Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.374 μηνύματα σε 12.374 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τετάρτη, 22 Απρ 2026, 14:14:58

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τετάρτη, 22 Απρ 2026, 14:14:58

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    [Χθες στις 07:07]

από Markhelis
    [Χθες στις 02:55]

από vilisdev
    [Δευτέρα, 20 Απρ 2026, 10:26:27]

από Loukis35
    [Κυριακή, 19 Απρ 2026, 15:46:42]

από ILIASDJ
    [Σάββατο, 18 Απρ 2026, 10:47:06]

[Παρασκευή, 17 Απρ 2026, 17:09:58]

από dominicm
    [Πέμπτη, 16 Απρ 2026, 12:17:38]

από TheLurker
    [Τετάρτη, 15 Απρ 2026, 22:18:16]

από CMarkop
    [Τρίτη, 14 Απρ 2026, 20:34:15]

[Τρίτη, 7 Απρ 2026, 13:22:33]

από tsiou
    [Δευτέρα, 6 Απρ 2026, 16:08:45]

από Yiannis_S
    [Παρασκευή, 3 Απρ 2026, 21:34:33]

[Δευτέρα, 30 Μαρ 2026, 15:19:53]

από dominicm
    [Κυριακή, 29 Μαρ 2026, 16:16:51]

[Σάββατο, 28 Μαρ 2026, 23:22:09]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309374
    Σύνολο θεμάτων: 12374
    Online σήμερα: 59
    Online έως τώρα: 1194
    (Τετάρτη, 1 Απρ 2026, 04:29:41)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 2
    Επισκέπτες: 43
    Συνολικά: 45
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: 1 ... 14 15 16 [17] 18 19 20 ... 22     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: Tarot FBL Controller  (Αναγνώστηκε 62013 φορές)
    AlexVag
    Aeromodeller Hero Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« Απάντηση #240 στις: Κυριακή, 6 Οκτ 2013, 23:23:17 »

Ναι το ειχα ακουσει για τα 130χ Tongue
    Εχω βαλει subtrims στην τ/κ αλλα αυτο για ναρυθμισω το zyx. Δεν γινεται αλλιως.
    Καταγράφηκε
    Fer De Lance
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #241 στις: Δευτέρα, 7 Οκτ 2013, 00:34:10 »

Χμμμ... γιατί να βάλεις subtrims στην τηλεκατεύθυνση; Τι εξυπηρετεί; Αφού αν θυμάμαι καλά, τα σέρβο μπορείς να τα κεντράρεις άριστα μέσα από το πρόγραμμα, στην τηλεκατεύθυνση δεν χρειάζεται να βάλεις subtrims.

Θα σου πω όμως και κάτι άλλο. Έχοντας μία από τις πολλές ελαττωματικές πλακέτες του 130Χ, είμαι αναγκασμένος να βάλω subtrims, για να μην κινείται μόνο του το swash. Αυτή είναι όμως η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή είναι ότι ότι δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να καταφέρω να το σταθεροποιήσω, παρά μόνον να καταφέρω να το κάνω να κινείται πιο αργά. Και αυτό γιατί ενώ ας πούμε ένα subtrim της τάξης του 6L μπορεί να είναι λίγο, το αμέσως επόμενο 7L είναι πολύ. Με άλλα λόγια δεν υπάρχει η ακριβής τιμή, για να μην κινηθεί μόνο του ποτέ. Θα κινηθεί, απλά θα κινηθεί πολύ πιο αργά.

Με το ίδιο σκεπτικό λοιπόν, ίσως τα subtrims που έχεις βάλει εσύ, να κινούν τελικά το swash. Μάλιστα αυτό είναι και εύκολο να το διαπιστώσεις... Άν έχεις βάλει κάπου 5R για παράδειγμα, κάντο 10R προσωρινά, και πιστεύω ότι θα παρατηρήσεις αύξηση της ταχύτητας με την οποία "φεύγει" το swash.
    Καταγράφηκε
    AlexVag
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #242 στις: Δευτέρα, 7 Οκτ 2013, 13:29:44 »

τα subtrims σου ζηταει να τα βαλεις στην πρωτη καρτελα (monitor) ωστε χωρις καν να εχεις τα σερβο συνδεδεμενα, οταν εχεις τα στικ στη μεση το μονιτορ του προγραμματος να δειχνει 0.
    Καταγράφηκε
    Markhelis
    Aeromodeller Hero Member

Προσέχουμε για να έχουμε!!!

« Απάντηση #243 στις: Δευτέρα, 7 Οκτ 2013, 14:21:27 »

τα subtrims σου ζηταει να τα βαλεις στην πρωτη καρτελα (monitor) ωστε χωρις καν να εχεις τα σερβο συνδεδεμενα, οταν εχεις τα στικ στη μεση το μονιτορ του προγραμματος να δειχνει 0.

Αυτά Αλεξ δεν είναι subtrims που βάζεις από την τ/κ στην συγκεκριμένη καρτέλα του προγράμματος
    αλλά End points από Travel adjust!!  Wink
    Μάλλον τα έχεις μπερδέψει και για αυτό σου βγάζει το πρόβλημα!!!
    Subtrims δεν ακουμπάς καθόλου από τ.κ αλλά μόνο από το πρόγραμμα όπως πολύ σωστά
    λέει παραπάνω ο φίλος Κώστας!!!  Thumbs up

Καταγράφηκε
    AlexVag
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #244 στις: Δευτέρα, 7 Οκτ 2013, 15:43:20 »

Ναι συμφωνω οτι βαζεις travel adjust για να το ρυθμισεις ωστε να δειχνει 100 στις ακραιες θεσεις. αλλα πως θα το ρυθμισεις να δειχνει 0 στο κεντρο?

http://fbl.net.nz/screenshots

Εδω στην καρτελα setup monitor  το βημα 3 δεν σου λεει να βαλεις subtrims απο την τ/κ (dx6i)?  
    Καταγράφηκε
    Fer De Lance
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #245 στις: Δευτέρα, 7 Οκτ 2013, 19:32:53 »

Από τα screenshots που έχεις βάλει, είναι φανερό ότι η σωστή καρτέλα για τα trims, είναι αυτή που γράφει από πάνω "servo trims". Από εκεί κεντράρεις τα σέρβο, και όχι από τα subtrims της τηλεκατεύθυνσης. Είναι η πέμπτη καρτέλα της πρώτης στήλης.
    Καταγράφηκε
    AlexVag
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #246 στις: Δευτέρα, 7 Οκτ 2013, 19:42:58 »

Από τα screenshots που έχεις βάλει, είναι φανερό ότι η σωστή καρτέλα για τα trims, είναι αυτή που γράφει από πάνω "servo trims". Από εκεί κεντράρεις τα σέρβο, και όχι από τα subtrims της τηλεκατεύθυνσης. Είναι η πέμπτη καρτέλα της πρώτης στήλης.

Ναι αλλα στην καρτελα setup monitor δεν αναφερει ξεκαθαρα οτι πειραζουμε τα subtrims απο την τ/κ? Πριν ακομα συνδεσουμε τα σερβο. Για να καταλαβω εσυ οταν το ρυθμισεις στην καρτελα μονιτορ στο μεσω των στικ δεν εβλεπες 0? Εχω μπερδευτει. Βασικα εβγαλα και τα subtrims αλλα παλι εχω αυτη την κινηση του swash. Θα περιμενω να αλλαξω τα σερβο με καλυτερα που εχω αγορασει απο τον κινεζο και αν δεν στρωσει θα φαει σφυρι στο κεφαλι το zyx... police
    Καταγράφηκε
    socratesb
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #247 στις: Δευτέρα, 7 Οκτ 2013, 20:57:20 »

Σωστά βάζεις subtrim ώστε να δεις 0 στο κέντρο και πειράζεις μετά το traverl adjust, ώστε να έχεις 100 στα τέρματα των στικ.
    Οι κινήσεις σου είνιαι κανονικές, δηλ οι μπάρες κινούνται όπως στα στικ?
    Έχεις κεντάρει τα σέρβο στις 90 μοίρες από το πρόγραμμα?
    Έχεις ρυθμίσει μηχανικά από τις ντίζες ώστε  το swash στο 50% του pitch στο μέσον να είναι εντελώς παράλληλο (έλεχγος με swash leveler) ? Εάν είσαι σωστός χωρίς να πειράξεις κάτι άλλο θα έχεις και παραλληλο swash στο 0% και στο 100%.
    Το γυσοσκόπιο διορθώνει προς την σωστή κατεύθυνση? Έλεγξες την επιλογή για την ρύθμιση πιρουέτας ότι είσαι οκ?
    Τα σέρβο εάν δεν είναι καλά θα το καταλάβεις εν πτήση ότι δεν διορθώνουν αρκετά γρήγορα. Τώρα κάποιο λάθος έχεις κάνει στην ρύθμιση.
    Καταγράφηκε
    AlexVag
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #248 στις: Δευτέρα, 7 Οκτ 2013, 21:07:28 »

Σωστά βάζεις subtrim ώστε να δεις 0 στο κέντρο και πειράζεις μετά το traverl adjust, ώστε να έχεις 100 στα τέρματα των στικ.
    Οι κινήσεις σου είνιαι κανονικές, δηλ οι μπάρες κινούνται όπως στα στικ?
    Έχεις κεντάρει τα σέρβο στις 90 μοίρες από το πρόγραμμα?
    Έχεις ρυθμίσει μηχανικά από τις ντίζες ώστε  το swash στο 50% του pitch στο μέσον να είναι εντελώς παράλληλο (έλεχγος με swash leveler) ? Εάν είσαι σωστός χωρίς να πειράξεις κάτι άλλο θα έχεις και παραλληλο swash στο 0% και στο 100%.
    Το γυσοσκόπιο διορθώνει προς την σωστή κατεύθυνση? Έλεγξες την επιλογή για την ρύθμιση πιρουέτας ότι είσαι οκ?
    Τα σέρβο εάν δεν είναι καλά θα το καταλάβεις εν πτήση ότι δεν διορθώνουν αρκετά γρήγορα. Τώρα κάποιο λάθος έχεις κάνει στην ρύθμιση.

Ολα αυτα τα τσεκαρα και τα εκανα ακριβως οπως τα λες. Ολα δουλευουν τελεια. Το gyro διορθωνει σωστα προς ολες τις κατευθυνσεις ολα, οι ντιζες κτλ ειναι αψογα. Απλα οταν εχω το ε/π στον παγκο τα σερβο αρχιζουν να κουνιουνται χιλιοστο-χιλιοστο και γερνει το swash. Αν αλλαξω απο avcs σε rate mode η το αντιστροφο το swash επανερχεται και μετα παλι ξαναγερνει. Δεν το κανει παντα με τον ιδιο ρυθμο και την ιδια συχνοτητα. Η εχω χαλασμενα σερβο που χανουν τα κεντρα τους η χαλασμενο gyro η χαλασμενα ποτενσιομετρα στην τ/κ (ελπιζω πως οχι). Παιζει το gyro να δεχεται παρεμβολες απο τον δεκτη που ειναι ακριβως διπλα?
    Καταγράφηκε
    socratesb
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #249 στις: Δευτέρα, 7 Οκτ 2013, 22:04:11 »

Σίγουρα έχεις κάνει λάθος στην διαδικασία της ρύθμισης. Ένα σέρβο εάν χάνει το κέντρο του 1 χιλ το ε/π είναι ασταθες δεν τερματίζει όμως. Κάνε reset στην μονάδα και πιάστο πάλι από την αρχή βήμα βήμα.
    http://www.youtube.com/watch?v=08Vkbco6b8A
    Καταγράφηκε
    AlexVag
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #250 στις: Δευτέρα, 7 Οκτ 2013, 22:50:45 »

Το βιντεο το εχω δει πααρα πολλες φορες και τα εκανα ακριβως οπως τα εκανε και αυτος. Δεν τεραμτιζει το swash απλα γερνει καποια χιλιοστα. Οταν πηρα το zyx αμεσως το αναβαθμισα και για να ειμαι σιγουρος οτι δεν εχει να κανει με αυτο, σημερα περασα ξανα την εκδοση 3.5 και το εστησα απο την αρχη αλλα παλι τα ιδια. Αυριο θα φλασαρω ξανα την 4.01 και και θα το στησω ξανα. Αν εχω τα ιδια θα δοκιμασω τα σερβο που περιμενω απο μερα σε μερα και αν εχω παααλι τα ιδια θα ψαξω μια καφε μπογια να το βαψω και να το φουνταρω στον Πηνειο(τα νερα του δεν τα λες και γαλαζια).

ΥΓ. Ειναι λογικο που το zyx ζεσταινεται οσο λειτουργει στον παγκο η οτα τον εχω σενδεσει με το pc. Δεν καιει αλλα ειναι ειναι λιγο ζεστο.
    « Τελευταία τροποποίηση: Δευτέρα, 7 Οκτ 2013, 23:12:46 από AlexVag » Καταγράφηκε
    Fer De Lance
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #251 στις: Τρίτη, 8 Οκτ 2013, 00:55:11 »

Με συγχωρείται που επεμβαίνω και πάλι, μιας και φαίνεται ότι υπάρχουν απόψεις πιο έμπειρων επί του θέματος. Όμως κοίταξα από περιέργεια μπας και έχω βάλει subtrims στην τηλεκατεύθυνση και δεν το θυμάμαι. Όμως τελικά πράγματι δεν έχω βάλει.

Μια πολύ απλή δοκιμή θα μας πείσει. Αν απλά σημειώσεις τα subtrims που έχεις βάλει, για να μην τα ξεχάσεις, και μετά τα βγάλεις από την τηλεκατεύθυνση, θα δεις αν τελικά φταίνε αυτά ή όχι. Αν δεν φταίνε αυτά, ξαναβάλτα. Αν όμως το swash σταματήσει να κινείται, τότε φταίνε τα subtrims. Το ότι δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιήσω εγώ subtrims βέβαια, δεν προδικάζει ότι δεν θα χρειαστεί σε κάποιον άλλον. Από την άλλη βέβαια, είναι λογικά απίθανο να μην χρειάστηκε να χρησιμοποιήσω καθόλου subtrims, αν είναι πραγματικά μέρος του στησίματος του ελικοπτέρου.

Το δικό μου ΖΥΧ δεν έχω παρατηρήσει να ζεσταίνεται καθόλου πάντως. θα δώσω βάση όμως αύριο άμα πετάξω, και θα σου ξαναπώ σχετικά.

Τέλος η συμπεριφορά του να ξαναγυρνά το swash σε οριζόντια θέση όταν αλλάζεις από AVCS σε rate, δείχνει ότι βγαίνει off και επανεκκινά το γυροσκόπιο, πάει στην αρχική θέση, και αμέσως μετά αρχίζει να επεμβαίνει πάλι ο παράγωντας που προκαλεί την κίνησή του.

Κάνε μια δοκιμή βγάζοντας τα subtrims, θα μας πείσει όλους...
    Καταγράφηκε
    AlexVag
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #252 στις: Τρίτη, 8 Οκτ 2013, 01:45:00 »

Το εκανα. Εβγαλα τα subtrims και το προβλημα συνεχιζει να υπαρχει. Οταν πετας το πιο πιθανο ειναι να μην ζεσταινεται καθολου λογω του αερα απο τους ελικες. Γενικα στο εξωτερικο υπαρχουν διαφορες αποψεις. Αλλοι λενε οτι πρεπει να βαλεις subtrims και αλλοι λενε οτι οταν βαζουν εχουν προβλημα με drifting. ΓΕικα οταν η αποκλιση στο κεντρο ειναι μικρη σιγουρα το stick input δεν "διαβαζεται" λογω και του deadzone. Εγω παντως αν και θα το ξαναδοκιμασω αυριο πιστευω οτι εχει θεμα ειτε η τ/κ μου ειτε το zyx.
    Καταγράφηκε
    Markhelis
    Aeromodeller Hero Member

Προσέχουμε για να έχουμε!!!

« Απάντηση #253 στις: Τρίτη, 8 Οκτ 2013, 02:19:44 »

Εχω μπερδευτει. Βασικα εβγαλα και τα subtrims αλλα παλι εχω αυτη την κινηση του swash. Θα περιμενω να αλλαξω τα σερβο με καλυτερα που εχω αγορασει απο τον κινεζο και αν δεν στρωσει θα φαει σφυρι στο κεφαλι το zyx... police

Πριν τα αλλάξεις τα σέρβο βάλτα σκέτα πάνω στον δέκτη χωρίς να παρεμβάλλεται το zyx και
    κάνε μία δοκιμή να δεις αν κάνουν το ίδιο πράγμα, αν είναι θέμα των κέντρων τους θα συνεχίσουν
    να το κάνουν, αν όχι είναι αλλού το πρόβλημα!!
    Και τώρα που είπα αλλού βάλε αλλού τον δέκτη σου διότι παίζει να υπάρχουν παρεμβολές αμφότερες
    και προς το zyx αλλά και προς τον δέκτη!!  Wink
    Τα σέρβο έχουν μία τάση και αυτό οφείλεται στο Zyx όταν το έχεις το ε/π στο πάγκο και κάνεις μία κίνηση αυτά να επανέρχονται στην θέση τους με πολύ αργό ρυθμό, φυσικά αυτό δεν συμβαίνει στον αέρα!!
    Και κάτι άλλο που μου ήρθε στο μυαλό, μπορεί η συχνότητα των σέρβων να μην είναι 100% συμβατή με το Zyx και να δημιουργούν αυτό το φαινόμενο, όπως καταλαβαίνει Αλεξ είναι πολλά αυτά που πρέπει να ψαχτείς, μην το βάζεις κάτω ο αερομοντελισμός θέλει υπομονή και επιμονή!!
    Καλή δύναμη λοιπόν και καλή επιτυχία!!!  Thumbs up  

Υ.Γ. Ουτε και εγώ στην τ/κ μου έχω subtrims!!
    « Τελευταία τροποποίηση: Τρίτη, 8 Οκτ 2013, 02:43:08 από Markhelis » Καταγράφηκε
    ant1971
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #254 στις: Τρίτη, 8 Οκτ 2013, 10:02:51 »

................., όπως καταλαβαίνει Αλεξ είναι πολλά αυτά που πρέπει να ψαχτείς, μην το βάζεις κάτω ο αερομοντελισμός θέλει υπομονή και επιμονή!!
    Καλή δύναμη λοιπόν και καλή επιτυχία!!!  Thumbs up  

Υ.Γ. Ουτε και εγώ στην τ/κ μου έχω subtrims!!

Thumbs up Thumbs up Thumbs up ο Μαρκος

AlexVag πεισμα και επιμονη

και αφηνε λιγο χρονο οταν ξανα ορμας στο παγκο δλδ μην πας να το λυσεις το προβλημα εδω και τωρα γιατι το μυαλο θελει να ξεμπλοκαρει και λιγο

οποτε πηγα επιθετικα στο παγκο με ωρες ατελειωτες για εδω και τωρα λυση δεν εβγαλα ακρη ποτε
    Καταγράφηκε

η ασχολία με το ε/π συχνά είναι παράδεισος & κόλαση μαζί
    Σελίδες: 1 ... 14 15 16 [17] 18 19 20 ... 22     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Ελικόπτερα R/C  |  Ελικόπτερα ηλεκτρικά (Συντονιστής: Γκούσκος Διονύσιος)  |  Θέμα: Tarot FBL Controller
    Μεταπήδηση σε: