Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.900 μηνύματα σε 12.394 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τετάρτη, 5 Αυγ 2026, 02:22:56

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τετάρτη, 5 Αυγ 2026, 02:22:56

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από Markhelis
    [Χθες στις 16:24]

[Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 22:09:24]

[Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 18:59:42]

από dominicm
    [Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 17:14:50]

από Stargazer
    [Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 11:39:19]

από UH-1H
    [Κυριακή, 2 Αυγ 2026, 19:09:57]

από Stargazer
    [Κυριακή, 2 Αυγ 2026, 14:58:46]

από dominicm
    [Πέμπτη, 30 Ιουλ 2026, 19:33:58]

από topg
    [Τρίτη, 28 Ιουλ 2026, 23:44:11]

[Τρίτη, 28 Ιουλ 2026, 13:05:46]

[Δευτέρα, 27 Ιουλ 2026, 00:40:02]

από CMarkop
    [Κυριακή, 26 Ιουλ 2026, 19:35:11]

από dominicm
    [Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 18:55:09]

[Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 12:40:03]

[Παρασκευή, 24 Ιουλ 2026, 03:41:03]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309900
    Σύνολο θεμάτων: 12394
    Online σήμερα: 121
    Online έως τώρα: 1547
    (Πέμπτη, 25 Ιουν 2026, 09:39:30)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 1
    Επισκέπτες: 84
    Συνολικά: 85
    Στυλ εμφάνισης

Μην ανοίγετε εδώ θέματα που δεν έχουν καμμία σχέση με αερομοντελισμό. Το πιθανότερο είναι οτι θα διαγραφούν γιατί είναι εκτός αντικειμένου του Aeromodelling GR.

Σελίδες: 1 2 [3] 4 5     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: Ηλεκτρικά εναντίον Θερμικών.  (Αναγνώστηκε 14289 φορές)
    w1ndsurfer
    Aeromodeller Hero Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« Απάντηση #30 στις: Πέμπτη, 17 Δεκ 2009, 06:52:32 »

Τέλειο ευχαριστώ πολύ.Διαβάζοντας το θέμα για τα καύσιμα είδα ότι τα θερμικά χρειάζονται πιό πολλές γνώσεις για να μην σκουριάσει ο κινητήρας,περιεκτικότητα σε νίτρο,ρυθμίσεις πλούσιου-φτωχού μίγματος κλπ,γνώσεις που δεν τις έχω.Αν δεν ήταν τα ηλεκτρικά θα ξεχνούσα κάθε σκέψη για ν'ασχοληθώ.Βέβαια στο μέλλον ίσως γίνει κι αυτό δηλ. νάσχοληθώ με θερμικά μαθαίνοντας απο το site και ρωτόντας.

Για εμάς τους "κολλημένους" η δεύτερη μεγαλύτερη χαρά (μετά την ιδιοκατασκευή μοντέλου) είναι να λύνεις - ξαναδένεις ένα 4-χρονο θερμικό κινητήρα και μετά να τον στρώνεις ώστε να κρατάει ρελαντί στις 2.000 στροφές για 1/2 ώρα χωρίς να σβήνει

Γούστα είναι αυτά  laugh
    Καταγράφηκε

Η τέλεια σχεδίαση επιτυγχάνεται όταν είναι τόσο λιτή ώστε δεν υπάρχει κάτιι που μπορεί να αφαιρεθεί - Antoine De Saint-Exupery (French writer and aviator)
    ΚΥΡΝΙΚ
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #31 στις: Πέμπτη, 17 Δεκ 2009, 09:13:08 »

Βασικά το ότι χρησιμοποιούμε χαζο-νίτρο κινητήρες είναι ένας συμβιβασμός προκειμένου να έχουμε κινητήρες μικρού κυβισμού με όλα τα προβλήματα τους.

Το σωστό είναι να χρησιμοποιείς βενζινοκινητήρα, οποίος εκτός από τεράστια διάρκεια ζωής, απαιτεί ελάχιστη συντήρηση, καταναλώνει ελάχιστα και δεν λερώνει !!
    Καταγράφηκε
    bladekiller
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #32 στις: Πέμπτη, 17 Δεκ 2009, 09:52:13 »

Δεν θα το έλεγα ότι οι βενζινοκινητήρες έχουν αποδειχθεί πιο αξιόπιστοι από τους glow. Πιο οικονομικοί ναι ,κυρίως λόγω της τεράστιας διαφοράς στην τιμή του καυσίμου.
    « Τελευταία τροποποίηση: Πέμπτη, 17 Δεκ 2009, 10:28:48 από evan » Καταγράφηκε
    ΚΥΡΝΙΚ
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #33 στις: Πέμπτη, 17 Δεκ 2009, 10:35:59 »

Στους Ε/Π .90 glow κινητήρες έχω (έχουμε) βαρεθεί να αλλάζουμε ρουλεμάν, πιστόνια, χιτώνια κλπ. Ένας βενζινοκινητήρας 23/26cc κάνει και 400+ μισάωρες πτήσεις.

Το εάν δεν τους χρησιμοποιώ (χρησιμοποιούμε) στους αγώνες F3C (ειδικά στην FAI), οι λόγοι είναι προφανής.
    Καταγράφηκε
    Kiril
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #34 στις: Πέμπτη, 17 Δεκ 2009, 10:41:22 »

Νικο μην γινεσαι κακο παιδι!!! laugh
    Το θεμα τις περισοτερες φορες ειναι το κοστος σε σχεση με την δυναμη του καθε μοτερ.
    Θα συμφωνισω λοιπον με τον Νικο και θα πω οτι η βενζινες ειναι μονοδρομος.
    Εξελισονται συνεχως σε θεμαατα βαρους και πολλες φορες ειναι και ελαφρυτερα τα μοτερ
    βενζινης σε σχεση με τα νιτρο.
    Ναι στα ηλεκτρικα αλλα σε μικροτερα μεγεθη μοντελων.
    Καταγράφηκε
    bladekiller
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #35 στις: Πέμπτη, 17 Δεκ 2009, 11:10:15 »

Η βενζίνη είναι καλή και οικονομική λύση μόνο για αεροπλανα με μέγεθος άνω του 60. Από κει και κάτω η επιλογή είναι μεταξύ glow και ηλεκτροκίνησης. Η ηλεκτροκίνηση όμως για αεροπλάνα που ξεπερνούν το μέγεθος κατηγορίας 25 (40αρια ή 60αρια) είναι προβληματική αν στο μοντελοδρόμιο δεν υπάρχει παροχή ρεύματος. Εκτός κι αν δώσει κανείς μια περιουσία για να έχει καμιά δεκαριά μπαταρίες που να τις έχει φορτισμένες όλη την εβδομάδα για να βγάλει το Σ/Κ. Η αν έχει κανένα βανάκι και κουβαλάει μαζί και το Η/Ζ.
        Εγώ επειδή στο μοντελοδρόμιο δεν υπάρχει επαρκής παροχή ρεύματος για να φορτίσει κανείς μεγάλες μπαταρίες με αρκετό ρεύμα ώστε να φορτίζουν σε λογικό χρόνο και δεν έχω ούτε φορτηγάκι ούτε Η/Ζ προτιμώ glow και ξερό ψωμί. Και ούτε είχα ποτέ προβλήματα σβησιμάτων στο άσχετο ή δυσκολίες ρύθμισης. Χρησιμοποιώντας βέβαια σωστές μηχανές κι όχι "της ευκαιρίας". Από κει και πέρα βέβαια αν πιάσω μια μηχανή και τη "σκίσω" με 500% νίτρο και σφύριγμα ως εκεί που δεν παίρνει είναι λογικό να τα "πετάξει έξω".
    Καταγράφηκε
    Χρηστος Βαγενας (vchris)
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #36 στις: Πέμπτη, 17 Δεκ 2009, 12:19:00 »

καλημερα σας
    αποψη μου ειναι οτι οπου εχει συνηθισει ο καθενας ειναι το καλυτερο και δεν το αλλαζει
    εγω πχ εχω συνηθισει στα θερμικα εχω 7 κινητηρες απο .55 - 2.20 glow και 2 gas
    ποτε δεν ειχα καποιο προβλημα ουτε με ρυθμισεις ουτε με ζημιες (ετυχε? μπορει!)
    βεβαια εξαρτατε θα μου πειτε και ποσο τα δουλευω και πως
    σωστο και αυτο αλλα
    αν ειχα αυτα τα α/π και το ε/π σε ηλεκτρικα δε νομιζω οτι θα μπορουσα οποιαδηποτε μερα να πεταξω οποιοδηποτε οπως μπορω να κανω τωρα
    πχ ενα κινητηρα 4χρονο .90 που ειναι 6χρονια τωρα παιρνει μπροστα και πεταω οποτε θελω
    δε ξερω ενα α/π ηλεκρικο αντιστοιχο τι μοτερ και μπαταριες θελει αλλα δε νομιζω οι μπαταριες να με περιμεναν 6 χρονια!!
    γιατι νομιζω οτι αλλες μπαταριες φορανε τα α/π με 1.40 φτερο και αλλες τα 1.60 - 1.70 κτλ οποτε αν ειχα σε αυτο 4s 3200
    δε θα εκανε στο μοντελο που θα ηθελε 3s 2200
    οποτε αν πουμε οτι ταιριαζουν τα μοντελα μου κατα ζευγοι απο θεμα setup θα ηθελα 5-6 σετ μπαταριων και απο ποσες?
    απο 5? = 30 μπαταριες (δε ξερω αν κανω λαθος εδω ετσι νομιζω)
    30 μπαταριες ποσο εχουν και ποσο θα κρατουσαν?
    πριν μια εβδομαδα πηρα ενα ηλεκτροκινητο μικρο yak 55 3d  το μονο καλο που ειδα ειναι οτι δεν ειχα λερωμενα χερια
    ολα τα αλλα αστα να πανε , περιμενε ποτε θα φορτωσουν οι μπαταριες 9 απο 40 λεπτα η καθε μια για να πεταξεις με τη καθε μια απο αυτες 5 λεπτα και απο αυτα τα μισα χωρις δυναμη
      αποψη μου ειναι οτι το καλυτερο για τον καθενα μας ειναι αυτο που μπορει να συντηρισει καλυτερα
    δε μπορουμε να τα βαλουμε ολα και ολους σε να καλουπι
    Καταγράφηκε
    TOLIS
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #37 στις: Πέμπτη, 17 Δεκ 2009, 13:33:46 »

να πω και εγω την αποψη μου λοιπον.
    κατ αρχην θα συμφωνησω με τον φιλο windsurfer οτι η χαρα ρυθμισης ή και επισκευης ενος 4χρονου glow ειναι μεσα στον ορισμο του αερομοντελιστη.....δεν ξερω ρε παιδια αλλα τα ηλεκτρικα μου μοιαζουν σαν παιχνιδια απο το jumbo(προσωπικη αποψη)..
    θελω να ακουω το μοτερ, ο ηχος ειναι πιο scale και η αποδοση του κινητηρα ειναι η ιδια εως την τελευταια σταγονα καυσιμου..
    τωρα οσον αφορα ρυθμισεις , βελονες, σβησιματα κλπ, δεστε ποσα θεματα υπαρχουν σχετικα με τα ηλεκτρικα...
    π.χ.  ¨"προβλημα με μοτερ"....."προβλημα με speedcontroler"...."προβλημα με μπαταρια""   και πολλα αλλα...
    προσωπικα δεν με χαλαει το καθαρισμα απο τα λαδια, και μου αρεσει η μυρωδια του καυσιμου....
    θερμικο και πασης ελλαδος..... Grin Grin Grin Grin Grin
    Καταγράφηκε

cogito ergo sum....
    bladekiller
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #38 στις: Πέμπτη, 17 Δεκ 2009, 14:22:44 »

Αρα που καταλήγουμε? Στο "περί ορέξεως κολοκυθόπιτα". Οπερ, όπως τη βρίσκει ο καθένας.
    Καταγράφηκε
    TOLIS
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #39 στις: Πέμπτη, 17 Δεκ 2009, 14:31:00 »

ετσι αγαπητε μου.....ετσι ακριβως.... Thumbs up Thumbs up
    Καταγράφηκε

cogito ergo sum....
    Spartan
    Aeromodeller Sr. Member

Τα όρια της γνώσης είναι τα όρια του κόσμου

« Απάντηση #40 στις: Πέμπτη, 17 Δεκ 2009, 15:43:44 »

Θα συμφωνήσω και εγώ με τη σειρά μου με τον vchris αλλά και με τον Τόλη. Το τελευταίο μου αεροπλάνο (Parkmaster) είναι ηλεκτρικό και το πήρα μόνο και μόνο για μπορώ να πετάω όπου θέλω. Αν και ικανοποιεί το στόχο μου, η αυτονομία νομίζω ότι είναι το μειονέκτημά του. Με τρεις τρίσελες μπαταρίες πετάω περίπου στα 36-39 λεπτά αν βέβαια προνοήσω και τις έχω φορτίσει από πριν. Για παράδειγμα σήμερα που ο καιρός άνοιξε κάποια στιγμή, δεν είχα τις μπαταρίες έτοιμες για πτήση. Άντε τώρα να περιμένεις μια ώρα για να φορτίσει η καθεμία...
    Επίσης θα συμφωνήσω με τον Τόλη ότι ο θόρυβος του κινητήρα (ειδικά του τετράχρονου) είναι ένα στοιχείο ρεαλισμού που δεν το διαθέτουν τα ηλεκτρικά.
    Οποσδήποτε όμως είναι θέμα συνήθειας και επιλογών του καθενός. Εγώ πάντως θα δηλώσω φανατικός των θερμικών, της λαδίλας και της κάπνας laugh laugh....
    Καταγράφηκε

Αυτοί που ξεχνούν την ιστορία τους είναι καταδικασμένοι να την ξαναζήσουν - George Santayana (Life of Reason, 1905)
    Yankos
    Aeromodeller Hero Member

Χρωστάω, άρα υπάρχω. - Yankos -

« Απάντηση #41 στις: Πέμπτη, 17 Δεκ 2009, 16:01:25 »

Για εμάς τους "κολλημένους" η δεύτερη μεγαλύτερη χαρά (μετά την ιδιοκατασκευή μοντέλου) είναι να λύνεις - ξαναδένεις ένα 4-χρονο θερμικό κινητήρα και μετά να τον στρώνεις ώστε να κρατάει ρελαντί στις 2.000 στροφές για 1/2 ώρα χωρίς να σβήνει

Γούστα είναι αυτά  laugh

να πω και εγω την αποψη μου λοιπον.
    κατ αρχην θα συμφωνησω με τον φιλο windsurfer οτι η χαρα ρυθμισης ή και επισκευης ενος 4χρονου glow ειναι μεσα στον ορισμο του αερομοντελιστη.....δεν ξερω ρε παιδια αλλα τα ηλεκτρικα μου μοιαζουν σαν παιχνιδια απο το jumbo(προσωπικη αποψη)..
    θελω να ακουω το μοτερ, ο ηχος ειναι πιο scale και η αποδοση του κινητηρα ειναι η ιδια εως την τελευταια σταγονα καυσιμου..
    τωρα οσον αφορα ρυθμισεις , βελονες, σβησιματα κλπ, δεστε ποσα θεματα υπαρχουν σχετικα με τα ηλεκτρικα...
    π.χ.  ¨"προβλημα με μοτερ"....."προβλημα με speedcontroler"...."προβλημα με μπαταρια""   και πολλα αλλα...
    προσωπικα δεν με χαλαει το καθαρισμα απο τα λαδια, και μου αρεσει η μυρωδια του καυσιμου....
    θερμικο και πασης ελλαδος..... Grin Grin Grin Grin Grin

Συμφωνώ κι εγώ παιδιά, αυτά είναι γούστα....   Να ακούς τον 4χρονο να παρπαρίζει Tongue
    Να διαγράφεται η κάπνα του στον ουρανό  
    Να παίζεις με τις βελόνες και να κατεβάζεις το ρελαντί τόσο χαμηλά
    που να ακούς τον κάθε χρόνο του κινητηρα, κλακ κλακ κλακ κλακ  Cheesy Cheesy
    Άσε πια το άρωμα του καυσίμου...
    Βλέπετε πόσο αισθησιακό μπορεί να είναι το χόμπυ μας;  

Ενώ με τα ηλεκτρικά, το πολύ πολύ να μυρίσεις κανα καμμένο μοτέρ ή καμια σκασμένη λίπο.
    Στον ουρανό, αν δεις καπνό θα έχει πάρει φωτιά το μοντέλο.
    Και για να ακούσεις το κλακ κλακ κλακ πρέπει να αγοράσεις ηχοσύστημα από το hobbycity  angel

Αυτή είναι η άποψή μου βέβαια.

Γενικώς όμως θα συμφωνήσω με τον φίλο bladekiller "περί ορέξεως κολοκυθόπιτα"  Thumbs up
    Καταγράφηκε

ilias
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #42 στις: Πέμπτη, 17 Δεκ 2009, 17:24:25 »

+++++++1000 Στο "περί ορέξεως κολοκυθόπιτα".
    Καταγράφηκε

Velox 26cc
    Last down xxxl
    PrecisionAerobatics Addiction
    Polaris seaplane
    Bard glider
    TopModel CZ Stinger
    Pilot Q.B. 10L
    Tarot 450PRO V2 Flybarless
    ...κατι πτέρυγες και πολύ σαβούρα
    skopos-Komotini
    Aeromodeller Hero Member

ΑΕΡΟΛΕΣΧΗ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

« Απάντηση #43 στις: Πέμπτη, 17 Δεκ 2009, 17:55:07 »

+++++++1000 Στο "περί ορέξεως κολοκυθόπιτα".

Όλα καλά είναι !
    Αν είναι και οι τσέπες σου γεμάτες ευρώ ….. αλλά αν είναι άδειες κλάφτα Χαράλαμπε,αν δεν πάρεις και δώρο Χριστουγέννων από την δουλειά  ,τότε προσπαθείς να πετάξεις με ότι βρεις  ……
    Καταγράφηκε

Yankos
    Aeromodeller Hero Member

Χρωστάω, άρα υπάρχω. - Yankos -

« Απάντηση #44 στις: Πέμπτη, 17 Δεκ 2009, 18:34:02 »

Όλα καλά είναι !
    Αν είναι και οι τσέπες σου γεμάτες ευρώ ….. αλλά αν είναι άδειες κλάφτα Χαράλαμπε,αν δεν πάρεις και δώρο Χριστουγέννων από την δουλειά  ,τότε προσπαθείς να πετάξεις με ότι βρεις  ……

Skopos έχεις απόλυτο δίκιο, μην είμαστε αχάριστοι.
    Είμαστε από τους τυχερούς της κοινωνίας, που άλλωτε εύκολα, άλλωτε δύσκολα καταφέρνουμε
    να ασχολούμαστε με το χόμπυ μας.
    Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν τα αναγκαία για τη ζωή...
    Καταγράφηκε

Σελίδες: 1 2 [3] 4 5     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Αερομοντελλισμός στο Aeromodelling GR  |  Aeromodelling GR - γενικές συζητήσεις (Συντονιστής: ArgyrisGiannetakis)  |  Θέμα: Ηλεκτρικά εναντίον Θερμικών.
    Μεταπήδηση σε: