Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.374 μηνύματα σε 12.374 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τετάρτη, 22 Απρ 2026, 13:47:32

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τετάρτη, 22 Απρ 2026, 13:47:32

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    [Χθες στις 07:07]

από Markhelis
    [Χθες στις 02:55]

από vilisdev
    [Δευτέρα, 20 Απρ 2026, 10:26:27]

από Loukis35
    [Κυριακή, 19 Απρ 2026, 15:46:42]

από ILIASDJ
    [Σάββατο, 18 Απρ 2026, 10:47:06]

[Παρασκευή, 17 Απρ 2026, 17:09:58]

από dominicm
    [Πέμπτη, 16 Απρ 2026, 12:17:38]

από TheLurker
    [Τετάρτη, 15 Απρ 2026, 22:18:16]

από CMarkop
    [Τρίτη, 14 Απρ 2026, 20:34:15]

[Τρίτη, 7 Απρ 2026, 13:22:33]

από tsiou
    [Δευτέρα, 6 Απρ 2026, 16:08:45]

από Yiannis_S
    [Παρασκευή, 3 Απρ 2026, 21:34:33]

[Δευτέρα, 30 Μαρ 2026, 15:19:53]

από dominicm
    [Κυριακή, 29 Μαρ 2026, 16:16:51]

[Σάββατο, 28 Μαρ 2026, 23:22:09]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309374
    Σύνολο θεμάτων: 12374
    Online σήμερα: 59
    Online έως τώρα: 1194
    (Τετάρτη, 1 Απρ 2026, 04:29:41)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 1
    Επισκέπτες: 52
    Συνολικά: 53
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: 1 ... 15 16 17 [18] 19 20 21 ... 46     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: Τόρνοι - τορνάκια με ή χωρίς CNC στον αερομοντελισμό  (Αναγνώστηκε 370363 φορές)
    iontours
    Aeromodeller Jr. member
    **
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« Απάντηση #255 στις: Παρασκευή, 10 Αυγ 2007, 23:54:05 »

και λίγες φωτογραφίες ακόμα...

* DSC00033.JPG (41.49 KB, 640x480 - εμφανίστηκε 1473 φορές.)

* DSC00036.JPG (45.05 KB, 640x480 - εμφανίστηκε 1395 φορές.)

* DSC00037.JPG (35.27 KB, 640x480 - εμφανίστηκε 1406 φορές.)

* DSC00038.JPG (30.45 KB, 640x480 - εμφανίστηκε 1400 φορές.)
    Καταγράφηκε

Σπύρος Βασιλάκης
    The machinist
    Aeromodeller Sr. Member

Λαμπράκης Πάνος

« Απάντηση #256 στις: Σάββατο, 11 Αυγ 2007, 03:23:35 »

Καλησπερα,

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ!
    Φιλε ion,ποιο προγραμμα χρησιμοποιεις για foam cutting?Βλεπω απο το κουτι με τα ηλεκτρονικα βγαινουν 4 καλωδια,κατι υποψιαζομαι αλλα για καντο λιανά αυτο... laugh
    CNC foam cutter δεν θα με χαλαγε να ειχα,αλλα θα προτιμουσα ενα ρουτερ!
    Von,εχεις παρει τιποτα ή σκεφτεσαι?
    Καταρχην να ειμαστε πιο συγκεκριμενοι.Τι θες να φτιαχνεις και επακολουθως τι μηχανημα σε ενδιαφερει?
    Α! Και ποσα εισαι διατεθειμενος να δωσεις..
    Μη μου πεις 500€  knuppel2
    Ειπαμε CNC και τσιγκουνιες βγαζουν μαιμουδες laugh

αναμενω...

Καταγράφηκε

Αίεν Υψικρατείν
    von hous
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #257 στις: Σάββατο, 11 Αυγ 2007, 11:49:20 »

Φίλε Πάνο,
     Διαθέτω μέχρι 1200€. 
    Έχω ήδη ξεκινήσει να φτιάξω ένα Router. Αυτά που μου λείπουν είναι οι Drivers, leadscrew και τα motors.
    Επειδή δεν κατέχω τις απαραίτητες ηλεκτρονικές γνώσεις δεν νομίζω πως πρέπει να μπω κατευθείαν στα Servo.
    Βέβαια δεν σημαίνει αυτό ότι δεν έχω την όρεξη να τα μάθω. Απλά θέλω μια μικρή βοήθεια για να προχωρήσω πιο πέρα.
    και όπως λέω πάντα ουδείς ηλίθιος. Άμα έχεις όρεξη όλα τα μαθαίνεις. Thumbs up
    Έχεις τίποτα σχεδιαγράματα για βοήθεια;
    (Βασικά ο στόχος μου είναι τα Servo στο μέλλον και γιατί όχι και τώρα εάν έχεις το κέφι να δώσεις καμία συμβουλή)

Γνωρίζεις καμία εταιρεία ή ότι άλλο που να πάρω τα υλικά που χρειάζομαί; (Geckodriver είναι η μια επιλογή μου - για motors  και "ballscrew or leadscrew" που να αποτανθώ;)
    (Πάντα σε λογικές τιμές, γιατί ως γνωστό οι περισσότεροι εάν όχι όλοι οι Έλληνες εμπόροι δεν ξέρουν τι θέλουν και τι ζητάνε).
    Οποιαδήποτε βοήθεια ευσπρόδεκτη.
    Καταγράφηκε

Η ζωή είναι μία γνώση.
    HarrisPat
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #258 στις: Σάββατο, 11 Αυγ 2007, 15:45:43 »

Von ti διαστασεις εχει το ροθτερ σου?
    Δωσε και καμια φοτο αν μπορεις.

Φιλε Πανο,
    Θα διαφωνησω μαζι σου,  καλο και χρυσο το σερβο αλλα δυσκολο για τον απλο χρηστη.
    Και ποιο ακριβο στην τελικη.

Το στεπ μοτορ ειναι ποιο προσιτο και πλεον τα βρισκεις ευκολα.
    Οχι οπως πριν 20 χρονια που δεν ειχα αφησει εκτυπωτη και φαξ ησυχο...!!!

CU  Χαρης
    Καταγράφηκε

von hous
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #259 στις: Σάββατο, 11 Αυγ 2007, 18:38:53 »

Καλησπέρα HarrisPat,
     οι διαστάσεις του ρούτερ μου είναι 400mmX600mm. Αυτή την στιγμή δεν έχω κάποιες φώτο να δείξω. Έχω τα κομμάτια του ρούτερ απλά δεν τα έχω "κόψει" ακόμη για να τα συναρμολογήσω.

Τα πλήρη σχέδια των κομματιών τα έχω ήδη φτιάξει σε DFX στο NX3.
    Γνωρίζεις κανένα καλό stepper motor που να μου προσφέρει καλό torgue και speed.
    Επίσης καμία συνδεσμολογία;

Καταγράφηκε

Η ζωή είναι μία γνώση.
    HarrisPat
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #260 στις: Σάββατο, 11 Αυγ 2007, 19:41:52 »

Ενα λιγο μεγαλυτερο εχω φτιαξει κι εγω.
    Τον κοντρολερ τον εχω φτιαξει μονος μου, και τωρα θα φτιαξω εναν καινουργιο με ενα ολοκληρωμενο που βρηκα στην Κινα.

Μια καλη προταση ειναι εδω¨ http://www.xylotex.com/3AxSysKit.htm

Οπως και εδω http://www.routoutcnc.com/Routout3axis.htm που ειναι απο ευρωπη ακι σου δινει και soft.

CU from China Harris

Παρεπιπτοντως παιδες σημερα αγορασα ενα ε/π 4 καναλο τιμη.......... idiot2 Thumbs up!
    « Τελευταία τροποποίηση: Σάββατο, 11 Αυγ 2007, 19:55:54 από HarrisPat » Καταγράφηκε

HarrisPat
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #261 στις: Σάββατο, 11 Αυγ 2007, 19:48:20 »

Οσο για βιδα θα χρησιμοποιησεις Μ12χ3 με τραπεζοειδες σπειρωμα,  περιπου 50ε τα δυο μετρα
    Καταγράφηκε

Γιάννης Παξιμαδάκης
    Global Moderator

« Απάντηση #262 στις: Σάββατο, 11 Αυγ 2007, 19:48:41 »

Harris

ξέρεις αν στελνει στην Ευρώπη ο συγκεκριμένος ή  καποιο site απο ευρώπη ??
    Καταγράφηκε

Γιάννης Παξιμαδάκης
    http://woodenkayakgreece.blogspot.gr/
    HarrisPat
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #263 στις: Σάββατο, 11 Αυγ 2007, 19:59:11 »

Γιαννη η xylotex στελνει και ευρωπη,
    αλλα εχω δωσει και ενα λινκ απο ευρωπη που απο το ερωτημα σου καταλαβα οτι ηταν λαθος και διορθωσα .

angel
    Καταγράφηκε

iontours
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #264 στις: Σάββατο, 11 Αυγ 2007, 22:52:41 »

Καλησπέρα σε όλους,
     Εγώ αγοράζω steppers  και βίδες και controller από www.damencnc.com και είμαι πολύ ευχαριστημένος και από το σερβις και από τις τιμές .Τσεκάρετέ το. Επίσης και το www.arceurotrade.co.uk έχει μοτέρ σε καλές τιμές.
    Καταγράφηκε

Σπύρος Βασιλάκης
    DeltaMan
    Aeromodeller Hero Member

Φέρε ΕΣΥ την αλλαγή που θά 'θελες να Δείς

« Απάντηση #265 στις: Σάββατο, 11 Αυγ 2007, 22:58:36 »

iontours ,
    Πολύ Καλό το Foam Cutting Που έφτιαξες . Συγχαρητήρια . Τί Ωφέλιμη επιφάνεια κοπής έχεις σε Χ , Υ και εκπέτασμα (άν πρόκειται για φτερό) ?
    Μπορείς να δώσεις τιμές για τον Ελεγκτή μαζί με τα 4 μοτέρ και χαρακτηριστικά ?
    Τί πρόγραμμα χρησιμοποιείς ?  Μήπως θα έπρεπε να ανοίξεις ένα Νέο θέμα για το μηχάνημά σου ... ??

DM
    Καταγράφηκε

Επιτυχία στη Ζωή= Πέφτω "ν" φορές, Ξανασηκώνομαι "ν+1" φορές. Βοήθα τους Έλληνες επαγγελματίες.
    iontours
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #266 στις: Σάββατο, 11 Αυγ 2007, 23:44:58 »

X άξονας = 80 εκ. (περίπου-ειλικρινά δεν το έχω μετρήσει... Grin)
    Υ           = 70 εκ. (περίπου)
    Το εκπέτασμα περιορίζεται μόνο από το μήκος του σύρματος... και το πόσο μεγάλο πάγκο έχεις. το μηχάνημα είναι συναρμολογούμενο.

Ο ελεγκτής είναι ο 3D Step apo to www.nc-step.de . Περίπου 100 ευρώ για τρία κανάλια σε κιτ που χρειάζεται συναρμολόγηση (αρκετά εύκολο για κάποιον με λίγη εμπειρία στο κολλητήρι)με L297-298. Και άλλο ένα κανάλι από το www.damencnc.com περίπου 40 ευρώ.
    Τα μοτέρ είναι 1Nm DCNC 57-610-01 double shaft από damencnc και είναι αρκετά δυνατά και γρήγορα. περίπου 35-40 ευρώ το καθένα.

Πρόγραμμα για την ώρα χρησιμοποιώ το foamwork αλλά δεν μπορώ να πώ ότι μου αρέσει (είναι demo 30 ημερών). Επίσης και το excelcut4.2 που τρέχει σε excel 2003 και είναι freeware είναι αρκετά καλό και εύκολο.
    Το  Profscan.exe μετατρέπει αρχεία .dxf σε αρχεία για τα παραπάνω προγράμματα.
    Έχω δοκιμάσει και κάνα δύο ακόμα (jeticut και gmfc_pro) αλλά δεν τα κατάφερα να δουλέψουν.
    Έχω ξεκινήσει να γράφω και ένα δικό μου πρόγραμμα σε vb αλλά ακόμα θέλει δουλειά.

* 009.JPG (65.48 KB, 640x480 - εμφανίστηκε 1359 φορές.)
    Καταγράφηκε

Σπύρος Βασιλάκης
    The machinist
    Aeromodeller Sr. Member

Λαμπράκης Πάνος

« Απάντηση #267 στις: Κυριακή, 12 Αυγ 2007, 01:07:20 »

Καλησπερα!

Φιλε Von επειδη βλεπω συγχιση.Θα μιλησω συγκεκριμενα και θα σου πω αμεσως τι,ποσο και που.

1. Gecko Drives G320 απο www.geckodrive.com, τιμη 63€ επι 3 που θες =189+20 μεταφορικα = 209
    2. Servos D860 με US digital Encoder 300oz/in torque 24VDC 2800rpm 110€ επι 3 =330+30 μεταφορικα = 360(τα οποια τελικα τα ρυθμισα ανευ παλμογραφου)
    Αλλο ενα πλην των βηματικων κινητηρων ειναι η καλωδιωση Δεν ειναι τιποτα βεβαια αμα ασχοληθεις με bipolar/unipolar συνδεσεις και ξερεις τι μοτερ εχεις.
    3.Ballscrews ή leadscrews απο www.marchantdice.com βεβαια εδω τιμες δεν ξερω ακριβως,αλλα σκεψου οτι η Ballscrew(C3 precision ground και ΟΧΙ precision rolled) του Χ αξονα που ειναι 800mm συνολικο μηκος και 600mm οφελιμο με τις βασεις της,το ballnut και την κατεργασια στις δικες μου διαστασεις με μεταφορικα κομπλε,μου κοστισε 600€.Εδω πρεπει να το ψαξεις.Σημαντικη πηγη ειναι το Ebay για Ballscrews.Ψαξτο εκει μεσα,μπορει να βρεις ακομα και καινουριες THK σε τιμη ξεφτιλα.
    Να θυμασαι ομως οτι ολο το μηχανημα σου ΘΑ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ απο τις βιδες σου.Εκτος αν δεν θες ακριβεια εκατοστου(Εμενα δεν με επαιρνε για οτιδηποτε αλλο εκτος απο Ballscrew,γιατι εχω φρεζα και οχι ρουτερ)
    4.Προγραμμα με τον κοντρολερ.Δινω το DeskCNC με τον κοντρολερ του 250€ αν θες.
    5.Τροφοδοτικο 20V/20A που με την ανορθωση θα παει περιπου στα 26 volt.Υπεραρκετο για τα servo.Εαν το φτιαξεις μονος σου θα σου στοιχισει γυρω στα 70€
    6.Τωρα κουτια καλωδια κλπ εξαρταται τι ποιοτητα θες οποτε για τιμη  buck2

Συνοπτικα τα συν και τα πλην Ballscrew και Leadscrew
    Με Ballscrew εχεις πολυ μεγαλυτερες ταχυτητες μετακινησης,μικροτερες τριβες και φθορες,ακριβεια θεσης,μεγαλυτερα επιτρεπομενα φορτια και ΟΜΑΛΗ κινηση.Αλλα και μεγαλο κοστος.
    Με Leadscrew δεν εχεις κατι απο τα παραπανω,ΑΛΛΑ ειναι το ενα δεκατο του κοστους!!!
    Παντως ειναι λαθος η προσεγγιση Leadscrew με servo οπως και Ballscrew με Stepper γιατι στην πρωτη,το κακομοιρο το servo δεν μπορει να σου δωσει πολλα
    και στην δευτερη η κακομοιρη Ballscrew δεν μπορει παλι να σου δωσει και πολλα λογω του μοτερ.
    Βεβαια αν ο γνωμονας σου ειναι το κοστος,πηγαινε σε απλα πραγματα.Αν ομως ειναι η ακριβεια και η ταχυτητα τοτε πηγαινε ενα επιπεδο πιο πανω.
    Και εδω θα βαλω ενα αποσπασμα του φιλου Tauseef Tahir απο την αμερικη που εχει το site www.cuttingedgecnc.com :

<<Spend the extra money and go for a better setup now. It will save you in headaches and disappointments later.>>

Με ενα γρηγορο υπολογισμο χωρις να υπολογισω τα υλικα για το ρουτερ ερχεσαι στα 889€ για τα ηλεκτρονικα του.
    Βεβαια ballscrews,servos κλπ προυποθετουν και ενα ρουτερ με σασσι τουλαχιστον απο αλουμινιο.Καλους οδηγους κλπ.
    Αν πας προς την λυση του ξυλου τοτε........
    Οσο για τις αλλες λυσεις που σου προτεινουν
    Xylotex
    Damencnc
    routoutcnc
    Τις εχω τσεκαρει ολες απο παλια,αλλα δεν μπορω να εκφερω γνωμη γιατι δεν εχω δοκιμασει τιποτα απο αυτα...
    Να σου πω οτι στην αρχη πηγαινα και εγω επιφυλακτικα να φτιαξω κατι φθηνο,αλλα οταν εμπλεξα με τον "βουρκο" του CNC,τωρα θελω αλλο προγραμμα για να τρεχω τη φρεζα,αλλο CAM,συνδεση με Ethernet οπως ειναι και πλεον τα βιομηχανικα, 4ο ή και 5ο αξονα.Μεγαλυτερη ταχυτητα κοπης και ακριβεια,αυτοματη αλλαγη εργαλειων(ειμαι στο ψαξιμο γι αυτο)στροφες κοπτικου ελεγχομενες απο το προγραμμα και δυνατοτητα για ανοιγμα βολτας με feed Ζ και rpm απο το προγραμμα.
    και αλλα πολλα...Αυτα θελουν χρηματα βεβαια,αλλα γιατι δουλευουμε εξ'αλλου?  laugh
    Να σου πω την αληθεια?Δεν μπορω να βλεπω σε κεντρα κατεργασιας να κανει πρωτα την τρυπα,ν'αλλαζει εργαλειο και να ερχεται να "παταει" και την βολτα!!
    Δεν μπορω,τρελαινομαι,ΘΕΛΩ ΚΑΙ ΓΩ!! !! !! idiot2 laugh idiot2

Αυτα.
    Οπως βλεπεις ειμαι λιγο φευγα με αυτα,οποτε αν θες με ακους...ειμαι "κακια παρεα..." laugh
    Τα λεμε

* Y_table_over.jpg (54.08 KB, 800x600 - εμφανίστηκε 1329 φορές.)

* z_axis_screw.jpg (68.14 KB, 800x600 - εμφανίστηκε 1329 φορές.)

* servos2.jpg (20.9 KB, 240x320 - εμφανίστηκε 1386 φορές.)
    « Τελευταία τροποποίηση: Κυριακή, 12 Αυγ 2007, 01:32:11 από The machinist » Καταγράφηκε

Αίεν Υψικρατείν
    von hous
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #268 στις: Κυριακή, 12 Αυγ 2007, 01:40:21 »

Πάνο, ευχαριστώ για το ενδιαφέρον και για την βοήθεια σου.
    Θα τα κοιτάξω και θα αποφασίσω. buck2
    Από ποιά εταιρεία παράγγειλες τα servo; Δεν αναφέρεις.
    Επίσης λες ότι τα ρύθμισες τα Servo χωρίς παλμογράφο. Πως το πέτυχες; Πήγαινες στην τύχη ή έχεις κάποιο σύστημα;
    Καταγράφηκε

Η ζωή είναι μία γνώση.
    The machinist
    Aeromodeller Sr. Member

Λαμπράκης Πάνος

« Απάντηση #269 στις: Κυριακή, 12 Αυγ 2007, 01:58:08 »

Ουπς,ναι...

Τα servos ειναι απο www.k2cnc.com
    Δεν πηγα στην τυχη με τα σερβο...
    Με το αυτι,με εντολες G00 και με παρατηρηση ηρθαν στο καλυτερο δυνατο...Με τον παλμογραφο δεν εκατσε η φαση γιατι μαλλον κατι δεν εκανα καλα...Αν βρω καλο παλμογραφο θα τα τσεκαρω,αν και το πιο πιθανο ειναι να ειμαι κοντα στην κρισιμη ρυθμιση Azn
    Γνωρίζεις κανένα καλό stepper motor που να μου προσφέρει καλό torque και speed.
    Καλη η συζητηση για το κοστος αλλα ολοι μεσα μας θελουμε αυτο που αναφερει πιο πανω ο φιλος Von και ερχεστε και παλι στα λογια μου... laugh
    Να βαλω και κανα δυο φωτο απο την μετατροπη της φρεζας...

* Y_axis2.JPG (41.88 KB, 544x408 - εμφανίστηκε 1362 φορές.)

* Z_axis3.JPG (39.41 KB, 408x544 - εμφανίστηκε 1295 φορές.)

* z_axis_joint.jpg (23.58 KB, 240x320 - εμφανίστηκε 1280 φορές.)
    Καταγράφηκε

Αίεν Υψικρατείν
    Σελίδες: 1 ... 15 16 17 [18] 19 20 21 ... 46     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Το αερομοντελιστικό εργαστήρι  |  Υλικά, εργαλεία και τεχνικές (Συντονιστές: Γιάννης Παξιμαδάκης, DEPRON MANIAC)  |  Θέμα: Τόρνοι - τορνάκια με ή χωρίς CNC στον αερομοντελισμό
    Μεταπήδηση σε: