Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.696 μηνύματα σε 12.383 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Πέμπτη, 9 Ιουλ 2026, 18:59:16

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Πέμπτη, 9 Ιουλ 2026, 18:59:16

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    [Σήμερα στις 17:11]

από Markhelis
    [Χθες στις 13:59]

από ΗΑWK 100
    [Τρίτη, 7 Ιουλ 2026, 00:24:58]

[Δευτέρα, 6 Ιουλ 2026, 08:22:45]

από AKISSSS
    [Κυριακή, 5 Ιουλ 2026, 13:15:28]

από spirost
    [Σάββατο, 4 Ιουλ 2026, 22:56:59]

[Παρασκευή, 3 Ιουλ 2026, 19:49:29]

[Παρασκευή, 3 Ιουλ 2026, 12:32:39]

από AKISSSS
    [Πέμπτη, 2 Ιουλ 2026, 09:25:10]

[Τρίτη, 30 Ιουν 2026, 22:36:48]

από SV 1 BTA
    [Τρίτη, 30 Ιουν 2026, 14:24:54]

από spirost
    [Κυριακή, 28 Ιουν 2026, 20:23:34]

[Δευτέρα, 22 Ιουν 2026, 11:19:02]

από TheLurker
    [Τετάρτη, 17 Ιουν 2026, 22:24:37]

από carapis
    [Δευτέρα, 8 Ιουν 2026, 21:40:03]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309696
    Σύνολο θεμάτων: 12383
    Online σήμερα: 159
    Online έως τώρα: 1547
    (Πέμπτη, 25 Ιουν 2026, 09:39:30)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 2
    Επισκέπτες: 95
    Συνολικά: 97
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: [1] 2  Όλοι     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: Πρόβλημα με συντονισμό σε Mini Titan  (Αναγνώστηκε 4304 φορές)
    istellas
    Aeromodeller
    *
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« στις: Σάββατο, 21 Μαρ 2009, 00:24:50 »

Καλημέρα φίλοι μου,

εδώ και μια βδομάδα έχω ένα πρόβλημα με το titanάκι μου. Είχε πετάξει μόλις 3 φορές με τα μαμίσια blades και είχα παρατηρήσει κάποιους συντονισμούς όταν το προσγείωνα και λίγο πριν το κλείσιμο του γκαζιού. Ενημερωτικά να πω πως το είχα πάρει σε κιτ καινούργιο και όλα είχαν δεθεί βάση των οδηγιών του. Είπα λοιπόν κι εγώ να πάρω ένα ζευγάρι carbon blade... Περίμενα μια βδομάδα, ήρθαν τα blades, ζυγήστηκαν, μετρήθηκαν και τοποθετήθηκαν πάνω στο ελικοπτεράκι. Ομολογουμένως η διαφορά ήταν τεράστια!!!!!! (προς το καλύτερο φυσικά όσο αφορά το πέταγμα). Το πρόβλημα όμως με το συντονισμό αυξήθηκε περισσότερο. Μόλις ξεκινάει το μοτέρ ή ακόμα περισσότερο λίγο πριν κλείσει το γκάζι μετά την προσγείωση το ελικόπτερο συντονίζει σε σημείο να λέω πως θα μου τσακιστεί!
    Θα σας πω τι έκανα μήπως και δω κάποια βελτίωση αλλά χωρίς κανένα αποτέλεσμα... Να πω ακόμα πως χωρίς τα blades δεν συντονίζει καθόλου.
    -Έλυσα όλην την κεφαλή και την ξαναέφτιαξα μήπως και είχα κάποια βίδα πολύ σφιχτά ή χαλαρά σφιγμένη.
    -Έβγαλα κι έλεγξα τον άξονα και το feather shaft, οι οποίοι φαίνονται ολόισιοι (δεν έχουν και κανένα λόγο να έχουν στραβώσει αφού το ελικόπτερο είναι καινούργιο και δεν έχει πέσει...)
    -Έσφιξα τα blades στα grips.
    -Χαλάρωσα τα blades στα grips
    -Ζύγισα και έλεγξα τα carbon blades
    -Έλεγξα για tracking
    -Έλυσα την ουρά και την ξαναέδεσα

Καμιά ιδέα κανείς γιατί κοντεύω να τρελλαθώ και δεν μπορώ να καταλάβω τι φταίει...  Undecided
    Μήπως πρέπει να αλλάξω προληπτικά άξονα και feather shaft???

Ευχαριστώ.

Υ.Γ. Κατά την πτήση είναι άψογο και δεν τρέμει απολύτως καθόλου, ούτε έχει και tracking...
    Καταγράφηκε
    PaNt
    Aeromodeller Hero Member

Προσωπικη μου γνωμη,δεν επιβαλλω σε κανενα και τπτ

« Απάντηση #1 στις: Σάββατο, 21 Μαρ 2009, 01:42:49 »

κατι που μπορω να φανταστω αλλα οχι να εχει τοσο πολυ τρανταγμα ειναι τα σκληρα Damperakia sta blades....που ειναι για 3δ!
    Καταγράφηκε
    RAP
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #2 στις: Σάββατο, 21 Μαρ 2009, 02:00:52 »

Χαλάρωσε κι άλλο τα blades
    Καταγράφηκε
    istellas
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #3 στις: Σάββατο, 21 Μαρ 2009, 02:03:34 »

Mastoras---> Ομολογουμένως τα dampers είναι αρκετά σκληρά και στενά. Μέσα στο manual λέει μάλιστα πως για να περάσει το feather shaft από τα dampers βάλτε του λιπαντική ουσία... (Add some silicon oil or vaseline to insert the feathering shaft through the flap damper.) Τι μπορώ να κάνω για τα dampers?

RAP----> Πίστεψέ με έχω κάνει δοκιμές με τα blades σχεδόν ελεύθερα!!! Επί την ευκαιρία πόσο σφιχτά πρέπει να σφίγγονται τα blades? Υπάρχει κάποιος εμπειρικός κανόνας?
    Καταγράφηκε
    MarD
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #4 στις: Σάββατο, 21 Μαρ 2009, 02:06:00 »

Εγώ ξέρω πως πρέπει να είναι τόσο σφιχτά ώστε όταν γυρίζεις στα πλάγια το ελικόπτερο να μην πέφτουν αλλά και τόσο χαλαρά ώστε όταν το κουνήσεις τότε να πέσουν.
    Καταγράφηκε

“The helicopter approaches closer than any other [vehicle] to fulfillment of mankind's ancient dreams of the flying horse and the magic carpet.”
    - Igor Sikorsky

http://www.coolmodels.gr
    RAP
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #5 στις: Σάββατο, 21 Μαρ 2009, 02:10:37 »

Μήπως έχεις tracking σε χαμηλές στροφές?
    Καταγράφηκε
    istellas
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #6 στις: Σάββατο, 21 Μαρ 2009, 02:13:27 »

Επίσης, άλλα 2 πράγματα που έχω ελέγξει είναι το γρανάζι του μοτέρ και της ουράς να είναι στην σωστή απόσταση από τα κεντρικά γρανάζια κίνησης (να χωράει να περάσει χαρτί χωρίς να σκίζεται) και ακόμα δεν υπάρχει τζόγος του άξονα στον κάθετο άξονα (πάνω-κάτω).

MarD---> Εμένα μου έχουν πει πως πρέπει να είναι τόσο σφικτά ώστε αν π[ιάσεις την κεφαλή και την κουνήσεις απότομα, τότε το blade δεν θα πρέπει να κλείνει...
    Σίγουρα θα δοκιμάσω πάλι αύριο και τον τρόπο σου.

RAP----> όχι το tracking είναι μηδενικό από τις χαμηλές στροφές μέχρι τέρμα...

Καταγράφηκε
    PaNt
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #7 στις: Σάββατο, 21 Μαρ 2009, 02:37:02 »

Τοσο σκληρα? παραξενο.. για να καταλαβεις εμενα μου εδιναν 2 ζευγαρια μαλακα σκληρα.. οταν εβαζα τα σκληρα παντα στην αρχη ειχα τρεμουλο μετα ολα οκ... δοκιμασε και παρε ενα σετ μλκ..

Επισης για το τρακιγκ που υποθηκε στις χαμηλες στροφες ειναι λογικο να εχεις μεχρι το στροφειο να ανεβασει στροφες..!
    Καταγράφηκε
    istellas
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #8 στις: Σάββατο, 21 Μαρ 2009, 02:43:23 »

Μαστορα, θα δοκιμάσω αύριο να πάρω ένα ζευγάρι μαλακά (ελπίζω να βρω για τον titana).
    Επίσης από τη στιγμή που οι στροφές θα γίνουν τόσες ώστε να ευθυγραμμίσουν τα Blades tracking δεν έχω. Ούτε κι από τις χαμηλές στροφές, αρκεί να έχουν ευθυγραμμίσει τα blades. Και μάλιστα ειδικά με τα carbon δεν φαίνεται η παραμικρή διαφορά στο tracking από χαμηλές μέχρι και ψηλές στροφές.
    Καταγράφηκε
    PaNt
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #9 στις: Σάββατο, 21 Μαρ 2009, 02:51:27 »

να σου πω τραβα ενα video και ανεβασετο.. θα βοηθησει πολυ αυτο να βρουμε κατι... παντως αν δεν εχεις τρακινγκ λογικα η ειναι τα νταμπερακια η τοτε απο ουρα....!
    Καταγράφηκε
    panosla
    Aeromodeller Jr. member
    **

Επί πτυχίο Εφαρμοσμένης Πληροφορικής και Πολυμέσων

« Απάντηση #10 στις: Σάββατο, 21 Μαρ 2009, 02:56:48 »

Το φαινομένο που περιγράφεις έχω δει να συμβαίνει σε mini titan. Έλεγξε τα tail blades μήπως θέλουν ζύγισμα ή για μικρά σπασίματα.
    Καταγράφηκε
    PaNt
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #11 στις: Σάββατο, 21 Μαρ 2009, 02:59:01 »

ξεχασαμε κατι πολυ σημαντικο ελεγξε και ιμαντα!! οχι πολυ σφηχτο αλλα οχι και πολυ χαλαρο...! ειδικα το πολυ σφυξιμο σου κανει το heli na tremei poly...!
    Καταγράφηκε
    Δημήτρης Άρτα
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #12 στις: Σάββατο, 21 Μαρ 2009, 03:18:35 »

Απλά!!!Τα blades δεν είναι αρκετά σφιγμένα! Και πρέπει να έχεις λίγο tracking!
    Tο πάχος των  carbon είναι το ίδιο με τα μαμίσια??Αν όχι τότε βάλε ροδέλες!Έχει ξανασυζητηθεί το θέμα σε άλλο post!
    Καταγράφηκε

Πετάμε ?
    istellas
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #13 στις: Σάββατο, 21 Μαρ 2009, 09:43:43 »

Λοιπόν ξέχασα να πω πως και τα tail blades τα άλλαξα κι αυτά σε carbon αφού πρώτα ζυγήστηκαν. Εννοείται πως τα έχω τσεκάρει για σπασίματα...
    Ο ιμάντας θα μπορούσα να πω πως μου φαίνεται κανονικός συγκρίνοντας και από άλλα mini titan που έχω δει. Θα προσπαθήσω να σηκώσω βίντεο εντός της μέρας να το δούμε...

Δημήτρη (Άρτα)----> Έχω δοκιμάσει να σφίξω τα blades σε αρκετό σημείο και πάλι το κάνει. Μπορείς να μου εξηγήσεις γιατί θα πρέπει να έχω λίγο Tracking? Εννοείται πως το πάχος των carbon είναι πιο λεπτό από τα μαμίσια και γι αυτό έχω πάρει το αξεσουάρ που δίνει η Thunder tiger ώστε να ταιριάζουν στα grips (κάτι σαν πλαστικές φωλιές είναι).

Καταγράφηκε
    Δημήτρης Άρτα
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #14 στις: Σάββατο, 21 Μαρ 2009, 10:47:55 »

Έτσι έκανε και σε μένα όταν του έβαλα τα carbon!Αλλά σε μένα το πρόβλημα λύθηκε όταν έσφιξα λίγο τα grips και έβαλα ροδέλες!(κάτι αντίστοιχο των πλαστικών που έβαλες εσύ!)
    Τώρα γιατί σε σένα το πρόβλημα συνεχίζεται,δέν ξέρω!Κοίτα όμως και για κανά στραβό blade ή τίποτα τζόγους στην κεφαλή που δεν έχεις αντιληφθεί!
    Καταγράφηκε

Πετάμε ?
    Σελίδες: [1] 2  Όλοι     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Ελικόπτερα R/C  |  Ελικόπτερα ηλεκτρικά (Συντονιστής: Γκούσκος Διονύσιος)  |  Θέμα: Πρόβλημα με συντονισμό σε Mini Titan
    Μεταπήδηση σε: