Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.787 μηνύματα σε 12.387 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Πέμπτη, 23 Ιουλ 2026, 18:03:30

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Πέμπτη, 23 Ιουλ 2026, 18:03:30

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από UH-1H
    [Σήμερα στις 16:25]

[Σήμερα στις 15:43]

από Markhelis
    [Χθες στις 14:54]

[Χθες στις 14:35]

από pq
    [Δευτέρα, 20 Ιουλ 2026, 22:47:44]

[Κυριακή, 19 Ιουλ 2026, 08:30:46]

από dominicm
    [Παρασκευή, 17 Ιουλ 2026, 18:43:56]

[Πέμπτη, 16 Ιουλ 2026, 18:22:36]

[Τετάρτη, 15 Ιουλ 2026, 18:55:59]

από carapis
    [Τρίτη, 14 Ιουλ 2026, 22:41:46]

από ΗΑWK 100
    [Τρίτη, 7 Ιουλ 2026, 00:24:58]

[Δευτέρα, 6 Ιουλ 2026, 08:22:45]

από AKISSSS
    [Κυριακή, 5 Ιουλ 2026, 13:15:28]

από spirost
    [Σάββατο, 4 Ιουλ 2026, 22:56:59]

[Παρασκευή, 3 Ιουλ 2026, 19:49:29]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309787
    Σύνολο θεμάτων: 12387
    Online σήμερα: 172
    Online έως τώρα: 1547
    (Πέμπτη, 25 Ιουν 2026, 09:39:30)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 3
    Επισκέπτες: 70
    Συνολικά: 73
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: 1 2 [3] 4 5 6 ... 11     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: Gentle Lady - Κατασκευή από σχέδιο  (Αναγνώστηκε 26373 φορές)
    ΒΟΝΤΣΑΣ ΚΟΖΑΝΗ
    Aeromodeller Jr. member
    **
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« Απάντηση #30 στις: Πέμπτη, 30 Μαΐ 2013, 09:14:15 »

Kαλημέρα το συγκεκριμένο αεροπλάνο το πετο εδώ και 14 χρονια.Ηταν δώρο φίλου μοντελιστη για το γαμο μου. Η λέξη[Lady] τα λέει όλα. Πριν δυο χρονια το μετέτρεψα σε ηλεκτρικό ότι πιο ουδέτερο έχω πετάξει. Αργό και σταθερό τίποτα περισσότερο τίποτα λιγότερο θεωρώ πως κάτι τέτοιο θα πετο στα γεράματα Thumbs up
    Καταγράφηκε
    ΠΑΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #31 στις: Πέμπτη, 30 Μαΐ 2013, 09:42:14 »

με χαρά βλέπω ότι η συζήτηση έχει ανάψει για τα καλά, κι αυτό μου δίνει μεγάλη χαρά διότι έμπειροι μοντελιστές συμμετέχουν.

καλημερα
    ολοι θελουν το  φθηνο διμετρο που κανει την διαφορα και παιρνει τις πρωτες θεσεις αυτο που απεκομισα εγω απο την μικρη μου εμπειρια  ειναι οτι ο πιλοτος κανει την διαφορα στα χερια του Τασου γινεται κορυφαιο
    όπως είπα παραπάνω καλό το ανεμοπτεράκι αλλά και ο πιλότος πρέπει να τόχει.

Καλημέρα,

Για το Gentle Lady μιλάμε οχι για κάποιο σχέδιο του Drela 
    Thumbs up Thumbs up
    όταν είπα ότι προτιμώ να αλλάξω τον τρόπο κατασκευής σ ότι αφορά το spar, ήταν για ένα απλό λόγο. ότι μου φαινόταν πιο εύκολο κατασκευαστικάι επειδή η εμπειρία μου είναι σε <<βρεφικό>> στάδιο.
    μετά από τις παρενέσεις όμως του Θείου αλλά και άλλων τελικά αποφάσισα να παιδευτώ και να το κάνω όπως ήταν.
    Καταγράφηκε

angel 50, T-REX 600 limited edition    http://www.serresairclub.gr/
    http://www.airphotos.gr/
    Nikolas K
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #32 στις: Πέμπτη, 30 Μαΐ 2013, 09:50:06 »

Είτε έτσι, είτε αλλιώς θα πρέπει κάποιος scratch builder να σχεδιάσει και να κόψει τα πλευρίδια για τα φτερά. Αυτό, όπως φαίνεται, δεν το ήθελε ο θείος Goldberg, γι’ αυτό και στο σχέδιο δεν εμφανίζονται (όλα). Υπάρχει όμως και δεύτερο φύλλο σχεδίου, που δεν δίνεται με το κιτ! Εκεί απεικονίζονται όλα τα πλευρίδια αλλά και τα doublers της ατράκτου και τα joiners των φτερών. Το πουλάει, μαζί με το κυρίως σχέδιο το site RCM plans. Επειδή αγόρασα και έφτιαξα το κιτ και επειδή θέλω συνήθως να είμαι πλήρης και αυτάρκης, έκανα ζήτηση του δεύτερου σχεδίου στο RCM plans. Δεν ξέρω πόσοι έχετε εμπειρία αγοράς σχεδίων από αυτούς, αλλά εγώ έκανα 2 μήνες να λάβω απάντηση και μάλιστα...μου απέρριψαν τη ζήτηση! Οπότε δεν ξανα ασχολήθηκα.
    Τα ερωτήματα είναι, ποιός ο λόγος να μην δίνεται το πλήρες σχέδιο με το κιτ; Απαράδεκτο κατά τη γνώμη μου.
    Δεύτερον, αφού κάποιος αποφασίσει να το κατασκευάσει από τα σχέδια και μόνο, τότε αναγκάζεται να μαντέψει τα πλευρίδια, ειδικά στα ακροπτερύγια (αλλά και στο κεντρικό φτερό δεν είναι όλα ίδια.). Ποιός ο λόγος λοιπόν, αφού ούτως ή άλλως δεν θα πετύχει την αυθεντική αεροτομή να μην τοποθετήσει τη δικιά του, με λίγη τεκμηρίωση βέβαια, πχ στο πολύ καλό xflr5.   
    Τρίτο και τελευταίο: όποιος αγοράσει το κιτ ας μην κάνει το δικό μου λάθος που δεν ξεπατίκωσα σε ένα φύλλο χαρτί τα πλευρίδια. Ας τα ξεπατικώσει και ας μου στείλει και εμένα το σκανάρισμά τους!
    Καταγράφηκε

Το να φτιάξεις ένα αεροπλάνο είναι εύκολο. Το θέμα είναι να φτιάξεις το αεροπλάνο που ΘΕΛΕΙΣ!

Δεδομένων των συνθηκών, μία μόνο σχεδίαση πληρεί τις προδιαγραφές, ανεξάρτητοι δε σχεδιαστές θα συγκλίνουν σε αυτήν την σχεδίαση μετά από εξελικτική διαδικασία.
    ΠΑΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #33 στις: Πέμπτη, 30 Μαΐ 2013, 10:10:44 »

κάθισα λοιπόν και έκανα τα εξής:
    άνοιξα το corel και import to σχέδιο.
    το σχέδιο έχει μέσα μια αεροτομή την οποία πρέπει να την κόψεις σε ply. αυτή την αεροτομή λοιπόν την πάτησα με το μολυβάκι ( στο corel) αφού είναι 1:1.
    μετά λοιπόν έκανα ένα σχέδιο (πάλι corel ) με το φτερό και με την ανάλογη οπισθόκλιση που έχει. έβαλα οδηγούς ανα 5 cm για την κάθε αεροτομή και όπου χρειαζόταν την μίκρυνα για να χωρέσει μέσα στο σχέδιο που έκανα.
    δεν ξέρω αν γίνομαι αντιληπτός.

* gl tip.jpg (44.67 KB, 640x480 - εμφανίστηκε 362 φορές.)
    « Τελευταία τροποποίηση: Πέμπτη, 30 Μαΐ 2013, 10:35:11 από evan » Καταγράφηκε

ΠΑΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #34 στις: Πέμπτη, 30 Μαΐ 2013, 10:15:16 »

δεν ξέρω γιατί ανέβηκε η φώτο 2 φορές αλλά τσπ.
    αυτός είναι ο τρόπος που χρησιμοποίησα εγώ. δεν ξέρω κατά πόσο θα βγουν σωστές οι αεροτομές αλλά μέχρι εκεί μπορούσα να σκεφτώ και με τα εργαλεία και τις γνώσεις που έχω.
    σε κάθε περίπτωση προχωράμε και όπου βγει. ελπίζω να πετύχει.
    Καταγράφηκε

ΠΑΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #35 στις: Πέμπτη, 30 Μαΐ 2013, 10:34:43 »

και 2 φώτο

* 201305300018.jpg (88.68 KB, 600x450 - εμφανίστηκε 369 φορές.)

* 201305300019.jpg (60.91 KB, 600x450 - εμφανίστηκε 378 φορές.)
    Καταγράφηκε

ΠΑΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #36 στις: Πέμπτη, 30 Μαΐ 2013, 10:57:28 »

.

* P5300001_01.jpg (102.72 KB, 800x600 - εμφανίστηκε 356 φορές.)
    Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

AKA "jkon" ή "θείος Γιάννης"

« Απάντηση #37 στις: Πέμπτη, 30 Μαΐ 2013, 12:12:57 »

Παύλο και λοιποί κατασκευαστές του GL.

Μην έχετε άγχος για την αεροτομή. Εχει επίπεδο κάτω μέρος. Οσο λάθος και να κάνεις στο κόψιμο της επάνω καμπύλης, η μέση καμπύλη της αεροτομής δεν θα μεταβληθεί σημαντικά.

Το μέγιστο πάχος της και το σημείο του μέγιστου πάχους επίσης δεν θα μεταβληθούν σημαντικά.

Το επάνω μέρος με τα εγκάρσια πηχάκια που κάνουν ξεπίτηδες σκαλοπάτια / στροβιλοποιητές , είναι ένδειξη ότι ότι καμπύλη αεροτομη και να βάλεις βασίζεται στα πηχάκια, και όχι στην καμπύλη καθ' εαυτή.

Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    eolos30
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #38 στις: Πέμπτη, 30 Μαΐ 2013, 13:26:16 »

ΝΤΣΑΣ ΚΟΖΑΝΗ                     Kαλημέρα το συγκεκριμένο αεροπλάνο το πετο εδώ και 14 χρονια.
                              Μπράβο που το διατηρείς!

-Τώρα μη ζαλίζουμε τον άνθρωπο, αλλά κουβέντα να γίνεται:
                Ένα ελαφρύ τύπου Gentle Lady, στρίβει με μικρή ακτίνα. Δεν χρειάζεται thermal setting. Αν μπεί σε καθοδικό, η θέση speed δεν πρόκειται να του δώσει μεγάλη ταχύτητα. Δεν θα προλάβει να το βγάλει από το καθοδικό, όπως τα (πολύ) βαρύτερα
                 - Τα DLG όμως το πετυχαίνουν .
                              Έτσι:
               Η πολύ νέα τάση, που θα τη δούμε στο F5J τα επόμενα χρόνια είναι αεροτομές τύπου super gee (Ag45…),  σε μεγάλο εκπέτασμα.

ολοι θελουν το  φθηνο διμετρο που κανει την διαφορα και παιρνει τις πρωτες θεσεις αυτο που απεκομισα εγω απο την μικρη μου εμπειρια  ειναι οτι ο πιλοτος κανει την διαφορα στα χερια του Τασου γινεται κορυφαιο

- Ναι αλλά έχουν και ένα συγκριτικό πλεονέκτημα.
                  Δεν έχουν ελερονς. Μη με πετροβολήσετε , είναι προσωπική πεποίθηση πια
                 ότι τα ελερονς ,σου δίνουν μια συγουρια αλλα αν
                                 η κατασκευή δεν είναι τέλεια και το μάτι σου βιονικό, δεν συμφερουν οσο δεν υπαρχει ακρ. προσγείωσης.
    Καταγράφηκε

The desire for safety stands against every great and noble enterprise. -Tacitus
    mikrosdedalos
    Aeromodeller Hero Member

Η κρίση θέλει καλοπέραση και καλή παρέα !

« Απάντηση #39 στις: Πέμπτη, 30 Μαΐ 2013, 13:54:17 »

- Ναι αλλά έχουν και ένα συγκριτικό πλεονέκτημα.
                  Δεν έχουν ελερονς. Μη με πετροβολήσετε , είναι προσωπική πεποίθηση πια
                 ότι τα ελερονς ,σου δίνουν μια συγουρια αλλα αν
                                 η κατασκευή δεν είναι τέλεια και το μάτι σου βιονικό, δεν συμφερουν οσο δεν υπαρχει ακρ. προσγείωσης.

Δηλαδή;
    Καταγράφηκε

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΠΛΑΓΙΑ:

http://www.aeromodelling.gr/ForumS/index.php?topic=32374.0
    eolos30
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #40 στις: Πέμπτη, 30 Μαΐ 2013, 14:37:08 »

Στο RCgroups υπάρχει μια ωραια ζυζήτηση για το θέμα .
     Την ειχα πετύχει ψάχνωντας για το Pulsar 3.2 REF
    Καταγράφηκε

The desire for safety stands against every great and noble enterprise. -Tacitus
    Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

AKA "jkon" ή "θείος Γιάννης"

« Απάντηση #41 στις: Πέμπτη, 30 Μαΐ 2013, 15:41:15 »

Το άν ένα ανεμόπτερο χρειάζεται ailerons ή όχι , εξαρτάται από την αεροτομή, την δίεδρο, και την αποστολή του.

Στο βιβλίο μου εξηγώ πως στρίβει το αεροπλάνο μόνο με rudder, ή με ailerons, δεν θα τα πω όλα ξανά εδώ, αλλά.....

Θα ξαναπώ ότι: κάθε φορά που εκτρέπεται κάποιο πηδάλιο, αυξάνει η οπισθέλκουσα. Σκεφθείτε το μέγεθος του rudder και το μέγεθος των τεσσάρων πηδαλίων του χείλους εκφυγής. Ποιό από αυτά αυξάνει περισσότερο την οπισθέλκουσα;

Οταν το ανεμοπτερο πάρει κλίση με τα ailerons, χρειάζεται να τραβήξουμε up elevator για να κρατηθεί στο ίδιο ύψος. Ακόμα μία ευκαιρία να παραχθεί οπισθέλκουσα να πέσει  ταχύτητα, και να χάσει ύψος το ανεμόπτερο.

Υπάρχει πλέον μία τάση ανάμεσα στους χειριστές, να στρίβουν το ανεμόπτερο με το rudder, παρά με το χείλος εκφυγής (ailerons, flaperons). Υπάρχει επίσης και η αποφαση των κατασκευαστών να αυξήσουν την δίεδρο των φτερών, για να κρατιέται ευκολώτερα στην στροφή, και για να βγαίνει ευκολώτερα από αυτή.

Ναι, σε ένα ανεμόπτερο πλαγιάς, τα ailerons είναι απαραίτητα για στροφή επί τόπου.

Στα ανεμόπτερα θερμικής εκμετάλλευσης, και αργής πτήσης, όταν υπάρχει ικανοποιητική δίεδρος , δούλεψε πρωταρχικά το rudder. Στο Pulsar 4m, έδωσα μίξη του rudder 100% στα ailerons (στο δεξί στικ).
    Ετσι ο έλεγχος γίνεται βασικά από τo rudder, ενώ κινούνται λίγο και τα ailerons. Το ανεμόπτερο στρίβει με ελάχιστη κλίση, σχεδόν οριζόντια, δεν υπεισέρχεται μεγάλη διόρθωση με up elevator.

Και κάτι νέο ... θα κάνω το ίδιο και στο Maxa.
    Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    mikrosdedalos
    Aeromodeller Hero Member

Η κρίση θέλει καλοπέραση και καλή παρέα !

« Απάντηση #42 στις: Παρασκευή, 31 Μαΐ 2013, 00:54:22 »

Και μεις κάπως έτσι λειτουργήσαμε στην πτήση, μετά την μετασκευή του Sonic από τρικάναλο σε φουλ χάυς.

https://www.aeromodelling.gr/ForumS/index.php?topic=34422.0

Τα ailerons σαφώς έκαναν το αεροπλάνο περισσότερο ευέλικτο. Απαραίτητα στον μέτριο και πολύ άνεμο!!!

Βέβαια το αεροπλάνο σχεδιάστηκε να στρίβει με rader!!! Ωστόσο η μιξη100% δούλευε καλά!!!

Μεγάλη αποκάλυψη ήταν για μας τα flaps που κατέβαινα 90 μοίρες και το αεροπλάνο φρέναρε πραγματικά και μάλιστα χωρίς να χρειαστεί μίξη με elevator.

Λες κι ήταν μανήσια!!!

Μεγάλη εντύπωση μας έκανε μια από τις πτήσεις του, όπου μέσα στο ίδιο θερμικό με πολλά καινούργια ανεμοπλάνα και ενώ είχε το μισό ύψος από αυτά,

τα πέρασε μέσα στο ίδιο θερμικό και βρέθηκε στο εννιάλεπτο, δεύτερο στο ύψος!!!

Όταν ρώτησα του εμπειρότερους: καλά πως έγινε αυτό, να περνάει τα νέα αεροπλάνα;

μου απάντησαν ότι οι άλλοι έκαναν λάθη στο χειρισμό.

Το πλεονέκτημα του αεροπλάνου νομίζω ότι ήταν αυτό που έγραψες παραπάνω.

Δηλαδή στρίβοντας με μίξη 100% aileron- rader το αεροπλάνο είναι σταθερότερο, δεν ρισκάρει την γραμμή του

και φυσικά δίνει στο ανοδικά περισσότερη επιφάνεια φτερού για να το σηκώσουν!!!

Καταγράφηκε

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΠΛΑΓΙΑ:

http://www.aeromodelling.gr/ForumS/index.php?topic=32374.0
    GASTON
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #43 στις: Παρασκευή, 31 Μαΐ 2013, 01:28:35 »

Μπάμπη αυτό που ¨έσωζε¨ το αεροπλάνο σου γιατί είδα όλη την συγκεκριμένη πτήση ήταν το βάρος του, το σταθερό χέρι του Δημήτρη και ο βοηθός του.
    Το βάρος του που το έκανε να έχει μεγάλη ταχύτητα και να μην φρενάρει εύκολα και να στολάρει χάνοντας έτσι ύψος. Ο Δημήτρης που σε αντίθεση με εσένα (μην το παίρνεις προσωπικά) δεν τραβούσε elevator και το άφηνε να έχει ορμή σε αντίθεση με τα ¨καινούργια¨ ανεμόπτερα που πετούσαν αργά δηλαδή στολαριστά και κάθε φορά που έβγαινε από το θερμικό έχανε πολύ ύψος.   Undecided
    Και φυσικά ο βοηθός του που τον είχε συνέχεια στο σωστό κομμάτι του ουρανού. Thumbs up
    Καταγράφηκε

Κώστας Σπυριάδης
    ΕΑΘ Ενωση Αερομοντελιστων Θεσσαλονικης
    hlsat
    Aeromodeller Hero Member

ΗΛΙΑΣ ΞΑΝΘΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ

« Απάντηση #44 στις: Παρασκευή, 31 Μαΐ 2013, 21:25:40 »

Ευχομαι καλη συνεχεια στην κατασκευη και καλες πτησεις.

* 0001.jpg (81.29 KB, 350x446 - εμφανίστηκε 240 φορές.)
    Καταγράφηκε

Χαρας το μαστορα που εχει μεγαλα κεφια
    Σελίδες: 1 2 [3] 4 5 6 ... 11     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Ανεμόπτερα R/C  |  Ηλεκτροκίνητα ανεμόπτερα (Συντονιστής: _ΤΑΣΟΣ_)  |  Θέμα: Gentle Lady - Κατασκευή από σχέδιο
    Μεταπήδηση σε: