Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.396 μηνύματα σε 12.374 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Δευτέρα, 27 Απρ 2026, 00:58:22

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Δευτέρα, 27 Απρ 2026, 00:58:22

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από Markhelis
    [Σήμερα στις 00:20]

[Χθες στις 19:19]

από CMarkop
    [Χθες στις 17:04]

από coach
    [Χθες στις 12:45]

[Σάββατο, 25 Απρ 2026, 09:15:44]

από ZTRAMP
    [Παρασκευή, 24 Απρ 2026, 16:50:57]

[Πέμπτη, 23 Απρ 2026, 06:05:44]

[Τετάρτη, 22 Απρ 2026, 14:21:55]

από vilisdev
    [Δευτέρα, 20 Απρ 2026, 10:26:27]

από ILIASDJ
    [Σάββατο, 18 Απρ 2026, 10:47:06]

από dominicm
    [Πέμπτη, 16 Απρ 2026, 12:17:38]

από TheLurker
    [Τετάρτη, 15 Απρ 2026, 22:18:16]

[Τρίτη, 7 Απρ 2026, 13:22:33]

από tsiou
    [Δευτέρα, 6 Απρ 2026, 16:08:45]

από Yiannis_S
    [Παρασκευή, 3 Απρ 2026, 21:34:33]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309396
    Σύνολο θεμάτων: 12374
    Online σήμερα: 653
    Online έως τώρα: 1194
    (Τετάρτη, 1 Απρ 2026, 04:29:41)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 1
    Επισκέπτες: 365
    Συνολικά: 366
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: 1 [2]  Όλοι     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: Co-pilot  (Αναγνώστηκε 7368 φορές)
    Nikolas K
    Aeromodeller Hero Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« Απάντηση #15 στις: Πέμπτη, 15 Ιουν 2006, 01:59:20 »

Το ότι υπάρχει εμπειρία σε κάποιο συγκεκριμένο θέμα δεν σημαίνει ότι είναι και έτσι τα πράγματα.  Και οι δύο απόψεις είναι σεβαστές και το ότι διαφωνεί κάποιος δεν σημαίνει ότι κάνει λάθος.  Από την στιγμή που η εμπειρία βασίζεται σε ανθρώπους με διαφορετικούς τρόπους αντίδρασης τότε όλες οι απόψεις σωστές είναι κάτω από ορισμένες συνθήκες.

Εγώ πριν από αρκετό καιρό δεν μπορούσα να κρατήσω το μοντέλο (αεροπλάνο) ευθεία στην απογείωση και του έβαλα ένα gyro στο rudder.  Πολύ το χαιρόμουνα!  Δεν είχα το άγχος κάθε φορά που θα πάει μέχρι να σηκωθεί.  Δεν μάθαινα βέβαια κιόλας αλλά την συγκεκριμένη στιγμή δεν με ενδιέφερε και πολύ.  Όσπου βρήκα τον σωστό άνθρωπο και μου έδειξε 2 πράγματα και πλέον δεν το χρειάζομαι.

Σεραφείμ

Πλην όμως αρκετά Hi-Tec λύση. Ωραία!
    Καταγράφηκε

Το να φτιάξεις ένα αεροπλάνο είναι εύκολο. Το θέμα είναι να φτιάξεις το αεροπλάνο που ΘΕΛΕΙΣ!

Δεδομένων των συνθηκών, μία μόνο σχεδίαση πληρεί τις προδιαγραφές, ανεξάρτητοι δε σχεδιαστές θα συγκλίνουν σε αυτήν την σχεδίαση μετά από εξελικτική διαδικασία.
    rookie
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #16 στις: Πέμπτη, 15 Ιουν 2006, 03:18:21 »

Εγώ έμαθα να πετάω χρησιμοποιώντας co-pilot...εξαιρετική εμπειρία ! Ακόμη και τώρα εξακολουθώ να τον χρησιμοποιώ... μάλιστα μόλις παράγγειλα και την ακριβή έκδοση για ένα νέο και γρήγορο μοντελάκι που μόλις ετοίμασα. Η ακριβή έκδοση κοστίζει μόλις $149 σχεδόν όσα χρήματα πρέπει να πληρώσει κανείς για ένα καλό PCM δέκτη και προσφέρει τόσα μα τόσα περισσότερα !!! ( εκτός της λειτουργίας co-pilot κάνει έλεγχο συχνοτήτων, μπαταρίας, καταγραφή στοιχείων πτήσης, έχει το αποτελεσματικότερο σύστημα fail safe, κλπ κλπ )

Κατά την γνώμη μου θα έπρεπε όλοι μας, παλαιοί και νέοι, να είχαμε εγκατεστημένο ένα παρόμοιο σύστημα, όχι μόνο ως βοήθημα αλλά και ως δικλείδα ασφαλείας !

Και παρακαλώ μην ακούσω κανέναν να λέει πως δεν θα μάθω να πετάω σωστά ! Πετάω πολύ καλύτερα και ασφαλέστερα ! Άλλωστε όλοι δεν χρησιμοποιείτε την τεχνολογία λίγο ως πολύ ? Με τις υπερσύχρονες ψηφιακές τηλεκ/σεις, με τις μίξεις που προσφέρουν και άλλες πολλές λειτουργίες ?

Μήπως θα έπρεπε να προτρέπουμε τους νέους φίλους αερομοντελιστές να χρησιμοποιούν τέτοια τεχνολογικά βοηθήματα ? Θα μπορούσαν να ευχαριστηθούν τις χαρές του αθλήματος συντομότερα , οικονομικότερα ( λιγότερα ατυχήματα ) και ΚΥΡΙΩΣ ΑΣΦΑΛΕΣΤΕΡΑ !

Θα συνεχίσω λοιπόν να πετάω με co-pilot…!
    Καταγράφηκε
    kosmasleiletzoglou
    Επισκέπτη
    « Απάντηση #17 στις: Πέμπτη, 15 Ιουν 2006, 17:42:30 »

Φίλε μου δε σε γνωρίζω και μην πάρεις προσωπικά ότι θα πω. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν την ικανότητα να προσαρμόζονται ευκολώτερα από άλλους σε δύσκολες καταστάσεις. Το ότι έμαθες από την αρχή να πετάς με copilot δε σε βάζει αυτόματα και σαυτούς που μπορούν και πετάν σε οποιαδήποτε συνθήκη και με διάφορα προβλήματα που τυχόν προκύψουν κατά την πτήση. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν από την αρχή τις πολλές ρυθμίσεις, άλλοι δεν μπορούν τα πολλά κουμπάκια και άλλοι αν τυχόν αυτό το οργανάκι δε λειτουργήσει σωστά δε θα μπορέσουν να βγάλουν το μοντέλο από τη δύσκολη κατάσταση που τυχόν θα περιέλθει. Υπάρχουν επίσης και αυτοί που κάποια στιγμή θα θελήσουν να κατέβουν σε αγώνες και κει όπως ξέρουμε δεν επιτρέπονται τέτοιες συσκευές. Εξάλλου όλα τα πράγματα στη ζωή έχουν μια αρχή, μια σειρά, δε μπορεί κανείς να ξεκινάει από τη μέση. Το ότι ο πιλότος ενός F16 μπορεί και πετάει με άνεση τέτοιο αεροπλάνο πχ δε σημαίνει ότι μπορεί να το πάρει ο καθένας επειδή είναι υπεραυτόματο και να το οδηγήσει. Ίσως το καταφέρει αλλά με την πρώτη δυσκολία ή σε ακραίες συνθήκες θα το στουκάρει. Ούτε μπορούμε ο καθένας να πάρουμε ένα Jet τηλεκατευθυνόμενο χωρίς να γνωρίζουμε να πετάμε και να το πετάξουμε επειδή και μόνο η ποιότητα των υλικών του είναι άριστη. Το ότι έμαθες να πετάς με copilot δεν προεξωφλεί ότι το ίδιο μπορεί να κάνει ο καθένας χωρίς να έχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα στο μέλλον λόγω ΑΔΕΞΙΟΤΗΤΑΣ. Αν δεν πετάς αρκετές ώρες χωρίς copilot τότε και γω με τη σειρά μου σε προτρέπω να το κάνεις, διαφορετικά εντάξει δεν τίθεται θέμα. Αλλά να μην προτρέπουμε γενικά τον καθένα να κάνει το ίδιο, ο εκπαιδευτής είναι πάντα αναντικατάστατος. Τώρα όσον αφορά τις τηλεκατευθύνσεις μπορεί να έχουν μίξεις και όλα τα καλούδια που λες αλλά ο γενικός έλεγχος του μοντέλου, σε αντίθεση με το copilot, ανήκει στον χειριστή του. Επίσης σε διαβεβαιώ πως το ίδιο καλά πετάμε και χωρίς όλη αυτή την τεχνολογία με μια απλή τετρακάναλη τηλ/νση με εγγυημένο 99% χωρίς σπάσιμο. Και αν ρωτάς τι σημαίνει για μένα εγγύηση εννοώ ότι όποτε δέχομαι να πετάξω το μοντέλο κάποιου για ρυθμίσεις κλπ το κάνω με την συμφωνία ότι θα πληρώσω κάθε ζημιά που θα προξενηθεί την ώρα που θα το πετάω. Είσαι σε θέση να κάνεις το ίδιο? Αν ναι τότε οι υπόλοιποι που σε διαβάζουν εδώ μέσα και ξεκινάνε τώρα το μοντελισμό, να μάθουν που πετάς και να έρθουν να σε βρουν για να τους βηθήσεις γιατί είσαι πραγματικά άνθρωπος εμπιστοσύνης. Αλλιώς κάνε αυτό που σου προτρέπω παραπάνω. Ακόμα και προσωπικά έθεσα πολλές φορές το gyro του ελικοπτέρου μου off και πεταξα manual ώστε να καταφέρω να έχω τον έλεγχο του μοντέλου σε μια δύσκολη στιγμή που το gyro χαλάσει. Καλό θα είναι να βάζεις τον εαυτό σου στη δυσκολία της πτήσης χωρίς copilot αλλά κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να το κάνεις όταν υπάρχει αυτός ο πειρασμός. Από την άλλη πάλι σκέφτομαι οτι μπορεί να λέω  με όλα αυτά, μπορεί όντως κάποιος να πρέπει να μαθαίνει από την αρχή μαυτόν τον τρόπο, μπορεί να μην μπορώ να ξεκολλήσω από τον παραδοσιακό τρόπο που γνωρίζω και εμπιστεύομαι 25 χρόνια τώρα. Όμως απορώ γιατί τόσο καιρό που υπάρχει αυτό το εργαλείο δεν το χρησιμοποιούν μεγάλα ονόματα και προτείνουν άλλες μεθόδους για την εκμάθηση της πτήσης.
    « Τελευταία τροποποίηση: Πέμπτη, 15 Ιουν 2006, 18:31:24 από sfyris » Καταγράφηκε
    tanfoglio
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #18 στις: Πέμπτη, 15 Ιουν 2006, 21:56:08 »

Τελικά το θέμα διχάζει λίγο, ε!?

Πάντως οι περισσότεροι στα ξένα forums, υποστηρίζουν την άποψη του sfyris. Βέβαια αυτή είναι σχεδόν πάντα η άποψη των ανθρώπων που έχουν πείρα και ασχολούνται χρόνια με το χόμπυ.

Μάλιστα θεωρείται ότι για την εκμάθηση ενός νέου απαιτείται πάνω από όλα εκπαιδευτής. Δεύτερη εναλλακτική-συμπληρωματική λύση και αρκετά αποτελεσματική θεωρούνται τα simulators και τρίτη και λιγότερο αποδεκτή τα co-pilots.

Βέβαια πως μπορείς να στερήσεις από ένα νέο την χαρά να πετάξει γρήγορα, μετά από πολύ λίγο χρόνο πτήσης, το μοντέλλο του έστω και με την βοήθεια ηλεκτρονικών?
    Όλοι μας θυμόμαστε την χαρά που είχαμε όταν μπορέσαμε και πετάξαμε για πρώτη φορά solo. Αυτό ακριβώς το solo για κάποιον που ξεκινά να μάθει μόνος του γίνεται πολύ πιο γρήγορα με το co-pilot.

Ποτέ όμως δεν μπορώ να δεχθώ κάποιος που πετάει μονίμως με co-pilot, ότι έχει μάθει να πετάει και μπορεί να αντιμετωπίσει χωρίς βοήθεια διάφορα απρόοπτα κατά την διάρκεια της πτήσης.

Γιώργος
    Καταγράφηκε
    kosmasleiletzoglou
    Επισκέπτη
    « Απάντηση #19 στις: Πέμπτη, 15 Ιουν 2006, 23:47:12 »

Χεχεχε όσοι κάτσανε μαζί μου δε χάσανε φίλε μου και μερικοί από δω μέσα το ξέρουν καλά αυτό άσχετα αν δε μιλάνε από μετριότητα ή για διάφορους λόγους. Και ας πλήρωσαν και κάτι παραπάνω και ας κατηγορήθηκα γιαυτό χιχιχι. Έχω ήσυχη τη συνείδησή μου γιατί έβγαλα 100% εις πέρας αυτό για το οποίο με ζητήσαν. Έχω πρηζώσει κόσμο εγώ.... laugh laugh laugh laugh laugh Και συνεχίζω ακάθεκτος σαυτό το απομωνομένο μέρος...Έρχονται τουρίστες απόλο τον κόσμο τα καλοκαίρια, στρατιωτικοί πάνε κι έρχονται, μερικοί είαναι μοντελιστές και εγώ φτιάχνω τα μοντέλα μου επιτειδες έξω από το μαγαζί και τρώνε πρήζωμα και απόψεις. Γυρνάνε σπίτια τους και ακόμα θυμούνται τι θα πει Ελλάδα και μοντελισμός.. Ε.... Ξέφυγα συγνώμη εντάξει λίγο όσο πατάει η γάτα. buck2 buck2
    « Τελευταία τροποποίηση: Πέμπτη, 15 Ιουν 2006, 23:49:14 από sfyris » Καταγράφηκε
    rookie
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #20 στις: Παρασκευή, 16 Ιουν 2006, 01:22:26 »

Αγαπητοί φίλοι, δεν ανέφερα πουθενά στο μήνυμα μου ούτε ισχυρίστηκα πως ένα co-pilot αντικαθιστά τον εκπαιδευτή. Ο εκπαιδευτής είναι και θα είναι απαραίτητος. Εκείνος θα σου μεταφέρει, εκτός από τις στοιχειώδεις κινήσεις της πτήσης τόσες άλλες πολύτιμες πληροφορίες για τον μοντελισμό, την κατασκευή και την ασφάλεια.

Απλά με ενοχλεί να ακούω αρνητικά σχόλια για τεχνολογικά επιτεύγματα που σίγουρα βοηθούν τον νέο μοντελιστή να χαρεί το hobby του και φροντίζουν για την ΑΣΦΑΛΕΙΑ όλων μας…

Και για να αναφερθώ σε συγκεκριμένο παράδειγμα, πρόσφατα ελικόπτερο μεγάλων διαστάσεων παρ΄ ολίγον να τεμαχίσει τον γιο μου 8 ετών ! Δεν μπορώ να ξέρω με σιγουριά για πιο λόγο συνέβη το ατύχημα, ξέρω όμως πως αν ο συγκεκριμένος μοντελιστής είχε εγκατεστημένη παρόμοια συσκευή στο ελικόπτερο του, οι πιθανότητες να συμβεί το ατύχημα θα ήταν πολύ λιγότερες !

Θα συμφωνήσω στην ανάγκη επιπλέον εκπαίδευσης των νέων μοντελιστών με το σκεπτικό της αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, αλλά θα συνεχίσω να υποστηρίζω την τοποθέτηση κάθε ηλεκτρονικού βοηθήματος.

Εκπαιδεύουμε τον πιλότο ενός jumbo 747 να μπορεί να προσγειώσει το αεροπλάνο χωρίς όργανα, αλλά δεν παύουμε να εγκαθιστούμε κάθε δυνατό αυτοματισμό και βοήθημα για να αυξήσουμε την ασφάλεια της πτήσης !

ΥΣ: Φίλε sfyri όταν πετάς το μοντέλο σου με απενεργοποιημένο το gyro... δεν θα ήθελα να είμαι κοντά ! Το ίδιο και όταν πετάς με απλές τετρακάναλες τηλ/σεις…  Cheesy Είναι σαν να βάλουμε τον πιλότο του F16 να πετάξει χωρίς όργανα ! Τον εκπαιδεύουμε στο simulator και όχι πάνω από τα  κεφάλια μας !
    « Τελευταία τροποποίηση: Παρασκευή, 16 Ιουν 2006, 01:39:37 από rookie » Καταγράφηκε
    kosmasleiletzoglou
    Επισκέπτη
    « Απάντηση #21 στις: Παρασκευή, 16 Ιουν 2006, 01:38:42 »

Οχι βρε φιλαράκι δεν είμαστε αντίθετοι με την τεχνολογία, ίσα ίσα είμαστε με τα τσαρούχια χωμένοι σαυτήν έλεος. Αυτός που πήγε το ελικόπτερο στο παιδί ούτε με το οργανάκι δε συμμαζεύεται. Αν πετούσε συνετά δε θα κινδύνευε κανείς. Νάσαι καλά και να προσέχεις. Γεια σας παιδια πάω βόλτα με τη μηχανή μου, η βραδυά είναι όμορφη, το μαγαζί μου άδειασε και τα μωρά σπαρμένα ολούθε  . Δεν μπορώ άλλο μέσα. buck2 buck2
    Καταγράφηκε
    rookie
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #22 στις: Παρασκευή, 16 Ιουν 2006, 02:01:23 »

Αυτός που φούνταρε το επικοπτεράκι είναι παλιός και έμπειρος μοντελιστής ! Σύμφωνα με την άποψη των παρευρισκομένων, αλλά και την δική μου, το ατύχημα προκλήθηκε από λάθος χειρισμό ! Ένα απλό co-pilot των $99 θα είχε αποτρέψει ζημιά πολλών χιλιάδων ευρώ ( ζημιές ελικόπτερου και αυτοκίνητου πάνω στο οποίο έπεσε ) και θα είχε συμβάλλει αποτελεσματικά στην διατήρηση της ψυχική μας ηρεμίας !
    Καταγράφηκε
    Nikolas K
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #23 στις: Παρασκευή, 16 Ιουν 2006, 02:55:26 »

Πάντως εγώ συμφωνώ με το Σφυρή (!) και τον Ταγκφόλιο (!)

Τα βοηθήματα καλά είναι αλλά ο αρχάριος πρέπει να ψηθεί λίγο στα δύσκολα... τα ηλεκτρονικά ίσως είναι καλά για τον έμπειρο που θέλει να ξεκουράσει το δακτύλι του...άλλωστε τί μοντελισμό κάνουμε αν οδηγούν τα κυκλώματα για μας;
    Φυσικά, σαν concept όλα αυτά τα αυτόματα είναι πολύ ενδιαφέροντα...
    Καταγράφηκε

Το να φτιάξεις ένα αεροπλάνο είναι εύκολο. Το θέμα είναι να φτιάξεις το αεροπλάνο που ΘΕΛΕΙΣ!

Δεδομένων των συνθηκών, μία μόνο σχεδίαση πληρεί τις προδιαγραφές, ανεξάρτητοι δε σχεδιαστές θα συγκλίνουν σε αυτήν την σχεδίαση μετά από εξελικτική διαδικασία.
    kosmasleiletzoglou
    Επισκέπτη
    « Απάντηση #24 στις: Παρασκευή, 16 Ιουν 2006, 19:16:54 »

Αυτός που φούνταρε το επικοπτεράκι είναι παλιός και έμπειρος μοντελιστής ! Σύμφωνα με την άποψη των παρευρισκομένων, αλλά και την δική μου, το ατύχημα προκλήθηκε από λάθος χειρισμό ! Ένα απλό co-pilot των $99 θα είχε αποτρέψει ζημιά πολλών χιλιάδων ευρώ ( ζημιές ελικόπτερου και αυτοκίνητου πάνω στο οποίο έπεσε ) και θα είχε συμβάλλει αποτελεσματικά στην διατήρηση της ψυχική μας ηρεμίας !
    laugh laugh laugh Δεν τον έσωνε τίποτα άκουμε που σου λέω, η ενέργεια που θα έκανε ήταν να αφήσει τα χειρηστήρια, ε και? το ελικόπτερο τη φόρα την είχε. Ακόμα χειρότερα λοιπόν γιατί αντί να πέσει θα ολίσθαινε κιάλλο και τότε μπορεί να μήν τη γλίτωνε ο γιος σου. Αυτό το σκέφτηκες? Γιαυτό σου λέω συνετή πτήση θέλει και αυτοσυγκέντρωση.  Ακόμα και έμπειρος να είσαι. Έλα εντάξει αυτά συμβαίνουν και στα καλύτερα δάκτυλα  laugh οι αυτοματισμοί είναι για μεγάλα ύψη όχι για μισό μέτρο από το έδαφος γιαυτό δεν κάνουν για αρχάριους. Στο μεγάλο ύψος αν τα χάσεις έχεις αρκετή άπλα ώστε αν αναλάβει ο μηχανισμός το ελικόπτερο οριζόντιο μεν αλλα απλώς θα ολισθαίνει δε. Στο χαμηλό ύψος φίλε μου δε σε σώζει τίποτα αν δεν έχεις φροντίσει 1 δευτερόλεπτο πριν να αποφύγεις το κακό και αυτό γίνεται μόνο αν είσαι πεπειραμένος πρώτον και αυτοσυγκεντρωμένος δεύτερον.
    Καταγράφηκε
    Σελίδες: 1 [2]  Όλοι     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Το αερομοντελιστικό εργαστήρι  |  Ηλεκτρονικά (Συντονιστές: DEPRON MANIAC, kolotoympas)  |  Θέμα: Co-pilot
    Μεταπήδηση σε: