Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.946 μηνύματα σε 12.397 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Πέμπτη, 3 Σεπ 2026, 20:40:19

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Πέμπτη, 3 Σεπ 2026, 20:40:19

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    [Χθες στις 14:49]

[Χθες στις 13:48]

από dominicm
    [Τρίτη, 1 Σεπ 2026, 16:10:58]

[Δευτέρα, 31 Αυγ 2026, 20:15:30]

από Yiannis_S
    [Κυριακή, 30 Αυγ 2026, 16:28:39]

από Markhelis
    [Σάββατο, 29 Αυγ 2026, 23:59:05]

[Κυριακή, 23 Αυγ 2026, 12:13:06]

από carapis
    [Σάββατο, 22 Αυγ 2026, 10:15:19]

[Παρασκευή, 21 Αυγ 2026, 15:32:58]

από coach
    [Παρασκευή, 21 Αυγ 2026, 14:40:09]

από TheLurker
    [Κυριακή, 9 Αυγ 2026, 12:27:54]

από Stargazer
    [Πέμπτη, 6 Αυγ 2026, 16:11:02]

[Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 22:09:24]

από dominicm
    [Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 17:14:50]

από Stargazer
    [Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 11:39:19]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309946
    Σύνολο θεμάτων: 12397
    Online σήμερα: 50
    Online έως τώρα: 1547
    (Πέμπτη, 25 Ιουν 2026, 09:39:30)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 1
    Επισκέπτες: 17
    Συνολικά: 18
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: [1] 2 3 4 ... 6     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: H.K.Versus Composite DLG 1500mm  (Αναγνώστηκε 16896 φορές)
    Stratigio
    Aeromodeller Hero Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« στις: Κυριακή, 9 Δεκ 2012, 19:04:52 »

Δεν μπόρεσα τελικά να κρατηθώ και έκανα το βήμα προς τον κόσμο του DLG. Σαν πρώτο μοντέλο κατέληξα στο να παραγγείλω το Versus ( http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__23138__Versus_Composite_DLG_1500mm_Glider_Kit.html ).

Έχει κανείς κάποια εμπειρία μέχρι στιγμής με το συγκεκριμένο μοντέλο, να μοιραστεί μαζί μας; Υπάρχουν σημεία στην συναρμολόγησή του που θα πρέπει να επιστήσω περισσότερο την προσοχή μου;

Ευχαριστώ .

* Versus.jpg (8.92 KB, 235x131 - εμφανίστηκε 815 φορές.)

* Versus2.jpg (11.52 KB, 314x193 - εμφανίστηκε 790 φορές.)

* Versus3.jpg (12.63 KB, 314x188 - εμφανίστηκε 771 φορές.)
    Καταγράφηκε

Γιώργος Στρατάκης
    _ΤΑΣΟΣ_
    Global Moderator

« Απάντηση #1 στις: Κυριακή, 9 Δεκ 2012, 20:22:20 »

Με το συγκεκριμένο μοντέλο όχι αλλά με κάποια DLG ναι.

Θα πρέπει να επιστήσεις την προσοχή σου στην ένωση των δύο μισών του φτερού.
    Προσοχή στην επιλογή των servo ιδιαιτέρως της ουράς μιας και καταπονονούνται τα μέγιστα ιδιαιτέρως στην απογείωση.

Λίγο το CG να προβλέψεις ώστε να μην αναγκαστείς να χρησιμοποιήσεις έξτρα βάρος και βγείς βαρύτερος με ότι συνεπάγεται αυτό.

Τα υπόλοιπα δεν αξίζουν αναφορά μιας και είναι ενα τυπικό ARF.

Νομίζω πως δεν έδωσες την ανάλογη προσοχή εδώ στο φόρουμ για τα DLG.
    https://www.aeromodelling.gr/ForumS/index.php?topic=26106.0

Εάν πάντως δεν το έχεις παραγγείλει η προλαβαίνεις να το ακυρώσεις κάντο.
    Δεν θέλω να σου χαλάσω την διάθεση αλλά θα σου πρότεινα ανεπιφύλακτα το NOTOS με 220Ε στην πόρτα σου.
    https://www.aeromodelling.gr/ForumS/index.php?topic=26106.msg190920#msg190920
    « Τελευταία τροποποίηση: Κυριακή, 9 Δεκ 2012, 21:01:10 από Αναστάσιος Μαρκούσης » Καταγράφηκε

Ένα γραμμάριο δράσης αξίζει ένα τόνο θεωρίας.
    GRE-F-0611
    Stratigio
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #2 στις: Δευτέρα, 10 Δεκ 2012, 08:26:12 »

Σ’ ευχαριστώ πολύ, Αναστάσιε για την απάντηση σου.  Thumbs up  Με αδικείς όμως γιατί η ανάγνωση του συγκεκριμένου θέματος από πλευράς μου ήταν ενδελεχείς (κάπου έχω σχολιάσει κι όλας). Το αν η επιλογή μου δεν προήλθε με βάση το συγκεκριμένο είναι νομίζω άλλο θέμα.

Κατέληξα λοιπον στο Versus μετά από μια σύντομη έρευνα, περισσότερο σε διάφορα forums. Μέχρι πρώτιστος οι περισσότερες γνώμες για ένα entry μοντέλο, έτειναν προς το Topsky κυρίως λόγω της σχέσης τιμής ποιότητας. Από την παρουσίαση του Versous και μετά, οι γνώμες τείνουν περισσότερο προς τα εκεί. Τα δυο μοντέλα μοιάζουν τόσο μεταξύ τους που πολλοί στην αρχή πίστεψαν ότι το Η.Κ. κατάφερε να κλείσει το Topsky σε απίστευτη τιμή. Τελικά αποδείχθηκε ότι κατασκευάζεται από ένα Γερμανό, είναι βασισμένο στο Topsky,  και μάλιστα σύμφωνα με τους περισσότερους υπερτερεί του πρώτου σε πολλά σημεία.

Περί του Notos βρήκα ελάχιστες αναφορές και αν και οπτικά τουλάχιστον με ικανοποίησε , δεν με ενέπνευσε αρκετά ώστε να το επιλέξω. Κατέλαβε πάντως μια καλή θέση στη λίστα μου, για το μέλλον.

Ήθελα να σταθώ λίγο στο σημείο περί του CG, που αναφέρει ο Αναστάσιος. Για το χειρισμό των RUD και ELE θα χρησιμοποιήσω τη μέθοδο pull-spring, πράγμα που δίνει μεγάλο πλεονέκτημα στο θέμα της αντιστάθμισης του βάρους. Αυτό βέβαια προϋποθέτει και δραματικές αλλαγές στην κατανομή της τηλεκατεύθυνσης μέσα στην άτρακτο. Γνωρίζει κανείς αν υπάρχει τρόπος να προ-υπολογιστεί αυτή η κατανομή (σε σχέση με το CG αναφέρομαι) προτού κολληθεί οτιδήποτε εκεί μέσα ή θα ταλαιπωρηθώ στο «δοκιμή-μέτρημα-δοκιμή-…».

* Topsky.jpg (31.84 KB, 414x200 - εμφανίστηκε 721 φορές.)

* Versus.jpg (11.52 KB, 314x193 - εμφανίστηκε 696 φορές.)
    « Τελευταία τροποποίηση: Παρασκευή, 4 Ιαν 2013, 00:28:39 από Stratigio » Καταγράφηκε

Γιώργος Στρατάκης
    Stratigio
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #3 στις: Παρασκευή, 4 Ιαν 2013, 00:26:37 »

Καλή χρονιά σε όλους.

Σήμερα το παρέλαβα και μπορώ να πω πως είμαι αρκετά ικανοποιημένος από την αγορά του. Εντυπωσιασμένος ίσως, αναλογιζόμενος και ότι παρότι έχει ευρωπαϊκή προέλευση, είναι σφραγισμένο τελικά από τον Σημίτη (αν έτσι λέγεται σκωπτικά ο Κινέζος).

Είχα διαβάσει για κάνα-δύο προκατόχους που ο είχαν παραλάβει με τσαλακώματα στα φτερά και μου κοπήκαν τα πόδια μόλις (στο εργαστήρι μου πλέον) αντίκρισα το κουτί της παραγγελίας μου ψιλοπατημένο (από προφανή αμέλεια των μεταφορέων) στη μια γωνία. Σκοτείνιασα ακόμη περισσότερο όταν μου επανήλθε η εικόνα του πόσο βιαστικά ήθελε να την κάνει ο courier και με τι επιμέλεια μου είχε κρύψει το χτύπημα στο κουτί μέχρι να ο αφήσει ανάποδα κάτω για να υπογράψω και ταχυδακτυλουργικά να είναι ήδη εξαφανισμένος από μπροστά μου όταν είδα το αυτοκόλλητο “do not accept if damaged”. Εγώ είχα κάνει accept και δεν έμενε παρά να ανοίξω γρήγορα με αγωνία το κουτί, για να αντικρύσω ότι μάλλον άδικα ανησυχούσα.

Πακετάρισμα πέραν του «επαγγελματικού»!!! Τα πάντα μέσα στο κουτί ήταν άθικτα χάρη στα αρκετά προστατευτικά της συσκευασίας και βέβαια μόλις άνοιξα και το ξεχωριστό κουτί του Versus, ο καθησυχασμός μου επιβεβαιώθηκε αφού η εικόνα του εσωτερικού του ήταν σαν να μην είχε κλείσει ακόμη το καπάκι από το εργοστάσιο.

Ποιοτικά η κατασκευή του μου φάνηκε εντυπωσιακά καλή, αν και η εμπειρία μου στα DLG είναι μηδαμινή. Αρκετά πιο λεπτοκαμωμένα βέβαια από ότι κατασκευή ήμουν συνηθισμένος μέχρι τώρα, αλλά στα σημεία που γνωρίζω όλα ήταν καλοφτιαγμένα και προσεγμένα.

Σε οδηγό κατασκευής υστερεί αφού δεν διαθέτει. Υπάρχει βέβαια διαθέσιμος ένας από το site του HK για το συγκεκριμένο μοντέλο, μεταφρασμένος όμως μάλλον από τον ίδιο τον Κινέζο, οπότε και η ποιότητα του είναι ανάλογη. Εναλλακτικά, διαθέσιμος είναι και αυτός του Topsky1 (που υπάρχει σε pdf σχεδόν παντού).

Τα εξαρτηματάκια που περιλαμβάνει το kit είναι αρίστης ποιότητας και ιδιαίτερη  εντύπωση μου έκαναν οι σύνδεσμοι των ντίζων των ailerons (carbon με μπρούτζινο πυράκι παρακαλώ), που δεν είχα ξαναδεί.

Το μέχρι στιγμής μου πόρισμα είναι αρκετά κολακευτικό για ένα ανεμόπτερο της κατηγορίας του, αλλά και τιμή αγοράς μόλις περί τα 135EUR.

Μια-δυο λεπτομέρειες που ξέφυγαν στο μάστορα που το κατασκεύασε παραθέτω παρακάτω, μαζί με τις ανάλογες φώτο.

Η εικόνα ανοίγοντας το καπάκι.

Όλα σκεπασμένα με αφρώδες υλικό.

ΜΜΜ!!!  Καλούδια ξεπροβάλουν...

Πολύ καλό πέτσωμα και "ζωντανοί" μεντεσέδες από kevlar (νομίζω πως εδώ υστερεί το Topsky συγκριτικά.

Carbon επένδυση στo σημείο που τοποθετούνται τα servo, αλλά και στο Τ.Ε.

CF, GF υφάσματα και τα λοιπά συμπράγκαλα σε ξεχωριστά σακουλάκια.

Η ποιότητα των παρελκόμενων ήταν άριστη. Στο σακουλάκι δεξιά, ίσα που διακρίνονται τα CF ακρόντιζα που προανέφερα.

Η ουρά αποτελείται από απλό φύλλο balsa με διαμορφωμένα τα L.E. και T.E., υαλοντυμένη και με Kevlar στους μεντεσέδες…

...αλλά και στην κάτω αιχμή της για προστασία.
    Καταγράφηκε

Γιώργος Στρατάκης
    orck
    Aeromodeller Hero Member

game over :|

« Απάντηση #4 στις: Παρασκευή, 4 Ιαν 2013, 00:54:14 »

Ενδιαφερον φαινεται αν και αβαφο, ισως να ηταν καλυτερα να το ειχαν περασει καποιο εντονο χρωμα στις ακρες για να φαινεται καλυτερα στον ουρανο.
    Το χειλος εκφυγης τι παχος εχει; Δεν νομιζω να εχουν καταφερει σε αυτην την τιμη να βγαινει λεπιδα οπως το Supra κλπ
    Το κοστος του πως το βγαζεις 135€; Κοστιζει 182$+21$ μεταφορικα, συνολο 203$ δηλαδη περιπου 156€
    Καταγράφηκε

Παναγιωτης, Π.Φαληρο
    Οι αγγελιες μου
    Γιάννης Παξιμαδάκης
    Global Moderator

« Απάντηση #5 στις: Παρασκευή, 4 Ιαν 2013, 01:00:52 »

Με για και καλοπέταχτο.

Αν μπορείς δείξε πως ενώνονται τα φτερά .
    Βλέπω ότι το kevlar για τους μεντεσέδες δεν έχει σταθερό πλάτος. είναι κακοκομμένο το κεβλαρ , ή είναι σκόπιμο? ( επαναλαμβάνεται και στις 2 ημιπτερυγες ??)

orck
    Δεν είναι δύσκολο να βγει πολύ λεπτό χείλος εκφυγής . Με να καλό foam φτερό και vaccum είναι παιχνιδάκι 
    Καταγράφηκε

Γιάννης Παξιμαδάκης
    http://woodenkayakgreece.blogspot.gr/
    _ΤΑΣΟΣ_
    Global Moderator

« Απάντηση #6 στις: Παρασκευή, 4 Ιαν 2013, 01:52:58 »

Με γειές και καλοπέταχτο ..... εις τους ουρανούς.

Συμπαθητικό μου φαίνετα και ως έτερος κλώνος του ΤOPSKY θα είναι μια τιμια επιλογή.

Ελπίζω να πάρεις ότι προσδοκάς ....  Thumbs up
    Καταγράφηκε

Ένα γραμμάριο δράσης αξίζει ένα τόνο θεωρίας.
    GRE-F-0611
    Stratigio
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #7 στις: Παρασκευή, 4 Ιαν 2013, 08:27:46 »

Σας ευχαριστώ πολύ κύριοι και ζητώ συγνώμη που παράτησα στη μέση την παρουσίασή εχθές, αλλά ανώτερες δυνάμεις με κατέλαβαν (Λάρα, Μορφέας και λοιποί…).  

@Παναγιώτη:

-   Συμφωνώ για το χρωματισμό, αλλά που θα χωρούσε μετά η δημιουργικότητα  μου..?

-   Κι όμως έχουν καταφέρει να φτιάξουν χείλος-λεπίδα. Είναι εύκολο αυτό βέβαια, όπως αναφέρει ο Γιάννης.

-   Δεν υπολογίζω τα μεταφορικά στο κόστος, μόνο αγορά.

@Γιάννη:

-   Ακολουθεί φώτο.

-   Όντως είναι από τα σημεία κακοτεχνίας της κατασκευής που προανέφερα, αλλά δεν νομίζω να έχει  κάποια επίπτωση στην απόδοση του. Προσωπικά δεν γνωρίζω κάποιο λόγο ώστε να διαμορφωθεί σκόπιμα έτσι. Στο έτερο φτερό είναι αρκετά καλύτερα τοποθετημένο.

@Αναστάσιο:

Thumbs up
    Καταγράφηκε

Γιώργος Στρατάκης
    Stratigio
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #8 στις: Παρασκευή, 4 Ιαν 2013, 09:17:15 »

Συνεχίζοντας λοιπών:

Άτρακτος και η μπούμα της. Αρκετά ελκυστικός ο σχεδιασμός για τα γούστα μου.

Με τοποθετημένα ήδη τα blindnuts για τις βίδες συγκράτησης.

Μάλιστα εσωτερικά είναι αρκετά καλά στηριγμένα σε κόντρα πλακέ πασαλειμμένο με epoxy και balloons.

CF tow κατά μήκος όλου του pod και ενίσχυση στην κόλληση με λωρίδα υαλοϋφάσματος.

Λεπτουουουουούλικη καλύπτρα. Ίσα-ίσα ένα λεπτό υφασματάκι CF την αποτελεί και αυτό με κάνει να αμφιβάλω για το πόσο θ' αντέξει την συνήθως βάναυση μεταχείριση μου.

...

Είναι πολλά τα σημεία που δεν τσιγκουνεύτηκαν καθόλου στα ακριβά υλικά όπως το carbon. Φανερό και εδώ, στο LE.

Από τα σημεία που με εντυπωσίασαν επίσης, είναι και οι ρίζες των φτερών, όπου έχουν ήδη γωνιαστεί απο το εργοστάσιο.

Εδώ είναι το σημείο που έχει γίνει το μεγαλύτερο λάθος στην κατασκευή, κατά τη γνώμη μου. Αν και στην φωτό η διαφορά φαίνεται αρκετά μεγαλύτερη απ' ότι πραγματικά είναι (περίπου 2mm), νομίζω πως με σωστή τοποθέτηση του CF υφάσματος που θα υπερκαλύψει την ένωση των φτερών, δεν θα αποτελέσει σημείο αστοχίας το συγκεκριμένο. Είδομεν.

Το δεύτερο σημείο κακοτεχνίας ήταν αυτό το ξεφλούδισμα της μπογιάς στο pod, πίσω απο την καλύπτρα. Αισθητικό μόνο όμως και εύκολα διορθώσιμο.
    Καταγράφηκε

Γιώργος Στρατάκης
    Stratigio
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #9 στις: Παρασκευή, 4 Ιαν 2013, 10:04:39 »

@ Παναγιώτη

Χείλος εκφυγής

@Γιάννη

Συγκριτικά τα δυό φτερά μαζί.
    Καταγράφηκε

Γιώργος Στρατάκης
    Γιάννης Παξιμαδάκης
    Global Moderator

« Απάντηση #10 στις: Παρασκευή, 4 Ιαν 2013, 21:43:45 »

Γιώργο
    ναι σίγουρα δεν αποτελεί πρόβλημα , Σε ρώτησα μήπως το έκανε εσκεμμένα , αλλά ναι απλά δεν έκοψε σωστά το kevlar.
    Αλλά να δυσκολεύομαι εγώ να το κόψω σπίτι μου , είναι λογικό , αυτός όμως ?
    Στην ένωση των φτερών χρησιμοποιεί κάποιο δοκάρι ή καβίλια ?

Οι λωρίδες carbon καλό θα ήταν να είναι ευθυγραμμισμένες μεταξύ τους  , αλλά εκείνο που είναι σημαντικό , είναι να είναι ευθυγραμμισμένες με τις από κάτω ( αν έχει ).
    Αν και θα μπορούσαν, πολύ εύκολα, να  αποφευχθούν αυτές οι μικρές αστοχίες , δεν είναι κάτι που θα μειώσουν την αντοχή του.

Καλή  συνέχεια στην κατασκευή.
    Καταγράφηκε

Γιάννης Παξιμαδάκης
    Stratigio
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #11 στις: Παρασκευή, 4 Ιαν 2013, 22:08:19 »

Αλλά να δυσκολεύομαι εγώ να το κόψω σπίτι μου , είναι λογικό , αυτός όμως ?

Του στόμωσε το ρολεράκι μάλλον.  Sad

Έχεις δοκιμάσει να κόψεις με το ρόλερ, Γιάννη; Μόλις έκοψα πρώτη φορά γυαλί, δεν ξαναέπιασα ψαλίδι στα χέρια μου. Άψογα κοψίματα, χωρίς καμιά ταλαιπωρία.

Στην ένωση των φτερών χρησιμοποιεί κάποιο δοκάρι ή καβίλια ?

Κατ’ ευθείαν το ένα στο άλλο με epoxy. Στα σημεία που το διαπερνούν οι βίδες συγκράτησής του, ενισχύεται με epoxy και microballoons .

Από το manual του Κινέζου.

Οι λωρίδες carbon καλό θα ήταν να είναι ευθυγραμμισμένες μεταξύ τους  , αλλά εκείνο που είναι σημαντικό , είναι να είναι ευθυγραμμισμένες με τις από κάτω ( αν έχει ).

Έχει και είναι μεγαλύτερες αυτών απο πάνω. Η ευθυγράμμιση εκεί, ήταν τέλεια.

Thumbs up
    Καταγράφηκε

Γιώργος Στρατάκης
    Γιάννης Παξιμαδάκης
    Global Moderator

« Απάντηση #12 στις: Παρασκευή, 4 Ιαν 2013, 23:48:23 »

Γιώργο
    Το kevlar , δεν κόβεται με τα γνωστά μέσα . Θέλει ειδικό ψαλίδι. Το υαλούφασμα και τα ανθρακοϋφάσματα κόβονται , χωρίς καμιά δυσκολία .
    Μου κάνει εντύπωση που δεν ενώνει τα φτερά , απλά κολλώντας τα  .
    Δεν έχω εμπειρία από DLG , και φυσικά δεν θέλω να σε ανησυχήσω χωρίς λόγο ,αλλά νομίζω οτι κατά την φάση της εκτόξευσης ζορίζονται ιδιαίτερα.
    Ισως βέβαια , αυτός ο τρόπος ναναι υπεραρκετός.

Καταγράφηκε

Γιάννης Παξιμαδάκης
    Stratigio
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #13 στις: Κυριακή, 6 Ιαν 2013, 10:23:48 »

Έχεις δίκιο. Κακτημένης ταχύτητας λάθος μου. Αναφερόμουν στα λοιπά υφάσματα.

Περί ενώσεως, έχω δεί αρκετές σκατασκευές να χρησιμοποιούν μόνο τα εξωτερικά υφάσματα για ενίσχυση της ένωσης σε DLG, αλλά και συμβατικών όπως τα ανεμόπτερα της ARtHobby.

Βέβαια ούτα κι εγώ έχω καμία εμπειρία απο DLG, οπότε στην πράξη ...
    Καταγράφηκε

Γιώργος Στρατάκης
    AIRCOSTAS
    Aeromodeller Sr. Member

Ποτέ μην ανταλλάσσεις την τύχη με την ικανότητα

« Απάντηση #14 στις: Κυριακή, 6 Ιαν 2013, 11:22:59 »

να κάνω μια χάζι ερώτηση???
    το κενό στην ένωση τον φτερών παραμένει μετά την ένωση και τον σχηματισμό τις δίεδρου?Huh
    Καταγράφηκε

ΚΩΣΤΑΣ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗΣ
    Σελίδες: [1] 2 3 4 ... 6     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Ανεμόπτερα R/C  |  Ολα τα ανεμόπτερα R/C (Συντονιστές: Γιάννης Παξιμαδάκης, _ΤΑΣΟΣ_)  |  Θέμα: H.K.Versus Composite DLG 1500mm
    Μεταπήδηση σε: