Γεια σας φίλοι και φίλε Πάνο.
Λοιπόν εδώ και δυο περίπου μήνες ασχολούμαι με το σπόρ αυτό.
Είμαι τεχνικός επτά χρόνια σε μηχανές cnc για βιοτεχνίες έτοιμου ενδύματος.
Δηλαδή plotter και μεγάλες μηχανές που κόβουν τα υφάσματα αυτόματα.
Για να το πω και Ελληνικά συστήματα Cad - Cam

Οι τελευταίες είναι τετραξονικές, αλλά η μετάδοση της κίνησης γίνεται με ιμάντες χρονισμού (Syncroflex)
και όχι με αδράχτι (ballscrew).
Αποφάσισα λοιπόν να φτιάξω το δικό μου μηχάνημα για να κόβω μικρά εξαρτήματα, προσώψεις αλουμινίου για τις
πατέντες που κάνω στις μηχανές, καμμιά πλακέτα για να μην αναπνέω τα χημικά κ.λ.π
Διάβασα αρκετά και σχεδίασα ένα μηχάνημα στο μυαλό μου που θα ήταν πολύ καλό για μένα.
Τότε ήρθε η ώρα για να βρώ τα υλικά... και εδώ έπαθα σόκ

Γνωρίζοντας πώς πρέπει να είναι μια σωστή μηχανή, (Παλινδρομικά ρουλεμάν, φορεία, μοτέρ, λογικές κάρτες, κάρτες ισχύος κ.λ.π
είπα να βάλω τα σωστά.
Μόλις μου είπαν τις τιμές για τα εξαρτήματα γραμμικής κίνησης

απογοητεύτηκα εντελώς.
Τώρα κατασκευάζω μια μικρή από MDF με γραμμικά ρουλεμάν πλαστικά χωρίς μπίλιες, άξονες Φ10 και για αδράχτι σπείρωμα Φ10.
Ξέρω πως θα έχει πολλά ελλατώματα αλλά τουλάχιστον θα έχω κάνει την αρχή.

Έχω τελειώσει Χ και Υ άξονες και είμαι στην κατασκευή του Ζ
Έχω σχεδιάσει ένα κύκλωμα ισχύος για bipolar βηματικά μοτέρ βασισμένο σε ένα από το pminmo, και breakout (συνδέει την παράλληλη του υπολογιστή με τις κάρτες ισχύος και ελέγχει τους τερματικούς διακόπτες για τους άξονες X.Y,Z ) δική μου.
Μέσα στις παρενθέσεις εξηγώ τι σημαίνουν τα γραφόμενα για τους φίλους που προσπαθούν όπως και εγώ να μάθουν μέσα από το εξαιρετικό αυτό ΕΛΛΗΝΙΚΟ forum.
Ελπίζω να μην σας ζάλισα...