Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.900 μηνύματα σε 12.394 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τετάρτη, 5 Αυγ 2026, 17:09:58

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τετάρτη, 5 Αυγ 2026, 17:09:58

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από Markhelis
    [Χθες στις 16:24]

[Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 22:09:24]

[Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 18:59:42]

από dominicm
    [Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 17:14:50]

από Stargazer
    [Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 11:39:19]

από UH-1H
    [Κυριακή, 2 Αυγ 2026, 19:09:57]

από Stargazer
    [Κυριακή, 2 Αυγ 2026, 14:58:46]

από dominicm
    [Πέμπτη, 30 Ιουλ 2026, 19:33:58]

από topg
    [Τρίτη, 28 Ιουλ 2026, 23:44:11]

[Τρίτη, 28 Ιουλ 2026, 13:05:46]

[Δευτέρα, 27 Ιουλ 2026, 00:40:02]

από CMarkop
    [Κυριακή, 26 Ιουλ 2026, 19:35:11]

από dominicm
    [Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 18:55:09]

[Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 12:40:03]

[Παρασκευή, 24 Ιουλ 2026, 03:41:03]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309900
    Σύνολο θεμάτων: 12394
    Online σήμερα: 121
    Online έως τώρα: 1547
    (Πέμπτη, 25 Ιουν 2026, 09:39:30)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 1
    Επισκέπτες: 48
    Συνολικά: 49
    Στυλ εμφάνισης

Μην ανοίγετε εδώ θέματα που δεν έχουν καμμία σχέση με αερομοντελισμό. Το πιθανότερο είναι οτι θα διαγραφούν γιατί είναι εκτός αντικειμένου του Aeromodelling GR.

Σελίδες: 1 [2] 3 4 5     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: Ηλεκτρικά εναντίον Θερμικών.  (Αναγνώστηκε 14312 φορές)
    GRELE
    Aeromodeller Hero Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« Απάντηση #15 στις: Τετάρτη, 16 Δεκ 2009, 14:42:36 »

Αγαπητε φιλε zmooth
    Ξεχνας την λεγομενη αποδοση (efficiency) του φορτιστη η οποια συνηθως κυμαινεται σε επιπεδα του 60-70% για μεγαλυτερες τασεις απο 12v.Παραδειγμα για φορτιση 6 στοιχειων λιπο (22.2v) με ρευμα φορτισης 4Α η απαιτηση απο την μπαταρια του αυτοκινητου ειναι της ταξεως των 15Α.
    ΚΥΡΝΙΚ δεν μου περασε απο το μυαλο!!!Οντως στις τουρμπινες δεν εχουμε κραδασμους επισης.
    Φιλικα
    Βασιλης Παπαδοπουλος
    Καταγράφηκε

......electrics are here to stay......
    nik00ss
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #16 στις: Τετάρτη, 16 Δεκ 2009, 14:51:44 »

να προσθεσω..
    στα ηλεκτρικα υπαρχουν φθορες, μια μπαταρια δεν την εχεις για παντα.ασε που για να πας για πτηση πρεπει το προηγουμενο βραδυ να εισαι πανω απο τον φορτιστη και να φορτιζεις
    .Πιστευω οτι σε λιγα χρονια τα ηλεκτρικα θα γινουν μονοδρομος,κατι σαν τα cd και τα βινυλια,
    Καταγράφηκε
    PaNt
    Aeromodeller Hero Member

Προσωπικη μου γνωμη,δεν επιβαλλω σε κανενα και τπτ

« Απάντηση #17 στις: Τετάρτη, 16 Δεκ 2009, 15:15:11 »

θα αργησε πολυ αυτο το σταδειο... πρωτα θα αντικατασταθουν τα κανονικα αμαξια και μετα εδω... εγω θελω οση ωρα φορτιζω τοση να πεταω θελω πολλα?χα
    Καταγράφηκε
    bladekiller
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #18 στις: Τετάρτη, 16 Δεκ 2009, 15:48:13 »

Υπάρχουν οι ΕΟΝ της flightpower που υποτίθεται ότι φορτίζουν μέχρι 4C οπότε λαμβανομένου υποψη ότι η μπαταρία δεν είναι τελείως άδεια θα χρειαστεί κανένα δεκάλεπτο ή τέταρτο μαζί με το μπαλαντσάρισμα. Δεν ξέρω βέβαια πόσο θα αντέξουν αν τις χρησιμοποιείς έτσι.
    Καταγράφηκε
    itf68
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #19 στις: Τετάρτη, 16 Δεκ 2009, 15:54:40 »

Παίζει πάντα και η χωρητηκότητα της μπαταρίας! Εμενα μου παίρνει καμιά ώρα τη μπαταρία με 4A!
    Αλλά όπως και να το κάνουμε είναι πολύ καθαρή δουλειά και είσαι σίγουρος οτι θα πετάξεις....!
    Καταγράφηκε

Τάσος  希腊
    T-Rex 250SE
    T-rex 450 pro
    Genius 500
    Vibe 500E FBL
    T-Rex 550E DFC V3
    T-Rex 600EFL PRO
    Vibe 50NEX FBL
    Logo 550SX
    2 Χ Logo 600SE
    Kasama Dune 600
    2 Χ Kasama Srimok 90
    Kasama Srimok 90E FAIFA
    Logo 800 xtreme
    και κανα δυό ανεμοπλάνα...!
    Δημήτρης Z
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #20 στις: Τετάρτη, 16 Δεκ 2009, 17:05:06 »

Αγαπητε φιλε zmooth
    Ξεχνας την λεγομενη αποδοση (efficiency) του φορτιστη η οποια συνηθως κυμαινεται σε επιπεδα του 60-70% για μεγαλυτερες τασεις απο 12v.Παραδειγμα για φορτιση 6 στοιχειων λιπο (22.2v) με ρευμα φορτισης 4Α η απαιτηση απο την μπαταρια του αυτοκινητου ειναι της ταξεως των 15Α.
    ΚΥΡΝΙΚ δεν μου περασε απο το μυαλο!!!Οντως στις τουρμπινες δεν εχουμε κραδασμους επισης.
    Φιλικα
    Βασιλης Παπαδοπουλος

Όχι, φίλε μου, δεν ξέχασα τίποτα  Grin
    Μίλησα για μπαταρίες βαθιάς εκφόρτισης (deep discharge) σε μέγεθος αυτοκινήτου, όχι τις κλασσικές μπαταρίες αυτοκινήτου (lead acid). Νόμιζα ότι ήμουν ξεκάθαρος  Grin Είναι μπαταρίες συνήθως τεχνολογίας AGM ή ακόμα και GEL. Οι κλασσικές μπαταρίες απλά καταστρέφονται όταν τις χρησιμοποιούμε για φόρτηση, δεν είναι σχεδιασμένες γι'αυτό.

Πάντος, μία μπαταρία 80Ah (μέγεθος αυτοκινήτου) βγάζει εύκολα 6 φορτίσεις για στοιχεία 10s-4Ah περίπου. Αρκεί να είναι βαθιάς εκφόρτισης και όχι απλού τύπου-

Δεν βλέπω κάτι λάθος, συγκεκριμένα οι μπαταρίες που χρησιμοποιώ είναι αυτές http://s35430092.shoplite.de/sess/utn;jsessionid=154b28f195cdcfb/shopdata/0090_Batteries/0020_Batteries+BTL/product_overview.shopscript οι οποίες οι 80άρες φορτίζουν τις 10s-4Ah τουλάχιστον 5-6 φορές. Και όλα αυτά χωρίς να ξεπερνάς το 75% της μπαταρίας, δλδ σύμφωνα με τα specs 450 κύκλοι. Έχω ήδη 100-150 με πολύ κακομεταχείρηση (δύο φορτιστές με 2c ταυτοχρόνως) και δεν έχω ακούσει ούτε κιχ.

Μάστορα τα έχουμε πει, φορτίζω πιο γρήγορα απ'ότι προλαβαίνω ν'αλλάξω μπαταρίες και αυτό χωρίς πολλά πολλά. Όπως λέει και ο bladekilla τα 5 και 6C φόρτισης είναι πλέον κοινός τόπος (πάντος οι δικές μου eon x30 είναι 5c όχι 4 devil) δεν χρειάζεται καν να πας εκεί. Δύο φορτιστές και πακς που αντέχουν 2c είναι η συνταγή της επιτυχίας ! Έτοιμο πακ κάθε 12,5 λεπτά !!! Και με 3 πακς πετάς συνεχόμενα-ασταμάτητα, κουράγιο μόνο να'χεις (ένα που πετάς και δύο στην φόρτηση!) Θες παραπάνω ;

Το μέγεθος της lipo δεν έχει να κάνει με τον χρόνο φόρτησης. Όλες φορτίζουν σε μία ώρα όταν τις φορτίζουμε με ένα C.
    Αυτά !
    Καταγράφηκε

High speed, low drag !
    PaNt
    Aeromodeller Hero Member

Προσωπικη μου γνωμη,δεν επιβαλλω σε κανενα και τπτ

« Απάντηση #21 στις: Τετάρτη, 16 Δεκ 2009, 17:59:56 »

ναι ρε το ξερω για τις μπαταριες αυτες.. αλλα θα προτιμουσα να φορτιζα μια μπαταρια μια ωρα κια να πεταω μια ωρα χαχα...

θελω να μου πεις με 2c h 3c φορτιση ποσους κυκλουσ αβτεχουν χωρις αισθητη πτωση...
    Καταγράφηκε
    Δημήτρης Z
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #22 στις: Τετάρτη, 16 Δεκ 2009, 21:40:45 »

Χαχα μία ώρα  Cheesy Εσύ δεν θες Ε/Π θες zeppelin !  Grin Wink

Τώρα, για τους κύκλους, εξαρτόνται και αυτοί από την ποιότητα της μπαταρίας (αν υποθέσουμε καλή χρήση). Τουλάχιστον 150 κύκλους για 3ης γενιάς (30-35c) και 300 κύκλους για 4ης είναι τα κλασσικά νούμερα που δίνουν οι κατασκευαστές και μάλιστα εγγυημένα. Ακόμα και οι zippy κτλ βγάζουν 100 κύκλους σε 2c φόρτιση αξιοπρεπώς (αν δεν σου κάτσει κανένα τζούφιο σελ χιχι)
    Καταγράφηκε

High speed, low drag !
    MarD
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #23 στις: Τετάρτη, 16 Δεκ 2009, 23:39:38 »

ναι ρε το ξερω για τις μπαταριες αυτες.. αλλα θα προτιμουσα να φορτιζα μια μπαταρια μια ωρα κια να πεταω μια ωρα χαχα...

θελω να μου πεις με 2c h 3c φορτιση ποσους κυκλουσ αβτεχουν χωρις αισθητη πτωση...

Οι κατασκευαστές των νέων αυτών μπαταριών ισχυρίζονται πως έχουν την ίδια φθορά οι μπαταρίες είτε φορτίζονται με τον αναγραφόμενο αυξημένο ομολογουμένως βαθμό φόρτισης, είτε με μικρότερο.
    Ακόμα έχετε μείνει στα 2-3C; http://www.coolmodels.gr/polyquestxf2200mah3s45c90clipoly-p-597.html  laugh
    Καταγράφηκε

“The helicopter approaches closer than any other [vehicle] to fulfillment of mankind's ancient dreams of the flying horse and the magic carpet.”
    - Igor Sikorsky

http://www.coolmodels.gr
    DEPRON MANIAC
    Board moderator

Μην αναγκάζεις άλλους να αγαπήσουν αυτό που κάνεις

« Απάντηση #24 στις: Πέμπτη, 17 Δεκ 2009, 00:01:21 »

Να συμπληρώσω και γω οτι με μοτοανεμόπτερα μπορείς να πετάς για ώρα και...

Για επιλογή ηλ./θερ. άποψη μου είναι οτι ανάλογα το χρόνο που διαθέτεις και το χώρο που είναι να πετάξεις μπορεί να καθορίσει τι να επιλέξεις. Εγώ είμαι φανατικός αλανιάρης (λόγω χρόνου) οπότε εχω επιλέξει ηλεκτρικά.
      Αυτό όμως δεν με εμποδίζει να μην έχω και κάποιο "χορταστικό" μοντε΄λο, που βέβαια όπως λένε και οι φίλοι είναι ακριβότερη η μετατροπή αλλά "καθαρή" και η δε μεταφορά του, λιτή μόνο πομπός μοντέλο μπαταρίες (προφορτισμένες)

http://www.youtube.com/watch?v=IaBMpMO0qTg
    Καταγράφηκε

Τα καύσιμα κάποτε θα τελειώσουν. Τα ηλεκτρόνια δεν τελειώνουν ποτέ

Βρε μανία με το depron

Ο flight controller είναι θαυμάσιο μηχάνημα αλλά δεν κάνει θαύματα
    και προπαντώς δεν έχει νοημοσύνη, γι'αυτό χρησιμοποίησε την δική σου

Όσο πιο smart γίνεται η τεχνολογία τόσο πιο χαζός γίνεται ο άνθρωπος
    Πετρος Πετριδης
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #25 στις: Πέμπτη, 17 Δεκ 2009, 00:04:31 »

Εννοείς μετατροπή θερμικού σε ηλεκτρικό? Άραγε ένα Calmato μπορεί να μετατραπεί σε ηλεκτρικό?
    Καταγράφηκε
    DEPRON MANIAC
    Board moderator

Μην αναγκάζεις άλλους να αγαπήσουν αυτό που κάνεις

« Απάντηση #26 στις: Πέμπτη, 17 Δεκ 2009, 00:11:03 »

Φυσικά αλλά η μετατροπή χρειάζεται πολύ σκέψη μήπως σε περίπτωση δεν ικανοποιηθείς, οπότε να μπορείς να το ξανακάνεις θερμικό
    Καταγράφηκε

Τα καύσιμα κάποτε θα τελειώσουν. Τα ηλεκτρόνια δεν τελειώνουν ποτέ

Βρε μανία με το depron

Ο flight controller είναι θαυμάσιο μηχάνημα αλλά δεν κάνει θαύματα
    και προπαντώς δεν έχει νοημοσύνη, γι'αυτό χρησιμοποίησε την δική σου

Όσο πιο smart γίνεται η τεχνολογία τόσο πιο χαζός γίνεται ο άνθρωπος
    MarD
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #27 στις: Πέμπτη, 17 Δεκ 2009, 00:13:34 »

Εννοείς μετατροπή θερμικού σε ηλεκτρικό? Άραγε ένα Calmato μπορεί να μετατραπεί σε ηλεκτρικό?

Μπορεί να γίνει αλλά δεν χρειάζεται (άσε που έχεις τσάμπα βάρος απο το ενισχυμένο του σκαρί που στην περίπτωση του ηλεκτρικού είναι περιττό). Υπάρχει καθαρόαιμη ηλεκτρική έκδοση: http://shopkyosho.com/products/productdetail/CALMATO+1400+EP+WITH+BRUSHLESS/part_number=10050RB/410.0.1.1.25383.0.0.0.0
    Καταγράφηκε

“The helicopter approaches closer than any other [vehicle] to fulfillment of mankind's ancient dreams of the flying horse and the magic carpet.”
    - Igor Sikorsky

Πετρος Πετριδης
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #28 στις: Πέμπτη, 17 Δεκ 2009, 00:26:35 »

Τέλειο ευχαριστώ πολύ.Διαβάζοντας το θέμα για τα καύσιμα είδα ότι τα θερμικά χρειάζονται πιό πολλές γνώσεις για να μην σκουριάσει ο κινητήρας,περιεκτικότητα σε νίτρο,ρυθμίσεις πλούσιου-φτωχού μίγματος κλπ,γνώσεις που δεν τις έχω.Αν δεν ήταν τα ηλεκτρικά θα ξεχνούσα κάθε σκέψη για ν'ασχοληθώ.Βέβαια στο μέλλον ίσως γίνει κι αυτό δηλ. νάσχοληθώ με θερμικά μαθαίνοντας απο το site και ρωτόντας.
    Καταγράφηκε
    MarD
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #29 στις: Πέμπτη, 17 Δεκ 2009, 00:32:16 »

Τέλειο ευχαριστώ πολύ.Διαβάζοντας το θέμα για τα καύσιμα είδα ότι τα θερμικά χρειάζονται πιό πολλές γνώσεις για να μην σκουριάσει ο κινητήρας,περιεκτικότητα σε νίτρο,ρυθμίσεις πλούσιου-φτωχού μίγματος κλπ,γνώσεις που δεν τις έχω.Αν δεν ήταν τα ηλεκτρικά θα ξεχνούσα κάθε σκέψη για ν'ασχοληθώ.Βέβαια στο μέλλον ίσως γίνει κι αυτό δηλ. νάσχοληθώ με θερμικά μαθαίνοντας απο το site και ρωτόντας.

Αν έχεις κάποιος να σε βοηθήσει και να σου κάνει τις πρώτες ρυθμίσεις, πήγαινε σε ότι σου αρέσει και δεν θα έχεις πρόβλημα. Αν όμως είσαι μόνος τότε πας δασκαλεμένος και παίρνεις ένα ηλεκτράκι που θα πετάει όπως πρέπει.

Προσωπική μου γνώμη είναι να ξεκινάμε με ένα μικρό φοαμένιο (multiplex κατά προτίμηση  devil ) το οποίο και να σπάσει κολλιέται και γενικά συγχωρεί πολλά. Δεν πετάει όπως το μπάλσινο αλλά νομίζω πως όλα έχουν τον καιρό τους!  Thumbs up
    Καταγράφηκε

- Igor Sikorsky

Σελίδες: 1 [2] 3 4 5     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Αερομοντελλισμός στο Aeromodelling GR  |  Aeromodelling GR - γενικές συζητήσεις (Συντονιστής: ArgyrisGiannetakis)  |  Θέμα: Ηλεκτρικά εναντίον Θερμικών.
    Μεταπήδηση σε: