Οργάνωση του Αερομοντελλισμού στην Ελλάδα

Οι Αερομοντελλιστές

Ο αερομοντελλισμός έχει τις πτυχές του χόμπυ και του αθλητισμού. Για τους περισσότερους παραμένει στην πτυχή του χόμπυ και είναι απαραίτητοι για να ξεχωρίσουν ανάμεσα σ' αυτούς οι αθλητές. Είναι απαραίτητοι για την οργάνωση, την εκπαίδευση, την παραπέρα διάδοση και επέκταση και για την χαρά του να μοιράζεσαι την καλή δουλειά και τα κοινά ενδιαφέροντα με άλλους. Τελικά δε αυτοί είναι οι αερομοντελλιστές.

Η Ομοσπονδία και τα σωματεία

Τους ενδιαφερόμενους συντονίζουν τα σωματεία με δραστηριότητα τον ή και τον αερομοντελλισμό. Είναι ενδιαφέρον να δει κανείς πως ξεκίνησε το πρώτο στην Ελλάδα αερομοντελλιστικό σωματείο (Ενωση Αερομοντελιστών Αθηνών), όταν ο Παντελής Καλογεράκος στήθηκε στην Πλατεία Συντάγματος και μάζεψε όσους αγόραζαν αερομοντελλιστικά περιοδικά. (Βλέπε σελίδα. .Ε.Α.Α.).
Με τον καιρό αυξήθηκε η δραστηριότητα με σχετικά τμήματα Αερολεσχών και άλλα αερομοντελλιστικά σωματεία. Σήμερα η οργάνωση έχει προχωρήσει με την ένταξη του αερομοντελλισμού στα επίσημα αθλήματα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.
Κορυφή της οργάνωσης για τον αερομοντελλισμό αποτελεί η Επιτροπή Αερομοντελλισμού (ΕΠ.Α.) της Ελληνικής Αεραθλητικής Ομοσπονδίας (ΕΛ.Α.Ο.). Η Ελληνική Αεραθλητική Ομοσπονδία είναι η κορυφή της οργάνωσης για όλα τα αεραθλήματα και είναι υπεύθυνη τόσο για την αναγνώριση των επισήμων για την Ελλάδα κατηγοριών αγώνων μέσω της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού όσο και για την σύνδεση και αναγνώρισή μας από την Διεθνή Αεροναυτική Ομοσπονδία (Federation Aeronautique International, F.A.I.).
Η ΕΛ.Α.Ο. έχει σαν μέλη σωματεία και όχι άτομα. Τα σωματεία που έχουν αερομοντελλιστική δραστηριότητα είτε έχουν σαν μοναδικό αντικείμενο τον αερομοντελλισμό, είτε έχουν τμήμα τους με την δραστηριότητα αυτή. Επίσης υπάρχουν σωματεία που δεν έχουν την ειδική αναγνώριση της Γ.Γ.Α. για να είναι μέλη της ΕΛ.Α.Ο. αλλά λειτουργούν με το ίδιο αντικείμενο και τους ίδιους στόχους.
Τα σωματεία δουλεύουν για την διάδοση του αερομοντελλισμού στην περιοχή τους για την εκπαίδευση νέων και βελτίωση των παλαιοτέρων και διεκπεραιώνουν τους αγώνες που προγραμματίζει και οργανώνει η ΕΠ.Α. ή και άλλους μετά από σχετική έγκριση.
Υπάρχουν επίσης διασκορπισμένοι στην Ελλάδα πολλοί αερομοντελλιστές, εν ενεργεία ή όχι που για διάφορους λόγους δεν έχουν οργανωθεί πουθενά, ή δεν προχώρησαν ή τα παράτησαν. Αποτελούν ένα κεφάλαιο που θα πρέπει να μην αμεληθεί.

Τα καταστήματα ειδών αερομοντελλισμού

Τα αερομοντέλλα απαιτούν ειδικά υλικά, εργαλεία και μηχανές και υπάρχουν εξειδικευμένα καταστήματα σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, ειδικά σ' αυτές με μεγαλύτερο πληθυσμό. Τα καταστήματα αυτά στην πλειοψηφία τους λειτουργούν από , ή εχουν υπαλλήλους,  αερομοντελλιστές που βρήκαν στο χόμπυ τους και την εργασία τους. Σε πολλές περιοχές έχουν συμβάλλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη του αερομοντελλισμού. Η ύπαρξή τους και η σωστή λειτουργία τους είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του αερομοντελλισμού.

Ο τύπος

Ο ειδικός τύπος για αερομοντελλισμό στην Ελλάδα είναι πενιχρότατος. Στο παρελθόν έχουν κυκλοφορήσει σποραδικά άρθρα (όχι πάντα ιδιαίτερα υπεύθυνα) σε διάφορα περιοδικά. Για πολλούς υπήρξαν πόλος έναρξης. Σήμερα άρθρα για αερομοντελλισμό υπάρχουν με σχετική σταθερότητα στο περιοδικό "Το Αεροπλάνο" του Σ.Π.Α. και το Model Time (Πρώην Modelling).

Η έλλειψη βασικού βιβλίου και περιοδικού στα ελληνικά αποτελεί βασική έλλειψη για την ανάπτυξη του αερομοντελλισμού στην Ελλάδα. Οποιος δεν ξέρει ξένες γλώσσες πρέπει να στηρίζεται σε ότι θυμάται από τις συμβουλές ενός παλαιότερου, ο οποίος συχνά έχει μάθει με τον ίδιο τρόπο. Ετσι η γνώση είναι ελλιπής, η πιθανότητα ζημιάς ή ατυχήματος μεγαλύτερη και τελικά και η ευχαρίστηση μικρότερη.

Το Διαδίκτυο

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 το Διαδίκτυο αρχίζει να μπαίνει στη ζωή μας. Σιγά σιγά όλο και πιο πολλοί αποκτούν υπολογιστή και πρόσβαση σ' αυτό. Ανοίγει έτσι ένας δρόμος για επικοινωνία και άμεση πρόσβαση στην εξειδικευμένη πληροφόρηση, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.


Για να αναπτυχθεί και να διατηρηθεί το ενδιαφέρον για τον αερομοντελλισμό στην Ελλάδα χρειάζεται όλα τα παραπάνω να συνεργάζονται αρμονικά.

Τί είναι Αερομοντελλισμός | Οργάνωση του Αερομοντελλισμού στην Ελλάδα | Ασφάλεια - Ασφάλιση αερομοντελλιστών
Υλικά και εργαλεία | Βιβλία και περιοδικά | Αγώνες και κανονισμοί | Ο αερομοντελλισμός σαν hobby
Ελληνική ορολογία αερομοντελλισμού | Ο Ελληνας αερομοντελλιστής και το Internet | Ιστορία του αερομοντελλισμού στην Ελλάδα
Κεντρική σελίδα