Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.892 μηνύματα σε 12.394 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 19:09:57

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 19:09:57

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    [Σήμερα στις 18:59]

από dominicm
    [Σήμερα στις 17:14]

από Stargazer
    [Σήμερα στις 11:39]

από UH-1H
    [Χθες στις 19:09]

από Stargazer
    [Χθες στις 14:58]

από Markhelis
    [Χθες στις 14:27]

[Πέμπτη, 30 Ιουλ 2026, 23:25:20]

από dominicm
    [Πέμπτη, 30 Ιουλ 2026, 19:33:58]

από topg
    [Τρίτη, 28 Ιουλ 2026, 23:44:11]

[Τρίτη, 28 Ιουλ 2026, 13:05:46]

[Δευτέρα, 27 Ιουλ 2026, 00:40:02]

από CMarkop
    [Κυριακή, 26 Ιουλ 2026, 19:35:11]

από dominicm
    [Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 18:55:09]

[Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 12:40:03]

[Παρασκευή, 24 Ιουλ 2026, 03:41:03]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309892
    Σύνολο θεμάτων: 12394
    Online σήμερα: 141
    Online έως τώρα: 1547
    (Πέμπτη, 25 Ιουν 2026, 09:39:30)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 1
    Επισκέπτες: 94
    Συνολικά: 95
    Στυλ εμφάνισης

Μην ανοίγετε εδώ θέματα που δεν έχουν καμμία σχέση με αερομοντελισμό. Το πιθανότερο είναι οτι θα διαγραφούν γιατί είναι εκτός αντικειμένου του Aeromodelling GR.

Σελίδες: [1] 2 3  Όλοι     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: Heli flying tips  (Αναγνώστηκε 7410 φορές)
    Robie
    Aeromodeller Sr. Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« στις: Πέμπτη, 12 Φεβ 2009, 11:49:29 »

Είπα να γράψω σε αυτή την κατηγορία των συζητήσεων μιας και το θέμα είναι πολύ γενικό και φαντάζομαι δεν διαφέρει από ηλεκτρικό σε θερμικό κτλ.
    Το θέμα μου είναι τα διάφορα tips, όπως θέλετε πείτε τα, που θα βοηθήσουν κάποιον στην πτητική του εξέλιξη, πέρα από την συνεχή εξάσκηση.
    Η χρήση του flight simulator φαντάζομαι θα ήταν η ενδεδειγμένη αλλά προσωπικά δεν έχω καταφέρει να τους δουλέψω με την Τ/κ μου και τους έχω ξεγράψει σαν μέσο μάθησης.

Επί της ουσίας......

Μου δημιουργήθηκε τις προάλλες η εξής απορία η οποία και οφείλεται στην απειρία μου σαφώς και  η δημιουργία της προκλήθηκε από τις 2 συνεχόμενες εδαφικές προσκρούσεις που είχα προερχόμενες από τον ίδιο λόγο.
    Ο λόγος είναι ο εξής...
    Γιατί κάνοντας μία πτήση π.χ. 8άρια αν αντί για 8άρι προσπαθήσεις να ολοκληρώσεις τον κύκλο, το ε/κ έχει την τάση να καρφώνεται με την μύτη στο έδαφος με πολύ ταχύτητα?

Δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να είναι λειτουργικό αυτό το topic.... Αν νομίζετε ότι δεν πρόκειται να βγουν τα σωστά συμπεράσματα ή δεν υπάρχει ή δυνατότητα σωστής επεξήγησης των ερωτήσεων καλύτερα θα είναι να το διαγράψετε σαν θέμα.
    Πάντως εαν μου δωθούν χρήσιμες συμβουλές να γνωρίζετε ότι ενδεχομένως να ακολόυθήσουν και επόμενες απορίες.Η παραπάνω είναι που με απασχολεί αυτή τη στιγμή, καθώς δεν μπορώ να ολοκληρώσω ένα κύκλο. Επίσης αν υπάρχει κάποιο αντίστοιχο topic που δεν πήρε το μάτι μου παρακαλώ να μου το επισημάνετε για να το ψάξω.
    Thanks,
     Robie.
    Καταγράφηκε
    Γκούσκος Διονύσιος
    Board moderator

Ζάκυνθος

« Απάντηση #1 στις: Πέμπτη, 12 Φεβ 2009, 11:54:23 »

από ότι κατάλαβα δηλαδή δεν τα πας καλά με τις στροφές?
    σου ρειχνει μουρη?
    Καταγράφηκε

Dimitris Kriti
    Aeromodeller Hero Member

Βενζίνη, τσόκ, δυο σχοινιές και φύγαμε!!!

« Απάντηση #2 στις: Πέμπτη, 12 Φεβ 2009, 12:01:20 »

Μαλλον φιλε Robie δεν εισαι ετοιμος ακομα. Θες περισοτερη προπονηση. Γνωμη μου ειναι να ψαχτεις με τον εξομοιωτη.
    Θα σε βοηθησει παρα πολυ να δοκιμασεις πολλα πραγματα χωρις να σπας. Wink
    Καταγράφηκε

Καποιοι λενε "οτι δεν εχει πτερυγα δεν πεταει".
    Λαθος, πεταει αλλα ειναι λιγααακι ποιο δυσκολο...
    Robie
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #3 στις: Πέμπτη, 12 Φεβ 2009, 12:02:03 »

Καλά ρε παιδί μου ΠΑΛΙ εδώ είσαι? ? ?

Πως πάει το διάβασμα.....? ? ?

Όσων αφορά το θέμα μας....
    Ναι μπορείς να το πεις κι έτσι. Πιστεύω να κατάλαβες... Με την αγορά του MINI T. μου δημιουργήθηκαν έτσι κάποιες απορίες όσο το πέταγα μιας και με το Belt δεν είχα δοκιμάσει πολλά πράγματα αφου ήταν ασταθές και συνεχώς προς επιδιώρθωση( όπως το πρώτο αμάξι που έμαθα να οδηγώ).
    Καταγράφηκε
    Robie
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #4 στις: Πέμπτη, 12 Φεβ 2009, 12:04:21 »

Μάλλον δεν το βλέπω να βγαίνει κάτι χρήσιμο από εδω....
    Καταγράφηκε
    Γκούσκος Διονύσιος
    Board moderator

Ζάκυνθος

« Απάντηση #5 στις: Πέμπτη, 12 Φεβ 2009, 12:12:03 »

Grin Grin
    είδες?
    θαμώνας του "αερομοντελιστικου" καφέ!!

για το συγκεκριμένο πρόβλημα που έχεις φιλε μου το μονο που φταίει αν υποθέσουμε ότι το ελικόπτερο είναι σωστό....είναι τα δάκτυλα σου.

προπόνηση και ξανά προπόνηση! Thumbs up
    Καταγράφηκε

v_tolias
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #6 στις: Πέμπτη, 12 Φεβ 2009, 12:13:18 »

Σε τι υψος πετούσες?
    Καταγράφηκε

Κανένα δεν έμεινε εκέι πάνω...
    Dimitris Kriti
    Aeromodeller Hero Member

Βενζίνη, τσόκ, δυο σχοινιές και φύγαμε!!!

« Απάντηση #7 στις: Πέμπτη, 12 Φεβ 2009, 12:18:10 »

Grin Grin
    είδες?
    θαμώνας του "αερομοντελιστικου" καφέ!!

για το συγκεκριμένο πρόβλημα που έχεις φιλε μου το μονο που φταίει αν υποθέσουμε ότι το ελικόπτερο είναι σωστό....είναι τα δάκτυλα σου.

προπόνηση και ξανά προπόνηση! Thumbs up

Συμφωνω απολυτως με τον gouskone. Μην περιμενεις να σου πουν μαγικα κολπα για να πεταξεις το ελικοπτερο.
    Φανταζωμαι οτι τι ελικοπτερο σου καρφωσε οταν ηταν με την μουρη προς τα 'σενα. Αρα δεν το "εχεις" απο ολες τις μεριες για να μπορεις να διορθωσεις.
    Φτιαξε τον simulator και θα με θυμηθεις...
    Καταγράφηκε

Καποιοι λενε "οτι δεν εχει πτερυγα δεν πεταει".
    Λαθος, πεταει αλλα ειναι λιγααακι ποιο δυσκολο...
    Robie
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #8 στις: Πέμπτη, 12 Φεβ 2009, 12:36:12 »

Δεν λες ότι το έχω το έχω.....  Αλλά μπορείτε να μου δώσετε τα φώτα σας κι εσείς έως ένα σημείο....
    Το ελικότπερο έιναι μια χαρά από άποψη ρυθμίσεων σταθερότατο... Τα δάχτυλα σίγουρα φτάινε αλλά όχι το γεγονός ότι μπερδεύομαι. Πιστέυω ότι δεν ξέρω απλά την κίνηση πυ πρέπει να ακολουθήσω για να ολοκλήρώσω τον κύκλο....
    Στα 8αρια για να γυρίσω προς μια άλλη κταευθυνση π.χ. κάνω κάτω και δεξιά ή αριστερά αναλόγως... το δεξί μοχλό και το ε/κ γυρίζει με μια σχετική κλίση και ψιλό άνετα.Σε αυτό το σημείο αν δεν επιχειρήσω να στρίψω το ε/κ αλλά προσπαθήσω να ολοκληρώσω τον κύκλο με πετάει προς τη μεριά που συνεχίζει ο κύκλος.... Πώς πετάει κώλο μια μπέμπα ? Κάπως έτσι...
    Καταγράφηκε
    Γκούσκος Διονύσιος
    Board moderator

Ζάκυνθος

« Απάντηση #9 στις: Πέμπτη, 12 Φεβ 2009, 12:43:04 »

Δεν λες ότι το έχω το έχω.....  Αλλά μπορείτε να μου δώσετε τα φώτα σας κι εσείς έως ένα σημείο....
    Το ελικότπερο έιναι μια χαρά από άποψη ρυθμίσεων σταθερότατο... Τα δάχτυλα σίγουρα φτάινε αλλά όχι το γεγονός ότι μπερδεύομαι. Πιστέυω ότι δεν ξέρω απλά την κίνηση πυ πρέπει να ακολουθήσω για να ολοκλήρώσω τον κύκλο....
    Στα 8αρια για να γυρίσω προς μια άλλη κταευθυνση π.χ. κάνω κάτω και δεξιά ή αριστερά αναλόγως... το δεξί μοχλό και το ε/κ γυρίζει με μια σχετική κλίση και ψιλό άνετα.Σε αυτό το σημείο αν δεν επιχειρήσω να στρίψω το ε/κ αλλά προσπαθήσω να ολοκληρώσω τον κύκλο με πετάει προς τη μεριά που συνεχίζει ο κύκλος.... Πώς πετάει κώλο μια μπέμπα ? Κάπως έτσι...

ξαναλεω οτι ειναι στα δαχτιλα....

για να στριψεις χρειαζεσαι "ελερον" και elevator και ruder...
    η μπεμπα πεταει τον κωλο της γιατι δεινεις περισωτερο γκαζι στους πισω τροχους δηλαδη δεινεις περισσωτερο ruder στο ελικοπτερο.....με αποτελεσμα να αλαζουν οι κινισεις που πρεπει να δωσεις στα "ελερον" και elevator με αποτελεσμα να το χασεις...

ειναι θεμα εμπειριας (οπως και στην μπεμπα αν δεν το χεις θα σου πεταξει κωλο αντι να παρεις την στροφη driftαροντας....)

και μην ξεχνας οτι οπως και στην μπεμπα μπορει να νομιζεις οτι το χεις αλλα να βρεθει κανα χαλικακι και να σου πεταξει πιο πολυ κωλο απ οτι νομιζες...(ασταθμητοι παραγοντες) ετσι και στον αερα μπορει να πεσεις σε αλη θερμοκρασια του αερα ή να φας μια ριπη.....και εκει που λες οκ το χω .....λες αμαν τωρα τι κανουμε???
     Thumbs up
    Καταγράφηκε

vtr
    Aeromodeller Hero Member

α........ ρε και να ειχα τα 3 ΧΧΧ...

« Απάντηση #10 στις: Πέμπτη, 12 Φεβ 2009, 12:50:58 »

Γιατί κάνοντας μία πτήση π.χ. 8άρια αν αντί για 8άρι προσπαθήσεις να ολοκληρώσεις τον κύκλο, το ε/κ έχει την τάση να καρφώνεται με την μύτη στο έδαφος με πολύ ταχύτητα?

Φίλε Robie, η δική μου γνώμη είναι  ότι σε ένα βαθμό, φταίει και το σετάρισμα που κάνει ό καθένας.

Μπορείς να κάνεις νευρικό σετάρισμα ή μπορείς να κάνεις και ήπιο σετάρισμα. Τό mini titan είναι έτσι και αλλιώς είναι νευρικό
    και νομίζω ότι ανάλογα με τήν εμπερία του καθενός, χρειάζεται και ανάλογες ρυθμίσεις.

Σε επόμενη φάση, βεβαίως φταίνε και τα δάχτυλα. Αν κρίνεις ότι δεν μπορείς να το ελέγξεις, θα σου κάνω μιά πρόταση.

Κατέβασε τίς μοίρες στίς 8 και ξαναπροσπάθησε.
    θά δείς ότι ενώ πετάει το ελικόπτερο κανονικά, δέν έχει αυτό το απότομο μπάμ, που σέ κάνει ίσως να χάσεις τον έλεγχο.

Η αλήθεια είναι ότι για αν βγεί ό κύκλος, σε αντίθεση με τα οχτάρια, θέλει πιό πολλές (εντολές).

Ουσιαστικά την ωρα που κάνεις οχτάρι αριστερό για παράδειγμα, τήν ώρα που βγαίνεις απο αυτό για να ισιώσεις σε πορεία
    και κατόπιν να πάς για το δεξιό, έχεις ουσιαστικά μιά κίνηση.

Δηλαδή έχεις ruder και eleron σταθερά κατά κάποιο τρόπο.

Τώρα συνεχίζοντας  τήν έξοδο απο το αριστερό οχτάρι, και θέλοντας να συνεχίσεις νά κάνεις όλο τον κύκλο, και όχι να γυρίσεις σε πορεία γίνεται το εξής.

Μπαίνοντας αριστερά στήν στροφή, είσαι κρατημένος ruder - eleron αριστερά, τό οποίο όμως διορθώνεις συνέχεια
    μέχρι να έρθει το ελικόπτερο μπροστά σου σε nose in, όπου εκεί λίγο ίσως χρειαστεί να ισιώσεις, και κατόπιν συνεχίζεις
    να διορθώνεις συνέχεια και συνέχεια, μέχρι να ολοκληρωθεί ό κύκλος.

Σέ αυτή τήν φάση, επειδή χρειάζεται συνεχείς διορθώσεις το ελικόπτερο, κάπου ίσως χάνεις τον έλεγχο του elevator.

Ισως γιαυτό σου ρίχνει τήν μούρη μπροστά. Δηλαδή χρειάζεται εξοικείωση και με τίς τρείς κινήσεις ruder-eleron-elevetor
    ώστε να σου βγεί ό κύκλος σωστός.

Βεβαίως λίγο μούρη θα ρίχνεις, αλλιώς δεν θα πάς πουθενά, αλλά αυτά πρέπει να τα φτάσεις σε ένα σημείο να γίνονται αρμονικά, και όχι αλλού για αλλού.

Οπως αντίστοιχα και με το back ward, άν δεν ρίξεις ουρά, δεν μπορείς να βγάλεις κύκλο.

Ολες οι κινήσεις πρέπει να είναι μετρημένες, και όχι άτσαλες. Αν έχεις ψηφιακή τ/κ, βάλε και λίγο expo.
    Δέν είναι ντροπή. Κατέβασε και λίγο τις μοίρες, κόψε και λίγο γκάζι περίπου στο 80%, και πιστεύω ότι θα σου βγεί πιό εύκολα ο κύκλος.  Και γενικά ότι θές να δοκιμάσεις, δέν υπάρχει λόγος άμμεσα, να τα έχεις όλα στο φούλ...
    Καταγράφηκε

Sponsored by: nemhobby.com 

Γκούσκος Διονύσιος
    Board moderator

Ζάκυνθος

« Απάντηση #11 στις: Πέμπτη, 12 Φεβ 2009, 12:54:36 »

την μπεμπα βλεπω ουτε να την φτισεις ε..... Grin Grin Grin Grin
    Καταγράφηκε

Robie
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #12 στις: Πέμπτη, 12 Φεβ 2009, 13:13:31 »

Έλα μωρέ με τη μπάμπα.... Υπερκοστολογημένο αμάξι....

Thanks ρε VTR.  Με έβαλες λίγο σε σκέψεις.... Σε σχέση με τη μπέμπα πάντως... Δεν χρειάζεται κάτι σαν ανάποδο τιμόνι σε εκείνο το σημείο δηλαδή στο παράδειγμά σου rudder αριστερά δηλαδη προς το εσωτερικο του κύκλου..? Για να πετάξει κώλο...
    Αφού μου μοιάζει πολύ με πισοκούνα.. laugh
    Καταγράφηκε
    Γκούσκος Διονύσιος
    Board moderator

Ζάκυνθος

« Απάντηση #13 στις: Πέμπτη, 12 Φεβ 2009, 13:15:07 »

Έλα μωρέ με τη μπάμπα.... Υπερκοστολογημένο αμάξι....

Thanks ρε VTR.  Με έβαλες λίγο σε σκέψεις.... Σε σχέση με τη μπέμπα πάντως... Δεν χρειάζεται κάτι σαν ανάποδο τιμόνι σε εκείνο το σημείο δηλαδή στο παράδειγμά σου rudder αριστερά δηλαδη προς το εσωτερικο του κύκλου..? Για να πετάξει κώλο...

το νου σου............................................................
     Grin
    Καταγράφηκε

vtr
    Aeromodeller Hero Member

α........ ρε και να ειχα τα 3 ΧΧΧ...

« Απάντηση #14 στις: Πέμπτη, 12 Φεβ 2009, 13:25:34 »

rudder αριστερά δηλαδη προς το εσωτερικο του κύκλου..? Για να πετάξει κώλο...

Δέν ξέρω τι εννοείς να πετάξει κώλο.  Αν δίνεις μόνο ruder, με το σκεπτικό να πετάξει κώλο, για να γυρίσει, τότε μάλλον δεν θα βγάλεις κύκλο σωστό, μήν σου πώ και γενικώς δεν θα βγάλεις κύκλο.

Το ruder και το eleron, πρέπει να κινούνται αρμονικά. Οχι (απαραίτητα παράλληλα).
    Καταγράφηκε

Sponsored by: nemhobby.com 

Σελίδες: [1] 2 3  Όλοι     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Αερομοντελλισμός στο Aeromodelling GR  |  Aeromodelling GR - γενικές συζητήσεις (Συντονιστής: ArgyrisGiannetakis)  |  Θέμα: Heli flying tips
    Μεταπήδηση σε: