Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.377 μηνύματα σε 12.374 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τετάρτη, 22 Απρ 2026, 23:44:16

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τετάρτη, 22 Απρ 2026, 23:44:16

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από Markhelis
    [Σήμερα στις 23:42]

από Bocian
    [Σήμερα στις 21:30]

[Σήμερα στις 14:21]

από vilisdev
    [Δευτέρα, 20 Απρ 2026, 10:26:27]

από Loukis35
    [Κυριακή, 19 Απρ 2026, 15:46:42]

από ILIASDJ
    [Σάββατο, 18 Απρ 2026, 10:47:06]

[Παρασκευή, 17 Απρ 2026, 17:09:58]

από dominicm
    [Πέμπτη, 16 Απρ 2026, 12:17:38]

από TheLurker
    [Τετάρτη, 15 Απρ 2026, 22:18:16]

από CMarkop
    [Τρίτη, 14 Απρ 2026, 20:34:15]

[Τρίτη, 7 Απρ 2026, 13:22:33]

από tsiou
    [Δευτέρα, 6 Απρ 2026, 16:08:45]

από Yiannis_S
    [Παρασκευή, 3 Απρ 2026, 21:34:33]

[Δευτέρα, 30 Μαρ 2026, 15:19:53]

από dominicm
    [Κυριακή, 29 Μαρ 2026, 16:16:51]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309377
    Σύνολο θεμάτων: 12374
    Online σήμερα: 935
    Online έως τώρα: 1194
    (Τετάρτη, 1 Απρ 2026, 04:29:41)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 3
    Επισκέπτες: 478
    Συνολικά: 481
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: 1 [2] 3 4     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: 3D και συντονισμενες εξατμισεις ???  (Αναγνώστηκε 12803 φορές)
    argiris_big
    Aeromodeller Hero Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

...........

« Απάντηση #15 στις: Παρασκευή, 24 Οκτ 2008, 09:26:21 »

Οι συντονισμένες εξατμίσεις δεν είναι όλες ίδιες. Αλλες προορίζονται για ψηλές στροφές και άλλες για χαμηλές.

Οι πρώτες είναι ευαίσθητες στην ρύθμισή τους, ένα χιλιοστό πάνω ή κάτω από το ζητούμενο και αποσυντονίζονται.
    Οι δεύτερες έχουν μεγάλο θάλαμο, και καλύπτουν μεγαλύτερη περιοχή στροφών, και ο συντονισμός τους δεν είναι τόσο κρίσιμος. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν να παραμένουν συντονισμένες από την μέση του γκαζιού έως το φουλ, αλλά σε πιό μικρή περιοχή κοντά στο σημείο συντονισμού τους, που εξαρτάται από το μήκος τους.

Οι δίχρονοι κινητήρες βγάζουν την ροπή τους σε ψηλές στροφές, ενώ οι τετράχρονοι σε χαμηλές. Οι τετράχρονοι είναι πολύ πιό κατάλληλοι για πτήση με μικρές μεταβολές στο γκάζι/έλξη, όπως στα ακροβατικά, και το ίδιο ισχύει και για hover/3D. Ενα κλικ μπροστά στο throttle του τετράχρονου και αμέσως φαίνεται η διαφορά. Οι δίχρονοι δεν ανταποκρίνονται το ίδιο στις αντίστοιχες μετακινήσεις του throttle.

Να υποθεσω ,οτι και οι μεγαλοι διχρονοι ,ανω των 30cc, παρουσιαζουν παρομοια συμπεριφορα ως προς τη ροπη ,με τους 4τραχρονους?
    (π.χ.  OPS 30maxi ή SUPERTIGRE 3250?)
    Καταγράφηκε

When flying inverted..... "Down" is "Up" , and "Up"  is   "VERY EXPENSIVE"
    Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

AKA "jkon" ή "θείος Γιάννης"

« Απάντηση #16 στις: Παρασκευή, 24 Οκτ 2008, 12:19:19 »

Να υποθεσω ,οτι και οι μεγαλοι διχρονοι ,ανω των 30cc, παρουσιαζουν παρομοια συμπεριφορα ως προς τη ροπη ,με τους 4τραχρονους?
    (π.χ.  OPS 30maxi ή SUPERTIGRE 3250?)

1) κατ' αρχή όσο μεγαλύτερος ο κινητήρας τόσο μεγαλύτερη και η ροπή του σε γενικές γραμμές, αλλά δεν έχουν όλοι την ίδια καμπύλη ροπής στο εύρος των στροφών λειτουργίας τους.
    2) ένας κινητήρας που έχει μέγιστη ισχύ στις π.χ. 16.000 στροφές, θα έχει και την μέγιστη ροπή του σε ψηλότερες στροφές και πιό απότομη καμπύλη κατανομής, από αυτόν που έχει μέγιστη ισχύ στις π.χ. 8.000 στροφές.
    3) Οι OPS 30 maxi ή SUPERTIGRE 3250, θα πρέπει να συγκριθούν με τετράχρονες αντίστοιχου κυβισμού. Βρες τις αντίστοιχες τετράχρονες και δώσε στοιχεία για όλες ώστε να είναι εφικτή η σύγκριση.
    Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    modeller2
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #17 στις: Παρασκευή, 24 Οκτ 2008, 14:21:06 »

Μιας και μιλαμε για συντονησμενες εξατμησεις, εχω μια MVVS 26 petrol με πιπα
    Αυτο που κανει ειναι οτι μπαινει στην περιοχη τις πιπας και συντονιζετε οταν θελει
    ο κινητηρας idiot2
    Αυτο συμενει οτι εκτος πιπας δουλευει 6700-6800 με ελικα 18-8 και οταν μπει στην
    πιπα ανεβαζει 8400-8500.
    Ολα αυτα μπορει στην διαρκεια μιας πτησης να γινουν και πανω απο 10 φορες.
    Ακρη ακομα δεν εχω βγαλει, παρολο που εχω κοντινει και μακρινει το μηκος
    πιπας,τα ιδια μου κανει
    Καταγράφηκε

Εγω πεταω τα δικα μου ανεμοπτερα........https://www.facebook.com/pages/Sparti-F5J-glider/170739626465835

SPARROW320REF SPARROWIII TANGOXL 3,40 EAGLET230 EAGLET 250REF TANGOXV 3,4
    3DJunk
    Moderator

« Απάντηση #18 στις: Παρασκευή, 24 Οκτ 2008, 14:34:09 »

Φιλε μου και αποτομα να βγαινει η ροπη λογω συντονισμου παντα μπορεις να σετταρεις την καμπυλη του γκαζιου σου καταλληλα ετσι ωστε να εχεις γραμμικοτητα. Φυσικα αν και μονο αν η ΤΚ σου υποστηριζει κατι τετοιο.

Ακομα και στις 4χρονες που χρησιμοποιω που θεωρητικα εχουν γραμμικη αποκριση, σχεδον παντα χρειαζεται ρυθμιση της καμπυλης του γκαζιου. Στη θεση σου θα χρησιμοποιουσα συντονισμενη πιπα.
    Καταγράφηκε
    andreas
    Moderator

« Απάντηση #19 στις: Παρασκευή, 24 Οκτ 2008, 18:14:29 »

To μοτερ αυτο δηλ MVVS 26 το εχω και εχω και την πιπα της mvvs ..πρεπει οπωσδηποτε να αλλα χθει η καμπυλη του γκαζιου αλιως ειναι παρα πολυ αποτομο το φαινομενο του συντονισμου και εινα πολυ δυσκολο να εκτελεστουν φιγουρες που θελουν στρωτο γκαζι. ο συντονισμος αρχιζει απο τις 7000 και παει μεχρι τις 9000 .και ειναι παρα πολυ αποτομος. Παρολα αυτα το μοτερ δεν εχει καμια σχεση με οταν εχει απλο καζανακι.
    Καταγράφηκε

Fly hard ...land soft!
    argiris_big
    Aeromodeller Hero Member

...........

« Απάντηση #20 στις: Παρασκευή, 24 Οκτ 2008, 18:49:45 »

Πως το εβγαλες 5κιλα βρε το funtana Huhκαι 1 κιλο να ειναι κινητηρας και εξατμιση δεν βγαινει τοσο... worry
    4,850  kg  ακριβως. και υπ' οψιν, οτι εχω ενισχυσει τη βαση του κινητηρα ,τη βαση των τροχων ,τη εδραση της μπαταριας και  του εχω διπλη μπαταρια  6 volt   5/4 ΑΑ  με διπλο διακοπτη   Wink
    Καταγράφηκε

andreas
    Moderator

« Απάντηση #21 στις: Παρασκευή, 24 Οκτ 2008, 18:55:06 »

Λιγακι υπερβολικο σε τετοιο μοντελο δεν χρειαζετε διπλος διακοπτης ουτε τοσες ενισχησεις ..χανει πολυ πτητικα αλλα τωρα δεν βγαινουν..... δεν πειραζει αν αισθανεσε εσυ καλυτερα ετσι ...πασο! Thumbs up
    Καταγράφηκε

Fly hard ...land soft!
    argiris_big
    Aeromodeller Hero Member

...........

« Απάντηση #22 στις: Παρασκευή, 24 Οκτ 2008, 19:05:26 »

Φιλε μου , εχω χασει καινουργιο  αεροπλανο ,με ολα καινουργια επανω  σε 2 λεπτα  πτησης. Φαινοταν για παρεμβολη. Η νεκροψια εδειξε, αφου εσκισα και το θερμοσυστελομενο οτι δεν ειχε κολληθει καλα η μια μπαταρια  και στιγμιαια ,χαθηκε το ρευμα.  Απο τοτε βαζω παντου διπλη τροφοδοσια
    « Τελευταία τροποποίηση: Παρασκευή, 24 Οκτ 2008, 19:22:10 από argiris_big » Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #23 στις: Παρασκευή, 24 Οκτ 2008, 20:59:16 »

Φιλε μου , εχω χασει καινουργιο  αεροπλανο ,με ολα καινουργια επανω  σε 2 λεπτα  πτησης. Φαινοταν για παρεμβολη. Η νεκροψια εδειξε, αφου εσκισα και το θερμοσυστελομενο οτι δεν ειχε κολληθει καλα η μια μπαταρια  και στιγμιαια ,χαθηκε το ρευμα.  Απο τοτε βαζω παντου διπλη τροφοδοσια

Η διπλή τροφοδοσία δεν είναι λάθος, ούτε προσθέτει πολύ βάρος, αν γίνει σωστά.

Ομως επιτρέψτε μου να υποθέσω ότι η μπαταρία στο αεροπλάνο που έπεσε ήταν NiMH.
    Και να κάνω μία ακόμα υπόθεση, ότι έπεσε η τάση λόγω της μεγάλης ζήτησης, δεν μπορούσε να δώσει στιγμιαία άλλο ρεύμα, και το καλώδιο ξεκόλλησε εξ αιτίας της πτώσης.
    Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    andreas
    Moderator

« Απάντηση #24 στις: Παρασκευή, 24 Οκτ 2008, 21:06:00 »

Φυσικα δεν ειναι λαθος να εχεις 2 πακ απλα θα μπορουσαν ολα αυτα να ειναι παρωντα με μικροτερη επιπτωση στο φορτιο του μοντελου 
    Καταγράφηκε

Fly hard ...land soft!
    modeller2
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #25 στις: Παρασκευή, 24 Οκτ 2008, 21:37:27 »

To μοτερ αυτο δηλ MVVS 26 το εχω και εχω και την πιπα της mvvs ..πρεπει οπωσδηποτε να αλλα χθει η καμπυλη του γκαζιου αλιως ειναι παρα πολυ αποτομο το φαινομενο του συντονισμου και εινα πολυ δυσκολο να εκτελεστουν φιγουρες που θελουν στρωτο γκαζι. ο συντονισμος αρχιζει απο τις 7000 και παει μεχρι τις 9000 .και ειναι παρα πολυ αποτομος. Παρολα αυτα το μοτερ δεν εχει καμια σχεση με οταν εχει απλο καζανακι.

Στην δικη μου ο συντονισμος αρχιζει απο τις 5500 στροφες περιπου στο μισο γκαζι
    αλλα οχι παντα, αυτο ειναι που δεν μπορω να καταλαβω γιατι γινετε
    Σε ενα αλλο μοντελο με πιο μακρυ manifold δεν εμπενε ποτε στην πιπα
    δουλευε παντα στις 6800 rpm με ελικα 17-10
    Καταγράφηκε

Εγω πεταω τα δικα μου ανεμοπτερα........https://www.facebook.com/pages/Sparti-F5J-glider/170739626465835

SPARROW320REF SPARROWIII TANGOXL 3,40 EAGLET230 EAGLET 250REF TANGOXV 3,4
    argiris_big
    Aeromodeller Hero Member

...........

« Απάντηση #26 στις: Παρασκευή, 24 Οκτ 2008, 21:52:35 »

Η διπλή τροφοδοσία δεν είναι λάθος, ούτε προσθέτει πολύ βάρος, αν γίνει σωστά.

Ομως επιτρέψτε μου να υποθέσω ότι η μπαταρία στο αεροπλάνο που έπεσε ήταν NiMH.
    Και να κάνω μία ακόμα υπόθεση, ότι έπεσε η τάση λόγω της μεγάλης ζήτησης, δεν μπορούσε να δώσει στιγμιαία άλλο ρεύμα, και το καλώδιο ξεκόλλησε εξ αιτίας της πτώσης.
    Ναι ηταν NiMH , αλλα ηταν 2000mah , στρωμενη 5 φορες στον παγκο ( με εκφωρτηση στα 800 mah ) και το αεροπλανο ενα AT-6 της Graupner 165  φτερο,  επεσε ενω ηταν σε ευθεια οριζοντια, στα 30 μετρα υψος και με μισο γκαζι.Μολις ειχα τελειωσει το τριμαρισμα, ακριβως στον δευτερο κυκλο αεροδρομιου.Ετσι , ξαφνικα, διπλωσε τα πηδαλια και καρφωσε κατω . Αρχισε να αντιδρα παλι (pcm  δεκτης) λιγο  πριν σκασει κατω. Δεν θα ανοιγα  ποτε την μπαταρια , αν δεν ειχαν ακουμπεισει τα 2 καλωδια απο το βγαλμενο /κατεστραμενο φισακι.Την ανοιξα να ελεγξω τισ μονωσεις  και τοτε πεταχτηκε  σαν ελατηριο το σιδερακι που ενωνει  τις  μπαταριες.Πολυ κακα κολλημενο,προφανως πατιοταν μονο απο το θερμοσυστελομενο.
     Κοιταξτε κακη ποιοτητα συγκολλησης και ποσο καμμενο ειναι  το λαμακι  .

* batt.jpg (112.08 KB, 1374x892 - εμφανίστηκε 259 φορές.)
    « Τελευταία τροποποίηση: Παρασκευή, 24 Οκτ 2008, 22:29:29 από argiris_big » Καταγράφηκε

ΚΥΡΝΙΚ
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #27 στις: Παρασκευή, 24 Οκτ 2008, 22:32:42 »

Σχετικά με τον συντονισμό των παλμών εξόδου της εξαγωγής των καυσερίων, αυτή συμβαίνει σε ένα σχετικά στενό εύρος αριθμό στροφών και νομίζω ότι δεν εξυπηρετεί αεροπλάνο για πτήση 3D, όπου το ζητούμενο είναι η έλξη από χαμηλά.
    Καταγράφηκε
    Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #28 στις: Σάββατο, 25 Οκτ 2008, 08:54:21 »

Οπως φαίνεται από την φωτο, οι πόλοι της μπαταρίας και οι κολλήσεις είναι σκουριασμένες.

Μιλάμε για φρέσκια μπαταρία;

Πως εξηγείται το μαύρο χρώμα στο λαμάκι; Τόσο μεγάλο ήταν το βραχυκύκλωμα;

Εχεις διάθεση να ενώσιες και να ελέγξεις αυτή τη μπαταρία;
    Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    andreas
    Moderator

« Απάντηση #29 στις: Σάββατο, 25 Οκτ 2008, 10:27:11 »

Στην δικη μου ο συντονισμος αρχιζει απο τις 5500 στροφες περιπου στο μισο γκαζι
    αλλα οχι παντα, αυτο ειναι που δεν μπορω να καταλαβω γιατι γινετε
    Σε ενα αλλο μοντελο με πιο μακρυ manifold δεν εμπενε ποτε στην πιπα
    δουλευε παντα στις 6800 rpm με ελικα 17-10
    τοτε πιθανον δεν εχουμε την ιδια πιπα ...η καποια διαφορα υπαρχει το manifold  Undecided
    Καταγράφηκε

Fly hard ...land soft!
    Σελίδες: 1 [2] 3 4     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Αεροπλάνα R/C - Ηλεκτρικά  |  Sport - Ακροβατικά - 3D (Συντονιστές: 3DJunk, stavros, andreas)  |  Θέμα: 3D και συντονισμενες εξατμισεις ???
    Μεταπήδηση σε: