Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.366 μηνύματα σε 12.374 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Δευτέρα, 20 Απρ 2026, 04:32:34

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Δευτέρα, 20 Απρ 2026, 04:32:34

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από Markhelis
    [Σήμερα στις 01:40]

από Loukis35
    [Χθες στις 15:46]

από ILIASDJ
    [Σάββατο, 18 Απρ 2026, 10:47:06]

[Παρασκευή, 17 Απρ 2026, 17:09:58]

[Παρασκευή, 17 Απρ 2026, 12:22:09]

από dominicm
    [Πέμπτη, 16 Απρ 2026, 12:17:38]

από TheLurker
    [Τετάρτη, 15 Απρ 2026, 22:18:16]

από CMarkop
    [Τρίτη, 14 Απρ 2026, 20:34:15]

[Τρίτη, 7 Απρ 2026, 13:22:33]

από tsiou
    [Δευτέρα, 6 Απρ 2026, 16:08:45]

από Yiannis_S
    [Παρασκευή, 3 Απρ 2026, 21:34:33]

[Δευτέρα, 30 Μαρ 2026, 15:19:53]

από dominicm
    [Κυριακή, 29 Μαρ 2026, 16:16:51]

[Σάββατο, 28 Μαρ 2026, 23:22:09]

[Πέμπτη, 26 Μαρ 2026, 23:29:08]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309366
    Σύνολο θεμάτων: 12374
    Online σήμερα: 493
    Online έως τώρα: 1194
    (Τετάρτη, 1 Απρ 2026, 04:29:41)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 0
    Επισκέπτες: 277
    Συνολικά: 277
    Στυλ εμφάνισης

Μην ανοίγετε εδώ θέματα που δεν έχουν καμμία σχέση με αερομοντελισμό. Το πιθανότερο είναι οτι θα διαγραφούν γιατί είναι εκτός αντικειμένου του Aeromodelling GR.

Σελίδες: 1 [2] 3 4 5 6     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ  (Αναγνώστηκε 22297 φορές)
    fotis400
    Aeromodeller Sr. Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« Απάντηση #15 στις: Παρασκευή, 20 Οκτ 2006, 12:50:52 »

Παράθεση
    Καλημέρα.

Να ρωτήσω κάτι.

Μήπως, για τη σωστή μέτρηση του ήχου(doppler) χρειάζεται να έχουμε ιδανικές συνθήκες πίεσης θερμοκρασίας κτλ;;.

Φαντάζομαι πως άν θέλεις να επαναλάβεις το πείραμα μετά απο τρείς ημέρες, με διαφορετικό καιρό, και σε άλλο τόπο ίσως να θέλει reset.

Παιδία μην ανυσυχήτε, μεταβολές στιν ταχύτητα του ήχου υπάρχουν, αλλά είναι πολύ μικρές και δεν χρειάζεται να ανυσηχούμε γι' αυτές. Όλα αυτά τα έχω ελέγξει πιο πριν, και τις εξισώσεις τις φυσικής, αλλά έχω κάνει πάρα πολλά πειράματα και είδα ότι δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα. Επίσης μοντελιστές από το εξωτερικό με τους οποίους έχω μιλήσει πάνω στο θέμα, παρατήρησαν και αυτοί πως δεν διμιουργούνται διαφορές με τον καιρό (άντε σε ακρέα καιρικά φαινόμενα, να υπάρχει απόκλιση μόνο μερικών χλμ/ώρα, 2-3)
    Καταγράφηκε
    fotis400
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #16 στις: Παρασκευή, 20 Οκτ 2006, 13:02:03 »

Βήμα 2ο

Αφού λοιπόν έχουμε τον ήχο πρέπει να τον επεξεργαστούμε, ώστε να πάρουμε τα στοιχεία που θέλουμε. Πρέπει ο ήχος να μεταφερθεί στον υπολογιστή και να είναι σε μορφή wave. Για να γίνει αυτό υπάρχουν πολλοί τρόποι: από κασετόφωνο παίρνουμε από τα ακουστικά και δίνουμε στο line in, από κινητό με Bluetooth ή υπέρυθρες, καλώδιο κ.λ.π.

Το πρόγραμμα το οποίο χρειάζεται εδώ είναι είτε το Spectrogram είτε το Oscilliscope 2.51. Προτείνω το πρώτο, είναι κατά πολύ πιο εύκολο στην χρήση. Μπορείτε να τα κατεβάσετε από τα παρακάτω link:

Spectrogram
    http://www.visualizationsoftware.com/gram/gramdl.html

Oscilloscope 2.51
    http://cytium.net/hobby/software.htm

Το πώς θα γίνει η δουλεία θα το εξηγήσω με βάση το Spectrogram, αφού το θεωρό καλύτερο, όποιος θέλει πληροφορίες για το WINSCOPE ας μου πει.

Ανοίγουμε το πρόγραμμα και από το μενού file επιλέγουμε analyze file και ανοίγουμε το αρχείο που μας ενδιαφέρει. Θα εμφανιστεί μια οθόνη με ρυθμίσεις, προτείνω τις ακόλουθες (τουλάχιστον για αρχή):

* unsso_ossoei.JPG (35.98 KB, 572x299 - εμφανίστηκε 310 φορές.)
    Καταγράφηκε
    fotis400
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #17 στις: Παρασκευή, 20 Οκτ 2006, 13:03:45 »

Για μία σωστή ηχογράφηση η εικόνα που θα εμφανιστεί θα είναι η εξής:

Μαύρο ή σκούρο μπλε φόντο, το οποίο είναι απλά θόρυβος είτε από το περιβάλλον είτε από χαμηλή ποιότητα ηχογράφησης.

