Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.374 μηνύματα σε 12.374 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τετάρτη, 22 Απρ 2026, 13:56:47

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τετάρτη, 22 Απρ 2026, 13:56:47

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    [Χθες στις 07:07]

από Markhelis
    [Χθες στις 02:55]

από vilisdev
    [Δευτέρα, 20 Απρ 2026, 10:26:27]

από Loukis35
    [Κυριακή, 19 Απρ 2026, 15:46:42]

από ILIASDJ
    [Σάββατο, 18 Απρ 2026, 10:47:06]

[Παρασκευή, 17 Απρ 2026, 17:09:58]

από dominicm
    [Πέμπτη, 16 Απρ 2026, 12:17:38]

από TheLurker
    [Τετάρτη, 15 Απρ 2026, 22:18:16]

από CMarkop
    [Τρίτη, 14 Απρ 2026, 20:34:15]

[Τρίτη, 7 Απρ 2026, 13:22:33]

από tsiou
    [Δευτέρα, 6 Απρ 2026, 16:08:45]

από Yiannis_S
    [Παρασκευή, 3 Απρ 2026, 21:34:33]

[Δευτέρα, 30 Μαρ 2026, 15:19:53]

από dominicm
    [Κυριακή, 29 Μαρ 2026, 16:16:51]

[Σάββατο, 28 Μαρ 2026, 23:22:09]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309374
    Σύνολο θεμάτων: 12374
    Online σήμερα: 59
    Online έως τώρα: 1194
    (Τετάρτη, 1 Απρ 2026, 04:29:41)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 1
    Επισκέπτες: 41
    Συνολικά: 42
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: 1 ... 16 17 18 [19] 20 21 22 ... 46     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: Τόρνοι - τορνάκια με ή χωρίς CNC στον αερομοντελισμό  (Αναγνώστηκε 370445 φορές)
    von hous
    Aeromodeller Full Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« Απάντηση #270 στις: Κυριακή, 12 Αυγ 2007, 23:35:38 »

Φίλε Πάνο έχω μείνει έκπληκτος. Thumbs up
    Αφού κατάφερες να ρυθμίσεις τα servo χωρίς παλμογράφο, αμεί τι άλλο έχεις τα συγχαρητήρια μου.
    Αυτός είναι και ο σοβαρότερος λόγος που αποφεύγω την χρήση των servo.

Εφόσον έχεις φτιάξει το σύστημα με τα servo έχεις να δούμε κανένα σχεδιάγραμμα των συνδέσεων που έχεις γαι να πάρουμε και υπόλοιποι καμία ιδέα; Huh

Οι τιμές που μου έδειξες και αυτές που είδα μέσα από τις εταιρίες μπορώ να σου πω ότι είναι λογικότατες. Cheesy
    (Παιδιά καμία σχέση με τους δικούς μας εμπόρους). idiot2
    « Τελευταία τροποποίηση: Κυριακή, 12 Αυγ 2007, 23:48:20 από von hous » Καταγράφηκε

Η ζωή είναι μία γνώση.
    The machinist
    Aeromodeller Sr. Member

Λαμπράκης Πάνος

« Απάντηση #271 στις: Τρίτη, 14 Αυγ 2007, 05:40:11 »

Γεια

Οντως για το θεμα των servo ψαχνομουν και γω στις αρχες και το ολο θεμα με φοβιζε και ελεγα να παρω βηματικους κινητηρες,παρ ολο που ηξερα οτι με servo θα ειχα καλυτερο setup και αποδοση.Ομως ψαχνοντας γυρω απο το θεμα της ρυθμισης στο CNCZone ειδα καποιον να λεει οτι μπορουν να ρυθμιστουν και χωρις παλμογραφο.
    Και ετσι εγινε.Αφου δοκιμασα να τα ρυθμισω με παλμογραφο και δεν επαιρνα ενδειξεις,μαλλον κατι εκανα λαθος με τις ρυθμισεις του καναλιου 1 στον παλμογραφο και ειχα ψιλοαπελπιστει,λεω δεν δοκιμαζω να δω τι γινεται χωρις αυτον?Βασικα δυο ποτενσιομετρα ρυθμιζεις στο G320.Ενα το Damping και ενα το Gain.Οσο πιο πολυ gain εχεις τοσο πιο "γερα" κραταει τη θεση του το servo.Απο την αλλη αν εχει πολυ ευαισθησια(gain) το servo πεφτει σε βιαιες ταλαντωσεις,λογω του φαινομενου overshot και undershot.Ομως εαν εχεις πολυ αποσβεση(damping) το σερβο πηγαινε στην θεση που επρεπε,αλλα αργουσε να σταθεροποιηθει με μια φθινουσα ταλαντωση η οποια φαινοταν καθαρα με το ματι και το αυτι.Οποτε η ρυθμιση που χρειαζεται ειναι το πως θα πηγαινει το servo στην θεση που πρεπει χωρις βιαιες ταλαντωσεις και χωρις να αργει να σταθεροποιηθει.Κοινως να σταματαει ακαριαια χωρις "περιεργες" κινησεις.Αυτο γινεται αυξανοντας το gain και το damping μαζι βρισκοντας την χρυση τομη ακαριαιου σταματηματος και αποσβεσης.
    Αφου κανεις αυτη τη βασικη ρυθμιση και τοποθετησεις το servo στη φρεζα/ρουτερ,αναλογα με τις κινουμενες μαζες πρεπει να ρυθμισεις και στο προγραμμα που τρεχει το μηχανημα,το curve της επιταχυνσης/επιβραδυνσης και τις τιμες "τελικης ταχυτητας" του σερβο ωστε να μην ερχεται σε stall λογω αποτομης εκκινησης.Εγω βασικα εχω 780 millisecond επιταχυνσης (ο χρονος που χρειαζεται απο μηδεν ταχυτητα να φτασει την ανωτατη)ωστε να μη ζοριζω τους αξονες και τα μοτερ.
    Οσο για το σχεδιαγραμμα συνδεσης των μοτερ ειναι απλο.Βλεπε σχεδιο.Αυτο που πρεπει να γινει ειναι να μπουν ασφαλειες σε καθε αξονα του μηχανηματος για αποφυγη δυσσαρεστων καταστασεων...Και εννοειται μια ασφαλεια στο πρωτευον του μετασχηματιστη.
    Αλλο σημειο ΙΔΙΑΙΤΕΡΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ ειναι τα καλωδια των Encoders να ειναι μακρια απο τους οπλισμους των μοτερ,αλλιως θα υπαρχουν παρεμβολες που θα κανουν αδυνατη την λειτουργια τους(μη ρωτησετε πως το ξερω lalala ).
    Αν δειτε την δευτερη φωτο εχω χρησιμοποιησει μειωση 2:1 οποτε να σκεφτειτε οτι εχω 600oz/in ροπη!! και καλυτερη αναλυση βηματων που αντιστοιχει σε 0.0025/step (25 μικρομετρα στο βημα)   laugh Ασε που το δυσκολο σημειο μεταδοσης απο το μοτερ στο αδραχτι(με ειδικα couplers,βασεις ακριβειας κλπ) δεν υπαρχει πλεον!!

Και τελος οντως οι τιμες που δινουν εμποροι εδω στην Ελλαδα ειναι να τραβας τα μαλλια σου!!Μπορει  τα μοτερ που δινουν να ειναι απο Γερμανια,ποιοτητας κλπ. αλλα οι τιμες ειναι ΦΩΤΙΑ.Ασε που ξεκινουν με την ατακα "Servo???Αυτα ειναι ακριβα μοτερ και που θα τα βαλεις" κλπ )

Αυτα προς το παρον...
    Μη μασατε,υπαρχει και η οικονομικη λυση στο θεμα των servo και μπορω να εγγυηθω οτι δουλευουν και με ρυθμιση χωρις παλμογραφο.Εγω πως θα τα δουλευα αλλωστε τοσο καιρο?  laugh

* servowiring.JPG (55.49 KB, 992x751 - εμφανίστηκε 1143 φορές.)

* ballscrew_assembly3.JPG (42.42 KB, 544x408 - εμφανίστηκε 1108 φορές.)
    Καταγράφηκε

Αίεν Υψικρατείν
    Γιάννης Παξιμαδάκης
    Global Moderator

« Απάντηση #272 στις: Τρίτη, 14 Αυγ 2007, 08:14:23 »

Πάνο καλημέρα

Παράθεση
    Αν δειτε την δευτερη φωτο εχω χρησιμοποιησει μειωση 2:1 οποτε να σκεφτειτε οτι εχω 600oz/in ροπη!

που τον βρισκεις Huh
    Καταγράφηκε

Γιάννης Παξιμαδάκης
    http://woodenkayakgreece.blogspot.gr/
    Peterpanta
    Aeromodeller Hero Member

www.aeromodelistis.gr Moderator

« Απάντηση #273 στις: Τρίτη, 14 Αυγ 2007, 12:29:59 »

Καλημέρα...

Άλλος ένας τρόπος να ρυθμίσεις το Gain στα Servo χωρίς παλμογράφο, είναι να βάλεις το μηχάνημα να ζωγραφίζει ή να κόβει καμπύλες
    και ρυθμίζεις το gain τόσο ώστε να κάνει σωστά (ομαλές) τις καμπύλες (όχι κατσαρές) με το ελάχιστο gain.
    Τα servo πρέπει να μήν είναι υπερβολικά σφιχτά (εξαρτάται απο το gain αυτό) γιατί ζεσταίνονται (φθείρονται) και ζορίζουν την κάρτα ισχύος που τα οδηγεί
    (H Bridge).

Επίσης τα servo μοτέρ καλό είναι να μην συνδέονται απευθείας με άξονα που θα περιστρέφουν αλλά μέσο ράουλων και ιμάντα χρονισμού Syncoflex.όπως φαίνεται στην παραπάνω φωτό του Πάνου ή μέσο γραναζιών.

Καταγράφηκε

Lama V3 /Mini Titan E-325 /  Mini Titan E-325 SE / Copter-x 450SE / T-Rex 500 ESP / Cessna 172 / Spektrum DX-7 2.4GHz

www.aeromodelistis.gr/
    von hous
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #274 στις: Τρίτη, 14 Αυγ 2007, 15:15:56 »

Ευχαριστώ Πάνο καθώς και τα υπολοιπά παιδιά της παρέας για την βοήθεια τους. Thumbs up

Τώρα είμαι στην απόφαση του πιο συστήμα να αγοράσω. Undecided
     Πιο είναι πιο εύκολο; Stepper or servo; Ιδού η απορία.  Grin Grin

Όσο για τον controller του συστήματος τον έχω φτιάξει μόνος μου. Δεν θέλω να φτιάξω και τους drivers επείδη θεωρώ πιο καλό να αγοράσεις κάποιους οι οποίοι να σου προσφέρουν περισσότερες δυνατότητες.

Επίσης το router μου θα είναι φτιαγμένο από μολυβδούχο σίδηρο.
    Δεν θέλω να βάλω αλουμίνιο (πιο ακριβό+μαλακό υλικό). Τώρα το μόνο που θέλω είναι να φτιάξω τα κέντρα του μηχανήματος καθώς και τις συνδέσεις.

Συνεχίστε τις πληροφορίες είναι μεγάλη βοήθεια για όλους μας.
    Καταγράφηκε

Η ζωή είναι μία γνώση.
    The machinist
    Aeromodeller Sr. Member

Λαμπράκης Πάνος

« Απάντηση #275 στις: Τρίτη, 14 Αυγ 2007, 23:11:32 »

Καλησπερα

Τα ραουλα με τους ιμαντες ειναι απο www.k2cnc.com αλλα υπαρχουν και στην ευρωπη
    Καταγράφηκε

Αίεν Υψικρατείν
    Γιάννης Παξιμαδάκης
    Global Moderator

« Απάντηση #276 στις: Τετάρτη, 15 Αυγ 2007, 00:13:08 »

Καλησπερα

Τα ραουλα με τους ιμαντες ειναι απο www.k2cnc.com αλλα υπαρχουν και στην ευρωπη

Πάνο

Ξερεις πως θα τα ψαξω να τα βρώ?

Πανο για να μην γεμίζουμε με μηνύματα σε ευχαριστώ εδω για την απάντησή  που εδωσες στο επομενο μήνυμα 
    « Τελευταία τροποποίηση: Τετάρτη, 15 Αυγ 2007, 15:28:18 από Γιάννης Παξιμαδάκης » Καταγράφηκε

Γιάννης Παξιμαδάκης
    http://woodenkayakgreece.blogspot.gr/
    The machinist
    Aeromodeller Sr. Member

Λαμπράκης Πάνος

« Απάντηση #277 στις: Τετάρτη, 15 Αυγ 2007, 04:15:29 »

Φιλε Γιαννη

Ακολουθησε αυτο το link:
    https://sdp-si.com/eStore/Direct.asp?CP=Index.htm

Επελεξε "Pulleys" και μετα θα δεις επανω αριστερα στην οθονη αυτα που θες.Οταν μπεις μεσα στο μενου θα δεις και διαστασεις.
    Δεν εχω παραγγειλει ξανα απο αυτους,αλλα φαινεται να εχουν τα παντα.Ισως να χρειαζεται minimum παραγγελιας,πραγμα που το εχω δει και αλλου.Δεν ξερω.Αλλα νομιζω οτι αυτοι εχουν και αντιπροσωπο στην Ευρωπη.
    Αλλιως αν θες τα συγκεκριμενα που εχω και γω μπορεις να στειλεις email σε αυτους στο K2CNC και να τους πεις οτι θελεις σετ pulleys μαζι με ιμαντες.

Αυτα...
    Καταγράφηκε

Αίεν Υψικρατείν
    von hous
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #278 στις: Τετάρτη, 15 Αυγ 2007, 16:17:09 »

Την καλησπέρα  μου παιδιά...

Φίλε Πάνο,

θα ήθελα να σου κάνω μια ερώτηση που μου είχε διαφύγει. Ο servoκινητήρας "DC_SERVO_D860" έχει τάση 24 V.
    Θα εφαρμόσουμε την ίδια τάση ή παίρνει και μεγαλύτερη για πιο καλή επίδοση;
    (όπως γίνεται για παράδειγμα με τα stepper motors που εφαρμόζουμε μεγαλύτερη τάση για καλύτερη απόδοση-σταθερή λειτουργιά κ.τ.λ.-).
    Καταγράφηκε

Η ζωή είναι μία γνώση.
    The machinist
    Aeromodeller Sr. Member

Λαμπράκης Πάνος

« Απάντηση #279 στις: Πέμπτη, 16 Αυγ 2007, 18:14:58 »

Καλησπερα,

28 volt Max.Μετα θα εχεις προβλημα.Εγω τα δουλευω στα 26.Βασικα στους βηματικους κινητηρες οσο ανεβαινουν τα βολτ ανεβαινει και η αποδοση,αλλα οχι και η σταθεροτητα τους.Ζεσταινονται υπερβολικα κλπ.Δεν χρειαζεται να ανεβασεις την αποδοση του σερβο εχει ηδη πολυ καλη αποδοση...
    Καταγράφηκε

Αίεν Υψικρατείν
    von hous
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #280 στις: Πέμπτη, 16 Αυγ 2007, 18:43:11 »

Καλησπέρα σε όλους.

Φίλε Πάνο θέλω να παραγγείλω ballsrcews άπο την διεύθυνση άλλα είναι υπό κατασκευή η σελίδα τους και παραμπέμπουν στο ebay. Δεν καταλβαίνω όμως την όλη διαδικασία. Τις διαστάσεις που θέλω δεν καταλαβαίνω πως να τις βρω και δεν βοηθάει καθόλου το site στην επεξήγηση του. Επίσης τα driver από τα geckodrive δεν ξέρω πως να τα παραγγείλω. Δεν έχει bank transfer; Δεν γνωρίζω καθόλου το Paypal ούτε πως να το χρησιμοποιήσω. Καμιά βοήθεια;
    Καταγράφηκε

Η ζωή είναι μία γνώση.
    The machinist
    Aeromodeller Sr. Member

Λαμπράκης Πάνος

« Απάντηση #281 στις: Παρασκευή, 17 Αυγ 2007, 06:01:05 »

Γεια!

Φιλε Von κοιτα τα ΠΜ σου.Με αφορμη την μηνιαια συντηρηση/ρυθμιση της φρεζας βρηκα αφορμη να βγαλω καποιες φωτο απο τα ηλεκτρονικα της.
    Στην πρωτη φωτο ειναι τα 3 Gecko μαζι,στη δευτερη ειναι ο driver του Υ αξονα,στην τριτη ειναι ο controller με το breakout board(πλακετα συνδεσεων του controller με περιφερειακα εξαρτηματα) και στην τεταρτη ειναι ολο το "χαος" μαζι!!

That's all folks...

* geckos-.JPG (41.49 KB, 544x408 - εμφανίστηκε 1021 φορές.)

* gecko-Y.JPG (42.6 KB, 544x408 - εμφανίστηκε 1008 φορές.)

* breakoutboard_.JPG (42.66 KB, 544x408 - εμφανίστηκε 1010 φορές.)

* electronics_.JPG (39.73 KB, 544x408 - εμφανίστηκε 1004 φορές.)
    Καταγράφηκε

Αίεν Υψικρατείν
    von hous
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #282 στις: Παρασκευή, 31 Αυγ 2007, 20:00:31 »

Την καλησπέρα μου παιδιά.

Φίλε Πάνο, εάν έχεις κανένα βιντεάκι που χειρίζεσαι την φρέζα σου στείλε το, να πάρουμε και εμείς κανένα μάτι. Όσο αφορά τα dfx που σου έχω πει θα στα στείλω όταν θα ανοίξει ο αδερφός μου το pc του (το έχει αποσυναρμολογήσει για να το μεταφέρει, οπότε περιμένουμε -άμα έρθεις από δω τα έχω και σε χαρτί να τα δείς, οπότε!!-). Επίσης όποιος έχει ανάλογα βιντεάκια με προσωπικά του μηχανήματα ή διάφορες κατασκευές, ας τα δείξει-ουμε στο forum να βλέπουμε και οι υπόλοιποι να παίρνουμε και καμιά ιδέα. Cheesy

Υπομονή και κουράγιο σε όλους του παθούντες από τις φωτιές.
    Καταγράφηκε

Η ζωή είναι μία γνώση.
    MicroUser
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #283 στις: Δευτέρα, 3 Σεπ 2007, 01:24:59 »

Καλησπέρα σε όλους.Είμαι ο Νίκος. Φίλε Πάνο (The Machinist) κοίτα σε παρακαλώ το PM σου.
    Καταγράφηκε
    The machinist
    Aeromodeller Sr. Member

Λαμπράκης Πάνος

« Απάντηση #284 στις: Δευτέρα, 3 Σεπ 2007, 05:03:13 »

Ηι

Βιντεο συντομα...Εχω ψιλοπροβληματακια με το περασμα του βιντεο απο την καμερα στον υπολογιστη...
    Νικο το ειδα το μηνυμα...
    Καταγράφηκε

Αίεν Υψικρατείν
    Σελίδες: 1 ... 16 17 18 [19] 20 21 22 ... 46     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Το αερομοντελιστικό εργαστήρι  |  Υλικά, εργαλεία και τεχνικές (Συντονιστές: Γιάννης Παξιμαδάκης, DEPRON MANIAC)  |  Θέμα: Τόρνοι - τορνάκια με ή χωρίς CNC στον αερομοντελισμό
    Μεταπήδηση σε: