Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.791 μηνύματα σε 12.387 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Παρασκευή, 24 Ιουλ 2026, 10:46:52

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Παρασκευή, 24 Ιουλ 2026, 10:46:52

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    [Σήμερα στις 03:41]

[Χθες στις 15:43]

από Markhelis
    [Τετάρτη, 22 Ιουλ 2026, 14:54:11]

[Τετάρτη, 22 Ιουλ 2026, 14:35:59]

από pq
    [Δευτέρα, 20 Ιουλ 2026, 22:47:44]

[Κυριακή, 19 Ιουλ 2026, 08:30:46]

από dominicm
    [Παρασκευή, 17 Ιουλ 2026, 18:43:56]

[Πέμπτη, 16 Ιουλ 2026, 18:22:36]

[Τετάρτη, 15 Ιουλ 2026, 18:55:59]

από carapis
    [Τρίτη, 14 Ιουλ 2026, 22:41:46]

από ΗΑWK 100
    [Τρίτη, 7 Ιουλ 2026, 00:24:58]

[Δευτέρα, 6 Ιουλ 2026, 08:22:45]

από AKISSSS
    [Κυριακή, 5 Ιουλ 2026, 13:15:28]

από spirost
    [Σάββατο, 4 Ιουλ 2026, 22:56:59]

[Παρασκευή, 3 Ιουλ 2026, 19:49:29]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309791
    Σύνολο θεμάτων: 12387
    Online σήμερα: 139
    Online έως τώρα: 1547
    (Πέμπτη, 25 Ιουν 2026, 09:39:30)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 0
    Επισκέπτες: 49
    Συνολικά: 49
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: [1]     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: Combo lipo-brushless- esc  (Αναγνώστηκε 2924 φορές)
    demhat
    Aeromodeller
    *
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« στις: Παρασκευή, 30 Ιουν 2006, 14:33:19 »

Καλησπέρα σε όλους

Παρόλο που είμαι φανατικός αναγνώστης του forum σας, μολις σήμερα αποφασισα να γράψω κάτι γιατί εχω ανάγκη απο την συνδιασμένη σοφία σας.
    Είμαι κατοχος ενος Estarter(κομμένο dihydral, ailerons&elevators απο μπάλσα για ημιαεροβατικές πτησεις) και ενος Spitfire και τα δυο της GWS. Eχουn στοκ μοτερακια 350 με C gearing και μπαταρίες 8,4V 600mA και προπέλες 10Χ8 και 9Χ7 αντίστοιχα. Επειδή όμως βαρέθηκα τις πτήσεις των πέντε λεπτών και οι μπαταρίες μου πεθαίνουν, αποφάσισα να κάνω ενα δώρο στα "παιδιά μου" και σε μένα.
    Εχω σκοπό να αγοράσω δυο μπαταριες Lipo Tanic, ενα μοτερακι brushless και ενα ESC που όμως να μπορώ να χρησιμοποιήσω και στα δύο γιατί λεφτά για δύο σετ δεν υπάρχουν 
    Και εδώ χρειάζομαι την βοήθειά σας. Να παω σε 2S ή 3S, σε 1550mA ή σε 2200mA? Tι μοτέρ να αγοράσω και με τι ESC να το συνδιάσω ωστε να το χρησιμοποιώ και στα δυο?
    Όπως καταλαβαίνεται δεν έχω μεγάλη ιδέα απο ηλεκτρονικά. Και τα δυο "παιδια μου" τα πέταγα τόσο καιρό όπως ήρθαν στο κουτί τους.
    Είμαι όλος αυτιά  worry

Ευχαριστώ για την υπομονή σας.
    Καταγράφηκε
    Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

AKA "jkon" ή "θείος Γιάννης"

« Απάντηση #1 στις: Παρασκευή, 30 Ιουν 2006, 17:47:29 »

Φίλε demhat,

η προσπάθειά σου να περάσεις σε καλύτερη απόδοση είναι φυσιολογική.

Ομως οι παράμετροι είναι πολλές.

1) η πρώτη συμβουλή είναι να διατηρήσεις το ίδιο μοτέρ, αλλά να αλλάξεις μόνο τις μπαταρίες σε Lipo 2 στοιχείων. Η χωρητικότητα είναι θέμα κόστους, μεγέθους (να χωράει), και εκφόρτισης με πολλά C για να καλύψει τη ζήτηση.

Τα 7 στοιχεία Νι ΜΗ (8,4 V ονομαστικό), αντιστοιχούν σε τάση 6 στοιχείων NiCd (7,2 ονομαστικό και πραγματικό)
    Αρα 2 στοιχεία Lipo = 7,2 V είναι περίπου "ισότιμη" αλλαγή. Εδώ θα χρειαστείς ένα ESC που να συνδυάζεται με Lipo ώστε να ρυθμίζει manual ή auto το cut off point.

2) Αν θέλεις οπωσδήποτε τριφασικό, διάλεξε ένα outrunner, βάρους 45-60 γραμμαρίων, με U/min 800-1150, που μπορεί να λειτουργήσει είτε με 2 είτε με 3 στοιχεία.
    Το ESC πρέπει να είναι της τάξης 20Α, και να μπορεί να διαβάσει lipo (ως ανωτέρω).
    Επίσης πρέπει να γνωρίζεις ότι το ESC στα outrunner συμφέρει να χρονιστεί σε προπορία, αρκετών μοιρών για καλή απόδοση.

Αυτό που δεν μπορεί κανείς να πει χωρίς να έχει λειτουργήσει ο ίδιος το μοτέρ, είναι το μέγεθος των ελίκων. Θα καταλήξεις ανάλογα με το μοτέρ και τα στοιχεία, σε έλικα που θα σου δίνει την έλξη και την ταχύτητα που ζητάς. Είτε την ίδια απόδοση με την σημερινή, είτε καλύτερη.

Υπενθυμίζω ότι οι Lipo θέλουν ειδικό φορτιστή και εξισορροπητή στοιχείων.Επίσης, επειδή τα Lipo θέλουν πολλή ώρα να φορτίσουν, ναι μεν θα πετάς περισσότερο σε κάθε πτήση, αλλά θα περιμένεις επίσης περισσότερο μεταξύ των πτήσεων.

jkon

Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    ilias
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #2 στις: Σάββατο, 1 Ιουλ 2006, 00:00:50 »

Καλησπερα κυριε Γιαννη
    Στο ερωτημα του demhat θα ηθελα να πω και εγω την γνωμη μου με την λιγη πειρα που εχω (φυσικα με ολο τον σεβασμο στην γνωση που εχετε angel angel angel)

για μοτερ σιγουρα το estarter δεν χρειαζεται  το brushless ιδιαιτερα αλλα αφου εχει το spitfire ας παρει τριφασικο να τα ευχαριστηθει. Γνωμη μου ειναι οχι outrunner γιατι αν εχει μοτερ με μειωση σε περιπτωση πτωσης θα χαλασει το πολυ πολυ η μειωση αλλιως θα χαλασει το μοτερ (εχω καρφωσει αεροπλανο πολλες φορες) idiot2 idiot2 idiot2
    Για την μπαταρια θα ελεγα πρωτα να μετρησει τον χωρο που εχει για να διαλεξει το σωστο μεγεθος και μετα ας παει σε 3s. Βεβαια αν βαλει 3s σε απλο μοτερ θα το καψει αλλα το brushless το θελει. Για χωρκοτητα γυρω στα 1800 το πολυ ειναι καλα γιατι παραπανω αυξανεται και το βαρος σημαντικα και δεν κερδιζουμε τιποτα.
    Για το ESC 20A μια χαρα ειναι.

Η λυση αυτη εχει αρκετο κοστος αλλα αν ειναι να γινει κινηση προς lipo τοτε ας γινει ολοκληρωμενα ωστε να μην αγοραζει
    πραγματα δυο φορες
    Καταγράφηκε

Velox 26cc
    Last down xxxl
    PrecisionAerobatics Addiction
    Polaris seaplane
    Bard glider
    TopModel CZ Stinger
    Pilot Q.B. 10L
    Tarot 450PRO V2 Flybarless
    ...κατι πτέρυγες και πολύ σαβούρα
    demhat
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #3 στις: Σάββατο, 1 Ιουλ 2006, 15:06:03 »

Αγαπητέ κύριε Γιάννη και Ηλία

Αρχικά σας ευχαριστώ πάρα πολυ για τίς απαντήσεις σας. Μου απάντησαν πολλά ερωτήματα αλλά ταυτόχρονα μου δημιούργησαν κάποια άλλα.  idiot2

Απο ότι καταλαβαίνω το να έχεις 3 στοιχεια αντί για 2 σημαινει μεγαλύτερη χωρητικότητα αρα περισσότερη ώρα πτήσης. Ταυτόχρονα όμως σημαίνει και περισσότερα Volt και άρα περισσότερη ισχύ απο το μοτέρ μας (πάντα με τον ίδιο έλικα για να έχουμε ένα σταθερό σημείο αναφοράς). Τα περισσότερα mA όμως τί μας προσφέρουν? Δηλαδή, παντα με ίδια έλικα, το θέμα της ισχύς είναι θέμα Volt και της διάρκειας  θέμα Aμπερ και αριθμός στοιχείων? Όπως καταλαβαίνετε οι γνώσεις μου στα ήλεκτρονικα σταματούν στα μαθήματα του σχολείου αρκετά χρόνια πρίν.

Και συνεχίζω. Η αναβάθμιση που θελω να κάνω εκτός απο θέμα διάρκειας πτήσης θέλω να έχει και σημαντικ'η αύξηση στην ισχύ. Συνεπώς θα χρειαστώ νομίζω και ενα brushless μοτέρ. Αυτό που θέλω είναι ένα της τάξης του 480 σε συμβατικό. Σε τί αντιστοιχεί όμως αυτό σε brushless?Huh (Χωρίς παρεξήγηση κύριε Γιάννη αυτό που λέει ο Ηλίας για τις πτώσεις το συμμερίζομα οπότε θα προτιμήσω μάλλον κάτι σε inrunner)

Και τέλος, οταν έχουμε ενα ESC που είναι 30Α constant και 40 burst  ας πούμε, σημαίνει οτί μπορεί να μας προσφέρει μέχρι τόσο αλλά και πολύ λιγότερο ή μόνο τόσο? Αυτό δηλαδή που θέλω να ξέρω είναι αν αγοράζοντας ενα ESC μεγάλης παροχής μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και σε μικρότερα μοντέλλα. Με άλλα λόγια μήπως συμφέρει να αγοράσω ενα μεγάλο ESC, μεγαλυτερο απο 20Α που μου προτείνετε ώστε στο μέλλον να μπορώ να το χρησιμοποιήσω και σε κάποια πιο μεγάλα μοντέλλα που πιθανώς αποκτήσω?

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για το φροντιστήριο  Thumbs up
    Καταγράφηκε
    Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #4 στις: Σάββατο, 1 Ιουλ 2006, 19:18:04 »

Αγαπητέ demhat,

διάβασε γενικά για τις μπαταρίες στο http://jkon.aeromodelling.gr/ninter-073a.htm

Βάζοντας 3 στοιχεία αντί για 2, το μοτέρ τροφοδοτείται με μεγαλύτερη τάση, και θα πάρει περισσότερες στροφές. Αν αφήσεις την ίδια έλικα θα περάσουν πολύ περισσότερα αμπέρ, άρα στο μοτέρ θα εισάγεται πολύ μεγαλύτερη ισχύς, και ίσως να μην αντέξει την θερμοκρασία που θα αναπτυχθεί. Αρα σαν κανόνας, όποτε αυξάνουμε την τάση, μειώνουμε το φορτίο ανάλογα.

Αν τραβάς περισσότερα αμπέρ, για να διατηρήσεις τον χρόνο πτήσης θα χρειαστείς στοιχεία με μεγαλύτερη χωρητικότητα (αλλά και για τον λόγο ότι τα μεγαλύτερα μπορούν να δώσουν ευκολώτερα το ρεύμα που χρειάζεται).

Εν γένει η παραγωγή έργου (προώθηση του αεροπλάνου) εξαρτάται από την ενέργεια της μπαταρίας (που ισούται με το γινόμενο τάση Χ χωρητικότητα).

Ο χρόνος πτήσης υπολογίζεται με τον τύπο: χωρητικότητα σε αμπερώρια Χ 60 / αμπέρ λειτουργίας

Παράδειγμα αν η μπαταρία είναι π.χ. 1200 mAh = 1,2 Ah και το μέσο ρεύμα εκφόρτισης στην πτήση είναι π.χ. 8 Αμπέρ

1,2Χ60/8=9 λεπτά

Δεν ξέρω ποιός σου ανέφερε το μέγεθος μοτέρ 480, αλλά το συμβατικό 480 ζύγίζει 150 γραμμάρια με τον μειωτήρα. Είναι πολύ μεγάλο μοτέρ για οιοδήποτε από τα δύο αερομοντέλα που ανέφερες. Ξέχνα το.

Καμμία αντίρρηση για το inrunner με μείωση.
    Εν γένει για να αποφύγουμε βλάβη στον άξονα σε περίπτωση πτώσης, ο νομέας που βιδώνεται το μοτέρ πρέπει να είναι ασθενικός, είτε να σπάει ο ίδιος, είτε να ξεκολλάει εύκολα στην επαφή με το έδαφος.

Η τιμή σε Αμπέρ που αναγράφουν τα ESC είναι πράγματι αυτό που λές, το μέγιστο για συνεχή λειτουργία και το μέγιστο για βραχύχρονη λειτουργία. Μπορούν να λειτουργήσουν σε χαμηλότερες εντάσεις χωρίς πρόβλημα, αλλά... αυτό να γίνει με μικρότερη τάση, ή με μικρότερο φορτίο, όχι να κρατάς το στικ του πομπού στη μέση.
    Το μεγαλύτερο ESC είναι ογκοδέστερο, βαρύτερο, και ακριβότερο.

Αυτό που πρέπει να προσέχεις στα ESC για τριφασικά είναι το συνολικό μήκος των καλωδίων , μαζί με τους συνδέσμους της μπαταρίας να είναι πολύ κοντό, για να μη καούν οι πυκνωτές στην είσοδό του.

jkon
    « Τελευταία τροποποίηση: Σάββατο, 1 Ιουλ 2006, 19:26:06 από Γιάννης Κωνσταντακάτος » Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    demhat
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #5 στις: Κυριακή, 2 Ιουλ 2006, 19:40:56 »

Κυριε Γιαννη

Το link σας ηταν πολυ κατατοπιστικο, ευχαριστω πολυ.

Οταν αναφερα για μοτερ 480, αυτο που ηθελα ηταν η αντιστοιχια του με καποιο ελαφρυτερο φυσικά brushless inrunner. Σε καμμια περιπτωση δεν εννοουσα κλασικο 480.

Οσον αφορα τα ESC, εαν καταλαβα καλά, μπορω να χρησιμοποιησω ενα των 30 Αμπερ αλλα η καταναλωση με βαση το μοτερ-μπαταρια-προπελα να ειναι ας πουμε 15 Αμπερ full stick χωρις προβλημα?

Ευχαριστω
    Καταγράφηκε
    Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #6 στις: Κυριακή, 2 Ιουλ 2006, 19:43:54 »

Το θέμα του ESC εναι όπως το λες.

jkon
    Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    Σελίδες: [1]     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Αεροπλάνα R/C - Ηλεκτρικά  |  Κινητήρες - Ρυθμιστές - Μπαταρίες  |  Θέμα: Combo lipo-brushless- esc
    Μεταπήδηση σε: