φίλτατε Αργύρη , δεν παρακολουθώ την συζήτηση λόγο φόρτου εργασίας . Τον ελεύθερο χρόνο τον δίνω σε κατασκευές και πτήσεις . Άρα για το θέμα αυτό θα είναι τα τελευταία μου σχόλια.
… ενα παράδειγμα . Το απλό παραδοσιακό LOOP !
Ο πρώτος αθλητής . Ακολούθησε πιστά τις οδηγίες του Peter Goldwing και πάει για το LOOP.
Τέρμα γκάζι , το 100% της προσοχής του είναι ΜΟΝΟ στην κίνηση του stick του ELEVATOR . Κόβει γκάζι στην κορυφή πάντα κρατημένος στο ELEVATOR και βγαίνει .
Ο δεύτερος αθλητής . Αυτός ο άνθρωπος το μόνο που έκανε ποτέ στο μοντελάκι του είναι να το απογειώσει ,
κάνοντας μερικά περάσματα τέρμα γκάζι , τριμαροντας τα AILERON με το τριμ (εκείνο το προσβάσιμο κουμπάκι κάτω από το STICK του AILERON ) σιγουρευόμενος οτι το φτερό ειναι μπετόν και δεν rollaρει .
Σειρά του για το LOOP !.
Έρχεται τέρμα γκάζι με φόρα . Όλα κάλα !
Αρχίζει και τραβάει. Ποτέ το αεροπλάνο του δεν έδειχνε τόσο τέλεια !
Τραβάει και ανεβαίνει . Μέχρι εκεί , η καλύτερη λούπα που ο κόσμος είχε δει ποτέ !
Ανεβαίνει κορυφή !!
Και μετά την κορυφή τι αρχίζει ? Η κατηφόρα .
Και με το που πιάνει η κατηφόρα κλείνει η πιλοτάρα το γκάζι .
(Βλέπετε το τριμ που είχε χώσει ο χεράς στα περάσματα στην αρχή , ισορροπούσε την ροπή του κινητήρα στο τέρμα γκάζι)
Και με το που παίρνει την κατηφόρα και κλείνει το γκάζι μειώνετε στο ελάχιστο η ροπή του κινητήρα !
Με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ροπή για να ισορροπήσει με το τριμ αυτό
Και το τριμ αρχίζει και δίνει τι ? κίνηση ! AILERON κίνηση .
Και εκεί που ήταν να βρει προς Πάτρα , βρέθηκε με το αριστερό να να πληρώνει διόδια για Θεσσαλονίκη και με το δεξί να μαζεύει AILEρα που φύγανε ….ανεξήγητα !
Δίδαγμα . Στις λούπες δε κλίνουμε ποτέ το γκάζι αδέρφια

Βασικά πολλά περισσότερα συμβαίνουν στα άστητα μοντέλα αλλά προς χάριν της απλότητας σχολίασα μόνο με την ροπή στο παράδειγμα.
Που ( επαναλαμβάνομε ) η JR έλυσε το πρόβλημα απο το JR PCM-10
1988 . Μίξη THROTLE TO AILERONS.
Να τονίσω οτι το παραπάνω παράδειγμα ειναι περισσότερο για γενικό προβληματισμό .. μην πιαστούμε στο LOOP,.
Το γκάζι εναλλάσσετε απο min to max σε πολλές φάσεις κατά την διάρκεια της πτήσης.
Και για αποφύγουμε τις παρεξηγήσεις, το παράδειγμα έχει σχέση με συγκεκριμένο πρόσωπο. Έμενα .Πριν γυρίσω την τηλεκατεύθυνση σωστά .
Να επαναλάβω ενα προ-gyro εποχής σχόλιο μου στις 23-03-
2009http://www.petame.gr/forumv/showthread.php?t=2741“
Προσεγγίζοντας από μια άλλη όψη το προβλημα ,θα πω ότι ΌΛΑ τα αεροπλάνα έρχονται με μίξεις! Δίνουμε μόνο Rudder και αυτα δίνουν aileron και elevator. Δίνουμε γκάζι και μας κάνουν και roll (engine torque).
Δίνουμε aileron και φεύγουν rudder με αποτέλεσμα barel roll .Αυτές οι μίξεις πρέπει να εξαλειφθούν μέσα από σωστό προγραμματισμό σύμφωνα με το παραπάνω άρθρο ώστε να μπορέσουμε να πηγαίνουμε εκεί που θέλουμε το μοντέλο μας και όχι να πηγαίνει αυτό όπου να'ναι. Έτσι ο φόρτος εργασίας του χειριστή μειώνεται δραματικά δίνοντας την ελευθερία να εξελίξει περισσότερο τις ικανότητες του ”
...Σε μια συζήτηση που ειχα τελευταία με ελικοπτερά , τον απασχολούσε που δεν μπορούσε να κρατήσει hover σε σταθερό ύψος οταν κουνούσε την ουρά .
Προσπάθησα να του εξηγήσω οτι οταν περιστρέφει το μοντέλο δεξιόστροφα , αυξάνει και τις στροφές του στροφείου μέσα στον αέρα με αποτέλεσμα την άνοδο .Και το αντίθετο απο την άλλη μεριά.
Η λύση είναι μίξη το rudder στο throttle. ...Δε το καταλάβαινε . τοτε βάλε ενα 3axis gyro να στα κάνει αυτό