Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.791 μηνύματα σε 12.387 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Παρασκευή, 24 Ιουλ 2026, 05:15:57

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Παρασκευή, 24 Ιουλ 2026, 05:15:57

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    [Σήμερα στις 03:41]

[Χθες στις 15:43]

από Markhelis
    [Τετάρτη, 22 Ιουλ 2026, 14:54:11]

[Τετάρτη, 22 Ιουλ 2026, 14:35:59]

από pq
    [Δευτέρα, 20 Ιουλ 2026, 22:47:44]

[Κυριακή, 19 Ιουλ 2026, 08:30:46]

από dominicm
    [Παρασκευή, 17 Ιουλ 2026, 18:43:56]

[Πέμπτη, 16 Ιουλ 2026, 18:22:36]

[Τετάρτη, 15 Ιουλ 2026, 18:55:59]

από carapis
    [Τρίτη, 14 Ιουλ 2026, 22:41:46]

από ΗΑWK 100
    [Τρίτη, 7 Ιουλ 2026, 00:24:58]

[Δευτέρα, 6 Ιουλ 2026, 08:22:45]

από AKISSSS
    [Κυριακή, 5 Ιουλ 2026, 13:15:28]

από spirost
    [Σάββατο, 4 Ιουλ 2026, 22:56:59]

[Παρασκευή, 3 Ιουλ 2026, 19:49:29]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309791
    Σύνολο θεμάτων: 12387
    Online σήμερα: 139
    Online έως τώρα: 1547
    (Πέμπτη, 25 Ιουν 2026, 09:39:30)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 0
    Επισκέπτες: 103
    Συνολικά: 103
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: 1 2 [3] 4 5 6     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: Μπαταρίες Πομπού  (Αναγνώστηκε 20621 φορές)
    Tsalg.
    Aeromodeller Sr. Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« Απάντηση #30 στις: Σάββατο, 2 Αυγ 2008, 17:39:06 »

Ωραία,

...και όταν λέμε "ακυρώνω τη δίοδο" τι εννοούμε???

Σκοπεύω να βγάζω τις μπαταρίες από τον πομπό και να τις φορτίζω απ'ευθείας σύνδεση με το τρελλό αγόρι (Tritonα).

Θα είναι ΟΚ???

Εγω  παντως  για  να  μην  ακυρωσω  την  διοδο  αλλα  και  να μην βαζω-βγαζω  το  μπριζακι  απο  τον  ευαισθητο πομπο εβαλα  μια  προεκτασουλα  οποτε  βαζω-βγαζω  το  ενδιαμεσω μπριζακι. Ετσι φορτιζω  εκτος  χωρις  να  βασανιζω  τον  πομπο.  Wink   
    Καταγράφηκε
    newbie
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #31 στις: Τρίτη, 28 Οκτ 2008, 19:25:00 »

Καλησπέρα.

Καμιά καλή μπαταρία Lipo για Τ/Κ της E-Sky ;

Μία είναι αυτή. Κάποια καλή και φτηνή από Hobbycity? Επίσης πόσα mAh είναι καλό να έχει η μπαταρία της Τ/Κ;
    1500-2.500 mAh είναι καλά; Γιατί μου φαίνεται ότι για παραπάνω mAh δεν έχει νόημα να δώσω χρήματα για Τ/Κ. Σωστά;
    Καταγράφηκε
    MarD
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #32 στις: Τρίτη, 28 Οκτ 2008, 19:36:17 »

Την έχω αυτή που έβαλες στο λινκ. Από τότε που την αγόρασα έχω να την φορτίσω.
    Όρμα άφοβα!  Thumbs up
    Καταγράφηκε

“The helicopter approaches closer than any other [vehicle] to fulfillment of mankind's ancient dreams of the flying horse and the magic carpet.”
    - Igor Sikorsky

http://www.coolmodels.gr
    newbie
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #33 στις: Τρίτη, 28 Οκτ 2008, 19:42:41 »

Το JST κολλάει καλά με απλό καλάϊ (μην έχουμε διακοπές στον αέρα... );
    Καταγράφηκε
    kakofonixx
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #34 στις: Τρίτη, 28 Οκτ 2008, 19:57:26 »

οποιαδηποτε lipo στα 11.1V θα παιξει με την τ/κ σου
    απλα θα πρεπει να αλλαξεις το φισακι - κολλαει με απλη κολληση, καλαι (προσοχη μη βραχυκυκλωσεις τους 2 πολους!!!!)
    οσο πιο πολλα mAh τοσο καλυτερα (αρκει να χωραει στο χωρο των μπαταριων στην τ/κ σου)
    επισης το ποσα C θα ειναι η μπαταρια δε σε απασχολει, μιας και οι τ/κ δεν εχουν μεγαλες απαιτησεις σε ρευμα  Wink

εγω στην jr mx12 μου εχω βαλει lipo 2250mAh στα 15C και εχω να τη φορτισω πανω απο 2 μηνες  Cheesy
    Καταγράφηκε

wasting space via Architecture...
    rc
    Aeromodeller Full Member

¡kato ouɐ oɯsoʞ uoʇ ouɐʞ ɐu ıǝsǝɹɐɯ

« Απάντηση #35 στις: Τρίτη, 28 Οκτ 2008, 20:09:17 »

Γειά σας, να σας πώ και την δική μου πατέντα. Στον πομπό μου mc-22 έβαλα μία μπαταρία 4000mAh (http://rcmodels.freehostia.com/codes/batteries/11.1V_4000mAh.htm) και ήδη η τηλεκατεύθυνση έχει κλείσει 15 ώρες λειτουργίας με την τάση να είναι στα 10.9V. Άρα έχει αρκετό απόθεμα ακόμα. Η λιθίου άλλαξε ριζικά τη χρήση της τηλεκατεύθυνσης. Πρακτικά από τότε που την πρωτοφόρτισα δεν την έχω ξαναφορτίσει!!!

Επειδή τα ηλεκτρονικά των JR / Graupner είναι σχεδιασμένα για μέγιστη τάση τα 12V, δεν το ρίσκαρα και έτσι μελέτησα πρώτα το κύκλωμα ώστε να δω τι έπρεπε να τροποποιήσω ώστε να μην κινδυνεύσει τελικά η τηλεκατεύθυνση.

Ύστερα από μελέτη κατέληξα στη χρήση 2 διόδων σε δύο από τα καλώδια. Ο ένας αγωγός τροφοδοτούσε την πλακέτα και ο άλλος το module εκπομπής. Θα μπορούσα να βάλω μία δίοδο στην έξοδο της μπαταρίας αλλά αυτό θα σήμαινε ότι δεν θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω το ενσωματωμένο βύσμα φόρτισης της τηλ/σης, αφού ως γνωστόν η δίοδος άγει μόνο προς τη μία κατεύθυνση. Θα έπρεπε να βγάζω λοιπόν την μπαταρία κάθε φορά, κάτι που για μένα δεν ήταν αποδεκτό.

Η απόφαση για χρήση διόδων αποσκοπούσε σε διπλή χρησιμότητα:
    • Κάθε δίοδος όταν διαρρέεται από ρεύμα παρουσιάζει πτώση τάσης 0,6-0,7V. Έτσι μια λιθίου πλήρως φορτισμένη βγάζει τάση 12.6V που εν σειρά με τη δίοδο γίνεται 11.9V. Αυτό επαληθεύεται και από την ένδειξη τάσης στην τηλεκατεύθυνση
    • Η δική μου τηλ/ση ειδοποιεί για πτώση τάσης στα 9.3V. Για μια λιθίου όμως η ειδοποίηση σε αυτή την τάση είναι επικίνδυνη γιατί αυτή η τάση βρίσκεται μετά το τελευταίο γόνατο της καμπύλης εκφόρτισης και επομένως η πτώση τάσης είναι ταχύτατη. Με τη δίοδο τώρα με ειδοποιεί στα 9.3+0,7=10V και άρα δεν κινδυνεύει ούτε το μοντέλο ούτε η μπαταρία

Συμπέρασμα, η Lipo θα σας προσφέρει πολλά θετικά, αλλά βάλτε την ΜΟΝΟ αν ξέρετε τι κάνετε και αφού μάθετε καλά το κύκλωμα της τηλ/σης σας!!

Καταγράφηκε

v_tolias
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #36 στις: Τρίτη, 28 Οκτ 2008, 20:16:24 »

Καλα με τη διοδο..
    Τη μπαταρία πως τη φορτίζεις?Χωρις Balancer?
    Το θεωρεις ασφαλες?Γιατι αν χρησιμοποιεις balacer πρεπει να τη βγαζεις,αρα δεν θα βολευς να βαλεις τις διοδους κατευθυειαν πανω στη μπαταρια και να παιζεις με ολες τις μπαταριες?
    Καταγράφηκε

Κανένα δεν έμεινε εκέι πάνω...
    rc
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #37 στις: Τρίτη, 28 Οκτ 2008, 20:29:10 »

Φυσικά έκανα μια προέκταση του balancer και το βυσματάκι του το έχω κάνει συρώμενο από μια τρύπα του πομπού. Σιγά μην την άφηνα unbalanced!

Και για να ξεκαθαρίσω κάτι, δεν πείραξα καθόλου το σημείο που συνδέεται η μπαταρία στην πλακέτα. Επομένως μπορώ να χρησιμοποιήσω οποιαδήποτε μπαταρία θέλω, χωρίς περεταίρω τροποποίηση. Οι δίοδοι μπήκαν σε καλώδια του υπάρχοντος κυκλώματος. Ο λόγος που κατέληξα σε αυτή τη δύσκολη μέθοδο ήταν για να μπορέσω να αξιοποιήσω το υπάρχον βύσμα φόρτισης που είχε η τηλεκατεύθυνση, κάτι που δεν θα γινόταν αν οι δίοδοι μπαίναν μεταξύ μπαταρίας και πλακέτας! Wink
    Καταγράφηκε

MarD
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #38 στις: Τρίτη, 28 Οκτ 2008, 20:38:04 »

rc κι εγώ μου φαίνεται πάω για LiPo. Η τ/κ μου είναι η DX7.
    Θα σου ήταν μήπως εύκολο να μας δώσεις κάτι σαν σχέδιο σε όσους από εμάς θέλουμε να προχωρήσουμε σε τροποποιήσεις όπως η δικιά σου, με φυσικά παρόμοιες/συμβατές τ/κ;
    Θα σου ήμουν υπόχρεος! 
    Καταγράφηκε

“The helicopter approaches closer than any other [vehicle] to fulfillment of mankind's ancient dreams of the flying horse and the magic carpet.”
    - Igor Sikorsky

http://www.coolmodels.gr
    kakofonixx
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #39 στις: Τρίτη, 28 Οκτ 2008, 21:16:10 »

Θα σου ήταν μήπως εύκολο να μας δώσεις κάτι σαν σχέδιο σε όσους από εμάς θέλουμε να προχωρήσουμε σε τροποποιήσεις όπως η δικιά σου, με φυσικά παρόμοιες/συμβατές τ/κ;
    Θα σου ήμουν υπόχρεος! 
    οι σπεκτρουμ θελουμ μια μετετροπη για να δουλεψουν με Lipo!
    συγκεκριμενα ενα 3.3Volt Regulator
    αν κανεις μια αναζητηση στο google θα βρεις πληροφοριες
    καλου κακου μη δοκιμασεις παντως ετσι απλα να βαλεις επανω μια lipo... 
    Καταγράφηκε

wasting space via Architecture...
    kostas M.
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #40 στις: Τρίτη, 28 Οκτ 2008, 22:28:41 »

Από την άλλη όμως η Mac Gregor δεν καλύπτει την εγγύηση σε μια τέτοια περίπτωση αλλαγής της τάσης τροφοδοσίας του πομπού. Το θέμα όμως δεν είναι τόσο η εγγύηση, όσο το αν θα κάνω ζημιά βάζοντας την παραπάνω μπαταρία. Αν δηλαδή καεί το voltage regulator της τ/κ λόγω υπερφόρτωσης από τα 11.1V. Undecided

... το θέμα είναι η εγγύηση και, κυρίως, η ασφάλεια πτήσης! Αν τυχόν συμβεί ατύχημα και αποδειχθεί ότι έχεις πειράξει τον πομπό σου, τότε σίγουρα δεν την βγάζεις καθαρή.
    Για οποιοδήποτε θέμα σχετικά με τον πομπό συμβουλευόμαστε τον κατασκευαστή ή τον εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο και ακολουθούμε πάντα τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Δεν έχω διαβάσει όλο το ιστορικό αυτού του post, μπορεί να το έχει ήδη κάποιος επισημάνει,
    απλώς ήθελα να τοποθετηθώ στο θέμα.

Στο τεχνικό σκέλος, χρησιμοποιώ μπαταρίες eneloop και δεν έχω κανένα πρόβλημα με την αποφόρτιση.
    Καταγράφηκε

Κώστας Μιχαηλίδης
    http://www.redstar.gr/Foto_red/Mod.html
    RAP
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #41 στις: Τρίτη, 28 Οκτ 2008, 23:49:42 »

Θα σου ήμουν υπόχρεος! 

Ισως σου κάνει και αυτό:

FPEVOTX-15003S-SPEKTRUM : FLIGHTPOWER EVTX-15003S-SPEKTRUM
    Flightpower Lipo pack for your Spektrum DX7, gives extended transmitter run times.
    http://www.modelhelicopters.co.uk/acatalog/BattNicad_Lithium.html

Καταγράφηκε
    rc
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #42 στις: Τετάρτη, 29 Οκτ 2008, 09:39:02 »

MarD θα μπορούσα να το κάνω αυτό αλλά δεν θα είχε κανένα νόημα δεδομένου ότι η συγκεκριμένη τηλ/ση είναι από τις πιο ξεχωριστές που υπάρχουν ως προς το εσωτερικό κύκλωμά της. Αυτό που τελικά με βοήθησε σε μια τέτοια τροποποίηση ήταν ότι ο διακόπτης της τηλ/σης βρισκόταν σε ξεχωριστή πλακετίτσα στο κύκλωμα και με καλώδια έδινε τροφοδοσία στο motherboard. Έτσι βρήκα ευκαιρία να παρεμβάλω διόδους από τον διακόπτη προς το motherboard, αφήνοντας ανέπαφη τη σύνδεση της μπαταρίας και του βύσματος φόρτισης. Βέβαια έπρεπε πρώτα να αποκωδικοποιήσω το τι κάνει κάθε καλώδιο (αυτό είναι και το πιο δύσκολο) ώστε να ξέρω που να παρεμβάλω τις διόδους.

Η παρεμβολή διόδων εντός του κυκλώματος είναι κάτι δύσκολο και επικίνδυνο, αν δεν έχετε εμπειρία από ηλεκτρονικά. Σε τέτοιες περιπτώσεις πιο ασφαλής λύση είναι η κατασκευή ενός αντάπτορα που να μπαίνει στην μπαταρία από τη μια και να βγάζει 2 εξόδους: η μία θα συνδέεται στην πλακέτα μέσω μιας διόδου σαν να ήταν κανονική μπαταρία και η άλλη θα συνδέεται πριν τη δίοδο με ένα βύσμα φόρτισης που μπορείτε να τραβήξετε έξω. Αντί για έξτρα βύσμα φόρτισης μπορείτε να κολλήσετε τα καλώδια στο υπάρχον βύσμα της τηλ/σης. Αν επιθυμείτε και balanced φόρτιση χωρίς να βγάζετε την μπαταρία, φτιάξτε μια προέκταση 4 καλωδίων με το αντίστοιχο αρσενικό βύσμα του balancer της μπαταρίας από τη μια και το θηλυκό από την άλλη. Στη συνέχεια βρείτε κάποιο σημείο στην τηλ/ση για να βγαλετε στον έξω κόσμο το καλώδιο.

Πάντως σε κάθε περίπτωση μη βάλετε λιθίου χωρίς την παρεμβολή διόδων γιατί μπορεί να φαίνεται ότι λειτουργεί κανονικά στην αρχή αλλά η παρατεταμένη φόρτιση (ζόρισμα) των στοιχείων τόσο του κυκλώματος που υποβιβάζει την τάση όσο και του τρανζίστορ τελικής εκπομπής μπορεί να αποδειχθεί μοιραία κάποια στιγμή... Εγώ για την δικιά μου ήξερα ότι ο κατασκευαστής έλεγε μέγιστη τάση 12V, και εγώ αν την σχεδίαζα τότε την τηλ/ση για τόση τάση θα την εφτιαχνα δεδομένου ότι δεν υπήρχαν λιθίου μπαταρίες τότε και άρα η τάση δεν ξεπερνούσε ποτέ τα 12V. Έτσι δεν το ρίσκαρα να βάλω χύμα λιθίου πάνω. Έκανα υπομονή μέχρι να αποκωδικοποιήσω πλήρως το κύκλωμα και τη συνέδεσα αφότου είχα κάνει την τροποποίηση. Να φανταστείτε δεν έχω ποτέ συνδέσει απευθείας λιθίου μπαταρία στο κύκλωμα, γιατί ακόμα και μια δοκιμή θα μπορούσε να το κάψει, και τότε θα ήταν πολύ αργά!
    Καταγράφηκε

pani
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #43 στις: Τετάρτη, 29 Οκτ 2008, 11:46:16 »

Επειδή τα ηλεκτρονικά των JR / Graupner είναι σχεδιασμένα για μέγιστη τάση τα 12V, δεν το ρίσκαρα και έτσι μελέτησα πρώτα το κύκλωμα ώστε να δω τι έπρεπε να τροποποιήσω ώστε να μην κινδυνεύσει τελικά η τηλεκατεύθυνση.

Καπου το εχεις διαβασει αυτο; Γιατι εχω δυο που δουλευουν με 12.6 εδω και κανα χρονο. Και στον παγκο μεχρι και 15.
    Μπορεις να δημοσιευσεις το λινκ που το λεει αυτο;
    Καταγράφηκε

Ignorance is bliss
    rc
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #44 στις: Τετάρτη, 29 Οκτ 2008, 11:49:35 »

Tο λέει στο manual της τηλ/σης μου στη σελίδα 9, operating voltage 9.6 - 12V. http://www.graupner.de/fileadmin/scripts/dc_download.php?&act=getfile&id=1260
    « Τελευταία τροποποίηση: Τετάρτη, 29 Οκτ 2008, 12:08:03 από rc » Καταγράφηκε

Σελίδες: 1 2 [3] 4 5 6     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Αεροπλάνα R/C - Ηλεκτρικά  |  Κινητήρες - Ρυθμιστές - Μπαταρίες  |  Θέμα: Μπαταρίες Πομπού
    Μεταπήδηση σε: