Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.677 μηνύματα σε 12.381 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Παρασκευή, 3 Ιουλ 2026, 05:24:00

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Παρασκευή, 3 Ιουλ 2026, 05:24:00

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από Markhelis
    [Σήμερα στις 01:42]

από spirost
    [Χθες στις 12:57]

[Χθες στις 12:35]

από AKISSSS
    [Χθες στις 09:25]

[Τρίτη, 30 Ιουν 2026, 22:36:48]

από SV 1 BTA
    [Τρίτη, 30 Ιουν 2026, 14:24:54]

από spirost
    [Κυριακή, 28 Ιουν 2026, 20:23:34]

[Δευτέρα, 22 Ιουν 2026, 11:19:02]

από Yiannis_S
    [Κυριακή, 21 Ιουν 2026, 19:58:57]

από TheLurker
    [Τετάρτη, 17 Ιουν 2026, 22:24:37]

[Τετάρτη, 10 Ιουν 2026, 09:01:54]

από carapis
    [Δευτέρα, 8 Ιουν 2026, 21:40:03]

από Yiannis_S
    [Τρίτη, 2 Ιουν 2026, 18:13:27]

από TheLurker
    [Σάββατο, 30 Μαΐ 2026, 23:30:04]

[Τετάρτη, 27 Μαΐ 2026, 22:19:47]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309677
    Σύνολο θεμάτων: 12381
    Online σήμερα: 126
    Online έως τώρα: 1547
    (Πέμπτη, 25 Ιουν 2026, 09:39:30)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 2
    Επισκέπτες: 79
    Συνολικά: 81
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: 1 ... 7 8 9 [10] 11 12 13 ... 46     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: Τόρνοι - τορνάκια με ή χωρίς CNC στον αερομοντελισμό  (Αναγνώστηκε 372876 φορές)
    The machinist
    Aeromodeller Sr. Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Λαμπράκης Πάνος

« Απάντηση #135 στις: Τρίτη, 6 Μαρ 2007, 03:01:18 »

Καλησπερα και παλι,

Το φανταζομαι οτι αυτα τα μηχανηματα ειναι πανακριβα,εννοειται!Ισχυει η παροιμια που λεει "μαζι με το γαιδουρι και στο σαμαρι",δε λεω,ειναι αληθεια.Βασικα το ζητουμενο μου δεν ειναι να μπλεξω την βαρια βιομηχανια με τον μοντελισμο.Απλα οταν βλεπω αυτα τα πραγματα,ενθουσιαζομαι και εκτος αυτου μαθαινω πως γινονται  καποια πραγματα και πως φτιαχνονται!Εχω ακουσει πολλους να λενε: "μα καλα πως το εφτιαξαν αυτο,ειναι αδυνατο!"Σιγουρα δεν το εφτιαξαν εξωγηινοι!Ειδες ομως?Αν βλεπεις πραγματα και πως φτιαχνονται,καταλαβαινεις οτι αυτοι που τα φτιαχνουν εχουν δυο σημαντικα πραγματα.Τη γνωση και τα μεσα!Αυτος ειναι ο ιδανικος συνδυασμος!Βεβαια δε νομιζω οτι  ειναι πολυ τραβηγμενο αυτο που θα πω,αλλα  παρ'ολο που αυτα τα μηχανηματα δεν εχουν καμια σχεση με αυτα που χρησιμοποιουμε για το Hobby μας, καποια στοιχεια ειναι κοινα και μπορεις ν'αντλησεις ιδεες για να βελτιωσεις τα δικα σου.Οπως οι γεωμετριες των αξονων και τη θεση τους στο χώρο!Σιγουρα ειναι και τα υλικα που παιζουν ρολο και οι ακριβειες/ανοχες αλλα "βλεπεις και αμα βλεπεις,μαθαινεις",που λεει και ο Βεγγος!
    Φιλε Γιωργο,οντως στο site της Maatsura,της εταιρειας που εχει αυτο το κεντρο κατεργασιας ελεγε πολλα και εκτος των αλλων εδινε ιδιαιτερη εμφαση σε αυτο που ειπες.Στο δεσιμο,Οτι δηλαδη με ενα setup γινονται οι περισσοτερες εργασιες πανω στο solid(εργοτεμαχιο),με αποτελεσμα να υπαρχει ταχυτητα και ακριβεια,ταχυτητα γιατι δεν χρειαζεται να αλλαξεις προσανατολισμο του κομματιου και ακριβεια γιατι ολες οι κοπες γινονται χωρις την μετακινηση του εργοτεμαχιου(με οτι συνεπαγεται αυτο!)Ειδα τα χαρακτηριστικα του μηχανηματος, Rapids με 60m/min Cheesy 1G επιταχυνση στους αξονες,ααααα! 
    Anyway, καλο ειναι να βλεπεις,μαθαινεις,διαβαζεις,διευρυνεις τους οριζοντες σου!
    Στα δικα μας τωρα.Τελειωσα τον Χ αξονα τις φρεζας και ειναι ετοιμος να μπει πανω.Αυτη ειναι η ψυχη της φρεζας.Servo και Ballscrew!!!Τι αλλο μπορει να θελει ενας ανθρωπος στην ζωη του?  Grin Αντε ν'αρχισουμε να κοβουμε τιποτα γιατι περιμενουν πολλες ιδεες στην σειρα!

Τα λεμε...

* ballscrew_assembly7.JPG (42.32 KB, 544x408 - εμφανίστηκε 4441 φορές.)

* ballscrew_assembly4.JPG (42.76 KB, 544x408 - εμφανίστηκε 2532 φορές.)

* ballscrew_assembly6.JPG (43.09 KB, 544x408 - εμφανίστηκε 2934 φορές.)

* ballscrew_assembly8.JPG (43.18 KB, 544x408 - εμφανίστηκε 2588 φορές.)
    Καταγράφηκε

Αίεν Υψικρατείν
    mrkaza
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #136 στις: Παρασκευή, 23 Μαρ 2007, 12:40:45 »

Εγω που ειμαι απολύτως άσχετος πρωτη φωρα χρησιμοποίησα παχυμετρο για τα ball link του raptor μου  idiot2 .

Σε απλες γραμμες με απλα λογια μπορει να μου εξιγιση καποιος τι κανει ενας Router και ενας τορνος .

Επισεις τι θα χρειαζοταν  καποιος για να φτιαξει πχ ενα Main Shaft ? Τι για ενα Tail case ?

Γιατι αν ειναι να δώσω 600 Για upgrades κάποια στιγμη καλύτερα να δώσω 1000-1500 Πχ  και να κανό και τα πειράματα μου και να κάνω απόσβεση στην πρώτη δεύτερη τούμπα και πάνω απο ολα να μην περιμένω να τα φέρει ι ο καθε ...  μπιπ .

Το νουμερο το εβαλα στην τυχη και ειναι το ποσο θα ηθελα να κανουν  Tongue
    Καταγράφηκε

panelpni
    Aeromodeller Sr. Member

Γνώμη εχουν όλοι, γνώση έχουν λίγοι.

« Απάντηση #137 στις: Παρασκευή, 23 Μαρ 2007, 13:53:04 »

Αχ ρε Πάνο τι μου κάνεις.............και έλεγα να καταθέσω αλλού το Δώρο το Πάσχα φέτος.

Πάρτε του κάποιος τι φωτογραφική από τα χέρια επιτελους! laugh
    « Τελευταία τροποποίηση: Δευτέρα, 26 Μαρ 2007, 12:40:55 από panelpni » Καταγράφηκε
    sfyris
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #138 στις: Παρασκευή, 23 Μαρ 2007, 19:54:40 »

Machinist από τότε που ποστάρεις κάτι έπαθα και ότι μεταλλικό βλέπω το αλλάζω σχήμα Cheesy
    Καταγράφηκε

Έχεις σκεφτεί ποτέ οτι δεν προσέλαβα τον γιο, τον αδερφό, τον ξάδερφο, το φίλο σου στην επιχείρησή μου επειδή εσύ κάνεις πλούσιο το κάθε κινεζάκι;
    panelpni
    Aeromodeller Sr. Member

Γνώμη εχουν όλοι, γνώση έχουν λίγοι.

« Απάντηση #139 στις: Δευτέρα, 26 Μαρ 2007, 10:34:06 »

Kαι εγώ Κοσμά ονειρεύομαι καλοτροχισμενα κονδύλια να βυθίζονται λαίμαργα σε πλάκες αλουμινίου.
    Καταγράφηκε
    The machinist
    Aeromodeller Sr. Member

Λαμπράκης Πάνος

« Απάντηση #140 στις: Τρίτη, 27 Μαρ 2007, 01:23:23 »

Σύντομα...σύντομα...

Καταγράφηκε

Αίεν Υψικρατείν
    ΚΥΡΝΙΚ
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #141 στις: Παρασκευή, 30 Μαρ 2007, 10:04:27 »

Μόνο ένας καλός εξορκιστής μπορεί να μας σώσει από κακές σκέψεις   Cheesy
    Καταγράφηκε
    The machinist
    Aeromodeller Sr. Member

Λαμπράκης Πάνος

« Απάντηση #142 στις: Τρίτη, 3 Απρ 2007, 19:04:08 »

Καλησπερα,

Ψαχνω ενα φθηνο παχυμετρο,που θα βρω?  Grin
    Ειναι αληθεια οτι ενα εξαρτημα μπορει να ειναι τοσο ακριβες,οσο μπορεις να το μετρησεις...
    Σιγα σιγα εφτιαξα ενα αξιοπιστο στολο οργανων μετρησης και υπαρχουν ακομα μερικα πραγματα που πρεπει να παρω για να μπορω να μετραω με ακριβεια.Παντως να ξερετε οτι οσον αφορα τα οργανα μετρησης να αποφευγετε τα κινεζικα γιατι ειναι γιουχου!Japan,Ευρωπη και αμερικη ειναι χιλιες φορες καλυτερα(εννοειται).
    Ειμαι φαν της Mitutoyo οπως φαινεται(οχι πως υπαρχει και καλυτερη εταιρεια στα οργανα μετρησης Made in Japan) και οσο μπορω αγοραζω απο αυτη την εταιρεια(ειναι και ψιλοακριβη).Σε λιγο καιρο θα εχω καποια δειγματα απο δουλεια στο CNC.Kανω υπομονη και δεν βιαζομαι για να γινει κατι σωστο.

Καλο πασχα να εχουμε...
    Πανος

* measuring1.JPG (41.58 KB, 544x408 - εμφανίστηκε 2369 φορές.)

* measuring2.JPG (42.96 KB, 544x408 - εμφανίστηκε 3049 φορές.)

* measuring3.JPG (42.55 KB, 544x408 - εμφανίστηκε 2390 φορές.)
    Καταγράφηκε

Αίεν Υψικρατείν
    The machinist
    Aeromodeller Sr. Member

Λαμπράκης Πάνος

« Απάντηση #143 στις: Τετάρτη, 11 Απρ 2007, 04:14:43 »

Καλησπερα,

Χρονια πολλα και χριστος ανεστη!

Μετα απο 11 μηνες σκληρης δουλειας,ακατασχετης χρηματικης αιμοραγιας(για τα δικα μου δεδομενα),ερευνας,τρεξιματος,υπομονης/αναμονης και ξενυχτιου, καταφερα να φερω εις περας αυτο που παντα ειχα στο μυαλο μου τοσο καιρο!Το πρωτο CNC κομματι ειναι πραγματικοτητα!Δεν μπορειτε να φανταστειτε τι χαρες εκανα laugh
    Ειναι ενα λογοτυπο σε πλεξιγκλας που πιο πολυ εχει διακοσμητικο χαρακτηρα παρα χρησιμοτητας.Βασικα ειναι το πρωτο κομματι οποτε ειναι δοκιμαστικο.Σε ποση ωρα μπορεις να φτιαξεις κατι τετοιο αν εχεις τα απαραιτητα εργαλεια?Μια ωρα.Κανα δυο λεπτα σκεψη,γυρω στα 20 λεπτα σχεδιασμος,15 λεπτα τοποθετηση στο τραπεζι,15 λεπτα κοπη και 15 λεπτα αφαιρεση απο το τραπεζι και καθαρισμα.Τωρα που ειδα σε λειτουργια το συστημα Ballscrew,servo καταλαβα γιατι μιλανε ολοι στα ξενα forum.Η κινηση ειναι πολυ γλυκια και μετρημενη!Οσο για την επαναληψιμοτητα? Υπολογιζω οτι ειναι γυρω στα εικοσι μικρομετρα! Εχω και βιντεο αλλα δεν ξερω ποτε θα το περασω στο PC, ειναι απο βιντεοκαμερα με κασσετα.

Εννοειται οτι αυτο ειναι η αρχη και υπαρχουν πολλες "καφριλες"(με την καλη εννοια) που περιμενουν στην σειρα!

Τα λεμε!

* first_CNC_part.jpg (109.3 KB, 800x600 - εμφανίστηκε 2306 φορές.)

* draw.jpg (52.66 KB, 748x344 - εμφανίστηκε 2312 φορές.)
    « Τελευταία τροποποίηση: Τετάρτη, 11 Απρ 2007, 04:41:48 από The machinist » Καταγράφηκε

Αίεν Υψικρατείν
    bleriot
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #144 στις: Τετάρτη, 11 Απρ 2007, 13:16:16 »

συγχαρητήρια, και καλές κοπές  Thumbs up
    τώρα μπορείς να ξεκινήσεις να σκέφτεσαι εφαρμογές π.χ. σετ αεροτομών ή ολόκληρα κιτ από μπάλσα
    βάσεις για brushless μοτέρ και πολλά άλλα
    Καταγράφηκε
    HarrisPat
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #145 στις: Τετάρτη, 11 Απρ 2007, 15:34:41 »

Thumbs up
    Μπράβο Πάνο,
    Συγχαρητήρια καλές κατεργασίες.

Φαντάζομε δεν ξέρεις τι να πρωτοφτιάξεις απο τα τόσα που εχεις στο μυαλό σου.
     Thumbs up Thumbs upΚαλή συνέχεια....
    Καταγράφηκε

sfyris
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #146 στις: Πέμπτη, 12 Απρ 2007, 00:36:25 »

Αυτό είναι και η φαντασία πλέον καλπάζει. Μπράβο machinist καλή συνέχεια.
    Καταγράφηκε

Έχεις σκεφτεί ποτέ οτι δεν προσέλαβα τον γιο, τον αδερφό, τον ξάδερφο, το φίλο σου στην επιχείρησή μου επειδή εσύ κάνεις πλούσιο το κάθε κινεζάκι;
    DeltaMan
    Aeromodeller Hero Member

Φέρε ΕΣΥ την αλλαγή που θά 'θελες να Δείς

« Απάντηση #147 στις: Πέμπτη, 12 Απρ 2007, 09:29:33 »

Πάνο , μπράβο και απο εμένα .

Φαντάζομαι πως φαντάζεσαι πόση ΖΗΛΕΙΑ μας έχεις προκαλέσει . Άν ήμουνα τώρα κοντά σου ίσως πήδαγα να σου δαγκώσω το αυτί ...  laugh

Τον πρώτο ένα ή και δύο (ή και τρία) χρόνια , θα πρότεινα να σκεφτείς τη δημιουργία του ονόματός σου στους μοντελιστικούς μας κύκλους . Θα μπορούσες να βοηθήσεις σε πολλά project και ταυτόχρονα να ξεκινήσει η Χρηματική Απόσβεση του μηχανήματός σου ...

Με τον καιρό θα σου αποδείξω πως θα μπορούσα να είμαι ο πρώτος σου πελάτης άν και εσύ είσαι Λογικός στις τιμές ...

Καιρός όμως να ανοίξουμε Νέα Θέματα για Συγκεκριμένα ανταλλακτικά που ψάχνουμε καθ'ότι το παρόν ... γέμισε μετά το πρώτο δείγμα απο Plexiglass ...  Wink

Φιλικά , DM
    Καταγράφηκε

Επιτυχία στη Ζωή= Πέφτω "ν" φορές, Ξανασηκώνομαι "ν+1" φορές. Βοήθα τους Έλληνες επαγγελματίες.
    The machinist
    Aeromodeller Sr. Member

Λαμπράκης Πάνος

« Απάντηση #148 στις: Δευτέρα, 16 Απρ 2007, 04:27:48 »

Καλησπερα!

Χαιρομαι που σας αρεσουν αυτα που αρεσουν και σε μενα.Φιλε Αποστολε,εχω ακομα δρομο.Τωρα προσπαθω να μαθω γλωσσα μηχανης και τους κωδικες που υποστηριζει το προγραμμα,ωστε να χρησιμοποιω ολες τις δυνατοτητες του.Αν μπορω να φτιαχνω και καποια πραγματα που χρειαζεστε,ακομα καλυτερα.Οσο για τιμες κλπ,δεν συζητω τιποτα,αυτο που με ενδιαφερει αρχικα ειναι εαν μπορω να κατασκευασω αυτο που θελει καποιος.Αν γινεται,τοτε το συζηταμε Wink
    Σκεφτομαι οτι δεν χρειαζεται να ανοιξουμε καινουριο θεμα για καποιο ανταλλακτικο κλπ,φανταζομαι αυτο το topic εξυπηρετει αυτο το σκοπο.Οσο για την βοηθεια σε project,εαν μπορω,να βοηθω!Εβαλα και καποιες φωτο με την φρεζα οπως ειναι τωρα.Πρεπει να φτιαξω καποια προστατευτικα καπακια για τα μοτερ και τους μειωτηρες,γιατι τα κομματακια απο την κοπη πανε και τρυπωνουν εκει που δεν φανταζεστε!
    Λοιπον,γιατι εγινε ολο αυτο το σκηνικο;(αρκετα σας ζαλισα με ασχετα posts)Μα φυσικα για να φτιαχνουμε πραγματα που δεν κυκλοφορουν στο εμποριο και αλλα πολλα!Τι μπορεις να φτιαξεις με:
    2 μοτερ vpitch μεταβλητου βηματος της Great planes
    4 servos
    2 Brushless controllers
    1 G190 Gyro της Futaba
    1 GY240 Gyro  >>
    2 vtail mixers
    1 εξακαναλο δεκτη
    1 boom απο το ελικοπτερο της Kyosho που μοιραζε η Deagostini
    2 αμορτισερ απο μινι αυτοκινητακι χωρις τα ελατηρια
    Τι φτιαχνεις,οεω;;;;
    Μα φυσικα ενα VTOL.Τα ξερετε τα vtol;Vertical Take Off and Landing.Σκαφη καθετου απογειωσεως και προσγειωσεως.
    Μαζεψα τα υλικα,εχω αρχισει να σχεδιαζω καποια πραγματα και θα δειξει.Τα δυο μοτερ θα εδραζονται σε βασεις με ρουλεμαν.Τα δυο servo ελεγχουν το βημα των ελικων.Τα αλλα δυο με μιξη θα ελεγχουν το yaw και το Pitch,μεσω των vtail mixers.Και γιατι να χρησιμοποιησω vtail mixers ενω εχω ηλεκτρονικη τηλεκατευθυνση;Ποιο ειναι το κολπο;Οτι πρεπει πριν πανε οι εντολες στα servo να περασουν απο δυο γυροσκοπια γιατι αλλιως αυτο το μαραφετι θα ειναι πολυ ασταθες στην αιωρηση.Αλλο που πρεπει να γινει ειναι οτι τα δυο στροφεια πρεπει να γυριζουν αντιστροφα,οπως στο Chinook για να ακυρωνωνται οι δυναμεις και να παραμενει ουδετερο.Πως επιτυγχανω αλλαγη υψους βαθους;(elevator)γυρνωντας τα δυο μοτερ μπροστα!Πως επιτυγχανω αλλαγη υψους;Αυξομειωνοντας το γκαζι.Roll;;;Αλλαζοντας το βημα των στροφειων.Και Rudder;Το ενα στροφειο θα γερνει μπροστα και το αλλο πισω με αποτελεσμα το VTOL να περιστρεφεται γυρω απο τον αξονα του!Γιατι διαλεξα μοτερ με μεταβλητο βημα;Γιατι γλυτωνω την υστερηση απο την αλλαγη στροφων των μοτερ.Αλλαζοντας το βημα η αλλαγη ωσης ειναι ακαριαια και οχι να περιμενεις απο τις 3000 στροφες να πας στις 3500!Τα αμορτισερ χωρις το ελατηριο θα ειναι stabilizers του συστηματος των στροφειων για την αποφυγη ταλαντωσεων!
    Αν το καταφερω να πεταξει θα το βαλω σε καινουριο post και δευτερον,θα φτιαξω το Οsprey V22 με ατρακτο κλπ.

Αυτα!

Τα λεμε...

* mill.JPG (38.92 KB, 408x544 - εμφανίστηκε 2342 φορές.)

* millsystem.JPG (41.61 KB, 544x408 - εμφανίστηκε 2178 φορές.)

* vtol.JPG (41.9 KB, 544x408 - εμφανίστηκε 2146 φορές.)

* jogpad.JPG (42.62 KB, 544x408 - εμφανίστηκε 2125 φορές.)
    Καταγράφηκε

Αίεν Υψικρατείν
    guest853
    Επισκέπτη
    « Απάντηση #149 στις: Δευτέρα, 16 Απρ 2007, 09:31:44 »

Μα είναι παλαβοί αυτοί οι Ρωμιοί!

Εύγε σου!

Προχώρα!
    Καταγράφηκε
    Σελίδες: 1 ... 7 8 9 [10] 11 12 13 ... 46     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Το αερομοντελιστικό εργαστήρι  |  Υλικά, εργαλεία και τεχνικές (Συντονιστές: Γιάννης Παξιμαδάκης, DEPRON MANIAC)  |  Θέμα: Τόρνοι - τορνάκια με ή χωρίς CNC στον αερομοντελισμό
    Μεταπήδηση σε: