Καλησπερα!
Φιλε Von επειδη βλεπω συγχιση.Θα μιλησω συγκεκριμενα και θα σου πω αμεσως τι,ποσο και που.
1. Gecko Drives G320 απο
www.geckodrive.com, τιμη 63€ επι 3 που θες =189+20 μεταφορικα = 209
2. Servos D860 με US digital Encoder 300oz/in torque 24VDC 2800rpm 110€ επι 3 =330+30 μεταφορικα = 360(τα οποια τελικα τα ρυθμισα ανευ παλμογραφου)
Αλλο ενα πλην των βηματικων κινητηρων ειναι η καλωδιωση

Δεν ειναι τιποτα βεβαια αμα ασχοληθεις με bipolar/unipolar συνδεσεις και ξερεις τι μοτερ εχεις.
3.Ballscrews ή leadscrews απο
www.marchantdice.com βεβαια εδω τιμες δεν ξερω ακριβως,αλλα σκεψου οτι η Ballscrew(C3 precision ground και ΟΧΙ precision rolled) του Χ αξονα που ειναι 800mm συνολικο μηκος και 600mm οφελιμο με τις βασεις της,το ballnut και την κατεργασια στις δικες μου διαστασεις με μεταφορικα κομπλε,μου κοστισε 600€.Εδω πρεπει να το ψαξεις.Σημαντικη πηγη ειναι το Ebay για Ballscrews.Ψαξτο εκει μεσα,μπορει να βρεις ακομα και καινουριες THK σε τιμη ξεφτιλα.
Να θυμασαι ομως οτι ολο το μηχανημα σου ΘΑ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ απο τις βιδες σου.Εκτος αν δεν θες ακριβεια εκατοστου(Εμενα δεν με επαιρνε για οτιδηποτε αλλο εκτος απο Ballscrew,γιατι εχω φρεζα και οχι ρουτερ)
4.Προγραμμα με τον κοντρολερ.Δινω το DeskCNC με τον κοντρολερ του 250€ αν θες.
5.Τροφοδοτικο 20V/20A που με την ανορθωση θα παει περιπου στα 26 volt.Υπεραρκετο για τα servo.Εαν το φτιαξεις μονος σου θα σου στοιχισει γυρω στα 70€
6.Τωρα κουτια καλωδια κλπ εξαρταται τι ποιοτητα θες οποτε για τιμη

Συνοπτικα τα συν και τα πλην Ballscrew και Leadscrew
Με Ballscrew εχεις πολυ μεγαλυτερες ταχυτητες μετακινησης,μικροτερες τριβες και φθορες,ακριβεια θεσης,μεγαλυτερα επιτρεπομενα φορτια και ΟΜΑΛΗ κινηση.Αλλα και μεγαλο κοστος.
Με Leadscrew δεν εχεις κατι απο τα παραπανω,ΑΛΛΑ ειναι το ενα δεκατο του κοστους!!!
Παντως ειναι λαθος η προσεγγιση Leadscrew με servo οπως και Ballscrew με Stepper γιατι στην πρωτη,το κακομοιρο το servo δεν μπορει να σου δωσει πολλα
και στην δευτερη η κακομοιρη Ballscrew δεν μπορει παλι να σου δωσει και πολλα λογω του μοτερ.
Βεβαια αν ο γνωμονας σου ειναι το κοστος,πηγαινε σε απλα πραγματα.Αν ομως ειναι η ακριβεια και η ταχυτητα τοτε πηγαινε ενα επιπεδο πιο πανω.
Και εδω θα βαλω ενα αποσπασμα του φιλου Tauseef Tahir απο την αμερικη που εχει το site
www.cuttingedgecnc.com :
<<Spend the extra money and go for a better setup now. It will save you in headaches and disappointments later.>>Με ενα γρηγορο υπολογισμο χωρις να υπολογισω τα υλικα για το ρουτερ ερχεσαι στα 889€ για τα ηλεκτρονικα του.
Βεβαια ballscrews,servos κλπ προυποθετουν και ενα ρουτερ με σασσι τουλαχιστον απο αλουμινιο.Καλους οδηγους κλπ.
Αν πας προς την λυση του ξυλου τοτε........
Οσο για τις αλλες λυσεις που σου προτεινουν
Xylotex
Damencnc
routoutcnc
Τις εχω τσεκαρει ολες απο παλια,αλλα δεν μπορω να εκφερω γνωμη γιατι δεν εχω δοκιμασει τιποτα απο αυτα...
Να σου πω οτι στην αρχη πηγαινα και εγω επιφυλακτικα να φτιαξω κατι φθηνο,αλλα οταν εμπλεξα με τον "βουρκο" του CNC,τωρα θελω αλλο προγραμμα για να τρεχω τη φρεζα,αλλο CAM,συνδεση με Ethernet οπως ειναι και πλεον τα βιομηχανικα, 4ο ή και 5ο αξονα.Μεγαλυτερη ταχυτητα κοπης και ακριβεια,αυτοματη αλλαγη εργαλειων(ειμαι στο ψαξιμο γι αυτο)στροφες κοπτικου ελεγχομενες απο το προγραμμα και δυνατοτητα για ανοιγμα βολτας με feed Ζ και rpm απο το προγραμμα.
και αλλα πολλα...Αυτα θελουν χρηματα βεβαια,αλλα γιατι δουλευουμε εξ'αλλου?

Να σου πω την αληθεια?Δεν μπορω να βλεπω σε κεντρα κατεργασιας να κανει πρωτα την τρυπα,ν'αλλαζει εργαλειο και να ερχεται να "παταει" και την βολτα!!
Δεν μπορω,τρελαινομαι,ΘΕΛΩ ΚΑΙ ΓΩ!! !! !!

Αυτα.
Οπως βλεπεις ειμαι λιγο φευγα με αυτα,οποτε αν θες με ακους...ειμαι "κακια παρεα..."

Τα λεμε