Γεια σε ολους,
Διαβασα παραπανω κατι σχετικο με "επιστροφη ενεργειας απο τον φορτιστη στο τροφοδοτικο". Ειναι κατι που εχω ακουσει
πολλες φορες και στο παρελθον σε σχετικες συζητησεις . Θα ηθελα να σας διαβεβαιωσω οτι μεχρι τωρα δεν εχω δει ΚΑΝΕΝΑΝ
φορτιστη με κυκλωμα εισοδου που να εχει αυτην την δυνατοτητα (Και εχω δει πολλους).
Ο λογος ειναι απλος: Το κυκλωμα αυτο κοστιζει πολυ - ειναι περιπλοκο και δεν προσφερει απολυτως τιποτα στον φορτιστη
ουτε και στον χρηστη χωρια οτι δεν μπορει να εγγυηθει οτι η επιστρεφομενη ενεργεια θα αποροφηθει απο την πηγη (Τι θα συμβει
αν η μπαταρια μολυβδου ειναι πληρως φορτισμενη ? ).
Δεν εχει κανεναν απολυτως λογο ο κατασκευαστης να συμπεριλαβει κατι τετοιο στην συσκευη του.
Το ποιο απλο που θα εκανε ακομα και ενας μαθητευομενος σχεδιαστης κυκλωματων θα ηταν να "αναλωσει" την
επιστρεφομενη ενεργεια που εμφανιζεται κατα την αποφορτιση στοιχειων με την μορφη θερμοτητας
πανω στα ενεργα στοιχεια (συνηθως MOSFET) της ιδιας της πηγης ρευματος που στην συνεχεια θα χρησιμοποιησει για
την φορτηση.
Γενικα ολοι οι φορτιστες με εισοδο 12V που εχω δει μεχρι τωρα βασιζονται πανω-κατω στην ιδια τοπολογια:
1) Κυκλωμα εισοδου με τοπολογια BUCK-BOOST - αντι να ανυψωνει την ταση εισοδου στα +42V την κατεβαζει στα -30V,
στην συνεχεια "βαφτιζει" τα -30V σημειο αναφορας GND, με αποτελεσμα η συνολικη ταση στα ακρα του κυκλωματος
(απο το -30V εως το +12V) να ειναι +42V. Το κυκλωμα BUCK-BOOST ειναι απλουστερο και το φαινομενο Flyback
ειναι ηπιοτερο απο οτι στη απλη BOOST τοπολογια = MOSFET χαμηλοτερης τασης = χαμηλοτερο κοστος .....
2) Κυκλωμα ελεγχου τασης/ ρευματος. Αυτη η βαθμιδα αποτελειται απο ενα MOSFET μια διοδο,ενα πηνιο και
μια αντισταση πανω στην οποια μετραται το ρευμα. Τα υπολοιπα τα αναλαμβανει συνηθως καποιος μικροελεγκτης.
Αυτος διαβαζει την ταση εξοδου πανω στον ακροδεκτη της μπαταριας και την ταση πανω στην αντισταση
μετρησης ρευματος (οπου I=U/R). Αναλογα με τον αλγοριθμο φορτισης και τις παραπανω μετρησεις ελεγχει την περιοδο
το σηματος PWM - Pulse width modulation - που οδηγει με την σειρα του την πυλη του MOSFET.
Αυτα σε γενικες γραμμες. Οποιος θελει περισσοτερες λεπτομερειες ας μου πει.
Οσο για τα τροφοδοτικα με δυνατοτητα αποροφησης ενεργειας : υπαρχουν πραγματι αλλα προοριζονται για πολυ
ειδικες εφαρμογες, ονομαζονται τροφοδοτικα 4Q (four quadrant). Ενα "μικρο" που αγορασα πριν ενα χρονο στη δουλεια
κοστισε πανω-κατω 4500 Euro. -Μαλλον ακριβο παρελκομενο για τον Triton

Προσωπικα χρησιμοποιω αρκετα τροφοδοτικα, πολλα χρονια τωρα χωρις KANENA προβλημα. Συκεκριμενα εχω:
- 3 τροφοδοτικα switching 220/110V -> 12.6V/90W που εχω σχεδιασει πριν χρονια για λογαριασμο της εταιρειας
που εργαζομαι.
- 2 τροφοδοτικα switching compact απο industrial PC - δινει περιπου 18Α στα 12V
- 1 τροφοδοτικο με πολλαπλες εξοδους απο απλο PC - μεταξυ των αλλων τασεων δινει και 12V.
Συχνα βαζω παραλληλα με την εξοδο μια μπαταρια μολυβδου. Ο μονος λογος ειναι οτι επειδη φορτιζω συχνα κατα την διαρκεια
της νυχτας δεν θελω το πρωι εκπληξεις που οφειλονται σε διακοπες ρευματος.
Κατι που πρεπει να γνωριζουν οσοι σκοπευουν να χρησιμοποιησουν τροφοδοτικα απο PC ειναι οτι λογο της πολυ οικονομικης
τους σχεδιασης (η αγορα των PC ειναι τρομερα ανταγωνιστικη) η εξοδος των +12V εχει μικρη συμμετοχη στην συνολικη
αναδραση του κυκλωματος. Γιαυτο το λογο αν χρησιμοποιησουμε μονο την εξοδο των 12V πιθανον να ειναι ασταθης και
να μην μπορει να δωσει ολη την αναγραφομενη ισχυ. Θα αποφυγω να δωσω την εξηγηση εδω γιατι μαλλον θα παμε μακρια.
Η λυση ειναι απλη : Οι κυριες εξοδοι του τροφοδοτικου (3,3V και 5V) πρεπει να διαρεονται απο καποιο ελαχιστο ρευμα
προκειμενου να λειτουργει σωστα το τροφοδοτικο. Αυτο γινεται αν συνδεσουμε μια αντισταση απο τα 3,3V προς το GND
και αλλη μια απο τα 5V προσ το GND. Μια αντισταση 2,7Ω/5W για τα 3,3V και μια 4,7Ω/5W για τα 5 ειναι συνηθως ok.
Ελπιζω τα παραπανω να σας φανουν χρησιμα...
Φιλικα,
Αγγελος Μπρούσαλης