Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.695 μηνύματα σε 12.383 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Πέμπτη, 9 Ιουλ 2026, 14:47:40

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Πέμπτη, 9 Ιουλ 2026, 14:47:40

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από Markhelis
    [Χθες στις 13:59]

από ΗΑWK 100
    [Τρίτη, 7 Ιουλ 2026, 00:24:58]

[Δευτέρα, 6 Ιουλ 2026, 08:22:45]

από AKISSSS
    [Κυριακή, 5 Ιουλ 2026, 13:15:28]

από spirost
    [Σάββατο, 4 Ιουλ 2026, 22:56:59]

[Σάββατο, 4 Ιουλ 2026, 09:28:56]

[Παρασκευή, 3 Ιουλ 2026, 19:49:29]

[Παρασκευή, 3 Ιουλ 2026, 12:32:39]

από AKISSSS
    [Πέμπτη, 2 Ιουλ 2026, 09:25:10]

[Τρίτη, 30 Ιουν 2026, 22:36:48]

από SV 1 BTA
    [Τρίτη, 30 Ιουν 2026, 14:24:54]

από spirost
    [Κυριακή, 28 Ιουν 2026, 20:23:34]

[Δευτέρα, 22 Ιουν 2026, 11:19:02]

από TheLurker
    [Τετάρτη, 17 Ιουν 2026, 22:24:37]

από carapis
    [Δευτέρα, 8 Ιουν 2026, 21:40:03]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309695
    Σύνολο θεμάτων: 12383
    Online σήμερα: 130
    Online έως τώρα: 1547
    (Πέμπτη, 25 Ιουν 2026, 09:39:30)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 3
    Επισκέπτες: 120
    Συνολικά: 123
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: 1 2 3 [4] 5 6 7     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: απο τι το χτισα????  (Αναγνώστηκε 26045 φορές)
    christos78
    Aeromodeller Jr. member
    **
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« Απάντηση #45 στις: Τετάρτη, 4 Μαΐ 2011, 01:00:56 »

Παιδια καλησπερα και παλη ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για το ενδιαφερον που εχετε διξει ολοι και που υπαρχει αυτο το θεμα στο προσκινιο αυτης της σελιδας και δεν εχει παει στα αζιτιτα.Πραχματικα αν πεταξει αυτο το αεροπλανο θα οφιλετε σε σας!!!!!!Σιμερα λιπον πιρα το παχισαρκο καμαρι και αποφασισα να του κανω διετα.Στοχος να αφερεσω κιλα απο την ουρα.Αφτο παιζει μεγαλο ρολο γιατη οτι αφερω απο κει ειναι επυ δυο.pappy ειναι η απαντιση για το σεταπ,διλαδη για να ζιγισω εχω 2 μπαταριες 4200 mah (περιτα η μυα πιστεβω με καλιπτει πλιρος)350 γραμαρια η καθε μυα,αφερεσα βαρος απο την ουρα και καταφερα να ζιγισω με την μυα μπαταρια.Βεβεα εδω pappy θελω την βοιθια σου να μου πεις αν γινετε στα ποσα εκατοστα ακριβος απ το χιλος προσβολης βρισκετε το κεντρο βαρους γιατι τα σχεδια τα δικαμου τα εφαγε ο σκηλος .Οσο για τους κινητιρες δεν ξερω αν γινετε να παρει μεγαλιτερους.Για να μπουν οι 55αριδες αφερεσα μερος του χιλους προσβολης για να τοποθετιθουν οι εξατμισης.Το μοντελο μαλιστα ελεγε για 46αριδες.https://mraerodesign.securicom.ca/en/products/info.cfm?ProduitID=1   Το manual τον κινητιρον λεει power output 1.75 ps στης 16000 rpm επυ 2 =3,5 λετε να μην φτασουν?Huh Undecided
    Καταγράφηκε
    w1ndsurfer
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #46 στις: Τετάρτη, 4 Μαΐ 2011, 08:26:20 »

Φίλε Χρήστο,
    Τα ΗΡ που αναφέρουν οι κατασκευαστές είναι μεγάλη απάτη, για να πιάσει 16,000 σαλ πρέπει να βάλεις προπέλα 8χ4 το οποίο θα κάνει το μοντέλο σου ένα όμορφο ανεμιστήρα  Grin

Για να υπολογίσεις την ώση με ακρίβεια +/-5%, βάλε μπρος τον κινητήρα σου με την επιλεγμένη προπέλα, μετρα τις σαλ στο φουλ γκάζι με ένα στροφόμετρο και μετά χρησιμοποίησε το link:

http://www.mvvs.nl/     click "Propellers", "Propeller power calculation sheet", download Excel file

Εγω το έχω δοκιμάσει με APC kai MAS και είναι γενικά σωστό

Νίκος
    Καταγράφηκε

Η τέλεια σχεδίαση επιτυγχάνεται όταν είναι τόσο λιτή ώστε δεν υπάρχει κάτιι που μπορεί να αφαιρεθεί - Antoine De Saint-Exupery (French writer and aviator)
    christos78
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #47 στις: Τετάρτη, 4 Μαΐ 2011, 13:26:30 »

Φιλε Νίκο εχεις δίκιο.Και γω έχω υπόψιν μου ότι η κατασκευαστές υπερβάλλουν.Ελπίζω όχι πολύ Undecided
    Καταγράφηκε
    Yankos
    Aeromodeller Hero Member

Χρωστάω, άρα υπάρχω. - Yankos -

« Απάντηση #48 στις: Τετάρτη, 4 Μαΐ 2011, 16:06:46 »

http://www.nitroplanes.com/cacltw0en80n1.html
    http://shop.lindinger.at/product_info.php?products_id=79891&osCsid=479e4103d9e40ba56b9883225c7ddf73
     Wink
    Καταγράφηκε

"PAPPY"
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #49 στις: Τετάρτη, 4 Μαΐ 2011, 16:46:30 »

Οι ΄δυο μπαταρίες 4200 είναι παρατραβηγμένο από τα μαλλιά.
    Με μία 3cell 2500 μπορείς άνετα να βγάζεις 2 ίσως και 3 πτήσεις.
    Αν τα servo σου δεν είναι High torque τότε δεν υπάρχει λόγος να φορτώνεις επιπλέον μπαταρίες.
    Επίσης αν έχεις δεξαμένη καλό είναι να την αφαιρέσεις για τις πρώτες πτήσεις και μετά αφού μάθεις το αεροπλάνο μετά να δεις
    τι θα κάνεις με τις ρίψεις νερού.
    Επίσης στην ουρά στο elevator έχεις βάλει σέρβο ή έχεις ακολουθήσει το σχέδιο που θέλει να το έχεις με μοχλό και ντίζα ?
    To manual του MRaerodesign μιλάει για το αεροπλάνο χωρίς τα σκέλη οπότε οι κινητήρες σου είναι για την version υδροπλάνου!!!
    Με τα σκέλη + πνευλατικά+σωληνώσεις+βαλβίδες+συνδέσμους κλπ κλπ κλπ ξεφεύγεις.
    Το κέντρο βάρους είναι στο σημείο που είναι κανονικά το παράθυρο της υπερχείλισης των δεξαμενών.

* cl-415-fuselage.jpg (85.86 KB, 725x211 - εμφανίστηκε 687 φορές.)
    Καταγράφηκε

christos78
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #50 στις: Τετάρτη, 4 Μαΐ 2011, 17:13:51 »

Η δεξαμενές νερού έχουν αφαιρέθη ήδη και τις ρίψεις τις έχω  βγάλει πλέον απ το μυαλό mou.Εχω ακολουθήσει το σύστημα με τον μοχλό και έχω μεταφέρει τα servo μπροστά από το κέντρο βάρους γιατί αλλιώς δεν ξέρω και γω ποσο βάρος ακόμα θα ήθελε για να ζυγιστεί.Οπως έχω προαναφέρει έχω βαριά ουρα και τις μπαταρίες τις χρησιμοποίησα σαν βαρος  για να το ζυγίσω
    Καταγράφηκε
    "PAPPY"
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #51 στις: Τετάρτη, 4 Μαΐ 2011, 17:18:21 »

Το μοντέλο είναι όντως βαρύ στην ουρά. Έχει εξάλλου πολύ μεγάλο rudder και σχεδόν ένα μέτρο (90cm) αν θυμάμαι stabilizer .
    Καταγράφηκε

Yankos
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #52 στις: Πέμπτη, 5 Μαΐ 2011, 16:27:29 »

Χρήστο, ένα εργαλείο που σε εμένα είναι χρήσιμο όταν έχω επιφυλάξεις για την πτητικότητα ενός μοντέλου που φτιάχνω,
    είναι ο simulator. Όταν τελειώσεις τις εργασίες και είσαι έτοιμος για πτήση, μέτρα βάρος, στροφές, διαστάσεις μοντέλου, κέντρο βάρους κλπ
    κάνε edit στο canadair του simulator και βάλε τα δικά σου δεδομένα.
    Εκεί θα δεις, κατά προσέγγιση βέβαια, πώς θα πετάξει το μοντέλο σου.
    Καταγράφηκε

christos78
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #53 στις: Πέμπτη, 5 Μαΐ 2011, 17:59:39 »

Thumbs upΠολύ σωστά!Το είχα ξεχάσει αυτο.Αλλα έχω τον G4 και δεν έχει canadair
    Καταγράφηκε
    Yankos
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #54 στις: Πέμπτη, 5 Μαΐ 2011, 18:49:04 »

http://www.knifeedge.com/forums/downloads.php?do=search

Μπορείς να κατεβάζεις μοντέλα αν θες από το ίντερνετ.
    Σ' αυτό το λινκ  έχει το 215 όχι το 415 δυστυχώς.
    Αν ψάξεις, μπορεί να βρεις το 415 για άλλο simulator, αξίζει τον κόπο.
    Καταγράφηκε

Pantelis Papageorgiou
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #55 στις: Παρασκευή, 6 Μαΐ 2011, 18:29:35 »

Χωρίς να θέλω να κάνω τον έξυπνο θα ήθελα απλώς να καταθέσω την εμπειρία μου από την πτήση και την κατασκευή scale μοντέλων και ειδικότερα δικινητήριων.
    -Ένα μοντέλο scale (αλλά αληθινά scale, όχι μονοκοταριστό) το οποίο είναι ρητινωμένο, βαμένο, με  πριτσίνα,  panel lines, cokpit, retracts, πόρτες, hatches κλπ κλπ, ποτέ δεν μπορεί να έχει το βάρος ενός κοινού μοντέλου με αντίστοιχο εκπέτασμα ούτε ποτέ να έχει πτερυγικό φόρτο κάτω από 120γρ/τ.π. Έτσι κι αλλιώς δεν πρέπει να είναι ελαφρύτερο γιατί δεν θα έχει "υπόσταση" στον αέρα και θα είναι πολύ νευρικό στις αντιδράσεις του και ως εκ τούτου η πτήση του δεν θα είναι scale.
    -Γνωρίζω foke wulf A8 χειροποίητο φίλου μου, με συμμετοχή σε αγώνες, το οποίο ζυγίζει 14 κιλά και έχει άνοιγμα φτερών 2 μέτρα. Πετάει θαμάσια. Απλά ένα βαρύ μοντέλο χρειάζεται και ειδικό χειρισμό από τον κυβερνήτη του. Απαραίτητα χρήση flaps σε απογείωση-προσγείωση και συνεχή εγρήγορση καθ' όλη τη διάρκεια της πτήσης.
    -Είχα  δικινητήριο B-25 της Hangar 9 με 2 μέτρα εκπέτασμα το οποίο είχα "περιποιηθεί" κατάλληλα (ρητήνωμα, βάψιμο...) και είχε 10 κιλά βάρος απογείωσης. Πέταγε άριστα με 2 τετράχρονους 70άρηδες και τρίφτερες προπέλλες 12Χ6. Απογειωνόταν χωρίς flaps σε 60-70 μέτρα και προσγειωνόταν με 20 μοίρες flaps σε αρκετά χαμηλές ταχύτητες. Σε ευθεία πτήση δεν χρειαζόταν περισσότερο από μισό γκάζι.
    -Γενικώς στα υψηλοπτέρυγα δικινητήρια και στα διπλάνα(ειδικά σε αυτά  με undercamber αεροτομές) θεωρώ απαραίτητη την χρήση μίξης με το rudder σε ποσοστό 35-40% καθώς έχουν την τάση να σηκώνουν τη μούρη στις στροφές. Το έχω εφαρμώσει στο Dornier Do-23 και στο ΒΕ-9 του ΚWM με απόλυτη επιτυχία.
    -Για την συννεχή χρήση του rudder κατά την πρώτη φάση της απογείωσης που λέει ο Θάνος, οφείλεται στη διαφορά που έχουν στο transition οι κινητήρες. Παρά την ύπαρξη synchronizer πάντα ο ένας κινητήτας θα αρπάζει γρηγορότερα από τον άλλον. Όταν αυτό συμβαίνει στο άνοιγμα του γκαζιού το synchronizer δεν προλαβαίνει να επέμβει κι έτσι το αεροπλάνο τραβάει προς τη μία ή την άλλη πλευρά μέχρι να πάρουν οι κινητήρες τις maximum  στροφές. Ευτυχώς το Canadair είναι μπροστόροδο και μαζεύεται σχετικά εύκολα. Έλα να δείς τι γίνεται όταν απογειώνω τη Dacota ή το Dornier που είναι πισώροδα... Μάχη με το rudder.
    -Το δικό σου Canadair από ότι βλέπω έχει clark αεροτομές και μεγάλο stabilizer. Αυτό σημαίνει ότι έχεις φτερό με δυνατότητα παραγωγής υψηλής άντωσης σε χαμηλές ταχύτητες και υψηλή ευστάθεια ώς προς τον εγκάρσιο άξονα λόγω του μεγάλου stabilizer. Άρα θα τα βγάλει πέρα με το βάρος. Βάλε δίφτερες προπέλλες APC 13Χ7 και νομίζω ότι θα είσαι μια χαρά.
    -Τα δικινητήρια πέρα από τα πολλά και προφανή μειονεκτήματα που έχουν, διαθέτουν ένα ΠΟΛΥ μεγάλο πλεονέκτημα. Έχουν τους κινητήρες στο φτερό και τις προπέλλες πολύ κοντά σε αυτό. Έτσι το αερόρευμα της προπέλλας, το οποίο έχει πολύ μεγάλη ταχύτητα σε σχέση με την ταχύτητα του αεροπλάνου, παράγει μεγάλα ποσά άντωσης χωρίς απαίτηση για μεγάλη ταχύτητα του σκάφους. Αυτός είναι και ο λόγος που στολάρει τόσο απότομα και γρήγορα το ένα φτερό στα δικινητήρια  σε περίπτωση που σβήσει ο ένας κινητήρας.
    -Εν κατακλείδει, θα έλεγα ότι με μια δίαιτα στην ουρά και εφόσον νιώθεις ότι μπορείς να ανταπεξέλθεις στις παραπάνω απαιτήσεις χειριστικά, δεν έχεις κανένα λόγο να μήν απογειώσεις το μοντέλο σου. Βρές μια μέρα με λίγο αεράκι (2-3 bf) κατέβασε τα flaps και .... βούρ. Τόσο κόπο έκανες. Θετική σκέψη, καλή προετοιμασία, συγκέντρωση και προσοχή. Δεν χρειάζεται τίποτε άλλο (εκτός από ένα καλό ρύθμισμα στους κινητήρες). Καλές πτήσεις.

ΥΓ. Γενικώς τα διάφορα simulators είναι καλά για να παίζουμε και να πειραματιζόμαστε αλλά από ένα σημείο και μετά νομίζω ότι μάλλον είναι παραπλανητικά. Δεν θα έδινα και πολλή σημασία στα όποια στοιχεία θα μου έδινε το simulator. Ένας μπούσουλας είναι και τίποτε άλλο. Μην τους δίνετε περισσότερη σημασία από αυτή που πραγματικά έχουν.
    « Τελευταία τροποποίηση: Παρασκευή, 6 Μαΐ 2011, 18:43:59 από Pantelis Papageorgiou » Καταγράφηκε
    "PAPPY"
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #56 στις: Παρασκευή, 6 Μαΐ 2011, 22:10:50 »

Στα πολύ σωστά που ανέφερε ο Παντελής να επισημάνω ότι δυστυχώς Παντελή το rudder δεν έχει περιθώρια αδυνατίσματος καθότι είναι τεράτιο.
    Εγώ είχα κάνει το λάθος να βάλω 2 σέρβο μέσα στην ουρά (ένα που έδεινε κίνηση στο aileron και ένα standby!!!! ) με αποτέλεσμα να
    προσθέσω χωρίς λόγο 100γρ στην ουρά για πλάκα!!! Αν θυμάμαι καλά γι ανα ζυγίσει το δικό μου το canadair  χρειάστηκε σχεδόν 350gr έρμα idiot2 idiot2

Οσο για το simulator συμφωνώ ότι είναι εντελως παραπλανητικό. Στο AFPD το canadair με εκπέτασμα 2,05, 9800gr βάρος και 82άρες μηχανές απογειωνόταν στα 3 μέτρα κάθετα!!!
     laugh laugh laugh laugh laugh laugh laugh

-Ένα μοντέλο scale (αλλά αληθινά scale, όχι μονοκοταριστό) το οποίο είναι ρητινωμένο, βαμένο, με  πριτσίνα,  panel lines, cokpit, retracts, πόρτες, hatches κλπ κλπ, ποτέ δεν μπορεί να έχει το βάρος ενός κοινού μοντέλου με αντίστοιχο εκπέτασμα ούτε ποτέ να έχει πτερυγικό φόρτο κάτω από 120γρ/τ.π. Έτσι κι αλλιώς δεν πρέπει να είναι ελαφρύτερο γιατί δεν θα έχει "υπόσταση" στον αέρα και θα είναι πολύ νευρικό στις αντιδράσεις του και ως εκ τούτου η πτήση του δεν θα είναι scale.

+1000000000 Thumbs up Thumbs up Thumbs up Thumbs up
    Καταγράφηκε

Pantelis Papageorgiou
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #57 στις: Παρασκευή, 6 Μαΐ 2011, 22:37:37 »

Στα πολύ σωστά που ανέφερε ο Παντελής να επισημάνω ότι δυστυχώς Παντελή το rudder δεν έχει περιθώρια αδυνατίσματος καθότι είναι τεράτιο.
    Εγώ είχα κάνει το λάθος να βάλω 2 σέρβο μέσα στην ουρά (ένα που έδεινε κίνηση στο aileron και ένα standby!!!! ) με αποτέλεσμα να
    προσθέσω χωρίς λόγο 100γρ στην ουρά για πλάκα!!! Αν θυμάμαι καλά γι ανα ζυγίσει το δικό μου το canadair  χρειάστηκε σχεδόν 350gr έρμα idiot2 idiot2

Οσο για το simulator συμφωνώ ότι είναι εντελως παραπλανητικό. Στο AFPD το canadair με εκπέτασμα 2,05, 9800gr βάρος και 82άρες μηχανές απογειωνόταν στα 3 μέτρα κάθετα!!!
     laugh laugh laugh laugh laugh laugh :

+1000000000 Thumbs up Thumbs up Thumbs up Thumbs up

Γι αυτό και όταν αποφασίζουμε την κατασκευή ενός scale μοντέλου καλο είναι να πηγάινουμε σε εκπετάσματα πάνω από 2,40 καθώς η ικανότητα ενός φτερού  να σηκώνει φορτία μεταβάλλεται σχεδόν εκθετικά με την αύξηση του μεγέθους του, λόγω της αντίστοιχης μεταβολής του συντελεστή Reynolds. Μπορείτε να το διαπιστώσετε ψάχνοντας διάφορα video στο Internet όπου μεγάλα scale μοντέλα με εκπέτασμα 3 μέτρα και άνω απογειώνονται μετά από 30-40μέτρα.

« Τελευταία τροποποίηση: Σάββατο, 7 Μαΐ 2011, 07:05:37 από Pantelis Papageorgiou » Καταγράφηκε
    "PAPPY"
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #58 στις: Παρασκευή, 6 Μαΐ 2011, 22:54:51 »

Γι αυτό και όταν αποφασίζουμε την κατασκευή ενός scale μοντέλου καλο είναι να πηγάινουμε σε εκπετάσματα πάνω από 2,40 καθώς η ικανότητα ενός φτερού  να σηκώνει φορτία μεταβάλλεται σχεδόν εκθετικά με την αύξηση του μεγέθους του, λόγω της αντίστοιχης μεταβολής του συντελεστή Reynolds. Μπορείτε να το διαπιστώσετε ψάχνοντας διάφορα video στο Internet όπου μεγάλα scale. Μοντέλα με εκπέτασμα 3 μέτρα και άνω απογειώνονται μετά από 30-40μέτρα.

Thumbs up Thumbs up Thumbs up Thumbs up
    Μέσα στο μυαλό μου είσαι απλά ίσως οι περισσότεροι δεν είναι εξοικιωμένοι με την μηχανική των ρευστών.
    Γι αυτό ανέφερα σε χωρίτερο post ότι μία ελαφριά  Wink Wink(?!) τροποποίηση στην κλίμακα να έχει πιό ικανοποιητικά αποτελέσματα.
    Ωστόσο το μόνο canadair (αν θυμάσαι την κουβέντα μας σε άλλο φόρουμ Παντελή) είναι του Γάλλου που ήταν 4m και έφερε δεξαμενη με 20kgr νερό.
    Το συγκεκριμένο απογειωνόταν άδειο σε λίγα μόλις μέτρα!!!!!

Καταγράφηκε

christos78
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #59 στις: Σάββατο, 7 Μαΐ 2011, 00:37:08 »

Σ ευχαριστο Παντελή που μας είπες και εσύ τι γνώμη σου πραχματικα μου έδωσες κουράγιο!είχα απελπιστεί τόσο που το κοίταζα και νόμιζα ότι έβλεπα μια κίτρινη πετρα με φτερά!Πληροφοριακά η δίαιτα όλες αυτές τις μέρες έπιασε τόπο,από 10800 που ζύγιζε τώρα είναι στα 8,5 κιλα χωρίς καύσιμα και μπαταρίες όμως.θα σας ενημερώσω για το τελικό αποτέλεσμα όταν τελειώσω
    Καταγράφηκε
    Σελίδες: 1 2 3 [4] 5 6 7     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Αεροπλάνα R/C - Καύσιμο  |  Γιγαντιαία, υπό κλίμακα και με βενζίνη (Συντονιστής: ArgyrisGiannetakis)  |  Θέμα: απο τι το χτισα????
    Μεταπήδηση σε: