να κανω κ εγω μια ισως αστεια ερωτηση για τους πιο παλλιους αλλα εγω την εχω αυτην απορια εδω κ καιρο ...
γιατι δε φτιαχνουν blades απο πλαστικο ?
πιστευω στο ιδιο κοστος με το ξυλο κ πιο αξιοπιστο απο θεμα βαρους κ δεν επηρεαζεται απο υγρασιες κρυα κτλ
πιο ανθεκτικο ...
φιλε μου κας.
όπως ξέρεις υπάρχουν blades εποξικά με carbon fiber και glass fiber
(δεν θα αναφερθω καθολου στα ξυλινα γιατι ειναι τα πιο απλα blades που υπαρχουν.)
αυτά είναι φτιαγμένα από ίνες άνθρακα η γυαλιού εμποτισμένα με εποξική ρητίνη.πλαστικό δηλαδή!
σκέτη η εποξική ρητίνη (το πλαστικό δηλαδή) είναι αν όχι το χειρότερο υλικό ένα από τα χειρότερα για μηχανικες καταπονήσεις και παραγόμενα αντικείμενα με λίγο βάρος και ακαμψία , και αυτό διότι είναι πολύ βαρυ και δεν έχει γενικά καλές ιδιότητες.
οποτε φαντασου ένα blade φτιαγμένο από "μασιφ" πλαστικό...θα λυγούσε με το παραμικρό και θα έσπαγε πολύ εύκολα.
το σημειο θραυσης ειναι μικτροτερο απο αυτο του ξυλου τις περισσωτερες φορες με πολυ μικροτερη ακαμψια
γιάτο θα ανθρακονημάτινα και "υαλονυματινα" ονομάζονται σύνθετα υλικά διότι χρησιμοποιούμε τις μηχανικές ιδιότητες των ινών αυτών και την ρητίνη μόνο και μονο για να ποτιστούν αυτές και να "σταθεροποιθουν" γιατί αλλοίος το carbon θα ήταν ένα απλό ύφασμα όπως το τραπεζομάντιλο που έχουμε στο τραπέζι μας....
γιαφτο δεν χρησιμοποιούμε μονο το πλαστικό αλλα το μιξάρουμε με κάτι άλλο...
να πω τελως οτι εχουν κυκλοφορισει καποια blades απο πλαστικο (εποξικα) αλλα εχουν γεινει με πυρινα ξυλου δημιουργοντας ετσι το λεγομενο σαντουιτσ με παρα παρα πολυ καλες ιδιοτητες.