Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.795 μηνύματα σε 12.387 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 02:15:23

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 02:15:23

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από Demetre
    [Χθες στις 23:06]

από Markhelis
    [Χθες στις 14:07]

[Χθες στις 03:41]

[Τετάρτη, 22 Ιουλ 2026, 14:35:59]

από pq
    [Δευτέρα, 20 Ιουλ 2026, 22:47:44]

[Κυριακή, 19 Ιουλ 2026, 08:30:46]

από dominicm
    [Παρασκευή, 17 Ιουλ 2026, 18:43:56]

[Πέμπτη, 16 Ιουλ 2026, 18:22:36]

[Τετάρτη, 15 Ιουλ 2026, 18:55:59]

από carapis
    [Τρίτη, 14 Ιουλ 2026, 22:41:46]

από ΗΑWK 100
    [Τρίτη, 7 Ιουλ 2026, 00:24:58]

[Δευτέρα, 6 Ιουλ 2026, 08:22:45]

από AKISSSS
    [Κυριακή, 5 Ιουλ 2026, 13:15:28]

από spirost
    [Σάββατο, 4 Ιουλ 2026, 22:56:59]

[Παρασκευή, 3 Ιουλ 2026, 19:49:29]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309795
    Σύνολο θεμάτων: 12387
    Online σήμερα: 96
    Online έως τώρα: 1547
    (Πέμπτη, 25 Ιουν 2026, 09:39:30)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 1
    Επισκέπτες: 82
    Συνολικά: 83
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: [1] 2 3 4 5     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: Ελαφρώματα - ανοίγματα - Γιάλισμα Μηχανών  (Αναγνώστηκε 18200 φορές)
    Γκούσκος Διονύσιος
    Board moderator
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Ζάκυνθος

« στις: Κυριακή, 3 Μαΐ 2009, 13:21:59 »

σκοπός του θέματος αυτού είναι να μαζέψουμε όσο περισωτερα στοιχεια για τις βελτιώσεις και τα όρια των κινητήρων που χρησιμοποιούμε στα θερμικά μοντέλα ...

έτυχε να έχω στην κατοχή μου 2 osmax 50 Hyper όπου ο ένας είναι πάνω στο hirobo που πετάω και ο άλλος στην καβάτζα με το μονο πράγμα να του λείπει να είναι το ελατήριο του πιστονιού.

έτυχε να γνωρίσω ένα μηχανολόγο αυτοκινήτων παλιά καραβάνα στα rc αυτοκίνητα με συμμετοχές σε άγονες και γενικά μεγάλη τρελα και εμπειρία με τις βελτιώσεις και το σημαντικότερο...με αποδείξεις και όχι στα λόγια μονο...

λοιπόν καθώς μιλούσαμε για κινητήρες αυτοκινητιστικούς και για ιπτάμενα... μου είπε ότι δεν έχει αφήσει κανένα μοτέρ του απείραχτο και σε όλα έχει καταφέρει να δώσει μια αύξηση στην δύναμη περίπου στο 40 - 50% ανάλογα με το ποσο παίρνει το κάθε μοτέρ....
    ο λογος ...οτι ο τορνος που κοβει τα εξαρτηματα του μοτερ αφεινει μια γρετζα επιφανεια (γραμμες) πολυ μικρη μεν αλλα ικανή να στερει απο το μοτερ περιπου την μιση δυναμη που θα μπορουσε να αποδωσει...διοτι αυτα τα υπολειματα δημιουρδουν γωνιες και κατα συνεπεια τριβες στην ροη του καυσιμου....και ιδανικο μερος για να κατακαθονται υπολειματα μετα την καυση!!!

του έδειξα τον hyper που ήταν και λυμένος και μου είπε ότι αυτό το μοτέρ έχει πολύ ψωμί για γυάλισμα ειδικά ... και ότι αν τον πειράξουμε θα έχω άλλο ελικόπτερο και το σημαντικότερο....χωρίς προβλήματα - θερμοκρασίες και διάρκεια ζωής μεγαλύτερη....

να μην τα πολυλογώ του έδωσα την κάσα του hyper , το "καρμπιλατερ" και τον στρόφαλο και μου τα επέστρεψε μετά από μια βδομάδα....είπα θα το ρισκάρω...

ο αποτέλεσμα οπτικά τουλάχιστον είναι απερίγραπτο!!!
    το μοτέρ μέσα έχει γίνει "καθεπτης"...μπορείς να δεις την φάτσα σου μέσα του και να χτενιστείς άμα θες....
    ο στρόφαλος είναι ένα μπιμπελό για βιτρίνα σαν να τον "χρομιωσε"....και οι εξαγωγή του μοτέρ και η εισαγωγή του "καρμπιλατερ" και η εισαγωγή του στροφάλου ανοιγμένα  κατά μισό χιλιοστό.....λεει οτι πρεπει να κανουμε και την εξάτμηση το ιδιο...

θα τον δοκιμάσω μολις παραλάβω τα ανοξείδωτα ρουλεμάν  και θα δούμε στον αέρα τι λέει....θα ανεβασω και βιντεο με παρομια πτηση σαν αυτη στο θεμα με το hirobo μου...

αλλα θέλω να παραθέσετε και τις δικιές σας απόψεις και εμπειρίες για αυτό το πολύ μεγάλο θέμα...

αυτές είναι και οι φωτός το πειραγμένου και του "μαμισιου"......βλέπετε καμια διαφορα??

« Τελευταία τροποποίηση: Κυριακή, 3 Μαΐ 2009, 17:21:43 από gouskone » Καταγράφηκε

Ταρτης
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #1 στις: Κυριακή, 3 Μαΐ 2009, 13:37:00 »

Φιλε Διονυση,πιστευω οτι μετα απο ενα γυαλισμα επιφανειων για καλυτερη ροη καυσιμου,και το ανοιγμα σε καποια σημεια,θα δεις καποια διαφορα.
    Περιμενουμε συμπερασματα σου.
    Αν θες παραπανω βελτιωσεις,ψαξε στο Runryder για mods.
    Πρωτο και καλυτερο ειναι το crank mod.
    Για μετεπειτα εχω δει αυλακωσεις στον στροφαλο,μετατροπη δανεισμενη απο θερμικα αυτοκινητα.
    Εχω διαβασει συζυτησεις για χρονισμο θυριδων...porting...αλλα χανεις σε αξιοπιστια.
    Πριν το δεσεις το μοτερ,κανε το crank mod.
    Ειναι ευκολο,το'χω κανει και εγω και δεν εχω αλλαξει ρουλεμαν εδω και 10 γαλονια;Απλα δεν με εχει απασχολησει το θεμα Hyper+ρουλεμαν...
    Προσφερει καλυτερο ζυγισμα(οχι το απολυτο)
    Πανω σε αυτην την θεωρια,οι μηχανικοι της ΤΤ ελαφρωσαν τον στροφαλο του Redline.
    Αν ευκαιρισεις,τσεκαρε ενα στροφαλο απο Redline και θα καταλαβεις τι εννοω.
    Καταγράφηκε

Ολοι για εναν και ενας για ολους!
    thanasisd
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #2 στις: Κυριακή, 3 Μαΐ 2009, 15:59:56 »

Διονύση αυτό μπορεί λογικά να γίνει και σε "αεροπλανικους" κινητήρες e?
    έχω τον os55! ο φίλος σου το πήγε σε τορναδόρο η το έκανε μονος του? police
    Καταγράφηκε
    Γκούσκος Διονύσιος
    Board moderator

Ζάκυνθος

« Απάντηση #3 στις: Κυριακή, 3 Μαΐ 2009, 16:26:06 »

ναι σε όλα τα μοτερ ανετα...

μονος του με το dremel !!!

θα ανοιξει και την θυριδα εξαγωγης στο χιτονιο λεει....αλλα μονο την εξαγωγη για να μην χασει σε αξιοπιστια...

φιλε ταρτη.. για πες μου για το crank mod.....
    Καταγράφηκε

Ταρτης
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #4 στις: Κυριακή, 3 Μαΐ 2009, 16:34:47 »

Με Dremel η οποιονδηποτε μοντελιστικο τροχο,κοβεις τα "αυτια/δισκους" στο στροφαλο,αριστερα και δεξια απο τον πιρο που στερεωνεται η μπιελα.
    Δυσκολο να στο περιγραψω με λογια.
    Πρεπει να μπεις στο Runryder και να κανεις μια ευρεση στον ορο crank mod.
    Θα δεις εικονες.Ο στροφαλος γινεται ιδιος με του ΤΤ.
    Καταγράφηκε

Γκούσκος Διονύσιος
    Board moderator

Ζάκυνθος

« Απάντηση #5 στις: Κυριακή, 3 Μαΐ 2009, 16:43:41 »

τα εχω δει όλα αυτα....αλλα χωρις ενα όργανο με το οποίο να κανεις ενα σωστο ζυγισμα δεν νομιζω ότι είναι καλή ιδέα.
    στην τυχη δεν θα κάνω τίποτα. γιαυτο λεει ο τυπος ότι δεν το κάνει στα μοτερ του γιατι θελει πολύ μελετη...

γιαυτο και σπαει τις γωνίες στο χιτονιο μονο απο την εξωτερική μερια και μόνο στην θηριδα της εξαγωγής....δεν ρισκάρει τίποτα!!!

εσυ εχεις κάνει τη modα αυτή πώς ζυγισες τον στρόφαλο?
    Καταγράφηκε

Dimitris Kriti
    Aeromodeller Hero Member

Βενζίνη, τσόκ, δυο σχοινιές και φύγαμε!!!

« Απάντηση #6 στις: Κυριακή, 3 Μαΐ 2009, 16:59:26 »

Ειχα κανει την ιδια ερωτηση στον φιλο Ταρτη σε παλιοτερο ποστ. Απο τη στιγμη που θα γινει επεμβαση σε καποιο εξαρτημα που περιστρεφεται κανονικα πρεπει να ζιγοσταθμιστει. Και στα μηχανακια παλια που ελαφρωναμε τους στρφαλους μετα τους καναμε ζυγοσταθμιση. Ακομα και σε ενα κινητηρα απο το εργοστασιο μπορει να δειτε πανω στα μαγουλα τριπανιες για αφαιρεση υλικου.
    Καταγράφηκε

Καποιοι λενε "οτι δεν εχει πτερυγα δεν πεταει".
    Λαθος, πεταει αλλα ειναι λιγααακι ποιο δυσκολο...
    Γκούσκος Διονύσιος
    Board moderator

Ζάκυνθος

« Απάντηση #7 στις: Κυριακή, 3 Μαΐ 2009, 17:08:55 »

έτσι.

οτιδήποτε αλλο είναι καθαρά θέμα τυχης. και δεν θα το συνηστούσα σε κανέναν...

παντος με αυτές τις μετατροπές το μοτερ είναι πολλα υποσχόμενο...

ειδομεν...

Καταγράφηκε

Ταρτης
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #8 στις: Κυριακή, 3 Μαΐ 2009, 17:09:36 »

Η απολυτη ισοροπια θα'ταν το πιστονι με την μπιελα σαν μοναδα βαρους να εξουδετερωνει την μοναδα βαρους του εμβολου/αντιβαρου του στροφαλου.
    Οπως ειπα,αυτη την επεμβαση δεν εφερε την απολυτη ισοροπια αλλα μειωσε το κατα πολυ μεγαλυτερο βαρος του εμβολου/αντιβαρου του στροφαλου και μειωθηκε η φυγοκεντρος δυναμη(η κεντρομολος δυναμη;δεν θυμαμαι τον σωστο ορο...)η οποια ασκουταν πανω στον αξονα του στροφαλου και εν συνεχεια στο πισω ρουλεμαν.
    Στις μονοκυλινδρες μοτοσυκλετες,για να αποσβεσουν τους κραδασμους του στροφαλου,γραναζωνουν εναν μικρο στροφαλο/αντιβαρο.
    Κανε το εξης:
    Βγαλε το ελατηριο απο το πιστονι και στη συνεχεια συναρμολογησε το μοτερ χωρις κεφαλη και backplate.
    Στρεψε το μοτερ με το πιστινι να κοιταει προς τα κατω και γυρισε τον στροφαλο(πιστονι και κυλιδρος να ειναι απολυτα στεγνα)
    Οσες φορες και να το γυρισεις το πιστονι θα γυρνα στο Κατω Νεκρο Σημειο γιατι ο στροφαλος ειναι βαρυτερος.
    Αρα πρεπει να ελαφρωσεις τον στροφαλο.(οπως εκανε και η ΤΤ για να μπορει ο Redline να περιστρεφεται με περισσοτερες στροφες απο εναν Hyper με αποτεσμα περισσοτερη ισχυ)
    Κοβωντας τα αυτια καλυτερευεις την λειτουργια και δεν αλλαζεις ρουλεμαν καθε 4-5 γαλονια οπως κανουν οι περισσοτεροι στο εξωτερικο(και μιλαω για αυτους γιατι αυτοι πετανε 3D ενω εμεις παιζουμε...)
    Θες αποδειξεις;
    Πανω στην ιδια θεωρια φτιαχτηκε ο Redline.
    Το κανουν παρα πολλοι πιλοτοι του εξωτερικου(και δεν αντιμετωπιζουν προβλημα)
    Το εκανα και'γω και βιωσα οτι δεν χρειαζεται να αλλαζω ρουλεμαν.
    Καταγράφηκε

Γκούσκος Διονύσιος
    Board moderator

Ζάκυνθος

« Απάντηση #9 στις: Κυριακή, 3 Μαΐ 2009, 17:19:49 »

πάνω σε αυτό έχω να πω το εξής χωρίς να είμαι μηχανολόγος και χωρίς να είμαι σίγουρος..
    αν μπορεί κάποιος ας με διορθώσει αλλα νομίζω (σκεπτόμενος πάνω σε αυτό) ότι το θέμα ζυγοστάθμισης του στροφάλου έχει να κάνει με το βολαν και όχι με το πιστόνι...το βολαν είναι αυτό που ζυγίζει το βάρος που κατανέμεται στα άκρα του στροφάλου...από τη μια οι δυνάμεις των εκρήξεων και από την άλλη το περιστρεφόμενο φορτίο του βολαν ...

σίγουρα το θέμα βάρους πιστονιού-μπιέλας και στροφάλου είναι σοβαρό αλλα δεν νομίζω ότι έχει άμεση σχέση με την ζυγοστάθμιση του κομμένου στροφάλου...
    Καταγράφηκε

Dimitris Kriti
    Aeromodeller Hero Member

Βενζίνη, τσόκ, δυο σχοινιές και φύγαμε!!!

« Απάντηση #10 στις: Κυριακή, 3 Μαΐ 2009, 17:35:22 »

Σιγουρα η ελατωση του βαρους των κινουμενων μερων ενως κινητηρα προσφερει μεγαλυτερους ρυθμους περιστροφης, ευστροφια, και καποια αυξηση της δυναμης. Απο την αλλη, αν το ελαφρομα στα περιστρεφομενα μερη δεν γινει ομοιομορφα θα προκαλεσει κραδασμους στα σημεια εδρασης τους που συνεπαγεται φθορα. Γι' αυτο μου φαινεται παραξενο φιλε Ταρτη πως μετα την επεμβαση στο στροφαλο χωρις ζιγοσταθμιση να κρατανε περισοτερο τα ρουλεμαν...
    Τωρα για το βολαν, υπαρχει ως μια "αποθηκη" ενεργειας" (λογω της αδρανειας) για να βοηθαει τον κινητηρα να συνεχισει να γυρναει στις φασεις του κυκλου που δεν παραγεται εργο αλλα καταναλωνεται (και στο ρελαντι). Οσο ποιο αργοστροφος και με λιγοτερους κυλινδρους ειναι ενας κινητηρας, τοσο βαρητερο βολαν χρειαζεται.
    Καταγράφηκε

Καποιοι λενε "οτι δεν εχει πτερυγα δεν πεταει".
    Λαθος, πεταει αλλα ειναι λιγααακι ποιο δυσκολο...
    nik00ss
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #11 στις: Κυριακή, 3 Μαΐ 2009, 19:22:09 »

η ολη διαδικασια γυαλισματος ολων των μηχανικων μερων και και αφερεση των υπολοιματων του καλουπιου,ανομαζεται blue print,απο τα σχεδια των μηχανων που ειναι αποτυπωμενα σε μεγαλα μπλε φυλλα χαρτιου. πολλοι μηχανικοι ακομα το κανουν σε καποια αυτοκινητα.σιγουρα θα βοηθησει και τους κινητηρες μας,Απλα πρεπει να γινει με μεγαλη προσοχη.Τωρα για αλαφρωμα μηχανικων μερων δεν προτεινεται,αλλωστε δεν αξιζει το κερδος 200-300 στροφων με την αξιοπηστια που ενδεχεται να χασουμε.και μην ξαχναμε μιλαμε για αερομοντελα,οχι για αυτοκινητακια

δειτε εδω το crank mod (πρεπει να εχετε power point)
    http://www.3dflyer.com/Images/CrankMod..pps
    « Τελευταία τροποποίηση: Κυριακή, 3 Μαΐ 2009, 19:59:07 από nik00ss » Καταγράφηκε
    PaNt
    Aeromodeller Hero Member

Προσωπικη μου γνωμη,δεν επιβαλλω σε κανενα και τπτ

« Απάντηση #12 στις: Κυριακή, 3 Μαΐ 2009, 21:40:03 »

Αντε και κερδιζεις στροφες και ανεβαζεις το θεμα ειναι οτι το ελικοπτερο δεν μπορει να ανεβει αλλο.....
    και αποδοση 40-50%?? δεν νομιζω ... εδω ο αλλος ειχε κανει ρεκτιφιε και δεν ειδε τοση ανοδο..!:P:P
    Καταγράφηκε
    Γκούσκος Διονύσιος
    Board moderator

Ζάκυνθος

« Απάντηση #13 στις: Κυριακή, 3 Μαΐ 2009, 21:42:31 »

αυτο ειναι σωστο.
    απο την αλλη ομως...αντι για 15αρι καυσιμο καις 20αρι...

αλλα θα εχει και δυναμη λεει..

για να δουμε...ειμαι επιφιλακτικος αλλα ελπιζω...
    Καταγράφηκε

andreas
    Moderator

« Απάντηση #14 στις: Κυριακή, 3 Μαΐ 2009, 22:12:53 »

40%-50% αυξηση ιποδυναμης με γιαλισμα και "porting" ειναι επιστημονικη φαντασια ....ουτε μα συντονισμενη δεν πιανεις τετοια νουμερα ,μια μικρη αυξηση της αποδοσης ειναι ποιο πραγματικη πιθανοτητα ,οπως και φυσικα η αλλαγη της γραμμικοτητας του κινητηρα που ΑΝ υπηρχε τωρα κινδυνευει να παει περιπατο...Αν θελουμε να βγαλουμε περισσοτερη δυναμη απο ενα μοτερακι για πειραμαρισμο οκ αλλα ειναι πολυ ευκολο να γινει πολυ ευαισθητος και δυσχριστος ..ακομη και αχρηστος ο κινητηρας μας .
    Εκτος αν θελουμε να δουλευει μονο "τερμα"εκει αλλαζει το θεμα 
    Καταγράφηκε

Fly hard ...land soft!
    Σελίδες: [1] 2 3 4 5     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Αεροπλάνα R/C - Καύσιμο  |  Μηχανές - καύσιμα - έλικες (Συντονιστής: andreas)  |  Θέμα: Ελαφρώματα - ανοίγματα - Γιάλισμα Μηχανών
    Μεταπήδηση σε: