Καταρχήν περαστικά στο φίλο μας και από μένα. Θα ήθελα να πω και τις δικές μου εκδοχές για την περίπτωση:
-- Εγώ έχω 2.4GHz Assan και ο δέκτης κρατάει ως failsafe τη θέση των στίκ κατά το άνοιγμα του πομπού. Αν λοιπόν κάνω το λάθος να έχω τα στικ σε μη μηδενική θέση κατά το άνοιγμα, τότε αποθηκεύεται ως failsafe στο γκάζι κάποια τιμή διάφορη του μηδενός και μετά αν κλειδώσει το ελικόπτερο αντί να κόψει γκάζι δίνει!!! Δεν ξέρω τι γίνεται σε δέκτες DX7, αλλά μπορείτε να ψάξετε στο ίντερνετ για τέτοια λειτουργία και να μας πείτε. Αν και η DX7 δουλεύει έτσι τότε μάλλον είχατε γκάζι όταν ανοίξατε και μετά μπορεί να χάθηκε το λινκ και να μπήκε failsafe όπου δόθηκε αυτόματα γκάζι.
-- Κάποια άλλη φορά έτυχε σε ένα φίλο ακριβώς το περιστάτικό που σας έτυχε κι εσάς, σε ένα Gaui 550. Ξαφνικά και χωρίς προειδοποίηση άρχισε να γκαζώνει μόνο του, κάτι που τελικά είχε ως συνέπεια να σπάσει το μοντέλο. Το φαινόμενο αυτό το αναπαράγαμε και χωρίς να συμπλέκει το μοτέρ στο κεντρικό γρανάζι για λόγους ασφαλείας. Η εξήγηση που δώσαμε τότε ήταν προβληματικό ESC, μιας και ο δέκτης ήταν PCM και δεν θα μπορούσε να μεταδώσει ψευδή δεδομένα. Ο φίλος πρέπει να δοκίμασε και άλλο ESC αλλά δεν ξέρω αν τελικά έφταιγε αυτό. Θα τον ρωτήσω και θα σας πω.
-- Μια άλλη εξήγηση είναι να είχατε κινητό δίπλα
στον πομπό (όχι στο δέκτη). Ο πομπός μπορεί να επηρεαστεί στιγμιαία και να στείλει αλλαγμένους παλμούς στο τμήμα εκπομπής! Εγώ αφήνω το κινητό στο αμάξι παρά στην τσέπη μου. Στην περίπτωση που ανέφερα παραπάνω με το Gaui 550 κάναμε και αυτό το πείραμα βάλαμε το κινητό δίπλα στον πομπό και το καλέσαμε. Δεν συνέβη όμως κάτι.
-- Τώρα ως προς αυτό που λέει ο φίλος Dimhack:
όσον αφορά το πρόβλημα και το πως έγινε, ενημέρωσε μας σε πια περιοχή πέταγες πιθανόν να ήταν παρεμβολή από κινητή τηλεφωνία ανεπίσημα λειτουργούν κεραίες κινητής στα 2.4 από τις 12/11/2008 όταν θα έχω χαρτί επίσημο θα κάνω γενική ενημέρωση
Φίλε Dimhack σου είχα ξαναπεί επειδή το ξανασυζητήσαμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα από αυτό. Γιατί να μας πειράξει μια κεραία στα 2.4 όταν μια πολυκατοικία μπορεί να έχει 10 routers με wifi ενεργούς? Σε καμία περίπτωση ένας δέκτης 2.4GHz δεν μπορεί να μεταδώσει αλλοιωμένα δεδομένα γιατί κάνει CRC σε κάθε πακέτο. Η μόνη περίπτωση να προκληθεί ατύχημα με 2.4GHz είναι να ενεργοποιηθεί ένα κακά ορισμένο failsafe.
Επίσης να αναφέρω ότι ο δικός μου δέκτης 2.4 έχει κλειδώσει 3 φορές. Και οι τρεις είχαν ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά: πετούσα το trex 450 1,5 μέτρο μακριά από μένα σε ύψος 1 μέτρο πάνω από το έδαφος. Εκεί σε μια συγκεκριμένη περιοχή έτρωγε κλείδωμα.
Η δική μου ερμηνεία είναι η εξής:
επειδή τα 2.4 έχουν πολύ μικρό μήκος κύματος είναι σημαντικό η κεραία (-ες) του δέκτη να τοποθετούνται σωστά. Σωστά πρέπει να τοποθετείται και η κεραία του πομπού. Ο πομπός πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να έχει την κεραία κατακόρυφα!!!! αν βρίσκεται σε module από πίσω βρείτε τρόπο είτε με προέκταση είτε κρατώντας τον πομπό κατακόρυφο η κεραία να είναι κάθετη στο έδαφος, δηλαδή κατακόρυφη!!!
Για τον δέκτη έχω να πω τα εξής. Σε αεροπλάνα δεν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ως προς τη θέση γιατί το αεροπλάνο κινείται συνεχώς και επομένως και από σημείο παρεμβολής να περάσει σύντομα θα βρεθεί σε σημείο καλής λήψης και θα λάβει σωστά τα δεδομενα. Το failsafe δεν ενεργοποιείται ακαριαία, αλλά μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Για τους δικούς μου δέκτες το διάστημα αυτό είναι 0,5 sec.
Για τα ελικόπτερα τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Καταρχήν τα ελικόπτερα αιωρούνται και επομένως μπορεί να τύχει να αιωρηθεί σε σημείο παρεμβολής (όπως μου έτυχε εμένα και κλείδωσε ο δέκτης). Λόγω αιώρησης το μοντέλο δεν φεύγει από το σημείο παρεμβολής και άρα δεν έχει την ευκαιρία να πάρει σωστά τα δεδομένα. Αυτός είναι και ο λόγος που το ελικόπτερό μου δεν έχει κλειδώσει ποτέ σε πορεία ακόμα και 100 μέτρα μακριά παρά μόνο σε αιώρηση.
Η τοποθέτηση των κεραιών του δέκτη πρέπει να γίνεται ως εξής: Αν η κεραία είναι μονόπολο τότε πρέπει υποχρεωτικά να τοποθετείται κατακορυφα. Στο ελικόπτερο μου αρχικά την είχα βάλει στη μύτη του ελικοπτέρου οριζόντια. Τώρα την έχω κατακόρυφη προς τα κάτω από το άνοιγμα που έχει το canopy του trex. Θυμίζει τα μουστάκια των πετρόψαρων αν έχετε δει. Αυτό το σημείο θεωρώ ότι είναι το καλύτερο γιατί το σήμα δεν συναντά μεταλλικά ή carbon εμπόδια μπροστά του στην πορεία του προς τον δέκτη. καλό σημείο είναι και το σημείο μπροστά από το swashplate, αν και πιο δύσκολο στην τοποθέτηση.
Αν οι δέκτες έχουν 2 μονόπολα ή 2 δίπολα τα πράγματα σίγουρα είναι πιο καλά γιατί πιάνουν περισσότερες πολώσεις. Στα 2 δίπολα φροντίστε να τα τοποθετήσετε κάθετα μεταξύ τους ώστε να πιάσετε όλες τις πολώσεις. Στα 2 μονόπολα προτείνω διάταξη 90 μοιρών μεταξύ τους, ώστε πάλι να πιάσετε και τις δύο πολώσεις.
Κάτι άλλο που πρέπει να προσέξετε είναι η θέση του δέκτη ως προς το speed control. Και αυτό είναι υψίστης σημασίας. Ο δέκτης πρέπει να μπαίνει όσο πιο μακριά γίνεται από speed control και μοτέρ. ΕΙδικά για Trex 450 που το έχω μελετήσει το θέμα η καλύτερη θέση που έχω βρει είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στη μύτη του canopy. To ESC το βάζω στο πίσω μέρος του πλαισίου ωστε να πιάνει λίγη ροή αέρα από τον ανεμιστήρα του κεντρικού γραναζιού.
Μια φορά συνάντησα έναν μοντελιστή ο οποίος παραπονέθηκε ότι μόλις αγόρασε ένα καινούργιο ESC άρχισε να έχει αναξιοπιστία στο λίνκ και είχε ρίξει πολλές φορές το ελικόπτερο. Το νέο του ESC ήταν πολύ καλύτερο από το προηγούμενο. Κοιτώντας προσεκτικά το μοντέλο διαπίστωσα ότι είχε τοποθετήσει το ESC ακριβώς κάτω από τον PCM δέκτη του. Του έδωσα τη συμβουλή που περιέγραψα παραπάνω να τοποθετήσει το δέκτη δηλαδή στη μούρη. Όταν τον ξανασυνάντησα μετά από μέρες μου είπε ότι είχα δίκιο και το πρόβλημα είχε λυθεί.
Για να κλείσω, μην θεωρείτε τη μετάδοση των ραδιοκυμάτων κάτι μαγικό και μεταφυσικό. Όλα ακολουθούν της αρχές που θέτει η φύση, και δόξασοι ο θεός αρκετές από αυτές η ανθρωπότητα τις έχει αποκωδικοποιήσει. Για να σας βοηθήσω να σκέφτεστε λίγο καλύτερα ως προς τα ραδιοκύματα σκεφτείτε τα σαν το φως. Στην ουσία είναι το ίδιο πράγμα με τη διαφορά ότι τα ραδιοκύματα περιορίζονται μόνο από αγώγιμα υλικά ενώ το φώς και από άλλα. Δείτε που έχετε βάλει το δέκτη σας και άν μια δέσμη "φωτός" θα μπορούσε να φτάσει σε αυτόν από οποιαδήποτε γωνία του μοντέλου σας. Αυτή η θεώρηση θα σας βοηθήσει να βρίσκετε καλύτερες θέσεις για τους δέκτες σας!
φιλε μύρωνα για χαρά και από εδώ καταρχάς να πως πω τα περισσότερα που έχεις γράψει θα πιάσουν τόπο
πάνε να τα δούμε ένα ένα λοιπόν.
ένα esc με το που θα κουμπώσεις την μπαταρία δεν ξεκινάει που να χτυπιέσαι κάτω αν έχεις αφήσει το stik σε άλλο σημείο εκτος του κλειστού μελίγα λόγια δεν κλειδώνει κανένας μα κανένας δεκτης για να μπορέσει να κάνει εκκίνηση το μοτέρ είτε είναι ppm είτε είναι psm είναι assan είτε είναι 2.4 spectroum futaba οτιδήποτε η άλλο θέλεις.
ποιος σου είπε ότι για να καταγραφει μια παρεμβολή από 2,4 ο μονος τρόπος είναι πακέτα aliomena η οποιαδήποτε αλλοίωση κατά την ανταλλαγή διαγωνίων σημάτων;
είναι πολύ μεγάλο λάθος η τοποθέτηση σου εδώ.
μια τιλεκατευθηνση 2,4 αγγίζει εικονικά τα σαράντα "μεταπαλομενα" κανάλια και μια συχνότητα να γυρνάει σε ένα από αυτά όταν όταν "προσπαθησει" να καταλάβει τι θέσει τις συχνότητας μια άλλη.
ένα FLEXI 3116 2,4 μηχάνημα κινητής τηλεφωνίας για κλείδωμα κόμβου και μεταφορά δεδομένων 3G ΚΑΙ 2G καταλαμβάνει ακριβώς τα ίδια κανάλια όμως στην χρήση του 3G αντί για μια συχνότητα να τρέχει στα 40 κανάλια είναι 20 συχνότητες που τρέχουν με μεγαλύτερη ένταση κύματος μεγαλύτερη τάση κλίμακας και σαφώς πολύ μεγαλύτερους κύκλους ανα secont,ποιος σου είπε εσένα πως από τα 20 λοιπόν κανάλια που μένουν ελευθερα από τα σαράντα η συχνότητα σου είναι ακόμα παλλόμενη και μπορεί να γυρίσει σε κανάλι που δεν έχει καταλάβει κάποια άλλη σιχνοτιτα;;;;
φιλε μύρωνα ένα από τα "μιχανιματατις" κινητής rbs softx δημιουργούν πολλά μα παρα πολλά "πρβιματα" στα ρούτερ χωρίς ο κόσμος να το ξέρει και επειδή δεν έχουν γραμμή κάνουν επανεκκίνηση στα ρούτερ τους και νομίζουν ότι είχε πρόβλημα το ρούτερ τους όταν αποκτάνe πάλι σύνδεση. όσο για τα ρούτερ "ασιρματις" σύνδεσης internet.
κάποια φορα στο είχα μεταφέρει πάλι στο γηπεδάκι.
milals για μια σύσκεψη που κλειδώνει ένα μη παλλόμενο κανάλι χωρίς ενεργούς κύκλους μικρής τάσης και όχι καθαρό 2,4 αλλα 2,4m
γιατί αυτή την συχνότητα έχουν τα ρόυτερς όχι καθαρό 2,4
φιλε μύρωνα έλα μια μέρα στα κεντρικά να σου δείξω στις αποθήκες για τι πράγμα μιλάμε γιατί θα μείνεις με την απορία.
γνωρίζω πολύ καλά τις γνώσεις που έχεις και είναι πολύ σεβαστές
όμως στον συκεκριμένο τομέα καλύτερα θα ήταν να γνώριζες γιατί rak μιλάμε και όχι για τα 2,4 που μιλάμε όλοι για αυτά λες και είναι όλα ίδια μεταξύ τους.
2,4z
2,4r
2,4
2,m
2,4κτίς
2,4on ρέζους.
μπορώ να θυμηθώ παρα πολλές ακόμα που πόλις κοσμάκης δεν τις γνωρίζει για δεν τους ενδιαφέρει να τις μάθουν η δεν του χρειάζεται,
με λίγα λόγια φιλε μύρωνα αποκλείεται από faisafe και αερολογίες γιατί αλλιώς δεν κλειδώνει δεκτης για να σου σώσει starter
όπως πολύ καλά είπε ο φίλος VTR
αποκλείεται το θέμα τις μη πολικότητας τις κεραίας η λάθος θέσεις τον κεραιών γιατί πολύ απλά τα 2,4 ανά 1,3 vat ανά συχνότητα εκατοστού δουλεύουν "αποψο" ga στα 2 μετρα ακόμα και αν βάλεις μπροστά τους τοίχο που σημαίνει πως το παλικάρι τηλεκατεύθυνση και ελικόπτερο τα είναι μπροστά του αποφεύγοντας έτσι ώστε να μην "τριγονοπιοι" η μια κεραία την άλλη.