Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.374 μηνύματα σε 12.374 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τετάρτη, 22 Απρ 2026, 13:51:54

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τετάρτη, 22 Απρ 2026, 13:51:54

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    [Χθες στις 07:07]

από Markhelis
    [Χθες στις 02:55]

από vilisdev
    [Δευτέρα, 20 Απρ 2026, 10:26:27]

από Loukis35
    [Κυριακή, 19 Απρ 2026, 15:46:42]

από ILIASDJ
    [Σάββατο, 18 Απρ 2026, 10:47:06]

[Παρασκευή, 17 Απρ 2026, 17:09:58]

από dominicm
    [Πέμπτη, 16 Απρ 2026, 12:17:38]

από TheLurker
    [Τετάρτη, 15 Απρ 2026, 22:18:16]

από CMarkop
    [Τρίτη, 14 Απρ 2026, 20:34:15]

[Τρίτη, 7 Απρ 2026, 13:22:33]

από tsiou
    [Δευτέρα, 6 Απρ 2026, 16:08:45]

από Yiannis_S
    [Παρασκευή, 3 Απρ 2026, 21:34:33]

[Δευτέρα, 30 Μαρ 2026, 15:19:53]

από dominicm
    [Κυριακή, 29 Μαρ 2026, 16:16:51]

[Σάββατο, 28 Μαρ 2026, 23:22:09]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309374
    Σύνολο θεμάτων: 12374
    Online σήμερα: 59
    Online έως τώρα: 1194
    (Τετάρτη, 1 Απρ 2026, 04:29:41)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 0
    Επισκέπτες: 50
    Συνολικά: 50
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: 1 ... 11 12 13 [14] 15 16 17 ... 46     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: Τόρνοι - τορνάκια με ή χωρίς CNC στον αερομοντελισμό  (Αναγνώστηκε 370416 φορές)
    Peterpanta
    Aeromodeller Hero Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

www.aeromodelistis.gr Moderator

« Απάντηση #195 στις: Δευτέρα, 14 Μαΐ 2007, 13:15:17 »

Ξέχασα να πώ πως στη κατασκευή μου ο χώρος κάτω είναι για να μπούν τα ηλεκτρονικά, για αυτό ακι είναι ψηλό.

Στο επόμενο μάλλον τα ηλεκτρονικά θα είναι ξεχωριστά κάτω από το μηχάνημα σηλαδή στην βάση.

Καταγράφηκε

Lama V3 /Mini Titan E-325 /  Mini Titan E-325 SE / Copter-x 450SE / T-Rex 500 ESP / Cessna 172 / Spektrum DX-7 2.4GHz

www.aeromodelistis.gr/
    HarrisPat
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #196 στις: Δευτέρα, 14 Μαΐ 2007, 14:51:22 »

Γεια σας παιδια, καλη εβδομαδα.

Κατ αρχην συνχωρηστεμε, δεν ειμαι καλος στο μπλα μπλα σαν τον Πανο που χαιρομε να τον διαβαζω Thumbs up.

Το νουμερο ενα ζητουμενο ειναι: ΤΙ ΘΕΛΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ!!!
    και θα συμπληρωσω εγω ...ποσο αντεχει η τσεπη...

"να παρει ματι" σημαντικο!!!![/font]

Παναγιωτη ωραιο το ρουτερακι σου για αρχη.
    Γιατι μεχρι να το τελειωσεις θα κανεις πολλες βελτιωσεις.
    Δυο πραγματα πρεπει να προσεξεις ιδιαιτερα.
    1. το sliding να ειναι οσο γινεται καλυτερο.
         καλα αυτα που εχεις φτιαξει αλλα δεν εχουν καλη ολισθηση προσπαθησε να βαλεις ρουλεμαν
    2. η βιδα καλο ειναι να βαλης χοντρυτερη για να εχεις μεγαλυτερο βημα οποτε μεγαλυτερη ταχυτητα
        αλλα ειναι και δυσκολο να βρεις ισια σε μικρο παχος με αποτελεσμα να χορευει οταν κινιται

Πανο ωραια τα αδραχτια ακριβειας, συμφωνω οτι ειναι το α και το ω σε μια κατασκευη
    αλλα στο ρουτερ δεν νομιζω να αξιζει να τα χαραμισεις και να μπεις στη διαδικασια και ρισκο
    για αγορα απο εξω, για τη φρεζα σου βεβαια καλα εκανες γιατι εκει οι ροπες ειναι πολυ μεγαλυτερες

Αγαπητε Γιαννη δεν εχω καποια συγκεκριμενη διευθυνση να σου δωσω.
    την παραγγειλα σε ενα τοπικο καταστημα στην πατρα και μου την εφερε.
    Απ οτι μου ειπε δεν ειναι κατι δυσκολο ιδιως σε ποιο χοντρες.

Τακη το χειροκινητο ξεχνατο.
    το δυσκολο ειναι η μηχανουργικη κατασκευη.
    το ευκολο τα ηλεκτρονικα.!!!

Παναγιωτη το ρουτερακι μου ειναι X=800 Y=500 Z=200

Προσεχως θα βαλλω αναλυτικες φωτο στο σαιτ μου.

Παντως παιδες οτι θελετε εδω ειμαστε.
    Ισως απουσιασω ενα διαστημα γιατι παω νορβηγια και απο εκει κινα.

Χάρης

Καταγράφηκε

The machinist
    Aeromodeller Sr. Member

Λαμπράκης Πάνος

« Απάντηση #197 στις: Δευτέρα, 14 Μαΐ 2007, 16:20:28 »

Καλησπερα,

Φιλε Χαρη,εννοειται οτι παιζει ρολο και μεχρι που αντεχει η τσεπη μας.Αυτο ειναι το πρωτο που σκεφτομαστε!
    2. η βιδα καλο ειναι να βαλης χοντρυτερη για να εχεις μεγαλυτερο βημα οποτε μεγαλυτερη ταχυτητα
        αλλα ειναι και δυσκολο να βρεις ισια σε μικρο παχος με αποτελεσμα να χορευει οταν κινειται
    Καλο ειναι να κραταμε τη διαμετρο της βιδας χαμηλη γιατι εχουμε μικροτερη περιστρεφομενη μαζα οποτε μικροτερη αδρανεια και κατα συνεπεια καλυτερες επιταχυνσεις  επιβραδυνσεις και το συνολο φαινεται οταν δουλευεις κομματια με γρηγορο feed.Οσο για την ταχυτητα αυτη εξαρταται απο το μοτερ.Βεβαια εχεις δικιο Χαρη που λες οτι θα χορευει εαν εχει μικρη διαμετρο,αλλα οταν αγορασεις μια σοβαρη βιδα ο κατασκευαστης σου λεει για rpm που αντεχει,φορτιο,μεγιστο μηκος κλπ.Βασικα ειναι η χρυση τομη διαμετρου/μηκους και rpm εννοειται για να δει καποιος τι θα βαλει!Ακομα εξαρταται εαν θα υποστηριζεται απο δυο σημεια ή ένα.
    Παναγιωτη το router της φωτο ειναι οντως της Κ2 και δεν ειναι δικο μου.Το εβαλα σαν αναφορα!Σιγα μην επαιρνα της Κ2 idiot2 Το γνωριζω οτι η ποιοτητα της ειναι χαλια(οχι τα υλικα αλλα η κατασκευη/εφαρμογη).Ενας γνωστος μου(εξ ιντερνετ) στην αμερικη ο Tauseef Tahir που εχει το ομορφο site www.cuttingedgecnc.com εχει παρει ενα router απο την Κ2.Το τι τραβηξε για να το κανει να δουλεψει,δεν λεγεται.Επειδη αυτα τα ρουτερ ερχονται σε μορφη ΚΙΤ πρεπει να τα συναρμολογησεις μονος σου.Μιλαμε το παληκαρι βρηκε στραβοκομενα κοματια,αλλα δεν εφαρμοζαν,αλλα ηταν κοντα κλπ,περισσοτερες πληροφοριες στο site του.Οποτε δεν θα ηθελα να δοκιμασω την τυχη μου με ενα τετοιο ρουτερ.Παντως τα μοτερ που πηρα απο κει ειναι μπαμ!Μου εφαγαν και 20 δολλαρια επειδη τα μεταφορικα ηταν λιγοτερα

Φιλε Χαρη ελπιζω να περασεις καλα εκει που θα πας,οσο εμεις θα ρουτινιαζουμε μεχρι το κοκκαλο... 
    Καταγράφηκε

Αίεν Υψικρατείν
    Peterpanta
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #198 στις: Δευτέρα, 14 Μαΐ 2007, 16:54:43 »

Χάρη παρόλο που τα ρουλεμάν που χρησιμοποιώ δεν έχουν μπίλιες,
    η ολίσθηση είναι πολύ καλή.
    Δυστιχώς παρατηρώ κάμψεις στους άξονες του Χ γιατί είναι μόνο Φ10 με μήκος 45 εκατοστά
    όταν πιέζω αρκετά με το χέρι βλέπω ελαφριά κάμψη. 

Όσον αφορά την βίδα δεν βρήκα μεγαλίτερη σε διάμετρο, προφανός υπάρχουν για να το λές.

Ξέρω ποια είναι τα κατάλληλα υλικα αλλά ο σκοπός είναι να γίνει όσο το δυνατόν πιο φθηνό.

Τώρα ετοιμάζω το Ζ, μόλις κανω κάτι θα σας ανεβάσω φωτό.

Πάντος ευχαριστω πολύ για τις συμβουλές

Και να να πώ "Καλό ταξίδι", καλά να περάσεις άν και απο ότι κατάλαβα είναι επαγγελματικό ταξίδι και τα επαγγελματικά ταξίδια
    δεν έχουν καμμια σχέση με τα υπόλοιπα ταξίδια  idiot2
    Καταγράφηκε

Lama V3 /Mini Titan E-325 /  Mini Titan E-325 SE / Copter-x 450SE / T-Rex 500 ESP / Cessna 172 / Spektrum DX-7 2.4GHz

www.aeromodelistis.gr/
    The machinist
    Aeromodeller Sr. Member

Λαμπράκης Πάνος

« Απάντηση #199 στις: Σάββατο, 19 Μαΐ 2007, 04:38:11 »

Καλησπερα,

Υπνος δεν με πιανει και εδω ειμαι!Με αφορμη την αποσυναρμολογηση της φρεζας ειπα να πω/δειξω καποια πραγματακια που ισως φανουν χρησιμα για μελλοντικες κινησεις αγορων/επιλογων κλπ.Ειχα στον Υ αξονα τζογο 0.09mm ή αλλιως 90 μικρομετρα.Αυτο μπορει να φαινεται παρα πολυ μικρο σαν νουμερο,αλλα οταν κοβεις ενα εξαρτημα βγαινει στην επιφανεια.
    Τις προαλλες που εφτιαχνα το mini retract(καποια στιγμη θα βαλω και φωτο απο αυτο) ειχα σχεδιασει στο CAD ενα λουκι διαστασεων 19.30Χ3.50 mm για οδηγο του κυλινδρου που ανεβαζει το σκελος.Οταν "κοπηκε" το εξαρτημα μετρησα με το παχυμετρο και ειδα οτι του λουκι ειχε διαστασεις 19.28Χ3.32mm!Που πηγαν τα 0.18mm Ωεο;;;;Μα φυσικα στον τζογο που εχει ο Υ αξονας 0.09Χ2=0.18.Ενταξει και πες οτι φτιαχνω μικροτερο κυλινδρο και τον βαζω μεσα και τελειωνει το θεμα,αν
    ομως εχεις βαρεια κοπη?Ο Υ αξονας θα ειναι "ελευθερος" κατα 0.9 mm και εννοειται οτι αυτο θα φανει με την μορφη "δοντιων" και τρεμουλιασματος στο κομματι.Ο controller που χρησιμοποιω εχει ηλεκτρονικη αντισταθμιση του τζογου,αλλα λεει στις οδηγιες του προγραμματος οτι καλυτερο να εχεις "σφιχτους" αξονες παρα να περιμενεις απο το προγραμμα να κανει την δουλεια.Στις Ballscrew δεν υπαρχει παξιμαδι να σφιξεις και να χαθει ο τζογος.Ειναι preloaded απο το εργοστασιο.Οποτε εδω εξαρτασαι απο την διαμετρο των μπιλιων που ειναι μεσα στο Ballnut(ειναι το σταθερο εξαρτημα που μετακινειται).Οποτε το πρωτο πραγμα που μπορεις να κανεις για να αφαιρεσεις τον τζογο(πριν στειλεις την ballscrew για επισκευη)ειναι να αλλαξεις τις μπιλιες με μεγαλυτερες.Οταν λεω μεγαλυτερες τι φανταζεστε?Αν δεν κανει η 3 βαζουμε την 4?  laugh
    Για την συγκεκριμενη δουλεια χρειαζεσαι μικρομετρο(οχι το γνωστο με 0.01,αλλα ηλεκτρονικο με αναλυση 0.001)κοινως με αναλυση ενος μικρομετρου.Οι παλιες οι μπιλιες ειχαν διαμετρο 3.154 και οι καινουριες 3.166 δηλαδη oversize κατα 12 μικρομετρα(0.012)Αυτο το μεγεθος θεωρειται "μεγαλυτερο".Επειδη οι Ballscrew εχουν τρελες ακριβειες στις διαστασεις των διαδρομων και του "λαβυρινθου" παιζεις με μικρομετρα για να εχεις καλο αποτελεσμα.Ημουν πολυ τυχερος που βρηκα το μεγεθος που ηθελα.Ομως επειδη υπαρχει ενδεχομενο "φορτωνοντας" το ballnut με τις μεγαλυτερες μπιλιες να ειναι πολυ σφιχτη η ballscrew με παραπανω τριβη και τα επακολουθα προβληματα,κανεις το εξης κολπο:Βαζεις μια μικρη και μια μεγαλη μπιλια εναλλαξ.Ελπιζω οτι στο τελος ο τζογος θα πεσει στο 0.01mm
    Ειμαι τοσο ψειρας γιατι αυτα που φτιαχνω ειναι μηχανολογικα εξαρτηματα και πρεπει να υπαρχει ακριβεια και πολυ μικρες ανοχες.Παρ'ολο που εχω servo κλειστου κυκλωματος και ballscrew βλεπετε οτι ο τζογος ξεπηδαει απ'οπου βρει κενο. buck2
    Επ ευκαιρια μιας και η φρεζα ειναι ξεμονταρισμενη ειπα να βγαλω και κανα δυο φωτο απο την απο κατω μερια.

Φωτο 1η Το Ballnut με βγαλμενoυς του σωληνες ανατροφοδοτησης των μπιλιων.
    Φωτο 2η Οι καινουριες μπιλιες 500 τον αριθμο(οι 132 χρειαζονται).Chrome steel grade 25.
    Φωτο 3η Αποσπασμα μετρησης απο τις καινουριες
    Φωτο 4η Ο Χ αξονας απο κατω

Αν και με εχετε πριζωσει με τα ρουτερ κανω υπομονη για κατι καλο...Ψαξιμο πρωτα πριν απο καθε αγορα!

Θα τα πουμε...

* ballscrewoffb2.JPG (43.21 KB, 544x408 - εμφανίστηκε 3109 φορές.)

* balls.JPG (38.52 KB, 544x408 - εμφανίστηκε 4179 φορές.)

* mike1.JPG (42.75 KB, 544x408 - εμφανίστηκε 2996 φορές.)

* Xaxisbottom2.JPG (42.6 KB, 544x408 - εμφανίστηκε 4418 φορές.)
    Καταγράφηκε

Αίεν Υψικρατείν
    Peterpanta
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #200 στις: Σάββατο, 19 Μαΐ 2007, 14:36:57 »

Cheesy

Ώρε ομορφιές...!!!
    Τα λατρεύω αυτά τα εξαρτήματα ... Azn

Και οι φωτό φοβερές και αυτές...

Αχ μακάρι να ζούσα και εγώ επαρχία στην ίδια πόλη, θα κάναμε μαζί πράγματα και θαύματα.
    Ξέρεις τι έχουμε πάθει Πάνο ?
    Ο καθένας γνωρίζει αρκετά καλά το αντικείμενο του αλλά υποφέρει από το υπόλοιπο.
    Εσυ βέβαια έχεις και εξοπλισμό... μικρόμετρα, κ.λ.π.

Εγώ μόνο γωνιά, και ψηφιακό παχύμετρο... Sad

Τα λέμε...
    Καταγράφηκε

www.aeromodelistis.gr/
    Peterpanta
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #201 στις: Τετάρτη, 23 Μαΐ 2007, 17:00:32 »

Γειά και πάλι... Wink

Λοιπόν βασιμένος στον φίλο Πάνο, κατέβασα την δοκιμαστική έκδοση του Rhino.
    Ασχολούμαι δεύτερη μέρα σήμερα και δοκιμαστικά σχεδίασα βάσεις υποστήριξης άξονα
    για χρήση με γραμμικά ρουλεμάν ανοικτού τύπου.
    Θα καταλάβετε όσοι δεν γνωρίζετε σχεικά βλέποντας το σχέδιο.
    Συγχωρέστε τυχόν λάθη στο σχεδιασμό αλλά δεν γνωρίζω να δουλεύω καλά το πρόγραμμα ακόμα  Undecided

Άξονας Φ 12

* Shaft_Support.JPG (88.68 KB, 959x804 - εμφανίστηκε 3063 φορές.)
    Καταγράφηκε

www.aeromodelistis.gr/
    The machinist
    Aeromodeller Sr. Member

Λαμπράκης Πάνος

« Απάντηση #202 στις: Τετάρτη, 23 Μαΐ 2007, 18:36:12 »

Καλησπερα,

Παναγιωτη το Rhino ειναι πολυ δυνατο προγραμμα.Εγω αυτο χρησιμοποιω και ακομα μαθαινω.Καλες οι βασεις για τους αξονες,αλλα πως θα τις φτιαξεις?  Huh
    Εβαλα μια φωτο απο ενα ρουτερακι να δεις οτι δεν χρειαζεται ογκο απαξ και δεν θες υψος στον Ζ.Καλο βεβαια ειναι οι γλυστρες των αξονων σε ενα ρουτερ να υποστηριζονται σε ολο το μηκος τους,ευνοητο γιατι..

Θα τα πουμε...

* cut2000yellow.jpg (35.19 KB, 551x399 - εμφανίστηκε 3008 φορές.)
    Καταγράφηκε

Αίεν Υψικρατείν
    The machinist
    Aeromodeller Sr. Member

Λαμπράκης Πάνος

« Απάντηση #203 στις: Δευτέρα, 4 Ιουν 2007, 02:53:43 »

Χαιρεται

Τι μπορεις να φτιαξεις με 3 € για το αεροπλανο σου?Μα φυσικα μια βαση μηχανης.Πετουσα για λιγο καιρο το lancer της Great planes με ηλεκτρικο μοτερ 400.Επειδη το πετουσα με 11.1 μπαταρια το μοτερ συντομα παρεδωσε το πνευμα.Αποφασισα τοτε να το μετατρεψω σε βενζινοκινητο.Αγορασα τον 10αρη LA της OS για να τον βαλω επανω.Το μαγαζι απο οπου τον αγορασα δυστυχως δεν ειχε βαση.Το ξερω οτι αν εψαχνα αλλου θα εβρισκα,αλλα επειδη τρωγωμαι για κατασκευες αποφασισα να την φτιαξω μονος μου.Πηρα το τεφλον της φωτογραφιας και σε λιγοτερο απο δυο ωρες η βαση ηταν ετοιμη.Δεν προσπαθω ν'ανακαλυψω παλι τον τροχο,αλλα αυτο που εχει τον πρωταρχικο ρολο σε μια κατσκευη ειναι το CUSTOM!!!Δεν αγοραζεις κατι και μετα το κοβεις απο δω και το τρυπας απο κει για να κατσει εκει που το θες,το φτιαχνεις απο το μηδεν για να μπει εκει που πρεπει!Τι μηχανη εχω?που θα μπει?σε ποια θεση στο αεροπλανο?τι χωρο εχω?Ολα αυτα τα μετρας και μετα βγαινει ΜΠΑΜ για την δουλεια που το θες!Και για 3 €,ξεφτιλα!Βασικα δεν με νοιαζει ποσο κανει μια του εμποριου γιατι ειμαι πολυ ευχαριστημενος που βγηκε ακριβως για την δουλεια που την θελω.Εκτος οτι κανεις την δουλεια σου,αποκτας και την τεχνογνωσια για κατι μεγαλυτερο.Ειμαι fan του custom τι να κανω?Ασε που οι βασεις του εμποριου ειναι χυτες και δεν ειναι επιπεδες εκει που καθεται ο κινητηρας.Ενω μια CNC...  Azn
    Οταν εβαλα την βαση πανω στο αεροπλανο,το καλυμα του κινητηρα εκατσε απο πανω Μπαααμ...
    Θελει μια τρυπα για το μπουζι,μια για την βελονα και μια για την εξατμιση.Κατα τ'αλλα ειναι ολος κρυμμενος,ασε που οι ψυκτρες του κινητηρα ειναι φατσα στην εισαγωγη του αερα και η εμφανιση φυσαει...(βλεπε φωτο)
    Εαν ειχα διαιρετη η κατεργασια θα γινοταν με ενα δεσιμο του κομματιου και θα εκανε λιγοτερο απο μιση ωρα να φτιαχτει.
    Αυτα...Πρεπει τωρα να φτιαξω μια προεκταση εξατμισης(απο τον κινητηρα στην εξατμιση) απο αλουμινιο γιατι η εξατμιση βρισκει επανω στην ατρακτο.Αυτο δυστυχως δεν μπορεις να το αγορασεις στο εμποριο στις διαστασεις που το θες για να κατσει στην θεση που πρεπει,οποτε...  Wink

Τα λεμε

* enginebase1.JPG (42.51 KB, 544x408 - εμφανίστηκε 3055 φορές.)

* enginebase2.JPG (42.77 KB, 544x408 - εμφανίστηκε 2935 φορές.)

* enginebase7.JPG (42.79 KB, 544x408 - εμφανίστηκε 3375 φορές.)

* engineonair.JPG (43.03 KB, 544x408 - εμφανίστηκε 2786 φορές.)
    Καταγράφηκε

Αίεν Υψικρατείν
    Peterpanta
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #204 στις: Δευτέρα, 4 Ιουν 2007, 04:28:02 »

Thumbs up

Ωραίος ο Πανούλης !!!  Thumbs up

Μπράβο και εις ανώτερα...

Δε μου λές φίλε, στο Rhino μπορείς να ζωγραφίσεις ένα κώνο και μετά αυτό να σου τον κώψει κάθετα και να σου δώσει
    το ανάπτυγμα του ? Δηλαδή το πατρόν που θα πρέπει να κοπεί η λαμαρίνα ?

Εγώ με το CNC σταμάτησα για λίγο λόγω ασθένειας συγγενικού μου προσώπου. 
    Καταγράφηκε

www.aeromodelistis.gr/
    The machinist
    Aeromodeller Sr. Member

Λαμπράκης Πάνος

« Απάντηση #205 στις: Δευτέρα, 4 Ιουν 2007, 18:18:08 »

Καλησπερα Παναγιωτη

Ναι,φυσικα μπορεις να το κανεις αυτο με την εντολη Cutplane αφου πρωτα σχεδιασεις τον κωνο.Θελει λιγο ψαξιμο αλλα αν πειραματιστεις με αυτη την εντολη θα το βρεις.Αφου κανεις το Cutplane θα πατησεις την εντολη trim,το προγραμμα θα σε ρωτησει ποιο κομματι θες να κοψεις ωστε να μεινει το αναπτυγμα του κωνου.Το επιλεγεις και στο κοβει αφηνοντας το "πατρον"

Αυτα...
    Καταγράφηκε

Αίεν Υψικρατείν
    iontours
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #206 στις: Πέμπτη, 21 Ιουν 2007, 16:35:41 »

Γεια σας,
    Το όνομά μου είναι Σπύρος Βασιλάκης και είμαι από την Κέρκυρα. Είμαι και εγώ τρελαμένος με τα CNC εδώ και περίπου πέντε χρόνια. Ξεκίνησα με ένα απλό ρούτερ κατασκευασμένο από MDF, γωνίες αλουμινίου και βηματικούς από εκτυπωτές. Τα ηλεκτρονικά scratch built me TIP120 και έλεγχο από την παράλληλη πόρτα του υπολογιστή. (Αφού δεν έκαψα τον υπολογιστή πάλι καλά ...!).Το ρούτερ ήταν ένα dremel και τα κοπτικά εργαλεία ... τρυπάνια 1,5mm όπου είχα τροχίσει την πίσω μεριά και τα τοποθετούσα στο τσοκ ανάποδα. Το ρούτερ ήταν πολύ πολυ πολυ πολυ πολυ ...... πολυ αργό . Χρησημοποιούσα πρόγραμμα γραμμένο σε quick Basic και διάβαζα αρχεία .plt. Το μηχάνημα έκοβε μπάλσα , κοντρα πλακέ και μπλε φελιζόλ με μεγάλη ακρίβεια. Το επόμενο που κατασκεύασα ήταν φτιαγμένο από γωνίες σιδερένιεσ και χρησημοποιούσα 3 μοτέρ από παλιούς laser εκτυπωτές που ήταν πιο μεγάλα και πιο δυνατά. Πρίν από δύο περίπου χρόνια έφτιαξα και το τρίτο ρουτεράκι μου , αυτή τη φορά όμως με βηματικούς 1,8Nm και ηλεκτρονικά αγορασμένα από γερμανία. Τίποτα σπουδαίο βέβαια, L297 και L298 drivers. Μεγάλη διαφορά στην απόδοση. Για να κρατήσω το κόστος χαμηλά χρησημοποίησα μπρούτζινα δακτυλίδια και ανοξείδωτο στρογγυλο μασίφ 15mm για οδηγούς καθώς και ντίζες Μ8 και Μ10 για την μεταφορά της κίνησης. Το πρόγραμμα που τα οδηγεί όλα αυτά είναο το MACH2  και μπορώ να πώ ότι είναι φανταστικό. Από ταχύτητα είναι ακόμα αργο αλλά όταν βρώ χρόνο θα αλλάξω τις ντίζες με 12Χ3 τραπεζοειδής και ελπίζω ότι θα είναι εντάξει. Η φωτογραφία είναι από το μηχάνημα Ν0 3.

Επίσης έχω φτιάξει και ένα Foam cutter CNC αλλά ακόμα δεν έχω βρεί ώρα να το δοκιμάσω.

Ξεκίνησα να φτιάχνω ΨΝΨ για να μπορώ να κόβω τα ξύλα για τα μοντέλα μου πιο εύκολα, αλλα πρέπει να παραδεχτώ ότι πλέον το να φτιάχνω και να πειραματίζομαι με τα CNC έγινε ένα χόμπι από μόνο του. Τώρα αγοράζω κυρίως ετοιματζιδικα αεροπλάνα και με το CNC κόβω ελάχιστα πράγματα . Αλλά δεν παύω να σκέφτομαι πως θα το βελτιώσω και άλλο.

* P43.jpg (64.75 KB, 384x288 - εμφανίστηκε 3051 φορές.)
    Καταγράφηκε

Σπύρος Βασιλάκης
    iontours
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #207 στις: Πέμπτη, 21 Ιουν 2007, 16:38:39 »

Περισσότερες φωτογραφίες

* P44.jpg (80.45 KB, 384x288 - εμφανίστηκε 2711 φορές.)

* Picture_016.jpg (73.83 KB, 288x384 - εμφανίστηκε 2666 φορές.)
    Καταγράφηκε

Σπύρος Βασιλάκης
    Peterpanta
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #208 στις: Παρασκευή, 22 Ιουν 2007, 12:34:43 »

Σπύρο καλωσόρισες στην παρέα μας.

Μπράβο πολύ καλή δουλειά έχεις κάνει.
    Μην ξεχνάμε πως όλοι μας είμαστε ερασιτέχνες και τα μηχανήματα που φτιάχνουμε
    είναι με και αυτά το ίδιο.
    Σιγά σιγά θα το βελτιώσεις περισσότερο, έτσι και αλλιώς το έχεις κάνει ήδη απο μοντέλο σε μοντέλο.
    Το καλύτερο για γρήγορη μετακίνηση και ακρίβεια είναι οι άξονες Trapezontal threaded ball screw, αλλά κοστίζουν
    λίγο ακριβά.
    Έχω ξεκινήσει και εγώ ένα σχετικό project με φθηνά υλικά.
    Όσο για τους step drivers 297/8 εγώ έχω σχεδιάσει δικό μου κύκλωμα οδήγησης με αυτούς και πάει καλά.
    Τώρα σχεδιάζω breakout board για LPT, με απομονωτές για να μήν υπάρξει κίνδυνος καταστροφής της.

Εάν θέλεις μπορώ να σου στείλω τα σχέδια έναντι αμοιβής....     ΔΩΡΕΑΝ...     Grin  χα, χα, χα πλάκα κάνω για την αμοιβή. 

Εάν μπορώ να βοηθήσω σε κάτι απλά ζήτησε το.   Thumbs up

Καταγράφηκε

www.aeromodelistis.gr/
    DeltaMan
    Aeromodeller Hero Member

Φέρε ΕΣΥ την αλλαγή που θά 'θελες να Δείς

« Απάντηση #209 στις: Σάββατο, 23 Ιουν 2007, 12:32:05 »

Σπύρο , γειά σου και καλώς ήρθες στο Forum ... 

Μιά ερώτηση ... για τη μετακίνηση των κεφαλών έβαλες απλές βίδες του εμπορίου ?? Για αυτό το λόγο είναι αργό ?

Φιλικά , DM
    Καταγράφηκε

Επιτυχία στη Ζωή= Πέφτω "ν" φορές, Ξανασηκώνομαι "ν+1" φορές. Βοήθα τους Έλληνες επαγγελματίες.
    Σελίδες: 1 ... 11 12 13 [14] 15 16 17 ... 46     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Το αερομοντελιστικό εργαστήρι  |  Υλικά, εργαλεία και τεχνικές (Συντονιστές: Γιάννης Παξιμαδάκης, DEPRON MANIAC)  |  Θέμα: Τόρνοι - τορνάκια με ή χωρίς CNC στον αερομοντελισμό
    Μεταπήδηση σε: