Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.374 μηνύματα σε 12.374 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τετάρτη, 22 Απρ 2026, 13:52:44

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τετάρτη, 22 Απρ 2026, 13:52:44

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    [Χθες στις 07:07]

από Markhelis
    [Χθες στις 02:55]

από vilisdev
    [Δευτέρα, 20 Απρ 2026, 10:26:27]

από Loukis35
    [Κυριακή, 19 Απρ 2026, 15:46:42]

από ILIASDJ
    [Σάββατο, 18 Απρ 2026, 10:47:06]

[Παρασκευή, 17 Απρ 2026, 17:09:58]

από dominicm
    [Πέμπτη, 16 Απρ 2026, 12:17:38]

από TheLurker
    [Τετάρτη, 15 Απρ 2026, 22:18:16]

από CMarkop
    [Τρίτη, 14 Απρ 2026, 20:34:15]

[Τρίτη, 7 Απρ 2026, 13:22:33]

από tsiou
    [Δευτέρα, 6 Απρ 2026, 16:08:45]

από Yiannis_S
    [Παρασκευή, 3 Απρ 2026, 21:34:33]

[Δευτέρα, 30 Μαρ 2026, 15:19:53]

από dominicm
    [Κυριακή, 29 Μαρ 2026, 16:16:51]

[Σάββατο, 28 Μαρ 2026, 23:22:09]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309374
    Σύνολο θεμάτων: 12374
    Online σήμερα: 59
    Online έως τώρα: 1194
    (Τετάρτη, 1 Απρ 2026, 04:29:41)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 0
    Επισκέπτες: 46
    Συνολικά: 46
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: 1 ... 21 22 23 [24] 25 26 27 ... 46     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: Τόρνοι - τορνάκια με ή χωρίς CNC στον αερομοντελισμό  (Αναγνώστηκε 370435 φορές)
    efrag
    Aeromodeller
    *
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« Απάντηση #345 στις: Τρίτη, 16 Οκτ 2007, 20:46:24 »

Γεια σε όλους,
    Έφτιαξα και εγώ ένα CNC φρεζάκι για τις κατασκευές μου. Μπορείτε να το δείτε εδώ: http://www.hellasat.gr/efrag/Proxxon.htm και να μου πείτε τα σχόλιά σας.
    Τώρα βάζω πλώρη για ένα μεγάλο 60χ40 αλλά θα δώσω πρώτα το μικρό. 
    Το έχω δοκιμάσει με ξύλο, αλουμίνιο, Πλαστικό (διάφορα είδη).
    Καταγράφηκε
    DeltaMan
    Aeromodeller Hero Member

Φέρε ΕΣΥ την αλλαγή που θά 'θελες να Δείς

« Απάντηση #346 στις: Τρίτη, 16 Οκτ 2007, 21:08:28 »

Καλησπέρα efrag και καλώς ήρθες στο Aeromodelling GR .

Πράγματι πολύ άριστη μετατροπή έχεις κάνει . Άν δέν κάνω λάθος κάπου είχα ξαναδεί τις σελίδες σου μέσω ενός site Ρομποτικής ... 

Συγχαρητήρια . Τί διαστάσεις κοπής έχει ?  Φωτό δειγμάτων απο Αλουμίνιο έχεις ?

Φιλικά , DM 
    Καταγράφηκε

Επιτυχία στη Ζωή= Πέφτω "ν" φορές, Ξανασηκώνομαι "ν+1" φορές. Βοήθα τους Έλληνες επαγγελματίες.
    efrag
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #347 στις: Τρίτη, 16 Οκτ 2007, 22:12:09 »

Σε ευχαριστώ DeltaMan για τα καλά σου λόγια. Φωτο, θα βάλω αργότερα μερικές.
    Καταγράφηκε
    The machinist
    Aeromodeller Sr. Member

Λαμπράκης Πάνος

« Απάντηση #348 στις: Τετάρτη, 17 Οκτ 2007, 04:19:02 »

Γεια σου Μανωλη και καλως ηρθες στο Aeromodelling!

Χαιρομαι ιδιαιτερα που βλεπω κοσμο με κατασκευαστικες ανησυχιες!!!Μολις ειδα το λινκ για την σελιδα σου πηγα αμεσως να δω τι εχει εκει.Με ενθουσιασε το γεγονος οτι σου αρεσει η Ρομποτικη(σε ποιον αλλο αρεσει αραγε?  laugh ) και οτι εχεις κατασκευασει καποια πραγματα!Ειδα ακομα οτι ασχολεισαι με μικροελεγκτες!Δεν εχουν φαση???Εγω εχω ξεκινησει λιγο καιρο τωρα να ασχολουμαι με τους PIC και εχω τρελαθει στο διαβασμα!Το φρεζακι σου ειναι ενδιαφερον(αυτο γλυκοκοιταζα στις αρχες και γω πριν παρω οτι εχω).Αλλα επειδη δεν συνηθιζω να "χρυσωνω το χαπι" και επειδη ειδα οτι φτιαχνεις ρομποτ αξιολογου μεγεθους(οπως ο Θησεας) ισως το φρεζακι που εχεις να παραδωσει το πνευμα του στην προσπαθεια βαριας κατεργασιας.Ποσο το πηρες?Για να σου δωσω να καταλαβεις εγω την ειχα ψιλιαστει οτι θα εχω απαιτησεις απο το μηχανημα που θα επαιρνα οποτε πηγα προς την "βαρια οδο".Αυτο ειναι το λαθος που κανουμε οι περισσοτεροι που θελουμε ν'ασχοληθουμε με το CNC και να φτιαξουμε/μετατρεψουμε μια φρεζα/ρουτερ.Στην αρχη θελουμε μονο να το δουμε να δουλευει.Μολις ομως ξεκινησουμε να φτιαχνουμε διαφορα εξαρτηματα και μπαινουμε στον χωρο του CNC γλυκαινομαστε(παραλληλα ανεβαινουν οι γνωσεις και οι απαιτησεις) με αποτελεσμα το μηχανημα που φτιαξαμε με σχετικη γρηγοραδα ν'αρχισει να παραπονιεται laugh
    Παρ'ολα αυτα εαν εχεις και αλλες φωτο εννοειται οτι θα τις ανεβασεις να δουμε!

Αυτα....

ΥΓ Για τους υπολοιπους που με εχουν χασει αυτο τον καιρο,εκτος απο δουλεια και διαβασμα, (κανω reverse engineer laugh )μετατρεπω ενα εκτυπωτη HP σε flatbed για να μπορω να σχεδιαζω επανω και σε αλλα υλικα εκτος απο χαρτι(PCBs,ξυλο,κουτια κατασκευων κλπ).
    Οταν το τελειωσω θα βαλω φωτο!Προς το παρον παρτε ενα λινκ να δειτε περι τινος προκειται.

http://www.youtube.com/watch?v=a14zELKPw8M

Τα λεμε!
    Καταγράφηκε

Αίεν Υψικρατείν
    von hous
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #349 στις: Τετάρτη, 17 Οκτ 2007, 19:56:18 »

Όπως προείπε ο Πάνος πολύ καλή δουλεία, αλλά.... τα υπόλοιπα τα συμπλήρωσε ο Πάνος. Προχώρα σε επόμενα βήματα. Καλοσώρισες στην ομάδα.
    Καταγράφηκε

Η ζωή είναι μία γνώση.
    von hous
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #350 στις: Τετάρτη, 17 Οκτ 2007, 20:00:10 »

Πάνο μετα το (reverse engineer) ελπίζω να μην σου σβήνουν την μνήμη. laugh laugh

Όπως ήδη σου έχω πει καλή δουλειά. Προχώρα και εμείς εδώ είμαστε.
    Καταγράφηκε

Η ζωή είναι μία γνώση.
    The machinist
    Aeromodeller Sr. Member

Λαμπράκης Πάνος

« Απάντηση #351 στις: Τετάρτη, 17 Οκτ 2007, 22:26:53 »

Και στον Μπεν την εσβηναν(πως δεν του εκαψαν τον εγκεφαλο?) αλλα στο τελος τους εκανε "μαγκες"  laugh
    Παρεπιπτοντως πως κυκλοφορει τοσος κοσμος με καμμενο εγκεφαλο εξω?Δεν τους εχουν παρει τις πινακιδες?
    Idling brains...
     laugh

Keep thinking!

Τα λεμε!
    Καταγράφηκε

Αίεν Υψικρατείν
    von hous
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #352 στις: Τετάρτη, 17 Οκτ 2007, 23:42:54 »

ΧΑΧΑΧΑΧΑ. laugh laugh

Σωστός. Thumbs up

Περιμένουμε νέα σου και καλές ειδήσεις.
    Καταγράφηκε

Η ζωή είναι μία γνώση.
    The machinist
    Aeromodeller Sr. Member

Λαμπράκης Πάνος

« Απάντηση #353 στις: Πέμπτη, 18 Οκτ 2007, 02:49:41 »

Τωρα που το θυμηθηκα...

Παρτε ενα λινκ να δειτε για ποιο πραγμα σας μιλαω...ΑΚΡΙΒΕΙΑ.Ο φιλος που εχει το 5bears.com με επηρρεασε κατα 90% στην μετατροπη της φρεζας μου.Οντως εχει ριξει καποια χρηματα παραπανω και εργατοωρες για να εχει το αποτελεσμα που θα δειτε!Παντως ΔΕΝ συγκρινεται η ποιοτητα της φρεζας που κατασκευασε σε σχεση με τα χρηματα που εδωσε.Καταρχην δεν πιστευω οτι κυκλοφορουν τετοιας ποιοτητας επιτραπεζια φρεζακια στο εμποριο.Αλλα και να κυκλοφορουσαν η τιμη τους θα ηταν τετραπλασια απο τα χρηματα που εδωσε για να το φτιαξει.Θα δειτε κατι ακριβειες (παραλληλισμου) των γλυστρων της ταξης του 0.00635 mm (αφηνεις ελευθερο τον αξονα σε ελαφρως κεκλιμενο επιπεδο και αυτος "τσουλαει" προς τα κατω!!!)
    Οσοι ξερουν απο κινεζικα μηχανηματα θα καταλαβουν οτι αυτο το μηχανημα ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ...
    Βεβαια υπαρχει και κρυμμενος ασσος στο μανικι του τυπου που κατασκευασε το φρεζακι αυτο.Εχει τορνο(τσοκ 6 σιαγωνων ανεξαρτητης ρυθμισης οποτε μπορει να επιτυχει ακριβειες περιστροφης της ταξης του 0.000.Χαρα στην ωρα που διαθετει!!!) και bridgeport φρεζα στο εργαστηριο του.Αλλα το ζητουμενο δεν ειναι οτι εχει τα μηχανηματα,αλλα οτι ειναι ψειρας και τελειομανης!Βεβαια κατα την διαρκεια της κατασκευης του μηχανηματος αυτου,ηξερε τι να περιμενει στο τελος απο αυτο,
    τρια πραγματα...ΑΚΡΙΒΕΙΑ,ΑΚΡΙΒΕΙΑ,ΑΚΡΙΒΕΙΑ Wink

Περι ου ο λογος...

http://www.5bears.com/cnc.htm

Τα λεμε
    Καταγράφηκε

Αίεν Υψικρατείν
    BeetleJuice
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #354 στις: Τρίτη, 23 Οκτ 2007, 13:17:24 »

γεια σας και απο μενα
    απο χθες το βραδυ διαβαζω το συγκεκριμενο thread
    πραγματικα καταπληκτικο

να πω οτι και το thread και το forum εχουν τεραστια γνωση αποτι βλεπω και πραγματικα μπραβο σε ολους

εγω δεν ασχολουμαι με αεροπλανα , με μοντελισμο γενικωτερα ναι
    ελπιζω να μην σας πειραζει , κανω και γω μοντες , εχω πολλες γνωσεις αππο , ηλεκτρικα,ηλεκτρονικα,πλακετες ,υπολογιστες και εχω και ενα μικρο εργαστηριο

ηθελα να κανω μερικες ερωτησεις
    -μπορουμε να ρωταμε εδω για φρεζες που εχω καποιες αποριες ή υπαρχει αλλο θεμα?

σχετικα με το 0,00 κτλ ηθελα να ρωτησω τον φιλο απο δω αν εχει υπολογισει οτι το κοντυλι και αυτο παρεμβαλει ενα σφαλμα
    σαφως σφαλμα δινει και το τσοκ , οι κραδασμοι στο τρυπανι , φθορα στο κοντυλι οσο κοβεις κτλ
    σαφως καλα κανεις και μαγκια σου που το πετυχες να ειναι τοσο καλα τα αδραχτια
    εγψ πραγματικα εμεινα αφωνος
    απλα αναρωτηθηκα αν εχεις υπολογισει οτι κατι χανεις και απο αλλα εξαρτηματα (κοπης) κ οχι μονο απο τα εξαρτηματα κινησης

θα ρωτησω μονο ενα πραγμα για αρχη
    αν εχω καταλαβει καλα για να κανω μια μεγαλη τρυπα ας πουμε σε φρεζα πρεπει ναναι cnc ετσι δεν ειναι?
    δηλαδη χειροκινητα πως μπορεις να ανοιξεις σε ενα κομματι χαλκο μια τρυπα με φ 6 ποντους?
    λογικα δεν γινεται

ελεγα να παρω το φρεζακι το proxonn και σταδιακα να το κανω cnc
    εγω ασχολουμαι με χαλκο κυριως (οχι χαλκογραφια) , υδροψυξεις ,αζωτο , ξηρο παγο
    για μενα και αυτο μοντελισμος ειναι (περαν απο τα ηλεκτρικα μοντελακια μου)
    δεν με ενδιαφερουν ανοχες σαν και των τορναδορων , εμενα και το 0,5mm μου φτανει και μου περισσευει

επισης να πω οτι εχω ηδη ενα ταχυτροχο proxxon , 100 βατ , 16 βολτ , 20.000 στροφες αν θυμαμαι καλα
    αποτι ειδα το φρεζακι proxxon εχει τα ιδια χαρακτηριστικα
    οποτε σκεφτομουν μηπως να παρω ενα καθετο συστημα και ενα τραπεζι ακριβειας ,να βαλω πανω το ταχυτροχο και μετα το ολο συστημα να το κανω cnc

εχω πολλες αποριες και ιδεες
    ναστε καλα και καλη συνεχεια
    ΣΚΑΘΑΡΙ

Καταγράφηκε
    HarrisPat
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #355 στις: Τρίτη, 23 Οκτ 2007, 16:48:45 »

Καλως ορισες στο forum,

ελπιζω να μην σας πειραζει ......

Βασικα δεν πειραζει αν και οπως λεει και το θεμα αφορα στην εφαρμογη τους στον αερομοντελισμο.

σαφως σφαλμα δινει και το τσοκ , οι κραδασμοι στο τρυπανι ,

CNC φρεζα με τετοια σφαλματα δεν νοηται, καλυτερα κανε την δουλεια με το χερι..!!!

φθορα στο κοντυλι οσο κοβεις

Αν εχεις φθορα στο εργαλειο οταν κοβεις απλα δεν θα κοβεις

δηλαδη χειροκινητα πως μπορεις να ανοιξεις σε ενα κομματι χαλκο μια τρυπα με φ 6 ποντους?

Με χιλιους δυο τροπους, ποτηροτρυπανο,boring κλπ.

εχω πολλες αποριες και ιδεες

εδω ειμαστε, μακαρι να ξερουμε και να σε βοηθησουμε.

Γεια, Χαρης
    Καταγράφηκε

BeetleJuice
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #356 στις: Τρίτη, 23 Οκτ 2007, 17:03:13 »

δηλαδη μια φρεζα οσο κοβει ουτε χαλαει το κοντυλι της ουτε κινειται το τσοκ της ουτε καν για καποια μικρόμετρα?
    ο ροτορας,το τσοκ , τα ρουλεμαν ,  δεν εχει ανοχες , δεν παιρνει μποσικα κτλ
    απιστευτο μου φαινεται

τωρα με το boring Που λες δεν ξερω τι εννοεις.στο δικο μου το μυαλο απαξ και δεν μπορεις να συνδιασεις 2 ταυτοχρονες κινήσεις πως αλλιως μπορεις να κοψεις κυκλο ? (εκτος απο το ποτηροτρύπανο)

επισης ηθελα πολύ να μαθω αν τα θυληκά σπειρώματα σε ολες αυτες τις φωτογραφίες του machinist εχουν γίνει με βιδολόγο ή με φρεζα

πιστευα οτι με τορνο φρεζα μπορεις να κανεις τα παντα , τωρα επιβεβαιώθηκα

νομίζω με ολες αυτες τις αποριες του καθενα μας ολοι μαθαίνουμε κ σε καποιους  μπαινουν ιδέες κτλ

μια τελευταια ερωτηση ειναι αν υπαρχει site να παω να διαβασω για τις φρεζες κατι σαν tutorial ας πουμε , που ναχει τι και πως κτλ
    Καταγράφηκε
    von hous
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #357 στις: Τρίτη, 23 Οκτ 2007, 20:50:59 »

Καλωσόρισες στην παρέα των CNC και του μοντελισμού γενικότερα.

δηλαδη μια φρεζα οσο κοβει ουτε χαλαει το κοντυλι της ουτε κινειται το τσοκ της ουτε καν για καποια μικρόμετρα?

Όσο μια φρέζα κόβει:
    1) Το κοντύλι μετά από κάποιο χρονικό διάστημα ανεξαρτήτος ποιότητος κάποια στιγμή θα φθαρεί. Αυτό εννοείται, απλά όσο πιο ποιοτικό κοντύλι (και γενικότερα όλα τα εργαλεία) τόση περισσότερη αντοχή έχει στο πέρασμα του χρόνου. Αυτό συνεπάγεται στην σχέση τιμής-ποιότητας. Δηλαδή άλλη αντοχή έχει ένα κοντύλι καρβιδίου και άλλη ένα HSS (νερού ή αέρος) κτλ.
    2) Για αύτο τον λόγω υπάρχουν τα μικρόμετρα, τα παχύμετρα, οι projector-ές για να ελέγχουμε κάθε τόσο την ακρίβεια του κοματιού μας, για να κάνουμε τις απαραίτητες διορθώσεις.
    3) Και φυσικά όλα τα πράγματα έχουν τις ανοχές τους. Χωρίς τις σχετικές ανοχές δεν θα δούλευε τίποτα. Ούτε στα διαστημόπλοια δεν υπάρχει μηδέν ανοχή! Για να υπάρχει ομαλή κίνηση πρέπει τα ρουλεμάν του άξονα να έχουν κάποια ανοχή, όχι ο ίδιος ο άξονας στον κλωβό του ρουλεμάν (αυτός πρέπει να μπαίνει στο ρουλεμάν σφιχτά, σχεδόν ελαφρά "χτυπητά"). Εκεί έγκειται η ποιότητα της εκάστοτης μηχανής. Εάν "κουνιέται" ο άξονας τότε αυτό δεν είναι μηχάνημα, μάλλον κάτι άλλο θα το χαρακτήριζα.... laugh :laugh

επισης ηθελα πολύ να μαθω αν τα θυληκά σπειρώματα σε ολες αυτες τις φωτογραφίες του machinist εχουν γίνει με βιδολόγο ή με φρεζα

Αυτά γίνονται με πολλούς τρόπους. Ανάφερες τους δύο. Υπάρχουν και άλλοι ανάλογα την μηχανή που κατεργάζεσε τα σπειρώματα.

πιστευα οτι με τορνο φρεζα μπορεις να κανεις τα παντα , τωρα επιβεβαιώθηκα

Και που να δείς και κάποια άλλα μηχανήματα... Thumbs up

μια τελευταια ερωτηση ειναι αν υπαρχει site να παω να διαβασω για τις φρεζες κατι σαν tutorial ας πουμε , που ναχει τι και πως κτλ

Έχω κάποια site, θα τα δώ πια έιναι και θα στα δώσω.
    « Τελευταία τροποποίηση: Τρίτη, 23 Οκτ 2007, 22:00:29 από von hous » Καταγράφηκε

Η ζωή είναι μία γνώση.
    BeetleJuice
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #358 στις: Τρίτη, 23 Οκτ 2007, 21:13:05 »

να ρωτησω κατι αλλο
    ενα κομματι αλουμινιο ή χαλκο  , ας πουμε μεγεθος σαν ενα πακετο τσιγαρα  , αν θελω να το κοψω στη μεση και να το κανω 2 κομματια , στο σπιτι ή σε ενα μικρο εργαστηριο τι θα χρησιμοποιουσατε

σκεφτομουν οτι με ενα απλο σιδεροπριονο δεν θα γινει σωστα η δουλεια
    σε τοσο μεγαλα κομματια τι χρισιμοποιουμε?
    πρεπει ναχουμε κατι σαν δισκοπριονο ή καθετη σεγα?
    Καταγράφηκε
    GiannisX
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #359 στις: Τρίτη, 23 Οκτ 2007, 21:39:18 »

να ρωτησω κατι αλλο
    ενα κομματι αλουμινιο ή χαλκο  , ας πουμε μεγεθος σαν ενα πακετο τσιγαρα  , αν θελω να το κοψω στη μεση και να το κανω 2 κομματια , στο σπιτι ή σε ενα μικρο εργαστηριο τι θα χρησιμοποιουσατε

σκεφτομουν οτι με ενα απλο σιδεροπριονο δεν θα γινει σωστα η δουλεια
    σε τοσο μεγαλα κομματια τι χρισιμοποιουμε?
    πρεπει ναχουμε κατι σαν δισκοπριονο ή καθετη σεγα?

Καλησπέρα και καλώς ήλθες  Thumbs up
    Εγώ θα χρησιμοποιούσα σέγα με σιδηροπρίονο, χειροκίνητη.
    Καταγράφηκε

Aeolus-Rc
    Σελίδες: 1 ... 21 22 23 [24] 25 26 27 ... 46     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Το αερομοντελιστικό εργαστήρι  |  Υλικά, εργαλεία και τεχνικές (Συντονιστές: Γιάννης Παξιμαδάκης, DEPRON MANIAC)  |  Θέμα: Τόρνοι - τορνάκια με ή χωρίς CNC στον αερομοντελισμό
    Μεταπήδηση σε: