Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.793 μηνύματα σε 12.387 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Παρασκευή, 24 Ιουλ 2026, 15:12:32

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Παρασκευή, 24 Ιουλ 2026, 15:12:32

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από Markhelis
    [Σήμερα στις 14:07]

[Σήμερα στις 12:49]

[Σήμερα στις 03:41]

[Τετάρτη, 22 Ιουλ 2026, 14:35:59]

από pq
    [Δευτέρα, 20 Ιουλ 2026, 22:47:44]

[Κυριακή, 19 Ιουλ 2026, 08:30:46]

από dominicm
    [Παρασκευή, 17 Ιουλ 2026, 18:43:56]

[Πέμπτη, 16 Ιουλ 2026, 18:22:36]

[Τετάρτη, 15 Ιουλ 2026, 18:55:59]

από carapis
    [Τρίτη, 14 Ιουλ 2026, 22:41:46]

από ΗΑWK 100
    [Τρίτη, 7 Ιουλ 2026, 00:24:58]

[Δευτέρα, 6 Ιουλ 2026, 08:22:45]

από AKISSSS
    [Κυριακή, 5 Ιουλ 2026, 13:15:28]

από spirost
    [Σάββατο, 4 Ιουλ 2026, 22:56:59]

[Παρασκευή, 3 Ιουλ 2026, 19:49:29]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309793
    Σύνολο θεμάτων: 12387
    Online σήμερα: 139
    Online έως τώρα: 1547
    (Πέμπτη, 25 Ιουν 2026, 09:39:30)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 3
    Επισκέπτες: 69
    Συνολικά: 72
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: 1 2 [3] 4 5     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: Shuttle SCEADU 50 SWM B ARF with OS E/G DTDS - Βοήθεια για ηλεκτρονικά  (Αναγνώστηκε 15960 φορές)
    ΚΥΡΝΙΚ
    Aeromodeller Hero Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« Απάντηση #30 στις: Κυριακή, 3 Μαΐ 2009, 22:07:15 »

Επίσης θα μπορούσε κάποιος να μου πει να υπάρχει διαφορά στο ποια servos είναι τα προτεινόμετα αν έχεις την έκδοση SWM ή την HPM.

Εφόσον τοποθετηθούνε σέρβος τύπου 3 Χ S9252 ή 3 Χ DS610, το Ε/Π θα λειτουργήσει εξίσου καλά από άποψη ηλεκτρονικού ελέγχου.

Από άποψη μηχανικού ελέγχου, προσωπικά προτιμώ το mCCPM (ή αλλοιώς HPM στην περίπτωσή μας).

Καταγράφηκε
    akritas
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #31 στις: Κυριακή, 3 Μαΐ 2009, 22:41:55 »

(ασχετο post)

ρε συ Νικο , αυτο το   

R50 SUPER SPECIAL PRO LUX EDITION (2.85 Version)...

τελικα τι ειναι?

ελικοπτερο , η κανα προγγραμα για τα Windows  Huh

Καταγράφηκε

AVANT aurora
    Πτέραρχος
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #32 στις: Κυριακή, 3 Μαΐ 2009, 22:56:04 »

(ασχετο post)

ρε συ Νικο , αυτο το   

τελικα τι ειναι?

ελικοπτερο , η κανα προγγραμα για τα Windows  ? ? ? ? ?

αναβάθμιση της ουρας του επερξεργαστη του fuselage κατα την διαδικασία του Boot ενώ κάνεις autorotation σε συνδιασμό με stall .. Grin Grin Grin Grin Grin
    Καταγράφηκε

Τελικά ....τίποτα δεν είναι " απαξ "
    "Ουδεις Επικινδυνότερος εκ του Ευεργετηθέντος Αχάριστου"
    **

« Απάντηση #33 στις: Κυριακή, 3 Μαΐ 2009, 23:09:22 »

νιονιο μην τον παρεξηγεις τον VTR... ειναι στιγνος moderator αλλα ειναι καλο παιδι....
    και εμενα μου την εσπαγε στις αρχες αλλα μετα τον συμπαθησα.....(και ειμαι πολυ παραξενος εγω) μουρλοζακυνθηνος!

Grin Grin Grin

Κανένα πρόβλημα
    Καταγράφηκε
    ΚΥΡΝΙΚ
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #34 στις: Δευτέρα, 4 Μαΐ 2009, 09:03:37 »

(ασχετο post)

ρε συ Νικο , αυτο το   

τελικα τι ειναι?

ελικοπτερο , η κανα προγγραμα για τα Windows  ? ? ? ? ?

αναβάθμιση της ουρας του επερξεργαστη του fuselage κατα την διαδικασία του Boot ενώ κάνεις autorotation σε συνδιασμό με stall .. Grin Grin Grin Grin Grin

Φτου !!  Αποκαλύφθηκε το μυστικό project του Raptora που είχα για τους φετινούς πανελλήνιους F3N. Επειδή θέλω να μοιράζομαι τα μυστικά μου, θα πω πως είναι ένα σύστημα Rotorless .
    To πρόβλημα είναι πως σύμφωνα με τον υφιστάμενο κανονισμό, δεν επιτρέπουν τέτοια Ε/Π ακόμη.  Άτιμη παράγκα της FAI....
    Καταγράφηκε
    Dionisisf
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #35 στις: Τρίτη, 5 Μαΐ 2009, 21:46:04 »

Ευχαριστώ όλους σας για την κατάθεση της γνώμης τους. 

Κατά πάσα πιθανότητα θα προχωρήσω με τα 3152 για cyclic και throttle αφού νομίζω ότι είναι αυτό που ψάχνω την δεδομένη στιγμή.
    Σίγουρα τα 9252 και τα DS601 είναι καλύτερα από πλευράς απόδοσης αλλα έχουν και διπλάσια τιμή.
    Αν λοιπόν δεν βρω κάποια ευκαιρία σε μαγαζιά εξωτερικού ή ebay τις επόμενες μέρες θα παραγγείλω αυτά τα οποία μπορούν να με καλύψουν αρχικά και όταν έρθει η ώρα και χρειάζομαι servos με καλύτερη απόδοση στο μέλλον, θα πάρω κάτι καλύτερο.

Παρεπιμπτόντως, έχω ανοίξει ένα άλλο post στο οποίο μπορεί κάποιος να παραθέσει μια λίστα μα field equipment που χρειάζεται κάποιος για να κάνει την πρώτη του πτήση (https://www.aeromodelling.gr/ForumS/index.php?topic=10111.0).
    Ήδη έχει γράψει μια αρχική λίστα ο Γιώργος (cu19x).
    Αν μπορείτε ρίξτε μια ματιά και κάντε προσθήκες σε αυτήν. Thumbs up

Καταγράφηκε
    vtr
    Aeromodeller Hero Member

α........ ρε και να ειχα τα 3 ΧΧΧ...

« Απάντηση #36 στις: Τρίτη, 5 Μαΐ 2009, 21:57:48 »

Παρεπιμπτόντως, έχω ανοίξει ένα άλλο post στο οποίο μπορεί κάποιος να παραθέσει μια λίστα μα field equipment που χρειάζεται κάποιος για να κάνει την πρώτη του πτήση (https://www.aeromodelling.gr/ForumS/index.php?topic=10111.0).
    Ήδη έχει γράψει μια αρχική λίστα ο Γιώργος (cu19x).
    Αν μπορείτε ρίξτε μια ματιά και κάντε προσθήκες σε αυτήν. Thumbs up

Προσωπικά νομίζω, ότι σε έχει καλύψει. Μέ τήν πάροδο του χρόνου, θα βρείς τι πραγματικά χρειάζεσαι, εκτός απο αυτά.
    Καταγράφηκε

Sponsored by: nemhobby.com 

Dionisisf
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #37 στις: Παρασκευή, 22 Μαΐ 2009, 08:21:31 »

Καλησπέρα σε όλους,

Προχωράω με την συναρμολόγηση του ελικοπτέρου αργά και σταθερά. Αυτήν την στιγμή περιμένω 2 δέματα που περιέχουν τα περισσότερα εξαρτήματα και εξοπλισμό.
    Μου μένουν πλέον μόνο κάλι ψιλά αλλά θα ήθελα την γνώμη σας για το εξής:

Σκέφτομαι να χρησιμοποιήσω για μπαταρία του δέκτη ένα pack eneloop.
    Δεν θέλω να βάλω LiPo αν και έχω διαβάσει σχετικά με τα πλεονεκτήματα τους,  λόγω των προβλημάτων που μπορούν να παρουσιαστούν από άποψη ασφάλειας.

Η ερώτηση μου είναι η εξής:
    Μου προτείνεται ένα pack 4,8V 2000mAh ή 6V με step down στα 4,8V?
    Κάπου διάβασα ότι είναι καλύτερο το δεύτερο μια και έχει μικρότερο κίνδυνο να παρουσιαστεί πρόβλημα με τον δέκτη (DX7 και AR7000).
    Αξίζει όμως τα έξτρα χρήματα για τον regulator για την δεύτερη λύση και φυσικά υπάρχει regulator που θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω?

Καταγράφηκε
    bladekiller
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #38 στις: Παρασκευή, 22 Μαΐ 2009, 10:00:53 »

Φίλε μου εγώ δεν θα σου πρότεινα πακάκι ΝΙΜΗ σε ελικόπτερο την εποχή του 2009. Εχω κι εγώ στο ράπτορα τον τριαντάρη πακάκι robe 4.8V 2000mah και μετά από δύο τεπόζιτα το onboard βολτόμετρο φλερτάρει με τα κόκκινα. Και να σκεφτείς ότι το μόνο ψηφιακό σερβό είναι αυτό της ουράς. Γιαυτό προχωράω σε μπαταρία λιθίου.
        Οι λύσεις που έχεις βασικά είναι δύο. Η μία είναι να χρησιμοποιήσεις μπαταρια λίπο με UBEC. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ασφαλείας. Οι λίπο δεν σκάνε στα καλά καθούμενα παρά μόνο αν τρυπήσουν ή φορτιστούν με λάθος τρόπο. Πετάω και ηλεκτρικά μοντέλα και ξέρω τι γράφω.
         Η άλλη λύση είναι να χρησιμοποιήσεις δίσελη Α123 της οποίας η τάση είναι σχεδόν αυτή που δίνει ένα εξάβολτο πακάκι ΝΙΜΗ χωρίς ομως να έχει το βάρος της ΝΙΜΗ ή να γονατίζει η τάση αν ζητηθεί ρεύμα. Επίσης οι Α123 είναι πολύ πιο ανθεκτικές στην κακομεταχείριση από τις λίπο. Αν η ουρά θέλει 5 βολτ βάζεις για την ουρά και ένα step down και είσαι άρχοντας.
        Προσπάθησε πάντως να αποφύγεις τις ΝΙΜΗ. Εντάξει θα μπορούσες να βάλεις και ένα πολύ μεγάλο πακάκι αλλά δεν βλέπω το λόγο να βαραίνεις το ελικόπτερο ενώ υπάρχουν και άλλες λύσεις ελαφρύτερες και αξιόπιστες.

Φιλικά Κώστας.
    Καταγράφηκε
    vtr
    Aeromodeller Hero Member

α........ ρε και να ειχα τα 3 ΧΧΧ...

« Απάντηση #39 στις: Παρασκευή, 22 Μαΐ 2009, 10:09:10 »

Και εγώ, όπως και πολλοί, χρησιμοποιούμε lipo με reg παρέα.
    Και ειδικά τους τελευταίους μήνες που παίζω με το reg τής align που έχει και το μαγικό κουμπάκι για το μπουζάκι......τέλεια.

Νομίζω και εγώ ότι ένας καλός reg, σε συνδυασμό με μια lipo την οποία δεν θα τήν ξελιγώνεις και ένα καλό φορτιστή, θα είσαι μια χαρά... Thumbs up
    Καταγράφηκε

Sponsored by: nemhobby.com 

Dionisisf
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #40 στις: Παρασκευή, 22 Μαΐ 2009, 11:01:23 »

Φίλε μου εγώ δεν θα σου πρότεινα πακάκι ΝΙΜΗ σε ελικόπτερο την εποχή του 2009. Εχω κι εγώ στο ράπτορα τον τριαντάρη πακάκι robe 4.8V 2000mah και μετά από δύο τεπόζιτα το onboard βολτόμετρο φλερτάρει με τα κόκκινα. Και να σκεφτείς ότι το μόνο ψηφιακό σερβό είναι αυτό της ουράς. Γιαυτό προχωράω σε μπαταρία λιθίου.
        Οι λύσεις που έχεις βασικά είναι δύο. Η μία είναι να χρησιμοποιήσεις μπαταρια λίπο με UBEC. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ασφαλείας. Οι λίπο δεν σκάνε στα καλά καθούμενα παρά μόνο αν τρυπήσουν ή φορτιστούν με λάθος τρόπο. Πετάω και ηλεκτρικά μοντέλα και ξέρω τι γράφω.
         Η άλλη λύση είναι να χρησιμοποιήσεις δίσελη Α123 της οποίας η τάση είναι σχεδόν αυτή που δίνει ένα εξάβολτο πακάκι ΝΙΜΗ χωρίς ομως να έχει το βάρος της ΝΙΜΗ ή να γονατίζει η τάση αν ζητηθεί ρεύμα. Επίσης οι Α123 είναι πολύ πιο ανθεκτικές στην κακομεταχείριση από τις λίπο. Αν η ουρά θέλει 5 βολτ βάζεις για την ουρά και ένα step down και είσαι άρχοντας.
        Προσπάθησε πάντως να αποφύγεις τις ΝΙΜΗ. Εντάξει θα μπορούσες να βάλεις και ένα πολύ μεγάλο πακάκι αλλά δεν βλέπω το λόγο να βαραίνεις το ελικόπτερο ενώ υπάρχουν και άλλες λύσεις ελαφρύτερες και αξιόπιστες.

Φιλικά Κώστας.

Καλημέρα Κώστα,
    Ευχαριστώ για την απάντηση.
    Θα παίξω στα 4.8V και τα servos μου θα είναι 3ΧS3152, 1X9254. Για το γκάζι μπορεί να χρησιμοποιήσω προσωρινά ένα από τα DS821 που έχω από την τηλεκατεύθυνση.

Από ότι εχω διαβάσει σε διάφορα posts, οι eneloop συμπεριφέρονται αρκετά καλά, πολύ καλύτερα από τις κλασσικές NiMh.
    Θα ψάξω πάντως και την περίπτωση των A123. Έχεις να μου προτείνεις κάποιο συγκεκριμένο μοντέλο? Ιδανικά θα ήθελα να αποφύγω την χρήση regulator.

Φιλικά,
    Διονύσης

Καταγράφηκε
    bladekiller
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #41 στις: Παρασκευή, 22 Μαΐ 2009, 11:59:14 »

Κοίταξε και τα πακάκια που χρησιμοποιώ εγώ στοιχεία eneloop έχουν ουσιαστικά. Απόδειξη ότι μπορώ να τα αφήσω αχρησιμοποίητα για κάτι μήνες και να τα βρω πάλι γεμάτα σχεδόν σαν να ήταν χθές. Στα αεροπλάνα μου αποδίδουν άριστα αλλά στο ράπτορα κολώνουν. Αναμενόμενο είναι αφού σε ένα ελικόπτερο τα σερβό ακόμη και αναλογικά λειτουργούν συνέχεια και γρήγορα ακόμη και σε μια απλή προχωρητική πτήση.
        Τώρα αν όλα τα σερβό και το γυροσκόπιό σου είναι και για 6 βολτ μπορείς να χρησιμοποιήσεις Α123 δύο στοιχείων χωρίς κανένα regulator. Αν πάλι το σερβό της ουράς είναι μόνο για 5 βολτ δεν υπάρχει πρόβλημα να βάλεις ένα step down μόνο για την ουρά. Πολλοί ελικοπτεράδες που χρησιμοποιούν 6ολτες ΝΙΜΗ για περισσότερη δύναμη στα σερβό του στροφείου χρησιμοποιούν και step down γιατί πολλά ψηφιακά σερβό για ουρά ή και γυροσκόπια βγαίνουν μόνο για 5 βολτ και όχι για 6.
       Μη φοβάσαι γενικά τη χρηση regulator. Πάρα πολλοί χρησιμοποιούν regulator και δεν έχουν πρόβλημα. Να θυμάσαι ότι το πιο απλό δεν είναι απαρραίτητα και το πιο αξιόπιστο. Θεωρώ πολύ πιο πιθανό ένα crash εξαιτίας μιας περίεργης βύθισης τάσης που κάνουν καμιά φορά οι ΝΙΜΗ όταν ζητηθεί πολύ ρεύμα απότι εξαιτίας βλάβης στο UBEC ή το step down.

Φιλικά Κώστας.
    Καταγράφηκε
    misterHATORI
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #42 στις: Παρασκευή, 22 Μαΐ 2009, 12:12:47 »

καλημέρα παιδιά k από εμενα.εγώ χρησιμοποιώ εδώ k 2 μήνες "περοπου" την a123 k είναι super είναι στα 2200 k τι φορτίζω στη θέση life στα 6.δω τι χρησιμοποιώ k στα 3 ελικόπτερα που έχω k στο "χιροβο",k στο avant,k στο rex700
    κάνω κατά μέσο ορο 4 "τεποζιτα" k μου ζητάει γύρο στα 1200 στο φόρτισμα tis.ti φορτίζω με balancer k τις δεινω 5.0amber στο φόρτισμα τις k τι γεμίζω γύρο στ α20 λεπτά.
    απλά είναι τέζα καμια σχέση με λιπό.....
    Καταγράφηκε

"FLY OR DIE!"
    Dionisisf
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #43 στις: Παρασκευή, 22 Μαΐ 2009, 12:21:09 »

O AR700 έχει Voltage Range: 3.5-9.6V
    Τα s3152 και το DS821 δουλεύουν στα 6V
    Tο μόνο που μένει είναι το s9254 το οποίο δουλεύει μόνο 4.8V.
    Οπότε θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω regulator μόνο γι αυτό.

Έχεται κάποιο συγκεκριμένο να μου προτείνεται αν είναι εύκολο?
    Για τις μπαραρίες & φορτιστή κάποια πρόταση επίσης?

Ευχαριστώ,
    Διονύσης
    Καταγράφηκε
    bladekiller
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #44 στις: Παρασκευή, 22 Μαΐ 2009, 12:57:22 »

Για το 9254 της ουράς μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτό ανάμεσα στο κανάλι του ράντερ και το γυροσκόπιο οπότε γυροσκόπιο και σερβό τροφοδοτούνται με 5 βολτ.

http://www.heliland.com/catalog/index.php?main_page=product_info&cPath=112&products_id=2486

Φιλικά Κώστας.
    Καταγράφηκε
    Σελίδες: 1 2 [3] 4 5     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Ελικόπτερα R/C  |  Ελικόπτερα με καύσιμο (Συντονιστής: Γκούσκος Διονύσιος)  |  Θέμα: Shuttle SCEADU 50 SWM B ARF with OS E/G DTDS - Βοήθεια για ηλεκτρονικά
    Μεταπήδηση σε: