Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.354 μηνύματα σε 12.373 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Πέμπτη, 16 Απρ 2026, 10:16:29

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Πέμπτη, 16 Απρ 2026, 10:16:29

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από Markhelis
    [Χθες στις 23:07]

από TheLurker
    [Χθες στις 22:18]

από dim sofos
    [Χθες στις 17:22]

από CMarkop
    [Τρίτη, 14 Απρ 2026, 20:34:15]

από Bocian
    [Παρασκευή, 10 Απρ 2026, 01:58:39]

από vtr
    [Τετάρτη, 8 Απρ 2026, 15:51:36]

[Τρίτη, 7 Απρ 2026, 13:22:33]

από tsiou
    [Δευτέρα, 6 Απρ 2026, 16:08:45]

από Yiannis_S
    [Παρασκευή, 3 Απρ 2026, 21:34:33]

[Δευτέρα, 30 Μαρ 2026, 15:19:53]

από dominicm
    [Κυριακή, 29 Μαρ 2026, 16:16:51]

[Σάββατο, 28 Μαρ 2026, 23:22:09]

[Σάββατο, 28 Μαρ 2026, 15:32:33]

[Πέμπτη, 26 Μαρ 2026, 23:29:08]

από dominicm
    [Κυριακή, 22 Μαρ 2026, 17:51:50]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309354
    Σύνολο θεμάτων: 12373
    Online σήμερα: 860
    Online έως τώρα: 1194
    (Τετάρτη, 1 Απρ 2026, 04:29:41)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 1
    Επισκέπτες: 379
    Συνολικά: 380
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: 1 2 [3] 4     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: φορτιστης Graupner  (Αναγνώστηκε 17489 φορές)
    tanfoglio
    Aeromodeller Sr. Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« Απάντηση #30 στις: Τρίτη, 6 Ιουν 2006, 15:34:34 »

Κωστή επειδή είπες μέχρι 100 ευρώ, ενημερώνω ότι πρόσφατα έχω αγοράσει φορτιστή ψηφιακό για έως 14 nicads και έως 5S lipo. Τιμή αν θυμάμαι καλά 75 ευρώ. Ο φορτιστής δουλεύει άψογα έως σήμερα.
    Συνδέεται όμως μόνο σε dc 12Volts.
    Και εγώ εφαρμόζω στο σπίτι το σύστημα του gregman.
    Tον φορτιστή τον αγόρασα από μαγαζί της  πόλης μας. Αν θες στείλε PM για να μην κάνω διαφήμιση...

Γιώργος
    Καταγράφηκε
    abrous
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #31 στις: Τρίτη, 6 Ιουν 2006, 17:53:22 »

Γεια σε ολους,

Διαβασα παραπανω κατι σχετικο με "επιστροφη ενεργειας απο τον φορτιστη στο τροφοδοτικο". Ειναι κατι που εχω ακουσει
    πολλες φορες και στο παρελθον σε σχετικες συζητησεις . Θα ηθελα να σας διαβεβαιωσω οτι μεχρι τωρα δεν εχω δει ΚΑΝΕΝΑΝ
    φορτιστη με κυκλωμα εισοδου που να εχει αυτην την δυνατοτητα (Και εχω δει πολλους).
    Ο λογος ειναι απλος: Το κυκλωμα αυτο κοστιζει πολυ - ειναι περιπλοκο και δεν προσφερει απολυτως τιποτα στον φορτιστη
    ουτε και στον χρηστη χωρια οτι δεν μπορει να εγγυηθει οτι η επιστρεφομενη ενεργεια θα αποροφηθει απο την πηγη (Τι θα συμβει
    αν η μπαταρια μολυβδου ειναι πληρως φορτισμενη ? ).
    Δεν εχει κανεναν απολυτως λογο ο κατασκευαστης να συμπεριλαβει κατι τετοιο στην συσκευη του.
    Το ποιο απλο που θα εκανε ακομα και ενας μαθητευομενος σχεδιαστης κυκλωματων θα ηταν να "αναλωσει" την
    επιστρεφομενη ενεργεια που εμφανιζεται κατα την αποφορτιση στοιχειων με την μορφη θερμοτητας
    πανω στα ενεργα στοιχεια (συνηθως MOSFET) της ιδιας της πηγης ρευματος που στην συνεχεια θα χρησιμοποιησει για
    την φορτηση.

Γενικα ολοι οι φορτιστες με εισοδο 12V που εχω δει μεχρι τωρα βασιζονται πανω-κατω στην ιδια τοπολογια:
    1) Κυκλωμα εισοδου με τοπολογια BUCK-BOOST - αντι να ανυψωνει την ταση εισοδου στα +42V την κατεβαζει στα -30V,
    στην συνεχεια "βαφτιζει" τα -30V σημειο αναφορας GND, με αποτελεσμα η συνολικη ταση στα ακρα του κυκλωματος
    (απο το -30V εως το +12V) να ειναι +42V. Το κυκλωμα BUCK-BOOST ειναι απλουστερο και το φαινομενο Flyback
    ειναι ηπιοτερο απο οτι στη απλη BOOST τοπολογια = MOSFET χαμηλοτερης τασης = χαμηλοτερο κοστος .....

2) Κυκλωμα ελεγχου τασης/ ρευματος. Αυτη η βαθμιδα αποτελειται απο ενα MOSFET μια διοδο,ενα πηνιο και
    μια αντισταση πανω στην οποια μετραται το ρευμα. Τα υπολοιπα τα αναλαμβανει συνηθως καποιος μικροελεγκτης.
    Αυτος διαβαζει την ταση εξοδου πανω στον ακροδεκτη της μπαταριας και την ταση πανω στην αντισταση
    μετρησης ρευματος (οπου I=U/R). Αναλογα με τον αλγοριθμο φορτισης και τις παραπανω μετρησεις ελεγχει την περιοδο
    το σηματος PWM - Pulse width modulation - που οδηγει με την σειρα του την πυλη του MOSFET.
    Αυτα σε γενικες γραμμες. Οποιος θελει περισσοτερες λεπτομερειες ας μου πει.
    Οσο για τα τροφοδοτικα με δυνατοτητα αποροφησης ενεργειας : υπαρχουν πραγματι αλλα  προοριζονται για πολυ
    ειδικες εφαρμογες, ονομαζονται τροφοδοτικα 4Q (four quadrant). Ενα "μικρο" που αγορασα πριν ενα χρονο στη δουλεια
    κοστισε πανω-κατω 4500 Euro. -Μαλλον ακριβο παρελκομενο για τον Triton  laugh laugh
    Προσωπικα χρησιμοποιω αρκετα τροφοδοτικα, πολλα χρονια τωρα χωρις KANENA προβλημα. Συκεκριμενα εχω:
    - 3 τροφοδοτικα switching 220/110V -> 12.6V/90W που εχω σχεδιασει πριν χρονια για λογαριασμο της εταιρειας
    που εργαζομαι.
    - 2 τροφοδοτικα switching compact απο industrial PC - δινει περιπου 18Α στα 12V
    - 1 τροφοδοτικο με πολλαπλες εξοδους απο απλο PC - μεταξυ των αλλων τασεων δινει και 12V.

Συχνα βαζω παραλληλα με την εξοδο μια μπαταρια μολυβδου. Ο μονος λογος ειναι οτι επειδη φορτιζω συχνα κατα την διαρκεια
    της νυχτας δεν θελω το πρωι εκπληξεις που οφειλονται σε διακοπες ρευματος.

Κατι που πρεπει να γνωριζουν οσοι σκοπευουν να  χρησιμοποιησουν τροφοδοτικα απο PC ειναι οτι λογο της πολυ οικονομικης
    τους σχεδιασης (η αγορα των PC ειναι τρομερα ανταγωνιστικη) η εξοδος των +12V εχει μικρη συμμετοχη στην συνολικη
    αναδραση του κυκλωματος. Γιαυτο το λογο αν χρησιμοποιησουμε μονο την εξοδο των 12V πιθανον να ειναι ασταθης και
    να μην μπορει να δωσει ολη την αναγραφομενη ισχυ. Θα αποφυγω να δωσω την εξηγηση εδω γιατι μαλλον θα παμε μακρια.
    Η λυση ειναι απλη : Οι κυριες εξοδοι του τροφοδοτικου (3,3V και 5V) πρεπει να διαρεονται απο καποιο ελαχιστο ρευμα
    προκειμενου να λειτουργει σωστα το τροφοδοτικο. Αυτο γινεται αν συνδεσουμε μια αντισταση απο τα 3,3V προς το GND
    και αλλη μια απο τα 5V προσ το GND. Μια αντισταση 2,7Ω/5W για τα 3,3V και μια 4,7Ω/5W για τα 5 ειναι συνηθως ok.
    Ελπιζω τα παραπανω να σας φανουν χρησιμα...

Φιλικα,

Αγγελος Μπρούσαλης

Καταγράφηκε
    kosmasleiletzoglou
    Επισκέπτη
    « Απάντηση #32 στις: Τρίτη, 6 Ιουν 2006, 18:12:45 »

Ναι σωστά και συγκεκριμένα για όσους ψαχνουν το καλώδιο 3.3V είναι το πράσινο στο βύσμα ATX και μάλιστα η αντίσταση ίσως είναι περιτή. Ακόμη κιένα σύρμα που να συνδέει τα 3.3 στη διπλανή γη αρκεί. Τα 5V μπορούν και να μη συνδεθούν. Προσωπικά δε μου δημιούργησε πρόβλημα αυτή η συνδεσμολογία σε συνδιασμό με τον τριτονα.
    « Τελευταία τροποποίηση: Τρίτη, 6 Ιουν 2006, 18:14:46 από sfyris » Καταγράφηκε
    kmandila
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #33 στις: Τρίτη, 6 Ιουν 2006, 18:23:50 »

Ευτυχώς πού στο site που φιλοξενούμαστε ο admin ειναι ιατρός γυναικολόγος ,οι γράφοντες ηλεκτρολόγοι - μηχανολόγοι τουλάχιστον και ασχολιόμαστε με Αερομοντελισμό.
    Κωστή εγώ χωρίς να είμαι τίποτα απο τα πιο πάνω απλά ένας νέος μοντελιστής και διαβάζοντας τα προηγούμενα γνωρίζοντας λίγο τις τιμές και με το σκεπτικό ότι με το συγκεκριμένο φορτιστή αξίας 60 ευρώ θα γλυτώσεις και την αγορά τροφοδοτικού για να φορτίζεις στο σπίτι θα σου έλεγα ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟΝ το τιμημένο  Grin

Υ.Γ Ευχαριστώ πραγματικά όσους έγραψαν πιο πάνω γιατί μου μετέδωσαν πράγματα που δεν γνώριζα τουλάχιστον σε τόση εμβάθυνση.
    « Τελευταία τροποποίηση: Τρίτη, 6 Ιουν 2006, 18:28:38 από kmandila » Καταγράφηκε

Κ.Μανδηλαράς  www.amach.gr   www.aeromodelismos.gr
    Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

AKA "jkon" ή "θείος Γιάννης"

« Απάντηση #34 στις: Τρίτη, 6 Ιουν 2006, 19:13:19 »

Και εγώ με τη σειρά μου θα ήθελα να ευχαριστήσω τους ειδικούς που μας έμαθαν μερικά ακόμα πράγματα από τον "άλλο κόσμο" των ηλεκτρονικών.

jkon
    Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    DeltaMan
    Aeromodeller Hero Member

Φέρε ΕΣΥ την αλλαγή που θά 'θελες να Δείς

« Απάντηση #35 στις: Τρίτη, 6 Ιουν 2006, 19:18:27 »

... ΤΟ ΗΞΕΡΑ ...    

... οτι υπάρχουν Έλληνες με πολλές και Τρομερές Γνώσεις πάνω σε πολλά θέματα . Μακάρι να μπορέσουμε κάποτε να μαζευτούμε όλοι κάπου (όπως Εδώ) και να τα λέμε ...  

Κωστή , πήρες τηλέφωνο σε κανένα Ελληνικό μαγαζί ?  Πάρε και τον Γιατράκο τον Χρήστο που έγραψε πως τον είχε να τα πείτε ...

Για τα 60 euro θα υποχωρούσα και εγώ τελικά και θα πρότεινα να τον πάρεις άν δέν βρείς ή δέν θέλεις πλέον να ψάξεις κάτι άλλο ...
    Καταγράφηκε

Επιτυχία στη Ζωή= Πέφτω "ν" φορές, Ξανασηκώνομαι "ν+1" φορές. Βοήθα τους Έλληνες επαγγελματίες.
    Giatrakos
    Aeromodeller Hero Member

follow us: facebook.com/GiatrakosModelShop

« Απάντηση #36 στις: Τρίτη, 6 Ιουν 2006, 19:58:41 »

Κωστή , πήρες τηλέφωνο σε κανένα Ελληνικό μαγαζί ?  Πάρε και τον Γιατράκο τον Χρήστο που έγραψε πως τον είχε να τα πείτε ...

Αποστόλη μιλήσαμε με τον Κωστή αλλά όπως ξέρεις είμαι πρώτα μοντελιστής και μετά όλα τ' άλλα  lalala ... και αφού "σπάστηκα" με τον Graupner  knuppel2 δεν ξέρω τι να πω  . Έγώ τώρα χρησιμοποιώ έναν Prolux, είμαι πολύ ευχαριστημένος, απλός στις ρυθμίσεις, με όλα τα φισάκια, ανταπτοράκια, φις 220Volt κλπ, αλλά είναι ακριβός και τον έχω μόνο για δικιά μου χρήση...
    Καταγράφηκε

tanfoglio
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #37 στις: Τρίτη, 6 Ιουν 2006, 22:38:54 »

Παιδιά μερικές φορές εντυπωσιάζομαι από τις ειδικές γνώσεις κάποιων ανθρώπων που παρακολουθούν το forum. Έρχομαι και εγώ με την σειρά μου να ευχαριστήσω για την γνώση που μας μεταδίδουν αν και σε κάποια θέματα μόνο λίγα πράγματα μπορώ να αφομοιώσω λόγο της πολύ ειδικής ορολογίας και γνώσης...

Ευχαριστούμε για την άρτια ενημέρωση,

Γιώργος
    Καταγράφηκε
    3DJunk
    Board moderator

« Απάντηση #38 στις: Τετάρτη, 7 Ιουν 2006, 10:06:25 »

Γεια χαρα σε ολους,

Αγγελε με μεγαλη χαρα διαβασα τη μακροσκελη σου απαντηση , ευχομαι να συνεχισεις να γραφεις στο φορουμ. Thumbs up Απλως γι'αυτους που δε τον γνωριζουν προσωπικα, ο Αγγελος εκτος απο εξαιρετικος πιλοτος και αερομοντελιστης ειναι Ηλεκτρονικος Μηχανικος και εργαζεται σε τμημα Ερευνας κι Αναπτυξης, αρα oι απαντησεις του σε  θεματα ηλεκτρονικων ειναι κατι παραπανω απο ακριβεις και εγκυρες.

Φιλικα,

Νικος
    « Τελευταία τροποποίηση: Τετάρτη, 7 Ιουν 2006, 13:08:26 από Νικόλας » Καταγράφηκε
    abrous
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #39 στις: Τετάρτη, 7 Ιουν 2006, 12:31:24 »

Γεια και παλι,

Νικο ευχαριστω για τα καλα σου λογια.
    Ενας απο τους φιλους γραφει παραπανω κατι σχετικα με τα τροφοδοτικα PC που δεν ειναι ακριβες.
    Το πρασινο καλωδιο (pin 14)  ΔΕΝ ειναι τα 3,3V αλλα το σημα PS-ON. Αυτο πρεπει να συνδεθει
    εκ των πραγματων ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ με καποιο απο τα μαυρα (GND) καλωδια προκειμενου να λειτουργησει
    το τροφοδοτικο. Διαφορετικα θα ειναι  σε κατασταση standby.
    Αυτο που ειπα ειναι οτι τα τροφοδοτικα αυτου του τυπου συνηθως (ισως οχι ολα - εξατραται απο την σχεδιαση)
    χρειαζονται να "βλεπουν" μονιμο φορτιο στις δυο βασικες εξοδους τους προκειμενου να εχουν σωστο
    regulation. Γιαυτο και χρειαζεται να συνδεθουν οι αντιστασεις που ανεφερα προηγουμενως.
    Αυτες πρεπει να συνδεθουν μεταξυ των pin 2 (3.3V) και  pin 3(GND) η πρωτη και μεταξυ των
    pin 4 (+5V) και pin 5 (GND) η δευτερη. Χωρις αυτες το τροφοδοτικο μπορει να λετουργει μεν,
    αλλα η ταση εξοδου δεν θα ειναι σταθερη και η ισχυς εξοδου του θα ειναι περιορισμενη.
    Οι τιμες των αντιστασεων ειναι ενδεικτικες και εξαρτωνται απο το καθε τροφοδοτικο.
    Πιθανων οι τιμες τους πρεπει να γινουν μικροτερες αν καποιος σκοπευει να "στιψει" και το τελευταιο
    watt απο την εξοδο 12V. Προσοχη στα Watt των αντιστασεων - ο τυπος ειναι :
    P(watts) = V^2/R οπου V η ταση της εν λογω εξοδου (3.3 η 5V) και R η τιμη της αντιστασης
    σε ohm. Φυσικα τα watts στρογγυλοποιουνται στην αμεσως μεγαλυτερη -υπαρκτη- τιμη. Οι τιμες αυτες
    ειναι 1W, 2W,5W,7W και 10W.

Παρακατω στελνω μια λιστα με το pinout του ATX connector για οποιον θελει να πειραματιστει :

1     +3.3Vdc     Orange
    2    +3.3Vdc    Orange
    3    GND              Black
    4    +5Vdc             Red
    5    GND              Black
    6    +5Vdc              Red
    7    GND           Black
    8    PWR-OK           Gray
    9    +5Vdc VSB standby Voltage    Purple
    10    +12Vdc     Yellow
    11    +3.3Vdc    Orange + Brown [brown is 3.3Vdc  sense]
    12    -12Vdc       Blue
    13    GND             Black
    14    PS-ON      Green
    15    GND            Black
    16    GND            Black
    17    GND           Black
    18    -5Vdc       White
    19    +5Vdc      Red
    20    +5Vdc      Red

Φιλικα,

Αγγελος
    « Τελευταία τροποποίηση: Τετάρτη, 7 Ιουν 2006, 12:32:55 από abrous » Καταγράφηκε
    kosmasleiletzoglou
    Επισκέπτη
    « Απάντηση #40 στις: Τετάρτη, 7 Ιουν 2006, 13:25:40 »

Ουπς ευχαριστώ φίλε μου για τη διόρθωση. Αυτο για τις αντιστάσεις δεν το ήξερα δεν είχα πρόβλημα ποτέ μου και δεν το είχα ψάξει. Σωστός.
    Καταγράφηκε
    DeltaMan
    Aeromodeller Hero Member

Φέρε ΕΣΥ την αλλαγή που θά 'θελες να Δείς

« Απάντηση #41 στις: Τετάρτη, 7 Ιουν 2006, 19:27:33 »

Κοίτα να δείς ...
    Μπράβο βρέ Άγγελε ... και έχω δύο τροφοδοτικά που κάθονται στο ράφι .
    Ελπίζω και εγώ να συνεχίσεις να γράφεις στο Forum . Δές άν θές και στα Ηλεκτρονικά , ψάχνω εδώ και καιρό να ευαισθητοποιήσω κανένα να μας φτιάξει τίποτα Ελληνικό . Εκτός και άν δέν έχεις χρόνο ...

Παλαβώσαμε λίγο το Θέμα του Κωστή , αλλά ... μπροστά σε τόση γνώση τί να κάνεις ?? ...
    « Τελευταία τροποποίηση: Τετάρτη, 7 Ιουν 2006, 19:29:30 από DeltaMan » Καταγράφηκε

Επιτυχία στη Ζωή= Πέφτω "ν" φορές, Ξανασηκώνομαι "ν+1" φορές. Βοήθα τους Έλληνες επαγγελματίες.
    Κωστης
    Aeromodeller Hero Member

Playing some blues...

« Απάντηση #42 στις: Πέμπτη, 8 Ιουν 2006, 03:09:49 »

Ξεχασα να γρψω κατι που ειδα την Κυριακη στο μοντελοδρομιο της Νεας Ραιδεστου.Ενα ηλεκτρονικος αερομοντελιστης εφτιαξε εναν ''εξυπνο'' φορτιστη!ΘΑ μαθω περισσοτερα και θα ενημερωσω 
    Καταγράφηκε

…χαρά στον Ίκαρο αψήφιστα που υψώθη φτεροπλάστης…
    orck
    Aeromodeller Hero Member

game over :|

« Απάντηση #43 στις: Πέμπτη, 8 Ιουν 2006, 08:21:01 »

μιας και το αναφερουμε
    κε Γιαννη (jkon) μηπως θα μπορουσα να εχω μια φωτοτυπια του κυκλωματος που ειδα στο Χολιδιο; (κατω και πανω μερια)
    μιλαω για εκεινο το πλακετακι στον αερα που του ρυθμιζες mA και φορτιζει μπαταριες
    Καταγράφηκε

Παναγιωτης, Π.Φαληρο
    Οι αγγελιες μου
    Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

AKA "jkon" ή "θείος Γιάννης"

« Απάντηση #44 στις: Πέμπτη, 8 Ιουν 2006, 10:03:33 »

Αγαπητέ Παναγιώτη,

μέχρι να φτιάξω αυτό που ζήτησες, δες εδώ

http://www.potensky.cz

jkon
    Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    Σελίδες: 1 2 [3] 4     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Το αερομοντελιστικό εργαστήρι  |  Ηλεκτρονικά (Συντονιστές: DEPRON MANIAC, kolotoympas)  |  Θέμα: φορτιστης Graupner
    Μεταπήδηση σε: