Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.900 μηνύματα σε 12.394 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Πέμπτη, 6 Αυγ 2026, 14:41:04

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Πέμπτη, 6 Αυγ 2026, 14:41:04

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από Markhelis
    [Τρίτη, 4 Αυγ 2026, 16:24:10]

[Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 22:09:24]

[Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 18:59:42]

από dominicm
    [Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 17:14:50]

από Stargazer
    [Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 11:39:19]

από UH-1H
    [Κυριακή, 2 Αυγ 2026, 19:09:57]

από Stargazer
    [Κυριακή, 2 Αυγ 2026, 14:58:46]

από dominicm
    [Πέμπτη, 30 Ιουλ 2026, 19:33:58]

από topg
    [Τρίτη, 28 Ιουλ 2026, 23:44:11]

[Τρίτη, 28 Ιουλ 2026, 13:05:46]

[Δευτέρα, 27 Ιουλ 2026, 00:40:02]

από CMarkop
    [Κυριακή, 26 Ιουλ 2026, 19:35:11]

από dominicm
    [Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 18:55:09]

[Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 12:40:03]

[Παρασκευή, 24 Ιουλ 2026, 03:41:03]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309900
    Σύνολο θεμάτων: 12394
    Online σήμερα: 112
    Online έως τώρα: 1547
    (Πέμπτη, 25 Ιουν 2026, 09:39:30)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 2
    Επισκέπτες: 32
    Συνολικά: 34
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: [1] 2 3 4 5     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: Πρόβλημα ουράς στο νέο Βlade 130Χ  (Αναγνώστηκε 20209 φορές)
    Skynet
    Aeromodeller Hero Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« στις: Παρασκευή, 27 Ιουλ 2012, 01:30:59 »

Γειά σας φίλοι,
    πιστός στα μικρά Ε/Π έτρεξα να πάρω το νέο Blade 130Χ. Δυστυχώς έχει ακόμη πολλά προβλήματα και το internet έχει βουήξει για αυτά (ψάξτε για 130X tail vibration):

1) (Το βασικό) Συντονίζει η ουρά σε ένα σημείο στροφών. Αν το αφήσεις σκόπιμα εκει σε 2 λεπτά θα έχει διαλυθεί...
    2) Προβλήματα στο binding
    3) Μικρό πρόβλημα ίσως με το σέρβο ουράς

Δυστυχώς είμαι εκτός Ελλάδας και το 130Χ είναι καθηλωμένο χωρίς να έχει πτώση. Φαντάζομαι ότι θέλει αλλαγή στα ρουλεμάν που κρατούν τον άξονα της ουράς και μια σειρά από άλλες επεμβάσεις.... Καλή συνέχεια...
    « Τελευταία τροποποίηση: Παρασκευή, 27 Ιουλ 2012, 01:47:33 από Skynet » Καταγράφηκε

Τα ελικόπτερα είναι σαν τις ταινίες τρόμου. Ξέρεις ότι κάτι κακό θα συμβεί, απλά δεν ξέρεις το πότε.

Skype --> mastroxalastis   (Συνήθως όταν είμαι στο Skype, μαστορεύω στον πάγκο)
    mihalis78
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #1 στις: Παρασκευή, 27 Ιουλ 2012, 10:35:47 »

Αντρεα ενημερωσε μας γιατι ενδιαφερομαστε για την αγορα του συγκεκριμενου.αν τα προβληματα λυνονται η θα πρεπει να πεσουν πατεντες.εμαι ετοιμος να το χτυπησω αλλα θα περιμενω νεα σου.
    Καταγράφηκε
    Skynet
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #2 στις: Παρασκευή, 7 Σεπ 2012, 15:45:46 »

Επέστρεψα και είδα ότι στους περισσότερους φίλους που το έχουν αγοράσει πετάει πολύ καλύτερα από ότι πετούσε το δικό μου. Είναι πλέον κοινή πεποίθηση σε όλα τα φορουμ του εξωτερικού ότι το εργοστάσιο παραγωγής του έχει μεγάλες ανοχές με αποτέλεσμα να διαφέρουν από κομμάτι σε κομμάτι γι΄αυτό και δεν υπάρχουν γενικότερες συμβουλές για εξάλειψη προβλημάτων/βελτιστοποίηση αφού κάθε ένα μπορεί να πάσχει σε ξεχωριστό σημείο.

Θεωρώ πάντως ότι είμαι πολύ κοντά στο να το φέρω όπως θα έπρεπε για να δουλεύει μηχανικά σωστά. Θα επανέλθω όταν θα έχω αξιολογήσει τις επεμβάσεις μου και αναφορικά με την αντοχή τους σε πτώσεις. Επί του παρόντος αναφέρω ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει όπως θα ήθελε ένας σχολαστικός ελικοπτεράς αν δεν περάσει από το ακόλουθο στάδιο για να ρυθμιστούν όλα τα mesh των γραναζιών να δουλεύουν ρολόι...

Μέχρι στιγμής πάντως μου δίνει την αίσθηση ότι όταν θα βγεί από τον πάγκο μου θα πετάει σε όλο το φάσμα στροφών χωρίς ίχνος συντονισμού ακόμη (για απόδειξη των λεγομένων μου) και χωρίς τις αντιρίδες της ουράς - ένα άλλο ελικόπτερο!

* 130x1.jpg (102.83 KB, 1000x405 - εμφανίστηκε 634 φορές.)
    « Τελευταία τροποποίηση: Παρασκευή, 7 Σεπ 2012, 15:56:07 από Skynet » Καταγράφηκε

Τα ελικόπτερα είναι σαν τις ταινίες τρόμου. Ξέρεις ότι κάτι κακό θα συμβεί, απλά δεν ξέρεις το πότε.

Skynet
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #3 στις: Τρίτη, 25 Σεπ 2012, 00:44:16 »

Νομίζω ότι έχω προχωρήσει τη μελέτη του 130x.

Βασικό πρόβλημα είναι τα απαράδεκτα φλαντζωτά ρουλεμάν που κρατούν τον άξονα της ουράς. Σε ΟΛΑ τα blade που έχω δεί το εσωτερικό δακτυλίδι κολυμπάει πάνω κάτω δεξιά αριστερά γιατί προφανώς τα μπιλάκια είναι μικρότερα από όσο θα έπρεπε να είναι. Ακόμη και τα σακουλάκια με ανταλακτικά ρουλεμάν έχουν το ίδιο πρόβλημα. Λύση πρώτη: αγοράζετε τα Boca bearings που κοστίζου γύρω στα 30€.
    Δική μου λύση: προσθέτετε από ένα ρουλεμάν από το blade grip του mcpx. Χωράει το μισό σε κάθε μερια. Τα ρουλεμάν του mcpx είναι μιά χαρά και σε συνδιασμό με τα φλαντζωτά κρατούν τον άξονα της ουράς σε σταθερή περιστροφή. Στην εικόνα βλέπουμε το αριστερό μαμίσιο setup και δεξιά βλέπουμε την προσθήκη ενός έξτρα ρουλεμάν σε κάθε πλευρά.

* blade140.jpg (113.4 KB, 773x458 - εμφανίστηκε 594 φορές.)
    Καταγράφηκε

Skynet
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #4 στις: Τρίτη, 25 Σεπ 2012, 00:49:11 »

Όμως υπάρχει ένα μικρό προβληματάκι:
    Το ρουλεμάν στην πίσω μεριά κρατιέται στη θέση του από το δαχτυλίδι stop που ασφαλίζει τον άξονα. Από την πλευρά των blade της ουράς χρειάζεται να προσθέσουμε προσεκτικά ένα δαχτυλίδι κόλλας epoxy.

* blade141.jpg (99.13 KB, 716x424 - εμφανίστηκε 583 φορές.)
    Καταγράφηκε

Skynet
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #5 στις: Τρίτη, 25 Σεπ 2012, 00:59:05 »

Και ερχόμαστε τώρα στο θέμα torgue tube. Θεωρώ ότι η επιλογή του μεταλικού ΤΤ δεν ήταν σωστή. Συμβαίνει η ιδιοσυχνότητά του να είναι πάνω σε κάποιες στροφές του spull up του ελικοπτέρου.
    Η λύση που προτείνω: Αντικατάσταση με carbon TT.

Παίρνουμε carbon ντίζα 1.5 mm και τη διαμορφώνουμε όμοια με το μεταλικό ΤΤ. Σε κάθε περίπτωση κολλάμε το C gear στο πίσω μέρος του ΤΤ. Ώστε να έχουμε κάποιες σταθερές αναφορές όταν σαν σωστοί ελικοπτεράδες θα ρυθμίσουμε στη συνέχεια το mesh όλων των γραναζιών.

Και μία λεπτομέρεια. Προσθέτουμε λίγη ταινία teflon στο κέντρο του ΤΤ. Αυτή θα λειτουργήσει σαν κουζινέτο περιορίζοντας τις ταλαντώσεις του ΤΤ μιάς και η τρύπα της μπούμας είναι μερικά δέκατα μεγαλύτερη από τη διάμετρο του ΤΤ.

* blade142.jpg (108.04 KB, 904x238 - εμφανίστηκε 565 φορές.)
    Καταγράφηκε

Skynet
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #6 στις: Τρίτη, 25 Σεπ 2012, 01:06:34 »

Προχωρούμε στο μοτέρ. Η θέση του οποίου είναι σταθερή επάνω στο σασί. Ναι αλλά πως ρυθμίζουμε το mesh ανάμεσα σε pinion και main gear;
    Με ένα dremel,  σε γυνό σασί, διαμορφώνουμε τις τρύπες που περάνε οι βίδες του μοτέρ από στρογγυλές σε μικρά αυλάκια ώστε να μπορεί να έρθει το μοτέρ μπρος πίσω κατά επιλογή.
    « Τελευταία τροποποίηση: Τρίτη, 25 Σεπ 2012, 01:29:55 από Skynet » Καταγράφηκε

Skynet
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #7 στις: Τρίτη, 25 Σεπ 2012, 01:17:02 »

Έχω βρει επίσης πολύ καλύτερο το optional μεταλικό Α Gear. Τα πλαστικά σιγά σιγά κουρεύονται.

Και πάμε τώρα σε ένα πρόβλημα που είχα σε ένα από τα 2 blade που έχω στα χέρια μου. Ανεξήγητα άρχισε πάλι το συντονισμό της ουράς. Παρ' όλο που έχοντας κάνει όλα τα προηγούμενα το είχα κάνει να δουλεύει ρολόι. Μετά από λύσιμο της ουράς βρήκα το tail case ραγισμένο και έφυγε το κομμάτι που βλέπετε. Με δεδομένο ότι το heli δεν είχε πτώση συμπεραίνω ότι το tail case είναι ανεπαρκές. Σε κάνένα από τα προηγούμενα μικρά ελικοπτεράκια μου δεν έχω βάλει μεταλλικά upgrades. Σε αυτή την περίπτωση όμως θα αντικαταστήσω όλη την ουρά με μεταλλική (αφού και το slider έχει μεγάλους τζόγους).

* blade143.jpg (118.51 KB, 1004x448 - εμφανίστηκε 577 φορές.)
    « Τελευταία τροποποίηση: Τρίτη, 25 Σεπ 2012, 01:31:15 από Skynet » Καταγράφηκε

newbie
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #8 στις: Δευτέρα, 22 Οκτ 2012, 15:48:24 »

Skynet πως πάνε οι βελτιώσεις;
    Καταγράφηκε
    Skynet
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #9 στις: Δευτέρα, 22 Οκτ 2012, 17:34:18 »

Skynet πως πάνε οι βελτιώσεις;

Θέλω αρκετές ώρες στον πάγκο για να φέρω ένα 130x να δουλευει άψογα, αλλά αρκεί μία άτσαλη πτώση για να αρχίσει πάλι τα τρελά του και να θέλει πάλι άλλες τόσες ώρες στον πάγκο. Οπότε έχει αρχίσει να με κουράζει αυτή η υπόθεση...
    Πρόσφατα διαπίστωσα ότι ένα vibration στην ουρά που δεν μπορούσα να διώξω με τπτ οφείλονταν σε ελαφρά στραβωμένο main shaft. Μέχρι τώρα νόμιζα ότι οι σωλήνες carbon μόνο σχιζόντουσαν, τώρα διαπίστωσα ότι και στραβώνουν...

Η λύση είναι ίσωs να πάρω μασίφ main shaft άξονα από HIROBO SRB Quark, που έχει εξωγήινη ποιότητα, και να το κόψω στα μέτρα του 130X (έχουν την ίδια διάμετρο). Όμως πήρα το 130Χ γιατί δεν έχω χρόνο και χρήματα για πάγκο, και δεν είναι έτσι....

« Τελευταία τροποποίηση: Δευτέρα, 22 Οκτ 2012, 18:04:15 από Skynet » Καταγράφηκε

Nikos4
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #10 στις: Δευτέρα, 22 Οκτ 2012, 23:21:20 »

Καλησπερα,
    και εγω πριν λιγες εβδομαδες πηρα το 130x ,ε και ειχα καποια προβληματακια στην αρχη που τα ελυσα ,και τωρα που αρχισα λιγο 3d η ουρα με το που τελειωνο την καθε κινηση κοκκαλονει δυο φορες.Εχει ενα τζογο στο 3d.Το gyro ειναι καλα ρυθμισμενο,ξερει κανεις τι να κανω?εχω σπασει το κεφαλι μου!

ευχαριστω Thumbs up
    Καταγράφηκε
    newbie
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #11 στις: Δευτέρα, 22 Οκτ 2012, 23:22:51 »

Όμως πήρα το 130Χ γιατί δεν έχω χρόνο και χρήματα για πάγκο, και δεν είναι έτσι....

Πάντως σύμφωνα με τα μεγάλα φόρουμ η Walkera τα πάει πολύ καλά σε αυτή την κατηγορία με το V120D02S.
    Καταγράφηκε
    Skynet
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #12 στις: Παρασκευή, 16 Νοε 2012, 19:46:24 »

Συνεχίζω να έχω αποτελέσματα που δεν διαρκούν πολύ. Όσο και να μαζεύω τζόγους από την ουρά, ύστερα από 10 μπαταρίες και χωρίς πτώση θέλει πάλι πάγκο. Σκέφτομαι να αλλάξω το servo της ουράς με περιστροφικό DS35 της εικόνας και να πάρω και μεταλικό slider ουράς γιατι το μαμίσιο βγάζει πολούς τζόγους. Το θέμα είναι ότι δεν βρίσκω κανένα μαγαζί μέσα - έξω που να τα έχει διαθέσιμα και τα 2. Mήπως κανείς σας ξέρει κάποιο μαγαζί που να τα έχει και ακόμη καλύτερα να ενδιαφέρεται να κάνουμε συνολικότερη παραγγελία για λιγότερα μεταφορικά?

* srv.jpg (2.83 KB, 160x127 - εμφανίστηκε 363 φορές.)
    Καταγράφηκε

Nikos4
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #13 στις: Σάββατο, 17 Νοε 2012, 00:46:59 »

Εαν δεν εχεις facebook,κανε εγγραφη και μπες στην ομαδα blade 130x .Με εχουν βοηθησει παρα πολυ,ειναι παγκοσμια σελιδα και λενε ολες τις λυσεις των προβληματων και που υπαρχουν σε στοκ τα πραγματα.Στην σιγκεκριμενη περιπτωση κανενα μαγαζι ουτε εντος ουτε εκτος δεν ειχαν σερβο και τα μονα που ηρθαν ειναι τα μαμα tail servo στο HH. Μπες στην ομαδα εαν θες θα σε βοηθησει. Ευχαριστω  Thumbs up
    Καταγράφηκε
    Skynet
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #14 στις: Σάββατο, 17 Νοε 2012, 07:41:43 »

Εαν δεν εχεις facebook,κανε εγγραφη και μπες στην ομαδα blade 130x .Με εχουν βοηθησει παρα πολυ,ειναι παγκοσμια σελιδα και λενε ολες τις λυσεις των προβληματων και που υπαρχουν σε στοκ τα πραγματα.Στην σιγκεκριμενη περιπτωση κανενα μαγαζι ουτε εντος ουτε εκτος δεν ειχαν σερβο και τα μονα που ηρθαν ειναι τα μαμα tail servo στο HH. Μπες στην ομαδα εαν θες θα σε βοηθησει. Ευχαριστω  Thumbs up
    Ευχαριστώ, όμως δεν έχω χρόνο να ασχοληθώ με το facebook. Μήπως θα μπορούσα να σου ζητήσω να ρωτήσεις για διαθεσιμότητα σε servo ds35 και σε tail slider? Σκέφτομαι για τα ακόλουθα.

Αλήθεια μπορεσες να φτιάξεις ουρά χωρίς αυτά τα upgrades?

* tail.png (105.76 KB, 693x238 - εμφανίστηκε 350 φορές.)
    Καταγράφηκε

Σελίδες: [1] 2 3 4 5     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Ελικόπτερα R/C  |  Μικρά ηλεκτρικά εκπαιδευτικά ΕΠ - Το πρώτο ξεκίνημα (Συντονιστής: Γκούσκος Διονύσιος)  |  Θέμα: Πρόβλημα ουράς στο νέο Βlade 130Χ
    Μεταπήδηση σε: