Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.363 μηνύματα σε 12.374 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Σάββατο, 18 Απρ 2026, 13:45:11

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Σάββατο, 18 Απρ 2026, 13:45:11

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από Markhelis
    [Σήμερα στις 13:02]

από ILIASDJ
    [Σήμερα στις 10:47]

[Χθες στις 17:09]

[Χθες στις 12:22]

από dominicm
    [Πέμπτη, 16 Απρ 2026, 12:17:38]

από TheLurker
    [Τετάρτη, 15 Απρ 2026, 22:18:16]

από CMarkop
    [Τρίτη, 14 Απρ 2026, 20:34:15]

[Τρίτη, 7 Απρ 2026, 13:22:33]

από tsiou
    [Δευτέρα, 6 Απρ 2026, 16:08:45]

από Yiannis_S
    [Παρασκευή, 3 Απρ 2026, 21:34:33]

[Δευτέρα, 30 Μαρ 2026, 15:19:53]

από dominicm
    [Κυριακή, 29 Μαρ 2026, 16:16:51]

[Σάββατο, 28 Μαρ 2026, 23:22:09]

[Σάββατο, 28 Μαρ 2026, 15:32:33]

[Πέμπτη, 26 Μαρ 2026, 23:29:08]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309363
    Σύνολο θεμάτων: 12374
    Online σήμερα: 1108
    Online έως τώρα: 1194
    (Τετάρτη, 1 Απρ 2026, 04:29:41)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 2
    Επισκέπτες: 691
    Συνολικά: 693
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: 1 [2] 3 4 5 ... 7     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: Τροφοδοτικό εργαστηρίου  (Αναγνώστηκε 42009 φορές)
    panelpni
    Aeromodeller Sr. Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Γνώμη εχουν όλοι, γνώση έχουν λίγοι.

« Απάντηση #15 στις: Τετάρτη, 23 Μαΐ 2007, 12:45:34 »

καλη η ιδεα του Τακη ειδικα αν δεν σε ενδιαφερει να δινει πολλα Α. Τα smart kit ειναι λιγο της πλακας ομως. Οσον αφορα τα αλλα αμα ειναι να σου παει 80-100 ευρω υλικα και να φας και 2-3 μερες να το φτιαξεις (δεδομενου οτι απο την ερωτηση που εκανες προφανως δεν εισαι ηλεκτρονικος) εγω στη θεση σου θα διαλεγα κατι ομορφο και κυριλε με λιγα χρηματα παραπανω και σιγουρο αποτελεσμα. Το να το φτιαξεις μια κουβεντα ειναι. ειδικα επαναλαμβανω αν δεν εισαι ηλεκτρονικος. μονο οι ωρες που θα δαπανησεις για να συγκεντρωσεις τα υλικα, πλακετες μετασχηματιστες κτλ κτλ κτλ. αρκουν. Πιστευω οτι πρεπει να σκευτομαστε λιγο πιο πρακτικα και να προτεινουμε λυσεις εφικτες για τον αλλο.

Έχεις προσωπική εμπειρία από τα SMART KIT η κάπου το άκουσες??
    Καταγράφηκε
    HarisH
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #16 στις: Τετάρτη, 23 Μαΐ 2007, 13:39:20 »

Το τροφοδοτικό που αναφέρει ο dim sofos είναι super. Έχω το ίδιο και εγώ.

2 Εξόδους 13,8 και μετρημένο μεχρι 20Α και με οθονλιτσα που σου δείχνει και πόσο ρεύμα "τραβανε" οι φορτιστες σου.

Διαβάζω για 80-100 ευρώ και δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο.

To ripmax κανει 60-70 είναι μοντελιστικό, είναι κυριλέ σε εμφάνιση και η ποιότητα του δεν χρήζει σχολιασμού.

Μπορείς να το δεις στο http://www.ripmax.com/Product_Images/large/o/o-ip2002.jpg
    Καταγράφηκε

3DJunk
    Board moderator

« Απάντηση #17 στις: Τετάρτη, 23 Μαΐ 2007, 14:43:27 »

Φαινεται πολυ καλο, δυστυχως δεν εκανα καθολου ερευνα αγορας για τροφοδοτικο, πηγα και πηρα το πρωτο που βρεθηκε μπροστα μου, πηρα λοιπον ενα της Robbe που δινει μεχρι 5Α και εδωσα 85 ευρω απο καταστημα εδω στη Αθηνα. Το καλο που εχει βεβαια ειναι οτι δεν ειναι ογκωδες.

Αυτο της Ripmax ειναι μια πολυ καλη προταση και αν αγορασω αλλο ενα,  σιγουρα θα ειναι αυτο.

Νικος
    Καταγράφηκε
    orck
    Aeromodeller Hero Member

game over :|

« Απάντηση #18 στις: Τετάρτη, 23 Μαΐ 2007, 15:14:52 »

για οσους ενδιαφερονται για τροφοδοτικο αερομοντελιστικου εργαστηριου για να φορτιζουν τις μπαταριες τους (μιλαω για απλες περιπτωσεις να εχεις να φορτισεις 1-2 μπαταριες με 1-2 φορτιστες αντιστοιχα) μπορουν να βρεθουν και αλλες εξυπνες λυσεις

εγω χρησιμοποιω ενα τροφοδοτικο (μετασχηματιστη το λενε πολοι) απο παλια χαλασμενη οθονη LCD της ΙΒΜ (το βρηκα εντελως δωρεαν απο την δουλεια μου)
    το συγκεκριμενο δινει 14V, 4A και δεν ειχα μεχρι τωρα κανενα προβλημα

πραγματικα τι χρειαζεστε 20-30Α τροφοδοτικα;
    Καταγράφηκε

Παναγιωτης, Π.Φαληρο
    Οι αγγελιες μου
    otakis
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #19 στις: Τετάρτη, 23 Μαΐ 2007, 16:30:37 »

ο σταθμος ειναι ακομα νωρις για εναν μαθητευομενο μαγο.παρε ενα καλο κολλητηρι και μια τρομπα αναροφησης χειροκινητη.παρε και ενα πολυμετρο και μερικα εργαλεια και εισαι ενταξει.
    αερομοντελλιστικο η ηλεκτρονικο εργαστηριο θελεις??
    γιατι εαν θελεις ηλεκτρονικο να σου πω και αλλα τα οποια δεν θα τα χρησιμοποιησεις ποτε μα ποτε στα μοντελλα

αγαπητέ ktm είμαι λίγο -ελάχιστα- πιο προχωρημένος από το βου+α=βα στα ηλεκτρονικά. για να καταλάβεις ορκίζομαι στο Νόμο του Ohm κ κολατσίζω θερμοσυστελόμενα αντί για Kellogg's - lol
    το "οργανωμένο" εργαστήρι αρχίζει να γίνεται αναγκαίο όσο ψάχνεις πράγματα (κ σ'αυτό η συμβολή του Aeromodelling ήταν, σε μένανε τουλάχιστον, καθοριστική).
    το πρώτο λοιπόν μετά τα "στοιχειώδη" που μνημονεύεις, είναι το ρυθμιζόμενο τροφοδοτικό κ έπονται άλλα... σε ακούω όλο αυτιά 

άσε που τις μεγάλες κρύες νύχτες του χειμώνα σε τρώνε τα χέρια σου να κάνεις πραματάκια, μερικές φορές μόνο για να αποσβέσεις τον εξοπλισμό σου. όσο δε περνά ο καιρός αυτά τα ψαξίματα, αποτελούν κ άριστη θεραπεία ενάντια στην αγοραφοβική εσωστρέφεια

στους υπόλοιπους φίλους να πω θερμά ευχαριστώ για τις πολύ καλές ιδέες, τις συμβουλές κ τα links.
    νομίζω πως όλοι χρειαζόμαστε περισσότερες τέτοιες συζητήσεις κ ας μην είναι αμιγείς αερομοντελλιστικές.

Τάκης

« Τελευταία τροποποίηση: Τετάρτη, 23 Μαΐ 2007, 16:37:18 από otakis » Καταγράφηκε
    HarisH
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #20 στις: Τετάρτη, 23 Μαΐ 2007, 16:36:36 »

Μια χαρά είναι το τροφοδοτικό 4Α απο οθόνη, δεν είπε κανεις το αντίθετο, απλα δεν καταλαβαίνω γιατι να χάνουμε χρόνο και χρήμα σε custom κατασκευές με αμφίβολο αποτέλεσμα (εκτός έαν η κατασκευη και το ψαξιμο ειναι αυτα που μας συναρπάζουν).

Καταγράφηκε

otakis
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #21 στις: Τετάρτη, 23 Μαΐ 2007, 16:44:31 »

...(εκτός έαν η κατασκευη και το ψαξιμο ειναι αυτα που μας συναρπάζουν).

Thumbs up σωστόοος!
    Καταγράφηκε
    otakis
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #22 στις: Τετάρτη, 23 Μαΐ 2007, 16:54:52 »

άσε δε τα Μαντρόσκυλα....πως φτιάχνεις κάτι τέτοιο με τα στοιχειώδη εργαλεία?

...μιας που αρχίσαμε πλέον να συζητούμε κ για πιο ουσιαστικά πράγματα κ κατασκευές!
    Καταγράφηκε
    Γιάννης Παξιμαδάκης
    Global Moderator

« Απάντηση #23 στις: Τετάρτη, 23 Μαΐ 2007, 21:38:45 »

μιας και ειμαστε αερομοντελιστικό φορουμ  και  δεν εμβαθύνουμε στα ηλεκτρονικά δείτε εδω .. Θα βρείτε αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα

πχ
    τροφοδοτικά

Πως να τυπώσετε πλακέτες με το Press & Peel

Πως να φτιάξετε μόνοι σας τυπωμένα κυκλώματα

καλες κατσκευες
     γιατί ...........

Παράθεση
    ..(εκτός έαν η κατασκευη και το ψαξιμο ειναι αυτα που μας συναρπάζουν).

Καταγράφηκε

Γιάννης Παξιμαδάκης
    http://woodenkayakgreece.blogspot.gr/
    Κώστας Κωστόπουλος
    Aeromodeller Hero Member

AKA "agridoc"

« Απάντηση #24 στις: Τετάρτη, 23 Μαΐ 2007, 22:15:44 »

φιλε otakis για ποια χρηση θες το τροφοδοτικο;

Νομίζω οι η ερώτηση του orck είναι ουσιαστική. Τροφοδοτικά υπάρχουν πάρα πολλά, τόσο στην αγορά, όσο και σε σχέδια ή kit, με ποικίλα χαρακτηριστικά, κόστος και όγκο. Ο καθένας ανάλογα με τις ανάγκες του, τις γνώσεις και ικανότητες σε κατασκευή και βέβαια την τσέπη του θα επιλέξει αυτό που του ταιριάζει.

Αν ασχοληθεί κάποιος αρκετά, θ' ανακαλύψει οτι χρειάζεται περισσότερα από ένα 

Η ανάπτυξη θεμάτων και τεχνικών που έχουν σχέση με το εργαστήριο ενός αερομοντελιστή έχουν θέση στο Aeromodelling GR, όπως και σε αερομοντελιστικά περιοδικά.

Ο Γιάννης Παξιμαδάκης δείχνει τον σωστό τρόπο για αναφορές (links) σε αξιόλογες σχετικές δημοσιεύσεις στο διαδίκτυο.
    Καταγράφηκε

Πριν κάνετε ερώτηση: Ψάξατε στο Aeromodelling GR ή στο Βιβλίο του jkon;
    Μην κάνετε χαρακτηρισμούς και άσχημα σχόλια, αν μη τι άλλο, συγκρατηθείτε για το καλό του χόμπυ μας.
    ktm25089
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #25 στις: Πέμπτη, 24 Μαΐ 2007, 10:30:03 »

συγνωμη για την καθυστερηση.
    λοιπον τα μαρτ λιτ δεν εχουν και τα καλυτερα υλικα σε ποιοτητα αλλα οτι εχω φτιαξει απο αυτοπυς τα παλια τα χρονια το εχω ακομα και δεν εχει κανει "γκιχ".εχω και ενα τροφοδοτικο τους 0-30ν 0-3Α το οποιο το εχω πανω απο 14 χρονια .ηταν απο τις πρωτες μου κατασκευες.και τι δεν εχει τραβηξει και δουλευει αψογα.πρισφατα αλλαξα τα ποτενσιομετρα γιατι ειοχαν λιωσει απο το γυρνα-γυπνα και δεν ρυθμιζαν σωστα.

στο θεμα αυτοσχεδιο τροφοδοτικο.το σχεδιο που θα βαλω ειναι και αυτο ρυθμιζομενο ως προς την ταση απο 3 εως 30 μπορει και παραπανω βολτ αναλογα με τον μετασχηματιστη.ναι μου βγηκε λιγο πιο ακριβο απο τα στανταρ του εμπορειου αλλα το εφτιαξα εγω και εβαγα σε υλικα οτι ηθελα εγω.και ασ εδωσα μερικα χρηματα παραπανω το βλεπω και το γουσταρω.
    και ειναι πολυ απλο και για του αρχαριους.
    επισης στην αρωτηση για το μαντροσκυλο φτιαχνετε με πολυ απλα εργαλεια και χωρις σταθμο κολλησης-αποκολλησης. 400 ευρω δηλδη για εναν της προκοπης
    ενα κολλητηρι (καλο)30 ευρω,μια τρομπα,καλαι και κανα πολυμετρο και σταθερο λιγακι χερι.

το LM350 εινα  το τρανζιστορ.
    c1 βαλτε μεγαλυτερο.οσο πιο μεγαλο τοσο καλυτερο στα 25ν
    c2 0,1mf 50v
    c3 1mf 25v
    c4 εγω δεν τον εβαλα
    r1 240Ω 1watt
    r2 4,7kΩ ποτενσιομετρο γραμμικο η τριμμερ αναλογα που θελουμε να το βαλουμε.εαν θελουμε να το βαλουμε στην φατσα για να ρυθμιζουμε η οχι συνεχεια αλλες τασεις
    και μετασχηματιστης βεβαια δεν ειναι 120ν αλλα 220ν  εξοδο 14,5 και πανω βολτ.
    οπως ειπα και στα αλα μηνυματα αυτο ειναι για 5Α.αμα θελετε παραπανω βαζετε και αλλα τρανζιστορ στην εξοδο.

* regulate.jpg (16.56 KB, 794x256 - εμφανίστηκε 3329 φορές.)
    Καταγράφηκε
    evan
    Aeromodeller Hero Member

Ευάγγελος Μιχαηλίδης

« Απάντηση #26 στις: Πέμπτη, 24 Μαΐ 2007, 11:02:00 »

Θα ήθελα να συμπληρώσω ότι το το LM350 δεν είναι τρανζιστορ αλλά ρυθμιστής τάσης (regulator IC).
    Κατά συνέπεια δεν είναι απλός ο παραλληλισμός για αύξηση του ρεύματος και απαιτείται κύκλωμα οδήγησης όπως φαίνεται και από το application sheet της National. http://cache.national.com/ds/LM/LM150.pdf
    Tο μέγιστο ρεύμα είναι 3Α αλλά αν χρησιμοποιηθεί LM350 σε κέλυφος TO-3 με μεγάλο ψυγείο μπορεί να φθάσει και τα 5Α. Το μέγιστο ρεύμα εξαρτάται πάντα και από τη διαφορά τάσης εισόδου - εξόδου.
    Για μεγαλύτερη ακρίβεια στη ρύθμιση της τάσης καλό είναι να τοποθετηθεί ποτενσιόμετρο (R2, 5Κ) πολλών στροφών.
    Καταγράφηκε

Η ύστατη μορφή ελευθερίας είναι η σιωπή. (Γιάννης Ρίτσος)
    ktm25089
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #27 στις: Πέμπτη, 24 Μαΐ 2007, 14:47:44 »

evan δικιο εχεις.το ξερω οτι ειναι σταθεροποιητης τασης.το ειπα τρανζιστορ για ευκολια.ελεγα βεβαια για το μεταλλικο με το ΤΟ-3 κελυφος.αλλα επειδη το θεωρουσα στανταρ στο μυαλο μου το ξεχα σα να το αναφερω οτι βγαινει σε 2 εκδοσεις.
    οσο για τον παραλληλισμο ειπα οτι τα βαζουμε μεταξυ τους με 0,22ω 10w αντιστασεις για να μοιραζοντε και με το τριμμερ στο adj ρυθμιζεται η ταση.τουλαχιστονν δουλεψε σε εμενα και συνεχιζει σταθερα.
    τωρα οποιος θελει κανει οτι λεει το datasheet.παλι απλο και ευκολο ειναι το σχεδιο χωρις πλακετα.
    Καταγράφηκε
    Γιάννης Παξιμαδάκης
    Global Moderator

« Απάντηση #28 στις: Πέμπτη, 24 Μαΐ 2007, 15:36:20 »

θα μπορούσατε να φτιάξετε ενα προχειρο σχεδιάγραμμα για το πως παραλληλίζονται 2 ή περισσότερα LM350 με κάποια σχόλια για τους λιγότερο σχετικούς .

Ευχαριστώ
    Καταγράφηκε

Γιάννης Παξιμαδάκης
    http://woodenkayakgreece.blogspot.gr/
    mrkaza
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #29 στις: Πέμπτη, 24 Μαΐ 2007, 15:40:08 »

Εγω παλι θελω ενα καταστημα ελλαδα να αγορασω το press & peel Ευχαριστω

Καταγράφηκε

Σελίδες: 1 [2] 3 4 5 ... 7     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Το αερομοντελιστικό εργαστήρι  |  Ηλεκτρονικά (Συντονιστές: DEPRON MANIAC, kolotoympas)  |  Θέμα: Τροφοδοτικό εργαστηρίου
    Μεταπήδηση σε: