Aeromodelling GR  
For Greek Aeromodellers and our friends worldwide E-mail E-mail
309.393 μηνύματα σε 12.374 θέματα από 6.318 Μέλη / Τελευταίο μέλος: Clubdim
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Κυριακή, 26 Απρ 2026, 19:48:54

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αναζήτηση:     Σύνθετη αναζήτηση
Ελληνικά English en Français in Deutch in Italiano
Καλώς όρισες, Επισκέπτη. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Κυριακή, 26 Απρ 2026, 19:48:54

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
    Πρόσφατα θέματα
    [Σήμερα στις 19:19]

από CMarkop
    [Σήμερα στις 17:04]

από Markhelis
    [Σήμερα στις 14:07]

από coach
    [Σήμερα στις 12:45]

[Χθες στις 09:15]

από ZTRAMP
    [Παρασκευή, 24 Απρ 2026, 16:50:57]

[Πέμπτη, 23 Απρ 2026, 06:05:44]

[Τετάρτη, 22 Απρ 2026, 14:21:55]

από vilisdev
    [Δευτέρα, 20 Απρ 2026, 10:26:27]

από ILIASDJ
    [Σάββατο, 18 Απρ 2026, 10:47:06]

από dominicm
    [Πέμπτη, 16 Απρ 2026, 12:17:38]

από TheLurker
    [Τετάρτη, 15 Απρ 2026, 22:18:16]

[Τρίτη, 7 Απρ 2026, 13:22:33]

από tsiou
    [Δευτέρα, 6 Απρ 2026, 16:08:45]

από Yiannis_S
    [Παρασκευή, 3 Απρ 2026, 21:34:33]
    Google search

Aeromodelling GR
    Μέλη
    Σύνολο μελών: 6318
    Τελευταίο: Clubdim
    Στατιστικά
    Σύνολο μηνυμάτων: 309393
    Σύνολο θεμάτων: 12374
    Online σήμερα: 356
    Online έως τώρα: 1194
    (Τετάρτη, 1 Απρ 2026, 04:29:41)
    Συνδεδεμένοι χρήστες
    Μέλη: 2
    Επισκέπτες: 223
    Συνολικά: 225
    Στυλ εμφάνισης

Σελίδες: 1 2 3 [4] 5 6 7 8     Κάτω
    Εκτύπωση
    Αποστολέας Θέμα: Lama V3 και αναβαθμίσεις  (Αναγνώστηκε 45476 φορές)
    THEO_LEGEND
    Aeromodeller Sr. Member
    Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« Απάντηση #45 στις: Πέμπτη, 19 Φεβ 2009, 14:47:11 »

Ας παραθεσω λοιπόν τις γνώσεις μου για τις αναβαθμίσεις στο lama ,μιας και δοκίμασα σχεδόν τα πάντα,έτσι ώστε να αποτρέψω τους νεότερους στο χώρο απο περιττά έξοδα.
    Δεν θα μιλήσω για αναβαθμίσεις εμφανισιακές μιας και εκεί είναι θέμα γούστου, θα μιλήσω για τα μηχανικα μέρη τα οποία αξίζουν να αναβαθμιστούν. (πάντα σε απόδοση αποτελεσματικότητας/τιμής)

Το λάμα είναι ένα πολύ σταθερό ελικόπτερο εσωτερικού χώρου το οποίο είναι πολύ εύκολο στο χειρισμό αρκεί να μην το πάρεις με φόβο αλλά ούτε με αέρα δεξιοτέχνη πιλότου..όχι τιποτ' άλλο αλλά να μην πληρώνετε ανταλλακτικα.

Πρώτα απ όλα μια αναβάθμιση που πρέπει να γίνει είναι η ελαστική ουρά της extreme καθώς η μαματη ουρά είναι πολύ εύθραυστη(βγαίνει σε κίτρινη,λευκή και φωσφοριζε, εγώ προσωπικα εχω την φωσφοριζε αν και τώρα θα προτιμούσα να είχα πάρει τη λευκή)

Φυσικά αξίζουν και τα extreme φτερά που δεν σπάζουν εύκολα και προσφέρουν καλύτερη άνωση στο ελικόπτερο.

Αργότερα αφού κάποιος μάθει να το πιλοτάρει καλά και θέλει να το κάνει πιο απότομο και γρήγορο αλλάζοντας θέση(όσο πιο έξω τόσο πιο απότομο/γρήγορο)  στα links των servos(στο πλαστικό με τις τρυπούλες δεξιά και αριστερά) τότε θα πρέπει να αγοράσει και το μεταλλικό swashplate γιατί το πλαστικό υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ξεκουμπωνει εύκολα κατά τη διάρκεια των ελιγμών.Εδώ κατά την εγκατάσταση του μεταλλικού swashplate να φροντίσετε να είναι παράλληλη η επιφάνεια του με το σασι, αυτό ρυθμίζεται βιδωνωντας ή ξεβιδωνωντας τα links των servos.(αν όμως και πάλι δεν φτάνει το βιδωμα ξεβιδωμα των links τότε θα πρέπει να ξεκολλήσετε τα σέρβος και να ξεβιδώσετε τα πλαστικά των σέρβος και να τα γυρίσετε λίγο πάνω ή κάτω...κάτι που είναι σπάνιο να χρειαστεί)

Άλλη μια αναβάθμιση που αξίζει[όταν όμως έχετε φτάσει σε προχωρημένο επίπεδο και το πετάτε με κλειστα μάτια(που λέει ο λόγος)] είναι το turbo shaft. Με αυτό αλλάζει αρκετά η συμπεριφορά του ελικοπτέρου στις κινήσεις,πιο γρήγορο χωρίς να χτυπούν τα φτερά μεταξύ τους σε απότομους ελιγμούς αλλά με το μειονέκτημα ότι επειδή είναι μεγαλύτερο κατά 2 εκατοστά στραβώνει πολύ εύκολα.
    Όσοι παρατηρήσετε πρόβλημα μετά την εγκατάσταση του turbo shaft (το γνωστό φαινόμενο toilet bowl, δηλαδή το ελικόπτερο δεν κάνει hover αλλά κύκλους ολόκληρο) ελέγξτε το μπράτσο του stabilizer γιατί μπορεί να χρειάζεται λίγο ξεβιδωμα ώστε να είναι παράλληλο με τα πάνω φτερά..επίσης να ξέρετε ότι αν βρουν οι έλικες σε κάποιο εμπόδιο το stabilizer επειδή δεν έχει τη δυνατότητα να βγει απο τη θέση του(επειδή έχει καπάκι με βίδες το turbo shaft) στραβώνει και θα χρειάζεται ισιωμα.   

Τώρα για τα extreme μοτερ δεν τα εχω δοκιμάσει ακόμα.Αλλά δεν τα θεωρώ κάτι απαραίτητο.

Άλλη αναβάθμιση δεν χρειάζεται το ελικόπτερο,όσα χρήματα και να του ρίξετε lama θα μείνει.

Εχω πάρει και την μπαταρία της extreme(η οποία έχει εκφόρτιση 18c ενώ η μαματη έχει 10c εκφόρτιση) και παρατήρησα ότι το κόκκινο φωτάκι στο 4σε1 δεν ανάβει εύκολα όταν ανεβάζω τέρμα το γκάζι(throttle)και γενικώς δεν κάνει βύθιση τάσης όπως είπε ένας φίλος πιο πάνω.

Εγώ τώρα  στο lama εχω μόνο extreme φτερά, extreme ουρά, extreme canopy(δεν θα το έβαζα αλλά μου έσπασε το μαματο και έβαλα αυτό που είναι πιο σκληρό),μεταλλικό swashplate,μεταλλικό κάτω holder για τα φτερά και τέσσερις μπαταρίες(μια είναι η extreme, μια με εκφόρτιση 15c, και 2 μαμάτες)
    Όλα τ αλλά μαμα.
    Όλα τα αλλά που είχα πάρει τα έβγαλα,μέχρι και τα extreme landing skid που είχα έβγαλα γιατί προσθέτουν βάρος.

Αυτα απο μένα,ελπίζω να βοηθήσουν κάποιον αρχάριο, για οποιαδήποτε απορία πείτε μου.

Και μια συμβουλή,
    Να ακούτε τους γηραιότερους στο χόμπυ αυτό.σας γλυτώνουν απο λάθος επιλογές.
    Καταγράφηκε

what the fuck...γιατί δεν πετάει :p
    LELE
    Aeromodeller
    *

« Απάντηση #46 στις: Κυριακή, 1 Μαρ 2009, 18:58:52 »

καλησπέρα φιλε.. καλά τα λες όλα αυτά εγώ έχω άλλο πρόβλημα την ώρα που t πετάω με κάνει κάτι μικροδιακοπές στον αέρα και αυτό με προβληματίζει και  δεν ptaei σωστά.γιατί λες?και κάτι άλλο ρε φιλε για πες μου από που αγοράζεις ανταλλακτικά έστω μια διεύθυνση στο internet..είδα κάτι έλικες στο internet και κάτι βίντεο φοράει t lama κάτι waious "ελiκες" που δεν σπάνε με τίποτα το χτυπάει στον τοίχο και διπλώνει στα 2 και δεν σπάνε έπαθα πλακα..βοηθησε με παππου..θα με σώσεις ευχαριστώjavascript:void(0);
    Καταγράφηκε
    Johnny
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #47 στις: Κυριακή, 1 Μαρ 2009, 19:21:34 »

Kαλησπερα σας Thumbs up.Ειμαι και εγω νεος στο χομπυ και το λαμα μου το εχω απο την Παρασκευη.Ομως συναχως μου καρφωνονται αποριες.Αμα δεν σας γινομαι βαρος βοηθηστε με λιγο.
    1)Υπαρχει ανταλλακτικη κεραια για το τηλεχειριστηριο;Αμα βαλω αλλη απο αλλο ελικ που ταιριαζει πειραζει;
    2)Μπορει το λαμα να μενει σταθερο δινοντας μονο γκαζι;
    3)Ποση ωρα πεταει;
    4)Ακομη οτταν πεταω δινω λιγο στο τριμ γιανα μην πηγαινει δεξια γυρω απο τον εαυτο του και πηγαινει αριστερα το δινω δεξια πηγαινει αριστερα ομως εχει πολυ λιγη κλιση και το προλαβαινω
    5) Σε ποσο υψος πρεπει να πετω ωστε να μην εππηρεαζεται απο τα ρευματα που δημιουργει;
    Σας ευχαριστω και πανω απο ολα για την υπομονη που δειχνετε με τους αρχαριους(Μη φοβαστε καποια μερα θα μαθουμε κι εμεις) laugh laugh
    Καταγράφηκε

Someone said that flying is only for gods
    But if he was here  he would  say that flying with a little
    technique is for human too
    giles 202
    Aeromodeller Hero Member

« Απάντηση #48 στις: Κυριακή, 1 Μαρ 2009, 19:54:09 »

Kαλησπερα σας Thumbs up.Ειμαι και εγω νεος στο χομπυ και το λαμα μου το εχω απο την Παρασκευη.Ομως συναχως μου καρφωνονται αποριες.Αμα δεν σας γινομαι βαρος βοηθηστε με λιγο.
    1)Υπαρχει ανταλλακτικη κεραια για το τηλεχειριστηριο;Αμα βαλω αλλη απο αλλο ελικ που ταιριαζει πειραζει;
    2)Μπορει το λαμα να μενει σταθερο δινοντας μονο γκαζι;
    3)Ποση ωρα πεταει;
    4)Ακομη οτταν πεταω δινω λιγο στο τριμ γιανα μην πηγαινει δεξια γυρω απο τον εαυτο του και πηγαινει αριστερα το δινω δεξια πηγαινει αριστερα ομως εχει πολυ λιγη κλιση και το προλαβαινω
    5) Σε ποσο υψος πρεπει να πετω ωστε να μην εππηρεαζεται απο τα ρευματα που δημιουργει;
    Σας ευχαριστω και πανω απο ολα για την υπομονη που δειχνετε με τους αρχαριους(Μη φοβαστε καποια μερα θα μαθουμε κι εμεις) laugh laugh

1)Ναι υπαρχει ανταλλακτικη κεραια
    2)Ναι μπορει να μηνει σταθερο(μην το δοκιμασεις γιατι θα το σπασης καθως εισαι αρχαριος).
    3)10 λεπτα περιπου
    4)Ειναι καλη εξασκηση.
    5)το ground effect δεν επιρεαζει το ελικοπτερο σε υψος πανω απο ενα μετρο.

Καλες πτησεις. Thumbs up
    Καταγράφηκε
    Johnny
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #49 στις: Κυριακή, 1 Μαρ 2009, 20:43:28 »

Ευχαριστω για τις συμβουλες Thumbs up.Παντως οσον αφορα την εξασκηση συμφωνω απολυτως laugh laugh.Αλλα αφου το μαθω υπαρχει κανας τροπος να το ισωσουμε;(Εχω μια τρελα με τα μηχανηματα και θελωνα ειναι στην εντελεια)Ξερω ειμαι idiot2 αλλα τι να κανω;
    ααα καλα που το θυμηθηκα οταν αδειαζει η μπαταρια συνεχως πρεπει να αλλαζω τις ρυθμισεις γιατι ολο οσο αδειαζει τοσο ρεγουλερνω κι υστερα παλι απο την αρχη εεε κατανταει βαρετο buck2
    Παντως ευχαριστω για τις συμβουλες και που δε με/μας βαριεστε (επειδη δεν ξερουμε τιποτα και ξερενουμε το κεφαλι του αλλου μεχρι να μαθουμε)Καλη Δευτερα Thumbs up
    Καταγράφηκε

THEO_LEGEND
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #50 στις: Κυριακή, 1 Μαρ 2009, 21:17:28 »

καλησπέρα φιλε.. καλά τα λες όλα αυτά εγώ έχω άλλο πρόβλημα την ώρα που t πετάω με κάνει κάτι μικροδιακοπές στον αέρα και αυτό με προβληματίζει και  δεν ptaei σωστά.γιατί λες?και κάτι άλλο ρε φιλε για πες μου από που αγοράζεις ανταλλακτικά έστω μια διεύθυνση στο internet..είδα κάτι έλικες στο internet και κάτι βίντεο φοράει t lama κάτι waious "ελiκες" που δεν σπάνε με τίποτα το χτυπάει στον τοίχο και διπλώνει στα 2 και δεν σπάνε έπαθα πλακα..βοηθησε με παππου..θα με σώσεις ευχαριστώjavascript:void(0);
    Ελικες κτλ απο εδω ειχα παρει
    http://www.heliland.com/catalog/index.php?main_page=index&cPath=75&zenid=b08bfd765f40396ba8e2efc0bcbe7320

Οι ελικες extreme που εχει ειναι ελαστικοι και δεν σπαζουν ευκολα,,,(κοιτα να παρεις ενα ζευγαρι lower και ενα upper)
    Για τις διακοπες που σου κανει κοιτα λιγο τον κρυσταλλο,ανοιξε το κανοπι και τραβα τον κρυσταλλο απο κει μεσα,,,επειτα κουμπωσε τον παλι και πιεσε τον λιγο προς τα μεσα,νομιζω θα διωρθωθει,,επισης βιδωσε την κεραια της τ/κ μηπως εχει ξεβιδωθει,,,αν δεν διορθωθει πες μου να ξερω Thumbs up
    Καταγράφηκε

ducati-theo
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #51 στις: Κυριακή, 1 Μαρ 2009, 22:52:43 »

εμενα με βοηθησαν πολλυ και οι εξτρεμ κινητηρες...25-30% πιο πολλυ δυναμη..τους εβαλα βεβαια κατα τυχη γιατι καηκαν οι δικοι του ,και ειπα αφου τους αλλαζω να βαλω τους εξτρεμ...και δεν το μετανιωσα..το λαμακι λογω περισσοτερης δυναμης κρατιεται πιο ευκαολα στον αερα Thumbs up ασε που σημερα το εβγαλα και βολτα στον κηπο με αερακι χεχεχε....<αντεκσε κανα 2λεπτο και μετα επεσε χαχαχα>.παντως εχω φτασει να κανω χοβερ χωρις χερια....ολε! Cheesy Cheesy

fly safe all Thumbs up
    Καταγράφηκε

lama v3...βολτες στο σπιτι
    big outdoor lama...τελικα πεταει καλα και εξω
    belt-cp...το προσπαθω...διαβαζωντας το φορουμ
    THEO_LEGEND
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #52 στις: Δευτέρα, 2 Μαρ 2009, 04:11:04 »

εμενα με βοηθησαν πολλυ και οι εξτρεμ κινητηρες...25-30% πιο πολλυ δυναμη..τους εβαλα βεβαια κατα τυχη γιατι καηκαν οι δικοι του ,και ειπα αφου τους αλλαζω να βαλω τους εξτρεμ...και δεν το μετανιωσα..το λαμακι λογω περισσοτερης δυναμης κρατιεται πιο ευκαολα στον αερα Thumbs up ασε που σημερα το εβγαλα και βολτα στον κηπο με αερακι χεχεχε....<αντεκσε κανα 2λεπτο και μετα επεσε χαχαχα>.παντως εχω φτασει να κανω χοβερ χωρις χερια....ολε! Cheesy Cheesy

fly safe all Thumbs up
    Τα πηρα και γω τα εξτριμ μοτερ μαζι με νεο σασι για να τα κουμπωσω...αλλα δεν τα συνδεω ακομα γιατι θελω να  αποτελειωσω τα απλα μοτερ και μετα να τα βαλω angel
    Εκεινο που παρατηρησα σημερα που εβαλα τους απλους ελικες (μετα απο πολυ καιρο)ειναι οτι ειναι αρκετα πιο ελαφριοι απο τους εξτριμ με αποτελεσμα να σηκωνεται πιο ευκολα το ελικοπτερο...δε νομιζω να ειναι η ιδεα μου idiot2
    Φανταζομαι οτι με τα εξτριμ μοτερ θα αποδισουν καλυτερα οι εξτριμ ελικες απ οτι με τα απλα μοτερ,,,,
    μαλλον με βλεπω να παραγγελνω παλι μια δωδεκαδα απλους ελικες τωρα που δεν εχω βαλει ακομα τα εξτριμ μοτερ

Οταν βρω και γω χρονο θα τραβηξω βιντεακι οπου θα δειτε τις ικανοτητες μου laugh

Καταγράφηκε

Johnny
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #53 στις: Δευτέρα, 2 Μαρ 2009, 08:01:59 »

fly safe all Thumbs up
    Τα πηρα και γω τα εξτριμ μοτερ μαζι με νεο σασι για να τα κουμπωσω...αλλα δεν τα συνδεω ακομα γιατι θελω να  αποτελειωσω τα απλα μοτερ και μετα να τα βαλω angel
    Εκεινο που παρατηρησα σημερα που εβαλα τους απλους ελικες (μετα απο πολυ καιρο)ειναι οτι ειναι αρκετα πιο ελαφριοι απο τους εξτριμ με αποτελεσμα να σηκωνεται πιο ευκολα το ελικοπτερο...δε νομιζω να ειναι η ιδεα μου idiot2
    Φανταζομαι οτι με τα εξτριμ μοτερ θα αποδισουν καλυτερα οι εξτριμ ελικες απ οτι με τα απλα μοτερ,,,,
    μαλλον με βλεπω να παραγγελνω παλι μια δωδεκαδα απλους ελικες τωρα που δεν εχω βαλει ακομα τα εξτριμ μοτερ

Οταν βρω και γω χρονο θα τραβηξω βιντεακι οπου θα δειτε τις ικανοτητες μου laugh

Παντως εγω απο την περιεργια μου τα ζυγισα τα εξτριμ και εχουν μια πολυ μικρη διφορα γυρω στα 5-7 γρ και δεν παρατηρησα καμια διαφορα στο πεταγμα αντιθετως πεταει καλυτερα Thumbs up
    Καταγράφηκε

Johnny
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #54 στις: Δευτέρα, 2 Μαρ 2009, 08:06:24 »

Αυτο που εχω καταλαβει ειναι οτι ή η τ/κ ειναι χαλασμενη οχι ολοκληρη μονο ο κρυσταλλος αλλα βγαλτον και ξαναβαλτον μπορει να εχει πιασει αλατα και να μην κανει καλη επαφη
    Τι τ/κ εχεις 2,4 η απλη;
    www.helliland.gr  oτι θες θα το βρεις Thumbs up
    Φιλικα Γιαννης
    Καταγράφηκε

tsos
    Aeromodeller Jr. member
    **

« Απάντηση #55 στις: Σάββατο, 7 Μαρ 2009, 20:24:10 »

μου καηκε το 4-1 απο το λαμακι μου....ξερει κανεις ποσο κοστιζει καινουργιο??

Καταγράφηκε
    newbie
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #56 στις: Σάββατο, 7 Μαρ 2009, 20:32:11 »

Από 25 μέχρι και 50, αναλόγως από που θα το πάρεις.
    Καταγράφηκε
    Johnny
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #57 στις: Σάββατο, 7 Μαρ 2009, 21:32:56 »

Παντως εγω στη χελιλαντ νομιζω θα σας πω μετα το ειδα με 45 αλλα απο εξωτερικο θα ειναι σιγουρα φθηνοτερο Thumbs up
    Καταγράφηκε

THEO_LEGEND
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #58 στις: Σάββατο, 7 Μαρ 2009, 21:42:53 »

Από 25 μέχρι και 50, αναλόγως από που θα το πάρεις.
    Απο Ελλάδα το πιο φθηνο ειναι απο δω νομιζω
    http://www.nemhobby.com/4in1-controller-35mhz-p30794.html

απο εξωτερικο
    http://www.miracle-mart.com/store/index.php?main_page=product_info&cPath=80_204_81&products_id=221
    Καταγράφηκε

Johnny
    Aeromodeller Sr. Member

« Απάντηση #59 στις: Σάββατο, 7 Μαρ 2009, 21:48:32 »

Πραγματι ολα ειναι πιο φθηνα  Thumbs up ομως δεχονται αντικαταβολη Huh

Φιλικα Γιαννης
    Καταγράφηκε

Σελίδες: 1 2 3 [4] 5 6 7 8     Πάνω
    Εκτύπωση
    Aeromodelling GR  |  Forum  |  Ελικόπτερα R/C  |  Μικρά ηλεκτρικά εκπαιδευτικά ΕΠ - Το πρώτο ξεκίνημα (Συντονιστής: Γκούσκος Διονύσιος)  |  Θέμα: Lama V3 και αναβαθμίσεις
    Μεταπήδηση σε: