Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.695 μηνύματα σε 12.383 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Πέμπτη, 9 Ιουλ 2026, 15:15:59

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Πέμπτη, 9 Ιουλ 2026, 15:15:59

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από Markhelis
    [Χθες στις 13:59]

από ΗΑWK 100
    [Τρίτη, 7 Ιουλ 2026, 00:24:58]

[Δευτέρα, 6 Ιουλ 2026, 08:22:45]

από AKISSSS
    [Κυριακή, 5 Ιουλ 2026, 13:15:28]

από spirost
    [Σάββατο, 4 Ιουλ 2026, 22:56:59]

[Σάββατο, 4 Ιουλ 2026, 09:28:56]

[Παρασκευή, 3 Ιουλ 2026, 19:49:29]

[Παρασκευή, 3 Ιουλ 2026, 12:32:39]

από AKISSSS
    [Πέμπτη, 2 Ιουλ 2026, 09:25:10]

[Τρίτη, 30 Ιουν 2026, 22:36:48]

από SV 1 BTA
    [Τρίτη, 30 Ιουν 2026, 14:24:54]

από spirost
    [Κυριακή, 28 Ιουν 2026, 20:23:34]

[Δευτέρα, 22 Ιουν 2026, 11:19:02]

από TheLurker
    [Τετάρτη, 17 Ιουν 2026, 22:24:37]

από carapis
    [Δευτέρα, 8 Ιουν 2026, 21:40:03]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309695
    Σύνολο θεμάτων: 12383
    Online σήμερα: 153
    Online έως τώρα: 1547
    (Πέμπτη, 25 Ιουν 2026, 09:39:30)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 2
    Επισκέπτες: 136
    Συνολικά: 138
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: 1 2 3 4 [5] 6 7     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: απο τι το χτισα????  (Αναγνώστηκε 26080 φορές)
    Yankos
    Aeromodeller Hero Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Χρωστάω, άρα υπάρχω. - Yankos -

« Απάντηση #60 στις: Σάββατο, 7 Μαΐ 2011, 01:31:45 »

Σ ευχαριστο Παντελή που μας είπες και εσύ τι γνώμη σου πραχματικα μου έδωσες κουράγιο!είχα απελπιστεί τόσο που το κοίταζα και νόμιζα ότι έβλεπα μια κίτρινη πετρα με φτερά!Πληροφοριακά η δίαιτα όλες αυτές τις μέρες έπιασε τόπο,από 10800 που ζύγιζε τώρα είναι στα 8,5 κιλα χωρίς καύσιμα και μπαταρίες όμως.θα σας ενημερώσω για το τελικό αποτέλεσμα όταν τελειώσω

Μπράβο ρε Χρήστο, εντυπωσιακή δίαιτα 
    Τα σκέλη τα κρατάς ακόμη μηχανικά;
    Στη θέση σου θα έβαζα απλή γέφυρα αλουμινίου - αν είναι εφικτό - τουλάχιστον για την πρώτη πτήση
    και αν έκρινα ότι με παίρνει θα έβαζα μετά τα μηχανικά.
    Καταγράφηκε

papabill
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #61 στις: Σάββατο, 7 Μαΐ 2011, 02:21:59 »

Μη το βαζεις κατω φιλε μου!
    Θα πεταξει!!
    Το νιωθω...!!!
    Καταγράφηκε

Το ελικόπτερο ή το ραφι θα στολίσει ή στο χωράφι θα σκορπίσει...
    Johnnie Red
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #62 στις: Σάββατο, 7 Μαΐ 2011, 03:17:20 »

Πληροφοριακά η δίαιτα όλες αυτές τις μέρες έπιασε τόπο,από 10800 που ζύγιζε τώρα είναι στα 8,5 κιλα χωρίς καύσιμα και μπαταρίες όμως.θα σας ενημερώσω για το τελικό αποτέλεσμα όταν τελειώσω

Γειά σου christos78

Πολύ ωραία η προσπάθεια σου και το αποτέλεσμα στο αεροπλάνο σου. Μην μασάς στο βάρος ακόμα και 11 κιλά το Canadair πετάει χαλαρά. Είχα πετάξει επανειλλημένως όταν σπούδαζα στην Αγγλία 21 χρόνια πίσω ένα 2μετρο σκράτς μπιλτ CL-215 και πέταγε θαυμάσια. Θα συμφωνήσω σε πολλά απο τα λεγόμενα με τον pappy και τον παντελή. Πλην όμως θα ήθελα να συμπληρώσω οτι το συγκεκριμμένο αεροπλάνο δεν έχει καμμιά σχέση με τα αεροπλάνα που έχει πετάξει ο Παντελής δηλαδή το C-47, το Dornier και το Β-25. Η ειδοπειός διαφορά τους που κάνει το Canadair πολύ διαφορετικό στην πτήση του απο τα αεροπλάνα που πέταξε ο Παντελής είναι η κατα πολύ μεγαλύτερη οπισθέλκουσα που έχει το Canadair τόσο λόγω ατράκτου όσο και πτερύγων. Απ' όσο θυμάμαι πρέπει να έχω βάλει καμμιά 150αριά ώρες με το CL-215, και η μνήμη μου σχετικά με αυτό τον τύπο αεροπλάνου έχει ως εξής:

1ον Όπως προείπε ο pappy το αεροπλάνο θέλει max power κατά την απογείωση, θα συμπληρωσω οτι στο δικό μου CL-215 ήθελε και πολύ μεγάλη απόσταση τροχοδρόμησης περί τα 100 μέτρα, η απογείωση ερχόταν απότομα με χρήση μεγάλης κίνησης στο πηδάλιο ύψους βάθους ( με μικρή δεν γινόταν αποκόλληση), αυτό γινόταν μόνο στην απογείωση, και ήθελε άμεσα έλεγχο διόρθωσης κατά την φάση της αποκόλλησης που γινόταν πολύ απότομα και με μεγάλη κλίση (γωνία προσβολής) για να μην στολάρει. Ύστερα το αεροπλάνο κέρδιζε σιγά- σιγά ύψος (χωρίς βιασύνες για στροφή), η χρήση Rudder είναι επιβεβλημμένη όπως πολύ σωστά είπε και ο pappy γιατί το αεροπλάνο έχει πολύ παρασιτική οπισθέλκουσα και εαν δεν βάλεις αρκετο differential στα ailerons δεν στρίβει με τίποτα το ρημάδι. Θα διαφωνήσω με τον Παντελή για χρήση φλάπς στην απογείωση γιατί η κλάρκ αεροτομή απο μόνη της παράγει αρκετή άντωση και τα φλάπς στην φάση της απογείωσης είναι ενεργοβόρα και αυξάνουν την οπισθέλκουσα που ήδη βαραίνει αυτό τον τύπο. Παρουσιάζει και αρκετά σημάδια adverse yaw σε απότομη και μεγάλη κίνηση των ailerons οπότε προσοχή. Το Rudder είναι πολύ effective ακούει με την παραμικρή κίνηση.
    2ον Το elevator (ύψους βάθους) είναι και αυτό πολύ effective. Το αεροπλάνο όταν πετάει ευθεία οριζοντία πετάει με μισό γκάζι, επίσης βγάζει ρόλ, λούπ, στόλ τέρν, βασικά τα περισσότερα κλασικά ακροβατικά χωρίς να έχει πρόβλημα αρκεί να έχεις πάντα ενέργεια στην πτήση σου. Να μπορείς να πετάς σε ύψος ασφαλείας και να μην το βάζεις σε μεγάλες γωνίες προσβολής με χαμηλές ταχύτητες. Δυστυχώς το πρόβλημα του είναι η μεγάλη οπισθέλκουσα επιφανειών που έχει, οπότε το στολ έρχεται περίεργα, δηλαδή όταν στολάρει απλά χάνει ύψος ακόμα και με τα φτερά παράλληλα με το έδαφος (βυθίζεται) χάνει ύψος  και αργεί να επανέλθει σε πτήσημη κατάσταση παρα μονάχα με αναστολή (βάζοντας down) και δίνοντας κινητήρα. Καμμία σχέση δηλαδή με Β-25 ή C-47 που είναι αεροπλάνα πολύ πιο καθαρά όσων αφορά την παρασιτική οπισθέλκουσα. Άρα όχι μεγάλες κλίσεις σε χαμηλές ταχύτητες και απογείωση χωρίς φλάπς για να μην το κλάψεις πριν ακόμα πετάξει.
    3ον στην προσγείωση οποσδήπωτε χρήση φλάπς, τα βγάζεις υπήνεμα γιατί θα σου μπαλονάρει αν τα βγάλεις στην τελική και θα σου χαλάσει το path της προσγείωσης. Θα πρέπει να το φέρεις με μεγάλη γωνία κατολίσθησης. Τα φλάπς τα χρειάζεσαι για να μπορέσεις να προσγειωθείς με χαμηλότερη ταχύτητα και ταυτόχρονα για να κάνεις flair αυξάνοντας την γωνία προσβολής όταν είσαι εντός του ground effect. Πολύ προσοχή γιατί αν το οριζοντιώσεις ψηλά το φτερό ενώ πετάει το σκάφος και πάλι λόγω υψηλής οπισθέλκουσας θα χάσει απότομα την ταχύτητα και θα βυθίσει με αποτέλεσμα βαριά προσγείωση και πιθανό σπάσιμο.

Πάντα να θυμάσαι οτι το κάθε αεροπλάνο έχει τις δικές του ιδιοτροπίες. Στο συγκεκριμμένο θρέντ ο pappy κατά την γνώμη μου προσέγγισε καλλίτερα το αντικείμενο. Οι υπόλοιποι φίλοι κρίνουν λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά των αεροπλάνων τους και τα γενικά χαρακτηριστικά της πτήσης. Το Canadair όμως έχει τα "βίτσια" του, οπότε θέλει τον ανάλογο σεβασμό στην πτήση του.

Τεσπά αν είσαι εντός Αττικής στείλε μου ΡΜ και θα σε βοηθήσω να το πετάξεις.

Φιλικά
    Τρύφωνας
    Καταγράφηκε

What goes up must come down...

www.petame.gr
    "PAPPY"
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #63 στις: Σάββατο, 7 Μαΐ 2011, 14:03:46 »

Πολύ καλά έκανες Χρήστο αν και έχε το νου σου στο τελικό βάρος.
    Για να πετάξει το αεροπλάνο σε δοκιμή χωρίς τα σκέλη απλά θα βάλεις ένα κομμάτι μέταλλο (χοντρή βέργα)
    ή ξύλο σκληρό στο folding strut και με δεματικά χοντρά θα ..."κλειδώσεις" το σκέλος κάτω.
    Μη δοκιμάσεις άλλες λύσεις γιατί αφενός δεν θα αντέξουν λόγο βάρους αφετέρου δεν υπάρχει χώρος και τρόπος να στηριχθεί
    άλλη πατέντα. Το παραπάνω το έχω δοκιμάσει πολλές φορές και λειτουργεί άψογα.
    Επίσης ζύγισε το αεροπλάνο σου με καύσιμο και πες μας τι τελικό βάρος έχεις.
    Να σου επαναλάβω ότι κοίταξε το αεροπλάνο να "¨κάθετε" ουδέτερα στο έδαφος (ούτε nose down ούτε nose up).Είναι πολύ σπουδαίο για την τροχοδρόμηση προς απογείωση.
    Αν κάθεται Nose down τότε στην τροχοδρόμηση για απογείωση θα φρενάρει και δεν θα αποκτήσει ποτέ τελικά την V t.o.
    (take off speed). Αν κάθεται πολύ nose up τότε μέχρι να αποκτήσει ταχύτητα θα είναι αμάζευτο και πρέπει να το κρατήσεις
    με down στα στικ και συνέχεια διορθώσεις στο rudder. Στην πρώτη πτήση το δικό μου αεροπλάνο καθόταν nose up και μέχρι το πρώτο μισό το μάζευα με το rudder.
    Καταγράφηκε

christos78
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #64 στις: Σάββατο, 7 Μαΐ 2011, 20:12:44 »

παιδιά η πληροφορίες που μου δίνετε "πραχματικα" είναι <χρυσός>για μένα.κάθε μήνυμα το διαβάζω λέξη λέξη!!Θάνο το τελικό βάρος υπολογίζω ότι θα είναι 9700 χωρίς να είμαι σίγουρος, με τα ήδη υπάρχον σκέλη.δεν θέλω να πειράξω κάτι που θα αλλάξει την εξωτερική του εμφάνιση.θα μου πεις θες και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο?όχι απλά επειδή πιστεύω ότι κατέβηκε κάπως ικανοποιητικά το βάρος έλεγα μήπως με παίρνει να τα αφήσω.πολύ χρήσιμες η πληροφορίες τροχοδρόμησης Thumbs up Thumbs up(αυτή η ουρα εξακολουθεί να κρατα ψιλά όλο το βάρος του μοντέλου!με αναγκάζει να βάλω 400 γραμμάρια μπροστά επιπλέον!!!)
    Καταγράφηκε
    "PAPPY"
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #65 στις: Σάββατο, 7 Μαΐ 2011, 20:35:33 »

Μην φοβάσαι....τα 400γρ είναι αναμενόμενα. Το βάρος σου είναι στα κανονικά...τουλάχιστον είσαι "εντός φακέλου" του συγκεκριμένου μοντέλου....Μην επιχειρήσεις να το πετάξεις όμως αν δεν έχει τουλάχιστον μπροστά σου 100 μέτρα.....ΑΣΦΑΛΤΟ!!!
    Οτι και να σου πουν αν δεν έχεις διάδρομο ΜΗΝ επιχειρήσεις να το πετάξεις.....Το πάρκινγκ του Σχοινιά ή το Ελληνικό είναι ιδανικος τόπος απογείωση-απογείωσης....αν μπορείς να μπεις μέσα είναι ο κατάλληλος χώρος για το
    μοντέλο αυτό. Ξερω ότι είναι απόλυτα αυτά που σου λέω αλλά δεν γίνεται αλλιώς. Στις διορθώσεις με το rudder κατά την τροχοδρόμηση θέλεις και μήκος και πλάτος στο διάδρομο.
    Μεγάλη ταχύτητα τράβηγμα...απαγκίστρωση.....σταθερή άνοδο.......υψος ασφαλείας και ανάλογη ταχύτητα και είσαι ΟΚ.
    Καταγράφηκε

Yankos
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #66 στις: Σάββατο, 7 Μαΐ 2011, 20:41:50 »

Επίσης, δεν είναι μόνο η απογείωση, όσοι scaleαδες έχετε εμπειρία σε παρόμοια μοντέλα,
    καλό θα είναι να δώσετε και καμιά οδηγία για την προσγείωση στο Χρήστο.  Thumbs up
    Καταγράφηκε

christos78
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #67 στις: Σάββατο, 7 Μαΐ 2011, 20:51:43 »

στα 7 χιλιόμετρα από την περιοχή μου υπάρχει ένα ιδιωτικό αεροδρόμιο και σκοπεύω να παο εκεί.έχει διάδρομο από μπετό,το μονο που με προβληματίζει είναι ότι μετά την απογείωση πρέπει να σηκωθώ ψιλά και να πετάξω πάνω από δεντρα αν θυμάμαι καλά
    Καταγράφηκε
    christos78
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #68 στις: Σάββατο, 7 Μαΐ 2011, 20:56:38 »

σωστά Γιάννη!αυτή η πτήση με τρομάζει και για προσγείωση δεν το συζητώ.θα θεωρήσω επιτυχία αν προσγειώσω μονο με σπασμένους πίσω τροχούς.πολλά τα κιλά
    Καταγράφηκε
    papabill
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #69 στις: Παρασκευή, 10 Ιουν 2011, 15:40:42 »

Φιλε μου τι απεγινε το μοντελο? Πεταξε τελικα?
    Καταγράφηκε

Το ελικόπτερο ή το ραφι θα στολίσει ή στο χωράφι θα σκορπίσει...
    christos78
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #70 στις: Παρασκευή, 10 Ιουν 2011, 17:18:17 »

Όχι ακόμα δεν το έχω δοκιμάσει.Είχα παραγγείλει το Twinsync και περίμενα.Ήρθε αλλα μάλλον είναι ελαττωματικό,παιδευόμουν 3 μέρες αλλα δεν λειτούργησε τελικά.Τους έχω ριθμισι τώρα με τον κλασικό τρόπο και μπορώ να πω ότι είναι ένταξη 100-200 στροφές διαφορα.του έκανα σήμερα δοκιμαστική τροχοδρόμηση και είχα ένα θέμα με το τιμόνι,το διόρθωσα και θέλει πάλι δοκιμη.Εντωμεταξύ δοκίμασα και δίφυλλες προπέλες 13*8 αλλα έχω την εντύπωση ότι έβγαλαν λιγότερη όση,δεν είμαι σίγουρος γιατί δεν εμπιστεύομαι την ζυγαριά που το metrisa.Με τετράφυλλες έγραψε 8,5 κιλά και με τις δίφυλλες 7.Είχα και ένα ατύχημα,μου πήρε η προπέλα τον αντίχειρα καλά και αυτό καθυστέρησε το έργο.Επί τις ευκαιρίας θέλω να ρωτήσω.Αν δουλέψω τους κινητήρες με 30 τις εκατό nitro "ελικοπτερικο" πειράζει?Πιστεύω θα αποδώσουν καλύτερα.Πια είναι η "γνομισας"?
    Καταγράφηκε
    "PAPPY"
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #71 στις: Παρασκευή, 10 Ιουν 2011, 22:55:53 »

100-200 στροφές Χρήστο είναι πολύ καλός συγχρονισμός.Και το twinsync στην καλύτερη δίνει 50 με 100 διαφορά.
    Καταγράφηκε

christos78
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #72 στις: Δευτέρα, 27 Ιουν 2011, 00:51:40 »

Καλησπέρα σε όλους.εχτές έγινε η δοκιμη του canadair αλλα λέω να μην σας πω ακόμα τα αποτελέσματα,να σας κρατήσω σε αγωνια devil.μια μικρή δόση από αυτή που πέρασα και γω.πλακα κάνω!λοιπόν το αεροπλάνο ύστερα από δοκιμες με διαφορες προπέλες κατέληξα να πάρο την μεγαλύτερη δύναμη με 11*7 δίφυλλες όπου έγραψε η ζυγαριά 5.5 κιλά,δεν ξέρω και αυτή η μέτρηση κατά ποσο ήταν έγκυρη πάντως η προηγούμενες σίγουρα δεν ηταν.η ψυχολογία μου ήταν στο πάτωμα γιατί όπως μου είχατε αναφέρει στα 10 κιλά που ζυγίζει το αεροπλάνο έπρεπε να έχω τουλάχιστον 8 κιλά όση.δεν είχα όμως άλλη επιλογή,έπρεπε να το δοκιμάσω.για να μην πολυλογώ το σάββατο το πρωί βρέθηκα στον διάδρομο με το αεροπλάνο στα 9,8 κιλά γεμάτο και με τρεμάμενα δαχτιλα στα stik.αφού έκανα μερικές δοκιμαστικές τροχοδρόμησης και σιγουρεύτηκα ότι από θέμα τροχών θα τρέξει ευθεία ήρθε η μεγάλη ώρα.αρχικά απομακρύνω το αεροπλάνο αρκετά ώστε όταν περάσει απο μπροσταμου να είναι σε ταχύτητα απογείωσης και κάνω ένα πλάνο στο μιαλομου να ανοίξω το γκάζι σε 3 στάδια.λοιπόν πριν ολοκληρώσω το 3 στάδιο το τέρμα γκάζι δηλαδή σαν ένα χέρι να το έπιασε και το σήκωνε με μεγάλη ευκολία!σταθερά και όσο απομακρυνόταν ανέβαζε κιαλο την ταχύτητα ανόδου Cheesyο τύπος τις πτέρυγας πραγματοπιισε όλα όσα υπόσχεται ένα τέτοιο φτερό!η πτήση του άψογη και προβλέψιμη,δεν το πίεσα όμως και γω πουθενά.κέρδιζα ύψος αργά και σταθερά και σε κάθε στροφή rudder και μερικές φορες αντίθετο aileron.to canadair τελικά πέταξε Thumbs up και δεν ξέρω αν είναι απ τών ενθουσιασμό μου αλλα μου φάνηκε και αρκετά scale η πτήση.προσγιοθικε με ασφάλεια με την μοναδική απώλεια ένα φθαρμένο μπροστά λάστιχο που δεν ξέρω για πιο λόγο στο τελείωμα τις προσγείωσης έμεινε στριμμένο το τιμονι.to video που ακόλουθη είναι λίγο άθλιο και δυστυχώς από την προσγείωση έχω μονο μια φωτογραφία όπου φαίνεται λίγο πριν ακουμπήσει αλλα ο φωτογράφος (η κοπέλα μου)τράβηξε το μισό αεροπλανο.o αδερφός μου που τράβαγε video την έχασε εντελος buck2.αν δεν πλήρωσης δεν κανεις δουλειά.τέλος θέλω να σας ευχαριστήσω όλους ακόμα και κάποιους που χλεύασαν την κατασκευή μου και την ορθογραφία μου.θα χάρο πολύ όπως με βοηθήσατε εσείς να βοηθήσω και γω με την εμπειρία μου σε αυτή την κατασκευή οποιονδήποτε χριαστη.και υπόσχομαι μια προσγείωση σε βιντεάκι       http://www.youtube.com/watch?v=wJP81tjiHLo&feature=channel_video_title
    Καταγράφηκε
    Yankos
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #73 στις: Δευτέρα, 27 Ιουν 2011, 00:59:17 »

Ουάου απίστευτο, μπράβο και πάλι μπράβο Χρήστο, αυτό που έκανες είναι μεγάλος άθλος  Thumbs up Thumbs up Thumbs up
    Καταγράφηκε

"PAPPY"
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #74 στις: Δευτέρα, 27 Ιουν 2011, 01:00:21 »

Μπραβο Χρήστο!!!!!Μπράβο!!!!
    Συγχαρητήρια!!! Καλοπέταχτο!!!
    Ο ρυναίος όπως σου είπα τραβάει καταπόνηση!!!
    Θα σου πω πως να τον ενισχύσεις!!!!
    Καταγράφηκε

Σελίδες: 1 2 3 4 [5] 6 7     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Αεροπλάνα R/C - Καύσιμο  |  Γιγαντιαία, υπό κλίμακα και με βενζίνη (Συντονιστής: ArgyrisGiannetakis)  |  Θέμα: απο τι το χτισα????
    Μεταπήδηση σε: