Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.374 μηνύματα σε 12.374 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τρίτη, 21 Απρ 2026, 22:38:06

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Τρίτη, 21 Απρ 2026, 22:38:06

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    [Σήμερα στις 07:07]

από Markhelis
    [Σήμερα στις 02:55]

από vilisdev
    [Χθες στις 10:26]

από Loukis35
    [Κυριακή, 19 Απρ 2026, 15:46:42]

από ILIASDJ
    [Σάββατο, 18 Απρ 2026, 10:47:06]

[Παρασκευή, 17 Απρ 2026, 17:09:58]

από dominicm
    [Πέμπτη, 16 Απρ 2026, 12:17:38]

από TheLurker
    [Τετάρτη, 15 Απρ 2026, 22:18:16]

από CMarkop
    [Τρίτη, 14 Απρ 2026, 20:34:15]

[Τρίτη, 7 Απρ 2026, 13:22:33]

από tsiou
    [Δευτέρα, 6 Απρ 2026, 16:08:45]

από Yiannis_S
    [Παρασκευή, 3 Απρ 2026, 21:34:33]

[Δευτέρα, 30 Μαρ 2026, 15:19:53]

από dominicm
    [Κυριακή, 29 Μαρ 2026, 16:16:51]

[Σάββατο, 28 Μαρ 2026, 23:22:09]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309374
    Σύνολο θεμάτων: 12374
    Online σήμερα: 71
    Online έως τώρα: 1194
    (Τετάρτη, 1 Απρ 2026, 04:29:41)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 2
    Επισκέπτες: 44
    Συνολικά: 46
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: [1] 2  Όλοι     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: Νέος για setup  (Αναγνώστηκε 6762 φορές)
    souliris
    Aeromodeller
    *
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« στις: Τρίτη, 2 Σεπ 2008, 12:19:11 »

Αγαπητοί φίλοι γεια σας,
    Συγχαρητήρια για το πολύ κατατοπιστικό forum.
    Ελπίζω να μην σας κουράσω.
    Προσπάθησα να διαβάσω και να συγκεντρώσω όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες καθώς εντελώς αρχάριος με το σπορ.
    Θα ήθελα να ξεκινήσω με το e-starter αυτό το ωραίο hobby.
    Έχω διαβάσει για κάποια setup για αυτό.

1) Ειναι προτιμότερο κάποιο setup με brusless και lipo κλπ που θα χρησιμοποιήσω και αργότερα κάπου αλλού;

2) Επίσης για κάποιον που ξεκινάει έχει προταθεί ως καλή τ/κ η optic 6. Συμφωνείτε; Υπάρχει κάποια άλλη να μου προτείνετε;  Είναι καλύτερα να πάρω στα 2,4ghz;(Δεν θα ήθελα να ξεφύγω οικονομικά).

3) Υπάρχει η δυνατότητα να την αγοράσω απο Αγγλία. Πρέπει να την πάρω με κάποιο πακέτο servo που θα χρησιμοποιήσω στο e-starter ή σκέτη;
        Θα μπορέσω να την χρησιμοποιήσω σε εξομοιωτή;

4) Τι επιλογή πρέπει να κάνω για τον δέκτη, εδω έχω μπερδευτεί λίγο. Είναι ανεξάρτητος απο την τ/κ και ποιον μου προτείνετε; Τι μπαταρία επιλέγω;

5) Θα προτιμούσα να αγοράσω απο internet καθως ειμαι λιγο μακρια απο μαγαζιά (Κυπαρισσία Μεσσηνία). Κάνω καλά, ή μήπως πρέπει να έρθω σε προσωπική επαφή
        με μαγαζί προκειμένου να καταλάβω περισσότερα πράγματα και με μεγαλύτερο κόστος ίσως;

Η βοήθεια σας μου είναι πολύτιμη
    Ευχαριστω.
    Καταγράφηκε
    nikos_g1
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #1 στις: Τρίτη, 2 Σεπ 2008, 12:50:51 »

Καλημέρα και καλωσόρισες,

Δεν σχετικός με ηλεκτρικά και δε μπορώ να πω τίποτα όσον αφορά μοτέρ και λίπο μπαταρίες.

Όσο για την αγορά της τ/κ θα σου πρότεινα την 6άρα της FUTABA(http://www.futaba-rc.com/radios/futk62.html) ή την τετρακάναλη της FUTABA(http://www.futaba-rc.com/radios/futj40.html) η οποία είναι πιο οικονομική. Οι 2.4GHz είναι πιο ακριβές από τις άλλες αλλά δεν τραβάνε παρεμβολές. Δε θεωρώ απαραίτητα να πάρεις 2.4GHz, ρίξε μια ματιά πάντως (http://2.4gigahertz.com/systems/futk6900.html). Εγώ προσωπικά πετάω στους 35MHz και δεν είχα ποτέ πρόβλημα εκτός από το πρώτο αεροπλάνο που έπεσε λόγω παρεμβολών που υπάρχουν σε σημείο κοντά στο βασικό σκέλος για προσγείωση, τίποτα άλλο. Το πακέτο της τ/κ περιέχει τον πομπό τον δέκτη 2-4 σέρβο και μπαταρίες.

Μπορείς να κάνεις αγορά από εξωτερικό αλλά πρώτα να συμβουλευτείς κάποιον πριν κάνεις ότιδήποτε.

Ελπίζω να βοήθησα. Ότι χρειαστείς εδώ είμαστε Thumbs up!

Φιλικά Νίκος
    Καταγράφηκε
    giles 202
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #2 στις: Τρίτη, 2 Σεπ 2008, 12:54:11 »

Εγω σου πρωτεινω θερμικο αεροπλανο

Calmato+gx40 engine 200 ευρω
    Optic 6+σερβο+δεκτη 250 ευρω

Εγω ξεκινησα με θερμικα απευθειας και ειχα το επιθυμητο αποτελεσμα
    ετσι και εγω σου προτεινω τα παραπανω πραγματα τα οποια τα εχω και εγω για να πεταω.
    Την συγκεκριμενη τηλ/νση την χρησιμοποιο και σε ακροβατικα αεροπλανα.Εχει αρκετες ρυθμισεις. Thumbs up
    Καταγράφηκε
    kakofonixx
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #3 στις: Τρίτη, 2 Σεπ 2008, 12:55:16 »

Καλως ηρθες στο φορουμ και γενικα στον αερομοντελισμο!  Thumbs up
    το estarter ειναι η ιδανικη επιλογη σε ηλεκτρικο μοντελο για να μπεις στο χομπι κατα τη γνωμη μου
    ειναι ενα μοντελακι που θα σε μαθει πολλα και δυσκολα θα το βαρεθεις
    προσωπικα εχω φτιαξει καμποσα μοντελακια και πιστεψε με πριν μια βδομαδα πηρα ενα estarter, ετσι για να θυμηθω τα παλια και γιατι παντα αυτο το μοντελακι πεταει απροβληματιστα και πολυ ευχαριστα  Cheesy
    στις ερωτησεις σου τωρα...

1. Ναι! brushless+lipo! μη σκεφτεις για καρβουνατο!
    ιδανικο σεταπ:
    μοτερ ~55gr, ~1100kV
    esc 25A
    μπαταρια 3-cell lipo ~1500mAh
    ελικα APC 9x4,7
    σερβο 3 των 9gr
    (οτι δεν καταλαβαινεις εδω ειμαστε Cheesy)

2. H optic ειναι μια χαρα! Μια καλη ψηφιακη τ/κ ειναι επενδυση για το μελλον, μιας και θα μπορεσεις να πεταξεις και αλλα μοντελα που σιγα σιγα θα αποκτας!
    Θα σου προτεινα να δεις και αντιστοιχες της futaba και της jr (παντα με 6 καναλια). Για 2,4 ισως ειναι περιττο εξοδο για καποιον εντελως αρχαριο, αλλα αφου μπορεις να φερεις απο εξωτερικο, συγκρινε τιμες και αποφασιζεις

3. Τα σερβο που πανε πακετο με τις τ/κ ειναι μεγαλα, για θερμικα μοντελα.
    δεν θα μπορεσεις να τα χρησιμοποιησεις στο estarter. οποτε προτιμησε πακετο χωρις σερβο...

4. Μπορεις να παρεις πακετο τ/κ με δεκτη, οποτε θα ειναι σιγουρα συμβατοι Cheesy
    αν παλι χρειαστεις χωρια δεκτη θα πρεπει να σιγουρευτεις οτι δουλευει με την τ/κ σου (συνηθως στα spec τους λενε) και φυσικα να εχει κρυσταλλο στην ιδια συχνοτητα με την τ/κ σου.
    μπαταρια για τον δεκτη δε θα χρειαστεις σε ηλεκτρικο μοντελο (τροφοδοτειται απο τη lipo)
    υπ'οψιν οι επισημες συχνοτητες για αερομοντελα στην Ελλαδα ειναι στα 35MHz και λιγοτερες στα 40MHz.
    οποιαδηποτε αλλη συχνοτητα (πχ στα 72) προκειται για μη επισημη εισαγωγη και ενδεχομενως να σου δημιουργησει προβληματα παρεμβολων

5. Η προσωπικη επαφη ειναι παντα καλυτερη. Ακομα καλυτερα βεβαια ειναι να πας σε ενα καταστημα με ενα φιλο σου που ειναι μοντελιστης και γνωριζει 5 πραγματα....
    καλως ή κακως στη χωρα μας υπαρχουν πολλοι αετονυχηδες στο χωρο που κοιτανε να εκμεταλλευτουν την ελλειψη γνωσεων και την απειρεια καποιων...  Undecided

Φιλικα,Αντωνης  
    Καταγράφηκε

wasting space via Architecture...
    Stargazer
    Aeromodeller Hero Member

Obi-Wan Has Taught Me Well !!!

« Απάντηση #4 στις: Τετάρτη, 3 Σεπ 2008, 10:26:52 »

Αντωνη μηπως σε πληρώνει η GWS ?  Cheesy

καλωσηρθες φιλε στο αθλημα
    και γω το estarter θα σου προτηνα γιατι και θα σου βγει πιο φθηνα απ' ολα (30-45 ευρο)
    και με το setup που σου είπε ο Αντώνης θα έχει επιδόσεις ακροβατικου πόλυ καλήτερες απο τα cessnaκια και τα αλλα παιχνίδια.
    το μόνο κακο ,είναι λίγο μπελαλίδικη η συναρμολόγιση αλλα θα τα καταφέρεις. για brushless πρέπει να πάρεις ειδική βάση http://www.heliland.com/catalog/index.php?main_page=product_info&cPath=54_65&products_id=1071
    α και πάρε την έκδοση με το μοτερακι το οποιο πετα το η χαρισε το καπου γιατι η εκδοση χωρις μοτερ δεν έχει σκελη προσγείωσης θεωρητε glider version 
    Καταγράφηκε

Live To Fly, Fly To Live
    kakofonixx
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #5 στις: Τετάρτη, 3 Σεπ 2008, 11:18:51 »

Αντωνη μηπως σε πληρώνει η GWS ?  Cheesy
    με καταλαβες ε?  Huh  Tongue Tongue

α και πάρε την έκδοση με το μοτερακι το οποιο πετα το η χαρισε το καπου γιατι η εκδοση χωρις μοτερ δεν έχει σκελη προσγείωσης θεωρητε glider version 
    ναι γιατι τα σκελη προσγειωσης του ειναι πολυ σουπερ και θα του λειψουν  buck2
    αν το μοντελο εβγαινε 100γρ παιζει και να το κρατουσαν τα σκελη.... να μη μιλησω για τα εκπληκτικα "ροδακια"  laugh laugh
    Καταγράφηκε

souliris
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #6 στις: Πέμπτη, 4 Σεπ 2008, 12:13:43 »

Παιδιά ευχαριστώ πάρα πολυ για τις γρήγορες απαντήσεις σας.
    Αργησα να απαντήσω γιατί έψαχνα κομμάτια σύμφωνα με τις προτάσεις σας.
    Θα ήθελα τη γνώμη σας για τα παρακάτω:

http://www.sussex-model-centre.co.uk/shopexd.asp?id=4942 
    Η επιλογή "Optic 6 with 4 x 325HB servos, mode ll, charger, Tx, Rx, nicads 35mhz SMC-RE-HFA66D" ειναι καλή;
    Φαντάζομαι ότι ειναι πλήρης και ίσως θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω τα servos κάπου αλλού; Ο receiver που δίνουν κάνει για την περίπτωσή μου;

Motor:  http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=2112

Esc:  http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=2163&Product_Name=TURNIGY__Plush_25amp_Speed_Controller

Servos:  http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=662&Product_Name=HXT900_9g_/_1.6kg_/_.12sec_Micro_Servo

Ερώτημα: Πρώτα παραλαβή e-starter μετρώ χώρο και μετά παραγγέλνω battery για καλύτερη προσαρμογή ή δεν παίζει κατι τέτοιο?
    Αλλιώς Battery:  http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=6424

Charger:  http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=5548&Product_Name=IMAX_B6_Charger/Discharger_1-6_Cells

Ελικα  http://www.heliland.com/catalog/index.php?main_page=product_info&cPath=2_17_34&products_id=751

Giles 202 θα ήθελα να ασχοληθώ με θερμικό είναι η αλήθεια, απλά θα προτιμούσα ίσως σε δευτερο χρόνο κάτι τέτοιο, με κάποιον που θα μου δείξει
    κάποια βασικά και όχι οπως τώρα, που ψάχνομαι μόνος μου.

Και πάλι χίλια ευχαριστώ για τη βοήθειά σας, χωρίς το forum δεν θα μπορούσα να προχωρήσω στην προσπάθεια.
    Καταγράφηκε
    nikos_g1
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #7 στις: Πέμπτη, 4 Σεπ 2008, 12:32:04 »

Καλημέρα φίλε souliris,

Η τ/κ που κοιτάς μου φαίνεται καλή. Αλλά δεν μπορώ να δω τον δέκτη στο λινκ που έδωσες, για να πω την γνώμη μου για τον δέκτη. Αν και εγώ θα πρότεινα την 6άρα της Futaba. Η επιλογή δική σου.

Όσο για την μπαταρία πιστεύω πως είναι αρκετή για το e-starter.

Νίκος
    Καταγράφηκε
    kakofonixx
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #8 στις: Πέμπτη, 4 Σεπ 2008, 13:44:58 »

φιλε souliris....

το μοτερ που κοιτας φαινεται οκ.
    εγω το πεταω με λιγο μικροτερο (http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=4908&Product_Name=TR_28-26B_1350Kv_Brushless_Outrunner) και παλι πεταει μια χαρα Thumbs up

το esc μια χαρα και αρκετα ποιοτικο

τα σερβο ειναι οκ, ισως να βαλεις λιγο μεγαλυτερο για το aileron

μπατρια οχι αυτη! φουσκωνει!!
    καλυτερα κοιτα τις rhino γυρω στα 1500mAh και το λιγοτερο 20C για να ειναι ανετες και να σου μεινουν και για μετεπειτα μοντελα  Wink
    οσο για το χωρο στο μοντελο, σιγουρα δε θα τις χωραει! αλλα θα το σκαψεις με ενα κοπιδι και εισαι οκ 

φορτιστης - μετριος (εχω τον ιδιο)
    φτηνος, φορτιζει σχεδον τα παντα, αλλα κανει πολυ κακο balancing
    ηδη και εγω ψαχνω για εξωτερικο balancer

ελικα ειναι οκ (αυτη σου ειχα προτεινει και σε προηγουμενο ποστ), αλλα οχι SF
    παρε APC!
    Καταγράφηκε

giles 202
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #9 στις: Πέμπτη, 4 Σεπ 2008, 13:52:59 »

Συμφωνω με τον Αντωνη.
    Ο δεκτης δεν κανει για ηλεκτρικο αεροπλανο ειναι μονο για θερμικα αλλα η ιδια εταιρια βγαζει τον μινι δεκτη ο οποιος
    κανει για το αεροπλανο.Απο ποια περιοχη εισαι αμα ειμαστε κοντα μπορω να σε μαθω να το πετας.
    Εγω ειμαι απο Καβαλα. Thumbs up
    Καταγράφηκε
    Stargazer
    Aeromodeller Hero Member

Obi-Wan Has Taught Me Well !!!

« Απάντηση #10 στις: Πέμπτη, 4 Σεπ 2008, 14:45:29 »

Συμφωνω με τον Αντωνη.
    Ο δεκτης δεν κανει για ηλεκτρικο αεροπλανο ειναι μονο για θερμικα αλλα η ιδια εταιρια βγαζει τον μινι δεκτη ο οποιος
    κανει για το αεροπλανο.Απο ποια περιοχη εισαι αμα ειμαστε κοντα μπορω να σε μαθω να το πετας.
    Εγω ειμαι απο Καβαλα. Thumbs up
    ο αντωνης μαθαινει εμενα ! δεν ανοιγετε μια σχολή? Η μεγαλη των αερομοντελιστων!
    Καταγράφηκε

Live To Fly, Fly To Live
    souliris
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #11 στις: Παρασκευή, 5 Σεπ 2008, 12:17:14 »

Ευχαριστώ παιδια και πάλι για τις απαντήσεις σας,

Μένουν να ξεκαθαρίσω τα παρακάτω:

Receiver: http://www.sussex-model-centre.co.uk/shopexd.asp?id=25098
    Κάνει για την περίπτωση μου με τον optic 6 στα 35mhz;

Crystals:  http://www.sussex-model-centre.co.uk/shopexd.asp?id=1323  "Pair Tx & Rx Dual Conversion crystals £10.99"
    Πρεπει να δηλώσω channel για τους παραπάνω κρυστάλλους και πιο ειναι αυτό;  worry

Τελος φίλε Αντώνη μπορείς να μου υποδείξεις APC 9X4,7 γιατι μονο slow fly βρίσκω  idiot2

Ελπίζω να μην σας κούρασα,

Φιλικά, Τασος
    Καταγράφηκε
    nikos_g1
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #12 στις: Παρασκευή, 5 Σεπ 2008, 12:47:06 »

Καλημέρα σας,

Φίλε souliris ο δέκτης πιστεύω πως είναι ότι μια χαρά και μπορείς να τον βάλεις και σε άλλα μοντέλα άνετα! Το μόνο που πρέπει να κάνεις για τους κρυστάλλους είναι να δηλώσεις στους πόσους μεγάκυκλους είναι ο δέκτης, αν είναι στους 35 θα δηλώσεις 35. Ακόμα μπορείς να δηλώσεις και την συγκεκριμένη συχνότητα, π.χ. 35.180. Ότι ααπορία έχεις ρώτα.

Και τώρα μια ερώτηση από 'μένα: Η τ/κ μου ήρθε με δέκυη dual conversion. Τι είναι αυτό και σε τι διαφέρει από τους άλλους; & Υπάρχουν συγκεκριμένοι κρύσταλλοι για αυτούς; γιατί παρατήρησα ότι οι κρύσταλλοι που ήρθαν με την καινούρια τ/κ είναι βαμμένοι πορτοκαλί στην άκρη.

Ευχαριστώ
    Καταγράφηκε
    kakofonixx
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #13 στις: Παρασκευή, 5 Σεπ 2008, 13:04:39 »

Ευχαριστώ παιδια και πάλι για τις απαντήσεις σας,

Μένουν να ξεκαθαρίσω τα παρακάτω:

Receiver: http://www.sussex-model-centre.co.uk/shopexd.asp?id=25098
    Κάνει για την περίπτωση μου με τον optic 6 στα 35mhz;

Crystals:  http://www.sussex-model-centre.co.uk/shopexd.asp?id=1323  "Pair Tx & Rx Dual Conversion crystals £10.99"
    Πρεπει να δηλώσω channel για τους παραπάνω κρυστάλλους και πιο ειναι αυτό;  worry

Τελος φίλε Αντώνη μπορείς να μου υποδείξεις APC 9X4,7 γιατι μονο slow fly βρίσκω  idiot2

Ελπίζω να μην σας κούρασα,

Φιλικά, Τασος
    Λογικα στο πακετο η τ/κ συνοδευεται και απο δεκτη και ενα σετ κρυσταλλους
    διευκρινισε το στο καταστημα
    αλλιως ο δεκτης που προτεινεις θα δουλευει μια χαρα με την optic

για να την ξεχωρισεις η APC 9X4,7 (η γνησια) ειναι γκρι χρωματος
    κανε μια μια βολτα στην αγορα και σιγουρα θα βρεις, δεν ειναι κατι το εξεζητημενο!
    Καταγράφηκε

bladekiller
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #14 στις: Παρασκευή, 5 Σεπ 2008, 13:06:09 »

Η διπλή μετατροπή στην πράξη σημαίνει ότι ο δέκτης έχει καλύτερες δυνατότητες φιλτραρίσματος των παρεμβολών από γειτονικές συχνότητες ώστε να πιάνει όσο το δυνατό καλύτερα μόνο τη συχνότητα του πομπού σου. Βέβαια άμα τη φάει "κεφάλι" στη συχνότητα λήψης του το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο είτε είναι απλής, είτε διπλής, είτε τρίδιπλης.
      Τώρα για τους κρυστάλλους. Οι κρυσταλλοι των δεκτών μπορεί να παρουσιάζουν ένα offset στην ιδιοσυχνότητά τους σε σχέση με τη συχνότητα λήψης του δέκτη άσχετα αν γράφουν τη συχνότητα του δέκτη. Το offset αυτό όμως μπορεί να διαφέρει από δέκτη δε δέκτη οπότε χρειάζεσαι και συμβατούς κρυστάλλους.

Φιλικά Κώστας.

Καταγράφηκε
    Σελίδες: [1] 2  Όλοι     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Αεροπλάνα R/C - Ηλεκτρικά  |  Εκπαιδευτικά - Trainers  |  Θέμα: Νέος για setup
    Μεταπήδηση σε: