Καλησπέρα σε όλους,
Εγώ βρήκα ψηλο-ευχάριστη την έκδοση διαβούλευσης , γιατι ενσωματώνει το πλείστο της Ευρωπαικής οδηγίας που ήταν άριστη και μένουν μόνο κάποια τεχνικά που με την συμμετοχή όλως στο opengov πιστεύω πως θα λυθούν και αυτά..
κε Παπαδόπουλε, ορθότατες οι παρατηρήσεις σας και πιστεύω ότι θα μας πείτε πολύ περισσότερα ή θα τα αναπτύξουμε στην επικείμενη έκθεση, στην ομιλία σας. Ωστόσο θα ήθελα να επισημάνω:
1. Τέθηκε πάρα πάρα πολλές φορές στην ευρωπαική διαβούλευση το ζήτημα του βάρους.. αλλα τεχνικά και μόνο όσο πιο πολύ βαρος έχει τοσο πιο πολύ β-ο-ο-μ κάνει... αρα τσατρα πάτρα έπρεπε να μπει
2. Όλα ανεξαιρέτως τα συστήματα αυτόματου πιλότου έχουν παραπλήσια ή πανομοιότηπα συστήματα Geofencing, Με τον ορισμό να εννοώ οτιο μπορώ να βάλω έναν εικονικό φράχτη προς όλους τους άξονες που δεν θα επιτρέπει στο Drone να πετά... Το δύσκολο είναι να εκδοθούν Ελληνικά όρια σε μορφή shapefile ή κατι παρόμοιο (GIS), για τις ανάγκες μας και όχι τα απλά Geofence που έρχονται πλέον προεγκατεστημένα απο τις κατασκευαστριες εταιρίες. Π.χ. προσωπικά έχω φράχτη από το σύνολο της επικράτειας το οποίο μάλιστα έχω διαθέσει δωρεάν, ωστόσο δεν είναι πιστοποιημένος από κάποια αρχή.. αυτές και τέτοιου είδους υποδομές προφανώς θα μας ταλαιπωρήσουν τα πρώτα χρόνια.
3. Τα μικρά drone που αφορούν τον περισσότερο κόσμο θα έχουν παθητικό RFID, Τα μεγαλύτερα αδερφάκια τους θα χρειάζονται το Ενεργό των 800μ, το οποίο είναι γνωστό στους κύκλους των rpa/aerial target και δοκιμασμένο..
4.προβλέπεται στην ευρωπαική οδηγία (750Κ εως 1miion).
5. Αριστη παρατήρηση Ουτε που μου πέρασε απο το μυαλό
! Να προσθέσω μόνο εδώ και μια δική μου απορία. Αν πάρει SX και ταυτόχρονα στο tranpoder εκπέμπει SX, τοτε ο Χριστιανός με το Ελαφρό/υπερελαφρό που αυριο μεθαυριο θα πρέπει να έχει και αυτός transpoder, πως θα ξεχωρίζει οτι έχει να κάνει με UAS και όχι με άνθρωπο?? δεν θα πρέπει να δημιουργηθεί νέα ονοματολογία??
Ελπίζω αυτά τα λίγα και πολλά παραπάνω, ειδικά οι άνθρωποι με τεράστια εμπειρία και με την παιδεία του αερομοντελισμού/αεραθλητισμού, να τα καταθέσουν στην διαβούλευση
Σας χαιρετώ
Δημήτρης