Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.051 μηνύματα σε 12.360 θέματα από 6.319 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Κυριακή, 1 Φεβ 2026, 22:39:08

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Κυριακή, 1 Φεβ 2026, 22:39:08

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από TheLurker
    [Σήμερα στις 17:52]

από Markhelis
    [Σήμερα στις 15:09]

από TheLurker
    [Σήμερα στις 13:03]

από ichiban
    [Χθες στις 18:47]

από dominicm
    [Πέμπτη, 29 Ιαν 2026, 15:01:18]

[Πέμπτη, 29 Ιαν 2026, 02:04:07]

από Aris M.
    [Τετάρτη, 28 Ιαν 2026, 15:04:08]

από carapis
    [Σάββατο, 24 Ιαν 2026, 20:42:19]

από bjtamp
    [Πέμπτη, 22 Ιαν 2026, 10:35:23]

από Demetre
    [Πέμπτη, 22 Ιαν 2026, 02:15:44]

[Τετάρτη, 21 Ιαν 2026, 13:48:50]

από Yiannis_S
    [Τρίτη, 20 Ιαν 2026, 14:21:10]

από Hobbitakos
    [Κυριακή, 18 Ιαν 2026, 20:19:03]

από dominicm
    [Κυριακή, 18 Ιαν 2026, 19:53:29]

από coach
    [Κυριακή, 18 Ιαν 2026, 14:57:53]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6319
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309051
    Σύνολο θεμάτων: 12360
    Online σήμερα: 58
    Online έως τώρα: 959
    (Κυριακή, 18 Οκτ 2020, 16:30:52)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 0
    Επισκέπτες: 30
    Συνολικά: 30
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: [1] 2 3 4 ... 6     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: Μπαταρίες Πομπού  (Αναγνώστηκε 19456 φορές)
    FAZ
    Aeromodeller Full Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« στις: Τετάρτη, 30 Ιουλ 2008, 16:54:44 »

Γεια σε όλους,

Παραθέτοντας  το θέμα των μπαταριών ενός πομπού τ/κ, θα ήθελα να διευκρινίσουμε τι κινδύνους έχουμε να χαλάσει ο πομπός τ/κ αν βάλουμε μία Li-Po 11.1V (π.χ. Flightpower EVO Tx 11.1V 1500mAh) σε μία JR 9X.

Τα περισσότερα sites (διαφημιστικά και καταστημάτων μεν) λένε για διάρκεια μέχρι και 1 εβδομάδας χωρίς φόρτιση με μέσο όρο χρόνου πτήσης 3 ώρες την ημέρα  Thumbs up

Από την άλλη όμως η Mac Gregor δεν καλύπτει την εγγύηση σε μια τέτοια περίπτωση αλλαγής της τάσης τροφοδοσίας του πομπού. Το θέμα όμως δεν είναι τόσο η εγγύηση, όσο το αν θα κάνω ζημιά βάζοντας την παραπάνω μπαταρία. Αν δηλαδή καεί το voltage regulator της τ/κ λόγω υπερφόρτωσης από τα 11.1V. Undecided

Εξ'αλλου, λόγω της χρήσης balancer κατά τη φόρτιση της υποψήφιας Li-Po, ξεχνάω την φόρτιση με την μπαταρία μέσα στον πομπό γιατί ο Tritoνας δεν έχει ενσωματωμένο balancer. Σ'αυτή την περίπτωση χρειάζομαι καλώδια θυλυκου dean connector από τη μία και θυλυκού white pig tail connector (βύσμα JR) από την άλλη. Ξέρει κανείς που πουλάνε τέτοια καλώδια???  Sad

Ευχαριστώ
    Γιάννης

Καταγράφηκε
    giles 202
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #1 στις: Τετάρτη, 30 Ιουλ 2008, 17:01:08 »

Βαλε μια φωτο. Thumbs up
    Καταγράφηκε
    FAZ
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #2 στις: Τετάρτη, 30 Ιουλ 2008, 18:32:22 »

Για το άσπρο βυσματάκι πάμε παιδιά!

Ψάχνω για καλώδιο dean connector από τη μία και από την άλλη θυλυκό για το άσπρο του εικονιζόμενου βύσματος (ό,τι φαίνεται απ'αυτό τέλος πάντων)

* EVOTX-15003S.jpg (67.29 KB, 340x243 - εμφανίστηκε 668 φορές.)
    Καταγράφηκε
    Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

AKA "jkon" ή "θείος Γιάννης"

« Απάντηση #3 στις: Τετάρτη, 30 Ιουλ 2008, 19:29:54 »

Για το άσπρο βυσματάκι πάμε παιδιά!

Ψάχνω για καλώδιο dean connector από τη μία και από την άλλη θυλυκό για το άσπρο του εικονιζόμενου βύσματος (ό,τι φαίνεται απ'αυτό τέλος πάντων)

Είναι κακή η φωτογραφία ή πράγματι το άσπρο πριζάκι έχει μόνο δύο καλώδια όπως φαίνεται;
    Κανονικά πρέπει να έχει 4 καλώδια αφού τα στοιχεία ειναι 3.
    Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    savasp2
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #4 στις: Τετάρτη, 30 Ιουλ 2008, 19:53:42 »

Το ασπρο βυσματακι ειναι το αρσενικο που μπαινει στην τ/κ για την παροχη το αλλο χρησιμοποιειται για το balancing.
    Καταγράφηκε
    ΚΥΡΝΙΚ
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #5 στις: Τετάρτη, 30 Ιουλ 2008, 20:07:30 »

Από την άλλη όμως η Mac Gregor δεν καλύπτει την εγγύηση σε μια τέτοια περίπτωση αλλαγής της τάσης τροφοδοσίας του πομπού. Το θέμα όμως δεν είναι τόσο η εγγύηση, όσο το αν θα κάνω ζημιά βάζοντας την παραπάνω μπαταρία. Αν δηλαδή καεί το voltage regulator της τ/κ λόγω υπερφόρτωσης από τα 11.1V. Undecided

Αντιγράφω από το manual της JR9XII -2.4 :

Q: Can I use a 3-cell Li-Po pack in my transmitter ?

A: No. All current JR and Spektrum transmitters are
    designed to operate using a 9.6-volt transmitter pack.
    A fully charged 3-cell Li-Po pack puts out 12.6 volts.
    This higher voltage can overload the power-regulating
    transistor causing damage and or failure, possibly
    in flight. Many of our customers have experienced
    failures using 3-cell Li-Po packs and their use in JR
    and Spektrum transmitters is highly advised against.
    The X9303 2.4 system will operate for over 15 hours
    using a 2700mAh Ni-MH battery.

Εγώ προσωπικά ΔΕΝ θα τοποθετούσα ποτέ ένα τέτοιο βεγγαλικό στον πομπό μου.

Καταγράφηκε
    Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

AKA "jkon" ή "θείος Γιάννης"

« Απάντηση #6 στις: Τετάρτη, 30 Ιουλ 2008, 22:23:54 »

Αγαπητοί φίλοι,

κανείς δεν είπε να βάλετε 3 στοιχεία Lipo στον πομπό, έτσι όπως έρχονται.

Υπάρχουν κυκλώματα που ρίχνουν την τάση (και μερικά υπεισέρχονται και στην φόρτιση), είτε απλά προσθέτουμε μία ή δύο διόδους που ρίχνουν την τάση.

Οι Lipo μπορούν να αστοχήσουν στις εξής περιπτώσεις:
    α) τάση φόρτισης μεγαλύτερη από την πρέπουσα.
    β) τάση εκφόρτισης χαμηλότερη από την πρέπουσα
    γ) ρεύμα εκφόρτισης κοντά ή μεγαλύτερο από τα C που ορίζει ο κατασκευαστής
    δ) βραχκύκλωμα έστω στιγμιαίο
    ε) να κτυπήσουν σε πτώση

Στον πομπό είναι λίγο απίθανο να συμβεί κάτι από τα παραπάνω. Αρα η χρήση τους είναι ασφαλέστερη από ότι σε ένα μοντέλο.
    Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    bladekiller
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #7 στις: Πέμπτη, 31 Ιουλ 2008, 08:52:32 »

Για παράδειγμα, για έναν πομπό που κανονικά τροφοδοτείται με πακάκι ΝΙΜΗ 9.6 βολτ και επειδή η κατανάλωση του πομπού είναι σχεδόν σταθερή ,μια τρίσελη λίθίου με δυο διοδάκια 1Ν4004 είναι ότι πρέπει.

Φιλικά Κώστας.
    Καταγράφηκε
    pani
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #8 στις: Πέμπτη, 31 Ιουλ 2008, 10:35:16 »

Καλημερα σε ολους.

Προσωπικα χρησιμοποιω λιπο της Dualsky ειδικη για τ/κ (με ενσωματωμενο ισοσταθμιστη) στην JR 9303 2.4 εδω κι ενα χρονο που την εχω. Εχω διαβασει τα περι εκρηξεων, σεισμων και καταποντισμων και εχω να παραθεσω τις εξης προσωπικες αποψεις στο θεμα.

Η μπαταρια ειναι 2500 mAh. Για να φτασει στα 10 βολτ οπου και την φορτιζω (μην ειμαστε και πλεονεκτες) λειτουργει η τ/κ 7 ωρες. Μην ξεχνατε οτι οι 2.4 εχουν σαφως μικροτερη καταναλωση απο τις κλασικες 35, 72 κτλ. Μερικοι Αμερικανοι θελοντας να αυξησουν και αλλο την ωφελιμη χρηση, σκεφτηκαν στην θεση του Linear regulator της National LM2937 αν θυμαμαι καλα, που τροφοδοτει το RF κομματι με 3.3 βολτ, να βαλουν ενα switching DC-DC της Dimension Engineering ωστε να αυξησουν την αποδοση (efficiency). Εχουν καταγραφει εως και 14 ωρες χρησης με μια φορτιση (παντα με λιθιο).
    Τωρα, στα περι σεισμων, το regulator που φορα (LM2937-3.3), αντεχει συμφωνα με το datasheet της National 26 βολτ στην εισοδο με αναλογο Dissipation οσο η διαφορα απο ταση εισοδου στην ταση εξοδου.
    Η καταναλωση του πομπου σε λειτουργια ειναι 260 χιλιoστα του Αμπερ. Συμφωνα με αυτο, στα 10 βολτ εισοδο εχει 1,74 watt απωλειες σε θερμοτητα και στα 12,6 βολτ εχει 2,4. Στο datasheet του υλικου βλεπουμε οτι στο συγκεκριμενο package (ΤΟ263) εχουμε ικανοτητα απαγωγης ισχυος 3 βαττ σε θερμοκρασια περιβαλλοντος 30 βαθμων Κελσιου (το regulator ειναι κολλημενο σε πλακετα η οποια εχει σχεδιαση Copper plane ικανη για απαγωγη θερμοκρασιας).

Τωρα, ο καθεις τα συμπερασματα του.
    Α, ξεχασα εχω την ιδια μπαταρια και στην Futaba 9C Super.

Πανος

Καταγράφηκε

Ignorance is bliss
    FAZ
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #9 στις: Πέμπτη, 31 Ιουλ 2008, 11:58:38 »

Μάλιστα....

Απ'ότι φαίνεται τίθεται θέμα "πατέντας" για να έχουμε σχετικά ασφαλείς πτήσεις με μία 11.1V Li-Po στον πομπό. Είτε βάζοντας διόδους στην έξοδο της μπαταρίας, είτε φορτίζοντάς την λιγότερο για να μην φτάση στα "αμφιλεγόμενα" επίπεδα τάσης των 12.6V.

Κατάλαβα ότι στην περίπτωση της τοποθέτησης διόδων θα έχουμε "κόψε-ράψε" που εκεί προστίθεται ένα ακόμα θέμα, αυτό της σωστής κόλλησης/τοποθέτησης (διορθώστε με αν κάνω λάθος και μπορούν απλά να τοποθετηθούν με βύσματα). Από την άλλη έχουμε το θέμα ότι πληρώνεις για 11.1V Li-Po και ουσιαστικά γίνεται πάλι χρήση στα 9.6V αν την φορτίσουμε λιγότερο, οπότε η γνώμη μου είναι καλύτερα να πάρω μια μεγαλύτερη NiMH 9.6V και να πετάω όσο γίνεται παρά να ρισκάρω ή να πληρώσω κάτι που δεν θα το χρησιμοποιήσω. Είναι καλύτερο να πληρώνουμε κάτι παραπάνω σε θέματα αφαλείας παρά να την παζαρεύουμε όταν τίθεται τέτοια κατάσταση.

Δεν είναι ρίσκο η τεχνολογία Li-Po αλλά απλά δεν μπαίνουν παντού. Πάντως στις onboard διατάξεις με καλό regulator είναι ότι καλύτερο μπορεί να επιλέξει κάποιος για το receiver και τα servo του σε ελικόπτερα 50άρια και πάνω και σε αεροπλάνα αντίστοιχης κατηγορίας. Στους πομπούς είναι λιγότερες οι επιλογές για upgrade.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις που ήταν καθοριστικές στην επιλογή να μην βάλω τελικά 11.1V Li-Po στον πομπό είναι too much.

Γιάννης
    Καταγράφηκε
    ΚΥΡΝΙΚ
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #10 στις: Πέμπτη, 31 Ιουλ 2008, 13:07:17 »

Χρησιμοποιώ την 9ΧΙΙ και με τα δύο συστήματα. Τόσο με modul 35 MHZ όσο και και με spetrum 2.4 GHz. Συγκριτικά με τον ωφέλιμο χρόνο χρήσης των μπαταριών έχω παρατηρήσει λιγότερη κατανάλωση όταν κάνω χρήση της συχνότητας των 2.4GHz. Ωστόσο δεν ήξερα τον λόγο. Ο φίλος μου ο pani το εξηγεί με το καλύτερο τρόπο.

Οι μπαταρίες που έχω στον πομπό μου είναι Sanyo Eneloop των 2000 mah. Έχω πάει  ήδη τρεις φορές για πτήση και μπορεί να πάω για την τέταρτη χωρίς να με απασχολεί η τάση τους. Οι πτήσεις μου είναι από 4 έως 5 με δεκάλεπτη διάρκεια.
    Τις φορτίζω όπως είναι πάνω στον πομπό, δεν παρουσιάζουν φαινόμενο μνήμης, φορτίζονται χωρίς να απαιτείται αποφόρτιση, είναι αξιόπιστες και δέχονται ταχυφόρτιση.

Προσωπικά δεν ζητώ τίποτα παραπάνω απο μία μπαταρία πομπού.

Όπως αναφέρει ο FAZ, η τροφοδοσία των σέρβο έιναι "άλλη ιστορία". Και φυσικά δεν πρέπει να μας τρομάζει η τεχνολογία Λιθίου (όπως οι μάγισσες από άλλες εποχές). Άλλωστε την χρησιμοποιώ στα 90ρια Ε/Π μου με την μορφή όχι των Li-Po, άλλα των Li-Mn.

Καταγράφηκε
    bladekiller
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #11 στις: Πέμπτη, 31 Ιουλ 2008, 13:10:30 »

Οι δίοδοι αναφέρθηκαν σαν παράδειγμα για το τι πρέπει να κάνει κάποιος αν θέλει σώνει και καλά να βάλει λίπο χωρίς να "τινάξει" τον πομπό του.
       Από κει και πέρα συμφωνώ μαζί σου ότι μια καλή ΝΙΜΗ μπορεί να καλύψει άνετα τις ανάγκες μας και με τις καταναλώσεις που έχουν συνήθως οι πομποί μας βγάζει για ολόκληρο Σ/Κ. Δεν βλέπω λοιπόν το λόγο να μπει κανείς σε τέτοιες διαδικασίες. Καλό είναι να αναζητάμε ότι πιο εξελιγμένο αλλά να εξετάζουμε πρώτα αν πραγματικά μας χρειάζεται και αν μπορεί να ταιριάξει στο σύστημά μας.

Φιλικά Κώστας.
    Καταγράφηκε
    FAZ
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #12 στις: Παρασκευή, 1 Αυγ 2008, 12:06:22 »

Γεια σας και πάλι,

Θα μπορούσατε να μου πείτε που μπορώ να βρω καλώδιο, από τη μία να έχει banana plugs και από την άλλη αυτό το άσπρο βυσματάκι (JR transmitter battery plug) σε θυλυκό που φαίνεται στην παραπάνω φωτό?

Καταλήγοντας να παραμείνω στις NICd που έχει ο πομπός μου, δεν έχω πρόβλημα με τη φόρτιση, αλλά δεν μπορώ να κάνω cycle στις μπαταρίες λόγω του κυκλώματος προστασίας της εσωτερικής μπαταρίας του πομπού. Προστατεύει την μικρή μπαταρία λιθίου-αυτή που κρατάει στη μνήμη τα διάφορα setup- από το να μην αποφορτιστεί και αυτή κατά το cycle της NiCd. Οπότε μόνο να τις φορτίζω μπορώ  worry από το βύσμα της τ/κ έχοντάς τες μέσα στον πομπό.

Ο φορτιστής μου είναι ο Triton (όχι με την μπλε οθόνη, έχω τον πιο παλιό).

Εσείς πως κάνετε cycle στις δικές σας  Huh

Ευχαριστώ
    Γιάννης
    Καταγράφηκε
    Geοrge
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #13 στις: Παρασκευή, 1 Αυγ 2008, 12:35:50 »

Γεια σας και πάλι,
    Θα μπορούσατε να μου πείτε που μπορώ να βρω καλώδιο, από τη μία να έχει banana plugs και από την άλλη αυτό το άσπρο βυσματάκι (JR transmitter battery plug) σε θυλυκό που φαίνεται στην παραπάνω φωτό?
    Καταλήγοντας να παραμείνω στις NICd που έχει ο πομπός μου, δεν έχω πρόβλημα με τη φόρτιση, αλλά δεν μπορώ να κάνω cycle στις μπαταρίες λόγω του κυκλώματος προστασίας της εσωτερικής μπαταρίας του πομπού. Προστατεύει την μικρή μπαταρία λιθίου-αυτή που κρατάει στη μνήμη τα διάφορα setup- από το να μην αποφορτιστεί και αυτή κατά το cycle της NiCd. Οπότε μόνο να τις φορτίζω μπορώ  worry από το βύσμα της τ/κ έχοντάς τες μέσα στον πομπό.
    Ο φορτιστής μου είναι ο Triton (όχι με την μπλε οθόνη, έχω τον πιο παλιό).
    Εσείς πως κάνετε cycle στις δικές σας  Huh
    Ευχαριστώ
    Γιάννης

Γιάννη 
    εδώ  είναι τα βυσματάκια που λές και έχει ότι θές απο καλούδια σχετικά με μπαταρίες και κάνει όλα τα setup σε !!packakia!!  Thumbs up
    ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΣ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΟΣ ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΡΟΠΟΣ ΣΤΑ EMAIL  ΤΟΥ

http://www.cheapbatterypacks.com/?sid=983666&pgid=connectors

Γιώργος

* cone__for_aero.jpg (79.98 KB, 640x571 - εμφανίστηκε 546 φορές.)
    Καταγράφηκε
    nikos_g1
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #14 στις: Παρασκευή, 1 Αυγ 2008, 13:03:26 »

Για να μην ανοίξω νέο θέμα θα κάνω μία ερώτηση εδώ:
    Τι μπαταρία να βάλω στην τ/κ μου; Η τ/κ είναι FUTABA 7C 35MHz
    Καταγράφηκε
    Σελίδες: [1] 2 3 4 ... 6     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Αεροπλάνα R/C - Ηλεκτρικά  |  Κινητήρες - Ρυθμιστές - Μπαταρίες  |  Θέμα: Μπαταρίες Πομπού
    Μεταπήδηση σε: