Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.942 μηνύματα σε 12.395 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Δευτέρα, 31 Αυγ 2026, 00:27:28

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Δευτέρα, 31 Αυγ 2026, 00:27:28

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από coach
    [Χθες στις 18:16]

από Yiannis_S
    [Χθες στις 16:28]

από Markhelis
    [Σάββατο, 29 Αυγ 2026, 23:59:05]

[Κυριακή, 23 Αυγ 2026, 12:13:06]

από carapis
    [Σάββατο, 22 Αυγ 2026, 10:15:19]

[Παρασκευή, 21 Αυγ 2026, 15:32:58]

από coach
    [Παρασκευή, 21 Αυγ 2026, 14:40:09]

από TheLurker
    [Κυριακή, 9 Αυγ 2026, 12:27:54]

από Stargazer
    [Πέμπτη, 6 Αυγ 2026, 16:11:02]

[Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 22:09:24]

από dominicm
    [Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 17:14:50]

από Stargazer
    [Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 11:39:19]

από UH-1H
    [Κυριακή, 2 Αυγ 2026, 19:09:57]

από Stargazer
    [Κυριακή, 2 Αυγ 2026, 14:58:46]

από dominicm
    [Πέμπτη, 30 Ιουλ 2026, 19:33:58]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309942
    Σύνολο θεμάτων: 12395
    Online σήμερα: 67
    Online έως τώρα: 1547
    (Πέμπτη, 25 Ιουν 2026, 09:39:30)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 1
    Επισκέπτες: 26
    Συνολικά: 27
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: 1 ... 4 5 6 [7] 8 9     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: Top Model Albatros 2,4S/E  (Αναγνώστηκε 32264 φορές)
    Friday
    Aeromodeller Full Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« Απάντηση #90 στις: Σάββατο, 29 Δεκ 2012, 22:05:57 »

Supra...

AG αεροτομή, που νομίζω πως είναι γενικώς γρήγορη, και απο ότι ακούγεται απο το βίντεο υπάρχει και αρκετός αέρας. Την ταχύτητα αυτή την είχα όταν ήμουν αρκετά εμπροσθοβαρής. Βέβαια, ίσως και η ταχύτητα που φαίνεται να έχει το Supra, είναι λόγω του ότι έρχεται downwind, και να μην είναι η κανονική ταχύτητα πλεύσης.

Καταλαβαίνω πάντως, πως μάλλον η ταχύτητα πλεύσης μου, θα πρέπει να είναι πιο γρήγορη απο ότι ψάχνω, γιατί τελικά πέφτω σε απώλεια στήριξης, μόλις αρχίζουν οι στροφές, αλλά απο την άλλη, έχω την εντύπωση ότι χάνω αρκετό ύψος, 50μ σε λιγότερο απο λεπτό, κρατώντας μια σχετικά γρήγορη ταχύτητα πλεύσης. Κι εκεί προσπαθώντας να χάσω λιγότερο ύψος δίνω up trim, προκαλώντας το πρόβλημα που ανέφερα.

Μπορείτε να δείτε τα βίντεο που θα ανεβάσω και να μου πείτε μια γνώμη ; Είναι από τις δοκιμαστικές πτπήσεις στα 78χιλ κ.β. Χαμηλώστε και την ένταση, το βαριο θα σας μουρλάνει. Ήταν ρυθμισμένο σε μεγάλη ευαισθησία. Παρεπιπτόντως, ποια ρύθμιση θα ήταν η ιδάνικη για ένα βάριο m/s ανόδου και καθόδου, αν ξέρει κάποιος ; ενώ το 2ο, είναι απο την πρώτη πτήση του 73χιλ κ.β(Ίσως παίζει ρόλο και η απειρία μου εδώ)

https://www.youtube.com/watch?v=AeL8z793MdM (78χιλ κ.β - Βαριο)

https://www.youtube.com/watch?v=hzNLv4n0144 (73χιλκ.β - Παρθενική πτήση. Στο 1:12 του βίντεο, περνάει ένα κανονικό αεροσκάφος για βενιζέλος, αρκετά ψηλότερα εννοείται)

Ευχαριστώ
    Καταγράφηκε

No Guts No Glory
    Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

AKA "jkon" ή "θείος Γιάννης"

« Απάντηση #91 στις: Κυριακή, 30 Δεκ 2012, 09:31:37 »

Η αεροτομή του Albatros, είναι η MH32, και είναι πιό γρήγορη από την AG40.

Απ΄ότι φαίνεται προσπαθείς να μειώσεις την ταχύτητα πτήσης, και αυτό δεν βοηθάει την αεροτομή να κρατηθεί σωστά.

Επίσης το τραβηγμένο προς τα πίσω Κ.Β. δεν φαίνεται να βοηθάει.

Πόσο differential έχουν τα ailerons;

Εχεις δώσει μίξη να κινείται το rudder όταν κινούνται τα ailerons;

Μήπως κάποιο από τα πηδάλια κάνει σκαλοπάτι (περισσεύει λίγο) σε σχέση με το υπόλοιπο φτερό;

Εν γένει δεν έχουμε τις ιδιες απαιτήσεις από ένα ανεμόπτερο με 2,4 μέτρα, που έχει "σχεδιαστεί" πριν αρκετά χρόνια, συγκριτικά με άλλα σύγχρονα αγωνιστικά που έχουν και μεγαλύτερη επιφάνεια.
    Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    Friday
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #92 στις: Κυριακή, 30 Δεκ 2012, 10:23:02 »

Ναι, δυστυχώς, αυτό μάλλον προσπαθώ να κάνω και αυτό μου δημιουργεί το πρόβλημα. Τελικά, δεν πετάνε όλες οι αεροτομές "καλύτερα" όσο πιο πισώβαρα ζυγίζει ένα μοντέλο.

Στα 78χιλ, μου άρεσε πολύ όπως πέταγε, ενώ στα 81χιλ, καθόλου. Συνέχιζε βέβαια να έχει τα καλά χαρακτηριστικά στην ανεμοπορία του κατα την πλεύση, αλλά στις στροφές δεν μου άρεσε καθόλου. Οπότε σκέφτομαι, μήπως πάω ξανά στα 78χιλ και μείνω εκεί για μερικές πτήσεις και βλέπουμε.

Differential, έχω ότι λέει ο κατασκευαστής 18° πάνω 11° κάτω, αυτό το έχω κάνει με iphone, γιατί δεν μπορούσα να σκεφτώ πως μπορώ να μετατρέψω τις μοίρες σε χιλ, αν κιόλας μπορεί να γίνει αυτό. Μίξεις δεν έχω κάθολου, πέρα απο το crow. Όσο για το rudder προτιμώ να το έχω στο χέρι και όχι σε μίξη.

Όταν τα πηδάλια δεν έχουν τριμ είναι όλα "πρόσωπο" με το φτερό, τώρα βέβαια που έχω 92 δεξί τριμ, είναι άστα να πάνε.

Ευχαριστώ
    Καταγράφηκε

No Guts No Glory
    GASTON
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #93 στις: Κυριακή, 30 Δεκ 2012, 11:45:47 »

Παρασκευά καλημέρα και χρόνια πολλά σε όλους.
    Ένας τρόπος για να δεις αν κάποιο φτερό σου είναι πέτσικο κάνε το εξής , στερέωσε κάτω από τα εξωτερικά τμήματα των φτερών δυο ίσια πηχάκια με την φορά πτήσης και τα δύο στο ίδιο σημείο το ένα στο δεξί και το άλλο στο αριστερό ακροπτερίγιο, φυσικά με το φτερό στημένο. Πάνε τώρα από τα πλάγια και δες αν τα πηχάκια είναι παράλληλα η το ένα δείχνει προς τα επάνω και το άλλο προς τα κάτω. Εννοείτε πως πρέπει να είναι παράλληλα.
    Όσο για το τριμάρισμα και πριν το ξανακάνεις μπροστώβαρο και λόγο το ότι λες πως η πλεύση του είναι καλή αλλά έχεις πρόβλημα στης στροφές πιστεύω πως το πρόβλημα σου είναι και στο differential. Δοκίμασε να το μυώσεις δίνοντας π.χ. ένα η δυο χίλ κίνηση προς τα κάτω. Το differential που χρειάζεται είναι ανάλογο της ταχύτητας.
     Τώρα συγχωρέστε με αλλά πάω για πτήση Thumbs up
    Καταγράφηκε

Κώστας Σπυριάδης
    ΕΑΘ Ενωση Αερομοντελιστων Θεσσαλονικης
    Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #94 στις: Κυριακή, 30 Δεκ 2012, 12:24:43 »

Στο link που παραθέτω, θα δεις πως μπορείς να φτιάξεις μόνος σου ένα γωνιόμετρο για την μέτρηση της εκτροπής των πηδαλίων.

Αν δεν σε κουράζει, φτιάξε δύο ώστε να μετράς και τα δύο aileron ταυτόχρονα.

http://jkon.aeromodelling.gr/ninter-092a.htm

Για τις οδηγίες που έγραψε παραπάνω ο gaston, υπάρχουν σχήματα στο παρακάτω link

http://jkon.aeromodelling.gr/ninter-083.htm
    Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    Friday
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #95 στις: Δευτέρα, 31 Δεκ 2012, 17:40:32 »

Καλησπέρα και χρόνια ευλογημένα. Εύχομαι σε όλους, να βρουν στο 2013, αυτό που είναι ουσιαστικά καλό για τους ίδιους καθώς και υγεία, τόσο πνευματική όσο και σωματική.

Λοιπόν, σήμερα πήγα να πω τα κάλαντα στο Albatros  idiot2 και λέω αφού ήρθα, δεν κάνω και κάποιες "μετρήσεις". Κρέμασα αρχικά το μοντέλο από 2 σχοινιά ένα στην μούρη και το άλλο στην ουρά για να δω το διαμήκες ζύγισμα, το οποίο είναι σωστό. Κάθεται καρφί, χωρίς να γέρνει προς τα δεξιά ή αριστερά. Μετά έβγαλα το φτερό και το κόλλησα με ταινία στον πάγκο, όπως μου είπατε, και επίσης έβαλα και 2 καρμπον ντιζάκια κάτω απο τα ακροπτερύγια για να βεβαιώσω την ευθυγράμμιση.

Το πόρισμα τώρα έχει ως εξής. Τα ντιζάκια είναι παράλληλα και φαίνετε να μην χάνει το φτερό στο ακροπτερύγιο (Άρα δεν υπάρχει στρέβλωση Wink όμως το πρόβλημα δείχνει να είναι στην ρίζα του φτερού (αρχική δίεδρο), καθώς πατημένο το φτερό να κάθεται ίσια πάνω στον πάγκο, απο την ρίζα του φτερού, μέχρι περίπου τις θέσεις των φλαπ σερβο, το δεξί φτερό έχει μια κάποια γωνία (φωτίζει στην φωτογραφία), ενώ το αριστερό φτερό, δημιουργεί σημαντικά μικρότερη γωνία (Δεν φωτίζει καθόλου). Αυτο όπως καταλαβαίνω φέρνει το δεξί φτερό να κάθεται πιο ψηλά από το αρίστερο, μεταφράζόντας αυτό, νομίζω πως αν όλη η επιφάνεια του φτερού λειτουργεί σαν πηδάλιο κλίσης, τότε είναι σαν να έχω μόνιμα αριστερό aileron, γι αυτό και χρειάζεται να δίνω όλο το δεξί τριμ.

Θα σας παρακαλούσα να επιβεβαιώσετε την παραπάνω παρατήρηση μου, απο τις φωτογραφίες και να μου πείτε αν κάνω κάπου λάθος.

Ως λύση, σκέφτομαι, αρχικά να βάλω ένα πηχάκι πάνω στην σέλα του αριστερού φτερού δοκιμαστικά, για να δω αν διορθώνεται ή να τροχίσω λίγο την εσωτερική επιφάνεια επαφής των 2 φτερών, δημιουργώντας διαφορετική γωνία, δεν θυμάμαι όμως αν το joiner έχει κάποια δίεδρο και τελικά δεν πετύχει αυτό.

Ευχαριστώ και καλή χρονιά σε όλους.

Υ.Γ : Βρήκα και ένα incidence meter της Hangar 9 που είχα, αλλά είχε μείνει απο μπαταρία, οπότε θα μπορέσω να κάνω και κάποιες πιο ακριβείς μετρήσεις την επόμενη φορά.

* 2012-12-31 12.40.56.JPG (50.71 KB, 1066x800 - εμφανίστηκε 278 φορές.)

* 2012-12-31 12.41.06.JPG (53.08 KB, 1066x800 - εμφανίστηκε 281 φορές.)

* 2012-12-31 12.43.13.JPG (27.99 KB, 600x800 - εμφανίστηκε 300 φορές.)

* 2012-12-31 12.43.23.JPG (28.12 KB, 600x800 - εμφανίστηκε 281 φορές.)
    Καταγράφηκε

No Guts No Glory
    Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #96 στις: Δευτέρα, 31 Δεκ 2012, 18:07:54 »

εγώ στη φωτογραφία βλέπω το αντίθετο απ' ότι περιγράφεις. Το δεξί έχει μιικρότερη γωνία, άρα έπρεπε να τραβάει δεξιά.
    Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    Friday
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #97 στις: Δευτέρα, 31 Δεκ 2012, 18:36:06 »

Το φτερό όπως είναι στην φωτογραφία το κοιτάμε απο πίσω. Το φέγγισμα είναι στο δεξί φτερό, άρα έχει και την μεγαλύτερη γωνία από τον πάγκο μέχρι το κάτω μέρος του φτερού.

Εκτός, αν κάτι καταλαβαίνω λάθος

* Arrows.jpg (94.59 KB, 1066x800 - εμφανίστηκε 257 φορές.)
    Καταγράφηκε

No Guts No Glory
    alex.cularis
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #98 στις: Δευτέρα, 31 Δεκ 2012, 18:44:44 »

friday   καλη χρονια και με υγεια
    εχεις δικιο μαλλον εαν το φτερο ειναι σε δυο μερη  τοτε  ειναι κολλημενο στραβα.
    αυτο ειναι ευκολο να τοδεις αν το κοιτας οταν το ριχνεις στην ανοδο
    Καταγράφηκε
    Friday
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #99 στις: Δευτέρα, 31 Δεκ 2012, 18:53:24 »

Γεια σου Αλέξη.

Τα 2,44 ολόκληρου του φτερού αποτελείται απο 4 συνολικά μέρη, τα ακροπτερύγια είναι κολλημένα και σχηματίζουν την εξωτερική δίεδρο, ενώ στην ρίζα, δεν είναι κολλημένα, αλλά συρταρωτά με ένα αλουμινένιο joiner.
    Καταγράφηκε

No Guts No Glory
    Nikolas K
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #100 στις: Δευτέρα, 31 Δεκ 2012, 19:02:23 »

Μήπως κατά το τέντωμα το μονοκότ έχει "τραβήξει" το χείλος εκφυγής και κάνει αυτό το κενό;
    Καταγράφηκε

Το να φτιάξεις ένα αεροπλάνο είναι εύκολο. Το θέμα είναι να φτιάξεις το αεροπλάνο που ΘΕΛΕΙΣ!

Δεδομένων των συνθηκών, μία μόνο σχεδίαση πληρεί τις προδιαγραφές, ανεξάρτητοι δε σχεδιαστές θα συγκλίνουν σε αυτήν την σχεδίαση μετά από εξελικτική διαδικασία.
    GASTON
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #101 στις: Δευτέρα, 31 Δεκ 2012, 19:10:28 »

Γιατί δεν στήνεις το φτερό στην άτρακτο και να βάλεις της ντίζες που πρέπει να είναι μακριές όχι μόνο στα ακροπτερύγια αλλά και ποιο μέσα για να δεις της διαφορές ? 
    Καταγράφηκε

Κώστας Σπυριάδης
    ΕΑΘ Ενωση Αερομοντελιστων Θεσσαλονικης
    alex.cularis
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #102 στις: Δευτέρα, 31 Δεκ 2012, 19:15:38 »

friday
    πιθανον το joiner εχει στραβωσει σε  καποα πτωση  και γιαυτο σου το κανει  . το  εχω δει στο  2.5 μ  αvia  της  top  models ενος φιλου στο μηλεση
    Καταγράφηκε
    Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #103 στις: Δευτέρα, 31 Δεκ 2012, 19:19:12 »

Κατ' αρχή το έχεις φωτογραφίσειμε τα flaps/ailerons στην τριμαρισμένη δεξιά θέση για πτήση. Αυτό με μπέρδεψε.

Δεύτερον, φαίνεται ότι το δεξί εσωτερικό φτερό έχει μεγαλύτερη γωνία διέδρου, αλλά αυτό δεν εξηγεί την ανάγκη τριμαρίσματος των ailerons,
    Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    Friday
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #104 στις: Δευτέρα, 31 Δεκ 2012, 19:41:40 »

Γιατί δεν στήνεις το φτερό στην άτρακτο και να βάλεις της ντίζες που πρέπει να είναι μακριές όχι μόνο στα ακροπτερύγια αλλά και ποιο μέσα για να δεις της διαφορές ? 

Θα το κάνω κι αυτό. Αυτό που έκανα σήμερα ήταν μια γρήγορη μέτρηση, για να μου φύγει η απορεία που με έτρωγε. Τώρα που αρχίζουμε να προσανατολιζόμαστε στο τι φταίει, θα γίνουν και πιο ενδελεχής μετρήσεις

friday
    πιθανον το joiner εχει στραβωσει σε  καποα πτωση  και γιαυτο σου το κανει  . το  εχω δει στο  2.5 μ  αvia  της  top  models ενος φιλου στο μηλεση

Το ανεμόπτερο δεν έχει πέσει ποτέ, φυσικά έχει κάνει κάποιες προσγειώσεις, λίγο πιο βαριές. θα το ελέγξω όμως μιας και το παρατηρείς. Το joiner, το έχω κολλημένο μόνιμα στο 1 φτερό και απλά συρταρώνω το άλλο. Καλή παρατήρηση πάντως  Thumbs up

Δεύτερον, φαίνεται ότι το δεξί εσωτερικό φτερό έχει μεγαλύτερη γωνία διέδρου, αλλά αυτό δεν εξηγεί την ανάγκη τριμαρίσματος των ailerons,

Χμμμ, αυτό το φοβούμουν.

Δηλαδή αν το 1 φτερό έχει τόσο μεγάλη διαφορά γωνίας στην δίεδρο, δεν το επηρεάζει πτητικά ; Στο μυαλό μου το έχω, σαν να είναι κολλημένο όλο το φτερό πάνω στην σέλα με μια κλίση προς τα αριστερά.
    Καταγράφηκε

No Guts No Glory
    Σελίδες: 1 ... 4 5 6 [7] 8 9     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Ανεμόπτερα R/C  |  Ολα τα ανεμόπτερα R/C (Συντονιστές: Γιάννης Παξιμαδάκης, _ΤΑΣΟΣ_)  |  Θέμα: Top Model Albatros 2,4S/E
    Μεταπήδηση σε: