Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.374 μηνύματα σε 12.374 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τετάρτη, 22 Απρ 2026, 13:04:47

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τετάρτη, 22 Απρ 2026, 13:04:47

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    [Χθες στις 07:07]

από Markhelis
    [Χθες στις 02:55]

από vilisdev
    [Δευτέρα, 20 Απρ 2026, 10:26:27]

από Loukis35
    [Κυριακή, 19 Απρ 2026, 15:46:42]

από ILIASDJ
    [Σάββατο, 18 Απρ 2026, 10:47:06]

[Παρασκευή, 17 Απρ 2026, 17:09:58]

από dominicm
    [Πέμπτη, 16 Απρ 2026, 12:17:38]

από TheLurker
    [Τετάρτη, 15 Απρ 2026, 22:18:16]

από CMarkop
    [Τρίτη, 14 Απρ 2026, 20:34:15]

[Τρίτη, 7 Απρ 2026, 13:22:33]

από tsiou
    [Δευτέρα, 6 Απρ 2026, 16:08:45]

από Yiannis_S
    [Παρασκευή, 3 Απρ 2026, 21:34:33]

[Δευτέρα, 30 Μαρ 2026, 15:19:53]

από dominicm
    [Κυριακή, 29 Μαρ 2026, 16:16:51]

[Σάββατο, 28 Μαρ 2026, 23:22:09]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309374
    Σύνολο θεμάτων: 12374
    Online σήμερα: 59
    Online έως τώρα: 1194
    (Τετάρτη, 1 Απρ 2026, 04:29:41)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 2
    Επισκέπτες: 36
    Συνολικά: 38
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 ... 46     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: Τόρνοι - τορνάκια με ή χωρίς CNC στον αερομοντελισμό  (Αναγνώστηκε 370333 φορές)
    DeltaMan
    Aeromodeller Hero Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φέρε ΕΣΥ την αλλαγή που θά 'θελες να Δείς

« Απάντηση #60 στις: Δευτέρα, 22 Ιαν 2007, 12:12:42 »

ΤΡΕΛΑΙΝΟΜΑΙ . ΝΑ ΠΟΥ ΜΑΖΕΥΟΜΑΣΤΕ ΣΙΓΑ - ΣΙΓΑ ... 

Πού είστε χαμένοι Κύριοι με αυτά τα Καταπληκτικά μηχανήματα ?? Μόνο του Εξωτερικού τις αντίστοιχες κινήσεις θα βλέπουμε ??  ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ .

Χάρη , Αλουμίνιο είναι ?  Άν ναί , θέλω τέσσερα για την πρώτη δοκιμή . Η απόσταση μεταξύ των κέντρων είναι 30,5 χιλιοστά ?

Δές τα Προσωπικά σου mail ... 
    Καταγράφηκε

Επιτυχία στη Ζωή= Πέφτω "ν" φορές, Ξανασηκώνομαι "ν+1" φορές. Βοήθα τους Έλληνες επαγγελματίες.
    panelpni
    Aeromodeller Sr. Member

Γνώμη εχουν όλοι, γνώση έχουν λίγοι.

« Απάντηση #61 στις: Δευτέρα, 22 Ιαν 2007, 12:44:13 »

Χμμμ ... Panelpni ψευδώνυμο κάτι μου θυμίζει ... 
    [/quote]

Καταγράφηκε
    HarrisPat
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #62 στις: Δευτέρα, 22 Ιαν 2007, 12:51:58 »

Ναι κι εγώ χάρηκα που βρήκα κόσμο να ασχολείται με κατασκευές.
    Αλουμίνιο είναι 4μμ.
    Είναι κατασκευή με punching cnc και εχει καποιες μικρές ακμές εσωτερικά των κύκλων
    γιατι είναι με ζουμπα φ 5.
    Οι διαστάσεις είναι ακριβώς οπως το σχέδιό σου.

Θα προσπαθήσω να τα στείλω σήμερα.

Χάρης
    http://www.sv3aqo.gr

* IMG_5446.jpg (23.8 KB, 448x336 - εμφανίστηκε 1728 φορές.)
    Καταγράφηκε

HarrisPat
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #63 στις: Δευτέρα, 22 Ιαν 2007, 13:05:05 »

Τώρα είδα το πμ.
    Δέν θά σου κοστίσει τίποτα. Thumbs up
    Οτι θέλετε αρκεί να μπορώ.

Που θα τα στείλω??
    Καταγράφηκε

DeltaMan
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #64 στις: Δευτέρα, 22 Ιαν 2007, 13:57:24 »

Χάρη να είσαι Καλά   Thumbs up

Δές ξανά τα Προσωπικά σου μηνύματα ...  Wink  Με το CNC Rοuter σου κάνεις άλλες δουλειές ??
    Καταγράφηκε

Επιτυχία στη Ζωή= Πέφτω "ν" φορές, Ξανασηκώνομαι "ν+1" φορές. Βοήθα τους Έλληνες επαγγελματίες.
    The machinist
    Aeromodeller Sr. Member

Λαμπράκης Πάνος

« Απάντηση #65 στις: Δευτέρα, 22 Ιαν 2007, 17:03:08 »

Φιλε Χαρη,

Καλησπερα και απο εμενα και καλως ηρθες.Χαιρομαι ιδιαιτερα που βλεπω οτι δεν ειμαστε μονοι σε αυτη την πολη(μεταφορικα μιλωντας) Grin
    Βλεπω οτι ασχολεισαι με ρευμα που πεταει!!Ραδιοκυματα Να υποθεσω οτι εχεις ασχοληθει και με το DXing?Σημαιουλες επιβεβαιωσεων κλπ? .
    Βλεπω οτι εφτιαξες το κομματι του Αποστολου.Στη δουλεια που εισαι εχετε CNC μηχανηματα?Αν ναι τι ειδους?Θελουμε να μαθαινουμε γιατι ειμαστε εντελως περιεργοι!!!(Ποιος ειπε οτι την γατα την σκοτωσε η περιεργεια??Λαθος!Αυτοκινητο την πατησε την ωρα που περνουσε τον δρομο.Το ειδα εγω!Αληθεια Grin)Το router ωραιο φαινεται.Τι εχεις χρησιμοποιησει?(μοτερ,drivers,controller,λογισμικο κλπ).

ΥΓ. Φιλε Αποστολε χαρηκα που βρηκες ανθρωπο να σου φτιαξει αυτα που ηθελες,γιατι πηρα παραταση και μου εφυγε ενα αγχος. WinkΑντε,να βραχυκυκλωσουμε τιποτα!!!Παω να ρυθμισω τα μοτερ.Παντως οι πρωτες δοκιμες εδειξαν επιτυχια(τα servo γυρνανε τοσο γλυκα... Cheesy).

Τα λεμε
    Πανος Λαμπρακης

* tha_kaoume.JPG (42.79 KB, 544x408 - εμφανίστηκε 1748 φορές.)
    Καταγράφηκε

Αίεν Υψικρατείν
    DeltaMan
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #66 στις: Δευτέρα, 22 Ιαν 2007, 17:33:52 »

Ώωωωωω Πάνοοοο  ... Servo είναι αυτό που βλέπω ή κάνω λάθος ?

Τον Παλμογράφο τον χρειάζεσαι για τη συγκεκριμένη δουλειά ρύθμισης του servo ?
    « Τελευταία τροποποίηση: Δευτέρα, 22 Ιαν 2007, 17:46:59 από DeltaMan » Καταγράφηκε

HarrisPat
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #67 στις: Δευτέρα, 22 Ιαν 2007, 20:39:55 »

Καλησπέρα.

Κατ' αρχήν Απόστολε, την τετάρτη το απόγευμα μετά τις 7 μπορείς να τα πάρης απο το κτελ.

Πάνο, ναι είμαι ραδιοερασιτέχνης κι έχω ασχοληθεί ελάχιστα με το DXing γιά δίαφορους λόγους.
    Μ αρέσουν πιο πολύ οι κατασκευές και κυρίως σε υψηλές συχνότητες 1.2ghz - 10ghz.

Στη δουλειά ναι εχω ενα 3 axis cnc router 1000x1000x30 και ενα cnc pantching επισης τορνο φρεζα στραντζα απλα.
    Και κάποια αλλα μηχανηματα που χρειαζομε για πρωτυποποιηση.

Απο soft. στην εταιρεία έχουμε το pro/engineer που εγω δεν το δουλευω. Ξερω λιγο το Inventor.

Ελπιζω να απεφυγες τα βραχυκυκλωματα.........γιατι εγω κατα τη διαρκεια της αναπτυξης του δικού μου cnc καψαμε αρκετα τρανζιστορ και ατμελ.

Χαιρετω προς το παρον.

Χάρης
    Καταγράφηκε

Γιώργος Κανδυλάκης
    Administrator

« Απάντηση #68 στις: Δευτέρα, 22 Ιαν 2007, 20:55:03 »

τί φτιάχνετε και έχετε pro/E και rapid-prototyping ? (Στην Πάτρα?)

απλά απορία...

ευχαριστώ για την απάντηση, έπρεπε και εγώ να είχα ρωτήσει με ΠΜ, sorry...

gkan
    « Τελευταία τροποποίηση: Δευτέρα, 22 Ιαν 2007, 23:20:29 από Γιώργος Κανδυλάκης » Καταγράφηκε

όσο ελαφρύτερα είναι, τόσο ψηλότερα πάνε

μέτρα με μικρόμετρο, σημάδεψε με κιμωλία, κόψε με τσεκούρι...
    Κώστας Κωστόπουλος
    Aeromodeller Hero Member

AKA "agridoc"

« Απάντηση #69 στις: Τρίτη, 23 Ιαν 2007, 00:29:17 »

Το άρθρο Η εφαρμογή των μηχανουργικών εργαλείων στον αερομοντελισμό μπήκε στην πρώτη σελίδα.
    Καταγράφηκε

Πριν κάνετε ερώτηση: Ψάξατε στο Aeromodelling GR ή στο Βιβλίο του jkon;
    Μην κάνετε χαρακτηρισμούς και άσχημα σχόλια, αν μη τι άλλο, συγκρατηθείτε για το καλό του χόμπυ μας.
    The machinist
    Aeromodeller Sr. Member

Λαμπράκης Πάνος

« Απάντηση #70 στις: Τρίτη, 23 Ιαν 2007, 02:17:05 »

Καλησπερα!

Θα ηθελα να ευχαριστησω τον Κο Κωστόπουλο για την τιμη που μου εκανε βαζοντας το αρθρο στην κεντρικη σελιδα.Υπαρχει ακομα μελλον σε αυτο.Το θεμα ειναι να καταλαβουμε ολοι μας οτι οι ξενοι δεν ειναι πιο εξυπνοι απο εμας αλλα οτι μπορουμε να κανουμε πολλα πραγματα αρκει καποιος να μας δειξει την εκκινηση.Εμενα και τζαμπα να μου εφτιαχνε καποιος τα εξαρτηματα που θελω,δεν συγκρινεται με τιποτα με το να τα κατασκευαζω εγω και να παιρνουν Ζωη.Κατορθωμα ξερετε τι ειναι?Καπως ετσι.Να θυμισω οτι δεν εχω σπουδασει το αντικειμενο οποτε δεν εχω το δικαιωμα του ειδικου αρθρογραφου,απλα εχω τρελη ορεξη για μαθηση γυρω απο το συγκεκριμενο θεμα οποτε εκθετω τις αποψεις μου ελπιζωντας να λεω σωστα πραγματα buck2Το καλο με τον μοντελισμο οτι ο καθενας λεει το μακρυ του και το κοντο του(ειδικα την ωρα που μαζευονται ολοι στο μοντελοδρομιο).Μεσα απο τα μακρια και τα κοντα υπαρχουν και ανθρωποι που λενε τα σωστα!Αυτους ν'ακουμε.Εννοειται οτι υπαρχουν ατομα που ασχολουνται και επαγγελματικα με τα μηχανουργικα(συγχρονα και μη), το θεμα ειναι οτι δεν ειναι ολοι τους μοντελιστες να τριγυρνανε στα forum ριχνοντας ιδεες και προτασεις,οποτε σε αυτο ειμαστε σχεδον μονοι μας..."Ο καθενας οτι κανει, προκοπη του" Grin

Τα λεμε...
    Καταγράφηκε

Αίεν Υψικρατείν
    The machinist
    Aeromodeller Sr. Member

Λαμπράκης Πάνος

« Απάντηση #71 στις: Τρίτη, 23 Ιαν 2007, 02:54:34 »

Hi,

Δεν προλαβαινω να γραφω...Φιλε Deltaman το μοτορι οντως ειναι servo.Να τα πω λιγο γρηγορα/συνοπτικα για να προλαβω να φουσκωσω και λιγο υπνο?

Οπως ειχα πει και τις προαλλες τα servo εχουν το πλεονεκτημα των encoders(οχι πως σε βηματικους κινητηρες δεν βρισκουμε)
    απλα servo χωρις κωδικοποιητη(encoder) δεν μπορει να δουλεψει γιατι δεν εχει τα πολλαπλα πηνια ενος βηματικου κινητηρα να κανει εναλλαγη πεδιου και να δημιουργησει step.Οποτε να εξηγησω πως δουλευει το servo και τι δουλεια εχει ο παλμογραφος στο ολο σκηνικο.Ο driver παιρνει εντολη απο τον controller για 1000 steps,ο driver στελνει ρευμα στο servo να γυρισει,ποσο ομως? εδω ερχεται να αναλαβει ο encoder(βλεπε φωτο).Ο encoder στελνει πληροφοριες για το ποσα steps εχει κανει ο αξονας αφου περιστρεφεται(την αρχη λειτουργιας του encoder νομιζω την ειχα εξηγησει σε προηγουμενο post).Οταν ο encoder στειλει "σημα" στο driver οτι εγιναν 1000 steps o driver σταματαει να στελνει ρευμα και ακινητοποιει το μοτερ.Το θεμα εδω ειναι το πως ακινητοποιει ο driver τον αξονα.Εδω χρησιμοποιεις τον παλμογραφο για να δεις εαν το σταματημα ειναι αποτομο ή με καθυστερηση.Το τι κρυβεται πισω απο ολα αυτα δεν προλαβαινω να το εξηγησω τωρα,παρτε κανα servo και τα λεμε τοτε! Grin
    Το δυσκολο ειναι οτι εκτος του οτι πρεπει να "συντονισω" τον encoder με την συμπεριφορα του μοτερ,πρεπει να ρυθμισω και τις τιμες επιταχυνσεως,συνεχους και ανωτερης ταχυτητας του.Αφου το κανω αυτο και ολα δουλευουν τελεια,οταν τοποθετησω τα μοτερ επανω στην φρεζα πρεπει να ξαναρυθμισω τις τιμες αυτες υπολογιζωντας και τις μαζες των αξονων
    Παραλληλα πρεπει να ελεγχω τα ρευματα απορροφησης,μην καψω καμια ασφαλεια και το κυριοτερο, κανα εξαρτημα.Ασε που μετα πρεπει να ελεγξουμε το repetability των κινησεων των αξονων και επειδη ειμαστε και λιγο απαιτητικοι, να εχουμε ακριβεια 0.00000000001 Cheesy Cheesy
    Πλακα πλακα, εαν καταφερω ακριβεια της ταξης των τριων εκατοστων 0.03 mm στα εξαρτηματα που θα βγαινουν,θα παω ν'αναψω κερι!

Θυμασαι που ελεγα οτι χρειαζεται ΟΡΕΞΗ???Το εννοω!Βεβαια που θα παει?Θα τα φερω κανα δυο γυροβολιες που λενε και στο χωριο μου και θα τα συμμαζεψω.

Παμε γερα...

* encoder.JPG (42.13 KB, 544x408 - εμφανίστηκε 1712 φορές.)
    Καταγράφηκε

Αίεν Υψικρατείν
    Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

AKA "jkon" ή "θείος Γιάννης"

« Απάντηση #72 στις: Τρίτη, 23 Ιαν 2007, 08:31:23 »

Εμενα και τζαμπα να μου εφτιαχνε καποιος τα εξαρτηματα που θελω,δεν συγκρινεται με τιποτα με το να τα κατασκευαζω εγω και να παιρνουν Ζωη.

Αγαπητέ φίλε machinist,
    συγχαρητήρια για το ωραίο και επικοδομητικό άρθρο σου.

Επέλεξα ειδικά να παραθέσω το παραπάνω κομμάτι από τα μηνύματά σου, γιατί πιστεύω ότι δείχνει σε όλους τι σημαίνει κατασκευή / δημιουργία.

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    Uncle's Dad
    ΜΗ ΜΕΛΟΣ
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #73 στις: Τρίτη, 23 Ιαν 2007, 12:25:47 »

Παραθέτω και τον αντίποδα....

kerpinis
    Τρίτη, 2 Ιαν 2007, 00:29:54
    Καλή Χρονιά σε όλους μας!!
    Πρώτα με Υγεία και μετά με τα λεφτά που όλοι μας θέλουμε για τα "παιχνίδια" μας!
    « Τελευταία τροποποίηση: Τρίτη, 23 Ιαν 2007, 16:03:33 από Evangelos Paschaloudis » Καταγράφηκε

Ιδιόρρυθμος αερομοντελιστής
    HarrisPat
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #74 στις: Τρίτη, 23 Ιαν 2007, 13:08:34 »

Κ. Γιάννη
    και βέβαια αξίζει τα συγχαρητήρια όλων ο αγαπητός machinist
    και όπως κι εσείς επισημάνατε παρά τα 47 μου όταν φτιάχνω κάτι κάνω σαν μικρό παιδί.
    Αλλη αισθηση που φαντάζομε οι περισσότεροι εδώ έχετε νιώσει μιας και ασχολείστε με κατασκευές.

Χάρης
    Καταγράφηκε

Σελίδες: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 ... 46     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Το αερομοντελιστικό εργαστήρι  |  Υλικά, εργαλεία και τεχνικές (Συντονιστές: Γιάννης Παξιμαδάκης, DEPRON MANIAC)  |  Θέμα: Τόρνοι - τορνάκια με ή χωρίς CNC στον αερομοντελισμό
    Μεταπήδηση σε: