Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.900 μηνύματα σε 12.394 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Πέμπτη, 6 Αυγ 2026, 09:01:07

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Πέμπτη, 6 Αυγ 2026, 09:01:07

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    από Markhelis
    [Τρίτη, 4 Αυγ 2026, 16:24:10]

[Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 22:09:24]

[Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 18:59:42]

από dominicm
    [Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 17:14:50]

από Stargazer
    [Δευτέρα, 3 Αυγ 2026, 11:39:19]

από UH-1H
    [Κυριακή, 2 Αυγ 2026, 19:09:57]

από Stargazer
    [Κυριακή, 2 Αυγ 2026, 14:58:46]

από dominicm
    [Πέμπτη, 30 Ιουλ 2026, 19:33:58]

από topg
    [Τρίτη, 28 Ιουλ 2026, 23:44:11]

[Τρίτη, 28 Ιουλ 2026, 13:05:46]

[Δευτέρα, 27 Ιουλ 2026, 00:40:02]

από CMarkop
    [Κυριακή, 26 Ιουλ 2026, 19:35:11]

από dominicm
    [Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 18:55:09]

[Σάββατο, 25 Ιουλ 2026, 12:40:03]

[Παρασκευή, 24 Ιουλ 2026, 03:41:03]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309900
    Σύνολο θεμάτων: 12394
    Online σήμερα: 112
    Online έως τώρα: 1547
    (Πέμπτη, 25 Ιουν 2026, 09:39:30)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 2
    Επισκέπτες: 44
    Συνολικά: 46
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: [1] 2 3  Όλοι     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: lama v3 απορίες αρχαρίου  (Αναγνώστηκε 8446 φορές)
    planetman
    Aeromodeller
    *
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« στις: Τετάρτη, 5 Νοε 2008, 12:40:52 »

Έχω ψάξει αρκετά το φόρουμ αλλά δεν βρίσκω κάποιες απαντήσεις σε βασικά πράγματα που δεν καταλαβαίνω:

1) Στο χειριστήριο μου ανάβει μόνο το 1ο κόκκινο λαμπάκι με φορτισμένες 8χΑΑ μπαταρίες. Τι σημαίνει αυτό;
    2) Κάτω από το ελικόπτερο στο σημείο που μπαίνει η μπαταρία περισσεύει ένα πορτοκαλί καλώδιο. Αυτό πάει πουθενά ή το αφήνω στον αέρα;
    3) Το να κάνει ξεσπάσματα ο κινητήρας είναι λογικό μερικές φορές;
    4) Όταν το ελικόπτερο είναι στο έδαφος και ξεκινάω να γκαζώνω, πολλές φορές αφού πιάσει μερικές στροφές και είναι έτοιμο να σηκωθεί, σταματάει το μοτέρ και αναβοσβήνει το κόκκινο λαμπάκι για λίγο μέχρι να ξαναγίνει πράσινο και πάλι από την αρχή. Παρατήρησα ότι όταν το κρατάω στο χέρι μου το μοτέρ δεν σταματάει ποτέ. Γιατί συμβαίνει αυτό;
    5) Γενικά πολλές φορές δεν ανάβει κανένα λαμπάκι στο ελικόπτερο και αν το πιάσω με τα χέρια μου και το κουνήσω, μετά σαν να ενεργοποιείται. Γιατί;

Εχθές το παρέλαβα και μου φαίνεται πολύ μπίζιλο. Μπορείτε να με βοηθήσετε;
    Καταγράφηκε
    guest2388
    Επισκέπτη
    « Απάντηση #1 στις: Τετάρτη, 5 Νοε 2008, 12:51:34 »

hi φιλε και εγώ αρχάριος είμαι.. αλλα πιστεύω ότι γκιάφτα τα προβλήματα οφείλονται στο ότι δεν έχεις φορτισμένες σωστά τις μπαταρίες από το τηλεχειριστήριο..  Δοκίμασε αργή φόρτιση η αγόρασε αλκαλικές από το super market και δοκίμασε.. Sorry για τα αγγλικά   

hi file kai egw arxarios eimai.. alla pisteuw oti giauta ta provlimata ofilontai sto oti den exeis fortismenes sosta tis mpataries apo to thlexiristirio..  Dokimase argh forthsh h agorase alkalikes apo to super market kai dokimase.. Sorry gia ta agglika                           
    Καταγράφηκε
    Paradise Lost
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #2 στις: Τετάρτη, 5 Νοε 2008, 15:54:17 »

Φιλε planetman για την τηλεκατευθηνση συμφωνω με τον fester δοκιμασε με αλλες μπαταριες! Κανονικα παει στο πρασινο στην τηλεκατευθηνση του λαμα!
    Το πορτοκαλι καλωδιο ειναι η κεραια του. Απλωσετη και βαλτη στην ουρα. Μην την τηληξεις ομως σαν σπαγκο γιατι θα εχεις παραπανο παρεμβολες, να κανει παραλιλες γραμες στην ουρα.
    Το οτι δεν αναβει κανενα λαμπακι δεν μου ερχετε κατι τωρα, μπορει να εχει καποια ψυχρη κολιση!
    Δοκιμασε αυτα και αν συνεχιστουν εμεις εδω ειμαστε.
    Καταγράφηκε
    planetman
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #3 στις: Πέμπτη, 6 Νοε 2008, 09:13:34 »

Λοιπόν, αγόρασα 8 αλκαλικές μπαταρίες και το χειριστήριο πλέον είναι στο φουλ, οπότε το ερώτημα 1 λύθηκε. Το πορτοκαλί καλώδιο τελικά είναι η κεραία οπότε πάει και το νούμερο 2.

Εχτές κατάφερα και το πέταξα λιγάκι σε χαμηλό ύψος και το ψιλοέλεγξα. Το ερώτημα 3 ισχύει ακόμη, δεν ξέρω γιατί το κάνει. Το νούμερο 4 εχθές δεν το έκανε. Το νούμερο 5 μία ή δύο φορές μονάχα.

Εντωμεταξύ πείραξα λιγάκι το gain και το proportional προσπαθώντας να σηκώνεται ομαλά αλλά πάλι με τραβάει αριστερά και πίσω. Πώς θα το ρυθμίσω να είναι πιο ουδέτερο;
    Καταγράφηκε
    kostas1234
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #4 στις: Πέμπτη, 6 Νοε 2008, 11:05:29 »

Ξεβιδωσε το αριστερο λινκ μεχρι να σταματησει να το κανει. Υποψην οταν κανεις ρυθμισεις στο 4-1 θα βγαζεις τη μπαταρια για να κανει reset.
    Καταγράφηκε
    planetman
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #5 στις: Παρασκευή, 7 Νοε 2008, 09:19:17 »

Παιδιά, έκανα μια ψιλοπατάτα χθες. Ήμουν μέσα στο μικρό μου δωμάτιο και το σηκώνω περίπου στο 1 μέτρο και αρχίζω και κάνω hovering, το κινούσα σιγά σιγά προς όλες τις κατευθύνσεις. Τι ωραία που είναι να το κρατάς σχετικά σταθερό; Αρχίζω λοιπόν να το πηγαίνω έντονα δεξιά αριστερά, μπρος πίσω και μια στιγμή μου φεύγει και το στριμώχνω στον τοίχο και το έπιασα με το χέρι για να μην πέσει κάτω. Ήταν όμως γκαζωμένο αλλά δεν άφηνα να γυρίσει ο έλικας επειδή το κρατούσα. Αποτέλεσμα νομίζω είναι πως έκαψα το ένα μοτέρ από τα 2. Μύρισε καμένο και οι κάτω έλικες δεν γυρίζουν καθόλου. Το μπροστινο μοτέρ μύρισε. Είναι όντως έτσι; Το μπροστινό μοτέρ κινεί τους κάτω έλικες;

Τι κάνω τώρα; Πήρα τηλέφωνο σε ένα τοπικό κατάστημα και μου είπαν πως το ένα μοτέρ κάνει 9€. Τι λέτε, είναι καλή η τιμή; Επίσης, έχω άλλες επιλογές, δηλαδή να βάλω άλλο μοτέρ; Για πείτε....

ΥΓ: Εντωμεταξύ έκανα και 4 κολλήσεις, 2 στην ουρά και άλλες 2 στα skids. Πόσο εύκολα σπάνε ρε παδιά;  Undecided
    Καταγράφηκε
    papabill
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #6 στις: Παρασκευή, 7 Νοε 2008, 10:16:38 »

Καηκε το μοτερ σιγουρα.
    οσο για τα λεφτα, τι ειναι 9 ευρω?!?
    Για καφε να πας με τη γκομενα παραπανω θα δωσεις!  Wink
    Καταγράφηκε

Το ελικόπτερο ή το ραφι θα στολίσει ή στο χωράφι θα σκορπίσει...
    bladekiller
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #7 στις: Παρασκευή, 7 Νοε 2008, 10:28:31 »

Ελπίζω μοναχά να είσαι τυχερός και η μυρωδιά να ήταν μόνο από το μοτέρ και όχι "τρανζιστορίλα" από το 4 σε 1. Ειδάλλως θα σου κοστίσει ένα γεμάτο Σαββατόβραδο με τη γκόμενα .

Φιλικά Κώστας.
    Καταγράφηκε
    papabill
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #8 στις: Παρασκευή, 7 Νοε 2008, 10:31:12 »

Ωχ λες, καλα το Σαββατοβραδο, τη μουρμουρα που την βαζεις.?!
    Καταγράφηκε

Το ελικόπτερο ή το ραφι θα στολίσει ή στο χωράφι θα σκορπίσει...
    planetman
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #9 στις: Παρασκευή, 7 Νοε 2008, 11:00:09 »

Και πώς θα ελέγξω ρε παιδιά αν είναι το μοτέρ ή το 4in1;

ΥΓ: Δεν έχω γκόμενα, είναι ασύμφορες.  laugh
    Καταγράφηκε
    bladekiller
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #10 στις: Παρασκευή, 7 Νοε 2008, 11:09:48 »

Αν το άλλο μοτέρ δουλεύει, θα το αποσυνδέσεις από το 4 σε 1 και θα το συνδέσεις στην άλλη υποδοχή ,που ήταν για το μοτέρ που υποτίθεται ότι κάηκε. Αν δουλέψει, τότε το 4 σε 1 είναι εντάξει αλλιώς μακαρία η οδός του 4 σε 1.

Φιλικά Κώστας.
    Καταγράφηκε
    planetman
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #11 στις: Παρασκευή, 7 Νοε 2008, 11:14:33 »

Τα μοτέρ συνδέονται με ένα διπλό καλώδιο το καθένα πάνω στο 4in1, ένα κόκκινο και ένα μαύρο. Έχει σημασία η πολικότητα; Επειδή εχθές που έβγαλα τα skids, άρα και το 4in1 και μετά που το ξανασύνδεσα δεν ήμουν σίγουρος πώς έπρεπε να τα συνδέσω. Μήπως έτσι έκανα την πατάτα; Πετούσε όμως το ελικόπτερο κανονικά.

Μία άλλη απορία: Την κεραία που την έχετε μπλέξει; Δεν είναι πολύ μακριά; Δεν ξέρω που να την έχω, με ενοχλεί.
    Καταγράφηκε
    bladekiller
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #12 στις: Παρασκευή, 7 Νοε 2008, 11:31:38 »

Το κόκκινο είναι το + και το μαύρο το - . Αν κοιτάξεις προσεκτικά το 4 σε 1 νομίζω έχει πάνω στην κάθε υποδοχή ένα + κια ένα -. Στο συγκεκριμένο ελικόπτερο αν συνδέσεις το μοτέρ ανάποδα απλά θα δουλέψει ανάποδα το στροφείο που κινεί αυτό το μοτέρ. Εχε υπόψη σου όμως πληροφοριακά ότι αυτό δεν ισχύει σε όλα τα ελικόπτερα. Στα walkera coaxials για παράδειγμα τα μοτέρ έχουν και ένα διοδάκι εκτός από τα πυκνωτάκια και αν ένα τέτοιο μοτέρ συνδεθεί ανάποδα θα βραχυκυκλώσει την έξοδι του 4 σε 1 και μπαι μπαι.
      Την κεραία πιάστην από την ουρά κι άστην να κρέμεται.

Φιλικά Κώστας.
    Καταγράφηκε
    Paradise Lost
    Aeromodeller Full Member

« Απάντηση #13 στις: Παρασκευή, 7 Νοε 2008, 11:59:43 »

μπορεις να  βαλεις  την καιρεα  οπως στην φωτογραφια , για να μην εχεις κινδυνο να στην μαζεψει κανενας ελικας
    https://www.aeromodelling.gr/album/albums/userpics/DSC00518.JPG
    μην κανεις σπιρομα με την καιρεα γιατι θα εχεις παρεμβολες  κανε  παραλιλες γραμμες και το τελιωμα μακρια απο το 4-1
    στο λαμα μην ανχωνεσε μην το σινδεσεις αναποδα το μοτερ, θα δουλευει απλα αναποδα το μοτερ.
    Καταγράφηκε
    planetman
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #14 στις: Παρασκευή, 7 Νοε 2008, 13:25:25 »

Ευχαριστώ παιδιά. Μια άλλη ερώτηση: Με το proportional ρυθμίζουμε το στρίψιμο του ελικοπτέρου γύρω από τον εαυτό του και με το gain ρυθμίζουμε το αν θα παίζει η ουρά δεξιά αριστερά ή όχι;

Για το γεγονός ότι εμένα μου φεύγει προς τα πίσω όλο το ελικόπτερο ή δεξιά όλο το ελικόπτερο πώς το ρυθμίζουμε εκτός από τα trim του χειριστηρίου;
    Καταγράφηκε
    Σελίδες: [1] 2 3  Όλοι     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Ελικόπτερα R/C  |  Μικρά ηλεκτρικά εκπαιδευτικά ΕΠ - Το πρώτο ξεκίνημα (Συντονιστής: Γκούσκος Διονύσιος)  |  Θέμα: lama v3 απορίες αρχαρίου
    Μεταπήδηση σε: