Γεια
Οντως για το θεμα των servo ψαχνομουν και γω στις αρχες και το ολο θεμα με φοβιζε και ελεγα να παρω βηματικους κινητηρες,παρ ολο που ηξερα οτι με servo θα ειχα καλυτερο setup και αποδοση.Ομως ψαχνοντας γυρω απο το θεμα της ρυθμισης στο CNCZone ειδα καποιον να λεει οτι μπορουν να ρυθμιστουν και χωρις παλμογραφο.
Και ετσι εγινε.Αφου δοκιμασα να τα ρυθμισω με παλμογραφο και δεν επαιρνα ενδειξεις,μαλλον κατι εκανα λαθος με τις ρυθμισεις του καναλιου 1 στον παλμογραφο και ειχα ψιλοαπελπιστει,λεω δεν δοκιμαζω να δω τι γινεται χωρις αυτον?Βασικα δυο ποτενσιομετρα ρυθμιζεις στο G320.Ενα το Damping και ενα το Gain.Οσο πιο πολυ gain εχεις τοσο πιο "γερα" κραταει τη θεση του το servo.Απο την αλλη αν εχει πολυ ευαισθησια(gain) το servo πεφτει σε βιαιες ταλαντωσεις,λογω του φαινομενου overshot και undershot.Ομως εαν εχεις πολυ αποσβεση(damping) το σερβο πηγαινε στην θεση που επρεπε,αλλα αργουσε να σταθεροποιηθει με μια φθινουσα ταλαντωση η οποια φαινοταν καθαρα με το ματι και το αυτι.Οποτε η ρυθμιση που χρειαζεται ειναι το πως θα πηγαινει το servo στην θεση που πρεπει χωρις βιαιες ταλαντωσεις και χωρις να αργει να σταθεροποιηθει.Κοινως να σταματαει ακαριαια χωρις "περιεργες" κινησεις.Αυτο γινεται αυξανοντας το gain και το damping μαζι βρισκοντας την χρυση τομη ακαριαιου σταματηματος και αποσβεσης.
Αφου κανεις αυτη τη βασικη ρυθμιση και τοποθετησεις το servo στη φρεζα/ρουτερ,αναλογα με τις κινουμενες μαζες πρεπει να ρυθμισεις και στο προγραμμα που τρεχει το μηχανημα,το curve της επιταχυνσης/επιβραδυνσης και τις τιμες "τελικης ταχυτητας" του σερβο ωστε να μην ερχεται σε stall λογω αποτομης εκκινησης.Εγω βασικα εχω 780 millisecond επιταχυνσης (ο χρονος που χρειαζεται απο μηδεν ταχυτητα να φτασει την ανωτατη)ωστε να μη ζοριζω τους αξονες και τα μοτερ.
Οσο για το σχεδιαγραμμα συνδεσης των μοτερ ειναι απλο.Βλεπε σχεδιο.Αυτο που πρεπει να γινει ειναι να μπουν ασφαλειες σε καθε αξονα του μηχανηματος για αποφυγη δυσσαρεστων καταστασεων...Και εννοειται μια ασφαλεια στο πρωτευον του μετασχηματιστη.
Αλλο σημειο ΙΔΙΑΙΤΕΡΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ ειναι τα καλωδια των Encoders να ειναι μακρια απο τους οπλισμους των μοτερ,αλλιως θα υπαρχουν παρεμβολες που θα κανουν αδυνατη την λειτουργια τους(μη ρωτησετε πως το ξερω

).
Αν δειτε την δευτερη φωτο εχω χρησιμοποιησει μειωση 2:1 οποτε να σκεφτειτε οτι εχω 600oz/in ροπη!! και καλυτερη αναλυση βηματων που αντιστοιχει σε 0.0025/step (25 μικρομετρα στο βημα)

Ασε που το δυσκολο σημειο μεταδοσης απο το μοτερ στο αδραχτι(με ειδικα couplers,βασεις ακριβειας κλπ) δεν υπαρχει πλεον!!
Και τελος οντως οι τιμες που δινουν εμποροι εδω στην Ελλαδα ειναι να τραβας τα μαλλια σου!!Μπορει τα μοτερ που δινουν να ειναι απο Γερμανια,ποιοτητας κλπ. αλλα οι τιμες ειναι ΦΩΤΙΑ.Ασε που ξεκινουν με την ατακα "Servo???Αυτα ειναι ακριβα μοτερ και που θα τα βαλεις" κλπ

)
Αυτα προς το παρον...
Μη μασατε,υπαρχει και η οικονομικη λυση στο θεμα των servo και μπορω να εγγυηθω οτι δουλευουν και με ρυθμιση χωρις παλμογραφο.Εγω πως θα τα δουλευα αλλωστε τοσο καιρο?