Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.375 μηνύματα σε 12.374 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τετάρτη, 22 Απρ 2026, 21:07:29

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τετάρτη, 22 Απρ 2026, 21:07:29

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    [Σήμερα στις 14:21]

[Χθες στις 07:07]

από Markhelis
    [Χθες στις 02:55]

από vilisdev
    [Δευτέρα, 20 Απρ 2026, 10:26:27]

από Loukis35
    [Κυριακή, 19 Απρ 2026, 15:46:42]

από ILIASDJ
    [Σάββατο, 18 Απρ 2026, 10:47:06]

[Παρασκευή, 17 Απρ 2026, 17:09:58]

από dominicm
    [Πέμπτη, 16 Απρ 2026, 12:17:38]

από TheLurker
    [Τετάρτη, 15 Απρ 2026, 22:18:16]

από CMarkop
    [Τρίτη, 14 Απρ 2026, 20:34:15]

[Τρίτη, 7 Απρ 2026, 13:22:33]

από tsiou
    [Δευτέρα, 6 Απρ 2026, 16:08:45]

από Yiannis_S
    [Παρασκευή, 3 Απρ 2026, 21:34:33]

[Δευτέρα, 30 Μαρ 2026, 15:19:53]

από dominicm
    [Κυριακή, 29 Μαρ 2026, 16:16:51]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309375
    Σύνολο θεμάτων: 12374
    Online σήμερα: 935
    Online έως τώρα: 1194
    (Τετάρτη, 1 Απρ 2026, 04:29:41)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 5
    Επισκέπτες: 706
    Συνολικά: 711
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: [1]     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ "C" ΤΩΝ LIPO ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΜΟΤΕΡ  (Αναγνώστηκε 3053 φορές)
    Theodore72
    Aeromodeller
    *
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« στις: Δευτέρα, 22 Σεπ 2008, 18:14:59 »

Αγαπητοι αερομοντελλιστες καλησπερα σε ολους

Παρακαλώ θα ήθελα να μου εξηγησετε τι ακριβώς λειτουργια εχουν τα c στις lipo και αν υπαρχει τρόπος να υπολογισω αυτα σε σχεση με το μοτερ...
    Καταγράφηκε
    andreas
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #1 στις: Δευτέρα, 22 Σεπ 2008, 18:51:55 »

Τα c στις lipo αντιπροσωπευουν μεγιστο βαθμο  εκφορτησης μεσα στα ορια που δινει ο καθε κατασκευαστης πχ μια μπαταρια 1000mah kai 20c μπορει να εκφορτιστει θεωρητικα με 20A συνεχως .Αυτο με καταληλη ψυξη της μπαταριας ....καλο ειναι ναμην δουλευονται οι μπαταριες στο οριο τους .
    Καταγράφηκε

Fly hard ...land soft!
    Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

AKA "jkon" ή "θείος Γιάννης"

« Απάντηση #2 στις: Δευτέρα, 22 Σεπ 2008, 18:57:28 »

Σωστά τα λέει ο Ανδρέας, αλλά επειδή είχα ήδη πληκτρολογήσει και την δική μου απάντηση, είπα να μην την διαγράψω.

Παρακαλώ θα ήθελα να μου εξηγησετε τι ακριβώς λειτουργια εχουν τα c στις lipo και αν υπαρχει τρόπος να υπολογισω αυτα σε σχεση με το μοτερ...

Με το σύμβολο "C" δηλώνουμε την χωρητικότητα της μπαταρίας, σε mAh ή Ah.
    Οταν σε μία μπαταρία Lipo αναφέρεται ένας αριθμός πριν το "C" π.χ. 20C αυτή η ένδειξη δηλωνει το πόσα αμπέρ μπορεί να δώσει αυτή η μπαταρία ως πολλαπλάσιο του αριθμού που δηλώνει την χωρητικότητα (συνήθως αναφέρεται και το χρονικό διάστημα).

Αρα αν έχουμε μία μπαταρία με χωρητικότητα 2,2 Ah, και αυτή έχει ένδειξη 20C, μπορεί να δώσει 2,2 * 20 = 44 αμπέρ.\
    Στην πράξη δεν πρέπει να φθάνουμε σε αυτό το μέγεθος, αν θέλουμε να διατηρηθεί η μπαταρία σε καλή κατάσταση.

Από το σημείο αυτό διαλέγεις τέτοιο μέγεθος μπαταρίας, και τέτοιας δυνατότητας (υπάρχουν πλέον με 35C), ώστε να καλύψει την κατανάλωση του μοτέρ στην χρήση που το θέλεις.
    Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    j0e
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #3 στις: Τρίτη, 10 Φεβ 2009, 21:58:51 »

Σωστά τα λέει ο Ανδρέας, αλλά επειδή είχα ήδη πληκτρολογήσει και την δική μου απάντηση, είπα να μην την διαγράψω.

Με το σύμβολο "C" δηλώνουμε την χωρητικότητα της μπαταρίας, σε mAh ή Ah.
    Οταν σε μία μπαταρία Lipo αναφέρεται ένας αριθμός πριν το "C" π.χ. 20C αυτή η ένδειξη δηλωνει το πόσα αμπέρ μπορεί να δώσει αυτή η μπαταρία ως πολλαπλάσιο του αριθμού που δηλώνει την χωρητικότητα (συνήθως αναφέρεται και το χρονικό διάστημα).

Αρα αν έχουμε μία μπαταρία με χωρητικότητα 2,2 Ah, και αυτή έχει ένδειξη 20C, μπορεί να δώσει 2,2 * 20 = 44 αμπέρ.\
    Στην πράξη δεν πρέπει να φθάνουμε σε αυτό το μέγεθος, αν θέλουμε να διατηρηθεί η μπαταρία σε καλή κατάσταση.

Από το σημείο αυτό διαλέγεις τέτοιο μέγεθος μπαταρίας, και τέτοιας δυνατότητας (υπάρχουν πλέον με 35C), ώστε να καλύψει την κατανάλωση του μοτέρ στην χρήση που το θέλεις.

Αν ξεπερνάει την κατανάλωση που χρειάζεται ένα μοτερ μπορει να δημιουργηθεί πρόβλημα?
    Καταγράφηκε
    MarD
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #4 στις: Τρίτη, 10 Φεβ 2009, 22:08:21 »

Το πρόβλημα δημιουργείται όταν δεν φτάνουν οι δυνατότητες της μπαταρίας ή/και του ESC ώστε στα "ζόρια" αυτά να ζεσταίνονται.
    Κίνδυνος για την μπαταρία από το να φουσκώσει έως να καταστραφεί και το ESC (πολλά εξ' αυτών τελοσπάντων) λόγω υπερθέρμανσης να διακόψουν εντελώς την παροχή ρεύματος σε μοτέρ και δέκτη γενικότερα (εξαιρούνται περιπτώσεις όταν υφίσταται χρήση εξωτερικού BEC, όπου ο δέκτης εξακολουθεί να τροφοδοτείται απευθείας από την μπαταρία).
    Καταγράφηκε

“The helicopter approaches closer than any other [vehicle] to fulfillment of mankind's ancient dreams of the flying horse and the magic carpet.”
    - Igor Sikorsky

http://www.coolmodels.gr
    niavet2001
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #5 στις: Τρίτη, 7 Απρ 2009, 23:41:17 »

Αν εχω ενα μοτερ π.χ
    Kv: 1600
    Max efficient current: 15A
    Max Load: 20A
    Max Power Output:180W
    και χρησιμοποιησω μια μπαταρια 1700mah 15c σημαινει οτι ολα ειναι καλα ? (1,7χ15=25Α)
    η ειναι προτιμοτερο να χρησιμοποιησω μια 1700 με 25c (1,7x25=42A ) ?
    Δηλαδη η ερωτηση μου ειναι αν πρεπει γενικα να προσπαθω να ειμαι κοντα στα Α που τραβαει το μοτερ ? η αρκει να εχω περισοτερρα Α να δωσω απο αυτα που χρειαζετε μαξιμουν το μοτερ.
    Sorry αν σας εμπλεξα αλλα ειμαι και εγω λιγο μπλεγμενος με το συγκεκριμενο θεμα
    Καταγράφηκε
    MarD
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #6 στις: Τετάρτη, 8 Απρ 2009, 00:29:40 »

Όχι, πολύ καλά κάνεις και ρωτάς.

Τα C αν είναι περισσότερα τόσο το καλύτερο αλλά και ακριβότερες οι μπαταρίες. Οι περισσότεροι λόγω των ακριβών μπαταριών της κλάσης 25C και άνω, προτιμούν απλά μεγαλύτερες σε Ampere μπαταρίες. Οπότε και αυξάνεται το βάρος. Άρα, ναι μεν καλό είναι να είσαι κοντά στις απαιτήσεις του μοτέρ αλλά να συνυπολογίζεται και ο υπόλοιπος εξοπλισμός που απαιτεί ρεύμα και πόσο περίπου ρεύμα απαιτεί.

αρκει να εχω περισοτερρα Α να δωσω απο αυτα που χρειαζετε μαξιμουν το μοτερ.

Thumbs up
    Καταγράφηκε

“The helicopter approaches closer than any other [vehicle] to fulfillment of mankind's ancient dreams of the flying horse and the magic carpet.”
    - Igor Sikorsky

http://www.coolmodels.gr
    Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Master contributor
    Aeromodeller Hero Member

AKA "jkon" ή "θείος Γιάννης"

« Απάντηση #7 στις: Τετάρτη, 8 Απρ 2009, 08:22:55 »

Αν εχω ενα μοτερ π.χ
    Kv: 1600
    Max efficient current: 15A
    Max Load: 20A
    Max Power Output:180W
    και χρησιμοποιησω μια μπαταρια 1700mah 15c σημαινει οτι ολα ειναι καλα ? (1,7χ15=25Α)
    η ειναι προτιμοτερο να χρησιμοποιησω μια 1700 με 25c (1,7x25=42A ) ?
    Δηλαδη η ερωτηση μου ειναι αν πρεπει γενικα να προσπαθω να ειμαι κοντα στα Α που τραβαει το μοτερ ? η αρκει να εχω περισοτερρα Α να δωσω απο αυτα που χρειαζετε μαξιμουν το μοτερ.
    Sorry αν σας εμπλεξα αλλα ειμαι και εγω λιγο μπλεγμενος με το συγκεκριμενο θεμα

Κατ' αρχή γνωρίζεις τι σημαίνουν οι όροι που παραθέτεις παραπάνω;

Αν θέλεις να κρατήσει αρκετούς κύκλους η μπαταρία, θα την εκφορτίζεις μέχρι το μισό ρεύμα που μπορεί να δώσει επίσημα.
    Παράδειγμα 2,2Αh 35C σημαίνει μέγιστη δυνατή παροχή 77Α. Αυτή τη μπαταρία συμφέρει να την εκφορτίζουμε έως 38-40 Αμπέρ.

Παράδειγμα β΄: σε δικό μου ηλεκτροκίνητο ανεμόπτερο έκανα πείραμα με μπαταρία 3S/11.1V,  1,8Ah, 30C που μπορεί θεωρητικά να δώσει 54Α.
    Στην εκκίνηση τράβηξα 54 Α, και μετά από 18 δευτερόλεπτα το ESC έκοψε το μοτέρ, γιατί η τάση είχε πέσει στα 8.7Volts (2,9V / στοιχείο).
    Αλλά αυτή η παροχή ενέργειας μέσα στα 18 δευτερόλεπτα λειτουργίας, ήταν ότι χρειάζεται για να ανέβει το ανεμόπτερο στο ύψος που θέλω για να συνεχίσει να ανεμοπορεί.
    Δηλαδή βάζω μεγάλης χωρητικότητας μπαταρία, για να αναλώσω μόνο το 1/20 από αυτή, για μία άνοδο/μία πτήση.
    Σε προσπάθεια να κάνω και δεύτερη ίδια άνοδο με την ίδια μπαταρία, χωρίς να την επαναφορτίσω, έκοψε πριν τα 18 δευτερόλεπτα.
    Αν συνεχίσω να την ταλαιπωρώ έτσι, δεν θα αντέξει για πολύ.
    Καταγράφηκε

Γιάννης Κωνσταντακάτος
    Πρόεδρος Ε.Α.Α.
    Σελίδες: [1]     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Αεροπλάνα R/C - Ηλεκτρικά  |  Κινητήρες - Ρυθμιστές - Μπαταρίες  |  Θέμα: ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ "C" ΤΩΝ LIPO ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΜΟΤΕΡ
    Μεταπήδηση σε: