Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.363 μηνύματα σε 12.374 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Σάββατο, 18 Απρ 2026, 17:20:28

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Σάββατο, 18 Απρ 2026, 17:20:28

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από Markhelis
    [Σήμερα στις 13:02]

από ILIASDJ
    [Σήμερα στις 10:47]

[Χθες στις 17:09]

[Χθες στις 12:22]

από dominicm
    [Πέμπτη, 16 Απρ 2026, 12:17:38]

από TheLurker
    [Τετάρτη, 15 Απρ 2026, 22:18:16]

από CMarkop
    [Τρίτη, 14 Απρ 2026, 20:34:15]

[Τρίτη, 7 Απρ 2026, 13:22:33]

από tsiou
    [Δευτέρα, 6 Απρ 2026, 16:08:45]

από Yiannis_S
    [Παρασκευή, 3 Απρ 2026, 21:34:33]

[Δευτέρα, 30 Μαρ 2026, 15:19:53]

από dominicm
    [Κυριακή, 29 Μαρ 2026, 16:16:51]

[Σάββατο, 28 Μαρ 2026, 23:22:09]

[Σάββατο, 28 Μαρ 2026, 15:32:33]

[Πέμπτη, 26 Μαρ 2026, 23:29:08]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309363
    Σύνολο θεμάτων: 12374
    Online σήμερα: 1108
    Online έως τώρα: 1194
    (Τετάρτη, 1 Απρ 2026, 04:29:41)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 0
    Επισκέπτες: 858
    Συνολικά: 858
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: 1 2 [3] 4 5 6     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: επισκευή Fliton extra 330 freestyle  (Αναγνώστηκε 15956 φορές)
    artrap
    Aeromodeller Full Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« Απάντηση #30 στις: Πέμπτη, 8 Ιαν 2009, 22:36:10 »

Στην παραπάνω φωτό δεν είναι όλα άχρηστα. Το πίσω servo tray  και η βάση του είναι ανέπαφα.

* mm_templ.JPG (46.31 KB, 640x480 - εμφανίστηκε 404 φορές.)

* hard_parts_nd_pap_templs.JPG (62.85 KB, 640x480 - εμφανίστηκε 393 φορές.)
    Καταγράφηκε
    artrap
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #31 στις: Πέμπτη, 8 Ιαν 2009, 22:46:59 »

Στην πρώτη φωτό τα τα κομμάτια του engine box.

Τα δύο μεγάλα πλαϊνά κομμάτια της ατράκτου αντέγραψα κατευθείαν σε ply 2 mm βιδώνοντας με δύο βίδες 4 mm αυτο που ήταν σε καλύτερη κατάσταση σε κάθε υπό διαμόρφωση κομμάτι ply στα σημεία που μπαίνουν τα δοκαράκια ευθυγράμμισης των φτερών. Ετσι πέτυχα απόλυτη σύμπτωση 4 κρίσιμων σημείων: τρύπες ευθυγράμμισης φτερών, τρύπα βίδας στερέωσης φτερών και τρύπα wing joiner. Και φυσικά και σε όλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά των κομματιών αυτών (εγκοπές τρύπες κλπ.). Το ίδιο έκανα με το firewall σε ply 3 mm.

Αυτά τα 3 κομμάτια μου πήραν αφάνταστα πολύ χρόνο, λόγω έλλειψης εργαλείων (χρειάζεται οπωσδήποτε ηλεκτρική σέγα, εγώ κόβω με σκαρπέλο και σφυρί και ισιώνω με λίμες - που έμπλεξα...). Χρειάζεται επίσης μεγάλη προσοχή γιατί είναι πολύπλοκα. Αν δεν σχεδιαστούν με ακρίβεια η κατασκευή βγαίνει στραβή και αντίο πτητικά χαρακτηριστικά.

Τελος πάντων, κάποια στιγμή τελείωσα με την κοπή των σκληρών κομματιών και έκανα μία πρώτη προσπάθεια συναρμολόγησής τους. Τα μισά σημεία δεν κούμπωναν, κυρίως επειδή στην κατασκευή δίσταζα να πατάω πάνω στις γραμμές που είχα χαράξει. Μετά από αρκετές ώρες τριμαρίσματος, τελικά ήρθαν τα πράγματα στη θέση τους.

* engiboxply_piecs.JPG (48.72 KB, 640x480 - εμφανίστηκε 395 φορές.)

* fuse_parts.JPG (56.4 KB, 640x480 - εμφανίστηκε 396 φορές.)

* fushrdprts_test_fit.JPG (57.47 KB, 640x480 - εμφανίστηκε 411 φορές.)
    Καταγράφηκε
    thana-psi
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #32 στις: Πέμπτη, 8 Ιαν 2009, 22:57:36 »

artrap ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΑ!!!!!!! ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΝΟΜΙΖΑ ΠΩΣ TA READY TO FLY AN ΣΠΑΣΟΥΝ ΔΕΝ ΕΠΙΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΙ  ΕΥΚΟΛΑ!!!!!!ΕΣΥ ΜΟΥ ΑΠΟΔΕΙΞΕΣ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ!!! WinkΠΡΟΧΩΡΑ ΔΥΝΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ!!!!!! Thumbs up
    Καταγράφηκε
    TOLIS
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #33 στις: Παρασκευή, 9 Ιαν 2009, 14:54:36 »

ΜΑΣ ΚΟΥΦΑΝΕΣ.......ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΠΡΑΒΟ...
    Καταγράφηκε

cogito ergo sum....
    artrap
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #34 στις: Παρασκευή, 9 Ιαν 2009, 21:19:20 »

...Εύκολα ή δύσκολα, εξαρτάται από το ποιός κάνει τη δουλειά. Πάντως εγώ δυσκολεύομαι.
    Θα κάνω έναν απολογισμό μέχρι τώρα, συνοπτικό, όπως συνοπτική είναι και η περιγραφή μου (αφού υπέθεσα από την αρχή ότι όποιος ενδιαφέρεται για ένα τέτοιο μοντέλο έχει και κατασκευαστική εμπειρία):
    - πάνω από 60 ώρες στον πάγκο και δεν ξέρω πόσες σε σχεδιασμό, μετρήσεις, φαντασιώσεις κλπ.
    - περίπου 150 € σε ξυλεία, κόλλες, monocote, βάση κινητήρα, spinner, λίμες γυαλόχαρτα κλπ. Το μοντέλο έτοιμο κοστίζει 180-200 € + ταχυδρομικά.
    - Πολύ λίγη πτήση, αφ΄ότου ξεκίνησα την επισκευή - το πιο ενοχλητικό.
    Τα θετικά είναι άυλα: ικανοποίηση, που αυξάνεται όσο προχωράει η επισκευή. Εμπειρία, για μελλοντικές πιο πρωτότυπες κατασκευές.
    Ελπίζω βέβαια στο τέλος να προκύψει και ένα μοντέλο που να μοιάζει με το αρχικό.

Καταγράφηκε
    artrap
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #35 στις: Τρίτη, 13 Ιαν 2009, 00:06:33 »

Το Σαββατοκύριακο συμπλήρωσα μερικά κομμάτια στην άτρακτο. Εκτός από την μύτη όπου λείπουν κομμάτια, έχει αρκετές ρωγμές κατά μήκος, μέχρι πίσω στο stabilizer. Τις βρήκα και τις αποκατέστησα με λεπτόρευστη CA. Εύκολο.
    Για τα κομμάτια που λείπουν, ξεκίνησα από τον νομέα πίσω από την καλύπτρα που ήταν μισοσπασμένος και τον συμπλήρωσα.
    Συνέχισα ντουμπλάροντας τα δοκάρια της ατράκτου όπου χρειαζόταν, μέχρι να φτάσουμε στο firewall.
    Συμπλήρωσα και κομμάτια balsa στην άτρακτο, βοηθούμενος από το σχήμα της υποδοχής του φτερού.

* fuse_middle.JPG (53.71 KB, 640x480 - εμφανίστηκε 292 φορές.)

* left_fus-side.JPG (44.7 KB, 640x480 - εμφανίστηκε 294 φορές.)

* right_fuse_side.JPG (52.78 KB, 640x480 - εμφανίστηκε 281 φορές.)
    Καταγράφηκε
    artrap
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #36 στις: Τρίτη, 13 Ιαν 2009, 00:11:26 »

Αρχισε να τελειώνει η balsa και χρησιμοποιώ ότι βρίσκω μπροστά μου...

* fuse_right_inside.JPG (48.42 KB, 640x480 - εμφανίστηκε 287 φορές.)
    Καταγράφηκε
    artrap
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #37 στις: Τρίτη, 13 Ιαν 2009, 00:16:02 »

Αλλά, επιτέλους... έφτασε η στιγμή να τα μοντάρω όλα σε ένα τελικό test fit.
    Το μπροστινό καπώ χρειάστηκε αρκετές μκροκολλήσεις αλλά γενικά είναι λειτουργικό.

* test_fit_all.JPG (65.25 KB, 640x480 - εμφανίστηκε 288 φορές.)
    Καταγράφηκε
    artrap
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #38 στις: Τρίτη, 13 Ιαν 2009, 00:31:17 »

Διαπίστωσα πόσο ευαίσθητη είναι η ευθυγράμμιση της κατασκευής από ply με την άτρακτο στο σχήμα των μικρών αποστατών που φαίνονται μέσα από τις υποδοχές των πτερύγων. Μού πήρε ώρες να βρώ το σωστό σχήμα γιατί από τα 8 τέτοια κομμάτια στα σπασμένα βρήκα μόνο 3 και αυτά μισά. Στην επεξεργασία οι μπαλσινοι αποστάτες που έφτιαχνα έσπαγαν στα χέρια μου. Επρεπε να τους κάνω ply. Τελικά τα κατάφερα.
    Ξέχασα να πω παραπάνω πόσο, εξίσου, με ταλαιπώρησαν και οι 3 μπαλσινοι νομείς από το firewall και πίσω μέχρι την υποδοχή των servo για τους οποίους δεν είχα επίσης κανένα υπόδειγμα. Στην αρχή επιχείρησα να τους φτιάξω με το μάτι, αλλά αφού πέταξα ένα φύλλο μπαλσα διαπίστωσα ότι δεν γίνεται και θέλει μετρήσεις, σχέδιο κλπ.
    Αφού ικανοποιήθηκα με το αποτέλεσμα του test fit, αποφάσισα να κολλήσω την εσωτερική κατασκευή στην άτρακτο.
    Ιδού το αποτέλεσμα, επιτέλους !
    Στη συνέχεια έφτιαξα, χωρίς σχέδιο το deck μεταξύ καλύπτρας και μπροστινού καπώ.

* fuse_n-compl.JPG (52.82 KB, 640x480 - εμφανίστηκε 289 φορές.)

* fuse_near_completed_2.JPG (49.43 KB, 640x480 - εμφανίστηκε 267 φορές.)

* fuse_near_completed_3.JPG (50.03 KB, 640x480 - εμφανίστηκε 275 φορές.)
    Καταγράφηκε
    TOLIS
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #39 στις: Τρίτη, 13 Ιαν 2009, 13:16:51 »

να δω που θα βρεις ιδια χρωματα και υλικο επικαλυψης?Huh??
    φυσικα και αστειευομαι.. Thumbs up Thumbs up Thumbs up Thumbs up
    πολυ καλη δουλεια ..συνεχισε ετσι...
    να πω βεβαια οτι,  χωρις να γνωριζω τι ειδους επικαλυψη ειναι, απλα δεν ξεκολαει με τιποτε, δεν επηρεαζεται ευκολα απο το καυσιμο και μεχρι τωρα δεν χρειαστηκε ποτε σιδερωμα. πολυ καλο υλικο, ομως ευαισθητο στις ψηλες θερμοκρασιες, γι αυτο προσοχη στο σιδερο...
    Καταγράφηκε

cogito ergo sum....
    artrap
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #40 στις: Τρίτη, 13 Ιαν 2009, 13:35:54 »

Εχω βρει ροζ original monocote, που όταν το σιδερώσεις αποκτά μία αδιόρατη μωβ απόχρωση. Πρέπει να πλησιάσεις πολύ για να διακρίνεις τη διαφορά με το υπάρχον. Το μωβ δεν το βρήκα πουθενά, έχω βρει παραπλήσιο, ή θα βάλω μπλε σκούρο, δεν έχω αποφασίσει.
    Πιο σημαντικό είναι ότι τα υλικά της μαμάς του είναι ελαφρύτερα από το monocote χωρίς να υστερούν πολύ σε αντοχή. Και όπως είπες σωστά δουλεύονται σε χαμηλότερη θερμοκρασία.
    Πάντως έχω να πω ότι όλο το μοντέλο είναι πολύ καλά κατασκευασμένο, με σημασία στη λεπτομέρεια. Βρήκα π.χ. ότι οι νομείς της ατράκτου είναι από διπλό φύλλο balsa 1,5 mm με εγκάρσια νερά. Λίγη κόλλα παραπάνω και θα ήταν πολύ πιο γεροί. Και στα φτερά, η δουλειά είναι άψογη. Εκτίμησα και το ότι καταστράφηκε με αυτό τον τρόπο και άφησε ανέπαφο το μοτερ, κάτι σαν παθητική ασφάλεια. Καλύτερα να σπάσεις ένα μοντέλο παρά να ψάχνεις για στρόφαλο κλπ OS 91 fsp.
    Καταγράφηκε
    TOLIS
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #41 στις: Τρίτη, 13 Ιαν 2009, 15:44:16 »

θα συμφωνησω μαζι σου απολυτα..
    μιας και εχουμε το ιδιο σεταπ απλα λεω σε σενα και σε ολους τους φιλους εδω οτι, προσωπικα παντα, ειναι οτι καλυτερο και πιο διασκεδαστικο εχω πεταξει εως τωρα. συγχωρει πολλα λαθη, γινεται κυριολεκτικα χαρταετος, δεν ριχνει φτερο με τιποτε και οτι του πεις το κανει και μαλιστα πολυ καλα. αφου σκεφτομαι να παρω ακομα ενα να το εχω καβατζα μιας και δεν ξαναβγαινει στην παραγωγη.
    και να μην ξεχναμε οτι μου εχει χαρισει και μια πρωτη θεση στο περιφερειακο f3a
    (μηπως ειμαι πολυ flitonακιας?HuhHuh? Grin Grin Grin Grin Grin Grin Grin Grin)
    το δικο μου το εχω πιει το αιμα κυριολεκτικα και αυτο εκει ακαθεκτο. δεν ξερω ποσο καιρο το πετουσες πριν πεσει αλλα εγω το εχω περιπου ενα χρονο και ακομα και εαν σπασει αυριο δεν με πειραζει. μου τα εχει δωσει ολα.
    με την πρωτη ευκαιρια θα ανεβασω βιντεο για να δεις τι το κανω... idiot2 idiot2 idiot2 idiot2 idiot2 idiot2
    Καταγράφηκε

cogito ergo sum....
    Kiril
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #42 στις: Τρίτη, 13 Ιαν 2009, 16:03:18 »

Το συναισθημα ικανοποιησης μετα την επισκευη ειναι μεγαλυτερο απο οτι της κατασκευης.
    Φιλε  artrap συνεχεισε ετσι ωραια δουλεια!!! Thumbs up Thumbs up Thumbs up
    Καλες πτησεις σου ευχομαι.
    Καταγράφηκε
    artrap
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #43 στις: Τρίτη, 13 Ιαν 2009, 17:13:14 »

Εμένα είναι το πρώτο μου θερμικό. Είχε δεν είχε 10 πτήσεις. Με απογοητεύει ότι πήγα αμέσως στο καλύτερο. Μετά από αυτό τι; Γι΄αυτό και η μανία μου να το επισκευάσω.
    Μου είναι πάντως ακατανόητη η εμπορική πολιτική της Fliton. Γιατί αποσύρεις ένα τόσο καλό μοντέλο, σε μία δημοφιλή κατηγορία; Για να πουλήσεις το μεγαλύτερο; Δημιουργείται κενό στη γκάμα. Σε μία γκάμα που στις μικρότερες κατηγορίες έχει πολλά μοντέλα ουσιαστικά ίδια, που ανταγωνίζονται το ένα το άλλο.

Καθώς επισκευάζω έχω αναζητήσει άλλα εναλλακτικά μοντέλα περίπου στην ίδια κατηγορία semi-scale/freestyle/f3a,, αλλά δεν έχω βρεί κάτι που να μου αρέσει τόσο, ούτε περίπου το μέγεθος 1530mm. Εχω κοιτάξει, Hangar9 Funtana 40/90, Extreme Flight xtra300, Sebart Katana50, AngelEvo50, Kyosho Oxalys. Κανένα δεν μου αρέσει τόσο. Ούτε για Cmpro συζητάω.
    Το μοντέλο υπάρχει πάντως σε διάφορα μαγαζιά του εξωτερικού (Als, Jonathan, Lenger). Η πιό φτηνή τιμή που έχω εντοπίσει, με την διολίσθηση της λίρας είναι από alshobbies.com, 140 GBP = 150-155€. Αλλά τα μεταφορικά από Αγγλία είναι φωτιά.
    Πάντως η επισκευή/κατασκευή είναι πράγματι απολαυστική. Είχα σκοπό να κατασκευάσω ένα καινούργιο μοντέλο το χειμώνα και μου έχει μείνει ένα ανικανοποίητο. Οι υποχρεώσεις δεν επιτρέπουν πάνω από ένα project το χρόνο !
    Φίλε Τολη, βάλε βίντεο να δούμε.
    Χαιρετισμούς σε όλους
    Κώστας
    Καταγράφηκε
    andreas
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #44 στις: Τρίτη, 13 Ιαν 2009, 17:49:18 »

Συγχαρητηρια ...τετοια υπομονη-επιμονη δεν βρισκετε ευκολα ισως πηγαζει απο την αγαπη για το hobby ισως ειναι και χαρακτηρηστικο ορισμενων ανθρωπον..... παντος  εισαι συγουρος οτι δεν εκανες παζλ με 10000 κομματια οταν εισουν μικρος Grin? καλη σθνεχεια και καλες πτησεις Thumbs up
    Καταγράφηκε

Fly hard ...land soft!
    Σελίδες: 1 2 [3] 4 5 6     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Το αερομοντελιστικό εργαστήρι  |  Υλικά, εργαλεία και τεχνικές (Συντονιστές: Γιάννης Παξιμαδάκης, DEPRON MANIAC)  |  Θέμα: επισκευή Fliton extra 330 freestyle
    Μεταπήδηση σε: