Παντως απο τα trailing edge των aileron δεν φαινεται να εχουν προβλημα πια. Μπορει να αλλαζει αυτο απο μονο του ;
    Καταγράφηκε

No Guts No Glory
    Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #62 στις: Παρασκευή, 1 Ιουν 2012, 10:32:28 »

Ειχα ρυθμισει τις ντιζες ωστε τα aileron να ειναι "προσωπο" με τα εσωτερικα φτερα. Αν τωρα το κανω οπως λες, δεν θα βυθιζεται λογω του οτι η μια μερια ειναι ελαφρως σηκωμενη ; Καταλαβαινω επισης πως θα πειραξω μονο το aileron που εχει προβλημα σωστα ;

μπορείς να το ρυθμίσεις μισό-μισό. Σε κάθε περίπτωση φέρε το τριμ του πομπού στο "0" και κάνε όλες τις ρυθμίσεις με βάση αυτό το ουδέτερο σημείο.

Παράθεση

Υπαρχει η πιθανοτητα επειδη το φτερο το ειχα αναποδα να μπερδευτηκα. Παντως απο τα trailing edge των aileron δεν φαινεται να εχουν προβλημα πια. Μπορει να αλλαζει αυτο απο μονο του ;

Μήπως έχει ξεκολλήσει το χείλος εκφυγής του ακροπτερύγιου?
    Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    savasp2
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #63 στις: Παρασκευή, 1 Ιουν 2012, 18:10:24 »

βιντεο σε λιγο.....
    « Τελευταία τροποποίηση: Παρασκευή, 1 Ιουν 2012, 18:42:55 από savasp2 » Καταγράφηκε
    savasp2
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #64 στις: Παρασκευή, 1 Ιουν 2012, 19:27:08 »

« Τελευταία τροποποίηση: Παρασκευή, 1 Ιουν 2012, 20:22:02 από evan » Καταγράφηκε
    Friday
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #65 στις: Παρασκευή, 1 Ιουν 2012, 23:13:55 »

Το χειλος εκφυγης δεν εχει ξεκολλησει ειναι μια χαρα, και οπτικα δεν φαινεται τα 2 ακροπτερυγα να εχουν διαφορετικη γωνια. Εφερα την ντιζα στην σωστη θεση με 0 τριμ και τωρα πρεπει να γινει δοκιμη για να δουμε τι γινεται.

Καταγράφηκε

No Guts No Glory
    Friday
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #66 στις: Σάββατο, 16 Ιουν 2012, 11:21:09 »

Η δοκιμαστικη πτηση εγινε, αφου διορθωθηκε οπως αναφερθηκε στο προηγουμενο μηνυμα η διαφορα που υπηρχε στο aileron. Αν και η δοκιμη, εγινε με αρκετο αερα (20χλμ/ωρα), φανηκε αμεσως, πως αυτο ηταν το προβλημα. Το μοντελο, πεταγε σε ευθεια, χωρις να ριχνει καποιο φτερο και να χρειαζεται τριμ. Φυσικα το βαρος των 7γρ, διατηρηθηκε στο ενα φτερο (εκει ζυγιζει), οποτε ολα καλα και προχωραμε.

Για καποιο λογο το servo του δεξιου flap (Futaba s3115), εσπασε τα γραναζια του (χωρις να ακουμπησει καθολου κατω το flap,καθως φαινεται) και οταν αντικατεστησα τα γραναζια, μου εκανε το ιδιο και στον παγκο εργασιας. Με προβληματισε το γεγονος, οποτε εξεταζω την αγορα νεων servo για το φτερο, με μεταλλικα γραναζια αυτην την φορα.

Οσον αφορα την πτηση αυτη, λογω του δυνατου crosswind ανεμου, δυσκολευομουν αρκετα στην downwind στροφη, με χασιμο πηδαλιων και αρκετη απωλεια υψους. Αν συνδυασουμε και την πολυ μικρη δραστηριοτητα θερμικων (Η την πολυ γρηγορη μετακινηση τους) τοτε το αποτελεσμα ειναι μικρες πτησεις, χωρις ιδιαιτερη απολαυση ακομη, μιας και ακομα δεν εχω ευχαριστηθει ανεμοπτερικη πτηση με χαμηλο αερα για να μπορω σχετικα ευκολα να διαγνωσω την ανοδο του μοντελου απο θερμικο και να προσπαθησω να πεταξω μεσα του.

Μεχρι στιγμης, ολες οι πτησεις ξεκινανε με 30 δευτερολεπτα μοτερ (αντιστροφη στην τηλ/νση) το οποιο με ανεβαζει σε ενα υψος, που ειναι αρκετα υψηλο, για να με φερει στο οριο της ζωνης οπου αισθανομουν ανετα. Απο εκεινο το υψος και σε συγκεκριμενα μερη του χωρου, μπορω απο οτι φαινεται να διατηρησω πτηση απο 9 εως 17 λεπτα που ειναι και το μεγιστο μεχρι στιγμης. Το μοντελο ομως ειναι τοσο ψηλα, που δεν αντιλαμβανομαι αν ανεβαινει η αν διατηρει απλα το υψος του. Δεν εχω και κανενος ειδους τηλεμετρια για να δω τι συμβαινει, οποτε... απλα πεταω.

Σκεφτομαι βεβαια η να παω σε μια νεου τυπου τηλ/νση, που πλεον υπαρχουν παρα πολλες η να αλλαξω το module στην XP9303 και να βαλω ενα frsky, αλλα ακομα δνε εχω αποφασισει.

Ευχαριστω
    Καταγράφηκε

No Guts No Glory
    Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #67 στις: Σάββατο, 16 Ιουν 2012, 12:52:42 »

servo για flaps τουλάχιστον 2,5 κ*εκ και μεταλλικά γρανάζια.
    Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    Friday
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #68 στις: Σάββατο, 16 Ιουν 2012, 13:43:14 »

Τωρα τρεχω ολα τα servo στα 4,8, μιας και τα 3115 δουλευουν μονο σ αυτην την ταση. Οποτε σκεφτομαι να παω σε 6v και digital για να εχω αυτην την ταση παντου. Τα 2,5kg, ειναι ελαχιστο ; Γιατι βλεπω και σε μεγαλυτερα ανεμοπτερα, να χρησιμοποιουν 2,5kg servo.

Ευχαριστω
    Καταγράφηκε

No Guts No Glory
    Friday
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #69 στις: Σάββατο, 30 Ιουν 2012, 23:00:26 »

Καλησπέρα.

Τελικά έβαλα τα park servo, που είχα, και τώρα όλα δουλεύουν σε 6v.

Με έτρωγε εδω και μέρες, να δοκιμάσω την πτήση σε πλαγιά, αλλά σκεφτόμουν, πως ούτε το κατάλληλο μοντέλο έχω, ούτε γνώση, ούτε και καμια ιδιαίτερη πλαγιά, αλλά όπως είπα με έτρωγε. Είχα αρχίσει μάλιστα να ψάχνω για κατάλληλο μοντέλο.

Ο καιρός τις τελευταίες εβδομάδες απαγόρευε, τις "θερμικές" πτήσεις κι έτσι, έκανε ότι μπορούσε για να με προκαλέσει. Με αγωνία και ανυπομονησία (που δεν ειναι πάντα καλός σύμβουλος), αρχίζω να ψάχνω για πληροφορίες...! Και ξεκινάμε...

Πτήση σε πλαγιά... την πτηση την έχουμε, αλλά πλαγιά ; Στα Σπάτα που είναι το στέκι μου, έχει μια πλαγιά όπου το χαμηλότερο ύψος είναι 60μέτρα απο θάλασσα ενώ η κορυφή της πλαγιάς είναι να στα 100μέτρα, το πρόβλημα ειναι, πως έιναι πολύ ομαλή και τα μέτρα σε ύψος, έρχονται μετά απο πολλά μέτρα μήκους, σκέφτομαι όμως, άντε πλαγιά βρήκαμε... Μοντέλο ; Αφού διάβασα το Old Buzzards Soaring Book, το οποίο προτείνει να ξεκινήσει κάποιος την πτήση σε πλαγιά με ότι έχει, ας ειναι και θερμικό, πήρα θάρρος. Και μοντέλο έχουμε λοιπόν. Επόμενη στάση η γνώση. Βασικές γνώσεις έχουμε, ειδικές που οπωσδήποτε χρειάζονται, δεν έχουμε, περα απο την θεωρία, αλλά θα την αποκτήσουμε, με αρκετό ρίσκο ή άγνοια κινδύνου.

Οι μέρες περνούσαν, με 30km/h άνεμο που ερχόταν ακριβώς κάθετα στην πλαγιά, αλλά δεν το έπαιρνα απόφαση. Μια μέρα ξεκινάω για μετρήσεις στην πλαγιά, ταχύτητα ανέμων σε διάφορα ύψη της πλαγιάς, ανεύρεση χώρων προσγείωσης, καλύτερο σημείο απογείωσης, υψομετρικές διαφορές κλπ. Αποφασίζω εκείνη την ημέρα, πως η επόμενη θα είναι η μοιραία (Ήδη είχα πάρει την απόφαση ότι μπορεί να κατέστρεφα το μοντέλο μου), αυτό με βοηθάει πολύ, ώστε να έχω το λιγότερο δυνατό άγχος, μιας και αποβάλλω τον φόβο του σπασίματος, χωρίς αυτό να σημαίνει, ότι δεν κάνω ότι χρειάζεται για να έχω μια ασφαλή πτήση.

Την επόμενη, η πρόβλεψη έδινε αύξηση των ανέμων στα 41Km/h. Μάσησα λίγο, αλλά είχα πάρει την απόφαση. Φτάνωντας στην πλαγιά, έβγαλα το ανεμόμετρο και πήρα ενδείξεις 32Km/h μέσο όρο, με gusts στα 49Km/h. Το Βενιζέλος έδινε 20kn gusts 39Kn. Δένω το μοντέλο και βγαίνω μπροστά. Την άκουσα. Δεν μπορούσα κάν να το κρατησω, μου το γύριζε ο αέρας και σκέφτηκα πως τελικα άδικα πήγε τόσος κόπος. Υπομονή όμως...! Μετά απο 15 λεπτά πάλης με τον αερα για να κρατησω το μοντέλο, ξαφνικά έπεσε (πιθανό πέρασμα θερμικού...Wink και δεν χάνω ευκαιρία και το "σουτάρω" με λιγο μοτερ, γιατι φοβηθηκα να μην μου το παρει πισω. Κλεινω μοτερ σχεδόν αμέσως και η μαγεία άρχισε. Πάλευα με τις αναταράξεις και τα φτερα χαροπάλευαν να μην ξεκολλήσουν. Καμπύλωναν τοσο πολύ, που νόμιζα θα σπάσουν. Γόνατα και στόμα, ειχαν πάθει blackout, τα μεν τρέμανε τα δε στέγνωσαν...! Περνώντας τα λεπτά, άρχισα να το απολαμβάνω και προσπαθούσα να καταλάβω τι συμβαίνει στο μοντέλο και τον αέρα, για να αρχίσω να παίρνω την γνώση που λέγαμε πριν.

Και τσουπ ο Σάββας, που βλέποντας το ανεμόπτερο στον αέρα άρχισε να κορνάρει θριαμβευτικα και εγώ να προσπαθω να το παίξω άνετος και οτι το έχω, άσχετα που μετα μου μιλούσε και δεν μπορούσα να απαντήσω, γιατι ήμουν καρφωμένος και χεσ...νος πάνω στο μοντέλο. Χαλαρός κατα τα άλλα. Άρπαξε την καμερα και κλικ, κλικ άρχισε τις φωτογραφίες. Πήρε και βίντεο, το οποίο περιλαμβάνει την πρώτη μου προσγείωση σε πλαγιά. Ποιο πολύ με ελικοπτερική προσγείωση έμοιαζε, παρα με αεροπλανική. Έτσι βγήκε όμως, έτσι κι έγινε.

Το θέμα ειναι, πως η πτήση πήγε ρολόι και αφού το μοντέλο κατέβηκε χωρίς να λείπει κάτι, τότε θεωρείται επιτυχής. Μην τολμήσετε να πείτε κάτι άλλο έτσι...; Κι εκεί που κάθε φορά που έβλεπα να έχει αέρα, ξενέρωνα, γιατί δεν μπορούσα να πάω για πτήση, τώρα θα παρακαλάω να λυσσάει...! Για δες τώρα ε...; Τι να πει κανείς.

Επισυνάπτω και  το βιντεο.

http://www.youtube.com/watch?v=5hkX0LE6Ho4&feature=plcp

Ευχαριστώ, που διαβάσατε τον ενθουσιασμό μου, αλλά είμαι τόσο ψωνάρα, που ήθελα να το μοιραστώ μαζί σας...!
    Καταγράφηκε

No Guts No Glory
    asterixx25
    Aeromodeller Hero Member

Τρία πουλάκια κάθονται...

« Απάντηση #70 στις: Κυριακή, 1 Ιουλ 2012, 00:01:46 »

Πολύ ωραία βγήκε πάντως η προσγείωση.  Thumbs up
    Καταγράφηκε
    Bocian
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #71 στις: Κυριακή, 1 Ιουλ 2012, 00:11:49 »

....      .....              .....                ..... και η μαγεία άρχισε.      .....           ......         ...

Καλως Ορισες
    Καταγράφηκε
    Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #72 στις: Κυριακή, 1 Ιουλ 2012, 09:58:10 »

....      .....              .....                ..... και η μαγεία άρχισε.      .....           ......         ...

Καλως Ορισες

Thumbs up
    « Τελευταία τροποποίηση: Τρίτη, 3 Ιουλ 2012, 07:00:44 από Γιάννης Κωνσταντακάτος » Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    Bocian
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #73 στις: Δευτέρα, 2 Ιουλ 2012, 21:19:47 »

Καλησπερα Γιαννη.
    Δεν χανομαι εγω, ξεκουραζομαι λιγο, θα ξαναεμφανιστω στο σωστο ταιμινκ που λενε Grin Grin Grin
    Αλλα ας μη χαλουσε την ομορφη παρουσιαση που κανει εδω ο φιλος Friday, συγνωμη για το εκτος θεματος Friday συνεχισε την πολυ ωραια παρουσιαση σου, ενα πραγμα να θυμασαι παντα ''Η ΜΑΓΕΙΑ ΑΡΧΙΣΕ''
    Καταγράφηκε
    Friday
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #74 στις: Παρασκευή, 6 Ιουλ 2012, 23:06:34 »

Πράγματι συνεχίζεται.

Βγήκα εχτές για πτήση στην μικρή μας πλαγιά, αλλά τελικά η πτήση μετατράπηκε απο πλαγιάς σε "θερμική", μιας και η "πισίνα" κάτω έβραζε. Τα θερμικά είχαν κύκλο περίπου 3 λεπτά και αυτό που συνέβη ήταν κάτι το καταπληκτικό για εμένα.

Διάρκεια πτήσης. 01:18:42...!!!!! Ακούς Πατέρα....; Μπορεί να μην κάνει εντύπωση ο χρόνος στους εμπειρότερους, αλλά για εμένα που ήμουν στην 4η συνολική πτήση καταλαβαίνετε πως είναι...

Έχω και τον Σάββα για μάρτυρα, ο οποίος μόλις μάθει το μοντέλο του (2φορά που το πέταξε) θα με περνάει σουβλάκι.

Καταγράφηκε

No Guts No Glory
    Σελίδες: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Ανεμόπτερα R/C  |  Ολα τα ανεμόπτερα R/C (Συντονιστές: Γιάννης Παξιμαδάκης, _ΤΑΣΟΣ_)  |  Θέμα: Top Model Albatros 2,4S/E
    Μεταπήδηση σε: