Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.900 μηνύματα σε 12.394 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τρίτη, 4 Αυγ 2026, 23:39:53

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τρίτη, 4 Αυγ 2026, 23:39:53

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από Markhelis
    [Σήμερα στις 16:24]

[Χθες στις 22:09]

[Χθες στις 18:59]

από dominicm
    [Χθες στις 17:14]

από Stargazer
    [Χθες στις 11:39]

από UH-1H
    [Κυριακή, 2 Αυγ 2026, 19:09:57]

από Stargazer
    [Κυριακή, 2 Αυγ 2026, 14:58:46]

από dominicm
    [Πέμπτη, 30 Ιουλ 2026, 19:33:58]

από topg
    [Τρίτη, 28 Ιουλ 2026, 23:44:11]

[Τρίτη, 28 Ιουλ 2026, 13:05:46]

[Δευτέρα, 27 Ιουλ 2026, 00:40:02]

από CMarkop
    [Κυριακή, 26 Ιουλ 2026, 19:35:11]

από dominicm
    [Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 18:55:09]

[Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 12:40:03]

[Παρασκευή, 24 Ιουλ 2026, 03:41:03]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309900
    Σύνολο θεμάτων: 12394
    Online σήμερα: 144
    Online έως τώρα: 1547
    (Πέμπτη, 25 Ιουν 2026, 09:39:30)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 2
    Επισκέπτες: 102
    Συνολικά: 104
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: 1 ... 6 7 8 [9] 10     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: Βελτιώνοντας το 130Χ  (Αναγνώστηκε 28684 φορές)
    markosgt
    Aeromodeller Jr. member
    **
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« Απάντηση #120 στις: Πέμπτη, 9 Μαΐ 2013, 19:29:14 »

...

« Τελευταία τροποποίηση: Παρασκευή, 10 Μαΐ 2013, 12:50:25 από markosgt » Καταγράφηκε
    AlexVag
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #121 στις: Πέμπτη, 9 Μαΐ 2013, 19:54:39 »

βασικα ποιος ο λογος να βαλεις καποιο tail case εαν δεν εχει 3 ρουλεμαν? μονο η kde εχει 3 ετσι? παντως τωρα που πηρα χαρτι και μολυβι και εκατσα κατω και εγραψα τι θα χρειαστω για να το κανει να πεταει σωστα χωρις υπερβολες στις αγορες μου βλεπω οτι με συμφερει να παρω 450αρι...χαχα
    Καταγράφηκε
    markosgt
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #122 στις: Πέμπτη, 9 Μαΐ 2013, 20:27:39 »

βασικα ποιος ο λογος να βαλεις καποιο tail case εαν δεν εχει 3 ρουλεμαν? μονο η kde εχει 3 ετσι? παντως τωρα που πηρα χαρτι και μολυβι και εκατσα κατω και εγραψα τι θα χρειαστω για να το κανει να πεταει σωστα χωρις υπερβολες στις αγορες μου βλεπω οτι με συμφερει να παρω 450αρι...χαχα

Το KDE δεν εχει 3 ρουλεμαν, το τριτο το πουλαει σε πακετο με τα αλλα 2 ξεχωριστα. Το case ερχεται με δυο ρουλεμαν για πισω και ενα για το torque tube.
    Το τριτο εαν θελεις το βαζεις, εγω για τριτο εβαλα ενα του 130 απο τα grip κεφαλης νομιζω.

Το νοημα των ρουλεμαν ειναι οπως ειπαν και τα παιδια εδω οτι τα μαμα ειναι μαπα. Τα αλλα ειναι angular contact και ενω διαβασα τι ειναι αυτα βαριεμαι να το γραψω εδω.
    Απλα ειναι καλυτερα.

Ναι εχεις δικιο για το 450. Με περιπου τα ιδια λεφτα φτιαχνεις ενα tarot 450 με αρκετα καλα πραγματα. Σκεψου εσυ τι θελεις πριν κανεις την αγορα.
    Καταγράφηκε
    kdrak
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #123 στις: Παρασκευή, 10 Μαΐ 2013, 12:07:59 »

Εγώ πάντως σχεδόν ποτέ δεν αναβαθμίζω τα ελικόπτερα μου. Απλά αγοράζω ένα καλύτερο στην συνέχεια. Το 130Χ το πετάω μαμά εκτός από τα μεταλλικά γρανάζια μπροστά και πίσω που είναι της e-flight και αυτά τα έβαλα για να μην αλλάζω συχνά τα πλαστικά.  Τώρα κάνω ότι πατέντες μπορώ να κάνω χωρίς όμως να μου στοιχίσουν χρήματα, έτσι ώστε να βελτιωθεί. Μέχρι εκεί όμως. Όσο βελτιωθεί με τις πατέντες, μετά κοιτάω την επόμενη αγορά ελικοπτέρου που μάλλον θα είναι το 450Χ
    Καταγράφηκε
    Fer De Lance
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #124 στις: Παρασκευή, 10 Μαΐ 2013, 14:33:12 »

Ααααα... ωραίο έγινε, εχθές δεν μπορούσα να δω τις φωτογραφίες, υπήρχε κάποιο πρόβλημα... Μια χαρά δείχνει.

Βλέπω έχεις βάλει και τα μεταλλικά C και D γρανάζια... Έκανες φουλ αναβάθμιση δηλαδή...

Τρίτο ρουλεμάν πάντως πέρνουν όλα τα τail case, ακόμα και το πλαστικό το μαμά. Το βάζεις ανάμεσα στο αριστερό ρουλεμάν (όπως κοιτάμε την ουρά από πίσω) και στο μεταλλικό κολλάρο. Το έχει αναλύσει ο skynet αυτό.

Και εγώ είμαι επιφυλακτικός με τις αναβαθμίσεις, επειδή στο προηγούμενο ελικόπτερο δεν έμεινα καθόλου ευχαριστημένος από τις περισσότερες από αυτές. Οπότε το 130Χ το κράτησα στοκ όσο μπορούσα. Μπορεί όμως στο 130Χ να είναι πιο πετυχημένες οι αναβαθμίσεις. Αισθητικά πάντως προσθέτουν τρελά. Για εμένα μετράει και η εμφάνιση.
    Καταγράφηκε
    AlexVag
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #125 στις: Παρασκευή, 10 Μαΐ 2013, 14:56:30 »

Και εγω το θελω σαν ενδιαμεσο σταδιο απο το mcpx σε 450αρι οποτε δεν ξερω αν τελικα αξιζουν οι αναβαθμισεις...με βλεπω να πηγαινω για μεταχειρισμενο τελικα αλλα δεν βρηκα καποιο ακομα...πλακα πλακα με 190 ευρω βρισκω tarot 450 fbl απο εξω bnf...παντως με λιγο ψαξιμο για την ουρα θα επαιρνα τις αναβαθμισεις της lynx καθως λενε οτι ειναι πολυ καλα και πολυ πιο οικονομικα απο της kde...
    Καταγράφηκε
    Fer De Lance
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #126 στις: Παρασκευή, 10 Μαΐ 2013, 15:47:16 »

Και εγω το θελω σαν ενδιαμεσο σταδιο απο το mcpx σε 450αρι οποτε δεν ξερω αν τελικα αξιζουν οι αναβαθμισεις...με βλεπω να πηγαινω για μεταχειρισμενο τελικα αλλα δεν βρηκα καποιο ακομα...πλακα πλακα με 190 ευρω βρισκω tarot 450 fbl απο εξω bnf...παντως με λιγο ψαξιμο για την ουρα θα επαιρνα τις αναβαθμισεις της lynx καθως λενε οτι ειναι πολυ καλα και πολυ πιο οικονομικα απο της kde...

Χεχε.. έχω αγοράσει ήδη το Tarot 450 FBL και περιμένω απλά ένα esc και τρία σέρβο για να αρχίσω να βάζω τα ηλεκτρονικά. Με βλέπω να ξενυχτάω πάλι μέχρι να μάθω πως να τα βάλω και να λειτουργούν. Το ΚΙΤ και πολλά άλλα πράγματα τα βρήκα σε Ελληνικό κατάστημα, με λογικές τιμές. Τα σέρβο του cyclic δεν τα βρήκα όπως ήθελα, και τα περιμένω... (Παρένθεση ήταν αυτό, το θέμα μας είναι το 130Χ).
    Καταγράφηκε
    markosgt
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #127 στις: Παρασκευή, 10 Μαΐ 2013, 17:46:21 »

Χεχε.. έχω αγοράσει ήδη το Tarot 450 FBL και περιμένω απλά ένα esc και τρία σέρβο για να αρχίσω να βάζω τα ηλεκτρονικά. Με βλέπω να ξενυχτάω πάλι μέχρι να μάθω πως να τα βάλω και να λειτουργούν. Το ΚΙΤ και πολλά άλλα πράγματα τα βρήκα σε Ελληνικό κατάστημα, με λογικές τιμές. Τα σέρβο του cyclic δεν τα βρήκα όπως ήθελα, και τα περιμένω... (Παρένθεση ήταν αυτό, το θέμα μας είναι το 130Χ).

Ασχετο αλλα εγω αν επαιρνα 450αρι θα επαιρνα αυτο http://www.rc711.com/shop/alzrc-devil450-fast-sdc-fbl-helicopter-standard-combo-450m-motor-hobbywing-40a-esc-p-6595.html?cPath=165_273_318
    η αυτο http://www.rc711.com/shop/alzrc-devil-480-fast-sdc-fbl-helicopter-kit-fuselage-designs-p-6873.html?cPath=165_273_353
    γιατι κι εγω δινω πολυ εμφαση στην εμφανιση.
    Αλλα εχω το 500 και το 600PRO και θεωρω περιττο και ενα 450. Αν και το κοιταω συνεχεια τωρα τελευταια. Αν δεν ειχα το 500 θα επαιρνα το 480 σιγουρα. Πολυ ομορφα ελικοπτερα.

Παντως παρολο που οικονομικα ειναι κοντα για αλλο λογο παιρνεις ενα 130 και για αλλο ενα 450.
    Κοντα οικονομικα εννοω εαν φτιαξεις ενα μετριο 450αρι, αν φτιαξεις ενα καλο εως τουμπανο εχεις ξεφυγει πολυ απο ενα 130Χ με αναβαθμισεις.
    Αλλα και παλι λεω οτι δεν ειναι ιδια κατηγορια, δηλαδη δεν συγκρινονται.

Τελος παντων εδω το θεμα ειναι καθαρα για το 130Χ και πως βελτιωνεται και πληροφοριες για βοηθεια σε καποιον που το εχει η σκεφτεται να το παρει, οπως και εμενα στην αρχη με βοηθησαν εδω τα παιδια να
    αποφασισω αν θα το παρω και πως να το κανω να πεταει σωστα.

« Τελευταία τροποποίηση: Παρασκευή, 10 Μαΐ 2013, 18:03:40 από markosgt » Καταγράφηκε
    markosgt
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #128 στις: Παρασκευή, 10 Μαΐ 2013, 18:12:45 »

Εγω παντως το τριτο ρουλεμαν το βαζω παντα εκει που δειχνω στην φωτο. δηλαδη δεξια απο το δεξι ρουλεμαν και το κολλαω προσεκτικα με εποξικη.
    Εκει νομιζω το χρειαζεται περισσοτερο και τρωει το ζορι. Αριστερα δεν βαζω καθολου, μπορει και να βαλω ενα ομως, μπαινει ευκολα εκει.
    Αλλα πεταει αψογα τωρα οποτε δεν το πειραζω..... (αποφασιστικοτατος  idiot2)

Καταγράφηκε
    Fer De Lance
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #129 στις: Παρασκευή, 10 Μαΐ 2013, 22:40:31 »

Το σωστό από απόψεως απόδοσης θα ήταν το τρίτο ρουλεμάν να μπει εκεί που λες εσύ. Τότε πράγματι κάνει σημαντική διαφορά. Όμως δεν θα έπρεπε να έχουν προβλέψει να μπαίνει εκεί ένα ρουλεμάν χωρίς την χρήση κόλλας; Ειδικά σε αυτά τα μεταλλικά tail case, απορώ γιατί δεν το κάνανε. Με εποξειδική είχα βάλει και εγώ ένα, αλλά δεν κράτησε. Επίσης, η εποδειξική, επειδή φτιάχνει κάτι σα φωλιά σε εκείνο το σημείο για να κρατάει το ρουλεμάν στην θέση του, μειώνει την διαδρομή που μπορεί να κάνει το Pitch slider. Δηλαδή σε τέρμα rudder, υπάρχει περίπτωση να χτυπάει πάνω στο ρουλεμάν ή την κόλλα. Εμένα ερχότανε ίσα - ίσα, και μάλιστα δεν αποκλείω να έβρισκε κιόλας.

Ενώ στην άλλη, την εξωτερική πλευρά η συνεισφρορά του ρουλεμάν είναι σαφώς μικρότερη, αλλά μπαίνει χωρίς καμιά μετατροπή. Να πληρώσεις 100 ευρώ για να έχεις ουρά τσίλικη, και μετά να αναγκαστείς να βάλεις κόλλες; Μήπως γίνεται αλλιώς; Κουφό μου φαίνεται να έχουν προβλέψει από την KDE τρίτο ρουλεμάν, αλλά να μην έχουν προβλέψει πως να κρατηθεί στην θέση του. Με κόλλα άμα ήταν όλοι μπορούμε να το βάλουμε, ακόμα και στο πλαστικό. Εκτός εάν όλο το θέμα είναι ότι δίνουν και ένα έξτρα ρουλεμάν, που πολλοί μπορεί να μην έχουν βρει από αλλού, και σου λέει μετά ότι θέλεις κάντο, εμείς στο δώσαμε...
    Καταγράφηκε
    markosgt
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #130 στις: Παρασκευή, 10 Μαΐ 2013, 23:16:11 »

Οχι το τριτο ρουλεμαν της KDE μπαινει αριστερα. Εγω το εβαλα δεξια και δεν ειναι της KDE το τριτο.
    Βασικα και η KDE λεει οτι αν θελεις το αγοραζεις και το βαζεις αριστερα. Ολα τα μεταλλικα case εχουν μονο δυο
    ρουλεμαν απλα ειναι τα σωστα, δηλαδη αυτα που επρεπε να ειχε το 130 απο την αρχη. Μπορεις να παρεις σκετα τα ρουλεμαν της KDE
    και να τα βαλεις στο μαμα πλαστικο case η να παρεις boca bearings. Αυτο κανουν οι περισσοτεροι. Εγω το τριτο το εβαλα εξτρα,
    ουσιαστικα ουτε στο μαμα case θελει τριτο αν βαλεις καλα ρουλεμαν.

Εχει χωρο αρκετο το case της KDE και δεν βρισκει η χανει σε διαδρομη το slider, το εχω παει μεχρι 120 στο travel adjust.

Καταγράφηκε
    markosgt
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #131 στις: Παρασκευή, 10 Μαΐ 2013, 23:41:11 »

Οχι το τριτο ρουλεμαν της KDE μπαινει αριστερα. Εγω το εβαλα δεξια και δεν ειναι της KDE το τριτο.
    Βασικα και η KDE λεει οτι αν θελεις το αγοραζεις και το βαζεις αριστερα. Ολα τα μεταλλικα case εχουν μονο δυο
    ρουλεμαν απλα ειναι τα σωστα, δηλαδη αυτα που επρεπε να ειχε το 130 απο την αρχη. Μπορεις να παρεις σκετα τα ρουλεμαν της KDE
    και να τα βαλεις στο μαμα πλαστικο case η να παρεις boca bearings. Αυτο κανουν οι περισσοτεροι. Εγω το τριτο το εβαλα εξτρα,

Εχει χωρο αρκετο το case της KDE και δεν βρισκει η χανει σε διαδρομη το slider, το εχω παει μεχρι 120 στο travel adjust.

Λαθος δικο μου... και το τριτο προαιρετικο ρουλεμαν της KDE μπαινει αριστερα (συμφωνα με το manual της KDE) και κανονικα ολα τα ρουλεμαν τοποθετουνται με thread lock ειδικη για
    ρουλεμαν. Γι αυτο εχει αφησει πολυ χωρο εκει η KDE. Βασικα και το case της xtreme που ειχα ειχε πολυ χωρο και δεξια και αριστερα και εκεινο δεν
    ειχε φλαντζωτα ρουλεμαν αλλα κανονικα απλα ειχε καταλληλες υποδοχες για να καθονται επισης με thread lock.

Στα δυο ρουλεμαν εχω βαλει thread lock και αλλωστε αυτα σφηνωνουν ετσι οπως μπαινουν, στο τριτο εβαλα κολλα γιατι το thread lock που εχω ειναι για βιδες και οχι για ρουλεμαν,
    δεν ειναι πολυ δυνατο να κρατησει το ρουλεμαν εκει στη θεση του.
    « Τελευταία τροποποίηση: Σάββατο, 11 Μαΐ 2013, 13:37:43 από markosgt » Καταγράφηκε
    Fer De Lance
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #132 στις: Σάββατο, 11 Μαΐ 2013, 01:29:53 »

Λαθος... και το τριτο προαιρετικο ρουλεμαν της KDE μπαινει αριστερα και κανονικα ολα τα ρουλεμαν τοποθετουνται με thread lock ειδικη για
    ρουλεμαν. Γι αυτο εχει αφησει πολυ χωρο εκει η KDE. Βασικα και το case της xtreme που ειχα ειχε πολυ χωρο και δεξια και αριστερα και εκεινο δεν
    ειχε φλαντζωτα ρουλεμαν αλλα κανονικα απλα ειχε καταλληλες υποδοχες για να καθονται επισης με thread lock.

Στα δυο ρουλεμαν εχω βαλει thread lock και αλλωστε αυτα σφηνωνουν ετσι οπως μπαινουν, στο τριτο εβαλα κολλα γιατι το thread lock που εχω ειναι για βιδες και οχι για ρουλεμαν,
    δεν ειναι πολυ δυνατο να κρατησει το ρουλεμαν εκει στη θεση του.

Τελικά όπου και να βάλεις το έξτρα ρουλεμάν, σωστός είσαι: http://www.helifreak.com/showthread.php?t=466512  Ορίστε, εδώ γράφουν ότι μπορείς να βάλεις 2,3 ή ακόμα και 4 ρουλεμάν.

Η σωστότερη προσέγγιση είναι αυτή που είπε ο markosgt, ότι άμα τα δύο φλατζωτά ρουλεμάν είναι καλά, πρακτικά δεν χρειάζεσαι άλλα. Αν θες να βάλεις και τρίτο, τότε αυτό που μπαίνει στην αριστερή πλευρά (όπως κοιτάμε από την ουρά), είναι η πιο εύκολη λύση, ενώ το άλλο που μπαίνει δεξιά, κοντά στο pitch sliver, είναι πιο χρήσιμο μεν, αλλά πιο δύσκολο δε στην τοποθέτηση.

Για thread lock, δεν το είχα σκεφτεί... ωραία λύση. Εγώ έχω το πλαστικό tail case και δεν πήγε το μυαλό μου σε thread lock, όμως για τα μεταλλικά tail case, λογικά πρέπει να δουλεύει καλά. Αρκεί να μην πάει σε λάθος σημείο...
    Καταγράφηκε
    markosgt
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #133 στις: Παρασκευή, 17 Μαΐ 2013, 18:56:19 »

Ηρθε και η DFC. Ηθελε ρυθμισμα το swashplate γιατι ειχε tracking και εβγαζε πολυ wobble. Και ενα κλικ κατεβασμα το gain
    του κυκλικου (στο -3) γιατι ειναι πολυ "σφιχτη". Το 130Χ εχει ξεπερασει πλεον το επιπεδο που περιμενα οτι μπορουσε να πεταξει.
    Τα Lynx blades και main (bullets) και tail ειναι απιστευτα... τα συνιστω ανεπιφυλακτα, κανει hover μονο του.
    H DFC ειναι πιο αποτομη στο κυκλικο, δεν εχει καθολου τζογους και καθολου κραδασμο.

Καταγράφηκε
    markosgt
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #134 στις: Παρασκευή, 17 Μαΐ 2013, 18:58:25 »

Και δυο φωτο που εφτιαξα και ανεβασα στο "Sick images of 130X" στο helifreak.

O Stark θελει να μου χαλασει την ουρα που με τοσο κοπο και κοστος εφτιαξα... 
    Καταγράφηκε
    Σελίδες: 1 ... 6 7 8 [9] 10     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Ελικόπτερα R/C  |  Μικρά ηλεκτρικά εκπαιδευτικά ΕΠ - Το πρώτο ξεκίνημα (Συντονιστής: Γκούσκος Διονύσιος)  |  Θέμα: Βελτιώνοντας το 130Χ
    Μεταπήδηση σε: