Χμμ.
Τυχαίνει η δουλειά μου να είναι αρκετά σχετική με το αντικείμενο.
Σχεδιάζω τηλεπικοινωνιακά ασύρματα συστήματα. Κυρίως WiFi/WiMAX
ζεύξεις δεδομένων.
Δεν πρόκειτε να δώσω άποψη για το ποία τ/κ είναι καλύτερη γιατί δεν
έχω πειραματικά δεδομένα. Το μόνο που ξέρω είναι ότι εγώ έχω μια futaba
7C στα 2.4GHz.

Αυτό που μπορώ να κάνω είναι να σας δόσο λίγες λεπτομέρειες για τα FrequencyHoping-SS
DirectSequence-SS συστήματα.
Παρατηρήστε από την ίδια την ονομασία τους ότι και τα δυό εμπίπτουν στην γενική
κατηγορία των spread-spectρum συστημάτων. Η διαφορά τους βρίσκετε στον τρόπο
με τον οποίο γίνεται το spreading του εκπεμπόμενου εύρους σήματος.
Ας δούμε το σύστημα της τηλεκατεύθυνσης γενικά. Σκοπός του είναι η μετάδοση
πληροφορίας στο μοντέλο μας. Το χαρακτηριστικό μέγεθος του συστήματος μας είναι
πόση πληροφορία θέλουμε να στέιλουμε στην μονάδα του χρόνου (π.χ. πόσα κανάλια
έχει η τ/κ, με τι ακρίβεια στέλνεται η θέση 8bit η κάτι άλλο κ.ο.κ). Μπορούμε τώρα απο
communication theory να υπολογίσουμε το εύρος ζώνης του σήματος βασικής ζώνης που
χρειάζεται να εκπέμψουμε για δεδομένη ισχύ εκπομπής.
Τα παραπάνω θεωρήστε τα ως εισαγωγή καθώς ισχύουν και για τις δυο περιπτλωσεις.
Ας κάνουμε στο σημείο αυτό την υπόθεση ότι για μια 7 κάναλι τ/κ το εύρος ζώνης αυτό
είναι αυθαίρετα 5MHz και η ισχύς εκπομπης 1mW.
Οι διαφορά των δύο συστημάτων έρχεται όταν προσπαθήσουμε να εκπέψουμε αυτο
το εύρος ζώνης σε ραδιοσυχνότητες (RF).
Στην περίπτωση των FH αυτό που γίνεται είναι
ότι για κάποια χ milisecond o πομπός μας εκπέμπει 5 ΜΗζ γύρω απο ένα φορέα Α και για τα
επόμενα χ milisecond γυρω απο κάποιο φορέα Β. Σε κάθε περίπτωση η εκπομπή έχει πάντοτε
εύρως 5ΜΗζ και ισχύ 1mW. Αυτό που κερδίζουμε είναι διαισθητικά εύκολο να γίνει κατανοητό. Αν ο φορές "Α"
είναι ήδη κατειλημένος, στιγμιαία θα χαθεί η επαφή μεταξύ πομπού και δέκτη αλλα αυτή θα
αποκατασταθεί αυτόματα στο επόμενο χρονικό slot (εφ όσων φορέας B είναι ελεύθερος). Το σύστημα
αυτό αποδίδει καλύτερα όσο ο ρυθμός αναπήδησης συχνότητας είναι μεγαλύτερος και όσο
μεγαλύτερο είναι το αποθεμα διαθέσιμων φορέων. (Στην μπάντα των 2.4 με 2.48 για εύρως 5ΜΗζ είναι
κάπου 12 φορείς μαζί με τα απαραίτητα κενά ασφαλείας μεταξύ τους)
Το συστημα DS δυστυχώς είναι πιο δύσκολο να γίνει κατανοητό διαισθητικά αλλά η βασική του αρχή
είναι ότι αντί να εκπέμψουμε στο RF 5MHz σήμα εκπέμπουμε πολύ περισσότερες συχνότητες σε μικρότερη
ισχύ. π.χ. αντι για 5 ΜΗz εκπέμπουμε 25MHz. Το κέρδος μας προκύπτει από τα μαθηματικά του συστήματος
(τα οποία είναι αρκετά περίπλοκα). Αυτό που καταφέραμε είναι ότι επειδή μεγαλώσαμε το εύρος εκπομπής x5
για να μπορέσει κάποιος να μας παρεμβάλει χρειάζεται να εκπέψει 5 φορές περισσότερη ισχύ. Το σύστημα αυτό
λειτουργεί καλύτερα όσο μεγαλύτερο είναι το ξεχύλωμα του αρχικού εύρους.
Όλα τα παραπάνω τα έχω γράψει απλά για να σας πώ ότι
δεν υπάρχει εγγενές πλεονέκτημα στην μία ή στην
άλλη μέθοδο. Αν υπάρχει κάποια διαφορά μεταξύ τους θα οφείλετε απλά και μόνο στις συγκεκριμένες επιλογές
του εκάστοτε κατασκευαστή και στα trade-off που αυτές επιφέρουν (πχ hoping-frequency/DS spreading length).
Τέλος ενδεικτικά να σας πώ ότι και τα δύο συστήματα παρόλο που έχουν καλή συμπεριφορά στις παρεμβολές
λειτουργούν τέλεια με λίγους χρήστες και από εκεί και πέρα όσο περισσότεροι χρήστες == στιγμιαίες απώλειες ξεύξης.
(το λίγοι μπορεί να είναι 5 μπορεί να είναι και 50. έχει να κάνει με τις επιλογές του κατασκευαστή τις οποίες δεν
μπορουμε να γνωρίζουμε).
Ελπίζω να μην κούρασα !