Σε ευχαριστώ Τασο.!
Ναι έχω κάτι εμμονές ....παράξενες....

Το πήγα γρήγορα και θέλω να δώσω μερικές τεχνικές λεπτομέρειες οι οποιές είναι ουσιαστικές.
Όλα τα υλικά τα προμηθεύομαι απο
http://www.r-g.de/en/ όπου υπάρχει πάρα πολύ καλό Documentation αλλά και MSDS ( Material Safety Data Sheets ) για όλα τις τα προϊόντα.
To MSDS είναι πάρα πολύ σημαντικό και πάρα πολλές φόρες το ξεχνάμε ή δεν του δίνουμε την απαραίτητη προσοχή.
Παλιότερες κατασκευές μου με Balsa και atlacol δεν με ανησυχούσαν τώρα όμως πραγματικά....δίνω πολύ προσοχή σε αυτό.!
Να είμαστε ρεαλιστές......εαν το MSDS λέει για παράδειγμα Flash Point για μια κόλλα 27C βαθμους..........το καλοκαίρι τι θα κάνεις..

? θα πρέπει να βάλεις Aircondition..αλλιώς θα αναπνεύσεις όλη την κόλλα.!!?
Παντα - πάντα φοράω μάσκα
Επίσης όπως είπα...και σε προηγούμενο post πρέπει να υπαρχει συμβατότητα στα προιοντα...αλλιώς το αποτέλεσμα δεν θα είναι το αναμενόμενο.
Παμε στο καλούπι τώρα
Το Tooling Gelcoat SP Blue επαλείφεται επάνω στην επιφάνεια σε λεπτο φίλμ.
Εαν δεν βάλουμε αντικολλητικά.....επάνω στην επιφάνεια το Gelcoat δεν θα ξεκολλήσει ποτέ.!!! Απλά τα πράγματα....
Εδω έκανα μια αναζήτηση και μερικα τεστς....
Καποιος στο rcgroups.........χρησιμοποιουσε ταινια τεφλον καποιος άλλος ταινια καφε κλασικη....οπότε ..βρισκω τα υλικα και πεταω μια στρωση gelcoat επάνω τους.
Απο αριστερα προς τα δεξια ...κλασικη καφε ταινια,τεφλον ταινια, τιποτα σκετο MDF
[

Το σημείο που έχει μονο το MDF ξυλο, περάστηκε με αντικολλητικο Priming Wax
http://shop1.r-g.de/item/165115Μετα την δοκιμη αποφάσισα να χρησιμοποιησω καθαρο MDF και καμία ταινια. Το αποτελεσμα εξαλου ήταν αυτό που ήθελα.
Οποτε....ετοιμασα το καλουπι και περασα όλες τις επιφάνιες που θα έπεφτε το gelcoat με Priming WAX.
Η δουλεία του GElcoat είναι να "διαβάσει" το πρωτότυπο σχεδιο . Πιθανές ατέλειες στο βάψιμο του πρωτοτύπου μπορεί να μας δώσουν τρύπες πολύ μικρής διάστασης οι οποίες θα "διαβαστούν" απο το Gelcoat εάν δεν επιδιορθωθουν.
Φτιάχνοντας το καλούπι θα πρέπει να σκέφτεστε ανάποδα.! Εαν το πρωτότυπο έχει τρύπες το gelcoat θα μας δώσει εξόγκωμα.
Πάμε παλι.......τουλάχιστον οπως εγώ το σκεφτομουν.......
Εαν το καλουπι έχει λίμνες.........το gelcoat θα μας δώσει Βουνα...........αυτο σημαίνει....οτι το παραγόμενο "προϊόν" θα έχει την λίμνη.!!!
Θα μου πείτε...οκ τα ξερουμε.............υπαρχουν σημεία όμως που εάν δεν τα προσέξει κανεις, το καλουπι......θα είναι προβληματικό και είναι κρίμα διοτι και τα λεφτά δεν ειναι λίγα και ο χρόνος πολύτιμος.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που μπορεί καποιος να αντιμετωπισει είναι να μην βγαινει το πρωτότυπο μέσα απο το καλούπι και να αναγκαστεί να το καταστρέψει για να κρατήσει το καλούπι.Όταν το πρωτότυπο το φτιάχνεις για 6 μηνες καλο ειναι να το σκεφτεις λίγο παραπάνω..........Προσωπικά δεν ήθελα με τιποτα να συμβεί αυτό...
Όταν περάσουμε το GEλcoat το ζεσταίνουμε....και όταν λεω το ζεσταίνουμε εννοώ το "βράζουμε"....με καμινέτο.... ( Μασκα φορέσατε?

) θα το ζεστάνουμε τόσο ώστε να δούμε οτι αναδύονται και σκάνε φυσαλίδες αέρα τότε αφαιρούμε το καμινέτο και αφήνουμε το gelcoat να κρυώσει. Μην το παρακάνετε όμως με το βρασιμο....(το MSDS το διαβασατε..?? του υλικου..? ) ο λόγος είναι να εξαφανίσουμε όλες τους θύλακες αέρα..πρέπει να μην υπάρχει καθόλου αέρας μέσα σε αυτο το πολύ μικρο φιλμ.
Για τις ακμες και τα δύσκολα σημεία που μπορει να κρατηθεί αέρας φτιαχνουμε όπως είπα μια παστα απο epoxy και cotton flocks και περνάμε τα σημεία.

Οταν γινει gel.... και το πινέλο αφήνει οριακά αποτύπωμα επάνω του ξεκιναμε το στρωσιμο των υφασμάτων.
Το μισό καλουπι μου πήρε 1 KG κόλλα. Για την ακρίβεια 890 gr

Να οι εμμονές μου Τάσο!!

Τα υφάσματα που χρησιμοποιησα με την σειρά που τα έστρωσα:
Glass fabric 80 g/m? (twill) 5 στρώσεις
Glass fabric 163 g/m? Panda, twill,5 στρώσεις
Glass fabric 280 g/m? (twill) 3 στρώσεις
Glass fabric 390 g/m? twill,3 στρώσεις
Πάντα επιλέγουμε Twill υφάσματα...διοτι μπορουν να κινηθουν σε εσοχές και γενικότερα να διαβάσουν πολύ καλύτερα το πρωτότυπο.
Παρόλα αυτα όπως βλέπετε τα υφάσματα τα έχω κόψει σε λωρίδες. Μπορείτε να μην τα κόψετε σε λωρίδες και να έχετε τα υφάσματα σε ολόκληρα κομμάτια....αλλά διαπίστωσα σε δοκιμές που έκανα οτι είανι πολυ καλύτερα σε λωριδες. Η πιθανότητα να κρατήσετε αέρα κάτω απο τα υφάσματα ειναι πολύ μεγαλη οταν τα κομμάτια είναι ολόκληρα. Οποτε σε λωρίδες εξαλείφετε τελείως την πιθανότητα.

Τελειώνοντας να σας πώ για το Poraver.
http://shop1.r-g.de/item/210132Το Poraver.......στην ουσία καλύπτει το κενο που βλέπετε μέχρι το ύψος του καλουπιού σας.
Ειναι κάτι σαν ελαφρόπετρα...αλλα πολύ μικρης διατομής. Ανακατευεται με epoxy και το στρωνουμε συμπιεζοντας .
Στην παρακάτω φώτο...το στρωσιμο έχει τελειώσει.

θα μπορούσα να μην βάλω καθόλου poraver ή να βάλω άμμο στεγνή ανακατεμένη με κόλα..για να καλύψω το κενο (αρκετά βαρύτερο)
Εαν δεν έβαζα Poraver ή αμμο θα έπρεπε αφου στεγνωσουν τα υφάσματα να ανοιξω τρυπες και να βάλω βίδες και παξιμαδια για να συγρατήσω το καλούπι οταν θα του ασκώ πίεση.
Το poraver στην ουσία το έβαλα διότι το καλούπι μου θα το συγκρατήσω με σφηκτηρες οποτε ήθελα μια ενιαια επιφάνια.
Παμε και για το άλλο μισό..

??
....μετά απο 36 ώρες......αρχισα να βγαζω τα ξύλα...

θέλω να δώσετε προσοχή στην γραμμή επαφής μεταξύ του πρωτότυπου και του καλουπιού.....ειναι ασπρη και χαλια.....διοτι ετσι επρεπε να ήταν..!!!!!.

το κενο κλείστηκε με στόκο ξύλου ο οποίος τρίβεται εύκολα και λειαίνετε.
Παμε λίγο ανάποδα.........το μπλε gelcoat έχει στρωθεί στην πλευρά του στόκου που δεν φαίνεται που δεν την βλέπουμε. Ο στόκος εχει λειανθει και έχει στρωθεί στην πλευρά που βρίσκεται το μπλε. Στην πλευρα αυτη που εμείς δεν βλεπουμε..
Οταν όμως αφαίρεσα τον στόκο τελείως........

Πιστεύω να έγινα κατανοητός.....
Και τώρα γυάλισμα.....
Πριν

Μετα

Κάτι έγινε......
ΜΗΝ ΚΟΥΝΗΣΕΤΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ.. απλα θα χαλασετε το καλουπι.!!! γυαλιστε το , γυαλιστε το ,γυαλιστε το !!!!!!!!!!!!!!!!
Διότι φτιάχνοντας το άλλο μισό...ήρθε η ώρα να εγκλωβίσετε για τα καλά το πρωτότυπο μέσα στο καλούπι.! γυαλιστε το , γυαλιστε το ,γυαλιστε το
Οσο ποιο καλα γυαλισμένο είναι ολο το καλουπι τοσο ποιο πολυ αυξάνετε τις πιθανότητες να πάρετε πίσω το πρωτότυπο.
ΠΑΜΕΕΕΕΕΕ
Ψυλότερα ξυλα για να πιάσουμ και τα δύο καλουπια.....η διαδικασία πλέον ειναι η ιδια...

και Poraver.....

συνεχίζεται.........