να ρωτησω κατι αλλο
ενα κομματι αλουμινιο ή χαλκο , ας πουμε μεγεθος σαν ενα πακετο τσιγαρα , αν θελω να το κοψω στη μεση και να το κανω 2 κομματια , στο σπιτι ή σε ενα μικρο εργαστηριο τι θα χρησιμοποιουσατε
σκεφτομουν οτι με ενα απλο σιδεροπριονο δεν θα γινει σωστα η δουλεια
σε τοσο μεγαλα κομματια τι χρισιμοποιουμε?
πρεπει ναχουμε κατι σαν δισκοπριονο ή καθετη σεγα?
Μην μπλεκεστε με πολυπλοκα πραγματα(σεγες, κλπ) μπορεις ανετα να κοψεις το κομματι που θες με Plasma

Περα απο την πλακα,οταν προκειται για αλλουμινο τα πραγματα ειναι δυσκολα.Οποιος καταφερει και κοψει αλουμινο παχους 15mm με σεγα η δισκοπριονο θα του δινω να μου κοβει και τα δικα μου!!!Ασε που το δισκοπριονο μπορει να στομωσει αποτομα και να κλωτσησει επικινδυνα παρασερνοντας οτι βρισκεται γυρω του...Πολυ τρομακτικο το δισκοπριονο σαν εργαλειο!Τοσες χιλιαδες στροφες περιστρεφομενου μεταλλου ειναι λιγο spooky.Με "γκρινιαρη" ή δισκοπριονο κοβονται ευκολα τα σιδηρουχα μεταλλα.Το αλουμινιο ομως...

Βασικος κανονας στα μηχανουργικα(για ευνοειτους λογους) ειναι το κατεργαζομενο κομματι να ειναι κοντα στις διαστασεις του τελικου εξαρτηματος.Φανταζεστε να ξεχοντριζετε μια πλακα 50mm για να πατε στα 15?

Θα εχετε γρεζι για να βαζετε και στην σαλατα!!!Δυστυχως η μονη λυση για αλουμινιο ειναι ή κοψιμο επανω στην φρεζα ή με πριονοκορδελα παγκου(λεω παγκου γιατι προοριζεται για μικρο εργαστηριο)(ξερετε,αργες στροφες,σαπουνελαια κλπ)Το καλο βεβαια με τις πριονοκορδελες μεταλλων ειναι οτι κοβουν οτι μεταλλο θες ατσαλι,μπρουντζο,σιδερο, μαντεμι κλπ.με λιγες στροφες και μεγαλη προωση.
Μιλωντας παντα για ραβδους, λαμες, κυλινδρους κλπ συναφων διαστασεων με το μηχανημα που εχεις.Με 400 ευρωπουλα μπορεις να παρεις καλο μηχανημα!Εγω να δω ποτε θα "χτυπησω" ενα τετοιο που ζαχαρωνω να μου λυσει τα χερια.Βαρεθηκα να χρησιμοποιω την φρεζα για χοντροκομμενες κοπες.
Βεβαια οταν τα πραγματα ερχονται σε διαστασεις μεγαλων φυλλων/πλακων τοτε ενας γνωστος με ψαλιδι ή κοπη πλασμα ειναι σωτηριος

Ομηρε χαθηκα γιατι εχω προβλημα και με την συνδεση(σημερα καταφερα να μπω)
Φιλε σκαθαρι ευχαριστως να σε βοηθησουμε αλλα για να σε βοηθησουμε πρεπει πρωτα να ξερεις τι θες(απο τι θες να φτιαχνεις εξαρταται και αυτο που θα παρεις)Αλλα απο οτι βλεπω εαν θες για χαλκο κλπ,μεγαλες τρυπες και οπως ειπε και ο φιλος Χαρης για κεφαλες boring τοτε το εργαλειο που θες πρεπει να ζυγιζει τουλαχιστον 60 κιλα

Το proxxon ειναι καλο για ξυλα,καραβακια κλπ αλλα για τα υπολοιπα θα τριζει τοσο πολυ στην κοπη που θα τρομαξεις μην πεταχτει τιποτα

Οσο για το CNC οντως ειναι υπερβολικα βολικο αλλα και χειροκινητα αν δουλευεις με τα απαραιτητα εξαρτηματα (διαιρετες,DRO's,Indicators,boring heads,μικρομετρα) μπορεις να κανεις ισαξια δουλεια με ενα μηχανημα CNC(μην περιμενεις να σκαλιζεις γραμματα κλπ ομως).Και να σου πω την αληθεια?Το CNC δεν ειναι μονο οτι κανει πραγματα που δεν μπορεις να τα κανεις χειροκινητα(οπως το να κοψεις εναν κυκλο)ειναι οτι παρεχει μεγαλη ευκολια.Παραδειγμα?εχεις ενα κονδυλι 2mm και θες να κανεις 20 αυλακια 40mm μηκος με βημα αλλα 2mm ας πουμε!θα σε φαει το "κοκορετσι".Κοιτα το Readout ξεκινα να κοβεις.μολις τελειωσεις ξανα πισω στο 0 να ξεκινησεις την επομενη κοπη(και εννοειται το κοπτικο δεν πρεπει να περναει μεσα απο το ιδιο μονοπατι)πρεπει να ανεβασεις τον Ζ αξονα να μετακινηθεις πισω,να τον ξανακατεβασεις στο επομενο σημειο κ.ο.κ.
Ενω στο CNC τρως λιγη ωρα στο σχεδιασμο και μετα καθεσαι και κοιτας(καλο ειναι να εισαι παρον οσο κοβει το μηχανημα)γιατι δεν εχει τις δικλειδες ασφαλειας που εχει ενα βιομηχανικο που μπορει να δουλευει 24 ωρες χωρις επιβλεψη.
Οντως εχουν δικλειδες ασφαλειας...Εβλεπα τις προαλλες ενα Matsuura που εβλεπε εαν ειχε σπασει το κοπτικο κιολας και σταματαγε το προγραμμα(αυτο πως το καναν γ... το κερατο τους??)

Βασικα εαν το μηχανημα σου ειναι "δεμενο" με μικρες ανοχες τζογους κλπ μπορεις να κανεις ιδια δουλεια με αν ειχες μοτερ επανω!!Απλα τα μοτερ και ο υπολογιστης ειναι ευκολια.Και ενας τελευταιος παραγοντας που δινει προβαδισμα στα CNC ειναι η ανθρωπινη βαρεμαρα.Τι εννοω? εαν ξερεις οτι για να κοψεις ατσαλι σε βαθος 10mm χρειαζεσαι περασματα βαθους 0.20 πχ. πρεπει να κανεις χειροκινητα 50 περασματα(θυμασαι,μπρος πισω,πανω κατω κλπ) με αποτελεσμα επειδη δεν γινεται να τρως ατελειωτες ωρες επανω στο μηχανημα,"το πλακωνεις" και αρχιζουν τριξιματα ουρλιαχτα,θριλερ κλπ

Ενω με το CNC το βαζεις κοβει και εισαι τριγυρω και κανεις αλλες δουλειες.Εγω τις προαλλες(με βαρια καρδια βεβαια,γιατι ερχοντουσαν στο μυαλο μου,φωτιες,καταστροφες,εκρηξεις κλπ) εβαλα το μηχανημα να "παρει προσωπο" σε ενα κομματι
ατσαλι κατεργασιας το οποιο ηθελε κοντα στα 20 λεπτα να τελειωσει [το γνωστο ΕΜΤ (Estimated machining Time)Υπολογιζομενος χρονος κατεργασιας] και πηγα εξω να παρω καφε και κατι ψιλολογια.Οταν γυρισα ηταν στο 90%.Αυτο δεν ειναι βολικο???
Αυτα...
Στελνε ερωτησεις και οτι προλαβαινουμε θα απανταμε

Τα λεμε.
YΓ Φιλε "σκαθαρι" αλλο ενα σημειο που παραλειψα να πω,οταν δεν ξερεις κατι και θελεις ν'ασχοληθεις αφου ξερεις την εννοια custom θα ξερεις και την εννοια "trial and error".Σημαντικο πραγμα οταν δεν ξερεις!!!