Πάνω σε αυτό το φόντο θα πρέπει να υπάρχουν μερικές παράλληλες, όχι απαραίτητα ευθείες γραμμές, με πολύ έντονο μπλε χρώμα ή ακόμα καλύτερα κίτρινο προς κόκκινο. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να έχουν έντονη χρωματική αντίθεση με το φόντο ώστε να είναι καλά ορατές. Αυτές οι γραμμές μας ενδιαφέρουν και αποτελούν τις αρμονικές συχνότητες του ήχου. Η πρώτη αρμονική, δηλαδή η πρώτη γραμμή (ξεκινώντας από κάτω πάντα), είναι ο ίδιος ο ήχος, αλλά επειδή συνήθως είναι πολύ χαμηλής ποιότητας και δεν ξεχωρίζει από τον θόρυβο προτιμώ να χρησιμοποιώ κάποια άλλη αρμονική (π.χ. 4η δηλ. τέταρτη γραμμή από κάτω). Γενικότερα επιλέγουμε την πιο έντονη και καθαρή.

* unsso_ossoei2.JPG (122 KB, 634x458 - εμφανίστηκε 313 φορές.)
    Καταγράφηκε
    dim sofos
    Aeromodeller Hero Member

..Καλύτερα να πετάς παρά να μιλάς.

« Απάντηση #18 στις: Παρασκευή, 20 Οκτ 2006, 13:13:56 »

Φίλε foti.

Μετά απο R&D, με κορυφαία κεφάλια στα ηλεκτρονικά κτλ, Βγήκε το πόρισμα πως με αυτή τη μέθοδο μόνο
    σχετική ταχύτητα μπορείς να έχεις.
    Καταγράφηκε
    dim sofos
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #19 στις: Παρασκευή, 20 Οκτ 2006, 13:25:08 »

Mε doppler μετράνε την ταχύτητα των πυραυλικών συστημάτων.
    Αλλά..γνωρίζουν απο πρίν τον κύκλο εκπομπών του κινητήρα με στατικές μετρήσεις.
    Το σημαντικότερο απο όλα είναι η τοποθέτηση του μικρόφωνου. Πρέπει να βρίσκεται στον ίδιο άξονα
    εκπομπών, με αυτό του ήχου του αεροπλάνου. Άν όχι δέν παίρνεις πραγματικές ενείξεις, αλλά σχετικές.  Wink
    Καταγράφηκε
    v_tolias
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #20 στις: Παρασκευή, 20 Οκτ 2006, 13:25:54 »

Μου φαίνεται ότι δεν έχεις ακουστά για τα κόλπα που κάνω.....

Υπάρχει ένας πολύ απλός τρόπος να βρεις την ταχύτητα του αεροπλάνου σου εξ' αποστάσεως. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι μια συσκευή για να ηχογραφήσεις την μηχανή του αεροπλάνου σου, ένα ειδικό πρόγραμμα ανάλυσης του ήχου (που θα σου πω που θα βρεις) ένα spreedsheet για excel που έφτιαξα ειδικά για την περίπτωση...

Αρχικά να σου εξηγήσω πως δουλεύει: Σε κάθε ήχο που παράγεται και η πηγή του κινείται δημιουργείται ένα φαινόμενο παραμόρφωσης του ήχου, το Doppler effect. Το μόνο που κάνω εγώ είναι να εντοπίσω αυτή την παραμόρφωση, να δω σε πόσο έντονο βαθμό είναι και έτσι συμπεραίνω την ταχύτητα του αεροπλάνου. Επίσης με παρόμοιο τρόπο μπορώ να υπολογίσω και το RPM της μηχανής (σε κανονικές συνθήκες πτήσης).

Όσο πολύπλοκα και αν ακούγονται τα παραπάνω, πίστεψε με είναι αρκετά απλά για να τα καταφέρει ο οποιοσδήποτε.

Το μόνο μειονέκτημα: πρέπει η επεξεργασία να γίνει στο υπολογιστή στο σπίτι. (Εκτός βέβαια αν  έχεις laptop και κάποιον να το χειρίζεται, οπότε έχεις αποτελέσματα την ώρα που πετάς  Wink).

Επίσης σε jet αεροπλάνο δε μπόρεσα να βγάλω αποτελέσματα. Δεν έχει δοκιμαστεί σε ελικόπτερο (και δεν νομίζω ότι δουλεύει), σε ηλεκτρικό αεροπλάνο (εδώ πιστεύω ότι θα λειτουργήσει κανονικότατα αλλά δεν  θα έχεις μέτρηση RPM). Σε τετράχρονη μηχανή τώρα δοκιμάζεται οπότε περίμενε νέα σε δύο-τρεις εβδομάδες (όταν λέω δοκιμάζεται εννοώ ότι σίγουρα θα δουλέψει κανονικότατα, απλά πρέπει να κάνω ένα πείραμα ακόμα για να σιγουρευτώ για μια παράμετρο στο spreadsheet).

Πάντως σε δίχρονο κινητήρα δουλεύει άψογα. Ακρίβεια περίπου +/- 5χλμ/ώρα και +/- 200 RPM.

Σε λίγο η συνέχεια…

Δηλαδη ολα αυτα που κανεις ειναι πιο απλα απο το να παρεις το αυτοκινητο να μηδενισεις το κοντερ και να μετρησεις 100 μετρα και μετα ενας φιλος(που μολις βρηκες στο αεροδρομιο) να χρονομετρησει με το κινητο του και μετα να κανεις μια διαιρεση? idiot2 idiot2 idiot2 idiot2
    Αν βαλεις πολλα μετρα η ακριβεια μπορει να γινει πολυ μεγαλυτερη απο το doppler ,αφου τα δεκατα του δευτερολεπτου που θα χασεις θα ειναι ιδια περιπου για καθε μετρηση ανεξαρτητα της αποστασης!!Ετσι αν χασεις 1s στα 400μ δεν ειναι τιποτα μπροστα στο 1s στα 50μ... Wink Wink

Ακομα δουλευει σε ελικοπτερα,αεροπλανα(θερμικα και ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ),ανεμοπτερα,πουλια,μπαλες,πετρες,πιπουλα,jets, με διχρονους,τετραχρονους,τουρμπινες,brushed & brushless motors και οτι μπορεις να φανταστεις!!! idiot2 idiot2 idiot2
    Ενα μειωνεκτημα βρσκω σε σχεση με το doppler...Δεν υπολογιζει τα RPM(σε διχρονο μεχρις στιγμης οπως λες)!!
    Τελος τα κινητα(αυτες οι τρομερες πλεον συσκευες που μονο ελληνικο καφε δεν ψηνουν) ηχογραφουν σε mp3(τις περισσοτερες φορες)!!Ξερεις τι ποιοτητα ηχου χανεις κατα την αποσυμπιεση του ηχου σε wav....Ολες οι μετατροπες ηχου απο μια μορφη σε μια αλλη συνεπαγεται και αλλοιωση ,που φυσικα το ανθρωπινο αυτι δεν την αντιλαμβανεται αλλα ενα πιο ευαισθητο???π.χ. ενος σκυλου?? Azn Azn Azn Azn

Και κατι αλλο γαι τον dim sofo!!!Σωστη ειναι η σχετικη ταχυτητα που λες,γι'αυτο ο fotis400 ειπε ολα αυτα τα "σταθερα"...Ετσι η σχ. ταχυτητα ειναι η ταχυτητα του μοντελλου!!!!!! Thumbs up Thumbs up Thumbs up
    Καταγράφηκε

Κανένα δεν έμεινε εκέι πάνω...
    Serafim
    Administrator

« Απάντηση #21 στις: Παρασκευή, 20 Οκτ 2006, 13:47:38 »

Δεν είναι καλύτερο να αφήσετε τον άνθρωπο να τελειώσει, μια που κάνει τον κόπο να γράψει εδώ μια μέθοδο που μπορεί για κάποιους να μην είναι η ευκολότερη, για κάποιους άλλους μπορεί να μην είναι σωστή, αλλά σίγουρα έχει πολύ ενδιαφέρον;  Δεν είναι καλό να απαξιώνετε έστω και τον κόπο του να κάτσει να γράψει όλα αυτά εδώ, χωρίς καν να έχει ολοκληρώσει.  Στο κάτω κάτω μιλάει για κάτι που κάνει πρακτικά, απ' ότι κατάλαβα δεν είναι και ο μοναδικός που το χρησιμοποιεί, οπότε μάλλον κάποια βάση έχουν αυτά που γράφει.

Σεραφείμ
    Καταγράφηκε

There is no greater force in the world than wrong rudder
    dim sofos
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #22 στις: Παρασκευή, 20 Οκτ 2006, 14:07:58 »

Serafim έχεις δίκιο. Δέν απαξιώνουμε το φίλο μας foti, απλά περνάμε κάποιες πληροφορίες  με λάθος
    χρονική σειρά.  Thumbs up
    Καταγράφηκε
    fotis400
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #23 στις: Παρασκευή, 20 Οκτ 2006, 14:44:40 »

Παράθεση
    Φίλε foti.

Μετά απο R&D, με κορυφαία κεφάλια στα ηλεκτρονικά κτλ, Βγήκε το πόρισμα πως με αυτή τη μέθοδο μόνο
    σχετική ταχύτητα μπορείς να έχεις.

Δηλαδη? Σχετική ως προς τι?  Αν καταλαβαίνω καλά εννοείς ανακρίβεια των αποτελεσμάτων.

Πρόσεξε  δεν εννοώ αποτελέσματα με ακρίβεια 132,245781245687 buck2.... χλμ/ώρα αλλά ακρίβεια 130χλμ/ώρα. Αυτό δεν σου αρκεί? Που πιστεύεις ότι δημιουργείται το λάθος, είναι τοσο μεγάλες οι αποκλίσεις που κάνουν το σύστημα άχρηστο? (Δεν το νομίζω)

Παράθεση
    Mε doppler μετράνε την ταχύτητα των πυραυλικών συστημάτων.
    Αλλά..γνωρίζουν απο πρίν τον κύκλο εκπομπών του κινητήρα με στατικές μετρήσεις.
    Το σημαντικότερο απο όλα είναι η τοποθέτηση του μικρόφωνου. Πρέπει να βρίσκεται στον ίδιο άξονα
    εκπομπών, με αυτό του ήχου του αεροπλάνου. Άν όχι δέν παίρνεις πραγματικές ενείξεις, αλλά σχετικές

Το doppler χρησιμοποιείται στα ρανταρ των πυράυλων, των αεροσκαφών (π.χ. το ραντάρ του F-15 στηρίζεται πάνω στο φαινόμενο αυτό και θεωρείται ένα από τα καλύτερα συστήματα) στα πλοία και σε πολλές άλλες χρήσεις.

Οι στατικές μετρήσεις προφανώς δεν σου εξηγήσαν γιατί γίνονται... Γιατί ο πύραυλος απλά δεν περνά μπροστά από το μικρόφωνο, Μόνο απομακρύνεται από αυτό. Είναι μια ειδική περίπτωση, την οποία έχω συμπεριλάβει στο spreadsheet μου (μέτρηση ταχύητητας χωρις το αεροπλάνο να παιρνά μπροστά από το μικρόφωνο και με εισαγωγή στατικών μετρήσεων).

Όσο για τους πυραύλους να θυμάσαι ότι κινούνται με υπερυχητικές ταχύτητες, παράγουν τελίως διαφορετικό ήχο από της μηχανής ενός αεροπλάνου, και γενίκότερα συμβαίνουν φαινόμενα που ούτε γνωρίζω αλλά ούτε και με ενδιαφέρουν. Άλλο ο πύραυλος του στρατού με ακρίβια μερικών χιλιοστών και υποστήριξη δορυφόρου, και άλλο το μοντέλο το δικό μου και το δικό σου που απλά βλέπουμε με τι ταχύτητα κινήται. Μην μπλέκουμε τα πράγματα...

Επίσης στους κινητήρες μας συμβαίνει το εξής... ο ήχος κινήται προς όλες τις κατευθήνσεις (σφαιρικά) με ακριβώς την ίδια ταχύτητα, άρα δεν υπάρχει και άξονας. Στους κινητήρες πυραύλων υπάρχει άξονας, και ύπάρχουν πολλά άλλα πράγματα που δεν έχουν σχέση εδώ.

Παράθεση
    Δηλαδη ολα αυτα που κανεις ειναι πιο απλα απο το να παρεις το αυτοκινητο να μηδενισεις το κοντερ και να μετρησεις 100 μετρα και μετα ενας φιλος(που μολις βρηκες στο αεροδρομιο) να χρονομετρησει με το κινητο του και μετα να κανεις μια διαιρεση?    
    Αν βαλεις πολλα μετρα η ακριβεια μπορει να γινει πολυ μεγαλυτερη απο το doppler ,αφου τα δεκατα του δευτερολεπτου που θα χασεις θα ειναι ιδια περιπου για καθε μετρηση ανεξαρτητα της αποστασης!!Ετσι αν χασεις 1s στα 400μ δεν ειναι τιποτα μπροστα στο 1s στα 50μ...  

Συμφωνώ πως είναι και αυτός ένας τρόπος, δεν λέω πως είναι άκυρος, είναι και αυτό μια ιδέα και το δέχομαι. Όμως και αυτό που λέω εγώ είναι άλλη μία ιδέα. Εγώ προτιμώ τον δικό μου τρόπο αφού μόνο ηχογραφείς, τίποτα άλλο. διαφορετικά θα έπρεπε να μετράω, να χρονομετράω, να βρήσκω άτομα για βοήθεια και θα έπρεπε να βρω και χώρο 400m! Ενώ απλά ηχογραφώ! και μου δίνεται η δυνατότητα κάθε Κυριακή να κάνω μετρήσεις,έστω για πλάκα, κάτι που διαφορετικά δεν θα έκανα. Πες μου, εσύ πόσες φορές μέχρι τώρα έχεις μπει στην διαδικασία που περιγράφεις?  Για μενα ακούγεται εφιάλτης ( είναι στο χαρακτήρα μου να θέλω να κάνω την ζωή μου εύκολη) και γι' αυτό τον λόγο εψαξα για εναλακτηκές και βρήκα αυτό το σύστημα.

Παράθεση
    Ακομα δουλευει σε ελικοπτερα,αεροπλανα(θερμικα και ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ),ανεμοπτερα,πουλια,μπαλες,πετρες,πιπουλα,jets, με διχρονους,τετραχρονους,τουρμπινες,brushed & brushless motors και οτι μπορεις να φανταστεις!!!  

Εδώ ζητώ συγνώμη γιατί δεν τα έγραψα σωστά. Μέτρηση ταχύτητας έχεις σε όλα τα παραπάνω, αλλά και σε ότι άλλο μπορείς να φανατστείς (αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες, σκάφη, λουλουδάκια και πεταλούδες, σε σκύλους που κυνηγούν γατιά, αν βεβαια ο σκύλος γαβγίζει δυνατά. Όσο περίεργο και αν ακούγεται τα ανεμόπτερα κάνουν τις καλίτερες ηχογραφήσεις!!!!)

Παράθεση
    Ενα μειωνεκτημα βρσκω σε σχεση με το doppler...Δεν υπολογιζει τα RPM(σε διχρονο μεχρις στιγμης οπως λες)!!  

Πρόσεξε RPM μπορείς να έχεις για όλες τις μηχανές, δίχρονες τετράχρονες, βενζίνης, ακόμα και για την μηχανή του αυτοκινήτου σου, αλλά πρέπει πιο πριν να έχει γίνει η κατάληλη ρύθμιση στο πρόγραμμα. Αυτή την ρύθμιση θέλω να επιβεβαιώσω ότι έχω κάνη σωστή και σύντομα θα μπορείτε να μετρλησετε κάθε ίδους κινητήρα.

Παράθεση
    Τελος τα κινητα(αυτες οι τρομερες πλεον συσκευες που μονο ελληνικο καφε δεν ψηνουν) ηχογραφουν σε mp3(τις περισσοτερες φορες)!!Ξερεις τι ποιοτητα ηχου χανεις κατα την αποσυμπιεση του ηχου σε wav....Ολες οι μετατροπες ηχου απο μια μορφη σε μια αλλη συνεπαγεται και αλλοιωση ,που φυσικα το ανθρωπινο αυτι δεν την αντιλαμβανεται αλλα ενα πιο ευαισθητο???π.χ. ενος σκυλου??    

Τα κίνητα δεν αποθηκεύουν σε mp3 (τουλάχιστον ΟΛΑ όσα έχω πιάσει στα χέρια μου εγω). Αποθηκέυουν σε AMR. Γενικότερα όμως οποιαδήποτε μετατροπή (AMR TO WAVE, MP3 TO WAVE) είανι λογικό να μειώνει την ποιότητα, όμως εμάς δεν μας επηρεάζει καθόλου. Πραγματικά μετατροπές από κινητό έχω κάνει άπειρες, όμως ποτέ, μα ποτέ δεν δημιουργήθηκε το παραμικρό πρόβλημα. Μπορεί η χρειά του ήχου να αλειώνεται σε κάποιο ανεπέσθητο βαθμό, αλά δεν επειρεάζει τα στοιχεία που μας ενδοιαφέρουν. Επίσης οι πολύ υψηλές συχνότητες, αυτές που δεν ακούει το αυτί μας (τις οποίες καταστρέφει το mp3 απ' όσο ξέρω) μας είναι εντελώς άχρηστες.

Τέλος τις ηχογραφήσεις δεν τις κάνω για τον σκύλο μου αλλά για το υπολογιστή μου Tongue Tongue Tongue....

*** Ας μου εξηγήσει κανείς τι εννοείτε με τον όρο "σχετική ταχύτητα"...
    Παράθεση
    Και κατι αλλο γαι τον dim sofo!!!Σωστη ειναι η σχετικη ταχυτητα που λες,γι'αυτο ο fotis400 ειπε ολα αυτα τα "σταθερα"...Ετσι η σχ. ταχυτητα ειναι η ταχυτητα του μοντελλου!!!!!!  

Παράθεση
    Στο κάτω κάτω μιλάει για κάτι που κάνει πρακτικά, απ' ότι κατάλαβα δεν είναι και ο μοναδικός που το χρησιμοποιεί, οπότε μάλλον κάποια βάση έχουν αυτά που γράφει.

Σίγουρα δεν είμαι ο μοναδικός. Στοεξωτερικό χρησιμοποιείται ακόμα και στους αγώνες PYLON
    Καταγράφηκε
    fotis400
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #24 στις: Παρασκευή, 20 Οκτ 2006, 14:47:46 »

Να και η συνέχεια….

Σε κάθε σωστή διέλευση όλες οι αρμονικές πρέπει να έχουν ορισμένο σχήμα, οριζόντια ευθεία γραμμή η οποία την στιγμή που το μοντέλο περνά μπροστά από το μικρόφωνο γίνεται καμπύλη προς τα κάτω και αμέσως μετά πάλι ευθεία και οριζόντια αλλά σε χαμηλότερο επίπεδο από πριν. Αν δεν υπάρχουν ευθείες, π.χ. η γραμμή “κυματίζει” λίγο τότε σημαίνει ότι το αεροπλάνο δεν είχε σταθερή ταχύτητα ή υψόμετρο.

Μία πολύ καλή ηχογράφηση φαίνεται στο παραπάνω σχήμα.

Τώρα…
    Βρίσκουμε την γραμμή που μας αρέσει (πιο καθαρή δηλαδή) και βάζουμε τον κέρσορα του ποντικιού πρώτα ακριβώς πάνω σε ένα οποιοδήποτε σημείο στο πρώτο (υψηλότερο) οριζόντιο και ευθύ την γραμμής (παραπάνω εικόνα) και διαβάζουμε κάτω αριστερά στο παράθυρο του προγράμματος την συχνότητα (εικόνα: Frequency (Hz): 1469 +/- 5.4). Σημειώνουμε την συχνότητα και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για το δεύτερο και χαμηλότερο τμήμα της γραμμής.

Αυτές οι δύο συχνότητες φτάνουν για να βρούμε την ταχύτητα, αλλά όχι για το RPM. Γι’ αυτή την περίπτωση χρειάζονται και άλλα στοιχεία, για τα οποία θα γράψω αργότερα, όπου θα εξηγήσω γενικότερα της δυνατότητες του αρχείου ECXEL που έγραψα.

Προς το παρόν αυτά φτάνουν.

Βήμα 3ο

Κανονικά σε αυτό το βήμα που είναι και το τελευταίο πρέπει να γίνει η επεξεργασία των συχνοτήτων από το spreadsheet, όμως θα ήθελα να του κάνω ορισμένες τροποποιήσεις πριν του κάνω upload. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει δυστυχώς να περιμένετε λίγο ( δηλαδή, ίσως και σήμερα το απόγευμα να είναι έτοιμο, αλλά δεν υπόσχομαι τίποτα). Αυτή θα είναι μία πρώτη έκδοση. Σύντομα σε μερικές μέρες – εβδομάδα, θα ετοιμάσω και μία καινούρια έκδοση που θα υποστηρίζει ηλεκτρικά, και τετράχρονες.

Ως τότε θα πρότεινα όσοι έχουν κάποιο simulator να το χρησιμοποιήσουν για να κάνουν μερικές ηχογραφήσεις και να εξοικειωθούν με το πρόγραμμα, τον τρόπο που πρέπει να πετάξει το μοντέλο, και τον τρόπο που βρίσκουμε τις συχνότητες. (Εννοείται πως ο εξομοιωτής δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα αλλά τουλάχιστον σε βάζει στο πνεύμα…)

Φώτης
    Καταγράφηκε
    v_tolias
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #25 στις: Παρασκευή, 20 Οκτ 2006, 16:07:43 »

Η ταχυτητα ειναι ενα σχετικο μεγεθος!!Οταν κατι κινειται σε σχεση με ενα σωμα δεν σημαινει οτι κινειται σε σχεση με ολα τα σωματα!!π.χ. ενα αυτοκινητο κινειται σε σχεση με ενα εναν ανθρωπο που βρισκεται εξω απο αυτο σταματιμενος αλλα δεν κινειται σε σχεση με το αυτοκινητο που κινειται με την ιδια ταχυτητα μπροστα του!!!Η γη κινειται ως προς τον ηλιο αλλα δεν κινειται ως προς εμας(εκτος αν περπαταμε).... Cheesy Cheesy Cheesy
    Αριθμιτικα παραδειγματα:
    1)Αν Δυο αυτοκινητα κινουνται ΑΝΤΙΘΕΤΑ.Το 1 με 20 κμ/ω και το αλλο με 30κμ/ω.Η σχετικη ταχυτητα τους ειναι 50 κμ/ω
    2)Αν δυο αυτοκινητα κινουνται το ενα μπροστα απο το αλλο.Το 1 κινειται με 20 κμ/ω και το αλλο με 30 μκ/ω.Η σχ. ταχυτητα τους ειναι 10κμ/ω
    3)Αν δυο αυτοκινητα κινουνται το ενα μπροστα απο το αλλο.Και τα δυο κινουνται με 30κμ/ω.Η σχ. ταχυτητα τους ειναι 0 κμ/ω

Φυσικα και θα διαβασω και θα μαθω απο τη μεθοδο του foti..Δεν θα ειχα στειλει μνμ αν ηξερα οτι θα μας περιγραψει τι ακριβως κανει αλλα θα τον αφηνα να τελειωσει!!!!!
    Και κατι ακομα:Φυσικα δεν χρειαζεται 400μ διαδρομος!!100 φτανουν πιστευω αλλα οσο περισοοτερα τοσο καλυτερα....Για να ηχογραφισεις δεν χρειαζεσαι ενα χερι ακομα?? idiot2 idiot2
    Και πανω απ'όλα συζητηση κανουμε!!!Αν δεν διαφωνουσαμε δεν θα συζητουσαμε τοσο
    Καταγράφηκε

Κανένα δεν έμεινε εκέι πάνω...
    dim sofos
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #26 στις: Παρασκευή, 20 Οκτ 2006, 16:25:48 »

Φίλε Φώτη φαίνεται καθαρά, πώς έχεις ασχοληθεί αρκετά με το θέμα, και μου αρέσει πολύ αυτό.

Δέν έχω σκοπό να βγάλω την μέθοδο που ακολουθείς άστοχη!!.

Απλά εξετάζω και εγώ καθημερινά διάφορα πράγματα στην εταιρία, που αφορούν τέτοια project.

Η σχετική ταχύτητα με την πραγματική, στην δική σου μόνο περίπτωση έχει να κάνει καθαρά με
    τον άξονα εκπομπής.( όλοι οι κινητήρες, καθώς και πηγές παραγωγής ήχου) έχουν κατα κύριο λόγο συγκεκριμένη κατεύθυνση.(Ναί μπορούμε να πούμε ότι είναι σφαιρικός ο ήχος που ακούμε) αλλά αυτό
    οφείλεται καθαρά στο χώρο που απλώνεται ο ήχος.

Εσύ μαζεύεις τον ήχο απο την περιοχή, ενώ θα έπρεπε να έρχεται ο ήχος σε σένα.(Αυτό ονομάζω σχετική ταχύτητα)

Σε σχέση βέβαια με ένα αντικείμενο που τρέχει ώς προς ένα άλλο που είναι σταθερό, ή δύο ταυτόχρονα κινούμενα αντικείμενα, ας μήν τα πολυλογώ ξέρουμε..

« Τελευταία τροποποίηση: Παρασκευή, 20 Οκτ 2006, 18:20:54 από dim sofos » Καταγράφηκε
    fotis400
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #27 στις: Παρασκευή, 20 Οκτ 2006, 19:34:50 »

Παράθεση
    Η ταχυτητα ειναι ενα σχετικο μεγεθος!!Οταν κατι κινειται σε σχεση με ενα σωμα δεν σημαινει οτι κινειται σε σχεση με ολα τα σωματα!!π.χ. ενα αυτοκινητο κινειται σε σχεση με ενα εναν ανθρωπο που βρισκεται εξω απο αυτο σταματιμενος αλλα δεν κινειται σε σχεση με το αυτοκινητο που κινειται με την ιδια ταχυτητα μπροστα του!!!Η γη κινειται ως προς τον ηλιο αλλα δεν κινειται ως προς εμας(εκτος αν περπαταμε)....   
    Αριθμιτικα παραδειγματα:
    1)Αν Δυο αυτοκινητα κινουνται ΑΝΤΙΘΕΤΑ.Το 1 με 20 κμ/ω και το αλλο με 30κμ/ω.Η σχετικη ταχυτητα τους ειναι 50 κμ/ω
    2)Αν δυο αυτοκινητα κινουνται το ενα μπροστα απο το αλλο.Το 1 κινειται με 20 κμ/ω και το αλλο με 30 μκ/ω.Η σχ. ταχυτητα τους ειναι 10κμ/ω
    3)Αν δυο αυτοκινητα κινουνται το ενα μπροστα απο το αλλο.Και τα δυο κινουνται με 30κμ/ω.Η σχ. ταχυτητα τους ειναι 0 κμ/ω

Εννοείται πως η ταχύτητα πάντα μετριέται ως προς ένα σημείο αναφοράς!!!! Εννοείται πως υπάρχει σχέση σημείου αναφοράς και σημείου μελέτης!!! Εννοείται πως το σημείο αναφοράς είναι το μικρόφωνο και το σημείο μελέτης το αεροπλάνο!!! (Αν για κάποιον δεν ενοείται κάτι απότα παραπάνω, τότε υπάρχει πρόβλημα  worry )

Επίσης εννοείται πως η ταχύτητα που μετράμε και με το Doppler αλλά και με χρονομέτρηση είναι η ταχύτητα εδάφους (groundspeed) και όχι η ταχύτητα αέρα (airspeed). Δηλαδή η ταχύτητα με την οποία ταξιδεύει τα αεροπλάνο σε σχέση με το έδαφος και όχι η ταχύτητα με την οποία περνά ο αέρας από τα φτερά. Με την κατάλληλη μαθηματική σχέση πιστεύω πως ο καθένας μας μπορεί να βρει από την μια, την άλλη.

Παράθεση
    Για να ηχογραφισεις δεν χρειαζεσαι ενα χερι ακομα?? 

Μην είσαι τόσο αρνητικός στην τεχνολογία... Crazy2 Crazy2 Crazy2 Απλά, όπως και να το κάνεις η διαδικασία της ηχογράφησης είναι αρκετά πιο απλή από το να κάθεσαι και να χρονομετράς, νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε σε αυτό. Στην χειρότερη περίπτωση ενεργοποίησε το κινητό πριν πετάξεις και ακούμπησε το κάπου δίπλα σου! Απλά τα πράγματα, δεν είναι επιστήμη!!!!!!

« Τελευταία τροποποίηση: Παρασκευή, 20 Οκτ 2006, 19:36:56 από fotis400 » Καταγράφηκε
    kerpinis
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #28 στις: Παρασκευή, 20 Οκτ 2006, 19:37:34 »

fotis400

Συγχαρητήρια για τον κόπο και τις ώρες που έχεις αφιερώσει στο θέμα σου. Ελπίζω να μας ανοίξεις και εμάς τα μάτια μιας και όπως λεέι και ο Δημήτρης αυτά για τα οποία τώρα κοπιάζεις κάποοι τα πληρώνουν εκατομύρια ευρώ...Σε άλλη ποιότητα βέβαια.
    Λυπάμαι αλλά θα ήθελα να σου μεταφέρω πολλά πράγμα από δοκιμές μετρήσεις αλλά και τρόπους κατασκευής μονάδας υπολογισμού ταχύτητας/απόστασης από σημείο κλπ αλλά με διακρίνει το νατοικό απ΄΄ορρητο και μου αρέσει η δουλειά μου ( Προς το παρών!) και δεν μπορω να τα μεταφέρω σε δημόσια συζήτηση.

Είσσαι σε καλό δρόμο με κάποια μικρά offset αλλά μας βάζεις τα μάτια κ μπράβο σου! Thumbs up

Μάνος
    Καταγράφηκε
    fotis400
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #29 στις: Παρασκευή, 20 Οκτ 2006, 19:53:02 »

Παράθεση
    Φίλε Φώτη φαίνεται καθαρά, πώς έχεις ασχοληθεί αρκετά με το θέμα, και μου αρέσει πολύ αυτό.

Δέν έχω σκοπό να βγάλω την μέθοδο που ακολουθείς άστοχη!!.

Απλά εξετάζω και εγώ καθημερινά διάφορα πράγματα στην εταιρία, που αφορούν τέτοια project.

Η σχετική ταχύτητα με την πραγματική, στην δική σου μόνο περίπτωση έχει να κάνει καθαρά με
    τον άξονα εκπομπής.( όλοι οι κινητήρες, καθώς και πηγές παραγωγής ήχου) έχουν κατα κύριο λόγο συγκεκριμένη κατεύθυνση.(Ναί μπορούμε να πούμε ότι είναι σφαιρικός ο ήχος που ακούμε) αλλά αυτό
    οφείλεται καθαρά στο χώρο που απλώνεται ο ήχος.

Εσύ μαζεύεις τον ήχο απο την περιοχή, ενώ θα έπρεπε να έρχεται ο ήχος σε σένα.(Αυτό ονομάζω σχετική ταχύτητα)

Σε σχέση βέβαια με ένα αντικείμενο που τρέχει ώς προς ένα άλλο που είναι σταθερό, ή δύο ταυτόχρονα κινούμενα αντικείμενα, ας μήν τα πολυλογώ ξέρουμε..

Νομίζω ότι κατάλαβα τι εννοείς αλλά επίσης νομίζω ότι η συζήτηση έχει ξεφύγει από το επίπεδο το οποίο μπορεί να παρακολουθήσει ο μέσος μοντελιστής.

Τι κατάλαβα εγώ: Εννοείς πως παρόλο που ο ήχος κινείται προς όλες τις κατευθύνσεις υπάρχει ένας άξονας εκπομπής, στην περίπτωση μας ο νοητός άξονας που ξεκινά από την εξάτμιση της μηχανής και είναι παράλληλος με την κίνηση αυτών. Πάνω σ’ αυτόν τον άξονα ο ήχος, υποθέτω, είναι σημαντικά πιο ισχυρός. Εννοείς λοιπόν πως αν δεν “πιάσουμε” τον άξονα αυτόν ο ήχος δεν θα είναι αρκετά δυνατός και το μικρόφωνο θα πιάνει τις ανακλάσεις του άξονα αυτού και θα δημιουργούνται παραμορφώσεις, και αυτό γιατί ο ήχος θα προέρχεται από το έδαφος, τα δεντράκια κ.λ.π. και όχι από την μηχανή.

Αυτό πράγματι συμβαίνει, ΑΛΛΑ:  ο ήχος του κινητήρα είναι αρκετά δυνατότερος από τι ανακλάσεις αυτές, οι οποίες είναι ανίσχυρες λόγω του ότι το αεροπλάνο πετά συνήθως ψηλά και άρα γύρω του και από επάνω δεν υπάρχουν εμπόδια που θα δημιουργήσουν ανακλάσεις, αλλά μόνο από κάτω, και τα εμπόδια αυτά δεν παρουσιάζουν υψηλή ανακλαστικότητα, π.χ. δέντρα ή χώμα. Άρα τελικά μας μένει μόνο ο ήχος της μηχανής.

Αυτό μπορώ να το αποδείξω και πρακτικά… Σκέψου ότι οι ανακλάσεις θα είναι διαφορετικής συχνότητας και θα φτάνουν σε διαφορετική στιγμή στο μικρόφωνο. Αυτό γιατί το αντικείμενο πάνω στο οποίο θα ανακλούνται τα ηχητικά κύματα δεν είναι πάντα της ίδιας φύσης, στην ίδια απόσταση, υπό την ίδια γωνία  κ.λ.π.
    Αν οι ανακλάσεις ήταν λοιπόν τόσο ισχυρές, τότε το σύστημα θα τυφλωνόταν πιάνοντας πάρα πολλούς ήχους ταυτόχρονα, και στο πρόγραμμα θα βλέπαμε ένα μπλε χάος….

Όμως αυτό δεν συμβαίνει! Διακρίνονται πεντακάθαρα όλες οι αρμονικές συχνότητες (δες την παραπάνω φωτογραφία) που προέρχονται από τον κινητήρα. Και σίγουρα αυτοί οι ήχοι που βλέπω δεν είναι ανακλάσεις γιατί δεν μπορεί να υπάρξει τέτοιος συντονισμός των ανακλάσεων ώστε να δημιουργηθούν επιπλέον αρμονικές και να μπερδευτώ!

Επίσης σε δοκιμές που έκανα στο σπίτι μου, συγκεκριμένα στο γκαράζ μου είδα ότι τότε συμβαίνει αυτό που λες. Το μόνο που βλέπω στο πρόγραμμα είναι μια μπλε εικόνα…

Τέλος δεν λέω πως αυτό δεν συμβαίνει, απλά συμβαίνει σε πολύ μικρό βαθμό. Αυτό φαίνεται όταν κάνω πραγματική ηχογράφηση και όταν κάνω ηχογράφηση από την εξομοιωτή. Στην πρώτη περίπτωση το φόντο πίσω από τις αρμονικές είναι μπλε, γεμάτο ανακλάσεις από το περιβάλλον. Στην δεύτερη περίπτωση όμως  βλέπω πως το φόντο είναι πιο μαύρο! Δεν υπάρχουν αυτές οι ανακλάσεις!

Αν κάπου πιστεύεις πως είμαι λάθος ή αν δεν εννοούσες αυτό,  παρακαλώ διόρθωσε με…

Καταγράφηκε
    Σελίδες: 1 [2] 3 4 5 6     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Αερομοντελλισμός στο Aeromodelling GR  |  Aeromodelling GR - γενικές συζητήσεις (Συντονιστής: ArgyrisGiannetakis)  |  Θέμα: ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ
    Μεταπήδηση σε: